Szerintem kicsit túlgondoltad a dolgot.gyongyhalas írta: ↑2020.09.10., csüt. 13:33Gőzöm sincs mire gondolsz melyik termékre ......de ha sokan 30 év elteltével egekbe magasztalnak valamit....mégegyszer leírom ha "SOKAN "...Akkor én elgondolkoznék a helyedben ,hogy anno nem e rosszul fogtál hozzá ....Vagy ez ugye kizárt !avl2 írta: ↑2020.09.10., csüt. 13:07cannonball írta: ↑2020.09.10., csüt. 11:20...Belefutok sokszor olyan dolgokba, amiket volt alkalmam anno új korukban kipróbálni (és sokszor tudni, mekkora sz@r), aztán 30 év elteltével meglátom ezeket hirdetni az egekbe magasztalva...![]()
![]()
Na akkor van baj elég...![]()
![]()
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hifi mánia - hobbi tudatos kontrollja kényszerbetegség nélkül
Nem azt írta, hogy régen csak sz@rt gyártottak, hanem, hogy kipróbált bizonyos dolgokat, amiket akkor pocséknak talált, most viszont mások mennyekbe menesztik.
- pärt
- Őslakos

- Értékelés: 5470
Re: Hifi mánia - hobbi tudatos kontrollja kényszerbetegség nélkül
- gyongyhalas
- Fórumlakó

- Értékelés: 326
Gőzöm sincs mire gondolsz melyik termékre ......de ha sokan 30 év elteltével egekbe magasztalnak valamit....mégegyszer leírom ha "SOKAN "...Akkor én elgondolkoznék a helyedben ,hogy anno nem e rosszul fogtál hozzá ....Vagy ez ugye kizárt !avl2 írta: ↑2020.09.10., csüt. 13:07cannonball írta: ↑2020.09.10., csüt. 11:20...Belefutok sokszor olyan dolgokba, amiket volt alkalmam anno új korukban kipróbálni (és sokszor tudni, mekkora sz@r), aztán 30 év elteltével meglátom ezeket hirdetni az egekbe magasztalva...![]()
![]()
Na akkor van baj elég...
cannonball írta: ↑2020.09.10., csüt. 11:20...Belefutok sokszor olyan dolgokba, amiket volt alkalmam anno új korukban kipróbálni (és sokszor tudni, mekkora sz@r), aztán 30 év elteltével meglátom ezeket hirdetni az egekbe magasztalva...
- -CB-
- Beköltözött

- Értékelés: 1418
Az a baj, hogy kis ország vagyunk elég belterjes, és beszűkült piaccal. Továbbá zömében korban 50 feletti -a témában érintettekkel.
Sok szép külföldi gyűjteményt láttam képeken, ha az USA-ban élnénk, könnyebb helyzetünk lenne egy szobányi cucc összeszedésére. De ebay-ról jó áron lehetetlen szép cuccokat venni.
Itthon Nagyon kevésszer látok igényes, és használhatóságban is megfelelően kiépített hifit. Vagy a csitti-fitti lakásban álldogál a csupasz padlón a csupasz falak közt egy új berendezés, vagy a lerobbant, káosz berendezésű szobában látom a szedett-vedett cuccot felállítva, a szobát teljesen a hobbinak alárendelve. Kábeldzsumbuj, dísztárgyak sem mindig hiányoznak :-)
Én általában "megideologizálom" egy újabb rendszer szükségességét, aztán mikor rájövök, hogy nem használom, akkor megy a matek, hogy mi megy, és mi marad. De amíg egy szép "dísztárgy" (padlóváza, szobor, stb.) sokszor többe kerül, mint egy szép vintage berendezés, ez esetben én meg az utóbbira szavazok, nem beszélve, hogy használható is valamire.
Sok szép külföldi gyűjteményt láttam képeken, ha az USA-ban élnénk, könnyebb helyzetünk lenne egy szobányi cucc összeszedésére. De ebay-ról jó áron lehetetlen szép cuccokat venni.
Itthon Nagyon kevésszer látok igényes, és használhatóságban is megfelelően kiépített hifit. Vagy a csitti-fitti lakásban álldogál a csupasz padlón a csupasz falak közt egy új berendezés, vagy a lerobbant, káosz berendezésű szobában látom a szedett-vedett cuccot felállítva, a szobát teljesen a hobbinak alárendelve. Kábeldzsumbuj, dísztárgyak sem mindig hiányoznak :-)
Én általában "megideologizálom" egy újabb rendszer szükségességét, aztán mikor rájövök, hogy nem használom, akkor megy a matek, hogy mi megy, és mi marad. De amíg egy szép "dísztárgy" (padlóváza, szobor, stb.) sokszor többe kerül, mint egy szép vintage berendezés, ez esetben én meg az utóbbira szavazok, nem beszélve, hogy használható is valamire.
- Retrofuturista
- Fórumlakó

- Értékelés: 343
Köszönöm, hogy nem hagytad elsikkadni a témát. Bevallom, én egy ponton kifogytam a mondanivalóból, úgy éreztem, kiadtam minden gondolatomat, a többiek is biztosan így érezték.cannonball írta: ↑2020.09.10., csüt. 11:20Hamar alábbhagyott a lelkesedés.
Amúgy egy hobbi maga a gyűjtőszenvedély, amit lehet okosan, vagy balgán csinálni. Megveheted az összes neked tetsző dolgot annyiért, amennyiért árulják, aztán később lehet sokat buksz rajta, vagy vadászgathatsz rá (az idődet áldozva rá, de mint tudjuk az idő is pénz...), és megveheted okosan annyiért, hogy ha később eladnád nem veszítesz rajta, sőt. De sokszor a trendek is változnak, minél újabb egy rendszer annál inkább kiszámíthatatlan, mit hoz a jövő. Belefutok sokszor olyan dolgokba, amiket volt alkalmam anno új korukban kipróbálni (és sokszor tudni, mekkora sz@r), aztán 30 év elteltével meglátom ezeket hirdetni az egekbe magasztalva...
Szerintem a gyűjtés tárhely, tőke és értéktartás/befektetés kérdése. Ha van egy szobád vagy egy (száraz) pincéd, amiben ízléses helyet tudsz biztosítani a nem bekötött gépeknek, és a konkrét életteredet igényesen tartod, akkor teljesen rendben van. Láttam olyan lakásokat, ahol lépni nem lehetett a hangfalak, erősítők és egyéb kellékek dzsungelében. Ha valakinél olyan a nappali, az élettér, szerintem az átgondolást kíván, kivéve, ha javítással foglalkozik és nem lehet más gépeit hova tenni.
- Retrofuturista hifista blog szerzője - Szubjektív barangolás a hifi és a zene világában
https://retrofuturistahifista.blog.hu
- -CB-
- Beköltözött

- Értékelés: 1418
Hamar alábbhagyott a lelkesedés.
Amúgy egy hobbi maga a gyűjtőszenvedély, amit lehet okosan, vagy balgán csinálni. Megveheted az összes neked tetsző dolgot annyiért, amennyiért árulják, aztán később lehet sokat buksz rajta, vagy vadászgathatsz rá (az idődet áldozva rá, de mint tudjuk az idő is pénz...), és megveheted okosan annyiért, hogy ha később eladnád nem veszítesz rajta, sőt. De sokszor a trendek is változnak, minél újabb egy rendszer annál inkább kiszámíthatatlan, mit hoz a jövő. Belefutok sokszor olyan dolgokba, amiket volt alkalmam anno új korukban kipróbálni (és sokszor tudni, mekkora sz@r), aztán 30 év elteltével meglátom ezeket hirdetni az egekbe magasztalva...
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda
Még mielőtt valaki bedobná Hofi miatt a végtelenül eredeti "rendszer szelepe" témát.
- pärt
- Őslakos

Heltai Jenő mondta: Kis ország vagyunk. Egy csőcselékünk van, azzal kell mindent megoldani.
Még mielőtt valaki bedobná Hofi miatt a végtelenül eredeti "rendszer szelepe" témát.
Szavak varázslói
"Ne mondj le semmiről: mert ki amiről lemondott, abban elszáradt. De kívánságaid rabja se legyél.
Visszafojtott szenvedélyekkel vánszorogni éppoly keserves, mint
szabadjára eresztett szenvedélyek közt morzsolódni. Ha vágyaidat kényezteted: párzanak és fiadzanak. Ha vágyaidat megölöd: kísértetként visszajárnak. Ha vágyaidat megszelídíted: igába foghatod őket és sárkányokkal szánthatsz és vethetsz, mint a tökéletes hatalom maga."
Weöres Sándor
"Ne mondj le semmiről: mert ki amiről lemondott, abban elszáradt. De kívánságaid rabja se legyél.
Visszafojtott szenvedélyekkel vánszorogni éppoly keserves, mint
szabadjára eresztett szenvedélyek közt morzsolódni. Ha vágyaidat kényezteted: párzanak és fiadzanak. Ha vágyaidat megölöd: kísértetként visszajárnak. Ha vágyaidat megszelídíted: igába foghatod őket és sárkányokkal szánthatsz és vethetsz, mint a tökéletes hatalom maga."
Weöres Sándor
- tonee73
- Kiemelt Moderátor

- Értékelés: 6660
Csak azt az egyet kérném, hogy ne menjen el a topik a politizálás irányába.
Köszönet mindenkinek.
Köszönet mindenkinek.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
szerintem az akkori rendszernek / idökben is voltak elönyei (pl. szegeny videki bp.-i egyetemi tanulasa, kolesz es menza árak; vagy ma sokan a "csabito fogyasztasba esnek", nincsenek felvertezve ellene)LIMAR írta: ↑2020.09.07., hétf. 08:16Tanulhattál volna Te akármennyit, az életed attól sem lett volna semmivel se jobb, ha nem hullik le a vöröscsillag az égről. Itt nem osztrákokról és magyarokról szólt az életszínvonal közötti különbség, hanem két eltérő társadalmi rendszerről, ami ezt a szakadékot okozta.
Az akkori idők után nosztalgiázóknak meg csak azt kívánom, hogy egy évig éljenek ugyanolyan körülmények között, mint mi akkor.
67-ben születtem, igy éltem a lazabb, de másik rendszerben is, lehettem sorkatona is ..igaz: "csak" 1 évig
a mostani sem fenekig tejfel (ezt gondolom nem is allitja senki) a "vezetés" (elitet nem irhatok mégsem) most sem ...makulátlan (persze nem akarom tovabbi pol. iranyba vinni)
talan Hofi mondta: nekünk ez az 1 csöcselékünk van, ezt kell beosztani
illetve van ilyen mondas is: amilyet megérdemlünk (kiharcolunk ?) ...engem eddig egyik sem tudott meggyözni
Nincs ebben semmi fura, kicsit is tapasztalt elme előnyére tudja fordítani, megoldóképletként kisilabizálva és kialakítva a sok sorvezető közül a sajátját. Kisgyereknek, mint a mindenkori, többségi népességnek? Napi szinten találkozom a belső gyerekre csúful ránőtt, felnőtt bőrruhával, katasztrofális szintek vannak. Legyen akár ez vagy más a példa, fel kell tudni ismerni azt is, kit, mit szeretnél meghódítani saját igazságoddal; nem biztos, hogy az a nyerő, akiben nagyobb a bugyogó igazságérzet, sokszor boldogabb a saját hülyeségébe korlátlan hitet helyező. Másokkal is és saját magával is nagyobb szinkronban van, világok közti szakadékokkal mit sem törődik és még ha önkáros is vagy a közjó fogalmát nem is ismeri.
A rendszerre mindig lehet hivatkozni, nem mondom, hogy alaptalanul, de én ma is azt látom, hogy demokrácia nincs, megvezetés van, ami demokráciának van eladva. Ilyenformán amiről mi beszélünk most, az mindenkor egységnyi és adott. Vagyis nem is erről beszélünk.
Az élet általános boldogság-sikertelenség elemzést hifire vissza szűkítve állítom, mik az előjelei a nagy hifis depressziónak:
Az, amikor megjelennek a hangzatos és lelkes kijelentések:
leverte, megette reggelire, lesöpörte,több kategóriával jobb ... stb.
Aki így és ilyen falatrengető jellemzők alapján válogat, keres-talál magának "még" jobb cuccost, az hamarosan csalódni fog. Analógiában ez megfelel a bulimia-anorexia hintázásnak, aminek soha nincs jó kimenetele.
Az, amikor megjelennek a hangzatos és lelkes kijelentések:
leverte, megette reggelire, lesöpörte,több kategóriával jobb ... stb.
Aki így és ilyen falatrengető jellemzők alapján válogat, keres-talál magának "még" jobb cuccost, az hamarosan csalódni fog. Analógiában ez megfelel a bulimia-anorexia hintázásnak, aminek soha nincs jó kimenetele.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11447
- Kapcsolat:
Úgy mondanám inkább, hogy a sikeres ember beteljesíti vágyai többségét, a sikertelennél pedig nagy szakadék van a valóság és a vágyott élet között. Ebből következik, hogy nagyon nem mindegy, milyen célokat tűzünk ki magunk elé és azokat milyen hatékonysággal teljesítjük. A tartós sikertelenség a boldogtalanság masszív alapja. A HiFi-ben ez gyakran úgy jelenik meg, hogy hősünk a világ legjobb rendszerét szeretné összeállítani, amitől ő, vagy a látogatói minden alkalommal maguk alá élveznek.NadFan írta: ↑2020.09.06., vas. 18:17Elégdettség mértéke = vágyaink-lehetőségeink
Ha a vágyainkból kivont lehetőségeink túl sok beteljesületlen vágyat hagynak, egy nagyon szomorú emberről beszélünk. Akinek vágyai nagyrészt beteljesültek, beteljesületlen vágyai pedig belátható időn belül teljesülhetnek, egy nagyon elégedett emberről beszélünk.
Írtad korábban, hogy amatőr szinten gitározol. Biztos vagyok benne, hogy a zenélés, illetve a zenei tudás hatékonyan blokkolja a hifista túlkapások elkövetését, mert megtanít minket a zene befogadására csicsás kütyük nélkül is. Durván hangozhat, de azt hiszem, a hifisták nagy hányada nem is igazán tudja, mire figyeljen zenehallgatás közben. Ez szépen kiolvasható a tesztbeszámolókból is, ahol a hangzás leírása általában kimerül a basszus/közép/magas tartományok megszólalási arányainak és a színpadkép szélességének méricskélésében.
- Retrofuturista
- Fórumlakó

Ezt nem is vitatom. Sokat gondolunk a történelmi szerencsétlenségeinkre, de hogy itt mekkora szerencsénk volt (sok más hasonló országgal együtt), hogy esélyt kaptunk másképpen élni, az felfoghatatlan.
- Retrofuturista hifista blog szerzője - Szubjektív barangolás a hifi és a zene világában
-
LIMAR
- Törzsvendég

- Értékelés: 3340
- Kapcsolat:
Tanulhattál volna Te akármennyit, az életed attól sem lett volna semmivel se jobb, ha nem hullik le a vöröscsillag az égről. Itt nem osztrákokról és magyarokról szólt az életszínvonal közötti különbség, hanem két eltérő társadalmi rendszerről, ami ezt a szakadékot okozta.
Az akkori idők után nosztalgiázóknak meg csak azt kívánom, hogy egy évig éljenek ugyanolyan körülmények között, mint mi akkor.
- Retrofuturista
- Fórumlakó

Van mód arra, hogy behivatkozzuk ide a témába vágó, más topicban született zseniális hozzászólásokat.
- Retrofuturista
- Fórumlakó

Meghaladtam ezt a dolgot, mert ahogy fejlődött a gondolkodásom, úgy nyertem rálátást a nagyobb összefüggésekre ezekkel a dolgokkal kapcsolatban, amikben voltam. Olyan miatt éreztem dühöt és bosszút, amiért sem az egyszerű magyar, sem az egyszerű osztrák nem volt felelős. Ma már tudom, hogy a düh és a bosszú folyamatos múltba révedés. Furamód mégis hozzájárult az életem jobbá tételéhez, mert motivált a tanulásra. De próbáld ezt megmagyarázni egy kisgyereknek. Sok szerencsét!
Születtek itt értékadó írások. Vicces viszont, hogy új topik nyílott erre, más szavakkal címezve ugyanazt. De hát ez a hifizés. :)
- Lancer-2015
- Fórumlakó

- Értékelés: 114
Minél több pénzen nem megvehető vágyunk van, annál inkább valószínű, hogy azokat időről időre teljesítjük, így elégedettebbek vagyunk.
Ugye nem kell mondani, hogy egy életével általában elégedett ember milyen védettséget élvez egy hobbi gyógyszerének elgurulásával szemben.
[/quote]
Ezzel teljesen egyetértek,az utóbbi időben sokkal nagyobb élményeket gyűjtök ha van időm párommal elutazni valahova,mintha egy sokáig kuporgatott dolgot vennék meg. Nem nagy külföldi utakra gondolok hanem kis hazánkat felfedezni
apránként, hiszen annyi csodálatos,szép hely ,természeti képződmény és látnivaló van ami még (számomra) felfedezésre vár,hogy egyelőre nem is vágyom külföldre. Mivel vezetni szeretek így kettő legyet is ütök egy csapásra,illetve hármat mert együtt töltünk értékes időt,felfedezünk valami újat és az élményhez vezető út is kellemes. Bármikor szívesen emlékezünk vissza arra a kirándulásra szemben egy zeneszámra amit otthon hallgattunk max annyi,hogy jól szólt és kész...
Egy ilyen kiruccanás is pénzbe kerül de közel sem annyiba mint egy új komponens beszerzése a rendszerben és az élmény megfizethetetlen,ezt nem veszi el semmi...esetleg az Alzheimer-kór...
Azért az e fajta hobbinak is meg van a veszélye a függőségre legalábbis nálam, ugyanis ahol megfordulok ott általában keresem a 200 ft-al működő 5 ft-ra emlékérmet préselő gépeket ,de szerintem ennyi belefér!
Ugye nem kell mondani, hogy egy életével általában elégedett ember milyen védettséget élvez egy hobbi gyógyszerének elgurulásával szemben.
[/quote]
Ezzel teljesen egyetértek,az utóbbi időben sokkal nagyobb élményeket gyűjtök ha van időm párommal elutazni valahova,mintha egy sokáig kuporgatott dolgot vennék meg. Nem nagy külföldi utakra gondolok hanem kis hazánkat felfedezni
apránként, hiszen annyi csodálatos,szép hely ,természeti képződmény és látnivaló van ami még (számomra) felfedezésre vár,hogy egyelőre nem is vágyom külföldre. Mivel vezetni szeretek így kettő legyet is ütök egy csapásra,illetve hármat mert együtt töltünk értékes időt,felfedezünk valami újat és az élményhez vezető út is kellemes. Bármikor szívesen emlékezünk vissza arra a kirándulásra szemben egy zeneszámra amit otthon hallgattunk max annyi,hogy jól szólt és kész...
Egy ilyen kiruccanás is pénzbe kerül de közel sem annyiba mint egy új komponens beszerzése a rendszerben és az élmény megfizethetetlen,ezt nem veszi el semmi...esetleg az Alzheimer-kór...
Azért az e fajta hobbinak is meg van a veszélye a függőségre legalábbis nálam, ugyanis ahol megfordulok ott általában keresem a 200 ft-al működő 5 ft-ra emlékérmet préselő gépeket ,de szerintem ennyi belefér!
Biztos, hogy helyreált a "belső békéd"? A bosszú, és bizonyítási vágy nem két jó mentor éppen, és bizony hamis belső békét vetítenek tudatunknak. 
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven
- Retrofuturista
- Fórumlakó

Ez az egy mondatod olyan erős volt, hogy libabőrös lettem tőle.
Én pont a Te korosztályod és az általad leírt fiatalság között vagyok, két világ között satuban. 1984-ben születtem, így engem 5-6 éves gyerekként durván traumatizáltak szüleim Ausztriai kirándulásai. 6 éves koromban magamra mertek hagyni a Shopping City Süd-ben. Nem csak a Nintendot nyomtam, mint a többi gyerek, hanem a műszaki boltok hifi részlegén tátottam a számat a korabeli Sony, Pioneer, Yamaha, Philips, Marantz hifikre, amelyekkel kapcsolatban tudatomba égtek édesapám szavai, hogy ezeket az osztrákoknak árulják, nem nekünk, magyaroknak. Azt a gyermeki fájdalmat mai napig érzem, annyira fájtak ezek a szavak.
Ilyen élmények után egy gyerek teljesen természetes, hogy egy hibás, ránk erőltetett társadalomszervezési modell miatt éppen kivérzett saját országát nem jó helynek érzi. Édesapám látta szomorúságomat és mutatta könyvekben, hogy léteznek a világon a miénknél szegényebb országok is. Persze ahogy nyitott a piac, beérkezett hozzánk is sok “nyugati” dolog, de rengeteg inkább használtan.
Első egyetemi ösztöndíjamból egy Orion hifit vettem, és ahogy elkezdtem dolgozni, úgy lépkedtem felfelé lassan. A zene szeretete és imádata mellett tudatalattimban ott munkáltak a gyerekkori ausztriai élményeim és iszonyatosan motivàltak a tanulásra és a munkára. A bosszú, irigység félelmetes motivátor. Szüleimnek alig kellett tanulásra ösztönözni. Meg akartam mutatni, hogy magyarként érek annyit, mint egy osztrák.
Volt bennem egy bosszúvágy. Az, hogy nekem nem lehet olyan életem, mert magyarnak születtem. Végül mára saját erőből elértem egy átlagos osztrák életszínvonalat Magyarországon és két olyan hifim van, ami gyerekkoromban csak jómódú külföldieknek lehetett, azaz beteljesült a “bosszúm” itthon, Magyarországon. Megmutattam, hogy képes vagyok rá. Így eltűnt az a bosszúvágy, ami ifjúságomat hajtotta. Nyugalom van a helyén. 5-6 éves kisfiam ezt már nem értheti, mert ugyanolyan autókkal járunk és ugyanolyan életünk van, mint nekik, esetleg egy kicsit gyengébben síelünk, mint ők. De jól van ez így, a mai gyerekeknek új motivátorok kellenek.
Nálunk 6 gyerek van, de azért tudnék néhány ellenpéldát felhozni, ahány gyerek annyi karakter , csodálatos a káosz ami uralkodik hétvégente, de élünk és virulunk, szerintem az egyik legfurcsább és vegyesebb család a miénk.
Viszont a hifivel egyik sem foglalkozik, mozizni azt szeretnek.
Viszont a hifivel egyik sem foglalkozik, mozizni azt szeretnek.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven
- pärt
- Őslakos

A mai fiatalokok kapcsán felmerül a tegnapi és holnapi fiatalok kérdése. A gyerekek általában jobb szülőket érdemelnének, de a szülők -szintén általában- nem érdemelnek jobb gyereket, mint akiket felneveltek. A félresiklott értékrend miatt a fiatalokat kárhoztatni: az a saját csődünk beismerése.
Az én korosztályomba tartozóak, ill. a nálam idősebbek számára (50+ év) egy készülék többet jelentett, mint egy néhány heti, havi keresetből megvehető használati tárgy. Gyakran több éves tervezgetés, ábrándozás, nyálcsorgatás előzte meg a megszerzését, és amikor odakerült a polcra, nem ritkán űrt hagyott maga után a borzongató vágyakozás megszűnése. Persze újra lehetetett élni egy újabb ábránd útraindításával. Szerintem sokan azt az érzést hajkurásszuk még most is. Fiatalabb generációknál ebből a képletből hiányzik a hozzájutás nehézsége (hiánygazdaság).
Amit gyermekeimnél látok, az nekem tetszik; tudják mire van szükségük, felmérik, hogy megengedhetik-e maguknak, ill. hol van az a racionális határ, amit már nem lépnének át, mert nem ér nekik annyit a kapott plusz, vagy éppen szükségük sincs rá. Az eszközeik nem fétisek, hanem használati tárgyak, saját, valós igényeikre szabva. Szerintem ők sokkal nehezebben billennének át függő állapotba.
Az én korosztályomba tartozóak, ill. a nálam idősebbek számára (50+ év) egy készülék többet jelentett, mint egy néhány heti, havi keresetből megvehető használati tárgy. Gyakran több éves tervezgetés, ábrándozás, nyálcsorgatás előzte meg a megszerzését, és amikor odakerült a polcra, nem ritkán űrt hagyott maga után a borzongató vágyakozás megszűnése. Persze újra lehetetett élni egy újabb ábránd útraindításával. Szerintem sokan azt az érzést hajkurásszuk még most is. Fiatalabb generációknál ebből a képletből hiányzik a hozzájutás nehézsége (hiánygazdaság).
Amit gyermekeimnél látok, az nekem tetszik; tudják mire van szükségük, felmérik, hogy megengedhetik-e maguknak, ill. hol van az a racionális határ, amit már nem lépnének át, mert nem ér nekik annyit a kapott plusz, vagy éppen szükségük sincs rá. Az eszközeik nem fétisek, hanem használati tárgyak, saját, valós igényeikre szabva. Szerintem ők sokkal nehezebben billennének át függő állapotba.