Coldplay írta: ↑2021.01.04., hétf. 21:25
sziasztok, most kezdtem el lemezekkel foglalkozni, a kezdo gepem egy project debut karbon :) azt szdretnrm megkerdezni, hogy ti honnan szerzitek be a lemezeiteket? Voltam bolhapiacon es meglepodve tapasztaltam hogy egy egy lemezert 2500-3000 ft-ot is elkernek, es ugye akkor meg nem is tudod h milyen allapotu a lemez :(
szoval neztem a discogs-ot is, ott mar van olcsobban is lemez, de ott meg a postakoltseg draga, neha 15, de van hogy 20 euro is... ha egy eladotol rendelek akkor minden lemezre raszamolja a postakoltseget vagy csak egyszeri dijat szamol fel? most tapasztalom hogy mennyire dragak a lemezek :(
Kedves Coldplay!
A fórumtársak előttem gyakorlatilag már mindent elmondtak a kérdésről, de még pár gondolat:
Szóval ez egy hobbi, ami nem olcsó! De nem tudom, van olyan hobbi ami olcsó?
Pl kavicsokat gyűjtesz, felveszed ami van az utcában az út mentén, mert érdekes a formája, aztán szedsz össze a játszótér mellett is, mert ott is találtál szépeket/érdekes formájúakat... meg a közeli sétáló helyek mentén.
Aztán a másik utcában az építkezés mellett, meg ahol nyaraltatok, de már adnak a barátok is innen-onnan, ahol jártak szerte a világban. Meg tudsz cserélni a Fbookos társakkal egymás között, de van ami olyan szép/ritka, hoyg már venned kell...
Na eddig volt ingyen, vagy olcsó a hobbid, nem?
A zenehallgatás, vinylezés, dettó ilyen.
De a horgászás, bélyeggyűjtés és a többi szintén.
Nem voltam még 17, de már vettem LP-ket, nem volt még lemezjátszóm sem, még nem tudtam hogy gyűjtő vagyok, de már az voltam... :)
Ennek már 39 éve, azt hiszem az első LP-m Katona Klári volt, aztán egy indiai nyomású Pink Floyd, a helyi Keravill-ből.
Akkor még a vinylek (bakelitek-de nem szeretem ezt a szót...) voltak az elsődleges források (hetvenes/nyolcvanas éveknél tartunk ), ha vkinek volt lemezjátszója, hozzá LP-i, mekkora király volt :)
Nos azóta gyarapszik a gyűjteményem, kb 1000+ LP-m van, használtak, régiek, újak is egyaránt.
Ha mostanában nem vennék (de veszek!), ezzel a darabszámmal is ellennék, eltelne pár év év, míg megunnám a hallgatásukat, és már vágynék vmi újra.
Tehát abszolút megértem a most "kezdőket" és nem hiszem, hogy könnyű helyzetben lennének. De mikor is volt bármelyik hobbi olcsó, egyszerű? Anno két napig dolgoztam kőműves mellett, aztán eltapsoltam a keresetemet egy dupla Scorpions LP-ért...
Ja, és eltelt plusz 30+ év mire rájöttem, hogy bár az Lp-k szépen gyarapodnak, de a berendezés hozzá gagyi... bár nyilván az is fejlődött valamelyest. És akkor megint költeni kellett, ha már van mit, hallgassuk jó minőségben, ahogy tetszik, ahogy szeretjük.
Hát ez ilyen, el kell kezdeni, el kell indulni vhonnan.
Persze tök jó, a haver, a családtagok adtak megunt, talált, fellelt, ilyen-olyan LP-ket, nem került sokba/semmibe.
De hogy szól, elég jól, de lehet jobban is, lehet jobb a cucc, lehet jobb hangú a forrás is...
El kell indulni, aztán meglátod, a lomis piactól, Laci Bácsin keresztül a Bakelit Futáron át Face The Music és ebay-ig, hogyan tovább :)
De az nem egy rossz érzés megvenni vmit, ami régóta hiányzik 2000-ért és máshol 15000-ért árulják... vagy plusz munkát vállalni és megvenni 15000-ért mégis (csak az asszony meg ne tudja... nem tudja meg, csak azt hiszi csajozol...)
" No pain, no Gain! " sztem ide is igaz!