Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1328

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

asebestyen írta:
2023.11.17., pén. 13:29
Itt már annyian megmondtak mindent... etc a végtelenbe és egy kicsit tovább.
Ja. Ezek mennek. Meg a bárányfelhők... :napsut:

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7546

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Itt már annyian megmondtak mindent...
Csak a nemesfém, csak a réz, csak a bármelyik, de tisztán, sem a bevonatos, sem az ötvözet nem jó, csak a bevonatos jó, csak a hajszálvékony, csak vastag, csak a sodort, csak a tömör vezető, csak a litze, csak a ribbon, igazából csak a vezető számít, a vezető szinte nem is számít, csak a szigetelés, a szerelési minőség számít, a csatlakozók többet számítanak, mint a drótok... etc a végtelenbe és egy kicsit tovább.
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2873
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Aszpirin írta:
2023.11.17., pén. 12:51
Érdekes módon az eddigi legrosszabb ditiális kábelem egy fullezüst vezetőjű(nek modnott), harisnyázot DIY SP/DIF kábel volt (sértődés elkerülése miatt nem írom be a készítőjét). Addig nem is hittem, hogy egy digitális kábel is bele tud szólni a rendszer hangjába, amíg ezt be nem tettem, és haza nem vágta totál a hangot.
Ugyanakkor az eddigi legmarkénsabb pozitív változást hozó fejhallgatókábelem is fullezüst vezetőjű volt (ezt már megnevezem: a Kácsás ezüst fejhallgatókábel, HD650-hez), ezért hajlok arra, hogy nem csak az anyag számít (of course :D).
Nemcsak az atomok típusa számít, valóban.
Ahogy mondtam, rossztól a fantasztikusig sokkal nagyobb skálán mozog az elérhető hang minősége, mint réz esetén. Egy rossz ezüstkábelnek igazán borzasztó, fárasztó vagy zavarjó hangja is lehet.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5979

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Érdekes módon az eddigi legrosszabb ditiális kábelem egy fullezüst vezetőjű(nek modnott), harisnyázot DIY SP/DIF kábel volt (sértődés elkerülése miatt nem írom be a készítőjét). Addig nem is hittem, hogy egy digitális kábel is bele tud szólni a rendszer hangjába, amíg ezt be nem tettem, és haza nem vágta totál a hangot.
Ugyanakkor az eddigi legmarkánsabb pozitív változást hozó fejhallgatókábelem is fullezüst vezetőjű volt (ezt már megnevezem: a Kácsás ezüst fejhallgatókábel, HD650-hez), ezért hajlok arra, hogy nem csak az anyag számít (of course :D).
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Rock60
Őslakos
Őslakos

La_Valse írta:
2023.11.17., pén. 07:56

Az Emanation drótok itt:
Köszi !

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Rock60 írta:
2023.11.17., pén. 12:20
sutemenyx írta:
2023.11.17., pén. 09:27

- Dupla rétegű, természetes, színezetlen, vegyszerezetlen pamut szigetelés, vagy pedig PTFE szigetelés
Most mi a helyzet, avval , amit Fülelek mondott ?
Mármint, hogy pamut alatt oxidálódik a réz, meg minden az aranyon kívül...
Oxidálódik, vagy nem, ha oxidálódik, hallatszik, vagy nem ?
Amit mondott, igaz. Viszont más a helyzet réz és ezüst esetén.
A réz oxidálódik, és tudtommal az oxidja félvezető tulajdonságokkal bír, azaz nem lineáris a viselkedése.
Az ezüst ezzel szemben nem oxidálódik. Létezik oxidja, de gázokkal nem, csak lúgokkal lehet oxidálni. A klasszikus ezüst feketedéskor szulfid réteg keletkezik, ami viszont remek szigetelő, tehát ilyenformán csak mégegy további szigetelőréteg képződik rajta. Hogy ez konkrétan mennyire hallatszik vagy sem, arról egzakt információm nincs. Csak annyit tudok, hogy másfél éve használom, nem vettem észre, hogy leromlott volna a hang. Mindenesetre ilyen félelem esetén lehet rátenni PTFE szigetelést is, azalatt nem feketedik.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

Rock60
Őslakos
Őslakos

sutemenyx írta:

- Dupla rétegű, természetes, színezetlen, vegyszerezetlen pamut szigetelés, vagy pedig PTFE szigetelés
Most mi a helyzet, avval , amit Fülelek mondott ?
Mármint, hogy pamut alatt oxidálódik a réz, meg minden az aranyon kívül...
Oxidálódik, vagy nem, ha oxidálódik, hallatszik, vagy nem ?

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2711

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

nemtomm írta:
2023.11.17., pén. 10:16
......
Milyen usb kábelt váltott le? Miben lett jobb mint a régi? :rolleyes:
Pont usb kábel csere előtt állok , érdekelne a tapasztalat... :D
Wireworld Starlight 8-at váltott. Minden paraméterben jobb. Részletező, de a magas tartománya nem bántó. Egységes megszólalás, nem húz a magasba. Én próbára javaslom, úgyis ott dől el minden. Még talán annyi hogy elég sok bejáratás kell neki szerintem.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

sutemenyx írta:

- 0.6mm vagy 1.0mm átmérőjű vezetőerek
22-23AWG / 18AWG

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 923

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

Tctronic írta:
2023.11.17., pén. 09:59
sutemenyx írta:
.....

- 3N kristályfúziós ezüst
- dupla rétegű, természetes, színezetlen, vegyszerezetlen pamut szigetelés, vagy pedig PTFE szigetelés
- a szerkezet analóg vagy digitális interconnect kábelnél hármasfonat: 1ér melegpont, 2ér hidegpont
- a szerkezet hangfal kábelnél szintén hármasfonat, de minden pólusra egy komplett hármasfonat van, tehát 1pár hangfalhoz 4db hármasfonat
- a szerkezet USB kábelnél négyesfonat

Az interconnect és USB kábeleken általában van még egy réteg plusz pamutszigetelés, de inkább csak esztétikai szempontból. Tervben van az is, hogy kipróbálom külső vagy köztes köpenynek a carbon szálas kígyóbőrt, ugyanis az remekül vezet, így aztán árnyékoló réteg szerepét is be tudja tölteni.

Ha jól tudom már az én USB kábelem is ilyen.
Milyen usb kábelt váltott le? Miben lett jobb mint a régi? :rolleyes:
Pont usb kábel csere előtt állok , érdekelne a tapasztalat... :D
"Az igazi barát szemből támad."

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2711

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

sutemenyx írta:
.....

- dupla rétegű, természetes, színezetlen, vegyszerezetlen pamut szigetelés, vagy pedig PTFE szigetelés
- a szerkezet analóg vagy digitális interconnect kábelnél hármasfonat: 1ér melegpont, 2ér hidegpont
- a szerkezet hangfal kábelnél szintén hármasfonat, de minden pólusra egy komplett hármasfonat van, tehát 1pár hangfalhoz 4db hármasfonat

Az interconnect és USB kábeleken általában van még egy réteg plusz pamutszigetelés, de inkább csak esztétikai szempontból. Tervben van az is, hogy kipróbálom külső vagy köztes köpenynek a carbon szálas kígyóbőrt, ugyanis az remekül vezet, így aztán árnyékoló réteg szerepét is be tudja tölteni.

Ha jól tudom már az én USB kábelem is ilyen.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

zoli73 írta:
2023.11.17., pén. 08:14
sutemenyx írta:
2023.11.16., csüt. 22:11
zoli73 írta:
2023.11.16., csüt. 18:40
Azért erről a saját készítésű ezüst kábelről írhatnál többet is, feltéve, ha nem "ipari titok". :D
Nemtudom, melyik részére vagy kíváncsi?
Nagyjából mindenre, ami publikus. Alapanyag, szerkezet, keresztmetszet, szigetelés, stb.

IMG_9046.jpeg
IMG_9048.jpeg
IMG_9050.jpeg
IMG_9049.jpeg
IMG_9051.jpeg
IMG_9052.jpeg

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3170

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

sutemenyx írta:
zoli73 írta:
Azért erről a saját készítésű ezüst kábelről írhatnál többet is, feltéve, ha nem "ipari titok". :D
Nagyjából mindenre, ami publikus. Alapanyag, szerkezet, keresztmetszet, szigetelés, stb.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2023.11.16., csüt. 23:05
zoli73 írta:
2023.11.16., csüt. 22:05

Ez a biztosíték kérdése valahogy egyáltalan nem bolygat, nem látok benne kiaknázható fejlesztési lehetőséget.
Nem arra gondoltam, hogy hirtelen a semmitől megváltozott volna erről a kérdésről a véleményed.
Hanem az új kábelek nyújtotta jobb hang, nagyobb felbontás hatására, már a biztosítékok hangja közti különbség is felszínre tud jutni, amit ha most meghallanál, már talán másképp látnád a jelentőségét.
Ezért írtam, hogy lehet. Lehet, hogy meghallanám, de nem tervezem biztosítékok cserélgetését.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 688

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

Rock60 írta:
2023.11.16., csüt. 23:11
new_dualcs5000 írta:
2023.11.16., csüt. 22:28
Jó ideje hallgatom a zenét Emanation ezüst kábeleivel, a "szokásos" ezüst-kábel-hang hibák (sziszegés, keménység, stb.) érzékelése nélkül. Magyar gyártó. Megfizethető termék, támogatással.
Kösz a tippet !
Megpróbáltam utánakutakodni, de csak kreatint és púdert találtam ezen a néven... gondolkodik.gif
Az Emanation drótok itt:
http://nohrtonaudio.hu/referencia.php?id=1
Az árlista nem letölthető: 404 Not Found
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

Rock60
Őslakos
Őslakos

SoundMania írta:
2023.11.16., csüt. 21:50

Erre csak azt tudom mondani, hogy ha tudnátok milyen a bizti nélküli hang, nem imádnátok ennyire a drága biztiket!
A phonóból már én is kivágtam az üveget.
6x30 - ast vadászok már két hónapja, eredménytelenűl, de most már marad benne inkább a Vdh ezüst drót... :D

Rock60
Őslakos
Őslakos

new_dualcs5000 írta:
2023.11.16., csüt. 22:28
Jó ideje hallgatom a zenét Emanation ezüst kábeleivel, a "szokásos" ezüst-kábel-hang hibák (sziszegés, keménység, stb.) érzékelése nélkül. Magyar gyártó. Megfizethető termék, támogatással.
Kösz a tippet !
Megpróbáltam utánakutakodni, de csak kreatint és púdert találtam ezen a néven... gondolkodik.gif
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2023.11.16., csüt. 23:20-kor.

Rock60
Őslakos
Őslakos

zoli73 írta:
2023.11.16., csüt. 22:05

Ez a biztosíték kérdése valahogy egyáltalan nem bolygat, nem látok benne kiaknázható fejlesztési lehetőséget.
Nem arra gondoltam, hogy hirtelen a semmitől megváltozott volna erről a kérdésről a véleményed.
Hanem az új kábelek nyújtotta jobb hang, nagyobb felbontás hatására, már a biztosítékok hangja közti különbség is felszínre tud jutni, amit ha most meghallanál, már talán másképp látnád a jelentőségét.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

pali923 írta:
2023.11.16., csüt. 22:29
sutemenyx írta:
Valószínűleg az a legérdekesebb, hogy mi volt az alapanyag. Feltételezem, hogy nincs ezüstbányád, de azt is el tudom képzelni, hogy nem te húztad a drótot valamilyen ezüsttömbből. :D
Hogy aztán hány fokon hevítetted, miközben varjúhájjal kenegetted, azt már nem merjük megkérdezni. :rolleyes:
Ezüstbányám valóban nincs. Alapanyag az 3N ezüst. A hány fokon hevítést meg varjúmájjal kenegetést valóban nem érdemes megkérdezni, de a lényeg az, hogy történik vele egy rendes fizikai behatás, amitől megváltozik az anyagszerkezet, egyesülnek a kristályhatárok, így kvázi olyan lesz az anyag mintha öntött lenne. Ez a tulajdonsàg -hogy mennyire töredezett az anyag- különbözteti meg leginkább a jó hangú ezüstöt a nem jó hangútól. Nem árulok el ennél többet, utána lehet járni fém megmunkálás témakörben az interneten.
Az alapkoncepció csak annyi volt, azért is próbáltam végig a fellelhető ezüst belső vezetékeket, mert készülékek belső kábelezésére kerestem megfelelőt. Miután kiderült, hogy az olcsóbbak semennyire nem jók és még ezzel együtt is drágák, ami maradt az a Mundorf és Audio Note belső vezetékek voltak. Ezek 25-30ezer Ft/m áron mozognak, tehát többtíz méter belőlük jelentős összeg, nem feltétlenül aránylik jól a többi alkatrész árához. Ez volt az, ami miatt elkezdtem a témában kutakodni és aztán próbálgatni dolgokat.

Rock60
Őslakos
Őslakos

SoundMania írta:
2023.11.16., csüt. 21:42

Könnyen hallgattál nála zenét. Ő előtte megcsinálta hozzá a "hifizést". :)
De szerintem ahhoz kell egy kicsit hifizni, hogy aztán nyugodtan leülhess sokat zenét hallgatni, akkor már hifizés nélkül.
Otthon, persze.
De vendégként ? :ohnoohnoohno:

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1207

Hozzászólás Szerző: pali923 »

sutemenyx írta:
Valószínűleg az a legérdekesebb, hogy mi volt az alapanyag. Feltételezem, hogy nincs ezüstbányád, de azt is el tudom képzelni, hogy nem te húztad a drótot valamilyen ezüsttömbből. :D
Hogy aztán hány fokon hevítetted, miközben varjúhájjal kenegetted, azt már nem merjük megkérdezni. :rolleyes:
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

new_dualcs5000
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 226

Hozzászólás Szerző: new_dualcs5000 »

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

zoli73 írta:

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

nemtomm írta:
2023.11.16., csüt. 21:41
zoli73 írta:
2023.11.16., csüt. 19:58
Rock60 írta:
2023.11.16., csüt. 19:17

Még a végén a biztosítékok közötti különbséget is meghallod... :napsut:

Nem tudom, ilyesmit nem tervezek tesztelni, beszerezni.
Biztos, hogy fogsz mert egyszerűen simán csak kipróbálod és maradni fog majd…🤩🤩
Úgy három éve vettem egy Furutech biztosítékot az akkori végerősítőmbe(Conrad Johnson MF-2250). Hosszas tesztelgetés után sem jutottam vele semmire, ha megfeszültem, akkor sem tudtam megfigyelni semmit.
Legalább valami placebo hatás lett volna, hogy kiadtam érte a pénzt, ezért jobbnak kell halljam vele, de nem, tényleg semmi. Mikor eladtam az erősítőt, ajandékba odaadtam hozzá a Furutech biztit.
Igaz, hogy ez csak egy tapasztalat, de nem hogy elvette volna a kedvemet, hanem inkabb megnyugtatott, hogy ezt a témat nyugodtan elengedhetem. Ez a biztosíték kérdése valahogy egyáltalan nem bolygat, nem látok benne kiaknázható fejlesztési lehetőséget.
Aztán most kérlek, ne gyere azzal, hogy a Furutech nem egy nagy szám, annál sokkal jobbak is vannak, mert nem érdekel. Ilyen "pöckökre" nem fogok százezreket költeni. Nem ettem meszet!

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1187

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

nemtomm írta:
2023.11.16., csüt. 21:41
zoli73 írta:
2023.11.16., csüt. 19:58
Rock60 írta:
2023.11.16., csüt. 19:17

Még a végén a biztosítékok közötti különbséget is meghallod... :napsut:

Nem tudom, ilyesmit nem tervezek tesztelni, beszerezni.
Biztos, hogy fogsz mert egyszerűen simán csak kipróbálod és maradni fog majd…🤩🤩
Erre csak azt tudom mondani, hogy ha tudnátok milyen a bizti nélküli hang, nem imádnátok ennyire a drága biztiket!

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”