Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1320

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Én is látom magam előtt, hogy a fizikai rázáson túl - ami fennál - a fedél membránszerű felülete alatt, mint egy harangban különböző frekvenciájú hullámok generálódnak, ami nyílván beleszólhat a hangszedő finom munkájába.
Ha a súlyarányokba kapaszkodnál, gondolj bele, hogy egy vitorla mennyivel könnyebb a hajónál, amit repít.../ tizede, huszada, százada /
Persze, lehetnek különböző tapasztalatok.
Nálam minden lemezjátszó rosszabbul szólt fedéllel, mint anélkül. / A skála két végén a Nad a három kilójával, a Rock a harminccal. Utóbbinak is "dobozabb" hangja van lefedve.
/ Szinte hallom magam előtt./ :bang:

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2638

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Rock60 írta:
2022.10.25., kedd 18:06
Még dgab fórumtárs gondolatmenetére reagálnék.
Én azt mondanám, hogy igen, védi a hangszedőt a direkt hanghullámoktól, de gondoljunk bele, milyen kis támadási felülete van a hangszedőnek, még a karral együtt is.
Szemben a lehajtott fedéllel, ami minimum százszoros felületével bírkózik a hanghullámok szelével szemben. Berezonál a búra és rázza magával az egész miskulanciát alvázastúl, karostúl, hangszedőstűl, miközben különböző frekvenciákat gerjeszt...Brrrr...
nem olyan egyértelmű ez,mintahogyan elsőnek látszik...is-is vélemények is vannak:

https://forums.stevehoffman.tv/threads/ ... yl.743160/

https://comebackvinyl.com/dust-cover-up-or-down/

https://audiokarma.org/forums/index.php ... ff.538452/

milyen lemezjátszó konstrukció,milyen elhelyezésben van részesitve,milyen hangerő,milyen kar (csapágyas/knife edge/unipivot -ez csillapitott vagy sem stb.),ezek mind befolyásolhatják a felhasználó(k) döntését...nekem volt egy olyan esetem,ahol a csukott fedél segitségével minimalizálni tudtam a mélynyomó szubszonikus kilengéseit,a csöves amplifikáció használata végett,fedél nélkül,vagy felemelt fedélnél,ez halmozva jelentkezett,hiába volt falikonzolon a pörgető.....

a puding próbája az evés... :smile49:

az hogy ma sok új lemezjátszónak gyakorlatilag nincs fedele,nem azt jelenti hogy helyes a fedélnélküli élet,csak azt,hogy egy gondal kevesebb amivel tervezésnél/kivitelezésnél nem kell foglalkozni a gyártóknak...

:guitar:
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Rock60
Őslakos
Őslakos

Még dgab fórumtárs gondolatmenetére reagálnék.
Én azt mondanám, hogy igen, védi a hangszedőt a direkt hanghullámoktól, de gondoljunk bele, milyen kis támadási felülete van a hangszedőnek, még a karral együtt is.
Szemben a lehajtott fedéllel, ami minimum százszoros felületével bírkózik a hanghullámok szelével szemben. Berezonál a búra és rázza magával az egész miskulanciát alvázastúl, karostúl, hangszedőstűl, miközben különböző frekvenciákat gerjeszt...Brrrr...

Rock60
Őslakos
Őslakos

Ötvenezer forintért SEMILYEN elvárásom nem volt az IKEA-tákolmánytól. Ahogy korábban is gondoltam, ez a készülék nem az LP megszerettetésére, hanem megutálására, lejáratására készült.
Gondolom, Snipi arra gondolt, hogy ha már rajta van a plexi, akkor hogy kevésbé rossz. Felhajtva kevésbé rossz, lehajtva a legrosszabb. Annak idején, mikor házibulik főszereplője volt , muszáj volt lehajtani, ha nem akartam hajnalban kiönteni belőle a söröcskét, borocskát... :smile49:
Manapság egy - utángyártott - rátehető plexi védi a drágaságot portó, széltől, kutyaszőrtől, kutyafarokcsapkodástól.
Használat közben persze nincs rajta, ahogy kedvenc sorozatom egyik főszereplője kérdezné : " Hová vezetne az ? " .. :party: ..

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2638

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

érdekes megoldás technics 1200/1210-shez.. :smile49:

https://www.acoustand.co.uk/products/jd ... ew-product
Csatolmányok
1210.jpeg
1210.jpeg (228.26 KiB) Megtekintve 1208 alkalommal
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

alfaati

Hozzászólás Szerző: alfaati »

trane írta:
2022.10.21., pén. 21:49
nocsak, hogy miket csináltak anno... :rolleyes: > CO2 kar ;peace; : https://www.jofogas.hu/somogy/Vintage_S ... 586369.htm :kiss:
SCAM? Szélhámos?

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 602

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

mishow írta:
2022.10.21., pén. 16:11
No, de ha már egy kis élet mutatkozik a topicban, visszatérnék egy korábbi témára, az IKEA lemezjátszóra :D
Október 1-én került a boltokba, de mert gyakorlatilag nagy a csend körülötte, nem hagyott nyugodni a dolog, ezért legutóbb az Örs környékén járva rászántam pár percet, hogy megnézzem-megtapizzam.
Azóta is gondolkodik.gif gondolkodik.gif gondolkodik.gif hogy ezzel meg mi a fenét akart az IKEA?
Van ugye ez a lejátszó, ami 49.900,- Ft-ba kerül (külföldön 145€-ba!), amiért a következőket kapjuk:
- tetszetős dizájn, szíjhajtás két sebességgel, alumínium csőkar, filc lemezalátét, alapszintű de használható pickup, ami elvileg (?) még cserélhető is, beépített phono.
Ehhez képest a készülékház érzésre is vékonyka tojáshéj, ócska tapintású műanyag, megemelve pillekönnyű az egész, a lift érzésre és ránézésre is gagyi, de ami a legjobban fáj: az még hagyján, hogy a lemeztányér is ugynaz a tojáshéj műanyag, de az egész le-föl hintázik a tengely körül, a széleit megmozgatva legalább 3-5 mm a holtjátéka, billeg az egész tányér :smile51:
Olyan, mintha egyszerűen fúrtak volna egy lyukat a tányér közepébe oxt csókolom! Nem tudom, mennyit spóroltak ezen, de gyakorlatilag az összes többi belefeccölt energiát lekukázzák vele.
Jóapám mondásait gyakran idézem, ide is illik egy:
Egy munkát rosszul elvégezni pont olyan fárasztó, mint ugyanazt jól megcsinálni!
Nem értem a koncepciót :nonononono:
Ha egy hipszter majomságot akartak csinálni, ahhoz túl sok munkát tettek bele.
Ha egy olcsó, jópofa, de mégis használható készüléket szerettek volna adni a vevőknek, akkor meg miért pont azt a pár utolsó lépést spórolták ki belőle?
Még sommásabban: xarnak túl jó, jónak túl xar! Kár érte ... uvegajto.gif
Sajnos nagyon igazad van, pedig bíztam benne, hogy akár egy Braun PS 500 klón is lehetne belőle, de nem...
Szekeres István (Pointe, vinil.hu ) is pont arra járt és ha már, akkor meg is tapogatta, de kár volt...

https://lemezjatszok.blog.hu/2022/10/16 ... ezjatszoja
Ethosz CDM Transport/Player(TDA1545A), Ethosz csöves DAC(TDA1541)  
Palotás féle végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F dobozok,
Technics SL 1210 GR/AudioGold plinth,Achromat, Thorens TD 126 mkII
Palotás féle ARC phono, Shure M44-7/SC35C
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

alfaati

Hozzászólás Szerző: alfaati »

Én megmondtam!

Egy nottinghami szervízben járva, a műszerész fazon éppen egy ilyen piros színű műanyag izén dolgozott. Victorola, GPO vagy Fenton lehetett. Még nem volt egy éves sem, de már szerelni kellett. Sebesség problémája volt. A műhely ablakán beáramló napfény ahogy megvilágította a szétszedett piros műanyaghéjat, szinte átlátszó volt a lemezjátszó test! Még egy napszemüveg is több fényt fogott volna fel.
Tyűű mondom magamban... kidobott pénz minden javításra költött penny!

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2530

Hozzászólás Szerző: mishow »

No, de ha már egy kis élet mutatkozik a topicban, visszatérnék egy korábbi témára, az IKEA lemezjátszóra :D
Október 1-én került a boltokba, de mert gyakorlatilag nagy a csend körülötte, nem hagyott nyugodni a dolog, ezért legutóbb az Örs környékén járva rászántam pár percet, hogy megnézzem-megtapizzam.
Azóta is gondolkodik.gif gondolkodik.gif gondolkodik.gif hogy ezzel meg mi a fenét akart az IKEA?
Van ugye ez a lejátszó, ami 49.900,- Ft-ba kerül (külföldön 145€-ba!), amiért a következőket kapjuk:
- tetszetős dizájn, szíjhajtás két sebességgel, alumínium csőkar, filc lemezalátét, alapszintű de használható pickup, ami elvileg (?) még cserélhető is, beépített phono.
Ehhez képest a készülékház érzésre is vékonyka tojáshéj, ócska tapintású műanyag, megemelve pillekönnyű az egész, a lift érzésre és ránézésre is gagyi, de ami a legjobban fáj: az még hagyján, hogy a lemeztányér is ugynaz a tojáshéj műanyag, de az egész le-föl hintázik a tengely körül, a széleit megmozgatva legalább 3-5 mm a holtjátéka, billeg az egész tányér :smile51:
Olyan, mintha egyszerűen fúrtak volna egy lyukat a tányér közepébe oxt csókolom! Nem tudom, mennyit spóroltak ezen, de gyakorlatilag az összes többi belefeccölt energiát lekukázzák vele.
Jóapám mondásait gyakran idézem, ide is illik egy:
Egy munkát rosszul elvégezni pont olyan fárasztó, mint ugyanazt jól megcsinálni!
Nem értem a koncepciót :nonononono:
Ha egy hipszter majomságot akartak csinálni, ahhoz túl sok munkát tettek bele.
Ha egy olcsó, jópofa, de mégis használható készüléket szerettek volna adni a vevőknek, akkor meg miért pont azt a pár utolsó lépést spórolták ki belőle?
Még sommásabban: xarnak túl jó, jónak túl xar! Kár érte ... uvegajto.gif

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2530

Hozzászólás Szerző: mishow »

Snipi írta:
2022.10.20., csüt. 07:35
Volna egy - lehet hogy buta - kérdésem
... van kialakult véleményem, amit most elsőre direkt nem írnék le, mert se befolyásolni nem akarok vele senkit se vitát generálni vele. Kizárólag tapasztalatok érdekelnének.
Az én lejátszóm plexije ki sem került a dobozból, minek porosodjon és (mikro)karcolódjon a törölgetéstől - szerintem ezzel válaszoltam a kérdésedre :rolleyes:
A portalanítást megoldom egy megfelelő puhaságú, laza kendővel, szerencsére a lakásban a szálló por nem jelentős.
Igen, próbáltam anno a plexit lehajtva-felhajtva-levéve. Tapasztalatom szerint a lehajtott plexi különféle frekvenciájú búgásokat és gerjedéseket képes okozni, ami az éppen hallhatótól a durván zavaróig tud terjedni.
Tehát részemről plexi :ohnoohnoohno:

dgab
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 48

Hozzászólás Szerző: dgab »

Snipi írta:
Volna egy - lehet hogy buta - kérdésem.
Ha valaki használ olyan lemezjátszót amin rajta van plexi, és felhajtja-lehajta használat közben (vagy amikor nem használja le), csinált-e már olyan próbát, hogy hogyan szól jobban a lemezjátszó? Lehajtott plexivel, vagy felhajtottal?
Én csináltam sokszor, és van kialakult véleményem, amit most elsőre direkt nem írnék le, mert se befolyásolni nem akarok vele senkit se vitát generálni vele. Kizárólag tapasztalatok érdekelnének.
Esztétikai okból sem jutott eszembe soha fenn hagyni a plexit, mindig leveszem, ha zenehallgatás a cél. És nem is vágytam/vágyom arra, hogy kipróbáljam plexivel.
Ugyanakkor előfordult, hogy családi eseményen háttérzeneként duruzsolt valami, és fennmaradt a plexi - halk is volt, nem is figyeltem igazán, ezzel együtt nem éreztem különbséget.
Továbbá egyszer egy egyszerűbb merevvázas gép kapcsán olvastam egy hifis szaklapban, hogy sokszor felmerül kérdésként, hogy plexivel vagy anélkül - ott, annak a gépnek a kapcsán azt írták, hogy egyértelműen plexivel: gondoljunk csak bele, ha van egy védőelem, az mennyit kiküszöböl a hangsugárzók okozta levegő-rezonanciából, ami amúgy birizgálná a tűt.
Hitetlenül fogadtam, de ha arra gondolok, hogy a plexi nélküliség melletti legfőbb érv a hangszedő cincogása (lejátszás közben nagyon halkan nulla erősítéssel is hallható a zene) visszaverődésének a hiánya, talán nem is akkora butaság.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2477

Hozzászólás Szerző: supravox »

Snipi írta:
Ha valaki használ olyan lemezjátszót amin rajta van plexi, és felhajtja-lehajta használat közben (vagy amikor nem használja le), csinált-e már olyan próbát, hogy hogyan szól jobban a lemezjátszó? Lehajtott plexivel, vagy felhajtottal?
Én csináltam sokszor, és van kialakult véleményem, amit most elsőre direkt nem írnék le, mert se befolyásolni nem akarok vele senkit se vitát generálni vele. Kizárólag tapasztalatok érdekelnének.
Nem buta kérdés.
Egyértelműen jobb plexi nélkül.
Legrosszabb teljesen lecsukva.
Az eddigi összes Technicsen ezt tapasztaltam.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

HSRT8
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 601

Hozzászólás Szerző: HSRT8 »

Snipi írta:

Plexi nélkül, azaz levéve (Mofi UltraDeck).
Aurender - Cary Audio - Nuforce - Marten Design

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1349

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Rock60 írta:
2022.10.13., csüt. 18:53
Van egy olyan érzésem, hogy az V. messze megelőzte a korát. / Jóval/korábban nem olvashattunk ennyire egyértelmű pozitív teszteket róla. Talán a korabeli futóművek sok hibáját kihozhatta, és a tesztelők a futóművek hibáját a karnak tulajdonították.
Mondjuk, egy korabeli futóműről tudok, ami méltó lett volna az SME V. alá.
A Townshend Rock Reference.
Bizony, egy zseniális kar, észveszejtő áron. Olvasmányokból keletkezett élményeim alapján - tehát, sajnos, nem tapasztalat - nem sokkal később jött ki a majd feleárú IV; sokan inkább azt vették. Majd továbblép(het)tek... leborulok.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3170

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Snipi írta:
Nem kérdés, plexi nélkül. Igaz, A-B-C tesztet nem csináltam, de meg sem fordult a fejemben, hogy csináljak.
Nem véletlen, hogy a legtöbb lemezjátszóról, egy mozdulattal levehető, sőt, sok olyan is van, amelyikre rá sem rakható lejátszás közben.
Csak egy példa a saját lemezjátszómmal. Ha felhajtom, a lágy felfüggesztésű lábai miatt, elbillen az egyensúlya hátra. Ebben az esetben korrigálni kellene a vízszintet.
Lekapom a plexit és kész.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1207

Hozzászólás Szerző: pali923 »

Snipi írta:
Lehajtott plexivel, vagy felhajtottal?
Szerintem elég általános vélemény, hogy zene közben az egészet érdemes levenni, hogy ne szóljon bele a rezonanciákba. Én is így szoktam tenni.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 525

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Rock60
Őslakos
Őslakos

Ahogy tetszik mondani !

József1960
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 123

Hozzászólás Szerző: József1960 »

Rock60 írta:
2022.10.13., csüt. 18:53
Van egy olyan érzésem, hogy az V. messze megelőzte a korát. / Jóval/korábban nem olvashattunk ennyire egyértelmű pozitív teszteket róla. Talán a korabeli futóművek sok hibáját kihozhatta, és a tesztelők a futóművek hibáját a karnak tulajdonították.
Pontosabban Townshend Rock60 Reference. ;peace;

Rock60
Őslakos
Őslakos

Big
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 755
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Big »

DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound

Big
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 755
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Big »

Rock60 írta:
2022.10.13., csüt. 08:55
Nagyot toccsanhatott...Masszív darabnak tűnik.
Ez az a SME V , ami már 87 - 90 - ben is létezett ? Nekem anno egy Xerxesen volt SME V , azóta is dűhít, hogy eladtam a futóművel együtt. De, mintha az enyémen a V után nem lett volna írva semmi, a Tieteken meg van még valami, de a fotón nem jól látszik - legalábbis nálam.
Series VA
DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound

Jolida
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 30

Hozzászólás Szerző: Jolida »

Analóg: Roksan Xerxes, SME IV, Supex 900S, Paravicini MC3, Audio Innovations 200;
Digit: Roon ROCK, SOtM 200, Singxer SU-1; Lite DAC50, Soekris 1941;
Preamp: #26 tube+TVC, #801 tube; Amp: 300B SET;
Kábelek: VhAudio Flavor 2 és 4 táp, Jon Risch DIY IC és hangfal;
Speaker: Acoustic Energy Aelite 3

Rock60
Őslakos
Őslakos

Nagyot toccsanhatott...Masszív darabnak tűnik.
Ez az a SME V , ami már 87 - 90 - ben is létezett ? Nekem anno egy Xerxesen volt SME V , azóta is dűhít, hogy eladtam a futóművel együtt. De, mintha az enyémen a V után nem lett volna írva semmi, a Tieteken meg van még valami, de a fotón nem jól látszik - legalábbis nálam.

LIMAR
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 3333
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: LIMAR »

Rock60 írta:
2022.10.03., hétf. 09:59
Valaki bedobhatna már egy nagy követ a tocsogóba... :smile50:
Na jó! Akkor legyen egy nagy kő (84 kg faládában).
Ma helyeztem üzembe az első hazai SME 60-at. Persze máshol is ritka darab. Ez a 012-es gyári számú SME 60-as. És ebből a 12-ből egy nálunk van és megadatott, hogy összeszereljem, beüzemeljem, majd megcsodáljam, ahogy zenél.
Szavak nincsenek erre a minőségre és persze az eredményre sem. Csak ültünk és csodáltuk. Nulla percesen már elképesztő volt a hangja. Végtelen dinamika, nyugalom, precízség, simaság. Annyira eszköztelen a hangja. Mintha előttünk lenne a zenekar, énekes. Becsukod a szemed és azt hiszed, előtted zenélnek.
Csatolmányok
20221012_142900.jpg
20221012_142900.jpg (1.64 MiB) Megtekintve 1562 alkalommal
20221012_142827.jpg
20221012_142827.jpg (1.59 MiB) Megtekintve 1562 alkalommal

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”