Rock60 írta: ↑2022.07.21., csüt. 22:02
.... azt gondolom ezt a hangot csak többszörös áron lehetne űberelni, úgyhogy számomra ez a végállomás
Ó, de szép lenne, ha minden pénz most a számlámon volna, amit ezután a kijelentés UTÁN költöttem el!
... beszereztem a Neotech SOCP-14 kanócokat ... A változás nagyobb, mint amiben reménykedtem. Minden szempontból sokkal jobb a hang úgy, hogy a dac, az erölködő, a Box tápja még a gagyibb drótból táplálkozik
Denis Morecroft, a DNM alapítója és névadója volt az egyik (ha nem a legismertebb) szószólója a tömör rézkábel alkalmazásának a HiFiben.
Ő a minél kevesebb anyaghasználatban hitt, nem véletlen, hogy az eredeti, általa kontruált DNM Reson kábelek nagyon vékonyak és a dugói extra könnyűek voltak (a mai BulletPlug klónokkal, és az újabb Resonokkal nem tévesztendőek össze!).
Nem akarok hü*eséget beszélni, de nekem úgy rémlik, hogy az eredeti Morecroft-féle IC kábel awg22-es, a klasszikus kéteres HF kábel pedig awg20-as kábelből lett volna, lehet nem pontosan emlékszem, de nagyságrendben biztos stimmel.
A tömör kábel elektromosan is másképp viselkedik (mivel nem értek hozzá, nem másznék bele mindeféle induktivitás, kapacitás, "bőrhatás" és más okfejtésekbe) ezért nagyon más a hang jellege. Nem véletlen, hogy a tömör kábelek hangja megosztó: valaki vagy megszereti, vagy unalmasnak, laposnak, érdektelennek találja, pedig csak arról van szó, hogy mentes minden hifis csilivili magamutogatástól. Akinek viszont bejön, az gyakran arra "esküszik" , hogy rendszeren belül érdemes az összes kábelt (táp, IC, hf) tömör single core kábelre cserélni, akkor lesz teljes az összhang.
Nekem is volt egy hosszú tömör kábeles korszakom, főleg DNM, de AQ és Evidence Audio Siren vonalon is, úgyhogy elég alaposak a tapasztalataim, meglehetősen sokféle rendszerben.
Azt is gyakran tapasztaltam, hogy a tömör kábelnél a hang akkor változik nekem tetsző módon (gyorsabb, szellősebb, jobb sávszélek, miközben kevesebb a felső basszus és simább a magas) ha vékonyabbakat választok.
Tápkábelnél persze érintésvédelmi okból ez nem csökkenthető bizonyos szint alá, de pl a DAC-hoz és a boxhoz simán megpróbálkoznék a SOCP-16 kábelből csinálni tápkábelt.
És ha csinálsz más méretből kábelt, elkezdheted váltogatni a készülékek közt, garanmtáltan minden variáció másképp fog szólni
Na ugye, milyen messze még a végállaomás?

Viszont remek játék, ha szereted a kísérletezést