sutemenyx írta: ↑2022.09.12., hétf. 07:35
Szép nagy urban legend lett ez a felvételi hiba dolog. Ennél általában jóval prózaibb a történet, legalábbis én még nem találkoztam kifejezetten hallgathatatlan felvétellel. Hallgathatatlan hangú hifi készülékekkel annál inkább

Én már találkoztam "hallgathatatlan" felvétellel, de az nem került a piacra, mert a közreműködők megvétózták.
Ahogy Chord is leírta, ha a rendszer bármilyen változása ront a kedvenc zenéink hallgatása okozta örömön, akkor az a változás nem lehet pozitív. Nem értem, Shimano pontosan mit ért azon, hogy a jobb kábel jobb hangot eredményezett, de rontott a produkción, hiszen ez egy logikai bukfenc, avagy oximoron. Lehet rugózni a felvételek hibáin, de hogy ezekről mindenki mást gondol, az teljesen bizonyos, az utolsó néhány hozzászólás is szépen megmutatja ezt. Én sok év után szinte a teljes otthoni rendszeremet lecseréltem pár hete. Nyilván sok száz, különböző technikai színvonalú albumot hallgattam már meg vele, de egyiknél sem éreztem visszalépést, sőt... Ehhez persze az is hozzátartozik, hogy az új eszközök kiválasztására ráment a fél nyaram.
És ha már kábelezzünk topic... Én nagyon kevés olyan kábelt ismerek, ami bátran illeszthető bármilyen rendszerbe és biztosra vehetjük az előrelépést általuk. A legtöbb összekötő zsákbamacska, azaz valahol beválik, valahol nem, másképpen mondva valakinek tetszik, valakinek nem. Mert ugye továbbra sincs egyetértés abban, hogy milyen is az a JÓ hang.
Vintage készülékek átkábelezése... Számomra egy készülék mindig is készülék volt, nem kapcsoltam hozzá lelket, felsőbb szintű gondolatokat, egy műszaki berendezésnél az eredetiség számomra felhasználóként kevésbé érték, mint egy gyűjtőnek. De azért értem ezt a szempontot is, mert pl. egy 1972-es Fender Stratocaster-en én sem cserélnék semmit, amíg működik és az elhasználódás, kopás nem korlátozza a muzsikus játékát. Volt néhány öreg erősítőm, amik bár nem voltak tökéletesek (tompaság egyikre sem volt jellemző), mégsem akartam őket modernizálni, mai alkatrészekkel megtömni. Mindegyik úgy volt kerek egész, ahogy egykor megalkották őket. Ha más hangra vágytam, akkor kerestem másik készüléket, nem a meglévőket kezdtem áthangolni, mert ezek szerintem műszaki értelemben is jóval "törékenyebbek", mint a mai, többnyire összelegózott berendezések. Utóbbiakban cserélhetünk chipeket, kondenzátorokat, műveleti erősítőket, kábelt, csatlakozót, nagy dráma nem történik, lehet tologatni a hangot jobbra/balra. Egyszer belenyúltam egy öreg végfokba, hogy na majd én jól feltuningolom, de a lépéssel egy technikai káoszt rántottam magamra, szóval soha többé...
A folyamatos kábelcserék mögött is sokszor azt látom/sejtem, hogy a feladatra nem teljesen megfelelő (azaz nem otthoni meghallgatás alapján választott) készülékek hangzását próbálják tekergetni a madzagokkal ahelyett, hogy az odavaló berendezést vinnék haza a rendszerükbe. Ezen a fórumon ez talán kevésbé jellemző, mert az itteni gárda ritkábban követi el a hibát, hogy mások tanácsa alapján vásárol be, de más fórumokon, csoportokban még mindig így választ a többség.