Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

kargidje
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 429

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: kargidje »

Coldplay írta:
2021.01.04., hétf. 21:25
sziasztok, most kezdtem el lemezekkel foglalkozni, a kezdo gepem egy project debut karbon :) azt szdretnrm megkerdezni, hogy ti honnan szerzitek be a lemezeiteket? Voltam bolhapiacon es meglepodve tapasztaltam hogy egy egy lemezert 2500-3000 ft-ot is elkernek, es ugye akkor meg nem is tudod h milyen allapotu a lemez :(

szoval neztem a discogs-ot is, ott mar van olcsobban is lemez, de ott meg a postakoltseg draga, neha 15, de van hogy 20 euro is... ha egy eladotol rendelek akkor minden lemezre raszamolja a postakoltseget vagy csak egyszeri dijat szamol fel? most tapasztalom hogy mennyire dragak a lemezek :(

Szintén zenész. :D Tavaly nyáron kezdtem el gyűjtögetni őket, és csak pár hete van meg a nyomi AT LP140XP, teljesen gyári állapotban. Még phono sincs, majd szépen lassan elkezdem cserélgetni a lényeget.

Attól is függ, milyen stílusú zenéket hallgatsz.
Én elsősorban metál zenét hallgatok, és kizárólag új lemezeket veszek, rendelek.
Esetleg próbáld meg az Albamusic webshopot, innen is szoktam rendelni. Mondjuk klasszikus zene nincs náluk.
Vaterán is vannak kereskedők, akik hanghordozókkal foglalkoznak, nem nepperek!
Aztán Muziker, Könyvbagoly, Musicland, MM ...persze itt is min. 3000Ft-nál kezdődnek, bár már vettem boltban újat 2500-ért is.

Más:
Lemezmosót milyent érdemes venni?
Pro-Ject?
Esetleg kézzel is le lehet tisztítani? Értem úgy, hogy tisztító folyadék + hozzá való törlőkendővel áttörölni/letörölni.
Keféből karbonszálas vagy puha?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára kargidje 2021.01.05., kedd 22:15-kor.

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 104

Hozzászólás Szerző: b4xter »

zoli73 írta:
2021.01.05., kedd 19:52
De öszintén, mi nem drága ma már?
Nem szívesen számolgatom, mi pénzt szórtam el az utóbbi 4-5 évben zenehallgatás címszóval, de az "alapinfrastruktúra" beker ára alulról súrolja a millió forintot, pedig belépő szintű holmijaim vannak (lásd aláírásban). És ebben nincsenek benne az apróságok (kábelek, lemezmosó, tű upgrade, antisztatikus pisztoly, kefék, demagnetizáló kazetta(!), egyéb kutyafülék). Nyilván én vagyok a pötsch, hogy ezeket a holmikat újonnan vásároltam - mai ésszel ezek nagy részét is használtan venném, mint az autót meg a kerékpárt. Meg mint a lemezeket.

Ehhez képest az 1000+ LP (már nem merem számolni), a kb. 200 CD, meg az üres, új kazetták összességében szerintem nem kerültek ennek a harmadába sem! És azt gondolom, hogy a hanghordozók jelentik számomra a nagyobb értéket.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3167

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Coldplay írta:
2021.01.05., kedd 19:16
igen, az itt leirt velemenyekkel 100% - ig egyet ertek. en is voltam vagy 12 eves mikor eloszor kolcsonkertem egy tesla lemezjatszot egy jugo nyomasu kraftwerk electric cafe lemezzel... rongyosra hallgattam/hallgattuk. aztan hosszu evekig szunet. most persze mar maskepp hallgatok lemezt, es tudom h a hifizes koltseges hobbi (is) lehet... csak mellbevago volt latni az arakat. koszonom mindenkinek a velemenyet, hasznos volt. leborulok.gif maradok veletek es ha kerdesem lenne itt nalatok biztos megtalalom a valaszt. szep estet mindenkinek! 36_1_11.gif
Igen, persze, hogy drága, vagy ahogy Te fogalmaztál " mellbevágó". De öszintén, mi nem drága ma már?
Mindennek elszaladt az ára, de ebből(bár Mi nagyon örültünk volna neki) miért pont a hanglemezek maradtak volna ki? Ez van sajnos.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Coldplay
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 9

Hozzászólás Szerző: Coldplay »

igen, az itt leirt velemenyekkel 100% - ig egyet ertek. en is voltam vagy 12 eves mikor eloszor kolcsonkertem egy tesla lemezjatszot egy jugo nyomasu kraftwerk electric cafe lemezzel... rongyosra hallgattam/hallgattuk. aztan hosszu evekig szunet. most persze mar maskepp hallgatok lemezt, es tudom h a hifizes koltseges hobbi (is) lehet... csak mellbevago volt latni az arakat. koszonom mindenkinek a velemenyet, hasznos volt. leborulok.gif maradok veletek es ha kerdesem lenne itt nalatok biztos megtalalom a valaszt. szep estet mindenkinek! 36_1_11.gif
Igazi zenet akarsz? Menj koncertre, hangversenyre.... /emoticons/default_smile.png" alt=":)" data-emoticon="" srcset="/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 602

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

Coldplay írta:
sziasztok, most kezdtem el lemezekkel foglalkozni, a kezdo gepem egy project debut karbon :) azt szdretnrm megkerdezni, hogy ti honnan szerzitek be a lemezeiteket? Voltam bolhapiacon es meglepodve tapasztaltam hogy egy egy lemezert 2500-3000 ft-ot is elkernek, es ugye akkor meg nem is tudod h milyen allapotu a lemez :(

szoval neztem a discogs-ot is, ott mar van olcsobban is lemez, de ott meg a postakoltseg draga, neha 15, de van hogy 20 euro is... ha egy eladotol rendelek akkor minden lemezre raszamolja a postakoltseget vagy csak egyszeri dijat szamol fel? most tapasztalom hogy mennyire dragak a lemezek :(
Kedves Coldplay!

A fórumtársak előttem gyakorlatilag már mindent elmondtak a kérdésről, de még pár gondolat:
Szóval ez egy hobbi, ami nem olcsó! De nem tudom, van olyan hobbi ami olcsó?
Pl kavicsokat gyűjtesz, felveszed ami van az utcában az út mentén, mert érdekes a formája, aztán szedsz össze a játszótér mellett is, mert ott is találtál szépeket/érdekes formájúakat... meg a közeli sétáló helyek mentén.
Aztán a másik utcában az építkezés mellett, meg ahol nyaraltatok, de már adnak a barátok is innen-onnan, ahol jártak szerte a világban. Meg tudsz cserélni a Fbookos társakkal egymás között, de van ami olyan szép/ritka, hoyg már venned kell...
Na eddig volt ingyen, vagy olcsó a hobbid, nem?
A zenehallgatás, vinylezés, dettó ilyen.
De a horgászás, bélyeggyűjtés és a többi szintén.
Nem voltam még 17, de már vettem LP-ket, nem volt még lemezjátszóm sem, még nem tudtam hogy gyűjtő vagyok, de már az voltam... :)
Ennek már 39 éve, azt hiszem az első LP-m Katona Klári volt, aztán egy indiai nyomású Pink Floyd, a helyi Keravill-ből.
Akkor még a vinylek (bakelitek-de nem szeretem ezt a szót...) voltak az elsődleges források (hetvenes/nyolcvanas éveknél tartunk ), ha vkinek volt lemezjátszója, hozzá LP-i, mekkora király volt :)
Nos azóta gyarapszik a gyűjteményem, kb 1000+ LP-m van, használtak, régiek, újak is egyaránt.
Ha mostanában nem vennék (de veszek!), ezzel a darabszámmal is ellennék, eltelne pár év év, míg megunnám a hallgatásukat, és már vágynék vmi újra.
Tehát abszolút megértem a most "kezdőket" és nem hiszem, hogy könnyű helyzetben lennének. De mikor is volt bármelyik hobbi olcsó, egyszerű? Anno két napig dolgoztam kőműves mellett, aztán eltapsoltam a keresetemet egy dupla Scorpions LP-ért...
Ja, és eltelt plusz 30+ év mire rájöttem, hogy bár az Lp-k szépen gyarapodnak, de a berendezés hozzá gagyi... bár nyilván az is fejlődött valamelyest. És akkor megint költeni kellett, ha már van mit, hallgassuk jó minőségben, ahogy tetszik, ahogy szeretjük.
Hát ez ilyen, el kell kezdeni, el kell indulni vhonnan.
Persze tök jó, a haver, a családtagok adtak megunt, talált, fellelt, ilyen-olyan LP-ket, nem került sokba/semmibe.
De hogy szól, elég jól, de lehet jobban is, lehet jobb a cucc, lehet jobb hangú a forrás is...
El kell indulni, aztán meglátod, a lomis piactól, Laci Bácsin keresztül a Bakelit Futáron át Face The Music és ebay-ig, hogyan tovább :)
De az nem egy rossz érzés megvenni vmit, ami régóta hiányzik 2000-ért és máshol 15000-ért árulják... vagy plusz munkát vállalni és megvenni 15000-ért mégis (csak az asszony meg ne tudja... nem tudja meg, csak azt hiszi csajozol...)
" No pain, no Gain! " sztem ide is igaz!
Ethosz CDM Transport/Player(TDA1545A), Ethosz csöves DAC(TDA1541)  
Palotás féle végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F dobozok,
Technics SL 1210 GR/AudioGold plinth,Achromat, Thorens TD 126 mkII
Palotás féle ARC phono, Shure M44-7/SC35C
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5956

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

b4xter írta:
2021.01.05., kedd 12:51
A városi könyvtárunk valamikor tavaly árusította ki az LP-ket, közel 300 klasszikus lemezt hoztam el, 150Ft/db áron. Nagy része persze Supraphon, Eterna, Hungaroton, de 99%-ban M vagy NM állapotú, eltekintve az áthúzott könyvtári pecséttől :)
Ja, az biztos, ilyen könyvtári pecséttel ellátott jóminőségű klasszikusból is vásároltam egy adaggal a tavalyelőtt, ítt, az AVX-en, de nem 150 Ft.-ért darabját, hanem inkább annak 10-15-szöröséért. És még az az ár is jónak tűnt. Kereslet-kínálat ugye :D Nem csodálkozom, hogy nem adod ki a "díleredet" ;) (csak rossz vicc, ne vedd szívre ;) )

De erre építeni a lemezjátszózást, hogy majd ilyen 150 ft-os boltokat kifogunk? :D Vagy többezer darabos hagyatékokat ugye, látatlanban, bagóért, a minél hamarabb pénzmagra váltani akaró örökösöktől :D

Én különben is maradok inkább a minőségnél a mennyiség helyett.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 104

Hozzászólás Szerző: b4xter »

Aszpirin írta:
2021.01.05., kedd 11:12
őszíntén érdekelnének azzok a források, ahonnan 500-1000 forintért tudsz beszerezni jó állapotú (ez nálam legalább VG+, mert a VG itthon már a legtösször eléggé rizikós) és egyébként jó minőségű komolyzenei lemezeket.
Ugyan nem engem kérdeztél, de nekem pl. saját dílerem van :D Rendszeresen jár ny-európai börzékre, tudja az ízlésemet, többnyire már össze vannak készítve a cuccok, amiből válogatok nála... és nem gondolom, hogy sokat keres rajtam, szintén gyűjtő, szóval nem ebből él. Legalább 6-700 lemezem származik csak tőle, nagyrészt 300-1000 forintos áron. Érthető okok miatt (személyes ismerős) nem fogom megosztani a kontaktot. Aztán van olyan is, hogy az embernek szerencséje van, jókor van jó helyen. A városi könyvtárunk valamikor tavaly árusította ki az LP-ket, közel 300 klasszikus lemezt hoztam el, 150Ft/db áron. Nagy része persze Supraphon, Eterna, Hungaroton, de 99%-ban M vagy NM állapotú, eltekintve az áthúzott könyvtári pecséttől :)
Aszpirin írta:
- az új lemezek állapota is totális zsákbamacska.
Nagyon igaz. Kb. tucatnyi új lemezem van mindössze, nem is veszek már egyáltalán újat...
Aszpirin írta:
- aki komolyan gondolja, és nem csak pár lemezt akar vásárolni, az szerintem nyugodtan számolja hozzá a rendszeréhez a lemezmosó árát.
Ha már meghaladja a gyűjtemény mérete a kritikus tömeget, a lemezmosó must have cucc. És nem kell rá túl sokat költeni, nekem pl. csak egy Spin-Clean van, amit ugyan macerás használni, mégis lemostam vele eddig 1000+ lemezt, nagyon jó eredménnyel.
Aszpirin írta:
Szóval. Az LP-zés nagyon drága műfaj ma, főleg úgy hogy hozzá képest vannak sokkal olcsóbb alternatívák, amik annyival nem rosszabbak, mint amennyivel olcsóbbak.
De mennyivel élvezetesebb a dolog, mint egy streaming szolgáltató anyagait hallgatni!

iistván
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 90

Hozzászólás Szerző: iistván »

Aszpirin írta:
őszíntén érdekelnének azzok a források, ahonnan 500-1000 forintért tudsz beszerezni jó állapotú (ez nálam legalább VG+, mert a VG itthon már a legtösször eléggé rizikós) és egyébként jó minőségű komolyzenei lemezeket. Megírnád, kérlek? Privátban is jöhet.
Szia!
Szerintem nem reklám, én az avx-en kívül Laci Bácsi Lemezboltjába szoktam járni (http://hanglemezek.hu) és a Newport Records-ba (Facebook elérhetőség van). Itt is mosatok, szerintem profin teszi Feri.
Komolyzenék itt vannak bőven, az állapotukban még nem csalódtam, esetleg a hangzásukban. Nekem pl a Supraphon lemezek nem jönnek be, pedig van aki azt mondja általábban jobbak, mint a Hungaroton.

Volt olyan lemezem, amiből végül faliróa lett, de az nem az eladó hibája volt... :D
Digi: DIY Raspberry/Allo Digione signature futómű -> Heed Lagrange-> Heed Grand Enigma MKII
LP: Edwards Audio TT3 (Goldring 1042) -> Heed Quasar -> Heed Lagrange -> Heed Grand Enigma MKII

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

iistván írta:
2021.01.05., kedd 09:56
- 50%-ban komoly zenét hallgatok, így azok a lemezek 500-1000 Ft között beszerezhetők, nálam ez volt a döntő érv

- a lemezek hangminősége még a M+ állapot ellenére is lehet zsákbamacska

- a lemezek árát növeli, hogy megvételkor még a bontatlant is érdemes lemosatni, ami 400 Ft-tól indul
Amit írtál, mindennel egyetértek (nem csak a fentebb beidézettekkel), viszont a fentiekhez néhány kérdés és hozzádőznivaló:
- én is 50 (vagy még több) százalékban komolyzenét hallgatok, és őszíntén érdekelnének azzok a források, ahonnan 500-1000 forintért tudsz beszerezni jó állapotú (ez nálam legalább VG+, mert a VG itthon már a legtösször eléggé rizikós) és egyébként jó minőségű komolyzenei lemezeket. Megírnád, kérlek? Privátban is jöhet.

- az új lemezek állapota is totális zsákbamacska. Ez egyébként a legdurvább, hogy ilyen brutális árakon is elég nagy az esélye, hogy selejtet vesz az ember. Én már az új lemezeket - ha boltban veszem - a helyszínen kibontom, és legalább a látható bajokat felfedezem. Nem egy helyszíni cserém volt már.

- aki komolyan gondolja, és nem csak pár lemezt akar vásárolni, az szerintem nyugodtan számolja hozzá a rendszeréhez a lemezmosó árát. Az új lemezeket is le kell mosni, és - főleg vidéken - lemezmosást kínáló boltokba járni mosatni elég macerás tud lenni...

Ja, én szűk 2 éve kezdtem újra... tehát elég friss tapasztalatból beszélek. És igen, van jónéhány 20ezres lemezem is, meg vettem itt az AVX-en is jópárat (köztük bontatlan régi lemezt is, meg is kérték az árát). Én is úgy fondolom, hogy ha analóg, akkor legyen analóg, ezért ma már - nagyon kevés kivétellel - csak olyan új lemezt veszek, amely teljesen analóg módon készült, a hangfelvételtől a nyomásig - az új lemezekben az ilyenek általában 10ezernél indulnak.

Szóval. Az LP-zés nagyon drága műfaj ma, főleg úgy hogy hozzá képest vannak sokkal olcsóbb alternatívák, amik annyival nem rosszabbak, mint amennyivel olcsóbbak.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

pali923 írta:
2021.01.05., kedd 10:14
zoli73 írta:
2021.01.05., kedd 07:19
A lemez beszerzéssel én egy kicsit szerencsés helyzetben vagyok, Ausztriában dolgozom, és Bécsben ismerek több használt lemezeket árusító boltot is, amiket rendszeresen fel is szoktam keresni.
Ezek közül néhányat közzétehetnél, cím, web stb. :smile53:
Főleg, amik nem a világ végén vannak. :D
Ez az egyik ahová rendszeresen(havonta biztos) járok: https://www.moses-records.at/

De itt a másik amelyiket még sűrűn meglátogatok: http://schallplatten-ankauf.at/, és ez a két bolt ráadásul közel is van egymáshoz, gyalog 3-5 perc, nemegyszer össze is kötöm a látogatást.
Jó hely mindkettő, csak sok idő mire mindent átmolyolsz, ami érdekel, de sajnos nekem az időből mindíg keves van.
Szerencsére este 7, ill. 8-ig nyitva vannak, gondolnak a dolgozó átlagemberre.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1207

Hozzászólás Szerző: pali923 »

iistván írta:
2021.01.05., kedd 09:56
Szóval tényleg nem olcsó, sokan nem is ajánlják, ha valaki nulláról kezdi és csak a mai kiadású zenék érdeklik.
Bizony, sokkal jobb helyzetben vannak, akik régen kezdték, és megvannak a régi lemezeik. Nekem is van pár szerencsére, bár csak 100-as nagyságrendben, de őrzöm is őket. Ma meg szinte minden megvan cd-n, vagy más formátumban, amiket szívesen hallgatok. LP-n csak igazán audiofil lemezeket keresgélek, vagy nagy kedvenceket, és kivárom, ha szembejön valami jó ajánlat. Sajnos máshogy nehéz és/vagy nagyon költséges, a bizonytalan minőségről nem is beszélve.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

pali923
V.I.P.
V.I.P.

zoli73 írta:
2021.01.05., kedd 07:19
A lemez beszerzéssel én egy kicsit szerencsés helyzetben vagyok, Ausztriában dolgozom, és Bécsben ismerek több használt lemezeket árusító boltot is, amiket rendszeresen fel is szoktam keresni.
Ezek közül néhányat közzétehetnél, cím, web stb. :smile53:
Főleg, amik nem a világ végén vannak. :D
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

iistván
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 90

Hozzászólás Szerző: iistván »

Én kb. 2,5 kezdtem LP-zésbe, de annak tudatában, hogy:

- ha szeretném, hogy jobban szóljon, mint a CD, akkor bizony lejátszó és phono fokozat használt állapotban 300 eFt felett van, a határ persze a csillagos ég. De azért nem árt, ha nem egy bluetooth hangszóró a lehallgató berendezés... :rolleyes:

- ha mai zenéket (értsd '90-es évektől) szeretnék hallgatni nem sok értelme van, mert digitálisan rögzített zenéket konvertálnak analógra (bár itt fel lehet hozni azt az érvet, hogy jobb DAC-on, mint ami az emberek többségének otthon van...). Persze rögzítenek ma is analóg módon, de annak az ára már...

- 50%-ban komoly zenét hallgatok, így azok a lemezek 500-1000 Ft között beszerezhetők, nálam ez volt a döntő érv

- a lemezek hangminősége még a M+ állapot ellenére is lehet zsákbamacska

- a lemezek árát növeli, hogy megvételkor még a bontatlant is érdemes lemosatni, ami 400 Ft-tól indul

Szóval tényleg nem olcsó, sokan nem is ajánlják, ha valaki nulláról kezdi és csak a mai kiadású zenék érdeklik.

Itt jegyezném meg, hogy az újkori LP-zés a kiadók arcátlan lehúzása, mert a CD ugye kihalni látszik, ezért a letöltés és a streaming mellett el kellett hitetni az emberekkel, hogy a "bakelit" a tuti. Azt nem mondják el, hogy ha nem költesz egy ilyen hifire legalább 7-800 eFt-ot, akkor nincs értelme, legalábbis a hangminőség szempontjából, nem lesz jobb élmény, mint a CD.

Macerás, de egyeltalán nem bántam meg, hogy belekezdtem. Azért van Metallica LP-m is... :D
Digi: DIY Raspberry/Allo Digione signature futómű -> Heed Lagrange-> Heed Grand Enigma MKII
LP: Edwards Audio TT3 (Goldring 1042) -> Heed Quasar -> Heed Lagrange -> Heed Grand Enigma MKII

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Coldplay írta:
2021.01.04., hétf. 23:21
igen majd az ido eldonti mi legyen, ha igy megy tovabb lassan oda jutunk, hogy egy jobb lemezert ujonan 20-25 ezer ft-ot akarnak elkerni. en annyiert nem veszek, hasznalt de nm allapotu lemezekert nyilvan adok 6 - 8 vagy akar 10 eurot is, de akkor mar inkabb komplett gyujtemenyeket probalok levadaszni.. mert az orulet beindult ugy latom, es persze vannak olyanok szep szammal. akiknek semmi se draga. ertem en h audiofil meg minden de ne kelljen mar egy lemezert ami raadasul ugye hasznalt, 8 ezret adni, csak mert "bakelit" .. erted ugye a dilemmamat? szerintetek is k.. va dragak a lemezek? most tenyleg ennyire divatos h felhajtjak az arakat?
discogsrol szomott rendelni valaki kozuletek?
Ha az téged megnyugtat, én együtt érzek veled, de ez nem változtat semmin, a lemezek ennyibe kerülnek, el kell fogadni, vagy nem kell megvenni.
Az általam említett budapesti lemezboltokban, amiket néha meg szoktam látogatni(én sem budapesti vagyok), ott is ezek az átlagárak. 2000-3000Ft között indul, és cserébe még nem árt megnézni, mit vesz meg az ember, mármint állapot szempontjából. Nekem ezzel semmi bajom nincs, ahogy már írtuk is, ez egy ilyen sport nem kötelező űzni.
Persze léteznek ennél olcsóbban is lemezek, pl. bolhapiacokon, akár 1000Ft alatt is, de tapasztalatom szerint, ezek általában olyan állapotú lemezek amiért én személy szerint le sem hajolok, konkrétan a lom, szemét kategória, számomra érdektelen. Persze vannak kivételek, csodák, de nagyon ritka.
Először kb. 12-13 éve tévedtem be az egyikbe, akkor a VG, VG+ kategóriajú lemezek(alább már csak nagyon indokolt esetben adom), olyan 6€ körűl indultak. Ma ott tartunk, hogy ez a kategória 10, de inkabb 12€-tól kezdődik, és akár 25- 26€-ig is terjedhet. Cserébe ezek a lemezek szuper állapotúak, semmi szükség a kibontásukra, ellenörzésükre, szinte vakon elhozható.
Vannak náluk olcsóbban is, 2-6€, de az a kategória, már válogatásra szorul, nem is eröltetem.
Inkabb kevesebbett veszek, de az jó minőségű legyen.
Persze, drágák, emelkednek az árak, de mondd már mi nem, de ez van.
Én is szoktam siránkozni, hogy drága a benzin, és már megint tankolni kell, de azt nem tudom nem tenni, de Lp lemezeket meg sok minden mást nem muszáj venni!
Senki nem mondta, hogy ez nem drága hobbi, elfogadjuk, vagy mást keresünk.

Ui: Vynil, vagy Lp a neve, de semmiképpen sem "bakelit".
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára tonee73 2021.01.05., kedd 07:43-kor.
Ok: elírás

pali923
V.I.P.
V.I.P.

Coldplay írta:
2021.01.04., hétf. 23:21
szerintetek is k.. va dragak a lemezek? most tenyleg ennyire divatos h felhajtjak az arakat?
Sajnos igaz, amit itt írtak a hozzáértők, a lemezek alapvetően drágák. Az ócskapiacokon lehet kifogni nagy szerencsével jó lemezeket jó áron, de ahhoz nagy szerencse kell. Ott is kétféle árus van: akik a 70-es évek német diszkólemezeit, nótalemezeket, esetleg komoly zenét árulnak bagóért (de nem veszed meg, mert az előadóról sosem hallottál) :D , vagy az olyan kereskedők, akik tudják, hogy mennyiért lehet eladni valamit, és jókat (is) árulnak, de nem olcsón. A börzéken is ők vannak ott, vagy még nagyobb szakik, akik nem járnak az ócskapiacokra, és jobbfajta lemezt árulnak, nyilván még drágábban.
Szóval igazán olcsót a piacon találsz, minden 10. alkalommal egyet, talán. Előfordulhat még a vaterán is egy-egy szerencsés vétel. Vagy valamilyen gyűjtemény eladásakor lehet kifogni jó ajánlatokat, de ott meg kell venni mindet, aztán esetleg bizniszelni a többivel.
Életem legszomorúbb ilyen esete akkor volt, amikor megjelentek a cd-lemezek. Akkoriban jártam egyszer Ausztriában egy nagy lemezboltban. A polcok felét beborították az új cd-k (cd-játszóra akkoriban pedagógus fizetésből esélyem sem volt), a másik felét meg a fél és harmadáron árult, kidobásra szánt LP-k. Akkor kellett volna egy kis tőke, ma dúsgazdag lennék, ha most árulnám. :smile29:

Coldplay
Nincs visszaút
Nincs visszaút

igen majd az ido eldonti mi legyen, ha igy megy tovabb lassan oda jutunk, hogy egy jobb lemezert ujonan 20-25 ezer ft-ot akarnak elkerni. en annyiert nem veszek, hasznalt de nm allapotu lemezekert nyilvan adok 6 - 8 vagy akar 10 eurot is, de akkor mar inkabb komplett gyujtemenyeket probalok levadaszni.. mert az orulet beindult ugy latom, es persze vannak olyanok szep szammal. akiknek semmi se draga. ertem en h audiofil meg minden de ne kelljen mar egy lemezert ami raadasul ugye hasznalt, 8 ezret adni, csak mert "bakelit" .. erted ugye a dilemmamat? szerintetek is k.. va dragak a lemezek? most tenyleg ennyire divatos h felhajtjak az arakat?
discogsrol szomott rendelni valaki kozuletek?
Igazi zenet akarsz? Menj koncertre, hangversenyre.... /emoticons/default_smile.png" alt=":)" data-emoticon="" srcset="/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

zoli73 írta:
2021.01.04., hétf. 22:17
Az új lemezek árán is megmutatkozik ez a tendencia. Őszinte leszek, új lemezek eladásával foglalkozó boltot nem nagyon ismerek, hacsak nem a MediaMarkt. Ott árulnak Lp lemezeket, átlagos minőségűek, és sajnos ehhez képest az árak már eleggé elrugaszkodtak.
Ritkán szoktam rendelni, a "Bakelitfutár"-tól, náluk elég nagy a választék, bár az árak itt is elszaladtak.
Attól függ, melyik MediaMarkt (TÉNYLEG attől függ). A budaörsi MediaMarktban nagyon jóminőségű, “full analóg” audiofil új lemezeket is árulnak, persze olyan árakon, amik szóba sem jöhetnek olyan valakinél, aki 2500-3000 forintot is sokall egy lemezért. - ott konkrétan legalább a kezedbe vehetsz 20ezer forint feletti árú lemezt :D Pl 2x45-ös Mobile Fidelity reissue-LP-ket 22900 forintért, vagy Speakers Corner egylemezes kiadványokat, amelyek 10ezernél indulnak. Vagy BlueNote TonePoet széria darabjait szintén 10ezer feletti összegért, stb.

Azokat a lemezeket, amelyek a MediaMarkt-ban normál áron 4ezer forint alatt kaphatóak, kipróbálni sem érdemes.

Azok a szakboltok, amelyek lemezjátszókat árulnak, általában szintén forgalmazzák egy vagy több audiofil kiadó lemezeit is. De ezek is nagyon borsos árúak.

A Bakelitfutár talán a legjobb választás új lemezekhez, mind választékban, mind árban.

A jóminőségű használt lemezek árát itt az AVX-en is megkérik rendesen, bár ki lehet fogni voszonylag jó vételeket néha.

De a lényeg: ez tényleg egy ilyen sport, ha valaki ma akar lemezeket vásárolni, és soknak tart 2500-3000 forintot egy lemezért, akkor kár volt belekezdenie az LP-zésbe. Szerintem.

Coldplay
Nincs visszaút
Nincs visszaút

nem budapesten, hanem videken Kiskunfélegyházan elek. borzeken meg sose jartam, de ha a tendenciakat nezem, el tudom kepzelni, hogy egy egy jobb lemezert mar ott is sok penzt kernek... akkor miert is menjek? :( nem gondoltam volna hogy ennyire dragak a lemezek, hasznalt depeche mode-ert 5, 8 ezer ft-ot is elkernek de lattam mar Bonanza lemezt 20 ezerert is, ujkori ara se volt ennyi, es en peldaul sose vennek ennyiert lemezt mert hulye nem. vagyok, es csak a nepperknek hajtanam a penzt, akik ettol meg kapzsibbak lesznek. :/

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Coldplay írta:

Nos, először is egy kérdéssel kezdeném, hol laksz?
Mert, ha mondjuk Budapest, vagy a vonzáskörzete, akkor a budapesti lemezboltokat(van jópár) személyesen is felkeresheted, de havonta szokott lenni lemezbörze is Budapesten. Ezek hollétéről az interneten nagyjaból mindent megtalálsz, bár jelenleg(Covid) valószínű, hogy ezek nem járható alternatívák.
Az árakról. A normális allapotú lemezek sajnos már itt kezdődnek, sőt. De tegyük gyorsan hozzá, hogy az árak emelkedéséhez nagyban hozzájárul, hogy a lemezjátszást eléggé felkapta a divat, és ezt meg is lovagolják azok, akik lemezek eladásával foglalkoznak.
De semmi sem kötelező, ez egy ilyen sport, senki sem állította, hogy olcsó.
Az új lemezek árán is megmutatkozik ez a tendencia. Őszinte leszek, új lemezek eladásával foglalkozó boltot nem nagyon ismerek, hacsak nem a MediaMarkt. Ott árulnak Lp lemezeket, átlagos minőségűek, és sajnos ehhez képest az árak már eleggé elrugaszkodtak.
Ritkán szoktam rendelni, a "Bakelitfutár"-tól, náluk elég nagy a választék, bár az árak itt is elszaladtak.
Eladó Lp lemezeket itt a fórumon is találsz, a megfelelő topic-ban elég nagy a választék.
Új kiadású lemezeket én nagyon ritkan veszek, mert a maiak szinte mind digitalis felvételrő/keverésről készülnek, és szerintem ennek így nincs értelme.
A gyüjteményem jelentős részét(kb.98%-a) 60', 70' , 80' években kiadott lemezek teszik ki.

galrob
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 34

Hozzászólás Szerző: galrob »

Coldplay írta:

Rossz bolhapiacra jársz, de az időnként megrendezésre kerülő lemezbörzék, jók szoktak lenni.

Coldplay
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Bzoli63
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 20

Hozzászólás Szerző: Bzoli63 »

zoli73 írta:
2021.01.02., szomb. 16:24
kargidje írta:
2021.01.02., szomb. 15:55
Még egy kérdés:
hogyan lehet úgy kezelni a lemezeket, hogy már a legelső használatkor ne legyen rajtuk millió porszem?
Kizárólag vadonatúj lemezeim vannak és ha kiveszem őket a gyári papírtasakból, már szívják is magukra a porszemeket... :smile51:
Földeljem le magam? sad.gif
Az új lemezek a kibontásuk után ajánlott azonnal lemosni, mielőtt "használatba" vesszük őket. A gyárilag kapott belső borító, sokszor elég silány minőségű, szimpla papír.
Az antisztatikus(két rétegű) belső borító, sokkal jobb a lemezeknek, nem porlad, mint a papír.
A port teljesen kizárni lehetetlen, ezért ajánlott a lemezeket idönként újra mosni(én 5-6 lejátszás utan), és az antisztatikus belső tok sem örök életre szól, egy idő után azt is cserélni kell.
Igen, én is kb. így csinálom, csak minden mosás után cserélek belső borítót.
Esetleg még ajánlom egy antisztatikus pisztoly használatát.
https://www.bakelitfutar.hu/home-global ... %A9szletek

frenki485
Beköltözött
Beköltözött

zoli73 írta:
2021.01.02., szomb. 16:24
kargidje írta:
Még egy kérdés:
hogyan lehet úgy kezelni a lemezeket, hogy már a legelső használatkor ne legyen rajtuk millió porszem?
Kizárólag vadonatúj lemezeim vannak és ha kiveszem őket a gyári papírtasakból, már szívják is magukra a porszemeket... :smile51:
Az új lemezek a kibontásuk után ajánlott azonnal lemosni, mielőtt "használatba" vesszük őket. A gyárilag kapott belső borító, sokszor elég silány minőségű, szimpla papír.
Az antisztatikus(két rétegű) belső borító, sokkal jobb a lemezeknek, nem porlad, mint a papír.
A port teljesen kizárni lehetetlen, ezért ajánlott a lemezeket idönként újra mosni(én 5-6 lejátszás utan), és az antisztatikus belső tok sem örök életre szól, egy idő után azt is cserélni kell.
Ja, így van.
Főleg a kemény karton belső borító a gáz. Az legalább még karcol is... nem is értem a kiadókat, mi volt a cél, az egyébként igényes kiadványoknál ??
Biztos a spórolás, persze :angry:

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

kargidje írta:
Még egy kérdés:

frenki485
Beköltözött
Beköltözött

kargidje írta:
Még egy kérdés:
A földelés nem rossz gondolat.
Szerezz be antisztatikus belső borítókat (https://hanglemeztasak.hu/Katta-Lp-belso) és az első használat után már abban tárold őket. Érdekes a papír belső borítókból ki/betéve nekem is feltöltődnek...
Én karbon kefét használok a lemezek pormentesítésére, nekem bejött, vannak akik szerint az is feltölti őket, nálam ez nem jellemző.
Ha maximalista vagy, használd a földelő/antisztatizáló csukló pántot, jellemzően elektronikával dolgozók, informatikusok használnak ilyet, nekem is van, lásd a képet:
Csatolmányok
antisztat.png
antisztat.png (1.15 MiB) Megtekintve 1812 alkalommal

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”