Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
DAC-olás
- GTomi
- V.I.P.
- Értékelés: 668
DAC-olás
Szia!
Csak azért írtam, mert akkor nem kell DAC és én igazából nem sok különbséget hallok a kettő között, persze lehet, hogy bennem van a hiba....
nálam a tévéből jön a hang optikain a dac-ba, de az is igaz, hogy koncert filmeket meg nem nézek/hallgatok tévén
Rega / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ
DAC-olás
Ez érdekes, megpróbálom, de nem látok sok esélyt rá, hogy a TV analóg kimenete jobb legyen.
Nem azt mondom, hogy jobb persze, de én úgy fogalmaznék, hogy nem rossz és nekem legalábbis nem volt eget rengető különbség...
De lehet a fülemben van a hiba
DAC-olás
Szia!
Miért keverném bele a TV-t? HDMI-n kép a TV-be, USB-n a hang pedig a DAC-ba, természetesen ASIO vagy WASAPI támogatással.
Szia!
Csak azért írtam, mert akkor nem kell DAC és én igazából nem sok különbséget hallok a kettő között, persze lehet, hogy bennem van a hiba....
- Denonavr
- Fórumlakó
- Értékelés: 277
DAC-olás
Szia!
Én ugyanezt jártam végig és végül egy Hivox DAC-ot vettem.
Én amit tapasztalatból ajánlani tudok, hogy ha van tv az erősítő közelében akkor egy jó minőségű hdmi-vel kösd össze a laptopot a tv-vel és a tv sztereó kimenetét az erősítővel.
Én jrivert használva meglepődtem, nagyon jól szól...
Szia!
Miért keverném bele a TV-t? HDMI-n kép a TV-be, USB-n a hang pedig a DAC-ba, természetesen ASIO vagy WASAPI támogatással.
Dunaudio Sing4you, TMP Classic, Allo digione signature, Heed Dactilus,
DAC-olás
Sziasztok!
Laptopról/média lejátszóról való zenehallgatáshoz szeretnék hamarosan egy USB DAC-ot vásárolni, de fogalmam sincs milyen irányba induljak el.
A rendszer egyelőre egy Klipsch RP-160M, Dell 6540. Egy régebbi stereo erősítőt tervezek mellé (Pl. egy Denon PM-560).
Elsősorban használtban gondolkodom, mondjuk 40 ezer forintig. További előny lenne, hogy legyen egy SPDIF bemenete is.
Ennyiért van egyáltalán értelmes, aminek azért jobb a hangja, mint egy laptop/médialejátszó analóg kimenetének?
Igaz ezen nincs digit, de pl. egy Audioquest Dragonfly RED vagy a V1.2 már "elmegy"?
Köszönöm!
Szia!
Én ugyanezt jártam végig és végül egy Hivox DAC-ot vettem.
Én amit tapasztalatból ajánlani tudok, hogy ha van tv az erősítő közelében akkor egy jó minőségű hdmi-vel kösd össze a laptopot a tv-vel és a tv sztereó kimenetét az erősítővel.
Én jrivert használva meglepődtem, nagyon jól szól...
- Denonavr
- Fórumlakó
- Értékelés: 277
DAC-olás
Sziasztok!
Laptopról/média lejátszóról való zenehallgatáshoz szeretnék hamarosan egy USB DAC-ot vásárolni, de fogalmam sincs milyen irányba induljak el.
A rendszer egyelőre egy Klipsch RP-160M, Dell 6540. Egy régebbi stereo erősítőt tervezek mellé (Pl. egy Denon PM-560).
Elsősorban használtban gondolkodom, mondjuk 40 ezer forintig. További előny lenne, hogy legyen egy SPDIF bemenete is.
Ennyiért van egyáltalán értelmes, aminek azért jobb a hangja, mint egy laptop/médialejátszó analóg kimenetének?
Igaz ezen nincs digit, de pl. egy Audioquest Dragonfly RED vagy a V1.2 már "elmegy"?
Köszönöm!
Dunaudio Sing4you, TMP Classic, Allo digione signature, Heed Dactilus,
DAC-olás
Nos, pont ezt szeretném elkerülni , nem szeretnék külső DAC-ot venni.
A Hifiberry Digi is az I2S-t használja, aztán drót, aztán akármilyen DAC és csak úgy lesz analóg jel.
Erről mi a véleményetek:
http://www.diyinhk.com/shop/audio-kits/ ... 18k2m.html
vagy
http://www.ebay.com/itm/ES9018K2M-ES901 ... SwZVlXly5U
Félreértettél. Én az usb kapcsolat problémájára utaltam.
Én kipróbálnék egy hifiyberry digit + egy külső dacot. Nem próbáltam, de ha még meglenne a málnám akkor ezt tenném.
Én kipróbálnék egy hifiyberry digit + egy külső dacot. Nem próbáltam, de ha még meglenne a málnám akkor ezt tenném.
https://www.avx.hu/forum/viewtopic.php? ... 5#p2807625
Megjelenítő: Lapos, Hangsugárzó: DIY, Kábel:DIY (Neotech, pure silver, Furutech), Erölködő: Luxman, DAC: Musical Fidelity, Lejátszó: Philips 620 MOD CD, Raspberry (Volumio)
Megjelenítő: Lapos, Hangsugárzó: DIY, Kábel:DIY (Neotech, pure silver, Furutech), Erölködő: Luxman, DAC: Musical Fidelity, Lejátszó: Philips 620 MOD CD, Raspberry (Volumio)
- Mézga Aladár
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 113
DAC-olás
Ha jól értem a PI-n ne használjam az I2S felületet, mert jobb az USB (még akkor is ha az ethernettel egy port-on van) és vegyek vagy egy SPDIF ---> DAC megoldást, vagy egy USB DAC-ot? (nekem nincs külön DAC -om és az erősítő is csak analóg jelet fogad).
Miért nem jó az I2S kommunikáció?
Nálam sem a TI5122, sem a SABRE9023 nem kattog. (az 5122-nek lényegesen jobb a hangja).
Persze költséghatékonysági megfontolásból gondoltam, hogy az egyszerűbb utat járnám .....
Mindig, mindennél van jobb!
DAC-olás
Ha jól értem a PI-n ne használjam az I2S felületet, mert jobb az USB (még akkor is ha az ethernettel egy port-on van) és vegyek vagy egy SPDIF ---> DAC megoldást, vagy egy USB DAC-ot? (nekem nincs külön DAC -om és az erősítő is csak analóg jelet fogad).
Miért nem jó az I2S kommunikáció?
Nálam sem a TI5122, sem a SABRE9023 nem kattog. (az 5122-nek lényegesen jobb a hangja).
Persze költséghatékonysági megfontolásból gondoltam, hogy az egyszerűbb utat járnám .....
Ja, és majd a pattogást is eltünteti.
- Mézga Aladár
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 113
DAC-olás
Ne vesd el az usb-t. Én is megvettem hozzá az I2S kártyát, de sehol sincs hangban egy jó usb/spdif átalakítóhoz. Persze nem logikus lépés egy málnához használni egy kétszáz ezres AudioByte konvertert , de sajnos fényévekkel jobban szól igy.
Ja, és majd a pattogást is eltünteti.
Mindig, mindennél van jobb!
- suminator968
- V.I.P.
- Értékelés: 1081
DAC-olás
Sziasztok!
Szeretnék javaslatot kérni, hogy Raspberry PI2 -höz milyen I2S DAC-ot javasoltok.
A technológiájából adódóan az USB port felejtős.
A "kommersz" DAC-okat már próbáltam (ESS, TI), de jó volna továbblépni.
Köszönöm előre is válaszokat, ami vélhetően másokat is izgathat.
Ne vesd el az usb-t. Én is megvettem hozzá az I2S kártyát, de sehol sincs hangban egy jó usb/spdif átalakítóhoz. Persze nem logikus lépés egy málnához használni egy kétszáz ezres AudioByte konvertert , de sajnos fényévekkel jobban szól igy.
Sabo Audio Streamer 23--Mzx PRE-NR1--Mzx SS Illuminator Activ Speaker—2xDynavoice Challenger sub
Táp:UnKnow Helix Reference Ultra, Viablue X-60 Silver, Viablue EP-7 Ethernet,
Audio cable:Sabo Audio Solar XLR
Úton: IPhone 13Pro Max-Tidal—-Apple Airpods Pro2
Táp:UnKnow Helix Reference Ultra, Viablue X-60 Silver, Viablue EP-7 Ethernet,
Audio cable:Sabo Audio Solar XLR
Úton: IPhone 13Pro Max-Tidal—-Apple Airpods Pro2
Sziasztok!
Szeretnék javaslatot kérni, hogy Raspberry PI2 -höz milyen I2S DAC-ot javasoltok.
I2S bemenetű DAC elég kevés van piacon, bár terjedőben van. RPI2-höz vannak ráültethető kártyák, SPDIF kimenettel. Ha a tűskékről szeretnéd kinyerni az I2S jeleket, akkor az Audio-GD DAC-jai között keresgélj!
pl: http://www.audiophonics.fr/en/interfaces-c-6273.html
DAC-olás
Sziasztok!
I2S bemenetű DAC elég kevés van piacon, bár terjedőben van. RPI2-höz vannak ráültethető kártyák, SPDIF kimenettel. Ha a tűskékről szeretnéd kinyerni az I2S jeleket, akkor az Audio-GD DAC-jai között keresgélj!
pl: http://www.audiophonics.fr/en/interfaces-c-6273.html
DAC-olás
Sziasztok!
DAC-olás
...
Egyéként az ok,hogy 4V,mert ők így látják megfelelőnek,de miért nem lehet ezt állítani 2-4V?Így biztosan nem lenne illsztési probléma.
A kérdés nem ez, mivel a Vegának nincs fix kimenete, csak variálható.
Inkább úgy tenném fel, hogy miért nem lehet állítani a maximumot, így egy végfok, ami 1,5V bemenetnél max. teljesítményt ad le, simán túlvezérelhető.
Viszont mivel egy analóg előfokkal is túl tudsz vezérelni egy végfokot így ez megint csak nem kérdés.
(Egyébként az M51 max. kimenő feszültsége 6V körül van az RCA kimeneten.)
A kimenő jelszintből nem lesz Illesztési probléma akkor sem ha előfokra kötöd, azok már jellemzően elbírnak 10V bemenettel is,
legfeljebb arra lehet használni a Vega hangerő-szabályzását, hogy ne legyen sokkal hangosabb, mint a többi forrás.
Inkább probléma lehet, hogy mennyire lehet lehalkítani.
Sem a tesztekben. sem a gyári kezelésiben nem láttam leírva,
hogy milyen intervallumban és mekkora lépésekben állítható a "hangerő".
Ezt fontos lenne tudni arra az esetre, ha előfok nélkül akarod használni,
mert az már a Te végfokod erősítésétől, a szobád méretétől és a hangfalaid érzékenységétől függ,
hogy milyen hangerőállás kell nálad.
Az M51-nél -90dB-től +10dB-ig lehet állítani 1dB lépésekben, ami bőven több, mint elég,
viszont az én 18m2-emen 94dB/Wm érzékenységű hangfallal lehet, hogy a legkisebb hangerő lenne probléma,
illetve az, hogy ott mekkora lépcsőt jelent 1 lépés a hangerőn.
Fontos tudni, hogy mivel digitális a hangerőszabályzás és a Vega jelfeldolgozása 32 bites,
az azt jelenti, hogy elméletben 24 bites jelet -48dB-ig tudsz minőségvesztés nélkül halkítani,16 bitest -96dB-ig.
A valóságban a DAC zaja miatt ez ennél valamivel kevesebb ( erre a 6moons revüben is kitérnek ),
bár ezt nem értem, hogy miért, de hát nekem sem kell mindent értenem
Normál esetben ez bőven elég, de lehet, hogy egy hangosra maszterelt felvételt, nagy erősítésű végfokkal,
extra érzékeny hangfallal nem tudsz éjszaka, halk háttérzeneként hallgatni.
Már amennyi valószínűsége van annak, hogy ezek mindegyike egyszerre teljesül
Long Live Rock 'n' Roll !
DAC-olás
Ez a D/A tartalmaz hangerőszabályzást azzal a céllal, hogy előfok nélkül tudd végfok bemenetre kötni.
Mivel vannak olyan végfokok, amiknek a teljes teljesítményhez több, mint 2V kell, úgy döntöttek, hogy 4V legyen a max kimenő jel,
ha ennél kisebb jel kell úgyis le tudod halkítani.
Igazából inkább a kérdés, hogy ezt 6db-lel jobban kell halkítani, mint más hangerőszabályzós DAC-okat
és hogy ettől rosszabb lesz-e a hangminősége.
Arról, hogy kell-e előfok, mindenkinek más a véleménye.
Mióta high-end van, azóta mindent külön dobozba kell rakni, mert attól jobb,
képen láttam már 6 dobozos csak előfokot is, a tervezője és a gazdája szerint nyilván
egy dobozban nem lehet kielégítő minőségben megoldani magát az előfok funkciót sem ,
Rajtad múlik, hogy kipróbáld hallasz-e különbséget és ha igen akkor annyit-e, mint amennyibe az előfok és a plusz kábelek kerülnek.
Mindig lesz olyan, hogy jobb, a kérdés, hogy ez érdekel-e vagy inkább zenét hallgatsz.
Ha harmad-áron tudod megvenni, akkor szerintem nincs benne nagy kockázat, a Vegának jó a reklámja, ha nem tetszik könnyedén el tudod adni.
Nekem NAD M51 van előfok nélkül a végfokra kötve ( a Stereophile tesztben pont ezzel is összhasonlítják a Vegát ), és mivel csak digitális forrásaim vannak, nem gondolkodom előfok váráslásban.
Teljesen igazad van.Tényleg ki kellene próbálni.Csak így derülne ki.Inkább zenét hallgatnék amivel valószínűleg jobban is járnék,mert nem agyalnék feleslegesen ilyen dolgokon
Egyéként az ok,hogy 4V,mert ők így látják megfelelőnek,de miért nem lehet ezt állítani 2-4V?Így biztosan nem lenne illsztési probléma.
Egyként filóztam passzív előfokon.Lehet oda meg pont jó lenne az extra kraft.Mondjuk az van bőven a QMP-ben.
Ezért is szeretném kipróbálni ezt a DAC/előfok kérdést,mert csak így győződhetnék meg róla,hogy nekem mennyit jelent az előfok és ha szükség van rá akkor milyenre pontosan.Sokan esküsznek a passzívra és legalább ugyan ennyien az aktívra.Ettől szép ez a hobbi.Egy valódi gordiuszi csomó.
DAC-olás
Lenne lehetőségem venni egy Auralic Vegat.Érdekelne,hogy használt-e valaki ilyet?És ha igen akkor milyen véleménnyel van róla?Ár/érték arányhoz annyit,hogy kb 1/3 áron tudnék hozzájutni.Ennek fényében is érdekelnének a vélemények.
Egyetlen aggasztó adatot találtam.A maximum outupt voltage 4,37V RCA és XLR-nél is ami alapből 6,8dB magasabb,mint a normáls CD szintje.
Ez a D/A tartalmaz hangerőszabályzást azzal a céllal, hogy előfok nélkül tudd végfok bemenetre kötni.
Mivel vannak olyan végfokok, amiknek a teljes teljesítményhez több, mint 2V kell, úgy döntöttek, hogy 4V legyen a max kimenő jel,
ha ennél kisebb jel kell úgyis le tudod halkítani.
Igazából inkább a kérdés, hogy ezt 6db-lel jobban kell halkítani, mint más hangerőszabályzós DAC-okat
és hogy ettől rosszabb lesz-e a hangminősége.
Arról, hogy kell-e előfok, mindenkinek más a véleménye.
Mióta high-end van, azóta mindent külön dobozba kell rakni, mert attól jobb,
képen láttam már 6 dobozos csak előfokot is, a tervezője és a gazdája szerint nyilván
egy dobozban nem lehet kielégítő minőségben megoldani magát az előfok funkciót sem ,
Rajtad múlik, hogy kipróbáld hallasz-e különbséget és ha igen akkor annyit-e, mint amennyibe az előfok és a plusz kábelek kerülnek.
Mindig lesz olyan, hogy jobb, a kérdés, hogy ez érdekel-e vagy inkább zenét hallgatsz.
Ha harmad-áron tudod megvenni, akkor szerintem nincs benne nagy kockázat, a Vegának jó a reklámja, ha nem tetszik könnyedén el tudod adni.
Nekem NAD M51 van előfok nélkül a végfokra kötve ( a Stereophile tesztben pont ezzel is összhasonlítják a Vegát ), és mivel csak digitális forrásaim vannak, nem gondolkodom előfok váráslásban.
Long Live Rock 'n' Roll !
Szóval ezt akár egy 200mV körüli bemeneti érzékenységű erősítőhöz is szépen lehetne illszteni?Adott esetben XLR-el is?
Nem ellenkezni akarok veled,de nekem más a tapasztalatom.Vagy hibásak az elvárásaim?
Adott volt egy Unison Research Secondo és egy Audio Analogue Maestro rev 2.0 (2vrms) CD XLR-el összekötve.Itt csak 375mV a Secondo bemeneti érzékenysége,de gyakorlatilag használhatatlan volt -számomra- a hangerőszabályozás.Ok tudom nálad nincs ilyen.Éppen hozzáértem a vol+ és letépte a fejem.Ugyan ez volt igaz a Rega Osirisre.Ha ehhez egy olyan DAC lenne csatlakoztatva aminek 4.37Vrms és ráadásul még XLR-el akkor szerintem elég nagy problémát tudna okozni.Lehet,hogy műszakilag és a számokkal igazolható,hogy jó konstrukció,de szerintem ahol a 9-10h hangerő állásnál túl hangos,(túlvezérelt) és nem lehet emelni a hangnyomást.Véleményem szerint hibás konstrukció.
Az én esetemben ahol a QMP bemeneti érzékenysége kezelhető 845mV.Itt talán még nem is lenne különösebb gond a 4,37V.Főként ha kapna egy passive előfokot.A Benchmark DAC2 stúdiós gyökerekkel rendelkező cuccnál nyílván nem véletlenül tekintettel voltak arra,hogy különböző erősítőkhöz is gond nélkül lehessen illeszteni.
amit leírtam, az nem szubjektivitásból eredő vélemény, tőled, tőlem független technikai változás, ott ahol analóg jelek közlekednek egyik készülékből a másikba. A jövő már láthatóan további változásokat hoz, pl abban hogy egyre inkább valamilyen digitális protokoll formában mennek az információk egyik helyről a másikba.
200mV érzékenység? nem is tudom, melyik korszakban voltak ilyen alacsony jelszint illesztések, régen emlékeim szerint talán tuner, szalagos és kazettás magnó is magasabb volt, MM hangszedő az más műfaj, az nem lehet. Ha 4,37V-ot le kell osztani 200mV-ra ? az egy értelmetlen helyzet, egy erősítőfokozatot valamelyik oldalról ki kéne dobni. De ezt nem meri meglépni az átlag hifista, mert akkor nem tudja tovább adni, vagy nem is ért hozzá. Akkor marad a fix ellenállásos leosztás, a fogadó készülék oldalon. Ha nem mersz belenyúlni, akkor kívül. Egyszer én is gyártottam egy rövid műanyag csőben RCA aljzat, másik végen RCA dugó, kettő között a meleg jelen két ellenállásból leosztó.
DAC-olás
Szóval ezt akár egy 200mV körüli bemeneti érzékenységű erősítőhöz is szépen lehetne illszteni?Adott esetben XLR-el is?
Nem ellenkezni akarok veled,de nekem más a tapasztalatom.Vagy hibásak az elvárásaim?
Adott volt egy Unison Research Secondo és egy Audio Analogue Maestro rev 2.0 (2vrms) CD XLR-el összekötve.Itt csak 375mV a Secondo bemeneti érzékenysége,de gyakorlatilag használhatatlan volt -számomra- a hangerőszabályozás.Ok tudom nálad nincs ilyen.Éppen hozzáértem a vol+ és letépte a fejem.Ugyan ez volt igaz a Rega Osirisre.Ha ehhez egy olyan DAC lenne csatlakoztatva aminek 4.37Vrms és ráadásul még XLR-el akkor szerintem elég nagy problémát tudna okozni.Lehet,hogy műszakilag és a számokkal igazolható,hogy jó konstrukció,de szerintem ahol a 9-10h hangerő állásnál túl hangos,(túlvezérelt) és nem lehet emelni a hangnyomást.Véleményem szerint hibás konstrukció.
Az én esetemben ahol a QMP bemeneti érzékenysége kezelhető 845mV.Itt talán még nem is lenne különösebb gond a 4,37V.Főként ha kapna egy passive előfokot.A Benchmark DAC2 stúdiós gyökerekkel rendelkező cuccnál nyílván nem véletlenül tekintettel voltak arra,hogy különböző erősítőkhöz is gond nélkül lehessen illeszteni.
amit leírtam, az nem szubjektivitásból eredő vélemény, tőled, tőlem független technikai változás, ott ahol analóg jelek közlekednek egyik készülékből a másikba. A jövő már láthatóan további változásokat hoz, pl abban hogy egyre inkább valamilyen digitális protokoll formában mennek az információk egyik helyről a másikba.
200mV érzékenység? nem is tudom, melyik korszakban voltak ilyen alacsony jelszint illesztések, régen emlékeim szerint talán tuner, szalagos és kazettás magnó is magasabb volt, MM hangszedő az más műfaj, az nem lehet. Ha 4,37V-ot le kell osztani 200mV-ra ? az egy értelmetlen helyzet, egy erősítőfokozatot valamelyik oldalról ki kéne dobni. De ezt nem meri meglépni az átlag hifista, mert akkor nem tudja tovább adni, vagy nem is ért hozzá. Akkor marad a fix ellenállásos leosztás, a fogadó készülék oldalon. Ha nem mersz belenyúlni, akkor kívül. Egyszer én is gyártottam egy rövid műanyag csőben RCA aljzat, másik végen RCA dugó, kettő között a meleg jelen két ellenállásból leosztó.
DAC-olás
...gyakorlatilag használhatatlan volt -számomra- a hangerőszabályozás....
egyetertek, en is többször voltam mar igy. minimalis tekeres a potin is tul sok hangerö / hangerövaltozas.
nem tudom a "plussz" leosztas minösegi gondot adhat-e (tippem szerint fix ellenallasokkal osztas eseten nem)
egyedi keszüleknel persze lett jo megoldas: hivox Bubo es Evergreen A30 eseten is Fülelek keresemre alakitott "valamin" (talan fesz.erösitesen) es maris szuper jol hasznalhato lett a poti, szeles tartomanyban tekergethetem. gondolom ez több / mas keszülekeknel is megtehetö, gyarilag is lehetnenek ilyenek, csak ugye a marketing/felületes kép ellene szolna, mert sokan gondoljak: huuuu, csak pici hangeröt adtam ra, es mar micsoda erö van benne (..csak utana sem lenne több)
DAC-olás
Sziasztok !
Kábel illetve DAC vásárlásával kapcsolatban szeretném segítségeteket kérni.
A jelenlegi rendszerem:
Számítógép --> Sony TA-VA8ES --> Audioquest X2 --> Swans T700F
Nyilvánvalóan egy olcsó alaplapi hangkártya kevés ehhez a hifihez, ezért szeretnék venni egy USB DAC-ot.
Egy NuPrime uDSD -t néztem ki magamnak, és ezt használnám egy 5 méteres USB kábellel számítógépről illetve egy pár Jungson RCA kábellel.
A kérdésem az lenne hogy érdemes-e beruháznom egy komolyabb USB kábelre, vagy egy "alap" is elegendő lesz ?
Mekkora lehet a jelveszteség 5m-es USB-nél, illetve ebben a rendszerben számottevő különbséget tenne egy minőségi kábel ?
DAC-olás
Attól tartok, a többségnek nem végtelen mélységű a pénztárcája. Ha valakinek 300e forintig terjed a takarója, hiába szól kicsit jobban egy 1M forintos készülék, nem fogja megvenni. Nekem nem volt vásárlási szándékom, csak kíváncsiságból volt nálam az Auralic. Nem hasonlítgattam semmihez, de nem produkált 1 millió forintos hangot, 300 ezerért viszont komoly alternatíva lehet. Ha a kérdezőnek van 1 millió forintja egy DAC-ra, akkor simán talál jobbat a Vegánál.
Hasonlóképpen gondolom.A kérdező -én- a 400eFt körüli kategaóriában nézelődik és ezért is szúrt szemet egy ilyen drágább DAC.Ami még elérhető lenne.
Azt nem tudom,hogy egy Metrum Octave mkII-ről -DSD leszámítva- egyértelmű előrelépés lenne-e?
DAC-olás
Ez miért lenne baj?
Van elképzelésed arról, miért tértek el anno jó régen a szabványként kezelt 0,775V vonali feszültségtől fölfele? 2-2,5V, majd egyre gyakoribb 5V-ra?
Azért, mert minden eszköznek van termikus villamos zaja, ellenásnak félvezetőnek, de még elektroncsőnek is. Többféle zaj forma létezik, minél magasabb impedancia és minél szélesebb frekvencia sávot fog át a hasznos jel, a zaj is növekszik. Tipikusan egy 10kohmos ellenállás 1-5uV zajt termel hangfrekis sávban, ez csak kevéssel változik az ellenállás anyagától. Legyünk nagyon optimisták, legyen 1uV az eredő zaj, ha azt szeretnénk hogy az áramkör zaja ne lógjon bele a hasznos jelbe, és 120dB jeldinamikát várunk el a félvezetős áramkörtől, akkor a hasznos jel maximuma (ref 0dB) 1V, és ez csak egy darab jóminőségű ellenállás. Ehhez hozzá adódik a többi eszköz, alkatrész kisebb-nagyobb villamos zaja, ergo, ezt csak úgy lehet jó szinten tartani, ha minél hamarabb a jel névleges szintjét feljebb viszik, miközben hasznos az impedanciákat alacsonyan tartani.
Úgy hogy a magasabb DAC kimeneti jelszintnek csak örülni kell. Ezenkívül, kevesebb előerősítőre van szükség, ha ez túl nagy lenne a következő fokozatnak, akkor egy analóg potméterrel leosztod, de ez a poti is legyen alacsony 50kohm, vagy kevesebb.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11003
- Kapcsolat:
DAC-olás
Ezt sosem értem. Ha nem győz meg egy készülék, azaz nem tetszik jobban, mint az addig használt cucc, akkor attól nem fog jobban tetszeni, hogy alacsony az ára. Persze spekulatíve biztos jó, csak azt ne nevezzük hifi hobbinak, hanem jó magyarul svarc szekondhendnek
Attól tartok, a többségnek nem végtelen mélységű a pénztárcája. Ha valakinek 300e forintig terjed a takarója, hiába szól kicsit jobban egy 1M forintos készülék, nem fogja megvenni. Nekem nem volt vásárlási szándékom, csak kíváncsiságból volt nálam az Auralic. Nem hasonlítgattam semmihez, de nem produkált 1 millió forintos hangot, 300 ezerért viszont komoly alternatíva lehet. Ha a kérdezőnek van 1 millió forintja egy DAC-ra, akkor simán talál jobbat a Vegánál.
DAC-olás
Ezt sosem értem. Ha nem győz meg egy készülék, azaz nem tetszik jobban, mint az addig használt cucc, akkor attól nem fog jobban tetszeni, hogy alacsony az ára. Persze spekulatíve biztos jó, csak azt ne nevezzük hifi hobbinak, hanem jó magyarul svarc szekondhendnek
Jogos.Gondolom úgy érthető,hogy nem az 1Mft DAC-hoz lenne hasonlítva a Vega tudása.Hanem ebben a konkrét esetben az általam említett árban versenyezne a Vega.Adott áron kb 400.000Ft kategóriájú készülékek összevetésében már lehet árnyaltabb a kép.Az ember nyílván mást vár el egy 1Mft és egy 400eFt-os DAC-tól.Persze ha alaból nem tetszik akkor ezen nem segít a kedvezőbb ár.
Lenne lehetőségem venni egy Auralic Vegat.Érdekelne,hogy használt-e valaki ilyet?És ha igen akkor milyen véleménnyel van róla?Ár/érték arányhoz annyit,hogy kb 1/3 áron tudnék hozzájutni.Ennek fényében is érdekelnének a vélemények.
Egyetlen aggasztó adatot találtam.A maximum outupt voltage 4,37V RCA és XLR-nél is ami alapből 6,8dB magasabb,mint a normáls CD szintje.
Ez miért lenne baj?
Van elképzelésed arról, miért tértek el anno jó régen a szabványként kezelt 0,775V vonali feszültségtől fölfele? 2-2,5V, majd egyre gyakoribb 5V-ra?
Azért, mert minden eszköznek van termikus villamos zaja, ellenásnak félvezetőnek, de még elektroncsőnek is. Többféle zaj forma létezik, minél magasabb impedancia és minél szélesebb frekvencia sávot fog át a hasznos jel, a zaj is növekszik. Tipikusan egy 10kohmos ellenállás 1-5uV zajt termel hangfrekis sávban, ez csak kevéssel változik az ellenállás anyagától. Legyünk nagyon optimisták, legyen 1uV az eredő zaj, ha azt szeretnénk hogy az áramkör zaja ne lógjon bele a hasznos jelbe, és 120dB jeldinamikát várunk el a félvezetős áramkörtől, akkor a hasznos jel maximuma (ref 0dB) 1V, és ez csak egy darab jóminőségű ellenállás. Ehhez hozzá adódik a többi eszköz, alkatrész kisebb-nagyobb villamos zaja, ergo, ezt csak úgy lehet jó szinten tartani, ha minél hamarabb a jel névleges szintjét feljebb viszik, miközben hasznos az impedanciákat alacsonyan tartani.
Úgy hogy a magasabb DAC kimeneti jelszintnek csak örülni kell. Ezenkívül, kevesebb előerősítőre van szükség, ha ez túl nagy lenne a következő fokozatnak, akkor egy analóg potméterrel leosztod, de ez a poti is legyen alacsony 50kohm, vagy kevesebb.
DAC-olás
Ez miért lenne baj?