Robici írta: ↑2021.12.14., kedd 21:01
Na még ki se hevertük a hifis topikban a Bayz témát, már itt is az újabb kábelezős dzsembori. Pörög a fórum!
A BayZ-vitát végigkövettem, és szándékosan nem folytam bele, bár szomorúság töltött el. Megvan a véleményem róla, de úgy hogy nem hallottam egyetlen BayZ hangsugárzót sem, legfeljebb a kinézetükről meg az árukról tudnék véleményt formálni...
A kábeltémát sem akartam feltétlenül újraéleszteni, viszont komolyan utánanéztem, mert biztos, hogy kipróbáltam volna egy ilyen komoly "megépítettségű", színezüst kábelt. A Kácsáról egyébként saját eddigi tapasztalataim alapján csak jó véleményem tud lenni.
És ha valakiről nem lehet állítani azt, hogy kábelfetisiszta, akkor én biztosan ebbe a kategóriába tartozom. A hangfalkábeleimet - ha ismerné az itteni közönség - fikázás hegyek érnék az AVX-en, abban teljesen biztos vagyok. Viszont kipróbáltam már saját rendszerben más kábeleket is, és bizony hallottam a különbséget. Csak éppen nem akkorát, hogy indokolttá tette volna az árkülönbséget - számomra.
Egyébként számomra a legdurvább - az én fülemnek egyértelműen negatív - változást pont egy általam megvásárolt digitális kábel hozta, ami ugye úgymond nonszensz, mert a bitek azok ugye bitek - én is értetlenül álltam a helyzet előtt, de egyszerűen számomra fárasztóvá és hosszabbtávon halgathatatlanná vált a rendszerem tőle - az eredmény: én két nap erőlködés után kivettem a rendszerből.
Akkor még elméletem sem volt, hogy mi okozza, amit tapasztalok, most már kezdem kapizsgálni. Az inkrimnált kábel a mai napig a tualjdonomat képezi, ráadásul egy - elvileg - színezüst vezetőjű kábelről van szó. Nincs lelkem meghirdetni, mert ami szerintem szar, azt nem tudnám jó szívvel eladni senkinek, akkor sem, ha megvan az esélye - nem is kicsi - hogy más rendszerben pozitív változást hoz. Te már jártál nálam, szóval tudod, hogy mennyire szar vagy jó a rendszerem, szóval, ha gondolod, szívesen odaadom kipróbálásra.
Én ugyanis még mindig vallom, hogy egy kábelnek - legyen az bármilyen anyagból - csak egy adott rendszerben van "hangja", és a szubjektív megítélésen túllépve, objektív okai is lehetnek annak, hogy az adott rendszerben nem "szól" jól. És ezen objektív okoknak köze van ahhoz, hogy az adott kábel - az általam felhozott esetben egy digitális jelet közvetítő, tehát jó magas frekvenciáknak "kitett" - kábel mennyire viselkedik EMI és RFI szempontból adó- ill- vevő antennaként, és a rendszerben - akár az egyes aktív elemek eme zavarokra való érzékenysége, akár a "kábelrengetegben" mellette található többi kábel "vevő" képessége mennyire hat a végső hangélményre. Vagy éppen a hangfalkábeleknél a kábel fajlagos ellenállása, kapacitása ill. induktivitása mennyire befolyásoljáa a végerősítő-áramkör működését és "produktumát".
Azt hiszem - minden konkrét utánaszámolás és további tudományos megfontolás nélkül, csak hiszem, tehát lehet, hogy tévedek - hogy a lehetőségek tárháza itt,
az általam használt árkategóriában, akkora, hogy a rendszertől elkülönítve nehezen beszélhetünk kábelek "hangminőségéről". De egy adott rendszerben bizony - és ez tapasztalat, talán valós, talán placebo - tud különbségeket okozni egy kábel, a hangfalkábel pedig kifejezetten. Az, hogy mekkorát, már bőven egyéni ízlés, megítélés - és igen, a hallottak megítélésének képessége - függvénye. Így lehet, hogy valakinél nincs semmi érzékelt különbség, míg másnál "ég és föld" - és ezek a csak a végletek, természetesen ezek között rengeteg köztes egyéni megítélés is létezhet.
Ezekről pedig érdemes eszmét cserélni. Nem feltétlenül az általad felhozott - szerintem nagyon fájdalmas - BayZ-hangsugárzók körüli vita személyeskedésig fajuló stílusában, de ha tudunk higgadtan értekezni róluk, akkor miért is ne pörögne ez a topik? Kinek árt? Mndig is lesz erről nézeteltérés, most hallgasson itt is, aki másként látja/hallja/tudja?