Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Audiophile ösvény és tápszűrő kondícionáló

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1308

Re: Audiophile ösvény és tápszűrő kondícionáló

Hozzászólás Szerző: pali923 »

pali923 írta:
2026.03.05., csüt. 09:46
100K előleget
A 100K az 100.000 Ft előleget jelent, sőt lefelé kerekítettem... vagyis 2 évig használják a pénzemet, én meg addig naponta bosszankodom az áram miatt. :rolleyes:
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3718

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

revox írta:
2026.03.05., csüt. 09:22
és mi van,ha nem jó irányból nézitek a problémát? mi van,ha az a drót,nem az áramellátás utolsó métere, hanem a készülék (tápegység) első alkatrésze? Esetleg interfész, de semmiképp nem tekinteném utolsó méternek. Tehát, maga a probléma felvetése alapjaiban hibás. persze, szerintem... meg még néhány ember szerint.
Koscsó Ferit láttam valahol, hogy ezt majd ki akarja fejteni és, bár sokszor kakaskodok vele, ebben nagyon egyet gondolunk. Annyi,még azt nem tudtam eldönteni, interfész e vagy első alkatrész, de semmiképp nem utolsó méter.
De Feri majd kifejti,ha idetalál.
Interfész? Lehetne ez is az áram/energia ellátás kapcsolata leírása. Az interfész lényege itt abból áll, hogy adott mérőhelyhez, fogyasztóhoz oda kell szállítani hálózati AC feszültséget, AC áramot normákkal meghatározott toleranciákkal.
Azonban a hifisek ennél áram/feszültség minőségben többet várnak el energia ellátástól.

A hifit tápláló vezetékek, kábelek nem csupán a lakáselosztóig képezik a hifirendszer első alkatrését, hanem arról a fázisról éppen működő többi berendezés is. Sok esetben nagyobb hatásuk lehet, mint magának a hifiösvénynek. Ezek együttese képez egy nehezen definiálható, változó komplex impedanciát, egymásra hatást is a kiemelten kezelendő hifi berendezésre. Azonban a többi villamos berendezés hatása annál kisebb, minél nagyobb vezeték és légvonal távolságban vannak a hifi rendszertől. A hifiösvény részben azok hatását igyekszik csillapítani.

pali923
V.I.P.
V.I.P.

zoli73 írta:
2026.03.05., csüt. 09:17
Nálunk tavaly végezte el a szolgáltató ugyanezeket a munkálatokat, mert már komoly anomáliák voltak a megnövekedett terhelés miatt.
Valaki küldje már el hozzánk is a szakikat. Tavaly rendeltem teljesítménybővítést, és 2027. márciusi határidővel vállalták (azzal a feltétellel, hogy azonnal kifizetek nekik 100K előleget). :smile30: Az indoklás nálunk is az volt, hogy ki kell húzni a trafótól (trafóhoz?) 300 méter zsinórt. Úgy látszik, ez most valami kampány, csak hozzánk lassan érnek ide. Egyelőre a hangminőségnél jobban bosszant, hogy a hajszárító lecsapja az automatát, ha megy mondjuk a mosógép is. :angry:
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4773
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

murasake írta:
2026.03.04., szer. 22:07
"De aztán nehogy kiderüljön, hogy az utolsó 2 méter mégiscsak többet nyom a latban, mint az előtte lévő 30..."

Egészen biztos, hogy többet nyom a latban...
Véleményem szerint az elektromos áram esetében is hasonlóan működik a fizikai törvény, mint az ún 'lamináris' források-szökőkutak esetében.
Gondolom mindenki látott már olyan szökőkutat ami tökéletesen sima, fodrozódásmentes formában lövelli ki a vizet.
Ott is tök mindegy milyen csővezetéken érkezik a víz, a lényeg a végén van, egy csöves szűrő, ami a víz áramlását teljesen egy irányba tereli és egy tökéletesen méretezett hosszúságú és megformált fúvóka a lelke, ami szó szerint "kivasalja" a víz áramlását.
A jól megtervezett szerkezetű, anyagú és hosszúságú tápkábel szintén "megrendszabályozza" az odáig érkező hányattatott sorsú elektronok áramlását.
Persze nem tökéletesen végzi, de az analógia ugyanaz, szvsz.

https://www.youtube.com/watch?v=V4zgdEKPFuA
és mi van,ha nem jó irányból nézitek a problémát? mi van,ha az a drót,nem az áramellátás utolsó métere, hanem a készülék (tápegység) első alkatrésze? Esetleg interfész, de semmiképp nem tekinteném utolsó méternek. Tehát, maga a probléma felvetése alapjaiban hibás. persze, szerintem... meg még néhány ember szerint.
Koscsó Ferit láttam valahol, hogy ezt majd ki akarja fejteni és, bár sokszor kakaskodok vele, ebben nagyon egyet gondolunk. Annyi,még azt nem tudtam eldönteni, interfész e vagy első alkatrész, de semmiképp nem utolsó méter.
De Feri majd kifejti,ha idetalál.
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3424

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

mishow írta:
2026.03.04., szer. 19:35
pali923 írta:
2026.03.02., hétf. 13:40
Volt pedig már képekkel, riporttal illusztrált hír (talán itt is), hogy egy japán hifista kicseréltette a vezetéket az utcán is, amivel hozzá vitte a delejt a szolgáltató.
Nálunk a napokban cserélik a teljes fővezetéket az utcában és a leágazások is új bekötéseket kapnak. Mi kb 30m-re vagyunk a trafótól.
Nem én intéztem … :D
Igazából eszembe se jutott eddig, hogy ez akár még hallható is lesz, de kíváncsivá tettetek.
Ígérem, hogy ráfigyelek és megírom.
Nálunk tavaly végezte el a szolgáltató ugyanezeket a munkálatokat, mert már komoly anomáliák voltak a megnövekedett terhelés miatt. A közelünkbe(kb. 80m) telepítettek egy új transzformátort is, aminek az lett a pozitív hozadéka, hogy a korábbival ellentétben most atomstabil 230V mindhárom fázis. Hangminőségre gyakorolt pozitív hatásról nem tudok beszámolni(pedig szerettem volna), de szerencsére negatívról sem. Viszont a végerősítő trafóbúgása(nem toroid) jelentősen csökkent. Ez is valami.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4773
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

ha rám hallgatsz,de ne tedd :D csak nincs kedvem újra írni, itt megvan (link).
Mezei 2,5-es rézveteték és ez kerül az elosztókba is. csak a készülék kap spéci kábelt(azon nem kell spórolni). Falban is ez megy kismegszakítótól, tökéletesen elég, nem kell túlbonyolítani. A csoda nem ettől fog eljönni, de itt legalább azon közlekedik az áram,amin kitalálták. annyi,hogy utána a készülékek tápkábelét nem kell mixelni. egyforma mindenhova. inkább legyen olcsóbb,de homogéén a kábelrendszer, mint összevissza mix :rolleyes:

https://www.halfnote.hu/blogs/revox/pry ... egye-vigye
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

edzoba
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 200
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: edzoba »

"...sit back, put some music on and enjoy." /BrimarBob/

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3718

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

mishow írta:
2026.03.05., csüt. 07:45
pali923 írta:
2026.03.05., csüt. 07:34
mishow írta:
Nálunk a napokban cserélik a teljes fővezetéket az utcában és a leágazások is új bekötéseket kapnak. Mi kb 30m-re vagyunk a trafótól.
Na, onnan már nem is olyan nehéz kihúzni valami jófajta vezetéket a házig, elég 40-50 méter, aztán jöhet a buli! :smile52: 31_1_21.gif
A trafó után cserélik, tehát új szakasz lesz a ház előtt is. Sokat nem várok tőle, de a kíváncsiság itt van bennem is. :P
Vélhetően a körzet megnövekedett fogyasztása szempont lehetett. Ezért és persze későbbi nagyobb terhelés tartalék miatt nagyobb keresztmetszetet raknak fel (ha légkábel akkor szigetelt alu). Ehhez a körzet KÖF/KIF trafót is szokták cserélni. A házakhoz/lakásokhoz leágazót is cserélik, az tényleg még plusz. Ez utóbbit nem szokták egy ütemben a szolgáltatók fogyasztóknak kedvezve meglépni, csak akkor ha fogyasztó csatlakozási teljesítmény növelést rendel.
A nagyobb utcai keresztmetszet lehet egy garantált előnye, feszültség napszak/terhelések általi ingadozás kisebb lesz. Ha körzetben sok a HMKE kapacitás, akkor annak 250V-ra emelkedésre alig lesz hatása a nagyobb keresztmetszet. A hifiseket, toroid trafókat zavaró DC szint is csökkenhet. Az utcai közműhálózat terhelések által hálózatra visszahatás okozta zajszint sem biztos, hogy fog változni, sajnos.

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 822

Hozzászólás Szerző: arzachel »

mishow írta:
2026.03.05., csüt. 07:45
pali923 írta:
mishow írta:
Na, onnan már nem is olyan nehéz kihúzni valami jófajta vezetéket a házig, elég 40-50 méter, aztán jöhet a buli! :smile52: 31_1_21.gif
A trafó után cserélik, tehát új szakasz lesz a ház előtt is. Sokat nem várok tőle, de a kíváncsiság itt van bennem is. :P
Nálunk a hálózati feszültség megemelkedett,úgyhogy érdemes méregetni.Egyébként jobb lett.
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2730

Hozzászólás Szerző: mishow »

pali923 írta:
mishow írta:

pali923
V.I.P.
V.I.P.

mishow írta:

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3426

Hozzászólás Szerző: tunerman »

murasake írta:
2026.03.04., szer. 22:07
"De aztán nehogy kiderüljön, hogy az utolsó 2 méter mégiscsak többet nyom a latban, mint az előtte lévő 30..."

Véleményem szerint az elektromos áram esetében is hasonlóan működik a fizikai törvény, mint az ún 'lamináris' források-szökőkutak esetében.
Gondolom mindenki látott már olyan szökőkutat ami tökéletesen sima, fodrozódásmentes formában lövelli ki a vizet.
Ott is tök mindegy milyen csővezetéken érkezik a víz, a lényeg a végén van, egy csöves szűrő, ami a víz áramlását teljesen egy irányba tereli és egy tökéletesen méretezett hosszúságú és megformált fúvóka a lelke, ami szó szerint "kivasalja" a víz áramlását.
A jól megtervezett szerkezetű, anyagú és hosszúságú tápkábel szintén "megrendszabályozza" az odáig érkező hányattatott sorsú elektronok áramlását.

Több mint 30 éve használom a Volex-Pencon IEC kábeleket, amit annakidején az asztali számítógépekhez csomagoltak. Háromféle kivitelben gyártották - fekete, szürke és vajszínű volt belőle.

Bármiféle készülékhez csatlakoztatva megszólalt a zene, ami egy snassz PC kábel esetében maga a csoda...
Hogy miért és hogyan?
Mert szerintem ezek a kábelek úgy működnek mint egy valamilyen szűrő, de nem abban értelemben amit eddig az elektrotechnikában értelmeztek.
TJ.
Csatolmányok
Volex-Pencon IEC cables.jpg
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

murasake
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 277

Hozzászólás Szerző: murasake »

cd: Vincent T.A.C. C-60, előfok: Electrocompaniet EC4.8 mkII. végfokok: 2x Electrocompaniet AW180, hangfal: Avalon Indra, tápkábelek: 2xFurutech DPS 4.1, 2xFurutech FP TCS31, XLR: Straight Wire Crescendo II
LS: Straight Wire Crescendo

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1554

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

mishow írta:

Igazából eszembe se jutott eddig, hogy ez akár még hallható is lesz, de kíváncsivá tettetek.
Erre én is nagyon kíváncsi vagyok. :napsut:
Biztosan van jelentősége. gondolkodik.gif
De aztán nehogy kiderüljön, hogy az utolsó 2 méter mégiscsak többet nyom a latban, mint az előtte lévő 30... :D

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2730

Hozzászólás Szerző: mishow »

pali923 írta:
Volt pedig már képekkel, riporttal illusztrált hír (talán itt is), hogy egy japán hifista kicseréltette a vezetéket az utcán is, amivel hozzá vitte a delejt a szolgáltató.

Plagueis
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 18

Hozzászólás Szerző: Plagueis »

MOT64 írta:
2026.03.02., hétf. 12:41
Konkrétan és röviden.
Paksról én sohasem írtam, addig nem látunk. De a trafókörzet az igen is fontos, az abban fellépő impedanciák fogják alapvetően befolyásolni, hogy hogyan képes a villamos hálózat csillapítani a készülékeink által termelt zavarokat. És itt most nem elsősorban a porszívóra gondolok, hanem a Hi-Fi készülékekre. Bár sokak számára meglepő, a hifinket legjobban a hifink zavarja. Ezen belül nem csak az utolsó 15 méter a fontos, hanem az egész, viszont csak a lakásodban, az utolsó métereken tudsz beavatkozni, kábeleket és csatlakozásokat cserélni. Olyan hifistát még nem láttam, aki a méretlen fővezetéket kicserélte volna, mivel ahhoz hozzányúlni tilos! Ezért gondolják sokan, hogy csak az utolsó méterek számítanak, mert csak ott van lehetőség változtatásra, onnan vannak teszteredmények. Ha bővebben érdekel nézz utána hurok-impedancia, vonali-impedancia fogalmaknak, itt nincs lehetőség minden apró részlet elmagyarázására.
Szép volt ez a litánia,de lényegen nem változtat.
Ezekre mind van megoldás!
Olvass vissza kicsit,NÁLAM MŰKÖDIK!
Minek cserélném le a fővezetékemet?,nem is lehet,másrészt egy 10mm2, tömör rézvezeték,tökéletesen jó!
Ahol először hozzá nyúlhatsz az a fi-relé,
fel kell rakni egy "si"(super immunis) osztályút,stb már leírtam a többit.
A lényeg egy tápelosztó/szűrő és hozzá a megfelelő kábelezés,semmi nem zavar semmit,tökéletes a csend,a "fekete" háttér,stb.
"Hurok-inpedancia,vonal-impedancia" stb,
egy hifi szerető,zene hallgató embernek nem kell ilyenekkel foglalkoznia!
Utálom ismételgetni magam,leírtam ezzel kapcsolatban mindent,ha valaki érti-éri,aki nem az nem,sajnálom.

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 153

Hozzászólás Szerző: MOT64 »

pali923 írta:
MOT64 írta:
Olyan hifistát még nem láttam, aki a méretlen fővezetéket kicserélte volna, mivel ahhoz hozzányúlni tilos!
Volt pedig már képekkel, riporttal illusztrált hír (talán itt is), hogy egy japán hifista kicseréltette a vezetéket az utcán is, amivel hozzá vitte a delejt a szolgáltató. Nyilván legálisan, sok pénzért cserélték ki neki, több oszlopon ment a drót a képen, nem tudom, milyen messziről. Van még hova fejlődni, elvtársak! 31_1_21.gif
Örömmel olvasom, hogy van aki fejlődik is. ;peace;

pali923
V.I.P.
V.I.P.

MOT64 írta:
Olyan hifistát még nem láttam, aki a méretlen fővezetéket kicserélte volna, mivel ahhoz hozzányúlni tilos!
Volt pedig már képekkel, riporttal illusztrált hír (talán itt is), hogy egy japán hifista kicseréltette a vezetéket az utcán is, amivel hozzá vitte a delejt a szolgáltató. Nyilván legálisan, sok pénzért cserélték ki neki, több oszlopon ment a drót a képen, nem tudom, milyen messziről. Van még hova fejlődni, elvtársak! 31_1_21.gif

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Konkrétan és röviden.
Paksról én sohasem írtam, addig nem látunk. De a trafókörzet az igen is fontos, az abban fellépő impedanciák fogják alapvetően befolyásolni, hogy hogyan képes a villamos hálózat csillapítani a készülékeink által termelt zavarokat. És itt most nem elsősorban a porszívóra gondolok, hanem a Hi-Fi készülékekre. Bár sokak számára meglepő, a hifinket legjobban a hifink zavarja. Ezen belül nem csak az utolsó 15 méter a fontos, hanem az egész, viszont csak a lakásodban, az utolsó métereken tudsz beavatkozni, kábeleket és csatlakozásokat cserélni. Olyan hifistát még nem láttam, aki a méretlen fővezetéket kicserélte volna, mivel ahhoz hozzányúlni tilos! Ezért gondolják sokan, hogy csak az utolsó méterek számítanak, mert csak ott van lehetőség változtatásra, onnan vannak teszteredmények. Ha bővebben érdekel nézz utána hurok-impedancia, vonali-impedancia fogalmaknak, itt nincs lehetőség minden apró részlet elmagyarázására.

Plagueis
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

MOT64 írta:
2026.03.01., vas. 16:28
Plagueis írta:
2026.03.01., vas. 15:28
Milyen 15km-ről beszélsz?
Trafókörzet,stb,probáld már meg értelmezni amit írtam!
Bocs. Rajtam meg nem volt szemüveg, elnéztem. :ohnoohnoohno:
Akkor egyik sem stimmel. Trafókörzet néhány száz méter. Ez számít.

Ne kapd fel a vizet! Elvégre vasárnap van!
Nem kaptam fel semmit,előfordul az ilyen,nekem is kell olvasó szemüveg,most is rajtam van. ;peace;

Viszont ha már így össze jöttünk( nem először),ird már le konkrétan az elképzelésedet erről a témáról, és hagyuk ki " Paksot","trafókörzetekek" stb ,szoritkozz a topik címében foglaltakra.
Kíváncsian várom. 36_1_11.gif

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Plagueis írta:
2026.03.01., vas. 15:28
Bocs. Rajtam meg nem volt szemüveg, elnéztem. :ohnoohnoohno:
Akkor egyik sem stimmel. Trafókörzet néhány száz méter. Ez számít.

Ne kapd fel a vizet! Elvégre vasárnap van!

Plagueis
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

trane
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 3034

Hozzászólás Szerző: trane »

MOT64 írta:
2026.03.01., vas. 13:01
Plagueis írta:
2026.03.01., vas. 09:49
...hanem mondjuk az első 15m,kinek mennyi...
....Ez a legtöbb esetben közel sincs 15 km...
15 métert írt az elkövető leborulok.gif

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Plagueis írta:
2026.03.01., vas. 09:49
A "kutya ott van el ásva",hogy a hifid szempontból nem az utolsó 1m, hanem mondjuk az első 15m,kinek mennyi.
Megfelelő fi-relével inditva,kismegszakítóval,tápösvényel,konnektor, betáp kábel, tápelosztó/szürő,tápkábelek a készülékekhez.
Ezek nem összekeverendők egy 1db 1m tápkábelel!
A "kutya" mindenki esetében csak a trafókörzetig számít. Ez a legtöbb esetben közel sincs 15 km. Jó esetben egy sem. Az itt fellépő impedanciák a ludasok (tiszta állatfarm!). Ezek között az impedanciák között valószínűleg a legnagyobb érték a legutolsó pár méterre esik. :napsut:

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”