Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Cd játszók
Cd játszók
Bocs ,nem olvastam annyira bele ... :kiraly: A digifotós nagyításos-kicsinyítéses példa ment oldalakon keresztül ,azt hiszem amiatt nem olvastam végig -az nem érdekelt ...
jaaa, nem megrovásnak szántam /ezt se /
csak meglítettem hogy végig erről beszéltem neki ...
lehet csak elbeszéltünk egymás mellett, de akkor csúnyán :taps:
a photo példa is jó volt csak egy elírás zavarhatta meg alfaati -t
Cd játszók
Nem ,az analóg mesterszalagot csak digitalizálják 24 bites kvantálással és 96kHz-es mintavételi frekvencián ,ezt az anyagot keverik és még sokféleképpen manipulálják majd lekonvertálják 16bit/44.1kHz-re .Végül ezt a jelet vezetik a Sony PCM-9000 típusú CD master disk recorder egységbe ,ilyen egyszerű .
Nem ,az analóg mesterszalagot csak digitalizálják 24 bites kvantálással és 96kHz-es mintavételi frekvencián ,ezt az anyagot keverik és még sokféleképpen manipulálják majd lekonvertálják 16bit/44.1kHz-re .Végül ezt a jelet vezetik a Sony PCM-9000 típusú CD master disk recorder egységbe ,ilyen egyszerű . :lol!:
de nem ugyan ezeket mondtam neki? :kiraly:
Bocs ,nem olvastam annyira bele ... :taps:
A digifotós nagyításos-kicsinyítéses példa ment oldalakon keresztül ,azt hiszem amiatt nem olvastam végig -az nem érdekelt ...
Cd játszók
Nem ,az analóg mesterszalagot csak digitalizálják 24 bites kvantálással és 96kHz-es mintavételi frekvencián ,ezt az anyagot keverik és még sokféleképpen manipulálják majd lekonvertálják 16bit/44.1kHz-re .Végül ezt a jelet vezetik a Sony PCM-9000 típusú CD master disk recorder egységbe ,ilyen egyszerű . :kiraly:
Nem. Az digitalizálás. Csak egyszer történik digitális konverzió. Viszont ez az egy plusz konverzió (24->16) valszeg kevesebbet ront a dolgon, mint ha végig 16 biten dolgoznának az anyaggal.
de nem ugyan ezeket mondtam neki? :taps:
Cd játszók
És ez cd-lejátszóként milyen? Én nagyon csípnék egy ilyen stúdiókütyüt a láncban.
Lejátszásra használni egy ilyen magneto-optikai diszk rekordert ?
Hát ,nem is tudom ... de valószínűleg jobb a hangja sok túlárazott kommersz vacaknál .
Léteznek stúdió CD lejátszók ,ezek hangja garantáltan high-end minőség :
Csak néhány példa :
STUDER A-730 ,A-725 ,A-727
EMT 981 ,982
Philips LHH-2000
Az áraknak nézz utána a neten ,de számíts rá ,hogy horror árak vannak ...
Egyébként én a 725-ös sima változatát használom :Revox B-225 (2xTDA1540 kerámia DAC & CDM-1 ) :taps:
-
Vendég
Cd játszók
kerdés: régi Oscar Peterson szalagossal felvett hang!(analog) a master szalagot felkonvertálják 24/96-ra hogy ujramasztereljék majd ugye lekell butínai 16bit-re hogy a hagyomanyos cd lemezre fellehessen vinni. Van ilyen lemezem. Az nem fel konvertálás? Aztan meg vissza?
Nem. Az digitalizálás. Csak egyszer történik digitális konverzió.
Viszont ez az egy plusz konverzió (24->16) valszeg kevesebbet ront a dolgon, mint ha végig 16 biten dolgoznának az anyaggal.
Cd játszók
És ez cd-lejátszóként milyen? Én nagyon csípnék egy ilyen stúdiókütyüt a láncban.
Cd játszók
Rákerestem már, hogy mennyiért adnak egy ilyen Sony PCM 9000 monsztát. Gondoltam repkednek az ezer Eurók, de az első találatnál volt egy 700$-ért. :taps: Hát az így nem is tűnik soknak egy ilyen profi gépért. Vagy ez amúgy nem tud mást csinálni, csak master discet írni?
Alkatrész áron van !
Egyébként semmi extra a CD master íráson kívül ...
Ha csak az nem ,hogy a híres K2-es audiofil mastereket is ezen készítik .
Egyébként az én PCM-7030 DAT magnóm ára kerek 20000 dollár volt 1994-ben .
Idén el tudtam volna adni 500EUR-ért ,ne nem adtam oda ennyiért (csak 540 óra van a fejben) ... :kiraly:
PCM-9000 :
Cd játszók
Rákerestem már, hogy mennyiért adnak egy ilyen Sony PCM 9000 monsztát. Gondoltam repkednek az ezer Eurók, de az első találatnál volt egy 700$-ért. Hát az így nem is tűnik soknak egy ilyen profi gépért. Vagy ez amúgy nem tud mást csinálni, csak master discet írni?
Cd játszók
Szerintem nincs felkonvertálás. A 16 bit csak a végén fordul elő, és az is a CD korlátai miatt.
kerdés: régi Oscar Peterson szalagossal felvett hang!(analog) a master szalagot felkonvertálják 24/96-ra hogy ujramasztereljék majd ugye lekell butínai 16bit-re hogy a hagyomanyos cd lemezre fellehessen vinni. Van ilyen lemezem. Az nem fel konvertálás? Aztan meg vissza?
Nem ,az analóg mesterszalagot csak digitalizálják 24 bites kvantálással és 96kHz-es mintavételi frekvencián ,ezt az anyagot keverik és még sokféleképpen manipulálják majd lekonvertálják 16bit/44.1kHz-re .
Végül ezt a jelet vezetik a Sony PCM-9000 típusú CD master disk recorder egységbe ,ilyen egyszerű .
Cd játszók
persze hogy emlékszem!
fel tettem egy kérdést (nem neked hanem igazából HG-nak) hogy miért írnak 24 meg 20 bit-et a cd lemezekre ha csak 16 bit/44.1 kHz kerul rajuk, aztan te válaszoltál hogy azért mert az a masteringre vonatkozik, majd en megkérdeztem nem-e felrvezeto ilyet ra írni erre te nem az hisz a hang zavar mentesebb lett. Erre én: de elveszett az információ egy része fel 24 bit aztán majd vissza 16 bit-re konvertalásnál. Maj azt mondtad neked számít ez a kulombség de egyben elismerted van információ veszteség! Erre megint én: akkor minek ide-oda konvertálni ha van információ veszteség? Maj jott Robici minden technikai és szakmai alapokat nélkulozo fotós visszakicsinyítéses példája.
Na így jon ez a Mark Levinsonos cikk ide! Szerinte se kell ide oda konvertalni!!!
az elobb említetetted a MODERÁTORT! Na ide nem az kell hanem egy orvos aki téged megvizsgál!
zavarmentesebb hangminoség mi???
na igen ez így van ahogy leírtam!
/kivétel az orvost :taps: /
de ha elolvasod Robici 1 ezzel kapcsolatos hsz-ét ott nem félreérhetően írja
amúgy orvos már látott hisz ott születtem :kiraly:
-
alfaati
Cd játszók
Szerintem nincs felkonvertálás. A 16 bit csak a végén fordul elő, és az is a CD korlátai miatt.
-
Vendég
Cd játszók
fel tettem egy kérdést (nem neked hanem igazából HG-nak) hogy miért írnak 24 meg 20 bit-et a cd lemezekre ha csak 16 bit/44.1 kHz kerul rajuk, aztan te válaszoltál hogy azért mert az a masteringre vonatkozik, majd en megkérdeztem nem-e felrvezeto ilyet ra írni erre te nem az hisz a hang zavar mentesebb lett. Erre én: de elveszett az információ egy része fel 24 bit aztán majd vissza 16 bit-re konvertalásnál. Maj azt mondtad neked számít ez a kulombség de egyben elismerted van információ veszteség! Erre megint én: akkor minek ide-oda konvertálni ha van információ veszteség? Maj jott Robici minden technikai és szakmai alapokat nélkulozo fotós visszakicsinyítéses példája.
-
Vendég
Cd játszók
Off...Hát a DC az felejtős, én azon csodálkozom, h azt még van aki használja...Más oldalakon dugig van lossless anyagokkal...On
Azért annyira ne írd le. Valószínűleg nem voltál tagja egy jobb privát hubnak még. Én főleg ezek miatt használom még most is. Nyitott hubok tényleg felejtősek.
-
alfaati
Cd játszók
Robicinak és Sanahan-nak ajánlanék egy érdekes linket Mark Levinson bacsitól (magyar nyelvu)
az egész oldalt elkéne olvasni a lap aljáig. Van benne egy fontos mondat "- A filozófiám, hogy nem használok semmiféle utómunkát, vágást..."- hanem ugye a dsd anyagot viszi át egybol lemezre. Nem "kicsinyít" vagy konvertál ide-oda, nem mahinál a felbontassal. A PC-s zenehallgatást meg még csak meg sem említi mint elorelepési lehetoséget. Pedig a cikk nem is olya régi!
http://www.digitalpro.hu/high-end/highend.htm
emlékszel hogy mi volt a kiindulási téma?
nem más mint az audio cd ... :kiraly:
megint olyanokat linkelsz amiről nem volt szó
és mikor mondtam hogy melyik rendszer jobb?
persze hogy emlékszem!
Na így jon ez a Mark Levinsonos cikk ide! Szerinte se kell ide oda konvertalni!!!
az elobb említetetted a MODERÁTORT! Na ide nem az kell hanem egy orvos aki téged megvizsgál!
zavarmentesebb hangminoség mi??? :taps:
Cd játszók
Robicinak és Sanahan-nak ajánlanék egy érdekes linket Mark Levinson bacsitól (magyar nyelvu)
az egész oldalt elkéne olvasni a lap aljáig. Van benne egy fontos mondat "- A filozófiám, hogy nem használok semmiféle utómunkát, vágást..."- hanem ugye a dsd anyagot viszi át egybol lemezre. Nem "kicsinyít" vagy konvertál ide-oda, nem mahinál a felbontassal. A PC-s zenehallgatást meg még csak meg sem említi mint elorelepési lehetoséget. Pedig a cikk nem is olya régi!
emlékszel hogy mi volt a kiindulási téma?
nem más mint az audio cd ... :taps:
megint olyanokat linkelsz amiről nem volt szó :kiraly:
és mikor mondtam hogy melyik rendszer jobb?
-
Vendég
Cd játszók
Nem tudom mennyi a fellelhető pontos FLAC/128kbps mp3 arány a DC-n, de van egy gyanúm, hogy nem kiegyenlített. Tehát elég nehéz neten is anyagokat találni
Talán nem a DC-t kellene példának felhozni. Kicsit már idejétmúlt.
Off...Hát a DC az felejtős, én azon csodálkozom, h azt még van aki használja...Más oldalakon dugig van lossless anyagokkal...On
-
Vendég
Cd játszók
Nem tudom mennyi a fellelhető pontos FLAC/128kbps mp3 arány a DC-n, de van egy gyanúm, hogy nem kiegyenlített. Tehát elég nehéz neten is anyagokat találni
Talán nem a DC-t kellene példának felhozni. Kicsit már idejétmúlt.
Cd játszók
Ez mind szép és jó és igaz is a monóra szerintem is, a hangfalas rendszereket tekintve.De mi lesz a fejhallgatósokkal?
Ott monónál minden középen benne szól a fejemben.
Léteznek mono fejhallgatók is ám ...
Cd játszók
Ez mind szép és jó és igaz is a monóra szerintem is, a hangfalas rendszereket tekintve.
De mi lesz a fejhallgatósokkal?
Ott monónál minden középen benne szól a fejemben.
Cd játszók
Csodálatos a interjú egy élő legendával !
Mindenkinek el kellene olvasnia .
A monoról a következőt mondja a mester :
"Ön szerint hány csatornára van szükség?
— Egyre, a mono jó. Hány és hány nagyszerű mono felvétel készült, amelyek hallgatásakor még senki sem panaszkodott, hogy jobb lenne, ha sztereó lenne a felvétel.
... A zenei élvezet minőség és nem a mennyiség kérdése, a minőség pedig nem a csatornaszámtól függ. De ugyanez igaz a hangfelvételekre is, nem a csatornaszám érdekes, hanem a zene minősége. Nem véletlenül a 20-as, 30-as, 40-es, 50-es években készült felvételeket nem képes felülmúlni a legtöbb napjainkban készült változat, mivel a régiekben van valami, ami a mai változatok zöméből hiányzik."
Azt hiszem ,ehhez nem lehet mit hozzátenni -ez önmagáért beszél !
Cd játszók
"Egyik sem nevezhető vezetőnek, vagy szigetelőnek.Akkor mik?
Negyedik kategóriát nem ismerek."
Ezek pontosan meghatározott műszaki szakkifejezések ,és nem változtathatod meg a jelentésüket .
A félvezető eszközök alapanyaga lehet például :Se ,Ge, Si ,GaAs stb. ,de semmi szín alatt nem lehet vákuum !
A higanygőz egyenirányító is csak egy irányba vezet ,de ettől még nem lesz félvezető a szerencsétlen cső higanykatódjából ...
Nem is szeretném.
De csőben, ha a vákuumon kívül nincs semmi, akkor mitől működik?
A vezetési tulajdonságokat a szabad elektronok áramlása (vagy a töltéshordozók áramlása) határozza meg.
A vákuumcsövekben is a katódból kilépő szabad elektronok vannak, azok kóvályognak úgy, ahogy terelgetjük őket. A szilárdtesteknél ez egy kicsit bonyolultabban működik.
Erre szoktam azt mondani, hogy a csövek ismerik a fizikát.
Nem az alapanyagra értelmeztem a félvezető kifejezést, hanem a vezetési tulajdonságra, ami mindegyik esetében hasonlatos.
És a félvezető elnevezés sem egy alapanyagot jelent, hanem vezetési tulajdonságot, amivel természetesen bizonyos szilárdtestek is rendelkeznek.
Szerintem mindketten ugyanazt tudjuk a dolgok működéséről, csak az elnevezés értelmezésében van véleménykülönbség közöttünk.
Hg
"De csőben, ha a vákuumon kívül nincs semmi, akkor mitől működik? "
Biztos ,hogy ezt itt a CD játszó topikon kellene elmagyaráznom ? ... de szerintem Te amúgy is tudod a lényeget ... :taps:
Csak a pontosság kedvéért ,ezeket hívjuk félvezetőknek :
http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A9lvezet%C5%91
"Erre szoktam azt mondani, hogy a csövek ismerik a fizikát."
Az eredeti mondás így szól ,még az EMG-s mérnökök is mondogatták :"Az elektronok tudják a fizikát !"
Üdv. Klangfilm
-
alfaati
Cd játszók
-
Vendég
Cd játszók
"Egyik sem nevezhető vezetőnek, vagy szigetelőnek.Akkor mik?
Ezek pontosan meghatározott műszaki szakkifejezések ,és nem változtathatod meg a jelentésüket .
A félvezető eszközök alapanyaga lehet például :Se ,Ge, Si ,GaAs stb. ,de semmi szín alatt nem lehet vákuum !
A higanygőz egyenirányító is csak egy irányba vezet ,de ettől még nem lesz félvezető a szerencsétlen cső higanykatódjából ...
Nem is szeretném.
De csőben, ha a vákuumon kívül nincs semmi, akkor mitől működik?
A vezetési tulajdonságokat a szabad elektronok áramlása (vagy a töltéshordozók áramlása) határozza meg.
A vákuumcsövekben is a katódból kilépő szabad elektronok vannak, azok kóvályognak úgy, ahogy terelgetjük őket. A szilárdtesteknél ez egy kicsit bonyolultabban működik.
Erre szoktam azt mondani, hogy a csövek ismerik a fizikát.
Nem az alapanyagra értelmeztem a félvezető kifejezést, hanem a vezetési tulajdonságra, ami mindegyik esetében hasonlatos.
És a félvezető elnevezés sem egy alapanyagot jelent, hanem vezetési tulajdonságot, amivel természetesen bizonyos szilárdtestek is rendelkeznek.
Szerintem mindketten ugyanazt tudjuk a dolgok működéséről, csak az elnevezés értelmezésében van véleménykülönbség közöttünk.
Hg
- Marci bácsi
- Fórumlakó

- Értékelés: 58
Cd játszók
Szerintem itt összekeverted a lemezjátszók Riaa korrekcióját és a magnók Dolby rendszerét.
Hát nem, de ebbe most itt ne menjünk bele.
A magnetofonoknál ugyanúgy megvan a felvételi elő korrekció és a lejátszási korrekció, mint az LP esetében. Ez még felvételi sebesség függő is.
Hogy melyik magnó pontosan mit csinál, azt nem tudom, de annyiban azért megegyezhetünk, hogy az LP Riaa korrekciójának nincs köze a zajcsökkentéshez....
Cd játszók
HG !
Ugyan nem nekem szólt a kérdésed ,de ha ilyet látok azt nem hagyhatom szó nélkül :
"Szerinted a cső micsoda, ha nem félvezető? He?"
Merem remélni ,hogy ezt nem gondolod komolyan ... Azért ilyet még viccből sem szabadna leírni !
Akkor szerinted a csöves egyenirányítók hogyan működnek?
Csak, hogy a legkézenfekvőbbet említsem.
Tudom, keverem az egyenirányítót a félvezetővel - de ez a legkézenfekvőbb alkalmazási példa.
Azt nem írtam oda, hogy "szilárd test".
A triódák és egyéb vákuum csövek is feszültségvezérelt eszközök.
Karakterisztikájuk leginkább a MOSFET-ek karakterisztikájára hasonlít, amik ugye szilárdtest félvezetők.
A félvezető áramerősítő eszközök vezetési tulajdonságát is pont ugyanúgy egy harmadik lábra adott feszültséggel vezéreljük, mint a csöveknél a rácsra adott feszültséggel.
A csöveken sem fordíthatod meg a DC potenciálkülönbséget pont úgy, mint a tranzisztoroknál a kollektor-emitter feszültséget.
Átviteli karakterisztikájuk jellegében mindegyiknek hasonlatos.
Csak az egyikben egy szilárdtest (PN átmenet) vezetési tulajdonságát szabályozzuk, a másikban a vákuumban lévő elektronokat terelgetjük.
Egyik sem nevezhető vezetőnek, vagy szigetelőnek.
Akkor mik?
Negyedik kategóriát nem ismerek.
A csöves diódák tökéletesen visszáram mentes egyenirányítók ,az elektronok egyirányú áramlása -a fűtött katódból az anódra repülnek -ez a működésük alapja .
De nehogy már összekeverjük a csöves egyenirányítókat a félvezetőkkel ,az nagyon nem mindegy ! :taps:
Vigyázz ! A MOSFET-ek nagyobb frekvenciákon már erősen áramvezérelté válnak ,nem úgy mint a csövek azok még GHz-es tartományban sem igényelnek áramot (ha a csekély rácsáramot nem vesszük figyelembe) .
"Egyik sem nevezhető vezetőnek, vagy szigetelőnek.
Akkor mik?
A higanygőz egyenirányító is csak egy irányba vezet ,de ettől még nem lesz félvezető a szerencsétlen cső higanykatódjából ... :kiraly: