Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 602

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

Rock60 írta:
2025.04.29., kedd 19:05
Big írta:
2025.04.29., kedd 18:12

Igen, de ezt nagyon szépen leírták a srácok, én inkább másra hívnám fel a figyelmedet. A tömegére, igen nehezek, 2,5-3g a pár, ugyan ezt a mágnesezhetetlenséget egy alumínium csavar pár tudja 0,5g-al.
Inkább 0.8 - 0.95... ( 3.15 - szeres szorzó.)
De, nem is ez a lényeg. Ha már nehéz, miért ne legyen réz/vörösréz ?

Egyébként esetenként jól jön a nehéz csavar.
Sok "csupasz" hangszedő túl könnyű a legtöbb karba, én is +5 grammal terheltem az EMT - t.
( A rézcsavaron túl. :D )
És létezik rézcsavar?
Ha igen hol? Mármint a kereskedelemben...
Ethosz CDM Transport/Player(TDA1545A), Ethosz csöves DAC(TDA1541)  
Palotás féle végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F dobozok,
Technics SL 1210 GR/AudioGold plinth,Achromat, Thorens TD 126 mkII
Palotás féle ARC phono, Shure M44-7/SC35C
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

Big
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 755
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Big »

Rock60 írta:
2025.04.29., kedd 19:05
Big írta:

Igen, de ezt nagyon szépen leírták a srácok, én inkább másra hívnám fel a figyelmedet. A tömegére, igen nehezek, 2,5-3g a pár, ugyan ezt a mágnesezhetetlenséget egy alumínium csavar pár tudja 0,5g-al.

Sok "csupasz" hangszedő túl könnyű a legtöbb karba, én is +5 grammal terheltem az EMT - t.
Persze, van ahol jó van ahol nem, ez részemről csak figyelem felhívás volt, mindenki a saját hardvereit ismeri.
DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1315

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Big írta:

Big
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 755
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Big »

akvapark írta:
2025.04.29., kedd 07:28
Kérdezném a szakembereket:
Csavarkészlet hirdetésének olvasásakor találtam:
"nem-mágneseződő csavarjai garantálják, hogy nem keletkezik elektromos kölcsönhatás a hangszedő tekercsek és a mágnesek között. Ezzel a hangszedő tisztán és precízen működhet." valamint:
"Rozsdamentes acélból készült"
Ez lehetséges? gondolkodik.gif
Köszi a válaszokat.
DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3167

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

akvapark írta:
2025.04.29., kedd 07:28
"nem-mágneseződő csavarjai garantálják, hogy nem keletkezik elektromos kölcsönhatás a hangszedő tekercsek és a mágnesek között. Ezzel a hangszedő tisztán és precízen működhet." valamint:
Köszi a válaszokat.
A legtöbb rozsdamentes acél ausztenites ötvözet, amik nem mágnesezhetők. Ezek általában nikkel-titán ötvözetek.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1207

Hozzászólás Szerző: pali923 »

MOT64 írta:
2025.04.29., kedd 07:47
Igen, a legtöbb rozsdamentes acél diamágneses anyag, nem mágnesezhető.
Fémgyűjtő/hasznosító "szakemberek" mágnessel szokták ellenőrizni, hogy rozsdamentes-e az a vas, amit készülnek feldolgozni. :D
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 105

Hozzászólás Szerző: MOT64 »

Igen, a legtöbb rozsdamentes acél diamágneses anyag, nem mágnesezhető.
A többit nem tudom. :D

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1347

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Köszi a válaszokat.
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

tollact
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 704

Hozzászólás Szerző: tollact »

Voyager írta:
2025.04.15., kedd 14:44
mishow írta:
2025.04.15., kedd 12:43
dongo írta:
2025.04.14., hétf. 15:19
Hogy utána ne lehessen a lemezjátszót eladni, vagy ha igen , jókora értékvesztéssel?
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Amúgy is nagy kérdés, hogy ha az itteni, egyre fogyó és öregedő lemezezős csapat kihal, mi lesz ezekkel a szeretettel, évtizedes szaktudással és nem kevés anyagi ráfordítással megépített, LP-re épülő rendszerekkel? Aki ma LP-t vesz, divatból veszi, és örülni lehet, ha egy BT átvitellel dolgozó, de legalább lemezjátszónak látszó valamit vesz hozzá a MM-ban. Amiről itt oldalakon keresztül vitatkoztok, az szinte biztosan jókora értékvesztéssel lerül majd eladásra. Bár akkor nektek már mindegy lesz, de nem árt arra is gondolni, jó ha egy nepper ad majd a cuccokért a családnak pár ficcset, és nem az elektronikus hulladékban végzi a vagyon :smile51:
Nagyrészt egyetértek a felvetéssel, van benne realitás – főként, ha az ember a mainstream trendeket figyeli.

Mindazonáltal a fiatalabb generációban is akadnak olyanok, akiket komolyan érdekel a minőségi zenehallgatás – nem a Media Marktos "retro feeling" szintjén, hanem valódi elmélyüléssel és nyitottsággal. Mellesleg a hanglemez-lejátszás mindig is a szubkultúrák része volt, és igenis akadnak közöttük is lelkes örökösök.

Nálam például több szemtelenül fiatal gépészmérnök beosztott is van, akik nemcsak érdeklődnek a hifi és a hanglemez-lejátszás iránt, de már most is tudatosan építgetik a saját rendszerüket. Nem pusztán eszközöket vesznek, hanem tanulnak, kísérleteznek, és örömmel hallgatják a lemezeket – nemcsak divatból, hanem valódi élménykeresésből.

Szóval bár a tendencia nem vitás, szerintem van remény, hogy a jövőben is lesznek, akik értékkel és tisztelettel nyúlnak ezekhez a rendszerekhez.
Jó, de azért egy olyan lemezjátszó szett, mint például az én aláírásomban szereplő őskövület, már kevés ember szívét dobogtatja meg. Nem beszélve arról, hogy gyári állapotában már kicsit kopottas, nem mutat olyan jól egy modern nappaliban.
LP:Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD:Philips CD304 Meridian 203DAC, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő:AN OTO PHONO
Hangfal:AN-E/Hemp+Townshend tweeter, Kondo KSL,AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1179

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Azért azt se felejtsétek el, hogy ilyen dolgoknak fix hely kell. Az új generációk nem arra hegyezik ki az életüket. Nem is hagyják, de lassan lehetőségükvsem lesz rá!

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4290
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

Rock60 írta:
2025.04.16., szer. 20:30
dongo írta:
Miért kéne lecserélni a P8 amúgy kitűnő és minden - "tudom elfogult"- tesztben nagyon jóra értékelt gyári hangkarját? Hogy utána ne lehessen a lemezjátszót eladni, vagy ha igen , jókora értékvesztéssel?

Én biztosan nem cserélném le egy ilyen "barkácsolt " valamire.
Ebbe teljesen igazad van, ez a kombó úgy jó, és úgy piacképes, ahogy van.
Nem feltétlen Neked címzem,csak úgy, általánosan...
Nem ismerem annyira a Regákat, de nemrég @tarzaan hozta el a P5 vagy P6 ( gondolkodik.gif ) lemezjátszóját, bedobozolva, valami felsőpolcis MM hangszedővel (SML-re emléxem, ez megmaradt a micro line tüprofilból) és az az egész úgy volt egyben és bűn lenne megbontani. Szerintem nem szólt rosszul absz,messze meghaladta, amire számítottam. Nem emléxem már mit hallgattunk, csak a Prodigyre (az kellett a szubokat bemelegíteni), de ugyanúgy letolta, ahogy a hangszeres zenéket.

Egy új és modern lemezjátszó, patinás, bejáratott gyártótól, okozhat meglepetést. Az idő nem állt meg és jó esetben a gyártók se visszafele fejlődnek. Biztos van tőle jobb lemezjátszó, de rossznak, vagy "elmegynek" semmiképp nem mondanám,inkább ajánlott vételnek. Ahol nem ez a szitu, ott át kell gondolni a rendszert, mert valami prücök van.
És akkor, amiröl most szó van, ettöl nagyobb széria, ha jól sejtem... :smile53:
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1315

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

dongo írta:
Miért kéne lecserélni a P8 amúgy kitűnő és minden - "tudom elfogult"- tesztben nagyon jóra értékelt gyári hangkarját? Hogy utána ne lehessen a lemezjátszót eladni, vagy ha igen , jókora értékvesztéssel?

Én biztosan nem cserélném le egy ilyen "barkácsolt " valamire.
Ebbe teljesen igazad van, ez a kombó úgy jó, és úgy piacképes, ahogy van.
Az Audiomods kart nem is a 880 - as lecserélése okán hoztam fel.
Csak mint kart, egy idegen futóműre ugyan annyiért biztosan azt választanám...

A hifi világában a kisebb szériás " barkácsolt " jellegű termékek sokszor jobbak, mint a nagyobb példányszámban készülő gyáríbbnak tűnők.
De legtöbbször sajnos jóval drágábbak is.

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 602

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

revox írta:
2025.04.16., szer. 11:05
akvapark írta:
2025.04.16., szer. 07:48
"Közel nem forog annyira a piac, mint az elmúlt pár évben tapasztalható LP - bumm alapján várható lenne."
Bizony!
Kint voltam a legutóbbi ELTE Gömb lemezbörzén, klasszikus zene szinte nem is volt. gondolkodik.gif A többi meg csillagászati áron. Marad a Concerto! :tutiok:
Kürthy Tomi hagyatékában ottmaradt vagy 1500 komolyzenei lemez. 1000 Ft lett volna darabja, alig vittek el belőle és nem hungarotonok voltak (bár az se rossz feltétlenül). Kedvencem volt a Bartók játszik Bartókot, valami régi monó nyomaton. Kitettem a polcra,hogy azt majd, de Zseló haverom felvette (csak eljött meghallgatni a nagy FAL-at,aztán kb 130 lemezzel ment haza :D ), aztán nem szóltam rá, hadd örüljön....
A rock és jazzt és egyéb elvetemült zenéket elhordták elég magas áron (tömeges vásárláshoz képest magas, 2-300db/fuvar), de a komoly beseggelt teljesen. majd megy egy raktárba. Ennyi, bár zenkedvelő a család, értelmezhetetlen mennyiség, nem érdemes kerülgetni. (nem lesz börze, meguntuk)

egyébként a kereslet válasz a kínálati árra. abnormális egekben van a lemezek ára, majd rájönnek a kufárok. Nekem,ha kell valami és csak drágán van,megveszem 3 euróért CD-n. lehet szentségtörés lemezes topicban ilyet írni,de annyival nem xarabb a CD se, hogy olyan árat adjak valamiért,amit kérnek érte, bizonytalan állapotban.
"lehet szentségtörés lemezes topicban ilyet írni,de annyival nem xarabb a CD se, hogy olyan árat adjak valamiért,amit kérnek érte, bizonytalan állapotban."
Pontosan! Azaz szerintem sem szentségtörés...
Van 1200 LP-m, kb 8-900 CD-m, a vinyl a szívem csücske, de nem vallom magam "lemezgyűjtőnek", zenehallgatónak annál inkább...
Egy túlárazott LP helyett inkább 3-5 Cd-t veszek és örömmel hallgatom!
Ethosz CDM Transport/Player(TDA1545A), Ethosz csöves DAC(TDA1541)  
Palotás féle végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F dobozok,
Technics SL 1210 GR/AudioGold plinth,Achromat, Thorens TD 126 mkII
Palotás féle ARC phono, Shure M44-7/SC35C
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2634

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

akvapark írta:
"Közel nem forog annyira a piac, mint az elmúlt pár évben tapasztalható LP - bumm alapján várható lenne."
Bizony!
Kint voltam a legutóbbi ELTE Gömb lemezbörzén, klasszikus zene szinte nem is volt. gondolkodik.gif A többi meg csillagászati áron. Marad a Concerto! :tutiok:
én kijárok rendszeresen most is,igaz engem a komolyzenei szegmens nem érdekel,többi meg,amit szemed-szád megkiván,egész jó kinálat van,igen van ami drága (de az máshol is drága,nem csak MO-n,a discogsot már minden kereskedő ismeri),és van ami olcsó...ami pozitiv,rengeteg fiatalt látok,hogy trend végett csinálják,vagy sem,nem tudom megmondani,de viszik a Thelonius Monk,John Coltrane,Miles,Zappa,Doors stb lemezeket...van remény még... ;)

:smile49:
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

akvapark írta:
2025.04.16., szer. 11:55
"Kürthy Tomi hagyatékában ottmaradt vagy 1500 komolyzenei lemez."
Egy városi - budapesti - legenda szerint a komolyzenék a Concertoban, a jazz-ek a Newportban landoltak volna. gondolkodik.gif
a legendák legendák... volt ami elkerült,sose kérdeztem,ki vitte, de ez még utolsó ottjártamkor készült. ezek még komolyak... itt már azt beszéltük, bezárt a bazár, majd jó lesz valamire. amcsi nyomat Beethoven full sor, meg hasonlók (is) :rolleyes:
komoly.jpg
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

akvapark
V.I.P.
V.I.P.

"Kürthy Tomi hagyatékában ottmaradt vagy 1500 komolyzenei lemez."
Egy városi - budapesti - legenda szerint a komolyzenék a Concertoban, a jazz-ek a Newportban landoltak volna. gondolkodik.gif

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

akvapark írta:
Bizony!
Kürthy Tomi hagyatékában ottmaradt vagy 1500 komolyzenei lemez. 1000 Ft lett volna darabja, alig vittek el belőle és nem hungarotonok voltak (bár az se rossz feltétlenül). Kedvencem volt a Bartók játszik Bartókot, valami régi monó nyomaton. Kitettem a polcra,hogy azt majd, de Zseló haverom felvette (csak eljött meghallgatni a nagy FAL-at,aztán kb 130 lemezzel ment haza :D ), aztán nem szóltam rá, hadd örüljön....
A rock és jazzt és egyéb elvetemült zenéket elhordták elég magas áron (tömeges vásárláshoz képest magas, 2-300db/fuvar), de a komoly beseggelt teljesen. majd megy egy raktárba. Ennyi, bár zenkedvelő a család, értelmezhetetlen mennyiség, nem érdemes kerülgetni. (nem lesz börze, meguntuk)

egyébként a kereslet válasz a kínálati árra. abnormális egekben van a lemezek ára, majd rájönnek a kufárok. Nekem,ha kell valami és csak drágán van,megveszem 3 euróért CD-n. lehet szentségtörés lemezes topicban ilyet írni,de annyival nem xarabb a CD se, hogy olyan árat adjak valamiért,amit kérnek érte, bizonytalan állapotban.
halfnote.hu

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2504

Hozzászólás Szerző: mishow »

akvapark írta:
2025.04.16., szer. 08:20
Bécó írta:
2025.04.16., szer. 07:54
Tapasztalatom szerint a lemezjátszó piac köszöni szépen jól van. Én csak a Rega-ra látok rá, de itthon és főleg a nemzetközi képviseletek számait látva az analóg jól van.
Szerintem "Rock60" Fórumtárs és magam is a lemez piacról, és nem a lemezjátszó piacról írtunk. Ez nagykettő!
Igen, így igaz, és a felhalmozott értékes lemezgyűjtemények sorsa legalább annyira izgalmas kérdés, mint a lejátszóké! gondolkodik.gif

mishow
V.I.P.
V.I.P.

Bécó írta:
Tapasztalatom szerint a lemezjátszó piac köszöni szépen jól van. Én csak a Rega-ra látok rá ...
Igen, mert az áruházi retro kinézetű műanyag borzalmak után/felett, a Rega-AT-ProJect és ezek inkarnációi következnek, amik valójában még mindig a belépő szintet képviselik, de már lehet velük zenét hallgatni. Ezek mindaddig ki fognak tartani, amíg a divat LP-zés megy, ami egy adott szinten akár sokáig is kitarthat. Nekem is egy Edwardsom van, de csak a hangulata kedvéért dobok fel egy-egy lemezt, mert a zenét streamen hallgatom. Szívok is vele, mert a Little Belter szíj állandóan elérik, pedig már a fiókban tartom, és csak akkor teszem fel (szigorúan cérnakesztyűben) amikor lemezeni szeretnék. Pont most gondolkodom, hogy átállok valami alap, de normális DD-re, mert unom a szíjakat veszegetni :smile51:

Az én eredeti postom igazán a nagy tudással, szeretettel és nem kis pénzzel épített highend rendszerek "utóéletére" vonatkozott, bár azzal egyetértek az utánam hozzászólókkal, hogy a highend (sőt egyre inkább az ultra highend) szinten mindig lesz valamilyen élet - a divat által befolyásolt tömegfogyasztás meg egy másik kávéház! ;)

mishow
V.I.P.
V.I.P.

pali923 írta:
2025.04.16., szer. 08:27
mishow írta:
... felajánlottam neki a Creek erősítőmet, mégis csak jobban szólt volna, de nem kérte, elég neki ez is. A kisebbik fiamat meg egyáltalán nem érdeklik ilyesmik, podcastaket sokkal többet hallgat, mint zenét ...
Dettó! Pedig szerintetek milyen szinten mutogattam nekik a jó hifiket? :rolleyes:
Viszont a zenét mindegyikük imádja, bármikor szívesen jönnek velünk bármilyen koncertre, és maguk is sokat járnak. A hifista lelkem vérzik egy kicsit, de a zeneszerető énem tökéletesen elégedett ezzel a helyzettel - meg úgyis az ő dolguk ;)

akvapark
V.I.P.
V.I.P.

"Szóval ez már más világ, akárhogy is."

És ez így van jól! leborulok.gif

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1207

Hozzászólás Szerző: pali923 »

mishow írta:
A nagyfiamnak van egy Rega lemezjátszója, direkt vettük neki ajándékba, mert vesz és hallgat is LP-ket. Viszont csak egy Denon minihifi erősítője van hozzá, amit tőlem "örökölt". Én használtam egy ideig a dolgozóban, és abban még van phono. Azzal hallgatja a telefonjával a Spotit is. Most felajánlottam neki a Creek erősítőmet, mégis csak jobban szólt volna, de nem kérte, elég neki ez is. A kisebbik fiamat meg egyáltalán nem érdeklik ilyesmik, podcastaket sokkal többet hallgat, mint zenét. Szóval ez már más világ, akárhogy is.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

akvapark
V.I.P.
V.I.P.

Bécó írta:
Tapasztalatom szerint a lemezjátszó piac köszöni szépen jól van. Én csak a Rega-ra látok rá, de itthon és főleg a nemzetközi képviseletek számait látva az analóg jól van. :napsut:
Szerintem "Rock60" Fórumtárs és magam is a lemez piacról, és nem a lemezjátszó piacról írtunk. Ez nagykettő! leborulok.gif

Bécó
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 353

Hozzászólás Szerző: Bécó »

Tapasztalatom szerint a lemezjátszó piac köszöni szépen jól van. Én csak a Rega-ra látok rá, de itthon és főleg a nemzetközi képviseletek számait látva az analóg jól van. :napsut:

akvapark
V.I.P.
V.I.P.

Bizony!

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”