Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Ezoterikus, misztikus és voodooba hajló HiFi eszközök

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11158
Kapcsolat:

Re: Ezoterikus, misztikus és voodooba hajló HiFi eszközök

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

chord_ írta:
2022.09.28., szer. 09:08
A dolog nem ilyen egyszerű.
nem írom, hogy vaskosan tévedsz, csak nézzünk egy más megközelítést:
Talán jobb lett volna máshova nézni, de végülis ebben a topikban elfér.
ZolaBA írta:
2022.09.28., szer. 12:16
Ha jól értettem chord levezetését akkor azt mondja, hogy dobozon belül a légmozgás mindenképp generál energiát ami valahová tovább kell adódjon (energia megmaradás) ha pedig nem tudja a doboz falat rezgetni akkor a membránt fogja.
Egy zárt hangdobozban minimális légmozgás van, hiszen a hanghullám nem úgy működik, mint a szél. A doboz belsejébe sugárzott hangenergia (nyomáskülönbség) elnyelése egy fontos feladat, ezt nevezzük belső csillapításnak (hasonlatos a szobák akusztikai kezeléséhez). A kabinet mechanikai merevítése egy másik dolog, az inkább a mechanikai rezonanciákkal, a doboz "saját hangjaival" foglalkozik. Ha nem is teljesen független egymástól a két dolog, nem célszerű őket keverni. A doboz mechanikai merevítésének valóban van némi hatása arra, hogy mennyi káros hang jut ki a doboz belső teréből pl. a membrán anyagán át, de a hatás nagyságrendileg más tartományban van, mint pl. a belső csillapítás hatása. Az arányok változtatásához igencsak rugalmas, hajlékony, vékonyfalú dobozt kellene létrehoznunk.

A BBC project nem erről szólt, inkább újfajta hangszórók fejlesztéséről, illetve a dobozrezonanciák kevésbé zavaró tartományba hangolását célozták meg. Idehaza volt próbálkozás kimondottan hajlékony, könnyű falú hangdoboz építésére, de sajnos az ötletgazda néhány évvel ezelőtt elhunyt a projecttel együtt.

A kevésbé ezoterikus beállítású hobbitársaknak érdekes off-topic olvasmány:

B.B.C. Monitoring Loudspeaker
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2022.09.28., szer. 14:03-kor.

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1086

Hozzászólás Szerző: chord_ »

De még egy közérthetőbb példa.
Van egy forgó CD lemez, excentrikus kissé, rázza az egész cuccot.
1. rugókra feltesszük a mechanikát
2. atomra leszorítjuk a földre/betonra/akármire, ugyanazt a mechanikát

Mikor fog a kiolvasó-fej belső, pici rugó-felfüggesztése jobban ide-oda rugózni?
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég

Azt nem értem, hogy mit nem értetek ezen a rezgés-dolgon.
Ha rezeg a CD játszó teteje, vagy a hangdoboz állvány, az mindenképpen az össz-rezgésből vonódik ki. Vagyis, 'eltávolíttatódik'. A hangdoboz kevésbé fog rezegni. A CD kiolvasó kevésbé fog rezegni. Mert az állvány-rezgés (fedél-rezgés) a hangdobozból (vagy pl. CD-nél a toroid rezgéséből) szedi az energiáját, és úgy, hogy azt csökkenti. Ha rápakolok súlyt a CD tetejére, a rezgés blokálódik, és egyszerűen több jut a belsejére. (Képzeljetek el rugókat. Egyik rugó a CD belseje, másik rugó a teteje. Kívülről megrázzuk ezt a rendszert. Mindkét rugó 'berezeg', a rezgésösszegük a külső rázást adja. Aztán az egyik rugó helyett egy merev rudat teszünk. Megint ugyanakkorával megrezgetjük a rendszert. Az, amit nem vettünk ki, rugó, az kisebbet fog rezegni? ne vicceljünk már.:)
Mondjátok el, ha nem így van, és hogy miért.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3577

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Egy kitérő az ezotériától.
Ahogy említettem, levegő maga is egy rezgés rendszer része és inkább közvetítő anyagként ismerünk, ami szintén rendelkezik a reflexió, elnyelés, továbbítás tulajdonsággal, amiből kettő jellemző a szokásos zene hallgató környezetben elhanyagolható, marad a nyomáshullám áthatolási, továbbítási tulajdonsága
.
Abban az esetben, ha megnövekszik a hullámnyomás-levegős sebesség, akkor a közegellenállás szerű tulajdonság kezd dominálni, ahol már számottevő a reflexió és elnyelési tulajdonság is.

Nagyon egyszerű példa erre az visszatérő úrhajók amikor belépnek a sztratoszféra elég ritka gáz rétegébe. Persze itt nem levegő mozog, hanem egy repülő tárgy, a levegő ilyen jellemzői relatív sebességgel hasonlóan mutatkozik mintha a levegő mozogna. Nem megfelelő szögben érkezéskor az űreszköz "vissza pattan", ez a reflexiós hatás. Légkörben nagy sebességgel haladáskor durva súrlódás okán hatalmas hő szabadul fel, ez energia elnyelés, űreszköz sebessége csökken. Az űreszköz levegő találkozáskor folyamatos erős nyomáshullám, hanghatás terjed szét, mint a hangsebesség feletti repülőknél, ez az az energia továbbítás-áthaladási effektus.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Tctronic írta:
2022.09.28., szer. 10:21
Jó ez a topik :D

Még egy kis voodoo, kicsit kapcsolódik talán a témához:

youtu.be/T58lGKREubo
Ebben nincs semmi vudu. Ha deszka stabilan talajon lenne, nem engedjük mozogni, akkor a metronómok soha nem kerülnek szinkronba. Levegő közvetítéssel talán 10év alatt, vákuumban soha.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1223
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

ZolaBA írta:
Ha jól értettem chord levezetését akkor azt mondja, hogy dobozon belül a légmozgás mindenképp generál energiát ami valahová tovább kell adódjon (energia megmaradás) ha pedig nem tudja a doboz falat rezgetni akkor a membránt fogja.
Hát az idézet konkrétan a CD lejátszós pontból származik. Ha jól értem a vitaindító "homokzsák" lényege pont az hogy a rezgéseket a súrlódás segítségével hővé alakítsa, tehát semmi nem fog "áttevődni" a doboz faláról a mechanikára mert pont az a cél hogy elnyeljük a doboz falára jutó rezgéseket.
ZolaBA írta:
Számomra a megközelítés nem tiszta. Egyrészt az energia nem csak mozgássá/rezgéssé alakulhat át, hanem hővé is, másrészt az összenyomott levegő sűrített állapotánál fogva tárolja is az energiát... és bizony a levegő le is adja nagyon hamar ezt az energiát a membrán kifelé lökésével. De ezzel mi lenne a gond? úgy tudom pont ezért rakjuk dobozba a hangszórókat ;)
Szerintem nem ezért rakjuk a dobozba, ez pont egy nem kívánt mellékhatás, mármint hogy a dobozban lévő levegő rezgése is mozgatja a membránt, nem csak a mágneses térbe mártott tekercs. (Kivéve persze a passzív membrános megoldásoknál.)

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1754

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Robici írta:
2022.09.28., szer. 10:32
Ha már nem rezeg akkor hogy "tevődik át" róla a nem is létező rezgés? gondolkodik.gif

Számomra a megközelítés nem tiszta. Egyrészt az energia nem csak mozgássá/rezgéssé alakulhat át, hanem hővé is, másrészt az összenyomott levegő sűrített állapotánál fogva tárolja is az energiát... és bizony a levegő le is adja nagyon hamar ezt az energiát a membrán kifelé lökésével. De ezzel mi lenne a gond? úgy tudom pont ezért rakjuk dobozba a hangszórókat ;)
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 906

Hozzászólás Szerző: fererencz »

pali923 írta:
2022.09.28., szer. 11:33
Nagyon félremennek ám itt a dolgok ebben a topikban. Itt mindenféle tudományos magyarázatok nem helyén valók! Lehet, hogy át kéne rakni az utolsó napok írásait az offba? 31_1_21.gif
Ugyan! A tudomány az új ezotéria, mondhatni vallási fanatizmus. :D
Nem szotkam hibázni.

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1244

Hozzászólás Szerző: pali923 »

wittao írta:
2022.09.28., szer. 10:42
azokon jol hallhato valtozast hoztak, de nem mindig tetszett igy levettem. A Vienna Concert Grand es Baby Grand dobozokon pedig uditoleg hatott ha rajta voltak.
Proba-cseresznye.
Ez a jó hozzáállás szerintem is. A rezgések megzabolázására vagy éppen munkára fogására sok dolgot kitaláltak már, súlyokat, alátéteket stb. Azt a tanácsot kaptam, hogy az erősítőm alá tegyek parafadugókat. Kipróbáltam, de egy idő után idegesített, azóta Sorbothan lábakon van, így is marad. Lemezjátszók, sőt a lemezek alá meg aztán ezerféle dolgot kitaláltak már, némelyik működik - néhol. Szerintem mindenkinek van hasonló tapasztalata, valamiféle súly, vagy alátét kipróbálása többnyire nem nagy befektetés, és könnyen visszacsinálható.

Nagyon félremennek ám itt a dolgok ebben a topikban. Itt mindenféle tudományos magyarázatok nem helyén valók! Lehet, hogy át kéne rakni az utolsó napok írásait az offba? 31_1_21.gif
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6204

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

chord_ írta:
De csak ha megy a matek... :)
Nagy kísértésnek állok ellen, amikor nem megyek bele a fenti beszólás által provokálható "kinek nagyobb" jellegű diskurzusba :D
Az összes matek, amit láttam a hozzászólásodban, az így összegezhető: "X - Y = valami"
Ennyi matek talán már nekem is megy.
De a matekje a dolognak ennél SOKKAL bonyolultabb, annyira, hogy elég hosszú időbe tellene egy mindent figyelembe vevő matematikai modellt felállítani az "Entreq patkány CD lejátszón" felállás lejátszás közbeni történéseinek leírására. Ha te vállalkozol rá, akkor hajrá, én megígérem neked, hogy legjobb tudásom szerint megpróbálom megérteni (és darabokra fogom szedni). Egyszóval: ha matekot akarsz behozni, és én állok elébe.

Az energiamegmaradásra nagyon divatos lett totál laikus módon hivatkozni. (István már le is írta a lényeget.)

Amit viszont ebből kihozol, hogy "ha kevésbé rezeg a doboz, akkor jobban rezegnek a belső alkatrészek" az egyszerűen... khm, téves (majdnem durvábbat mondtam). Ugyanis te abból indulsz ki - ha jól értettem - hogy az egész doboz ugyanakkora energiát vesz fel a környezete periodikus légnyomás-változásaiból (és persze ez a felvett energia a dobozon belül megmarad) mindkét esetben, amiből az következne, amit írsz. Csakhogy a kiindulási pont nem állja meg a helyét, így az sem következik belőle amit írsz.

A periodikus, hullámszerűen terjedő lokális légnyomás-változások energiája próbálja megmozgatni az "útjában" lévő összes tárgyat. Amekkora energiával "próbálkozik" (legyen ez E), az a légnyomás-változás amplitúdója mellett többek között az útját álló felület nagyságától (is) függ. Ennek a mozgatási kísérletnek (nevezzük rezgetésnek) a tárgy a tehetetlen tömegével ellenál (figyelem! direkt nem írok súlyt, mert az kötött irányú, ezért a súly hatása csak egyetlen szabadsági fokkal érvényesülne, a tehetetlen tömegé viszont 6 szabadsági fokkal, vagyis sokkal általánosabban - bár ebből a forgást kitevő 3 alighanem irreleváns lesz a konkrét esetben). Itt a hatás-ellenhatás elve érvényesül. Minél kisebb a tehetetlen tömeg, annál jobban fog rezegni, és fordítva. A mechanikai rezgés energiáját jelöljük E1-gyel. De nem csak ez történik az adott tárgy felülete "ellen" bevetett energiával. Hanem még két dolog. Egyrészt a tárgyak felületei, az anyagszerkezeti tulajdonságaiktól függően, képesek ebből az energiából valamennyit "elnyelni" - ami valójában főleg hőenergiává alakítást jelent. Legyen e az elnyelt energia E2. És akkor mi lesz az E és E1+E2 különbségével? Hát ellenhatásba megy át, és ez "visszavert" hullámszerű légnyomás-változásokat okoz. Ezek E3 energiával távoznak a tárgy felületéről (ld. hangvisszaverődések). És hoppá, itt az energiamegmaradás elve, sértetlenül: E = E1 + E2 + E3. Ennyit az elemi matekről. Az viszont tény, hogy az E1 mértékét (ha rezgésekről beszélünk, akkor ez a releváns) több tényező befolyásolja, és ezek között igen fontos a tárgy tehetetlen tömege. És E1 fogja "rázni" az egész tárgyat, a belsejében lévő dolgokat is. Ha a tárgyra ráteszünk egy nagy tömeget, ami a súlya által okozott súrlódás miatt olyan szoros kapcsolatba kerül a tárggyal, hogy annak a rátett tömeggel érintező felülettel együtt mozog, azt tekinthetük a tárgy tehetetlen tömege növelésének, emiatt E1 jelentősen csökken. Következésképp E2 és E3 /elsősorban az utóbbi/ nő. De mivel E1 csökken, a "rezgetés" mértéke csökken, és ez a tárgy belsejében lévő "alkatrészek" rezgetését is csökkenti. (Megjegyzem, hogy ebben a felállásban az Entreq-patkány anyaga az E2 növeléséhez is hozzájárul, az E1 rovására, ami ezzel is tovább csökken.)

Amit a hangsugárzókkal kapcsolatban írtál, azzal alapvetően egyetértek. Főleg ha a hangsugárzó tervezési elve az, hogy a doboz oldalai is minél jobban hangkeltő membránként viselkedjenek (ergo azokat vékonyra tervezik), ami - ha jól értettem, és itt nem vagyok expert, szóval nyugodtan írd le ha tévedek - a BBC hangfalak egyik tervezési paradigmája. Ha ez így van, akkor én biztosan nem csökkenteném semmivel a hangsugárzó lapjainak rezgését, mert ezzel a szándékos gyári tervezésbe avatkoznék bele. Én csak annyit írtam, hogy ez a hatás működik ott is, és levezethető, azt viszont nem, hogy hifi-s szempontból jó is. Vagy ha ez jött le, akkor félreérthető voltam, amiért elnézést kérek.

Változtatni biztosan fog a hangon az Entreq-patkány többé vagy kevésbé, és ennek megvan a fizikai magyarázata, ergo nincs itt semmi ezotéria, de hogy ez a változtatás jó-e, az esettől függ. BBC-hangdobozra ne helyezzük őket, mert nem lesz jó. CD lejátszóra, egyéb forráskészülékre szerintem jó lesz. DE. Itt is megjegyezném végszóként: a "jó" fogalma nagyon sok embernél a hifiben mást jelent, mint nálam. Ezt elfogadom.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2104

Hozzászólás Szerző: wittao »

Snipi írta:
2022.09.28., szer. 10:28
Előre bocsátom a fizikához nem nagyon értek.
Egy dologban viszont biztos vagyok, nem tudományos, hanem tapasztalati alapon.
Ha egy hangsugárzónál (amit tegyük fel, hogy noormális, okos emberek terveztek és alkottak meg) a doboz rezgése is része a hangzásnak. Nem gondolom, hogy egy XY doboz tervezésénél a mérnökök ne vették volna figyelembe a doboz rezgését, sőt ne kalkulálták volna bele az egész hangképbe. Sőt - és ez is tapasztalat - van olyan doboz (állványos) ami pl nem szereti a nehéz állványt. (legalábbis nekem nem tetszik úgy a hangja). Szereti ha ami rezegni tud, az rezegjen. (legalább is én úgy szeretem.) Persze van olyan is, ami pont az ellenkezője. (Olyannal is van tapasztalat.)
Hallottam már pár a végletekig letompított rezgésű dobozt (bitumennel vagy tudom is én mivel) eddig egyiknek sem tetszett a hangja. (most nem megyek bele miért messzire vezetne.)
Nem akarom ezt a súlyozó dolgot fikázni, de én úgy gondolom, hogy amit okos tanult mérnökök gondosan megterveztek és legyártottak, azt botorság lenne fejbevágni.
No persze a silány munkán (biztos olyan is van) lehet javítani ilyen dolgokkal, csak kérdés az hogy érdemes-e.
Sokfele hangsugarzo konstrukcio van, gyartoja valogatja melyik technikat alkalmazza.
BBC monitoroknal kifejezetten karos, ha a kabinet rezgeseibe beleszol az ember, hiszen a tervezesuk soran ezeket belekalkulaltak a hangsugarzok hangjaba.
Ellenben vannak olyan konstrukciok, amik a minel merevebb, szilardabb kialakitast reszesitik elonyben. Ha nem sikerul a koltseghatekonysag oltaran 100%-ra, ilyenkor lehet egy picit segiteni rajtuk. Ennyi a tortenet.

Nqlunk levo YG Hailey 2.2 hangsugarzok nem eppen az olcsobb kategoriabol kerulnek ki, CNC aluminium a teljes kabinet, ezen nem oszt vagy szoroz egy Entreq egerke. Az emlitett Magico pont egy rossz pelda volt Palm reszerol, meg sem allna rajta az eger. Nekem volt Focal Electra 1027Be-m, azokon jol hallhato valtozast hoztak, de nem mindig tetszett igy levettem. A Vienna Concert Grand es Baby Grand dobozokon pedig uditoleg hatott ha rajta voltak.
Proba-cseresznye.
Szerencsere senkinek sem kotelezo hinni benne, kiprobalni, megvenni pedig vegkepp nem az.
Ja, meg a tema margojara csak annyit, hogy nem kvarchomokkal vannak megtoltve. RFI/EMI arnyekolas miatt, turmalin, magnetit, hegyi kristaly es meg a Joisten tudja mikkel van tele bombazva kulonbozo szemcsemeret-eloszlasokkal.
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1223
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

chord_ írta:
Mi lesz?, hát az, hogy a rezgés áttevődik a doboz héjazatról, mert az már nem rezeg, az érzékenyebb belső részekre.
Ha már nem rezeg akkor hogy "tevődik át" róla a nem is létező rezgés? gondolkodik.gif

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 624

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Előre bocsátom a fizikához nem nagyon értek.
Egy dologban viszont biztos vagyok, nem tudományos, hanem tapasztalati alapon.
Ha egy hangsugárzónál (amit tegyük fel, hogy noormális, okos emberek terveztek és alkottak meg) a doboz rezgése is része a hangzásnak. Nem gondolom, hogy egy XY doboz tervezésénél a mérnökök ne vették volna figyelembe a doboz rezgését, sőt ne kalkulálták volna bele az egész hangképbe. Sőt - és ez is tapasztalat - van olyan doboz (állványos) ami pl nem szereti a nehéz állványt. (legalábbis nekem nem tetszik úgy a hangja). Szereti ha ami rezegni tud, az rezegjen. (legalább is én úgy szeretem.) Persze van olyan is, ami pont az ellenkezője. (Olyannal is van tapasztalat.)
Hallottam már pár a végletekig letompított rezgésű dobozt (bitumennel vagy tudom is én mivel) eddig egyiknek sem tetszett a hangja. (most nem megyek bele miért messzire vezetne.)
Nem akarom ezt a súlyozó dolgot fikázni, de én úgy gondolom, hogy amit okos tanult mérnökök gondosan megterveztek és legyártottak, azt botorság lenne fejbevágni.
No persze a silány munkán (biztos olyan is van) lehet javítani ilyen dolgokkal, csak kérdés az hogy érdemes-e.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2785

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Jó ez a topik :D

Még egy kis voodoo, kicsit kapcsolódik talán a témához:

youtu.be/T58lGKREubo
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

chord_ írta:

Ez nagyon nyakatekertre sikerül, pláne az X/Y magyarázat.
Mechanikus rezgő rendszer, benne a levegő is, három+egy fő jellemzővel bír.
Valamilyen irányból induló gerjesztésre reakció: reflexió, elnyelés, továbbítás. A plusz pedig az adott gerjesztett anyag saját rezgései, ami lehet csillapodó (elnyelő) és erősödő. Ez az erősödő képes arra leginkább, hogy a gerjesztő akármilyen spektrumához képest más frekvenciákon is mozog.
Az X-Y elmélkedésből kimaradt az elnyelési faktor, ami 99%-ban hőenergia átalakulással jár. Nekünk hifiseknek ez a legkívánatosabb idegen mechanikus rezgéskezelés. A másik pedig két rezgő rendszer minél kevésbé adja át egymásnak a rezgéseit = elcsatolás.
Ami a legtöbb esetben tovább javítja nem kívánt rezgés effektust az, hogy a megmozdulni hajlandó eszközök minél nagyobb tömegűek legyenek a gerjesztő energiához képest, ezzel a tömeggel arányosan kisebb elmozdulást, rezgések keletkeznek benne.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7798

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

chord_ írta:

1. Hangdobozok rezgése. Valóban rezeg minden, ami csak tud. Ha vastagítod a falakat, vagy rápakolsz vastag cuccokat, homokot, márványlapot, stb... mi is történik?, hát az, hogy a falak elkezdenek holt tömegként viselkedni, és nem hajlandók rezegni a nagy tömegük miatt. Fizika. A bezárt tér miatti dobozrezonancia energiája viszont nem csökken, az továbbra is rezegtetni akar bármit. Ez is fizika. Ez a 'bármi', a nagy tömegek miatt már nem lehet akármi. Tudunk olyat, ami kicsi tömegű, és nagyon jól megrezegtethető?, igen, pl. a hangszóró membránja... az szépen megkapja azt, amit a falakon csillapítottál. Fokozzam, vagy elég lesz itt ennyi?
2. CD játszó. itt is minden rezeg. A fej nemkívánatos rezgései kiváltképp károsak, de valószínűleg az áramköri lapok / alkatrészek sem szeretik. Rezeg a készülékház. Rápakolsz súlyt. Mi lesz?, hát az, hogy a rezgés áttevődik a doboz héjazatról, mert az már nem rezeg, az érzékenyebb belső részekre. Amelyek valószínűleg nem egy 15k USD mechanikával bírnak, ahol ezekre komolyan gondoltak, és ezt a tervezés során figyelembe vették.
Tehát, röviden, elb@szod a hangot.

Ha ez nehezen hihető, nézzük távolabbról a dolgot. Van egy rezgő rendszer, minden rezeg. Ezek összege legyen 'x'. A 'legálisan' megrezgetett dolgok (dobozfal, készülékház) rezgései legyen 'y'.
Energiamegmaradás törvénye még a woodooban is olykor igaz. Mi lesz az érzékeny részek (membrán, mechanika/elektronika) rezgésösszege, hát, bizony, ez x-y lesz.
És, ha y növekszik, akkor x-y az bizonyosan kisebb lesz. A rezgő dobozfallal, készülékházzal 'kicsatolsz' rezgést, eltávolítasz rezgést.
(meg ha hallottunk pl. a 'BBC sound'-ról, ami nem wudu volt, hanem egy 'study', egy dokumentált projectsorozat, nem hifis célra, ahol a kiinduló feladat a beszédhang érthetőségének javítása volt.)
Fizikára hivatkozva a fizikához kicsit se konyítva. Ez az! Nah, így kell ezt ebben a topicban! :smile32: :D
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég

Aszpirin írta:
2022.09.27., kedd 23:46

Miért rezeg egy doboz vagy egy felület? Mert zenét hallgatsz, és amit "hallasz" az a levegő nyomásának periodikus változása. A légnyomás a felületekre is nehezedik, és ha periodikusan változik, akkor a felületre nehezedő légnyomás-változások megmozgatják a felületet. Bizonyos frekvenciákon, amik a felület anyagától, méretétől stb függenek, rezonancia jelenség is kialakul, ami erősíti a rezgést, Ha nem felületről beszélünk, hanem mondjuk egy dobozról, akkor ez a (még mindig mechanikus) rezonancia bizonyos frekvenciákon megsokszorozódik.

Miért káros ez a hifizésben? Csak egy példát veszek, de ezernyi van:

De itt még nem ér véget a dolog. Ugyanis ha a doboz rezeg, azt a rezgést átveszik a doboz belsejében lévő dolgok. Például a dobozra szerelt csatlakozók, amik pedig megrezegtetik a hozzájuk forrasztott, viszonylag szabadon lengő drótokat. És persze minden vezetőt, pl. a nyákon lévő vezetőket is. A dobozban ugyanakkor mágneses terek vannak. Legalább egy mozgó mágneses tér, ami legtöbbször alig árnyékolt, és a táptrafó hozza létre. De van egy állandó is, amit a motor állandó mágnese hoz létre.

Ez tehát tudományosan és még így is nagyon leegyszerűsítve, hogy miért rezegnek a készülékek, és az miért nem tesz jót a hangreprodukciónak. Mellesleg az állandóan rezgő készülék mechanikai elemeinek, pld. a CD-t pörgető szerkezetnek sem tesz jót, ha rezegnek, de még a motornak sem... (és a teljesség kedvéért tegyük még hozzá, hogy ez történik minden rezegtethető felülettel, ami a szobában található)

Ha ezeket a káros hatásokat csökkenteni akarjuk, akkor csökkentsük tehát a forráskészülék dobozának rezgését. Amit már egy ráhelyezett tehetetlen tömeggel is megtehetünk. Lehet az akár könyv is. De pl. ezért jó ha teletömjük homokkal az állvány lábait, ha súlyos márványlapot rakunk alája, stb.

Íme tehát a fizikai magyarázata a működésüknek.

1. Hangdobozok rezgése. Valóban rezeg minden, ami csak tud. Ha vastagítod a falakat, vagy rápakolsz vastag cuccokat, homokot, márványlapot, stb... mi is történik?, hát az, hogy a falak elkezdenek holt tömegként viselkedni, és nem hajlandók rezegni a nagy tömegük miatt. Fizika. A bezárt tér miatti dobozrezonancia energiája viszont nem csökken, az továbbra is rezegtetni akar bármit. Ez is fizika. Ez a 'bármi', a nagy tömegek miatt már nem lehet akármi. Tudunk olyat, ami kicsi tömegű, és nagyon jól megrezegtethető?, igen, pl. a hangszóró membránja... az szépen megkapja azt, amit a falakon csillapítottál. Fokozzam, vagy elég lesz itt ennyi?
2. CD játszó. itt is minden rezeg. A fej nemkívánatos rezgései kiváltképp károsak, de valószínűleg az áramköri lapok / alkatrészek sem szeretik. Rezeg a készülékház. Rápakolsz súlyt. Mi lesz?, hát az, hogy a rezgés áttevődik a doboz héjazatról, mert az már nem rezeg, az érzékenyebb belső részekre. Amelyek valószínűleg nem egy 15k USD mechanikával bírnak, ahol ezekre komolyan gondoltak, és ezt a tervezés során figyelembe vették.
Tehát, röviden, elb@szod a hangot.

Ha ez nehezen hihető, nézzük távolabbról a dolgot. Van egy rezgő rendszer, minden rezeg. Ezek összege legyen 'x'. A 'legálisan' megrezgetett dolgok (dobozfal, készülékház) rezgései legyen 'y'.
Energiamegmaradás törvénye még a woodooban is olykor igaz. Mi lesz az érzékeny részek (membrán, mechanika/elektronika) rezgésösszege, hát, bizony, ez x-y lesz.
És, ha y növekszik, akkor x-y az bizonyosan kisebb lesz. A rezgő dobozfallal, készülékházzal 'kicsatolsz' rezgést, eltávolítasz rezgést.
(meg ha hallottunk pl. a 'BBC sound'-ról, ami nem wudu volt, hanem egy 'study', egy dokumentált projectsorozat, nem hifis célra, ahol a kiinduló feladat a beszédhang érthetőségének javítása volt.)

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Robici írta:
2022.09.27., kedd 12:45
Aszpirin írta:
2022.09.27., kedd 00:55
1. valljuk be, rém cuki :rolleyes:
Ez mondjuk tényleg szubjektív. Én be nem tenném a szobába. De elfogadom ha valakinek tetszik.
Jogos. Nekem nagyon tetszenek.
Ergo: de gustibus non est disputandum.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

K P írta:
2022.09.27., kedd 13:42
Ha a 3. pont igaz, akkor mit keres ebben a topikban? ;)
Szdjük szét a kérdést két részre:
1. Igaz-e a 3. pont (vagyis hogy a "patkányok" működésének van fizikai magyarázata)
2. mit keresnek ebben a topikban

Az 1. -nél megkönnyítette ZolaBA a dolgot, de azért asebestyen kedvéért hadd emeljünk egy kicsit még a szakmai színvonalon, szájbarágósan. :rolleyes:

A patkányok eléggé súlyosak. Szakszerűen és pontosabban fogalmazva nagy a tehetetlen tömegük is. Ha egy rezgő felületre/dobozra (nagy) tehetetlen tömeget helyezel, a rezgést már önmagában ezzel tompítod. Azaz a nagyobb tehetetlen tömegek önmagukban a rezegtető hatásnak a tehetetlenségük miatt jobban ellenállnak.

Miért rezeg egy doboz vagy egy felület? Mert zenét hallgatsz, és amit "hallasz" az a levegő nyomásának periodikus változása. A légnyomás a felületekre is nehezedik, és ha periodikusan változik, akkor a felületre nehezedő légnyomás-változások megmozgatják a felületet. Bizonyos frekvenciákon, amik a felület anyagától, méretétől stb függenek, rezonancia jelenség is kialakul, ami erősíti a rezgést, Ha nem felületről beszélünk, hanem mondjuk egy dobozról, akkor ez a (még mindig mechanikus) rezonancia bizonyos frekvenciákon megsokszorozódik.

Miért káros ez a hifizésben? Csak egy példát veszek, de ezernyi van:

tekintsünk egy forráskészüléket, mondjuk egy cd-lejátszót. Nos, ennek van egy doboza, ami a fentiek miatt rezeg. Ez a rezgés eléggé összetett, de a dobozra jellemző bizonyos frekvenciákon kifejezetten nagy (sokszor kézzel tapintható). Ez a rezgés egyrészt maga is hanghullámokat okoz, tehát bizonyos mértékben hallható. Ezt a hangrezonátor hatást a nagy zenebonában nem veszed annyira észre, de a rezonátor hatás miatt ez vagy kiemel vagy éppen tompít bizonyos frekvenciákat (főleg kiemel), a rezgés fázisának függvényében. Kiemel ott, ahol rezonál, tompít ott, ahol a doboz anyagában keletkező hullámok okozta felharmonikusok ellenrezonanciát okoznak. Akárhogy is, de már ez megváltoztatja a hangot.

De itt még nem ér véget a dolog. Ugyanis ha a doboz rezeg, azt a rezgést átveszik a doboz belsejében lévő dolgok. Például a dobozra szerelt csatlakozók, amik pedig megrezegtetik a hozzájuk forrasztott, viszonylag szabadon lengő drótokat. És persze minden vezetőt, pl. a nyákon lévő vezetőket is. A dobozban ugyanakkor mágneses terek vannak. Legalább egy mozgó mágneses tér, ami legtöbbször alig árnyékolt, és a táptrafó hozza létre. De van egy állandó is, amit a motor állandó mágnese hoz létre. Namost, a mozgó mágneses tér önmagában is indukál áramot a vezetőkben, de ha erre még rátevődik a vezető szál rezgése is, az már tovább bonyolítja a dolgot. Az állandó mágneses mező nem indukálna áramot, de ha rezeg a vezető az állandó mágneses térben, akkor bizony emiatt is áram fog indukálódni benne. Ha mondjuk ez a vezető pont az analóg kimenetre megy, akkor jó eséllyel pont a rajta menő zenei jel bizonyos frekvenciájú összetevői érnek körbe az indukció által, fáziseltolással, ami az adott frekvenciákon tompítani fogja a kimenő jelet. A dolog innen továbbindul a láncban, és többször is körbeér, az eredmény: a doboz rezgésének frekvenciái környékén történő időbeli "elmosás" ill. "lecsengés", ami nem igazán tesz jót a hangreprodukciónak. Bőven a hallható tartományban lévő frekvenciákról és amplitúdókról beszélünk, azért.

Ez tehát tudományosan és még így is nagyon leegyszerűsítve, hogy miért rezegnek a készülékek, és az miért nem tesz jót a hangreprodukciónak. Mellesleg az állandóan rezgő készülék mechanikai elemeinek, pld. a CD-t pörgető szerkezetnek sem tesz jót, ha rezegnek, de még a motornak sem... (és a teljesség kedvéért tegyük még hozzá, hogy ez történik minden rezegtethető felülettel, ami a szobában található)

Ha ezeket a káros hatásokat csökkenteni akarjuk, akkor csökkentsük tehát a forráskészülék dobozának rezgését. Amit már egy ráhelyezett tehetetlen tömeggel is megtehetünk. Lehet az akár könyv is. De pl. ezért jó ha teletömjük homokkal az állvány lábait, ha súlyos márványlapot rakunk alája, stb.

De még ez sem minden, mert ha a tehetetlen tömeget egy szemcsés anyag adja össze, akkor még az a kevés rezgés is, amit a tömeg tehetetlensége által okozott csillapítás után marad, tovább csillapodik. Az ok, hogy a maradék rezgést átveszik a szemcsé, amik egymához képest elmozdulva súrlódni fognak, és a súrlódás által hővé alakítják a rezgés energiájának egy jó részét, tovább csökkkentve azt (azért ne ezzel a hővel akrj szobát fűteni...) Ja, és ha már szemcsés anyag, miért épppen kvarchomok? Mert a kvarc kristályos szerkezetű, vagyis a szemcséi apró kristályok, amiknek lapos oldalai vannak, és ezek így egymással nagyobb felületen érintkeznek, amitől nagyobb lesz ez a belső súrlódás, végső soron nagyobb a rezgéselnyelő hatás.

Nos mi az Entreq patkány? Nagy tehetetlen tömegű, kvarchomokkal töltött viccesre formázott... rezgésenergia-elnyelő (pont ez a hivatalos neve is. Vibration Absorber). Ha ráhelyezed egy forráskészülékre, máris jót tettél a hangnak, a fentiek miatt.

És ezt hasonló módon le lehet vezetni a lejátszólánc egyéb elemeivel is, pl. hangsugárzókkal, erősítővel...
Íme tehát a fizikai magyarázata a működésüknek.

Marad a 2. pont, hogy miért van róluk szó az ezotéria témában? Ez jogos kérdés. Számomra az ezotéria az ismert fizikai törvényekkel megmagyarázhatatlan jelenségek területe, márpedig ezt most szépen megmagyaráztam, tehát ennek alapján nem ide valók.

Valószínűnek tartom, hogy sokan egyszerűen nem értik, hogy ezek miért működnek, és a teljesen jól magyarázható "működésüket" valamiféle vudunak hiszik, amit felerősít szemükben az igen magas áruk, na meg a vicces (szerintem igenis cuki) kinézetük.

Az árukról tényleg lehet vitatkozni, de annak a vitának sem feltétlenül itt a helye. Ráadásul én dísztárgyként is tekintek rájuk, és nagyon nem ők a legtúlárazottabb dísztárgyak... ugyanakkor még funkcionálisak is, tehát...

Ezek után van-e Entreq-patkányom? Nincs! Vennék-e? Ha tizedannyiba kerülnének, mint amennyibe kerülnek, gondolkodás nélkül. Mert funkcionálisak, és mert dísztárgyként a személyes ízlésemmel találkoznak is.

Nah, ismét kíváncsi vagyok, ki az, aki elég mazochista mindezt végigolvasni és értelmezni :D

P.S.
Az Entreq-patkányoknál sokkal vitathatóbbak a falakra "hangjavítás" céljából aggatott hegedűk, hangszerek, egyéb rezonátorok, mert azok épp ellenkező hatásúak, erősítik a rezgéseket, méghozzá igen durván és nagyon hallhatóan, ezért szerintem igen kevés kivétellel pont rontanak a hangon, de azok sem ezoterikus dolgok, mert nagyon jól magyarázható (és pofonegyszerűen demonstrálható) a működésük.

Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 605

Hozzászólás Szerző: Palm »

ZolaBA írta:
2022.09.27., kedd 19:09
Palm írta:
2022.09.27., kedd 18:40
Azoknál vajon mennyit ér, ha rárakok egy ilyent a tetejére? gondolkodik.gif
Most komolyan... én imádom ekézni az ezo cuccokat, de a hangsugárzó alátámasztását, lesúlyozását, lekötést stb. ne vegyük már ezonak. Pl. ott az IsoAcoustics állvány, én is szeretem, használom és nem emlékszem olyan hozzászólóra, aki szerint ne javítana. A nehezék, lekötés és vibráció elnyelő dolgok hatása talán kevésbé észrevehető, meg erősen függ a doboztól és az alátámasztástól is, de azért többnyire hallható. Ami itt a biztosítékot leveri az egyértelműen a patkányok ára ... de ki mondta, hogy ilyet kell használni, megvenni? Az irodai a mélynyomón nekem pl. vastag könyv van, ezt aztán tényleg nem nagy kaland kipróbálni, te is megteheted ;) Nem mondom, hogy bármi jobb ha könyvet pakolsz rá, mert biztosan nem, de arra a kérdésre megadja a választ, hogy számíthatnak-e ilyen jellegű eszközök.
A "láb" tényleg befolyásoló dolog minden hangfalnál (ezt nem is vitatom és azt sem, hogy láb és láb között is van különbség), de pl. hány Magico M9-en látni ilyen "patkányt"?
Nekem az a tapasztalatom, hogy a jó és vaskos szendvics szerkezetű dobozok esetén, amik ki vannak bitumenes lapozva (és brutálisan nehezek) az olyan dolgok már feleslegesek, mint "lesúlyozás". Ha meg le akarom súlyozni, akkor lehet sokkal olcsóbban is. Tüzépen tört áron kapok apró szemcsés kvarchomokot és valami gumi vacakba bele tudom tölteni, amiből nem folyik szét (pl. lufi) és azt legfeljebb belerakom egy pamut zsákba és "csókolom". Nem olyan design-os, mint a bőr, de sokkal olcsóbb.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég

Palm írta:
2022.09.27., kedd 18:40
Azoknál vajon mennyit ér, ha rárakok egy ilyent a tetejére? gondolkodik.gif
Most komolyan... én imádom ekézni az ezo cuccokat, de a hangsugárzó alátámasztását, lesúlyozását, lekötést stb. ne vegyük már ezonak. Pl. ott az IsoAcoustics állvány, én is szeretem, használom és nem emlékszem olyan hozzászólóra, aki szerint ne javítana. A nehezék, lekötés és vibráció elnyelő dolgok hatása talán kevésbé észrevehető, meg erősen függ a doboztól és az alátámasztástól is, de azért többnyire hallható. Ami itt a biztosítékot leveri az egyértelműen a patkányok ára ... de ki mondta, hogy ilyet kell használni, megvenni? Az irodai a mélynyomón nekem pl. vastag könyv van, ezt aztán tényleg nem nagy kaland kipróbálni, te is megteheted ;) Nem mondom, hogy bármi jobb ha könyvet pakolsz rá, mert biztosan nem, de arra a kérdésre megadja a választ, hogy számíthatnak-e ilyen jellegű eszközök.

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég

K P írta:
Az ára a misztikus :D

Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 605

Hozzászólás Szerző: Palm »

K P írta:
Aszpirin írta:
Palm írta:
2022.09.26., hétf. 21:38

Szerintem ez az izé egy egérre hasonlít. :rolleyes:
Az a piros izé micsoda ott a nyakában? Cipőfűző? 31_1_21.gif
Alternatíva: kvarchomokkal töltött gumióvszer. :fekverohog:
Lenne itt az ezotériában bőven, amibe belekötni, és te pont az Entreq patkányba kötsz bele, ami
2. működik, és pont azt csinálja, ami a hivatalos neve: a segge alá tett készülék (mechanikai) vibrációit csökkenti / részben elnyeli
3. és a működésének megvan a fizikai magyarázata is
Jogos a kérdés! :rolleyes:
Mellesleg felvetem, hogy sok hangfal 15-19mm falvastagsággal rendelkezik, ami egyféle fa féleség anyagból van és nincs belül bitumenes lapozva (vagy valami egyéb rezgéscsillapító anyaggal bevonva). Kevés hangfal akad, amelyik szendvics szerkezetű (különféle anyagokból álló rétegek) és vastag is és be is van vonva a belseje bitumenes lappal (vagy hasonlóval). Azoknál vajon mennyit ér, ha rárakok egy ilyent a tetejére? gondolkodik.gif
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

viri
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1657

Hozzászólás Szerző: viri »

Robici írta:
Aszpirin írta:
Ez mondjuk tényleg szubjektív. Én be nem tenném a szobába. De elfogadom ha valakinek tetszik.
Egyetértek, nekem sem tetszik a pofájuk, ezért úgy fordítom őket, hogy háttal legyenek nekem, de a hangsugárzó tetejéről csak emiatt nem szeretném levenni. :D Semmi ég és föld, vagy ilyesmi, de szeretem amit csinálnak a hanggal. Aztán lehet hogy egy sima 6.5kg homokzsák is megcsinálja ezt, nem tudom, nem csináltam ellenpróbát, de az még bénább lenne. :rolleyes:
Audio PC(PPV3)- Core Audio Karuna USB/spdif - Audio Note DAC3 - Audio Note Soro SE - PS Audio Delta 250 monoblokkok - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - Audience Conductor hf kábel + ic-k, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2104

Hozzászólás Szerző: wittao »

Robici írta:
Aszpirin írta:
Tőlem többet megvettek a kisebbekből csak szobadísznek, barátnőnek (mert annyira tetszett neki amikor meglátta nálunk). Hifi közelébe sem került.
Attól viszont nehéz elvonatkoztatni, hogy van több fizikai magyarázata is a hasznosságának. Az ezo topikba azok teszik be, akik szerint az, mások meg simán együtt élnek velük és élvezik a hozzáadott értéket.
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”