Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

DAC-olás

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5319

Re: DAC-olás

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Az óriásölő kínai dacokban vannak zseniális (pl. földelési rendszer) és majdnem csapnivaló (dc tápellátás) műszaki megoldások. Sokkal többet ki lehet hozni belőlük némi diyerkedéssel, egy kis táp tuning, analóg csip csere, belső kábelek, mute tuning, jobb kimeneti aljzat, rendes hálózati kábel, stb. ekkor a gyári hangminőséghez képest két-három lépcsővel feljebb lehet lépni. És most jön a lényeg: ott már gyakran többet számít az egyéni ízlés, ami a sok éves (közép /szar/)hifizéstől kellően el van baßarintva, valamint már bőven hallatszik az ilyen-olyan felvételek hibája. És igen, ily módon a chifi dacokkal igenis lehet zenét nemcsak hallgatni, de élvezni is, mint ahogy egy Renaulttal is lehet évezni egy akár hosszú kirándulást, nem csak Jaguárral, vagy Volvoval (amiben Renault, VW, Ford stb. motor van :D)
A gyári állapotú chifi dacokon sokat lendít egy jó hálózati kábel, a hozzáadott kanócot jobb elfelejteni.
Nem, nem, immáron nem vállalok senkinek se chifi se más dac tuningot, mert legtöbben nem értékelik kellően, akkor se hiszik el, ha hallják, hogy jó, és ahogy összejön egy jó drága cuccra a lovetta, máris megy az apróba, nehogy mán a haver szomszéd azt higgye, hogy nem telik csak chifire... :smile29:

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11370
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Továbbra is látok néhány becsontosodot gondolatot, évekkel ezelőtt rögzült véleményt némelyik hozzászólásban. Jó lenne ezeket tisztázni, aktualizálni, hogy enyhüljön az árnyékbokszolás.

Aki 50-100 millió forintot szán HiFi-re, az el is fogja költeni ezt az összeget akkor is, ha esetleg számára - zenehallgatási szokásait, igényszintjét és körülményeit tekintve - elég lenne egy 3 milliós lánc, amit ne adj' ég nem is hallana rosszabbnak. Egy jó kereskedő itt segít könnyíteni a pénztárcán, nincs ezzel baj, a gazdaságnak pörögnie kell, mégha néha fel is húzzuk a szemöldökünket. Ez nem jelenti azt, hogy az 50 milliós rendszer nem jobb. Általában jobb, csak sokszor feleslegesen. Továbbra sem értem az óriásölő készülékek elleni tiltakozást, lesajnált nyugati gyártók és az ő drága mérnökóráik emlegetését. Kit és miről akartok ezzel meggyőzni? Az 50 milliós vevőt nem kell, a 3 millióst meg nem lehet.

Szokásos béna hasonlat következik. Nekem meglehetősen komoly fotós cuccom van, pénzből is sok áll benne, jóval több, mint pl. HiFi-ben. Bármilyen helyzetben be tudom bizonyítani a 2 milliós masina felsőbbrendűségét a 200e forintos cucc, vagy bármelyik telefon felett, de a számomra fontos különbségek a többség számára lényegtelenek, kvázi nem is léteznek, tehát butaság lenne kifizetniük a durva árkülönbözetet (hacsak nem hajtja őket a sznobizmus és a kivagyiság). Tehát nekik - saját szempontjaik szerint - az a legjobb, amijük van. Miért kellene őket megingatni?

Korábban valóban lehetett olyan (túl) lelkes beszámolókat olvasni egy-egy olcsó kütyüről, hogy bármelyik sokmilliós cucc mellé oda lehet tenni aggodalom nélkül (nem tették oda), meg hogy árkategóriájához mennyivel képest jobb (nem volt jobb), meg micsoda szintugrást hozott (néhány napig), stb. Ezekről a túllihegésekről harmadik vásárlása után leszokik a hifista és mostanra az AVX (törzs)közönsége is elhagyta őket, ne hivatkozzunk hát ezekre, engedjük el a régmúlt árnyait!

Topping, Gustard, Chord, MSB... Más vásárlói kört céloznak és ezen csoportok között minimális átjárás van, így feleslegesnek érzem egymásnak feszíteni ezeket a készülékeket. Persze tudjuk, látjuk, néhányaknál becsípődött, hogy a saját döntésüket ezerszer megindokolják publikusan, miközben pl. engem semennyire nem érdekel, Ismeretlen Istvánnak a Gustard, vagy a Chord tetszik jobban. Nem az ő véleménye alapján fogok dönteni, vagy véleményt alkotni az inkriminált készülékekről. Kicsit értetlenül is állok az előtt, benneteket miért foglalkoztat ez ennyire.

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2163

Hozzászólás Szerző: wittao »

chord_ írta:
2024.09.11., szer. 14:16
tottyi írta:
2024.09.11., szer. 14:08

Na ugy, hogy lehet maskent fogolmazni mint "kikapott", "oriasolo" stb. En ugy erzem, hogy neked meg nem volt szerencsed az "orasokat" hallani sajat rendszerben, de mondjuk egy fecske nem csinal nyarat ezt viszont sajat magamon tapasztaltam egy-ket meregdraga kabel behelyezesevel, az egesz rendszernek ilyen kabelezes kell akkor lehet hallani valtozasokat. Ugyhogy egy DAC ami 50 ezer euro nem biztos, hogy megmutatja magat egy 1000 euros rendszerben es pl a Gustard-al egyetemben ugyanolyan vagy hasonlo hangja lesz.
Ugye megmondtam, hogy a nagyvadak támadhatatlanok?
Amikor, évszázadonként egyszer, egy 0.1mm gyanú felmerül a nem-annyira-jó hangra, vagy még fel sem merült, mert amúgy is lehetetlen, akkor a fenti 'kábel-elégtelenség' vagy a 'rendszer-elégtelenség' egy olyan pajzsot ad, amit gyakorlatilag is meg pszichésen is áttörni lehetetlen.
Probald meg egyszer nem pszichesen attorni ezt a falat, hanem a fuleddel.
Csak mellesleg a psziche masik iranyban is mukodik, amikor csak azertis rossznak akarjuk hallani, mert ez nem lehet jo ilyen sok penzert :) a placebo mindket iranyba zsenialisan mukodik.
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 950

Hozzászólás Szerző: tottyi »

chord_ írta:
2024.09.11., szer. 14:16
tottyi írta:

Na ugy, hogy lehet maskent fogolmazni mint "kikapott", "oriasolo" stb. En ugy erzem, hogy neked meg nem volt szerencsed az "orasokat" hallani sajat rendszerben, de mondjuk egy fecske nem csinal nyarat ezt viszont sajat magamon tapasztaltam egy-ket meregdraga kabel behelyezesevel, az egesz rendszernek ilyen kabelezes kell akkor lehet hallani valtozasokat. Ugyhogy egy DAC ami 50 ezer euro nem biztos, hogy megmutatja magat egy 1000 euros rendszerben es pl a Gustard-al egyetemben ugyanolyan vagy hasonlo hangja lesz.
Amikor, évszázadonként egyszer, egy 0.1mm gyanú felmerül a nem-annyira-jó hangra, vagy még fel sem merült, mert amúgy is lehetetlen, akkor a fenti 'kábel-elégtelenség' vagy a 'rendszer-elégtelenség' egy olyan pajzsot ad, amit gyakorlatilag is meg pszichésen is áttörni lehetetlen.
Ha majd te is megtapasztalod ahogyan en is akkor mar nem leszel szkeptikus, addig en is az voltam de en mar latom mindket felet az eremnek.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1120

Hozzászólás Szerző: chord_ »

tottyi írta:

Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

chord_ írta:
2024.09.11., szer. 13:43
hodyka írta:
2024.09.11., szer. 12:57
Itt van egy írás, igaz vagy nem nem tudom...

"Topping vs. Gustard with native DSD files

Valószínűleg valami olyasmi lehet itt, hogy vagyunk páran, akik 'rezonálunk' ezzel a AKM4499EX-el, mások meg lehet, hogy nem.
Én pl. kihallottam ezt a hangzást egy olcsóbb SMSL PL200-ból is, annyira, hogy megkerestem az elérhető legjobb 'beültetést'. És megkaptam, egy sokkal jobb hangú dologban, és valóban ugyanazt hallom, ott középen, mint a kicsinél. Nem is bársonyosság, inkább valamiféle rétegzettség-növekedés vagy mi.
Nekem egy új élmény volt.
Az sem biztos ám, hogy valóságosabb hangot ad...:)

Igen, sokan mondják, hogy nem a csip számít, hanem ami körülötte van, de itt lehetséges, hogy számít, és nem keveset.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég

hodyka írta:
2024.09.11., szer. 12:57

Valószínűleg valami olyasmi lehet itt, hogy vagyunk páran, akik 'rezonálunk' ezzel a AKM4499EX-el, mások meg lehet, hogy nem.
Én pl. kihallottam ezt a hangzást egy olcsóbb SMSL PL200-ból is, annyira, hogy megkerestem az elérhető legjobb 'beültetést'. És megkaptam, egy sokkal jobb hangú dologban, és valóban ugyanazt hallom, ott középen, mint a kicsinél. Nem is bársonyosság, inkább valamiféle rétegzettség-növekedés vagy mi.
Nekem egy új élmény volt.
Az sem biztos ám, hogy valóságosabb hangot ad...:)

Igen, sokan mondják, hogy nem a csip számít, hanem ami körülötte van, de itt lehetséges, hogy számít, és nem keveset.

wittao
V.I.P.
V.I.P.

chord_ írta:
2024.09.11., szer. 12:14
wittao írta:
2024.09.11., szer. 10:55
Alapvetoen egyetertek, nehany kiegeszites:
- ez meg mindig az also kategoria, hiaba csucs chip, simad, meg mqa
- igen, nagyon sok ember sokkal kozelebb kerult veluk a zenehallgatas minosegibb szintjehez, mint korabban
- a problemat ott latom, amikor emberek elkezdenek azon gondolkodni, hogy az also kategorias, jo kepessegu keszulekek barmilyen formaban is fel tudnak zarkozni egy kozep/felso kategoriaju keszulekhez. Ha ezt meg valaki kis altudomanyos simad-marketinggel hype-olja is, az csak olaj a tuzre. Remeljuk mindenki helyen tudja kezelni ezeket a keszulekkategoriakat, es akkor soha nem lenne vita
Ez egy teljesen helyes érvelés.
Csak van egy pár lábjegyzet.
1. Akik jártak már HighEnd kiállításon, ahol tényleg ezek a fajta nagyvadak vannak terítéken, azoknál min. a 80%-ukon átsuhan a valami fura érzés, hogy itt valami azért nincs rendben, és nem a sok 10M ár a baj, mert ha megveszik, akkor lelkük rajta, van ezek szerint pénz erre is, ez a része OK, - nem, a baj a hanggal van, amit hallunk ezeken a helyeken. Vagy akár egy kereskedőnél, aki ezekkel demózik. Vagy valakinél, akinek van otthon ilyen.
2. Egy $50k dac esetében elvész a szabadság, vége a mindenféle próbálgatásoknak. Merthogy ezek nem lesznek összekötve közép/alsó kategóriás berendezésekkel, soha-soha, és el lehet felejteni pl. az óriásölő igen jó hangú olcsó kábeleket. Itt egy erős kényszer lesz a kaszton belüli házasságokra, ami aztán végleg kivezeti az egészet az ember-léptékű rendszerek köréből.
3. A nagyon igényes kivitelezés, a jó alkatrészek, az sokszor a hangminőséggel nem egyenesen arányos. Attól, hogy valami $50k, és egy bizonyos osztályban van ezzel, attól még nem fog jól szólni.
Vagy mégis?:
4. Egy $50k dac használt piaci ára jó lesz még évtizedek után is, (mondjuk 1/3 szerintem). De ez a hangminőségre nézve semmit sem jelent. Inkább azt jelenti, hogy egy ilyen q..vadrága dac az jól szól. Mindig jól szól. És mindig jól fog szólni. Egyszerűen nincs kivétel. Nincs apelláta. Ez a hifis dzsungel törvénye. Meg a pszichológiáé leginkább.
Aki esetleg óvatosan felemelné a vékonyka hangját, hogy mondjuk 'gyengécske', az árához képest meg főleg, az megkapná ezt a sok-mérnök-sok-óra szöveget, meg hogy helyén kell kezelni a kategóriákat, meg hogy ő a gyengébb koordináta-rendszeréből nem is értheti a nagyfiúk nyelvezetét.
Akkor sem, ha a zongorahang az mindenhol zongorahang kellene, hogy legyen.

Vagyis, a nagyvadak sebezhetetlenek.
Ez van.
Ezért nyomul nem egy magyar gyártó is ebben a felső kategóriában.
Szerintem kenyszerkepzeteket ne vigyunk be a beszelgetesbe.
Hasznalok Nakamichi 1000p DAC-ot. Eleg nagy vad volt anno, es most is annak szamit, arat is tartja, sot meg novekszik az ara folyamatosan. A hangja meg a mai napig megallja a helyet a maga 16/44.1-48 felbontasi lehetosegeivel egyutt, egyetlen Velvet/Sinad/MQA/DSD1024/letra stb. 3000€ csodaert cserebe nem adnam oda. Nem a gyujtoi szenvedely miatt, mar el tudom engedni ezeket a dolgaimat, hanem a kapott hangminoseg miatt. Jonehanyan megdobbennek nalam, amikor ez a dac szol (pozitiv ertelemben).

Kiallitasok kapcsan: rengetegszer ateltem mar olyanok hangos fitymalasat, akiknek szemelyesen hallottam a rendszeret, es elobb nyomnek egy csavarhuzot a fulembe mintsem a rendszeruket kelljen megegyszer hallgatnom, de ettol fuggetlenul nagyon hangos lesz@rozo velemenyuk volt… inkabb azt latom, hogy ezeket a hifistarsakat inkabb a nullak zavarjak meg, es szeretnek 3-ad, 5-od, 7-ed ( :) ) aron almokat vasarolni.
Ugy persze konnyu, hogy azt hiszik, hogy abban a draga rendszerben minden rossz, bezzeg ok otthon a D70-nel ennel jobb hangot csinalnak… legtobb esetben ha egy ilyen D70-et beteszel egy komoly rendszerbe, akkor elvalik a sz@r a majtol eleg hamar.

A lenyeg: a kinai gyartok sem highendbe szanjak ezeket a keszulekeket, csupan a tulajdonosok kozul nehany szeretne azt a rogeszmejet megtamasztani ki igy, ki ugy, hogy marpedig ez siman hozza azt a szintet toredek aron. Mindekozben a kinaiak csupan 1000-fele igenyt szolgalnak ki, nagyon ugyesen. A csontot bedobtak, a tobbiek meg marakodnak a koncon.

Nem minden draga cucc szol jol, de abban megegyezhetunk, az eselyek eleg jok ra, sot nagyobb, minthogy a 250 fele 1500-1900$ aru egymastol alig kulonbozo kinai csodabol egybe belenyulunk es az mindent visz. Evente megeljuk a csodavarast, majd a kijozanodast. Ok meg betegre keresik magukat rajtatok… es lehet szidni az 50k€ erteku dac gyartokat, de az o beveteluk toredeke a shenzen muveknek. Ezen azert erdemes elgondolkodni, ki vezet meg kicsodat.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Alex_Aston írta:
2024.09.11., szer. 13:10
tottyi írta:
2024.09.11., szer. 13:03
.... Topping E70 elverte de nagyon a Gustard X26 Pro/C18-at. :D
Pontosabban egy tesztelő így hallotta.

Óvakodnék egyébként az ilyen "elverte, de nagyon", meg a ",lealázta", és társai kifejezésektől, mert ilyenek miatt kelnek szárnyra a városi legendák, és tévhitek.
Ajanlom figyelmedbe, hogy olvass vissza mert meg volt ilyen kijelentes, lehet ugy megerted a beirasomat. Inkabb leirom mert multkor is kalamajka volt belole.
chord_ írta:
2024.09.10., kedd 16:23
wittao írta:
2024.09.10., kedd 13:55

CSak ismételni tudnám önmagam, hogy ezen készülékek minden egyes négyzetcentiméteréről sugárzik a mérnökök munkája, hogy kemény túlórákat toltak beléjük (persze az árcédulán is), nem pedig valami aktuális őrült divathullámot szerettek volna meglovagolni...
dcsVivaldi Apex: $46.500
MSB Cascade: $95.000
Aries Cerat Cassandra: $60.000
Solution 760: 59.300 EUR
Chord Dave, szegényke,: $14.500, aki kikapott a $3000-os összecsapott-divathullámnak-bedőlő X30-tól.

Kell bármilyen komment?
Ezek a készülékek a létköröket úgy általában nem metszik.
Ezeknek a készülékeknek a léte a hifiben egy érdekes tünemény; a hangzáskultúrához kb. annyit tesznek hozzá, mint a New Yorkban, egy műgyűjtő páncélszekrényében egy nagyszerű Picasso kép az általános képi kultúrához.
Gyönyörű mérnöki műremekek amúgy.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3991

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

tottyi írta:
.... Topping E70 elverte de nagyon a Gustard X26 Pro/C18-at. :D
Pontosabban egy tesztelő így hallotta.

Óvakodnék egyébként az ilyen "elverte, de nagyon", meg a ",lealázta", és társai kifejezésektől, mert ilyenek miatt kelnek szárnyra a városi legendák, és tévhitek.
Csak a Marantz! :-D

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 455

Hozzászólás Szerző: hodyka »

tottyi írta:
Most varom es frissitgetem az oldalt, hogy mikor fog chrod_ kollega ideirni, hogy na tessek a Topping E70 elverte de nagyon a Gustard X26 Pro/C18-at. :D
De csak DSD-n
Tóth Gábor DAC + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Most varom es frissitgetem az oldalt, hogy mikor fog chrod_ kollega ideirni, hogy na tessek a Topping E70 elverte de nagyon a Gustard X26 Pro/C18-at. :D

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 455

Hozzászólás Szerző: hodyka »

The Topping E70 Velvet is the clear winner here; it bettered the much more expensive Gustard X26 Pro/C18 combo in every possible way with native DSD files of every provenance. AKM's VELVETSOUND, dual-chip process flow provides a clear path for native DSD files that allows them to proceed through the DAC unaltered, all the way to the conversion from digital to analog. At the point when the AKM fire happened three years ago, a lot of folks online bemoaned the lack of availability of AKM chips—which I'd never heard at the time, in any implementation. I now fully understand their despair; the AKM chips are undoubtedly the very best available, especially in terms of how they process native DSD playback.

Both the Topping and Gustard setups employed matching Pangea Premier Silver USB cables. Constant comparison between the Gustard setup—which is nearly nine times more expensive than the Topping unit—revealed that the E70 V produced a sound that not only had improved levels of transparency and clarity, but was overall more musical than the Gustard setup. And the native DSD files as played through the Topping exhibited a more pronounced stereo image that helped my system project a greater illusion of reality during playback. Not even the addition of the C18 master clock—which more than doubled the Gustard system MSRP—provided a level of improvement to its overall musicality to give it an advantage over the $450 Topping E70 V. Even switching to the i2S connection with the X26 Pro failed to yield any kind of advantage for the Gustard combo with native DSD—lay the blame squarely on the Gustard's use of ESS Pro chips and that mysterious "black box" processing.

The sound from the E70 V was very slightly lusher, richer, and more analog-like than what I heard from the Gustard setup. There was an added level of sparkle that was present during playback from the E70 V that was not as completely evident from the Gustard combo. I'd definitely attribute that to the more straightforward path of the E70 V's VELVETSOUND chip implementation, and thanks to Robert Devcic for flagging me with regard to defeating the unit's internal volume control. I might not have otherwise stumbled onto that discovery as quickly as I did! When Dalibor Kasac of Euphony Audio first emailed me about this, I was incredulous that any of this might even be possible, and that totally depressed me. But after the arrival of the E70 V, trust me, hearing is definitely believing."

https://positive-feedback.com/reviews/h ... elvet-dac/
Tóth Gábor DAC + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3991

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

chord_ írta:
2024.09.11., szer. 12:14
....
2. Egy $50k dac esetében elvész a szabadság, vége a mindenféle próbálgatásoknak. Merthogy ezek nem lesznek összekötve közép/alsó kategóriás berendezésekkel, soha-soha, és el lehet felejteni pl. az óriásölő igen jó hangú olcsó kábeleket. Itt egy erős kényszer lesz a kaszton belüli házasságokra, ami aztán végleg kivezeti az egészet az ember-léptékű rendszerek köréből.
...
Csak ezzel kapcsolatban mondanám, hogy aki ennyiért vesz DAC-ot, szerintem 99%, hogy nem valami olcsó eszközöket sem elé, sem mögé tenni. Nem fog olcsó kábelekkel próbálkozni (valószínű drágákkal sem).
Venni fog hasonló áron hozzá komponenseket, és leül zenét hallgatni.
Így én ezt nem érzem problémának.
Csak a Marantz! :-D

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1520

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

alto írta:
2024.09.11., szer. 12:20

A prémium gyártók köszönik szépen, jól el vannak, nemhogy szűkülne a piacuk, sokkal inkább bővül, sőt, a fizetőképes kereslet lassan csak ebben a szegmensben marad meg. Pár évvel ezelőtt még igaz volt, hogy a hifi kereskedőknél az értékesítés volumenét a középkategória adta, mára ez a kategória döglődik, szenvednek vele a gyártók és a kereskedők is. Kereslet jelenleg a 100-200 dolláros kacatokra van, és a prémium termékekre.
Valaki nem pont arról írt az előbb, hogy ezekből a kínai dacokból rengeteget gyártanak és adnak el ? Most akkor sokat, vagy keveset ? gondolkodik.gif

Általában, persze, úgy lehet, ahogy mondod. De nincsen új a Nap alatt, Csontos '90 - ben is azt mondta már, hogy a High- End alulról kopik...
Az legolcsóbb és a legdrágább cuccok mentek már akkor is.

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3441
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

Rock60 írta:
2024.09.11., szer. 10:36
Anélkül, hogy a műszaki részéhez, bármilyen szinten hozzá tudnék szólni, én abban látom ennek a kategóriának a - A26, R26, X30, stb - a nagyszerűségét, hogy hoznak egy olyan, vagy jobb szintet, ami 10 - 15 évvel ez előtt csak a milliomosok számára volt elérhető. Véleményen szerint, ez már egy olyan szint, amivel remekül lehet zenét hallgatni, még ha sejtjük is, hogy 20.000 Dolcsival többért még jobban.

Az emberek nagy részének van egy elképzelése, hogy milyen hangminőségű berendezés az, ami kielégítí az otthoni zenehallgatási igényeit.
Ha ma, ezekkel a dacokkal eléri, részükről pipa, nem kell azon agyalni, hogy amit szeretne az 10 - 20 - 30 ezer Dollárba kerülne, de nincsen rá annyi.

A prémium gyártóknak ez nyilván nem jó hír, egyre szűkebb lesz az a réteg, amelyik hajlandó lesz ennyi pénzt tolni ebbe a komponensbe látva/hallva a középkategória ilyen szintű erősödését.
SZERINTEM.
A prémium gyártók köszönik szépen, jól el vannak, nemhogy szűkülne a piacuk, sokkal inkább bővül, sőt, a fizetőképes kereslet lassan csak ebben a szegmensben marad meg. Pár évvel ezelőtt még igaz volt, hogy a hifi kereskedőknél az értékesítés volumenét a középkategória adta, mára ez a kategória döglődik, szenvednek vele a gyártók és a kereskedők is. Kereslet jelenleg a 100-200 dolláros kacatokra van, és a prémium termékekre.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég

wittao írta:
- igen, nagyon sok ember sokkal kozelebb kerult veluk a zenehallgatas minosegibb szintjehez, mint korabban
- a problemat ott latom, amikor emberek elkezdenek azon gondolkodni, hogy az also kategorias, jo kepessegu keszulekek barmilyen formaban is fel tudnak zarkozni egy kozep/felso kategoriaju keszulekhez. Ha ezt meg valaki kis altudomanyos simad-marketinggel hype-olja is, az csak olaj a tuzre. Remeljuk mindenki helyen tudja kezelni ezeket a keszulekkategoriakat, es akkor soha nem lenne vita
Ez egy teljesen helyes érvelés.
Csak van egy pár lábjegyzet.
1. Akik jártak már HighEnd kiállításon, ahol tényleg ezek a fajta nagyvadak vannak terítéken, azoknál min. a 80%-ukon átsuhan a valami fura érzés, hogy itt valami azért nincs rendben, és nem a sok 10M ár a baj, mert ha megveszik, akkor lelkük rajta, van ezek szerint pénz erre is, ez a része OK, - nem, a baj a hanggal van, amit hallunk ezeken a helyeken. Vagy akár egy kereskedőnél, aki ezekkel demózik. Vagy valakinél, akinek van otthon ilyen.
3. A nagyon igényes kivitelezés, a jó alkatrészek, az sokszor a hangminőséggel nem egyenesen arányos. Attól, hogy valami $50k, és egy bizonyos osztályban van ezzel, attól még nem fog jól szólni.
Vagy mégis?:
4. Egy $50k dac használt piaci ára jó lesz még évtizedek után is, (mondjuk 1/3 szerintem). De ez a hangminőségre nézve semmit sem jelent. Inkább azt jelenti, hogy egy ilyen q..vadrága dac az jól szól. Mindig jól szól. És mindig jól fog szólni. Egyszerűen nincs kivétel. Nincs apelláta. Ez a hifis dzsungel törvénye. Meg a pszichológiáé leginkább.
Aki esetleg óvatosan felemelné a vékonyka hangját, hogy mondjuk 'gyengécske', az árához képest meg főleg, az megkapná ezt a sok-mérnök-sok-óra szöveget, meg hogy helyén kell kezelni a kategóriákat, meg hogy ő a gyengébb koordináta-rendszeréből nem is értheti a nagyfiúk nyelvezetét.
Akkor sem, ha a zongorahang az mindenhol zongorahang kellene, hogy legyen.

Vagyis, a nagyvadak sebezhetetlenek.
Ez van.
Ezért nyomul nem egy magyar gyártó is ebben a felső kategóriában.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

wittao írta:
- Remeljuk mindenki helyen tudja kezelni ezeket a keszulekkategoriakat, es akkor soha nem lenne vita
Azt gondolom hogy az alsó - közép kategória, vagy nevezzük bárminek, ami megvehető 2500 - 3500 Dollárért, az jobban megközelíti a lehető legjobbat, mint korábban.
Hangminőségben szűkül az olló, költségben meg inkább nyílik.
Nem így látod ?

Van egy autós példám.
Pár éve boldog/?/ tulajdonosa vagyok egy lassan 20 éves Jaguar S - type - nak.
Imádom a csendjét, a kényelmét, a gyorsaságát, a kormány könnyűségét, az ajtók csukódását, stb.
A munkahelyemen a száz éves kotlákok helyére végre vettek egy új autót, egy Opel Corsa - t.
Tejesen ledöbbentett, hogy ez a totál alsó kategóriás kis bigyó milyen csendes, könnyű a kormánya és finoman csukódik az ajtaja.
És rengeteg extrát tud, ami a Jag gyártásakor még a fantáziában sem létezett.
Ja, és nem állandóan a szervízben áll... :smile51:

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 363

Hozzászólás Szerző: shany »

wittao írta:
Reméljük...
Pusztán üzletpolitikai szemszögből:
Ha pl. ezt az alap X30-t mondjuk 10.000 eur-ra árazta volna be a Gustard ( amely a brandépítés ki tudja mely szakaszán járhat most ),
az említett Aries Cerat Kassandra, amely műszaki tartalmát és megépíttetségét tekintve kb. 10-20 éves amatőr/diyer szint ,3.000 euróba kerülne, akkor ez változtatna a besoroláson?

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 363

Hozzászólás Szerző: shany »

Vinkler írta:
2024.09.11., szer. 10:02
...Egyébként a Gustard sem heted áron van. :rolleyes:
Az eredeti hozzászólás, talán írás közben megijedt a mondat súlyától :D
tottyi írta:
2024.09.10., kedd 13:08
...Vagy mar a kinaiak utol ertek a nyugati cegeket fejlesztesben es hangminosegben csak ötször kevesebbert? Van ilyen tapasztalatod? Ha igen tudnal irni tipusokat? Mert en is szivesen lecserelnem a dac-om egy 7x kevesebbe kerulo de ugyanolyan jo dac-ra ami hangban megegyezik.

wittao
V.I.P.
V.I.P.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Anélkül, hogy a műszaki részéhez, bármilyen szinten hozzá tudnék szólni, én abban látom ennek a kategóriának a - A26, R26, X30, stb - a nagyszerűségét, hogy hoznak egy olyan, vagy jobb szintet, ami 10 - 15 évvel ez előtt csak a milliomosok számára volt elérhető. Véleményen szerint, ez már egy olyan szint, amivel remekül lehet zenét hallgatni, még ha sejtjük is, hogy 20.000 Dolcsival többért még jobban.

Az emberek nagy részének van egy elképzelése, hogy milyen hangminőségű berendezés az, ami kielégítí az otthoni zenehallgatási igényeit.
Ha ma, ezekkel a dacokkal eléri, részükről pipa, nem kell azon agyalni, hogy amit szeretne az 10 - 20 - 30 ezer Dollárba kerülne, de nincsen rá annyi.

A prémium gyártóknak ez nyilván nem jó hír, egyre szűkebb lesz az a réteg, amelyik hajlandó lesz ennyi pénzt tolni ebbe a komponensbe látva/hallva a középkategória ilyen szintű erősödését.
SZERINTEM.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Vinkler írta:
2024.09.11., szer. 10:12
Mindentől függetlenül nem lenne szerencsés, ha a topic egy Gustard DAC degradálássá fajulna, meg úgy általánosan nem szerencsés kiragadni egy-egy terméket egy általános vitához.
Egyébként, ha már itt tartunk a Cord Dave mostani árát is túlzásnak érzem, de ez legyen az én problémám. :D
Ujan
Chord Dave - 11 000,- €uro
Gustard X30 - 3 000,- €uro

Hasznaltan
Chord Dave - 7 000,- €uro (korul)
Gustard X30 - meg nincs adat

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9862

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Mindentől függetlenül nem lenne szerencsés, ha a topic egy Gustard DAC degradálássá fajulna, meg úgy általánosan nem szerencsés kiragadni egy-egy terméket egy általános vitához.
Egyébként, ha már itt tartunk a Cord Dave mostani árát is túlzásnak érzem, de ez legyen az én problémám. :D
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

denesdr írta:
2024.09.11., szer. 10:00
Én meg elnézést szeretnék kérni, az előző kommentemet off-ba kellett volna raknom, mert nem közvetlenül a DAC-okhoz kapcsolódik, hanem inkább szobaakusztikai téma. Nyilván egy kedvezőtlenebb akusztikájú helyiségben is létezhet hallható különbség különböző készülékek között.
Nalam az elozo rendszeremmel egy Infinity IRS Sigma hangfallal ezek a meresi adatok jottek ki akusztikara. Szerintem nem olyan szornyu.
Meg mindig fentartom, hogy szivesen kiprobalnam a Gustard X30-at ha valakinek volna hozza kedve egy kedvezőtlenebb akusztikájú helyiségben.

átvitel.png
spectogram.jpg
tercsávos utózengés.jpg

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”