Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Orsós magnók "reel to reel"

SoXxX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 342

Hozzászólás Szerző: SoXxX »

Nem kell olyan sokat kiadni egy jó magnóért. A Revoxokat félsávosban már 40-70e Ftért megkapod. A felvétel minősége olyan mint amilyen a forrás. Nálam amig volt az A77 MkIII gyakorlatilag a CD-vel, LP-vel megegyező minőségban adta vissza a zenét.

Köszi a választ!

Nézegettem most, hogy az A77 különböző kiadásai között mi a lényegi különbség, de valószínűleg a laikusságom miatt nem érzem át teljesen. Minél nagyobb MK annál jobb feltételezem, de miben is?

Ami még nagyon tetszik (asszonypajtás miatt ugye a kinézet is szempont nálam - meg egyébként is) az a Revox B77 (ez ha jól veszem ki akkor jobb minőséget takar - ráadásul nem csak félsávos, hanem negyedsávos is, így valószínűleg szalag beszerzése is egyszerűbb).

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 421

Hozzászólás Szerző: opel123 »

Nem kell olyan sokat kiadni egy jó magnóért. A Revoxokat félsávosban már 40-70e Ftért megkapod. A felvétel minősége olyan mint amilyen a forrás. Nálam amig volt az A77 MkIII gyakorlatilag a CD-vel, LP-vel megegyező minőségban adta vissza a zenét. Feltétel a jó minőségű szalag. Sajnos egy fémtárcsás Maxell használt szalaggal 5-8e Ft. Nem olcsó mulatság de másképp belefuthatsz ragadós szalagokba ami után megéred pucolni a fejeket.

Természetesen jók mai zenehallgatásra. Meglepődsz, ha először hallasz egy jó felvételt félsávos magnón, 19-es sebességgel.

A jelerősséggel nem kifelé, hanem befelé lehet kis gond.Kifelé általában van hangerőszabályozás. Befelé viszont 0,5V környékére tervezték őket. A CD 1,5-2 V-ja lehet sok nekik, de ritkán van olyan probléma. Nekem a phono korrektornál jelentkezett torzítás. Ellenállást cseréltettem benne, amivel csökkent a bemenő jelszint és elmaradt a torzítás. Általában nem lesz probléma. A Revoxoknál az RCA aljzatok sajnos kellemetlenül közel vannak egymáshoz, de be lehet a dugókat erőltetni úgy, hogy nem gond a lejátszás.

A Revox félsávos magnói nagyon jók,ha zenehallgatásra vennéd. Kevesebbért is mennek mert sokat nem szeretik, pedig szebben szólnak, nincs áthallás. A hátránya a félsávosnak az, hogy többnyire negyedsávos műsoros szalagok vannak és ezek nem szólnak jól rajta. Emellett persze a szalagidő is csak fele, csak "oda" játssza.

Az AkaiGX4000 amivel tele van a vatera meg a hirdetések,az felejtős. Zajos, nyávog és nem kíméli a szalagot.

Ha van rá pénzed egy kalandot megér. Én két évig élvezkedtem vele, a nyáron adtam el. Nagy helyet foglalt el.

Üdv,
NL

SoXxX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 342

Hozzászólás Szerző: SoXxX »

Sajnos - koromból kifolyólag - én már kimaradtam az orsós magnók világából. Pedig nagyon szépnek tartom ezeket az "eszközöket", viszont teljesen idegen ez a világ és nem is nagyon találtam "laikusoknak" szóló leírásokat/tanácsokat.
Így lenne néhány kérdésem.

Van valamiféle magyar nyelven könnyen elérhető irodalma ezeknek a készülékeknek?

Minőségben hová tehetők a "profibb" (olyan 100-200 ezres kategóriájú) magnók? Mik azok a típusok amiket ajánlanátok?

Használhatóak egyáltalában egy mai rendszerbe illesztve ezek a darabok rendszeres használatra (RCA kimenet, jelerősség, stb. tekintetében)?

gabocza54
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4

Hozzászólás Szerző: gabocza54 »

Nagyon csendes ez a topik...
Itt az új jövevény!

Hajnika
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: Hajnika »

Sziasztok!
Lenne egy kérésem kérdésem!Van egy BRG M10-es szalagos magnóm,de a motortárcsa és a lendkerék közötti főhajtógumi elszakadt és nem tudom,hogy honnan szerezek!
Tudna nekem segíteni valaki???

Előre is köszönöm!

Gaben227
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 3

Hozzászólás Szerző: Gaben227 »

Ezzel is lehet még zenélgetni...

szamóca
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4094

Hozzászólás Szerző: szamóca »

Sziasztok!

A hétvégén végre eljutottam Terénybe, a magnómúzeumba. Hihetetlen élmény volt, fantasztikus gyűjtemény...
A tulajdonos előtt pedig le a kalappal. Ha nem sötétedett volna be, még talán mindig ott lennénk

Sajna az a csodálatos gyűjtemény az enyészeté lesz, vagy széthordják a ha az öreggel történik valami baj.
Én oda utaltam az adóm 1%-át, mert tudtommal anyagi gondok is vannak a fenntartással.TMM.

Ne keverjük!

A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.

Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.

Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.

Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 408

Hozzászólás Szerző: greenbio »

Sziasztok!

A hétvégén végre eljutottam Terénybe, a magnómúzeumba. Hihetetlen élmény volt, fantasztikus gyűjtemény...
A tulajdonos előtt pedig le a kalappal. Ha nem sötétedett volna be, még talán mindig ott lennénk

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég

http://cgi.ebay.de/Tonbandgerat-/190524 ... 2c5c242c81

Nem semmi. Lehet, hogy nem is használták...

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2741

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Mint a típus számból látható - Sony TC-770-2 - ez félsávos R2R gép, a plusz negyedsávos lejátszófej csak azért van benne, hogy igény esetén azt is le tudják rajta játszani.

Üdv: TJ.

LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1357

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Kicsit feldobnám a topikot

Sony TC-770-2 professional stereo tapecorder (1968)

Külön felvevő fejek a 2 ill. négysávos működéshez
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Kicsit feldobnám a topikot

Sony TC-770-2 professional stereo tapecorder (1968)

gabocza54
V.I.P.
V.I.P.

Volt már valaki Terényben megnézni?

Nem magnós az, aki még nem járt ott...

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 408

Hozzászólás Szerző: greenbio »

Nem baj ha ezt sokan megnézik itt is.
http://index.hu/video/2011/04/03/magnomuzeum/

Volt már valaki Terényben megnézni?

szamóca
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4094

Hozzászólás Szerző: szamóca »

Hú!

Ne keverjük!

A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.

Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.

Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.

Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3308

Hozzászólás Szerző: AVX »

Nem baj ha ezt sokan megnézik itt is.

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég

Talán most...

Köszi!

Most tették fel az indexre a terényi magnómúzeum legfrisebb bemutatóját.

Fantasztikus ez az ember!

gabocza54
V.I.P.
V.I.P.

Ez lemaradt...

Talán most...

gabocza54
V.I.P.
V.I.P.

Uherből igyekezz az 561, vagy az 562-t szerezni, jóval csendesebb a régi royaloknál (vagy 10dB a különbség) ennél, kevesebbért is ölni szoktak... TK 47-em van, és ha minden igaz talán szert tehetek egy 46-ra is, de még várok, mert nem eladó, csak cserélhető...

Ez lemaradt...

gabocza54
V.I.P.
V.I.P.

Köszi a jótanácsot. Megfogadom. Az egyik haveromnál van egy Uher amelyiken lehet a fejegységet cserélni. Kölcsönkérem és talán le is boltolom vele a dolgot. A TK46-os egy nagy vágyam de az eddigiek, amikre szemet vetettem vagy nagyon drágák voltak, vagy valami hibájuk volt. Előbb-utóbb szerencsém lesz.
Köszi!
NL

Uherből igyekezz az 561, vagy az 562-t szerezni, jóval csendesebb a régi royaloknál (vagy 10dB a különbség) ennél, kevesebbért is ölni szoktak... TK 47-em van, és ha minden igaz talán szert tehetek egy 46-ra is, de még várok, mert nem eladó, csak cserélhető...

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég

Csak most néztem ezt a beírást...
Annyit tennék hozzá, hogy irigylem azokat a szalagokat, mivel Ormándyt nagyon szeretem, de ha nem akarod tönkretenni őket, akkor mellőzd az Akait, és szerezz hozzá kíméletesebb gépet, pl. Uhert, vagy akár az avatarodban szereplő TK grundig negyedsávos változatát, (46) mert ezek a műsoros szalagok igencsak vékonyak, és az Akai mechanikája nagyon igénybe veszi őket...

Köszi a jótanácsot. Megfogadom. Az egyik haveromnál van egy Uher amelyiken lehet a fejegységet cserélni. Kölcsönkérem és talán le is boltolom vele a dolgot. A TK46-os egy nagy vágyam de az eddigiek, amikre szemet vetettem vagy nagyon drágák voltak, vagy valami hibájuk volt. Előbb-utóbb szerencsém lesz.
Köszi!
NL

gabocza54
V.I.P.
V.I.P.

Ma este jöttem rá igazán, miért is jó talonban tartani a szalagos magnókat. Megérkeztek az ebay.com-ról rendelt műsoros szalagok. Gondoltam megér egy próbát. Bizony meg. Jött 7 db Columbia műsoros, amiket a 60-as évek elején rögzítettek. Az eredeti tulaj nagyon szerethette Ormándy Jenőt és a Philadelphiai Szimfónikusokat, mert minden felvétel tőlük van és a szalagokat nagyon jól tárolták, semmi elváltozás, penész stb. Na szóval, mivel 4 sávos, elő kellet pakolni a kis Akai GX 4000-est. Aztán a meglepetés. Nem vártam, hogy minőságromlás nélkül adja vissza 50 év után a rajta levő zenét. Valami fenomenális. Gyönyörű koncerttermi élmény amit csak a régiek tudtak létrehozni. Ismét leborulok az analóg technika csodája előtt. Az egyetlen szépséghiba, hogy a magnó motorja hangos. Lehet, hogy becserélem valami jobbra és tovább gyűjtök a műsoros szalagokat.
Külön csemege, hogy az egyik díszdobozban a Columbia kiadó 1966-os műsoros sztereo szalag katalógusa is benn maradt.

Amikor az ember olyanokat olvas a borítón, hogy Ormándy zenekarával kivonult és háza előtt zenélve köszöntötték a 90 éves Sibeliust.....nem semmi....
Üdv,
NL

Csak most néztem ezt a beírást...
Annyit tennék hozzá, hogy irigylem azokat a szalagokat, mivel Ormándyt nagyon szeretem, de ha nem akarod tönkretenni őket, akkor mellőzd az Akait, és szerezz hozzá kíméletesebb gépet, pl. Uhert, vagy akár az avatarodban szereplő TK grundig negyedsávos változatát, (46) mert ezek a műsoros szalagok igencsak vékonyak, és az Akai mechanikája nagyon igénybe veszi őket...

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég

Akkor egy másik oldalról illesztek be: http://www.megaupload.com/?d=ARVK65PH
Még jó hogy multiuplooood -ra tettem :DD

Jó ez a diszkós funky :-)

mustang74
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: mustang74 »

OK, csinálok képeket a szalagokról, meg a dobozaikról. A legnagyobb fogás Debussy Claire de Lune nagyzenekari felvétele. Régóta kerestem, mióta hallottam az Ocean's eleven film végén, amikor jönnek ki a kaszinóból. Most meg véletlenül az ölembe esett, mert a track lista nem volt fenn az aukción.
Addig csak a szóló zongorán hallottam, de így nagyzenekarral lúdbőrőzős.
Digitalizálni nem nagyon akarok, meg technika sincs hozzá. Amúgy meg a digitalizált zenéidet eltávolították....Nagy testvér figyel :-)
Üdv,
NL

Akkor egy másik oldalról illesztek be: http://www.megaupload.com/?d=ARVK65PH
Még jó hogy multiuplooood -ra tettem :DD

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”