Nem összetévesztendő a natív multi-bites létrahálózatokkal!
Az AK4191-es delta-szigma modulátortól kapott 128 vagy 256-szorosan túlmintavételezett, 7-bitre konvertált jelfolyammal dolgozik.
Nem összetévesztendő a natív multi-bites létrahálózatokkal!
MOT64 írta: ↑2024.09.09., hétf. 15:27
......
A második cikk nem R2R DAC-okról szól, hanem kapcsolt ellenállás hálózattal működő DAC-okról. A két struktúra nem ugyan az, habár mindegyik ellenállásokat használ a jelek leosztására. A kapcsolt ellenállás hálózat esetén a bitek szegmentálása is sokkal jobb eredményt ad, mint R2R esetén. Ilyen például az AKM AK4499-es "zászlós hajója".
A vitatott/nem is értett? megállapítások az Audio-gd cég következtetései.juliush írta: ↑2024.09.09., hétf. 13:34La_Valse írta: 1. az R-2R nem konvertálja az órajelet a kimeneti jelbe - ezt nem is értem
2. az R-2R érzéketlen a jitterre, ... - tessék?
3. a kimeneti jel sokkal pontosabb a szigma-delta D/A-hoz képest - vesd össze "Hátrányok" 1. pontjával!
Hátrányok
1. a torzítási tényező rendkívül jó a mai szigma-delta chipeknél, az R-2R létrák is jók, de nem annyira
Mondom, hogy elbeszélünk egymás mellett. Én írok valamit, te másra válaszolsz. Ennek ellenére köszönöm a cikkeket, hasznos olvasmány volt mindegyik.shany írta: ↑2024.09.09., hétf. 13:55Az ellenállásértékek szórása/pontatlansága okozta hiba csökkentését valójában módosított struktúrával érik el ---> szegmentálás, pl.:
https://www.researchgate.net/publicatio ... t_matching
https://www.analog.com/media/en/trainin ... mt-016.pdf
Az ellenállásértékek szórása/pontatlansága okozta hiba csökkentését valójában módosított struktúrával érik el ---> szegmentálás, pl.:
La_Valse írta: 1. az R-2R nem konvertálja az órajelet a kimeneti jelbe - ezt nem is értem
2. az R-2R érzéketlen a jitterre, ... - tessék?
3. a kimeneti jel sokkal pontosabb a szigma-delta D/A-hoz képest - vesd össze "Hátrányok" 1. pontjával!
Hátrányok
1. a torzítási tényező rendkívül jó a mai szigma-delta chipeknél, az R-2R létrák is jók, de nem annyira
Mérnökként és közgazdászként jórészt én is a számokban hiszek, azok általában nem hazudnak. Hifi esetén kicsit óvatosabb vagyok ezzel - fontosak persze a mérési eredmények - de a tapasztalat azért azt mutatja hogy a hangminőséget nehéz levezetni a számokból. Fantasztikus mérési eredményekkel rendelkező készülékek tudnak rettenetes hangot is produkálni, és viszonylag gyenge mért paraméterekkel rendelkezők is szólhatnak egész kiválóan.MOT64 írta: ↑2024.09.09., hétf. 12:11Bravó! Eljutottunk 13 bitig. És most?shany írta: ↑2024.09.08., vas. 22:03
0.01%-os tűrésű, akár TCR=0.05 PPM/°C smd ellenállások a "boltból":
https://hu.mouser.com/c/passive-compone ... 0.01%20%25
Megint nem beszélünk egy nyelvet. Én felbontásról és pontosságról írtam. Te belinkelsz zaj mérési adatokat. A kettő nem egészen ugyan az. -130 dB körüli dinamikatartományt nehéz lenne elérni túlmintavételezési és zajspektrum szűrési eljárások nélkül. Ezekről egyik R2R DAC esetében sem beszélnek. Akkor mi a trükk? Lehet, hogy a mérés? Mérni sokféleképpen lehet, arról sincs korrekt leírás. Ezért vagyok én ilyen kétkedő.shany írta: ↑2024.09.08., vas. 22:03R2R dac mérés. Hány bit lehet ez?:
https://www.audiosciencereview.com/foru ... dac.10161/
Amúgy hallottam már x ezer Eurós R2R DAC-ot. Számomra kristálytiszta, nyugodt hang, de tompa, dinamikátlan megszólalás. Nem jött be. Ezért is hiszek a mateknak.
Ha csak az ellenállások pontosságát nézzük, akkor 0,01% valóban 13 bitre elegendő. Manapság egy ultragyors FPGA vezérli és korrigálja az R2R létrát, párhuzamos üzemmódban, 1 órajelciklus alatt. Így elérhető a 24 bit.
Meg kellene nézni azt a linkelt dac mérést alaposabban ( meg egyéb dacok mérését is....) :
Bravó! Eljutottunk 13 bitig. És most?shany írta: ↑2024.09.08., vas. 22:03
0.01%-os tűrésű, akár TCR=0.05 PPM/°C smd ellenállások a "boltból":
https://hu.mouser.com/c/passive-compone ... 0.01%20%25
Megint nem beszélünk egy nyelvet. Én felbontásról és pontosságról írtam. Te belinkelsz zaj mérési adatokat. A kettő nem egészen ugyan az. -130 dB körüli dinamikatartományt nehéz lenne elérni túlmintavételezési és zajspektrum szűrési eljárások nélkül. Ezekről egyik R2R DAC esetében sem beszélnek. Akkor mi a trükk? Lehet, hogy a mérés? Mérni sokféleképpen lehet, arról sincs korrekt leírás. Ezért vagyok én ilyen kétkedő.shany írta: ↑2024.09.08., vas. 22:03R2R dac mérés. Hány bit lehet ez?:
https://www.audiosciencereview.com/foru ... dac.10161/
Létrás DAC-ok általában háromféle kategóriában kerülnek eladásra:wittao írta: ↑2024.09.08., vas. 19:10Ez nem tudom es nem is szeretnem megitelni, csupan valaszoltam egy kerdesre.
Ellenallasletras megoldasokat azert hasznalnak a mai nap meglehetosen nepszeru es komoly teljesitmenyre kepes dac-okban, mikt pl. Rockna Wavedream, vagy eppen Holo Audio May. Ott nativ DSD1024 es PCM1536 fepbontasok is mennek ezeknek a keszulekeknek. Ugy gondolom a fejlett FPGA tehnologiaval megtamogatva mar nincsenek ilyen jellegu kepesseg-beli problemak ezen technologian alapulo keszulekeknek.

Érdemes lenne a teljes bekezdést idézni, hogy a kontextus is látszon, ne csak egy kiragadott mondat:
0.01%-os tűrésű, akár TCR=0.05 PPM/°C smd ellenállások a "boltból":MOT64 írta: ↑2024.09.08., vas. 18:42Ez most komoly? 2024-ben? Még mindig több mint 50-60 évvel ezelőtti technológiával kábítják a nagyérdeműt?
Amúgy a honlap alapján inkább azt akarják sugallni, hogy akinek van pénze kb. 250 milliós ingatlanra + méregdrága berendezési tárgyakra, az már vehet hozzá egy ilyet is. Végül is nagyon jól mutat a hamutartó mellett (helyett).
Ami különösen érdekes, hogy ezekre a diszkrét ellenállásokból felépített (max. 0.1 % pontosság, az ugye nagyjából 10 bit) átalakítókra simán ráírják, hogy 24 bit felbontás, néha 28 bit. Kérdezem, hogyan? Annó az Analóg Devices, akik élen jártak ebben a technológiában még integrált áramköri technológiával sem próbálták meg átlépni a 18-20 bites határt. Egyszerűen azért, mert ennek az átalakító típusnak a felbontása nem növelhető egy bizonyos határon túl. Pedig ott volt lehetőség utólagos lézeres trimmelésre. Itt nem tudnak utólagosan korrigálni, talán ezért írják, hogy "minden egyes DAC egyedi karakterrel és kivételes akusztikai tulajdonságokkal rendelkezzen".
Ébredjünk már fel. Ez nem más, mint népámítás. Mert bútordarabnak azért egy kissé drága.
Nem is neked szólt a kritika, és köszönöm a válaszodat.wittao írta: ↑2024.09.08., vas. 19:10Ez nem tudom es nem is szeretnem megitelni, csupan valaszoltam egy kerdesre.
Ellenallasletras megoldasokat azert hasznalnak a mai nap meglehetosen nepszeru es komoly teljesitmenyre kepes dac-okban, mikt pl. Rockna Wavedream, vagy eppen Holo Audio May. Ott nativ DSD1024 es PCM1536 fepbontasok is mennek ezeknek a keszulekeknek. Ugy gondolom a fejlett FPGA tehnologiaval megtamogatva mar nincsenek ilyen jellegu kepesseg-beli problemak ezen technologian alapulo keszulekeknek.
Ez most komoly? 2024-ben? Még mindig több mint 50-60 évvel ezelőtti technológiával kábítják a nagyérdeműt?
Honlap alapjan letras dac felepites, PCM tamogatas.
Részben valószínűleg változni fog mostanában pár apró kontsrukciós részlet, részben meg ahogy írtam csak hallgatásilag van nálam és csak annyi info publikus, amit a honlap mutat egyelőre.
Kösz a véleményt, én csak hallgatom, nem gyártom. :juliush írta: ↑2024.09.06., pén. 08:25https://admaudio.com/hun/
Lehet, hogy bal lábbal keltem fel, de nem igazán értem az önálló, "boutique" (értsd a nappali ékkövének szánt, a tetszetős design-nak és prémium kidolgozásnak köszönhetően nyilvánvalóan 4-5? számjegyű EUR-os árcédulával büszkélkedő), de egyébként alapfunkcionalitású DAC, mint termék koncepcióját!
A DAC tipikusan az az eszköz, amit körbe kell venni digitális forráseszközökkel (streamer, futómű), erősítőkkel, sőt a hang minőségének maximalizálása érdekében a megfelelő állvány is javasolt. Elég életszerűtlen, hogy egy designer nappaliban nagy büszkén kiteszi a tulaj a szemrevaló DAC-ot közszemlére így önmagában. Ha legalább streamer funkció is lenne benne! Meg előerősített kimenet, akkor már önállóan megállná a helyét szem előtt, a végfok már eldugható, vagy lehetne aktív hangfalakban gondolkodni!
Egyébként a lenti képed kiválóan szemlélteti, mire is számíthat egy magára valamit is adó audiofil "barlangjában".![]()
Ui.: Tisztában vagyok vele, hogy sokszor egyedi, akár megosztó véleményt képviselek, lehet, hogy más nem így gondolja.
https://admaudio.com/hun/