Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1018

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: BLX »

Arpi82 írta:
2022.07.25., hétf. 21:48
Ethernet kábellel kapcsolatban lenne kérdésem:
Jelenleg egyszerű kábelekkel van összekötve a rendszer, vajon érdemes lenne -e rajta variálni?
Adott egy Telekom router innen megy kb 20m sima cat5e kábel a switchbe, onnan 1m Vention kábel a streamerbe (Naim nd5xs2) .
A következő opciókon gondolkozom:

1.A switch-től a streamer -ig az utolsó 1m ethernet kábelt jobbra cserélni. Nem gondolok valami túl drágára, pl. Supra Cable cat8 (17.000 Ft) vagy hasonló.

2. A router - től a switch-ig(sima Tp link) kicserélni a kábelt mondjuk cat8 - ra. Itt nyilván extra márkás kábel nem jöhet szóba a hossza miatt.

3. Hagyjam az egészet úgy ahogy van.
Vention vagy hasonló normál relatív "olcsó" CAT kábelnél drágábbat én nem vásárolnék. Van annyi klassz dolog amire lehet még költeni. :drum: Azt hiszem én így hagynám. Ha nagyon tetszik valamelyik elérhető Vention vagy hasonló CAT 7-8-as kábel, akkor esetleg azt még megvenném.

Arpi82
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 140

Hozzászólás Szerző: Arpi82 »

Ethernet kábellel kapcsolatban lenne kérdésem:
Jelenleg egyszerű kábelekkel van összekötve a rendszer, vajon érdemes lenne -e rajta variálni?
Adott egy Telekom router innen megy kb 20m sima cat5e kábel a switchbe, onnan 1m Vention kábel a streamerbe (Naim nd5xs2) .
A következő opciókon gondolkozom:

1.A switch-től a streamer -ig az utolsó 1m ethernet kábelt jobbra cserélni. Nem gondolok valami túl drágára, pl. Supra Cable cat8 (17.000 Ft) vagy hasonló.

2. A router - től a switch-ig(sima Tp link) kicserélni a kábelt mondjuk cat8 - ra. Itt nyilván extra márkás kábel nem jöhet szóba a hossza miatt.

3. Hagyjam az egészet úgy ahogy van.
Naim Nd5xs2 ---->Gato Amp150 ---->Dynaudio Special 25

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1336

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

14-es kábelről van szó. Azt kérdeztem, hogyha kell még a lemezjátszó táphoz, tunerhoz, rueter táphoz, ahhoz vegyek 16-ost, vagy legyen egységes 14 ?
Mit gondoltok ?

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2876
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

mishow írta:
2022.07.22., pén. 13:09
Rock60 írta:
2022.07.22., pén. 10:28
Túl sok kisérletezésbe már amúgy sem kezdek vékonyabb drótok felé, mert már felszabdaltam a százezernyi kábelt.
Csak egy ötlet volt, ha már megvan a 16-os kábel, akkor ne variálj!
Érdekes, amit Süti ír, mert van, akinek pont a PVC a szitokszó, ha szigetelésről beszélünk gondolkodik.gif
Amúgy szerintem kísérletezni DC dugónak teljesen jók az alap Legrandok, sőt (le se merem írni) amikor anno én játszogattam tápkábel "gyártással", akkor a sima OBI-s filléres "gumidugót" használtam:
https://www.obi.hu/kapcsolok-es-gombok/ ... /p/2711471
Én kérek elnézést .... bocs.gif
Az a gond szerintem a teflonnal, hogy túl magas az olvadáspontja (4-500fok) és mikor bevonnak vele vezetőt, akkor a vezetőben is történik fizikai változás a túl magas hőmérséklet miatt. Szoval szerintem nem a teflonnal magával van gond, hanem a gyártási eljárással. A PVC pedig alacsonyabb hőmérsékleten olvad, a PE pedig főleg, annak elég 80-100fok is azthiszem.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2539

Hozzászólás Szerző: mishow »

Rock60 írta:
Túl sok kisérletezésbe már amúgy sem kezdek vékonyabb drótok felé, mert már felszabdaltam a százezernyi kábelt.
Csak egy ötlet volt, ha már megvan a 16-os kábel, akkor ne variálj!
Érdekes, amit Süti ír, mert van, akinek pont a PVC a szitokszó, ha szigetelésről beszélünk gondolkodik.gif
Amúgy szerintem kísérletezni DC dugónak teljesen jók az alap Legrandok, sőt (le se merem írni) amikor anno én játszogattam tápkábel "gyártással", akkor a sima OBI-s filléres "gumidugót" használtam:
https://www.obi.hu/kapcsolok-es-gombok/ ... /p/2711471
Én kérek elnézést .... bocs.gif

Rock60
Őslakos
Őslakos

Káááár ! :fekverohog:

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10998
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Rock60 írta:
2022.07.22., pén. 12:06
Valakinek nincs véletlenül fölösleges két szerelhető DC- dugója, pont az a méret, ami nekem kell ? :kapdelm:
Sokféle DC csatlakozóm van raktáron, de itt nem írhatom le, hogy el is adom őket. :napsut:

Rock60
Őslakos
Őslakos

Akkor, ha még kell, mondjuk Lemezjátszó táp, Router táp, Tuner, érdemes próbálkozni a 16-ossal, vagy legyen egységes 14 ?
Igazad van , eszembe jutott, hogy mondtad a vékonyabb teflon szigetelést a kisfeszhez.
Valakinek nincs véletlenül fölösleges két szerelhető DC- dugója, pont az a méret, ami nekem kell ? :kapdelm:

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

fapaci írta:
2022.07.22., pén. 09:35
sutemenyx írta:
2022.07.19., kedd 21:42
Annyi mindenképp kiderül belőle, hogy a jelentős különbség kábel és kábel közt nem csak meghallgatva van, hanem ezekszerint mérve is.
Vezetőképesség, kapacitás, induktivitás, ellenállás... eddig is tudtuk, hogy a kábelek között van mérhető különbség ezekben a paraméterekben. De azért vess egy pillantást az ábrák skálázására is! Az eltérések milliohmban, pikofarádban, mikrohenryben mérhetőek és továbbra sem tudjuk, milyen objektív hatásuk van a hangzásra.
Igen, de én leginkább a torzitasi spektrumra és az impulzusválaszra gondolok. Ott jelentősek az eltérések.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Rock60 írta:
Elszámoltam magam. Két ér SOCP, föld gagyi, így 26-ra jön ki.
Nem tudom, hogy a 16 - osnak milyen a szigetelése, a 18-asnak tudom, hogy teflon, és Süti mondta, hogy olyat csak akkor használ, ha törpefeszhez kell, mert a PVC szigetelésűek jobban beváltak neki, ezért mondta a 14-est.
Ha jól emlékszem Bese is 2.5-ös tömörből készíti a tápkábeleit.
Én egyáltalán nem értek hozzá, de ha csak a terhelést nézzük, mindenhova elég lenne a vékonyabb, a párszáz wattot felvevő integráltnak is, szóval gondolom más szempontok is szerepet játszanak.
Aztán, lehet hogy kevés lesz, ahogy így végignézek a készülékek garmadán, ami még hiányzik, ahhoz lehet hogy veszek pár méter tizenhatost.
Nem, nem azért mondtam, hanem azért, mert a PVC-snek jobb hangja van. A teflonosnak kevésbé, sejtem is, hogy miért, ők is az új szériájú ezüstjük szigetelését lecserélték inkább polietilénre. Szintén - sejtem is, hogy miért. Viszont a teflonos az vékonyabb ugyanolyan keresztmetszetüből, így pl befér dc dugóba. Valamint kisfeszultségen nem tapasztaltam közvetlenül, hogy ne lenne jó a teflonos, 230V-os tápkábelben viszont igen, azokat összehasonlítottam.
A 14-est pedig azért javasoltam, mert tisztán tapasztalati úton, a 12-es már sok, a 16-os viszont tud lenni kevés.

Rock60
Őslakos
Őslakos

Most érdeklődtem utána, 12 - 22 -ig van teflonos és PVC-s is mindegyikből.

Érdekes amit mondasz, Misi. Nagyon drága tápkábeleket látok, 4 , 6 , vagy akár nagyobb mm2 keresztmetszettel is.

/ Figyeled, hogy mostanában már nem köszönök ? :ohnoohnoohno: /
Üdv.
Gyuri
:kapdelm:

Rock60
Őslakos
Őslakos

Elszámoltam magam. Két ér SOCP, föld gagyi, így 26-ra jön ki.
Nem tudom, hogy a 16 - osnak milyen a szigetelése, a 18-asnak tudom, hogy teflon, és Süti mondta, hogy olyat csak akkor használ, ha törpefeszhez kell, mert a PVC szigetelésűek jobban beváltak neki, ezért mondta a 14-est.
Ha jól emlékszem Bese is 2.5-ös tömörből készíti a tápkábeleit.
Én egyáltalán nem értek hozzá, de ha csak a terhelést nézzük, mindenhova elég lenne a vékonyabb, a párszáz wattot felvevő integráltnak is, szóval gondolom más szempontok is szerepet játszanak.
Aztán, lehet hogy kevés lesz, ahogy így végignézek a készülékek garmadán, ami még hiányzik, ahhoz lehet hogy veszek pár méter tizenhatost.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10998
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

sutemenyx írta:
2022.07.19., kedd 21:42
Annyi mindenképp kiderül belőle, hogy a jelentős különbség kábel és kábel közt nem csak meghallgatva van, hanem ezekszerint mérve is.
Vezetőképesség, kapacitás, induktivitás, ellenállás... eddig is tudtuk, hogy a kábelek között van mérhető különbség ezekben a paraméterekben. De azért vess egy pillantást az ábrák skálázására is! Az eltérések milliohmban, pikofarádban, mikrohenryben mérhetőek és továbbra sem tudjuk, milyen objektív hatásuk van a hangzásra.

mishow
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2022.07.21., csüt. 22:02
.... azt gondolom ezt a hangot csak többszörös áron lehetne űberelni, úgyhogy számomra ez a végállomás
Ó, de szép lenne, ha minden pénz most a számlámon volna, amit ezután a kijelentés UTÁN költöttem el! :kapdelm: dollar.gif
... beszereztem a Neotech SOCP-14 kanócokat ... A változás nagyobb, mint amiben reménykedtem. Minden szempontból sokkal jobb a hang úgy, hogy a dac, az erölködő, a Box tápja még a gagyibb drótból táplálkozik
Denis Morecroft, a DNM alapítója és névadója volt az egyik (ha nem a legismertebb) szószólója a tömör rézkábel alkalmazásának a HiFiben.
Ő a minél kevesebb anyaghasználatban hitt, nem véletlen, hogy az eredeti, általa kontruált DNM Reson kábelek nagyon vékonyak és a dugói extra könnyűek voltak (a mai BulletPlug klónokkal, és az újabb Resonokkal nem tévesztendőek össze!).
Nem akarok hü*eséget beszélni, de nekem úgy rémlik, hogy az eredeti Morecroft-féle IC kábel awg22-es, a klasszikus kéteres HF kábel pedig awg20-as kábelből lett volna, lehet nem pontosan emlékszem, de nagyságrendben biztos stimmel.
A tömör kábel elektromosan is másképp viselkedik (mivel nem értek hozzá, nem másznék bele mindeféle induktivitás, kapacitás, "bőrhatás" és más okfejtésekbe) ezért nagyon más a hang jellege. Nem véletlen, hogy a tömör kábelek hangja megosztó: valaki vagy megszereti, vagy unalmasnak, laposnak, érdektelennek találja, pedig csak arról van szó, hogy mentes minden hifis csilivili magamutogatástól. Akinek viszont bejön, az gyakran arra "esküszik" , hogy rendszeren belül érdemes az összes kábelt (táp, IC, hf) tömör single core kábelre cserélni, akkor lesz teljes az összhang.
Nekem is volt egy hosszú tömör kábeles korszakom, főleg DNM, de AQ és Evidence Audio Siren vonalon is, úgyhogy elég alaposak a tapasztalataim, meglehetősen sokféle rendszerben.
Azt is gyakran tapasztaltam, hogy a tömör kábelnél a hang akkor változik nekem tetsző módon (gyorsabb, szellősebb, jobb sávszélek, miközben kevesebb a felső basszus és simább a magas) ha vékonyabbakat választok.
Tápkábelnél persze érintésvédelmi okból ez nem csökkenthető bizonyos szint alá, de pl a DAC-hoz és a boxhoz simán megpróbálkoznék a SOCP-16 kábelből csinálni tápkábelt.
És ha csinálsz más méretből kábelt, elkezdheted váltogatni a készülékek közt, garanmtáltan minden variáció másképp fog szólni :smile29:

Na ugye, milyen messze még a végállaomás? :P Viszont remek játék, ha szereted a kísérletezést ;)

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Rock60 írta:
2022.07.21., csüt. 22:02
Végre napirendre került a tápkábel gyártás.
Süti remek tanácsától indíttatva beszereztem a Neotech SOCP-14 kanócokat.
Hármasfonatba gubancoltam őket - nagyon szép lett - olcsó Kácsa IEC és fehér Legrand dugó került rájuk.
A Quad-ba valók készültek el először, a villanyboltos merev drótok helyébe.
/ Az eredeti kanóc már rég a kihajítás sorsára jutott. /
A változás nagyobb, mint amiben reménykedtem. Minden szempontból sokkal jobb a hang úgy, hogy a dac, az erölködő, a Box tápja még a gagyibb drótból táplálkozik.
Mi lesz még itt ?
A másfél méteres kábel kb. egy húszassal tett könnyebbé, azt gondolom ezt a hangot csak többszörös áron lehetne űberelni, úgyhogy számomra ez a végállomás.
Még egyszer köszönöm Süti a sok hasznos tanácsot, nagyon hálás vagyok.
Gyuri
Nincs mit, de még annyira nem lehet ám jó. Mutat valamit az elején is, de kell neki idő, hogy először kinyíljon, aztán mégegyszer annyi, hogy megemberesedjen. Járasd, kb 70óra után fogja mutatni, hogy milyen igazából.

Rock60
Őslakos
Őslakos

Végre napirendre került a tápkábel gyártás.
Süti remek tanácsától indíttatva beszereztem a Neotech SOCP-14 kanócokat.
Hármasfonatba gubancoltam őket - nagyon szép lett - olcsó Kácsa IEC és fehér Legrand dugó került rájuk.
A Quad-ba valók készültek el először, a villanyboltos merev drótok helyébe.
/ Az eredeti kanóc már rég a kihajítás sorsára jutott. /
A változás nagyobb, mint amiben reménykedtem. Minden szempontból sokkal jobb a hang úgy, hogy a dac, az erölködő, a Box tápja még a gagyibb drótból táplálkozik.
Mi lesz még itt ?
A másfél méteres kábel kb. egy húszassal tett könnyebbé, azt gondolom ezt a hangot csak többszörös áron lehetne űberelni, úgyhogy számomra ez a végállomás.
Még egyszer köszönöm Süti a sok hasznos tanácsot, nagyon hálás vagyok.
Gyuri

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3283

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

robi20064 írta:
2022.07.20., szer. 21:39

Ez itt mar nagyon off, de van egy 75-os tv-d es te a gephez tartozo monitoron nezel filmeket???
"akkor a TV csak monitor"
Azaz csak megjelenítő funkciója van a TV-nek (HDMI-n keresztül), és ahogy írtam a hang pedig a PC-ből megy az erősítőbe közvetlenül.
Csak a Marantz! :-D

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

mishow írta:
2022.07.20., szer. 16:00

Ez pontosan milyen típusú TV? Jöhet privátba is, ha itt nem akarsz OFFolni.
Ahogy Kimberrel együtt korábban írtuk, a BT kütyü helyett jobb hangot kapsz egy mini DAC kütyüvel - tapasztalatom szerint lehet az a BT akármilyen csilliárd verzió, a kábel az akkor is kábel!
Philips 75PUS8505
Ez a BT igazából azért lett, mert így tudom a TV távirányítóval szabályozni a hangerőt.
Korábban gyakorlatilag minden TV-nél legalább a jack füles kimenet elérhető volt, és ott kábellel rá tudtam kötni az erősítőre, és a hangerő szabályzás is megoldott volt így 1db távirányítóval.
Ez a TV részben azért is lett választva részemről, mert ezen még van jack füles kimenet (számomra érthetetlen, de már TV-k 90-95%-án nincs direkt füles kimenet - gondolom mindenki BT cuccot használ már...). De mint utólag kiderült, ez már nem úgy működik, hogyha bedugok oda egy kábelt, akkor lekapcsolja a hangszórókat, és automatikusan átveszi a hangerő szabályzást a távirányító fő volume gombja, hanem be kell lépni a menübe, ahol egy almenüben külön lehet szabályozni a hangerőt... :smile51:
Aztán a Prohardver Philips TV fórumon javasolta ezt egy tulaj.

Amit te, és Kimber is javasoltok, azzal nekem az a bajom, hogy akkor két táv kell, mert hangerőt onnantól fogva erősítőn kell állítani. Én meg az utóbbi kb. 20 évben ezt szoktam meg, hogyha TV, akkor egy táv, és kész. :napsut:

Meg a Forma-1, és időnként vízilabda, olimpia (focit sosem nézek), természetfilmek, gyerekmesékhez lehet nekem nem is kell ennél jobb minőség. gondolkodik.gif
Mert filmeket számítógépről nézek, akkor a TV csak monitor, mert a hang a PC hangkimenetén jön, és az megy az erősítőbe.
De lehet teszek egy próbát, hogy tényleg dob e a kérdéses műsorokon annyit a hangon, hogy megérje a kényelemről lemondani.

Eunos
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 73

Hozzászólás Szerző: Eunos »

Nálam a tv-be futnak be a hdmi források, csak optikai kimenet van de kellett valami a vezeték nélküli füleshez (nem BT) filmnézéshez amíg alszik a család ezért betettem egy 500Ft-os passzív optikai elosztót meg egy Octgonos kis DAC-ot kb. 5eFt-ért és teljesen jó. Gyufásdoboz méret, USB 5V, el van intézve. Persze az idegesítő kék ledet le kellett ragasztani:)

mishow
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
2022.07.20., szer. 07:55
A TV-n pedig nincs analóg kimenet, erősítőm meg teljesen analóg.
Így most a BT cuccal a hangerő állítható TV távirányítól, nem kell 2 eszköz, mivel nem fix szintű a kimeni jel.
Ez pontosan milyen típusú TV? Jöhet privátba is, ha itt nem akarsz OFFolni.
Ahogy Kimberrel együtt korábban írtuk, a BT kütyü helyett jobb hangot kapsz egy mini DAC kütyüvel - tapasztalatom szerint lehet az a BT akármilyen csilliárd verzió, a kábel az akkor is kábel!

white-tiger
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 86

Hozzászólás Szerző: white-tiger »

Megyer írta:
2022.07.20., szer. 09:59
robi20064 írta:
2022.07.19., kedd 20:34
Lehet izlelgetni, ragni esetleg csamcsogni, ki-ki izlese szerint.

https://alpha-audio.net/review/megatest ... lind-test/
És hol van a Canare? :rolleyes:
Köszi, ez hasznos volt :tutiok:

Megyer
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 28

Hozzászólás Szerző: Megyer »

robi20064 írta:

És hol van a Canare? :rolleyes:

Rock60
Őslakos
Őslakos

Igen, akkor nálad teljesen máshogy van bekötve. Amúgy is hűlyeséget írtam, nem router, hanem set-up box. Ezzel a megoldással, viszont elég szabadon variálható a hang. A plusz távirányító sem kérdés, mert a TV-ét soha nem használom.

Tudom, nem ide való,
de nem ismeri véletlenül valaki az Audio gd Ref. 5.32 D/A-t ?

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2022.07.19., kedd 21:18
Alex, lehet, hogy félreértettem valamit. Nálam úgy megy, hogy a routerből a HDMI kimenetből a TV-be, az analóg RCA kimenetből az analóg erősítőbe.
Nálad nem mehet úgy ? Én annyival fűszereztem meg még, hogy a routerből coax megy D/A konverterbe, onnan RCA párral az erőlködőbe.

Nálam az első tápkábel élmény akkor ért, Mikor a Quad tápkábelét cseréltem ki, egyszerű, tömör 2.5 rézdrótra.
Nem tudom, ismeritek-e, TV-ben adtak Bruce Springsteen koncertet, a Western Stars-t. / Videotékából ki lehet venni ingyért, ajánlom, tényleg nagyon jó, én legalább is szeretem. /
Elindítottam egy számot, amit különösen szeretek, és már a horror drága tápkábel volt bekötve. Ugyan nem 40 centis fal mögül, de feleségem kikukkantott a másik szobából, ahol vasalt, és azt kérdezte, hogy ez egy új felvétel-e, mert eddig is tetszett neki, ahogy a nő - Bruce felesége - énekel, de most már érti is, hogy mit...
Szia!
Úgy van nálam, hogy koax közvetlen megy a TV-be, nincs box, vagy ilyesmi (én ennek örülök, hogy nincs még egy doboz meg távirányító). A TV-n pedig nincs analóg kimenet, erősítőm meg teljesen analóg.
Így most a BT cuccal a hangerő állítható TV távirányítól, nem kell 2 eszköz, mivel nem fix szintű a kimeni jel.
Korábbi TV-ken volt még szabályozható szintű vonal kimenet, vagy legalább egy olyan jack, ami lekapcsolta a TV hangszórókat. Most már ez sincs...
Így egy távirányítós megoldásnak csak ez jöhetett szóba.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

robi20064 írta:

Ez tök jó, köszi!

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”