Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hi-Fi érdekességek, újdonságok, hírek
-
Vendég
Hi-Fi érdekességek,újdonságok,hírek.
sorry, de nincs olyan hogy világ legjobb hegedűse.
Olyan van hogy nekem hegedű szólisták közül (nagyon sok kiváló hegedűs van) Gidon Kremer a first one
https://www.youtube.com/watch?v=jA2r6sxzaVw#t=134
A legnagyobb tisztelettel a legnagyobb zeneszerzőtől.
https://www.youtube.com/watch?v=zDkyub993ps
-
Vendég
Olyan van hogy nekem hegedű szólisták közül (nagyon sok kiváló hegedűs van) Gidon Kremer a first one
Én ezt tudom. Nem is írnék le ilyet. Én azt írtam, hogy az egyik legjobb.
Na még kettő, nem lemez, hanem kollekciót ajánlanék, aztán befejezem.
DHM klaszikus zenei kiadó, nem hifis, nem két mikrofonos vájtfül felvételek, viszont nagyon szép és jó hagzású zene gyűjtemény. Én klasszikus zenében a HM, DHM-et tartom a legkiegyenlítettebb hangzás minőségű kiadónak. Két 50CD-s kollekció, amit hallgatva bele lehet szeretni és szokni a klasszikus zene hallgatásába. Ezek hallgatásakor az ember nem akar hangzási precizitásokat keresni, mert lényegtelen, nem fontos, miközben nincsenek durva, vagy figyelemre méltó anomáliák.
https://www.amazon.co.uk/Deutsche-Harmo ... B0014RIULO
https://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_no ... Collection+
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11147
- Kapcsolat:
Még most is az előadás hatása alatt vagyok. Ha én nő lennék és ez a nő férfi akkor én most gyereket akarnék tőle!
Szerintem ezzel kimaxoltad a zenei kritika műfaját.
Elmegy a geológus a Szt Péter székesegyházba, előveszi kis kalapácsát, elkezdi kopogtatni az épületet és azt mondja: ez itt márga - tovább kopogtat - ez itt carrarai márvány, ez itt gránit, ez meg itt hegyikristály. És igaza is van. Csak van egy kis baj: a Szent Pietro nem egy ásványtani gyűjtemény! Bocsánat ha bántó lennék, nem áll szándékomban, István hifistársat meg végképp a szívem csücskében hordom mióta segít nekem egy számomra oly fontos felvételt feltkutatni, viszont az analógia pont klappol ide. Lehet ezt a felvételt hangmérnöki szempontból közelíteni és igen, talán nem a legjobb akusztikájú a terem, talán van utcai háttérzaj - én nem hallom csak a pozitív orgona kompresszorát és azt is csak azokban a tételekben amelyekben van orgona egyébként nem -, igen, talán közelebb vannak a zenészek egymáshoz mint kellene, igen talán lehetne egy kicsit szellősebb a hangszínpad de: ezen a felvételen a világ egyik legjobb hegedűse - és micsoda hegedűse!!!! - játszik élete legjobb formáját hozva úgy, hogy a 2 cd meghallgatása egyhuzamban nekem ma is csupán röpke 5 percnek tűnt. Még most is az előadás hatása alatt vagyok. Ha én nő lennék és ez a nő férfi akkor én most gyereket akarnék tőle!
Had ajánljak a tiszta 60-as évek analóg korszakából két nagyon élvezhető kiadót és sorozatot, amik CD-re írva is hozzák azt a különleges de nem hibamentes hangélményt, ami a manapság divatos steril hangzás ellentéte, mert torzítanak zajosak, és nem is mindegyik "hosszan" hallgatható.
DECCA Phase 4 Stereo Concert Series
Mercury living Precence
Mitől elragadóak? Fene se tudja. Talán a csöves stúdiótechnikától, a kevés vagy nemleges keveréstől, a kiváló mikrofonoktól na meg persze a gondos hangmérnöki munkától.
DECCA Phase 4 Stereo Concert Series
Mercury living Precence
Mitől elragadóak? Fene se tudja. Talán a csöves stúdiótechnikától, a kevés vagy nemleges keveréstől, a kiváló mikrofonoktól na meg persze a gondos hangmérnöki munkától.
-
Vendég
Megkerestem ezt az idézett albumot. Én, aki kedvelem Biber zenéit, barokk és romantikus korszak szerzők számos művét ... mit mondjak Nem hasaltam le ettől hangzástól, hegedű játéktól.
Elmegy a geológus a Szt Péter székesegyházba, előveszi kis kalapácsát, elkezdi kopogtatni az épületet és azt mondja: ez itt márga - tovább kopogtat - ez itt carrarai márvány, ez itt gránit, ez meg itt hegyikristály. És igaza is van. Csak van egy kis baj: a Szent Pietro nem egy ásványtani gyűjtemény! Bocsánat ha bántó lennék, nem áll szándékomban, István hifistársat meg végképp a szívem csücskében hordom mióta segít nekem egy számomra oly fontos felvételt feltkutatni, viszont az analógia pont klappol ide. Lehet ezt a felvételt hangmérnöki szempontból közelíteni és igen, talán nem a legjobb akusztikájú a terem, talán van utcai háttérzaj - én nem hallom csak a pozitív orgona kompresszorát és azt is csak azokban a tételekben amelyekben van orgona egyébként nem -, igen, talán közelebb vannak a zenészek egymáshoz mint kellene, igen talán lehetne egy kicsit szellősebb a hangszínpad de: ezen a felvételen a világ egyik legjobb hegedűse - és micsoda hegedűse!!!! - játszik élete legjobb formáját hozva úgy, hogy a 2 cd meghallgatása egyhuzamban nekem ma is csupán röpke 5 percnek tűnt. Még most is az előadás hatása alatt vagyok. Ha én nő lennék és ez a nő férfi akkor én most gyereket akarnék tőle!
Szakemberkén, illetve sokat hallott hifistaként ajánlhatnátok olyan albumokat, amik pl. hangmérnöki munka, felvétel minősége vagy térábrázolás stb. szempontokból kimagaslónak tartotok. Egy-két mondatban leírni, kiemelni, hogy mikre érdemes odafigyelni. Szerintem sokunk örömmel venné!!
Tanulásnak sem lenne utolsó, hiszen senki sem születik aranyfüllel
Magamon is tapasztalom, hogy idővel változik az ízlésem úgy, mint a hallgatási preferenciáim.
Nem tudok ilyen téma létezéséről itt az AVX-en. Ha mégis, akkor bocs hogy itt...
ebben nem lesz egyetértés, nagyon ízlés és hallgató rendszere függő. A zenei érdeklődés is rátesz még több lapáttal az ilyen ajánlásokra. Én nem szeretem és fárasztanak a kimondottan bemutatóra, kuncsaft fogás célra készült hifi demo felvételek. Ha mégis megjelölnék ezekből akkor pl az STS Digital Recording lemezeit ajánlanám. Kis holland cég, kevés lemezük van, de az pazar. Itt egy magyar ismertető.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Szakemberkén, illetve sokat hallott hifistaként ajánlhatnátok olyan albumokat, amik pl. hangmérnöki munka, felvétel minősége vagy térábrázolás stb. szempontokból kimagaslónak tartotok.
Bár régen volt és nem is kimagasló, sokkal inkább tanulságos felvételeket említ, de vitaindítónak talán jó lesz.
Szakemberkén, illetve sokat hallott hifistaként ajánlhatnátok olyan albumokat, amik pl. hangmérnöki munka, felvétel minősége vagy térábrázolás stb. szempontokból kimagaslónak tartotok. Egy-két mondatban leírni, kiemelni, hogy mikre érdemes odafigyelni. Szerintem sokunk örömmel venné!!
Tanulásnak sem lenne utolsó, hiszen senki sem születik aranyfüllel
Magamon is tapasztalom, hogy idővel változik az ízlésem úgy, mint a hallgatási preferenciáim.
Nem tudok ilyen téma létezéséről itt az AVX-en. Ha mégis, akkor bocs hogy itt...
MZX Audio PDU-F07 hálózati szűrő
Taiko Extreme DIY PC Sabo AC/DC
Dangerous Music CONVERT-2
MZX PRE-NR1
MZX 3.5 way Active Speaker IRS-AmpPack
Cables Z & Z+ / WW Platinum
Taiko Extreme DIY PC Sabo AC/DC
Dangerous Music CONVERT-2
MZX PRE-NR1
MZX 3.5 way Active Speaker IRS-AmpPack
Cables Z & Z+ / WW Platinum
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
a borító füzetkéből való a kép. Ettől még lehetne természetesebb és nem spilázott hangú a felvétel.
Szerintem a képről elég jól kiolvasható, miért alkalmaztak viszonylag közeli mikrofonozást. Pontosan azért, amiért általában: a felvétel helyszíne nem alkalmas távoli mikrofonozásra. A spilázás erősen szubjektív kategória. Ami számodra zavaró, másoknak szerethető lehet. Azon pedig nem lehet vitatkozni, melyik a valósághű, hiszen egyik sem hamisítvány.
Amennyiben a beltéri fotó a felvétel helyszínét mutatja, szerintem sok felvetésedre meg is található a magyarázat rajta.
a borító füzetkéből való a kép. Ettől még lehetne természetesebb és nem spilázott hangú a felvétel.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
De nem ez a baja ennek a felvételnek, szerintem....
Amennyiben a beltéri fotó a felvétel helyszínét mutatja, szerintem sok felvetésedre meg is található a magyarázat rajta.
Életem egyik legjobb zenéje ez az album! Nem bírok lejönni róla. Én meg nem válok tőle! A felvétel parádés. Olyan sötét csöndek vannak benne, hogy a saját nyelésemet hallom. Csak volt benne egy koncepció amit az elején nem vettem le. Ez a fújtató motor nem egyedi eset a hangrögzítés történetében. Amikor Herbert Tachezi játsza a fúga művészetét ott is zúg a háttérben. Ennél magától értetődöbben és artikuláltabban még senkitől nem hallottam ezt a művet pedig ebből is elfogyasztottam már jó pár előadást. Annyi év után itt értettem meg a darabot. Hihetetlen a pasas. És kapaszkodj meg: csak mp3-on tudom hallgatni a Youtube-on mert sehol nem jutok hozzá a lossless változathoz.
Megkerestem ezt az idézett albumot. Én, aki kedvelem Biber zenéit, barokk és romantikus korszak szerzők számos művét ... mit mondjak Nem hasaltam le ettől hangzástól, hegedű játéktól. Az elején az a búgás-susogás nem vagyok abban biztos, hogy ez kompresszor zaj, sokkal inkább a csillapítatlan de akusztikailag jó hangzású kistemplomi teremzaj, ami ugye a falakon, ajtókon, ablakon átszűrődő egyveleg, keveredve a benntartózkodók kicsi de vegyes zajával, szél zajjal. Na ez a zaj ez mikrofonozással és keveréssel erősebben van jelen az elején. Érdekes módon később kevesebb. A felvétel mégsem kistemplom, hanem annál kisebb barokk ívelésű 150-200m2 terem.
De nem ez a baja ennek a felvételnek, szerintem. A hegedű közelmikrofonozott, túlhangsúlyos, hangos, majd minden hangszer hangos, sőt bombasztikus, ennek ellenére mégsem hallom a szép hegedű zöngéket, felharmonikusokat.
De van még ennél nagyobb bajom. Kevés hangszer ellenére, 6 főből áll az együttes, semmi, de semmi természetes hangteret, sztereoképet nem képez a felvételen, minden hangszer szól mindenhonnan. Se szélességi pláne mélysége nincs a hangzásnak, és ráadásul túlhangsúlyosan, basszus erősen van az egész keverve. Klasszikus zenei felvételeket nem szoktak felkompresszálni, de itt én érzek ilyen hatást is.
6db hangszert olyan szépen fel lehetne venni egy db jó karakterisztikájú mikrofonnal
-
Vendég
A kiadványokról sincs soha konszenzus a vásárlók között, szóval olyan nagyon nem kell komolyan venni a kritikákat és a dicséreteket sem.
Ezt a témát azért nem szabad egy ilyen könnyed kézlegyintéssel elintézni. Sokszor még a magasan kvalifikált zenész is eltéved az interpretáció útvesztőjében, mit tegyen akkor a tanácstalan fogyasztó aki még annyit sem tud a darabról mint az előadó? Mi alapján döntsön a boltban? Hogy ez mennyire így van hadd mutassam be egy rövid példával. Az eset megtörtént.
A nemzetközi hírű magyar zongoratanárnak 80. születésnapja alkalmából összegyűlnek egykori tanítványai és egy koncerttel kedveskednek neki. Egyik tanítványa aki arról nevezetes, hogy erős a billentése, vadul bánik a billentyűkkel és kegyetlenül tapossa a pedált Csajkovszkij Olasz dalocskáját adja elő. A szünetben odamegy hozzá egykori mestere, gratulál a produkciónak és beszélgetésbe elegyedik.
- Mond csak, mi is a címe ennek a darabnak amit előadtál? -Olasz dalocska - feleli a tanítvány. - És miről szól a darab szerinted? - Hát arról, hogy a fiatal szerelmespár Velencében van, gondoláznak a lagúnákon, a férfi énekel és udvarol kedvesének. - Igen, udvarol neki - erősíti meg a mester-, de nem b..ssza meg!
-
Vendég
No de egy koncertteremben, templomban nem hallatszik a kompresszor zaja? Még a MÜPA-ban is hallatszik, pedig az tényleg halk. Igény esetén utólag el lehet az ilyen zörejeket távolítani a felvételből, de ez mindig degradációval jár, amiért megint megfeszítik a hangmérnököt a hifisták. Akkor most melyik ujjamba harapjak?
Becsület szavamra nem reklamálásból írtam ezt a kompresszor zajt! Példa akart volna lenni a felvételkészítés koncepciójára, arra, hogy ez akár még meg is tudja viccelni az embert. Hát ez most rosszul sült el. Bocs mindenkitől.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Ez a fújtató motor nem egyedi eset a hangrögzítés történetében. Amikor Herbert Tachezi játsza a fúga művészetét ott is zúg a háttérben.
No de egy koncertteremben, templomban nem hallatszik a kompresszor zaja? Még a MÜPA-ban is hallatszik, pedig az tényleg halk. Igény esetén utólag el lehet az ilyen zörejeket távolítani a felvételből, de ez mindig degradációval jár, amiért megint megfeszítik a hangmérnököt a hifisták. Akkor most melyik ujjamba harapjak?
-
Vendég
Azt javaslom, nyugodtan töröld ezt a Biber felvételt. Honnan és miért gondolod, várod el, hogy minden zenemű, előadó felfogás, felvétel technika, zenei rendezés végeredménye tetcen minden hallgatónak, legyen az tanult zeneértő, vagy legyen vájtfülre válogató hifista. Millió és egy komolyzenei felvételből lehet válogatni, találni bőven olyat is, köztük Bibert is, amin az orgona kompresszor hangja nem fog behallani. Ha meg a halk részek nem élvezhetőek egy zenében, ott sem először a hangmérnököt kell csépelni, inkább azt tudomásul venni, a rendszer dinamika felbontása messze van az ideálistól. Speciel nekem fokmérő az, ha úgy élvezhetem a zenéket, akár egymás után váltogatva műfajokat, ahol nem kell tekergetni a hangerőt. Egy esetben nyúlnék a hangerőtekerőhöz, ahol fel- és össze van nyomva (kompresszálva) a zene, de azoknál a tekerő helyett én a DEL gombot nyomom.
Életem egyik legjobb zenéje ez az album! Nem bírok lejönni róla. Én meg nem válok tőle! A felvétel parádés. Olyan sötét csöndek vannak benne, hogy a saját nyelésemet hallom. Csak volt benne egy koncepció amit az elején nem vettem le. Ez a fújtató motor nem egyedi eset a hangrögzítés történetében. Amikor Herbert Tachezi játsza a fúga művészetét ott is zúg a háttérben. Ennél magától értetődöbben és artikuláltabban még senkitől nem hallottam ezt a művet pedig ebből is elfogyasztottam már jó pár előadást. Annyi év után itt értettem meg a darabot. Hihetetlen a pasas. És kapaszkodj meg: csak mp3-on tudom hallgatni a Youtube-on mert sehol nem jutok hozzá a lossless változathoz.
Na ezt még elmesélem mert tanulságos. Egyik nap betöltöm Biber: Mystery Sonatas c. albumot, hegedűn játszik Lina Tur Bonet ( még sokat fogunk róla hallani az tuti ), és ahogy elindul a darab csak egy tompa, zavaró búgást hallani. Mintha hibás volna a felvétel. Majd ezt tetézendő megszólal a hegedű valahonnan a távolból, alig hallhatóan, kontúrok nélkül, fátyolosan és ekkor kikapcsolom a felvételt. Már majdnem törlöm a merevlemezről de mégegyszer elindítom, hátha csak a Foobar v. a dac hülyült meg. Ugyanaz kezdődik előlről: tompa, monoton búgás, majd a távolban 5 méterről megszólal a hegedű túlvilági hangon olyan halkan, hogy fel kell hangosítanom a felvételt. De kivárok, jöjjön aminek jönnie kell. És megtörténik a csoda. A hegedű egyre hangosabb és fizikailag közelít hozzám és amikor megérkezik olyan hatást kell, mint amikor a felhők mögül előtűnik a nap. És akkor megszólal a templomi orgona és leeseik, hogy az a búgás ami miatt majdnem töröltem a felvételt nem más, mint az orgona fújtatójának a motorja.
Azt javaslom, nyugodtan töröld ezt a Biber felvételt. Honnan és miért gondolod, várod el, hogy minden zenemű, előadó felfogás, felvétel technika, zenei rendezés végeredménye tetcen minden hallgatónak, legyen az tanult zeneértő, vagy legyen vájtfülre válogató hifista. Millió és egy komolyzenei felvételből lehet válogatni, találni bőven olyat is, köztük Bibert is, amin az orgona kompresszor hangja nem fog behallani. Ha meg a halk részek nem élvezhetőek egy zenében, ott sem először a hangmérnököt kell csépelni, inkább azt tudomásul venni, a rendszer dinamika felbontása messze van az ideálistól. Speciel nekem fokmérő az, ha úgy élvezhetem a zenéket, akár egymás után váltogatva műfajokat, ahol nem kell tekergetni a hangerőt. Egy esetben nyúlnék a hangerőtekerőhöz, ahol fel- és össze van nyomva (kompresszálva) a zene, de azoknál a tekerő helyett én a DEL gombot nyomom.
-
Vendég
1974-1986-ig jártam általánosba. Állítólag a Kodály-módszer szerint tartották az énekórákat. Zenei analfabétaként ballagtunk. Utáltuk az énekórát. Másoltuk a kottákat, hallgattunk Ziaphora / vagy hasonló/ gyaluról bunyevác meg ruszin népzenét, meg a Székelyfonó-t. Nem látták be, hogy egy 6-14 éves gyereket nem érdekel a csángó - bunyevác - székely népzene,meg az húszas évek erdélyi falusi ifjúságának téli szórakozási formáinak bemutatása. Pedig akkor még internet sem volt..............
Szóval vagy a módszerrel volt baj,vagy a megvalósításával, vagy velünk.
Ne emészd magad! A feleségem 5 évig tanult zongorázni, szolfézsra is járt mégis immunis maradt a Kodály módszerre. Ja, és ő is vecsési.
-
Vendég
Gould 39 perc, Koroljov 84 perc
Ezért a lassúságért Hannibal Lecter már kibelezte volna a zongoristát ( lásd a filmzenében az angyali muzsika ((Goldberg variációk ária témája )) és a dobbermanok vérhörgős csaholásának összevegyítését, aminél plasztikusabban nem is lehetett volna kifejezni a doktor beteges lelkivilágát ).
Hányszor buktál?
Egyszer biológia szigorlaton a hermafroditizmuson , egyszer biokémia kollokviumon a hisztidin képletén.
De évet nem kellett ismételni.
Thorens 320 MK3 - Jelco 750 D - Denon DL103R
Naim Uniti Atom
AN-E/Snell Type E/III hibrid
Naim Uniti Atom
Jó lenne ezt egyszer átbeszélni, mert a Kodály módszert szerintem nagyon kevesen látják át teljes mélységében. A hangmagasságok kézjelekkel azonosítása nyilván jó dolog, de ezen túl kapott-e az emberek többsége valami pluszt tőle?
1974-1986-ig jártam általánosba. Állítólag a Kodály-módszer szerint tartották az énekórákat. Zenei analfabétaként ballagtunk. Utáltuk az énekórát. Másoltuk a kottákat, hallgattunk Ziaphora / vagy hasonló/ gyaluról bunyevác meg ruszin népzenét, meg a Székelyfonó-t. Nem látták be, hogy egy 6-14 éves gyereket nem érdekel a csángó - bunyevác - székely népzene,meg az húszas évek erdélyi falusi ifjúságának téli szórakozási formáinak bemutatása. Pedig akkor még internet sem volt..............
Szóval vagy a módszerrel volt baj,vagy a megvalósításával, vagy velünk.
Naim Uniti Atom
Naim Uniti Atom
Nekem Koroljov lassabb előadása jobban bejön. Bár Ő már CD-re dolgozott, mig Gouldnak "be kellett gyorsulnia",hogy ráférjen egy LP-re a mű. Természetesen Gould zsenialitásához kétség sem fér.
Gould 39 perc, Koroljov 84 perc
Naim Uniti Atom
Naim Uniti Atom
...Amikor visszatérően egymással teljesen ellentétes véleményeket hallasz ugyanarról ...
en ilyenkor azt szoktam gondolni: kiraly, megvan az arany közeput, nem tevedtem egyik extremitas fele sem el.
ha minden velemeny ugyanazt mondana, ugyanarra "tolna", akkor lehet igazuk van, es el kell mozdulni.