Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Pc alapú audio lejátszás

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2028

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: wittao »

Kis esti csendelet, gondoltam legyen a topikban valami, ami PC-s :)

TAIKO szerver bal oldalon felul
Mellette felul a mi szerverunk 7” kijelzovel, 2 dobozos kivitel.
Kozepen lent egy TAIKO switch.
Ha valakit erdekelnek a keszulekek parameterei szivesen irok meg.
IMG_8407.jpeg
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 863

Hozzászólás Szerző: tottyi »

fapaci írta:
2023.08.29., kedd 09:51
tottyi írta:
2023.08.29., kedd 09:46
Nekem nem dobja ki csak a havi es az evi fizetesi lehetoseget. Az elejen a Pricing-nal meg ha megnezem akkor ott 830 dollar van.
Mert még nincs előfizetésed. Indítsd el a próbaidőszakot, aztán ezt fogod látni:

Roon.jpg
Koszi, igy mar megy de en nem kapok kedvezmenyt ugy nez ki. :(
03.PNG
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10991
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

tottyi írta:
2023.08.29., kedd 09:46
Nekem nem dobja ki csak a havi es az evi fizetesi lehetoseget. Az elejen a Pricing-nal meg ha megnezem akkor ott 830 dollar van.
Mert még nincs előfizetésed. Indítsd el a próbaidőszakot, aztán ezt fogod látni:

Roon.jpg

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

fapaci írta:
2023.08.29., kedd 09:38
tottyi írta:
2023.08.29., kedd 09:16
A link nemjo mert mindig a free trialra vezet. Valahogy ugy mondtak, hogy eloszor a havit kell elinditanom triallal es csak aztan tudom a lifetime-ot. gondolkodik.gif
Nincs másik Roon oldal. Hozz létre egy fiókot és azon belül (Manage Billing Planes) tudsz fizetési módot választani: havi, éves, örökös! A Lifetime most éppen csak 680 $.
01.PNG
01.PNG (8.18 KiB) Megtekintve 2010 alkalommal
02.PNG
02.PNG (27.07 KiB) Megtekintve 2010 alkalommal
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

tottyi írta:
2023.08.29., kedd 09:16
A link nemjo mert mindig a free trialra vezet. Valahogy ugy mondtak, hogy eloszor a havit kell elinditanom triallal es csak aztan tudom a lifetime-ot. gondolkodik.gif
Nincs másik Roon oldal. Hozz létre egy fiókot és azon belül (Manage Billing Planes) tudsz fizetési módot választani: havi, éves, örökös! A Lifetime most éppen csak 680 $.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

fapaci írta:
2023.08.29., kedd 08:58
tottyi írta:
2023.08.29., kedd 08:38
Hi, tud valaki Roon-ra linket, hogy lifetime-ot tudjam megvenni?
Roon weboldal

Kifizetsz előre 6 évi díjat egy szoftver használatáért?
5 evvel ezelott meg "csak" 500 euro volt es banom, hogy akkor nem vettem meg de valahogy mindig visszaterek ra mikor van akcio, de ha havonta fogom fizetni 6 evig es meg mnindig szeretnem hasznalni akkor mar rafizetes.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

tottyi írta:
2023.08.29., kedd 08:38
Roon weboldal

Kifizetsz előre 6 évi díjat egy szoftver használatáért?

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 688

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

Megjelent a FLAC 1.4.3

A hivatalos közlés szerint a fejlesztés a flac és metaflac eszközökre összpontosított. A flac fő fejlesztése az idegen metaadatok kezelése a fájl dekódolása során (azaz az idegen metaadatok visszaállítása). A metaflac néhány funkcióval bővült. Mindkét eszközt fuzz-tesztelés segítségével ellenőrizték, ami számos apró javítást eredményezett.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2876
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

wittao írta:
2023.06.25., vas. 08:56
A stabIC-s megoldas az hogy nezett ki?
Mit ertesz alatta, hogy a stabilizalatlan lett a “legjobb”? Milyen stabIC-ket hasznaltal?

Koszi a megosztast!
A legjobb alatt azt értem, hogy a hallható dinamika, hogy mekkora energiával tudnak megszólalni hangok illetve a tapasztalható részletezettség (nem sziszegés és nem magashang dominancia), azaz hogy mennyire tónusgazdagon jelennek meg akár a magas, akár a közép, de még a mélyhangok is, abból lesz több. Szóval hogy jobban “belelátni” a felvételbe ezáltal és a nagyobb skálájú energia miatt pedig testközelebbinek, nagyobbnak, életszerűbbnek érződik.

A stab ic-s megoldás trafo->dioda->elkó->stabIC->elkó->kimenet.

Stabilizátorból volt 7812 és LM350T, hangban kb ugyanaz a szint. Inkább az előző hozzászólásomban felsorolt elvi megközelítések közt van nagyobb hallható különbség számomra.
Mindenesetre az is nagyon érdekes, hogy a táp betáp oldali és a kimeneti vezetékét is nagyon hallani, hogy milyen. Réz/ezüst, tömör/sodort - simán hallatszik, akkor is, ha csak 20centi.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2028

Hozzászólás Szerző: wittao »

A stabIC-s megoldas az hogy nezett ki?
Mit ertesz alatta, hogy a stabilizalatlan lett a “legjobb”? Milyen stabIC-ket hasznaltal?

Koszi a megosztast!
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2876
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Szóval a múltkor már említettem, hogy kisérletezem, hogy a külön mobilrouterhez milyen táp a legjobb. Végülis volt stabilizátor ic-s megoldás, lett egy áteresztő tranzisztoros, visszacsatolatlan kapcsolású is és végül egy teljesen stabilizálatlan is.

- Az ic-s megoldás ugyebár egy belül elég bonyolult kapcsolás, egy globális visszacsatolású DC erősítőről van szó. A mérhető paraméterei neki a legjobbak.

- Az áteresztő tranzisztoros kapcsolás sokkal egyszerűbb, csak kap a tranzisztor egy referenciafeszültséget, és mivel a kimenete emitter követő, így a saját teljes erősítését arra fordítja, hogy próbálja a kimenetet a referencia szintnek megfelelően tartani. Végülis így ez egy lokális feedback-et alkalmazó áramkör. Ez már biztosítja, hogy soha ne lehessen túl sok a kimeneti feszültség, de azért sem a bejövő zajelnyomása, sem a terhelés általi zaj elnyomása nem az igazi.

- A teljesen stabilizálatlan az csak 1db trafó, 2db dióda, 1db elektrolit kondenzátor az alkotóelemei. Semmi zajelnyomás.

Azért lehetséges mindegyiket használni, mert belül a routerben amúgyis van egy vagy több stabilizátorkör. Gyakorlatilag semelyik érdemi része nem 12V-ról megy.

Nos úgy néz ki, hogy legjobb a teljesen stabilizálatlan megoldás. Második az áteresztős, és utolsó helyezett a stab ic-s. Sok körös volt a próba és hosszantartó. Igyekeztem elérni, hogy a különféle megoldások ugyanolyan alkatrészeket tartalmazzanak, hogy az ne legyen különbség.
Íme a nyertes:
IMG_5594.jpeg
IMG_5594.jpeg (3.24 MiB) Megtekintve 2122 alkalommal
IMG_5596.jpeg
IMG_5596.jpeg (2.85 MiB) Megtekintve 2122 alkalommal
Közben pedig elkövettem egy újabb upgrade-et a routeren. Immár piros BlackGate NX teszi benne a dolgát:
IMG_5722.jpeg
IMG_5722.jpeg (2.46 MiB) Megtekintve 2122 alkalommal
Hát újra kiderült, hogy nem véletlenül adják ezeket még 5x drágábban a feketékhez képest is.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

denesdr írta:
2023.06.23., pén. 17:05
A gyári kalibrálású az kapható itthon is igen, de azokhoz mind batch kalibráció (tehát X darab átlaga vagy méginkább egy kiválasztotté a batch-ből) jár, nem pedig darabonkénti, ezért is szokott eltérés lenni köztük a kalibrációs fájl betöltése után is, ahogy az említve volt. Az oké, hogy a gyári kalibrációs fájl a szériaszám megadása után tölthető le, de a szériaszám csak arra kell, hogy a gyártási batch be legyen azonosítva.
Bizony. A gyártási számhoz rendelt gyári kalibrációs csomag nem egyedi, kb 20-30-féle létezik belőle, miközben több tízezer (becsült szám) UMIK-1 készült már.

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3158
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

denesdr írta:
2023.06.23., pén. 17:05
alto írta:
2023.06.23., pén. 15:58
denesdr írta:
2023.06.23., pén. 14:17
Ha valaki pontos USB-s mikrofont szeretne, akkor rendelkezésre áll egyedileg, referenciamikrofonhoz kalibrált UMIK-1 vagy UMIK-2 is, igaz, hogy az USA-ból kell rendelni, szóval egy kis plusz költséggel számolni kell ezesetben:

https://cross-spectrum.com/index.html

A gyári UMIK kalibráció batch alapú, azaz egy-egy legyártott széria átlagát kapjuk a kalibrációs fájllal, ezért is lehetnek az említett, akár több dB-es eltérések.
Miért kellene az USA-ból rendelni? Itthon is kapható.
A gyári kalibrálású az kapható itthon is igen, de azokhoz mind batch kalibráció (tehát X darab átlaga vagy méginkább egy kiválasztotté a batch-ből) jár, nem pedig darabonkénti, ezért is szokott eltérés lenni köztük a kalibrációs fájl betöltése után is, ahogy az említve volt. Az oké, hogy a gyári kalibrációs fájl a szériaszám megadása után tölthető le, de a szériaszám csak arra kell, hogy a gyártási batch be legyen azonosítva.
A fentebbi link a Cross-Spectrum Labs oldalára vezet, ők minden egyes darabot pontosan bekalibrálnak (ráadásul több módon is mint gyárilag), jegyzőkönyveznek.
Nekem a CSL-től van a UMIK-1-em, de kíváncsiságból letöltöttem a gyári kalibrációs fájlt is hozzá, szépen látszik a különbség köztük.

Vagy esetleg itthon is kapható példányonkénti kalibrációval?
Így már értem. Itthon a gyári kalibrációval kapható.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

alto írta:
2023.06.23., pén. 15:58
denesdr írta:
Ha valaki pontos USB-s mikrofont szeretne, akkor rendelkezésre áll egyedileg, referenciamikrofonhoz kalibrált UMIK-1 vagy UMIK-2 is, igaz, hogy az USA-ból kell rendelni, szóval egy kis plusz költséggel számolni kell ezesetben:

A gyári UMIK kalibráció batch alapú, azaz egy-egy legyártott széria átlagát kapjuk a kalibrációs fájllal, ezért is lehetnek az említett, akár több dB-es eltérések.
A fentebbi link a Cross-Spectrum Labs oldalára vezet, ők minden egyes darabot pontosan bekalibrálnak (ráadásul több módon is mint gyárilag), jegyzőkönyveznek.
Nekem a CSL-től van a UMIK-1-em, de kíváncsiságból letöltöttem a gyári kalibrációs fájlt is hozzá, szépen látszik a különbség köztük.

Vagy esetleg itthon is kapható példányonkénti kalibrációval?

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3158
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

denesdr írta:

BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7554

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

fererencz írta:
2023.06.23., pén. 13:43
asebestyen írta:
2023.06.23., pén. 13:27
Külön akusztikai topic nincs (bár ez majdnem az: viewtopic.php?f=4&t=16719), de olyan van, hogy Zeneszoba. viewtopic.php?f=4&t=135303
Amennyiben a mérés arra vonatkozik, hogy a szoba miként viselkedik, ott jobb helye lenne ezeknek. Ha pedig a hangsugárzót mérnénk, annak is van topicja. Ez a topic a zene lejátszására használt számítógépekről kéne szóljon.
Mondjuk az USB mikrofont PC-be kell dugni, majd ezen a lejátszós PC-n használhatjuk a kapott eredményt, hogy remélhetőleg jobb minőségben halljuk vissza a zenét.

Kicsit OFF, de kb a többinél is.
Igen, nem is mozgattam át, belefér...
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 874

Hozzászólás Szerző: fererencz »

asebestyen írta:
2023.06.23., pén. 13:27
Külön akusztikai topic nincs (bár ez majdnem az: viewtopic.php?f=4&t=16719), de olyan van, hogy Zeneszoba. viewtopic.php?f=4&t=135303
Amennyiben a mérés arra vonatkozik, hogy a szoba miként viselkedik, ott jobb helye lenne ezeknek. Ha pedig a hangsugárzót mérnénk, annak is van topicja. Ez a topic a zene lejátszására használt számítógépekről kéne szóljon.
Mondjuk az USB mikrofont PC-be kell dugni, majd ezen a lejátszós PC-n használhatjuk a kapott eredményt, hogy remélhetőleg jobb minőségben halljuk vissza a zenét.

Kicsit OFF, de kb a többinél is.
Nem szotkam hibázni.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

fererencz írta:
2023.06.23., pén. 11:22
Szerintem helyzet függő, mikor szükséges. Nagyon sok feladatnál nincs jelentősége a kalibrálatlan mikrofon mérési hibájának. Olvasva, hogy mire kell, főleg így gondolom.

A hiba amit keresünk, tippre 10-20dB, amihez a mikrofon hibája eltörpül.
Kb. 30 mérőmikrofont kalibráltam eddig, a maximális jelszinteltérés 7-8 dB volt köztük. Ami különösen érdekes, hogy a gyári kalibrálásban is előfordulhat 2-3 dB jelszint hiba, még a divatos UMIK-1-nél is, szóval némi szerencse nem árt a vásárlásnál. A témáról írtam már párszor, pl. itt is.

Hogy mekkora eltérés számít problémának, az attól függ, mit akarunk mérni. Ha valaki csak a szoba állóhullámait akarja látni a görbéken, arra egy mobiltelefon is elég. De annak fényében, hogy 1 dB eltérést a laikusok is meghallanak, nem becsülném le a kérdés jelentőségét. Átviteli paraméterek beállításához szükséges a pontos mérőműszer.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

ZolaBA írta:
2023.06.23., pén. 13:15

Ez eszembe jutott nekem is, viszont mivel nincs külön közös akusztikai fórum (csak gyártói van) talán a pc-hez áll legközelebb.

Megerősítés vagy cáfolat? Hangnyomás görbén mondhatni megerősítés, fázis görbén inkább cáfolat ;) De szerintem itt a mikrofon típus is erősen közbeszól.
Amúgy ha már mérés... én méricskéltem sokat, de azért kell hozzá egy kis ismeret. Pl. egyáltalán nem mindegy, hogy merre néz a mikrofon, látható a különbség ha szembe néz a két hangsugárzó közé vagy ha direktben rá az egyikre. Sőt ha a másikra néz az megint más. Fülünk meg kettő van és megint másfele néz :D Meg megint más, hogy egy csatornát szólaltatsz meg vagy kettőt. Viszont a durva hibák mindenhogy kijönnek - a szépsége meg pont az, hogy ezeket a durva hibákat a legnehezebb orvosolni, mondjuk ilyen ami a szoba méretéből vagy a hangsugárzó magasságából adódik.
Nem vagyok képben, a fázis mennyire ront bele a tárgyalt feladatba, nem is olvastam a jelentőségéről. Ha valaki tudja szívesen olvasom. =)

Az irány valóban nem mind1, de ugye ha van kalibrációs fájl, akkor abból kétféle szokott lenni, 0- és 90fokos mérethez való (itt is a cél a meghatározó). Újabb pont a kalibrált mellett. De, ha továbbra is a mélyeket, és a középsávot nézzük, ahol a feladat van, akkor megint csak nincs nagy jelentősége.

Én mondjuk oda forgatom a mikrofont, ahova éppen kell, tehát nem omnidirekcionális módon használom. Kezdetleges módon készítettem egyébként SPL kalibrációs fájlt, egészen jó lett. 0vs90fokos átváltót is lehet halászni a neten. :D
Nem szotkam hibázni.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7554

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

alto írta:
2023.06.23., pén. 12:19
A kalibrált UMIK-1 mikrofon 55ezer, szerintem ennyit megér, hogy értelme is legyen a mérésnek.
...
Egyébként meg a mérések alapján elvégzett bármilyen szobaakusztikai korrekciós eljárás ennél nagyságrenddel többe kerül.
Egy szokványos (20-25 m2) méretű és kialakítású szobában 150-200e forintból elérhető a várt akusztikai eredmény (az összegben benne van a helyszíni mérés díja is). Félmillióból - ami az általad említett nagyságrendnyi eltérés lenne - már egészen magas stúdió minőség is megcélozható, ilyen elvárás ritkán fordul elő. High-End kereskedésekben persze el lehet költeni milliókat is akuszikai panelekre, csak nem feltétlenül érdemes.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2023.06.23., pén. 13:38-kor.

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

fererencz írta:
2023.06.23., pén. 12:43
Ugyan nem a megfelelő topikban vagyunk, de akkor ez egy megerősítés, vagy cáfolat? :rolleyes:
Ez eszembe jutott nekem is, viszont mivel nincs külön közös akusztikai fórum (csak gyártói van) talán a pc-hez áll legközelebb.

Megerősítés vagy cáfolat? Hangnyomás görbén mondhatni megerősítés, fázis görbén inkább cáfolat ;) De szerintem itt a mikrofon típus is erősen közbeszól.
Amúgy ha már mérés... én méricskéltem sokat, de azért kell hozzá egy kis ismeret. Pl. egyáltalán nem mindegy, hogy merre néz a mikrofon, látható a különbség ha szembe néz a két hangsugárzó közé vagy ha direktben rá az egyikre. Sőt ha a másikra néz az megint más. Fülünk meg kettő van és megint másfele néz :D Meg megint más, hogy egy csatornát szólaltatsz meg vagy kettőt. Viszont a durva hibák mindenhogy kijönnek - a szépsége meg pont az, hogy ezeket a durva hibákat a legnehezebb orvosolni, mondjuk ilyen ami a szoba méretéből vagy a hangsugárzó magasságából adódik.
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

ZolaBA írta:
2023.06.23., pén. 12:32
fererencz írta:
2023.06.23., pén. 11:22
a mikrofon hibája eltörpül.

SPL-ben 20-20khz-ig 2 dB alatti a korrekció, de 20Hz alatt vannak már nagyobb értékek is.
A fázis értékben viszont 10Khz felett már 30-50 fokos korrekció is van.
Ugyan nem a megfelelő topikban vagyunk, de akkor ez egy megerősítés, vagy cáfolat? :rolleyes:
Nem szotkam hibázni.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”