Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1321

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Persze, nem tartom lehetetlennek, néha a gyakorlat bebizonyítja - főleg a hifiben - hogy az elméletek sokszor nem sokat érnek.
Ennek ellenére, nekem ez az elmélet utópisztikusnak tűnik kissé.
Amit viszont könnyebben el tudok képzelni, hogy a gyári, nagyon alacsony tapadási viszonyokat nyújtó filcen, a leszorító nélküli lemezjátszók esetében meg - meg csúszhat a lemez a tányéron a tű fékezőereje következtében.
Ha megpróbáljuk óvatosan fékezni a tányért és utána csak a lemezt a forgó tányéron, nyilvánvaló a több nagyságrendbeli különbség.
Hogy a nyúl példánál maradjunk, ez az arány most olyan, mintha nem a kamionnal, hanem egy motorral csapnánk el a nyuszit. Az már érződik...
:car-motor: :lbunny:

Rock60
Őslakos
Őslakos

Supravox : " Nekem ilyenem volt."
Igen, ez már komolyabb darabnak tűnik, mint az ős - fahasáb.

"...a tű megakasztja a tányért a lemezen keresztűl."
Ez egy érdekes elmélet, nem tudom, a gyakorlat mennyire igazolja.
Ha elképzeljük, hogy a két gramm tűerővel nehezedő tű mekkora fékezőerőt generálhat horizontálisan... gondolkodik.gif
Biztosan vannak erről hitelt érdemlő számítások, de én anélkül a tűerő maximum 5 - 10 százalékát saccolnám. Tehát maximum 0.2 gramm "fékezőerőt" fejt ki a tű, nem permanensen, hanem szakaszosan, kisebb - nagyobb mértékben.
Vegyünk egy "szerényebb" szíjast a 2 - 3 kg - os peremsúlyos tányérjával.
Nézzük, a 0.2 gramm hogy aránylik a 2 - 3 kilogrammhoz.
15000 - es szorzót kapunk legrosszabb esetben, de ez akár lehet 30000 - szeres is.
Ez Kb. olyan viszonyszám, mint ha azon morfondíroznánk, hogy egy 15 - 30 tonnás kamiont, vajon mennyire lassítana le egy 1 kilós nyúl...

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2729

Hozzászólás Szerző: tunerman »

sutemenyx írta:
2023.04.08., szomb. 19:37
supravox írta:
2023.04.08., szomb. 19:03
DE!
És a J1 is.
Persze a nyávogást nem úgy értettem,mikor a kazettás magnó elkezdi húzni a szalagot.
Csak valahogy egyik.sem bírta felvenni a zene igazi ritmusát.
Azt tudni kell,hogy nekem ez baromi fontos.
PRAT mindenekfelett.
Akkor azzal valami nemokéul volt beállítva. A J1 hajlamos úgy szólni ilyen szempontbol, mint a CD vagy stream.
Több Lurné J1 volt a kezeim alatt mint bárki gondolná, az eladott új lejátszók sem voltak jól összeszerelve - be kellett mindegyiket fejezni :smile53:
Ami pedig a korrekt telepítését/beállítását illeti, hát lehet hogy itt mindenki hozzánemértőnek minősül...
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2477

Hozzászólás Szerző: supravox »

Rock60 írta:
2023.04.08., szomb. 20:31
Kösz, tonee !

Három oldalt végigolvasva, most már el leszek egy darabig a PRaT - tal... :smile49:
Egy biztos, az nem egy hátrány, ha a lemezjátszó tök egyenletesen forog. :party:
A probléma akkor kezdődik mikor a tű megakasztja a tányért a lemezen keresztül.
Sajnos a szerényebb szíjasok,hol belassulnak hol felgyorsulnak.
De még a Lurne is.
Igaz azt én a legszebb barkácslemezjátszónak gondolom a mai napig.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Rock60 írta:
2023.04.08., szomb. 20:41
Ez a Kuzma lehet amire gondoltam, a gyártási időpontot figyelembe véve, mindenképpen.
Zebráék forgalmazták az idő tájt, mikor vettem a Roxan - t a Zsolt Audio - tól.
/ 1986 /
3 igen jó barátomnak egyszerre volt
LP12 Roksan meg Kuzma a bírtokában
Mind a sajátját szerette a legjobban.
Nekem ilyenem volt..
Screenshot_20230408_205022_Google.jpg
Screenshot_20230408_205022_Google.jpg (303.75 KiB) Megtekintve 1007 alkalommal
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Rock60
Őslakos
Őslakos

Ez a Kuzma lehet amire gondoltam, a gyártási időpontot figyelembe véve, mindenképpen.
Zebráék forgalmazták az idő tájt, mikor vettem a Roxan - t a Zsolt Audio - tól.
/ 1986 /

Rock60
Őslakos
Őslakos

Kösz, tonee !

Három oldalt végigolvasva, most már el leszek egy darabig a PRaT - tal... :smile49:
Egy biztos, az nem egy hátrány, ha a lemezjátszó tök egyenletesen forog. :party:

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

tonee73 írta:
2023.04.08., szomb. 20:08
supravox írta:
2023.04.08., szomb. 19:59

Köszi,hogy belinkelted.
Habár pont a Linn nem jó kiindulási alap😀
Egy olyan relatíve olcsó szíjas lemezjátszót hallottam /amin meg is lepődtem mint állat/ ami rendelkezett ezzel a képességgel az pedig valamelyik MoFi.
:smile32:
Nem konkrétan a LInn-re szándékoztam utalni, csak a fogalom leírása miatt linkeltem be.
Nem Téged "kritizáltalak"😀🙏

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6178

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

supravox írta:
2023.04.08., szomb. 19:59

Köszi,hogy belinkelted.
Egy olyan relatíve olcsó szíjas lemezjátszót hallottam /amin meg is lepődtem mint állat/ ami rendelkezett ezzel a képességgel az pedig valamelyik MoFi.
:smile32:
Nem konkrétan a LInn-re szándékoztam utalni, csak a fogalom leírása miatt linkeltem be.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Rock60 írta:
2023.04.08., szomb. 20:01
Azért kérdeztem a Kuzmát, mert a Roxan biztosan sokkal jobb ezekben a paraméterekben.
Egyébként az ebből a szempontból is kiemelkedő Linn - t pont ebben a " műsorszámban " múlta felül. / Egyenfutás, ritmus./
/ Tudom, Neked a Linn nem hivatkozási alap. :rolleyes: /
Melyik Kuzmát?
Ezt?
Screenshot_20230408_200957_Google.jpg
Screenshot_20230408_200957_Google.jpg (725.06 KiB) Megtekintve 962 alkalommal
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára supravox 2023.04.08., szomb. 20:13-kor.

Rock60
Őslakos
Őslakos

Azért kérdeztem a Kuzmát, mert a Roxan biztosan sokkal jobb ezekben a paraméterekben.
Egyébként az ebből a szempontból is kiemelkedő Linn - t pont ebben a " műsorszámban " múlta felül. / Egyenfutás, ritmus./
/ Tudom, Neked a Linn nem hivatkozási alap. :rolleyes: /

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

tonee73 írta:
2023.04.08., szomb. 19:52
Rock60 írta:
2023.04.08., szomb. 19:47
A mi értelmezésünkben mit jelent a PRAT ? / Egyenfutás ? /
A " seggfej " - től kezdve, rengeteg fordítást találtam, egyik sem passzol túlzottan a lemezjátszóhoz.
PRaT:
Pace Rhytm and Timing.
https://www.tnt-audio.com/edcorner/prat_e.html

https://forums.stevehoffman.tv/threads/ ... ng.701989/
Köszi,hogy belinkelted.

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6178

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Rock60 írta:
2023.04.08., szomb. 19:47
A " seggfej " - től kezdve, rengeteg fordítást találtam, egyik sem passzol túlzottan a lemezjátszóhoz.
PRaT:
Pace Rhytm and Timing.
https://www.tnt-audio.com/edcorner/prat_e.html

https://forums.stevehoffman.tv/threads/ ... ng.701989/
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Rock60
Őslakos
Őslakos

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2871
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

supravox írta:
DE!
És a J1 is.
Persze a nyávogást nem úgy értettem,mikor a kazettás magnó elkezdi húzni a szalagot.
PRAT mindenekfelett.
Akkor azzal valami nemokéul volt beállítva. A J1 hajlamos úgy szólni ilyen szempontbol, mint a CD vagy stream.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2638

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

supravox írta:
DE!
És a J1 is.
PRAT mindenekfelett.
se lemezjátszó,se magnó,de mégis nyávog ,még MP3-sban is :D

youtu.be/VXBnYLgHgXk

youtu.be/6T1d3STzwh0

ezt a Dylan/Tempest kölncsön tudom adni LPén :smile29: ,és nem is olyan régi felvétel,full digitális lehet(sztem)....a PRAT-nak is nagyon sok "megfogalmazása van" helyes/téves,és egy szinézek a hangban,ha annyira ki van hegyezve a dolog ezen része,ami az élő zenében nincs jelen...
...ahogyan valamikori Naim felhasználó haverom mondta régen "egy Vivaldi 4 évszak,ne legyen már drum n bass szám"...(jó)PRAT-ra hivatkoznak a Linn LP12 felhasználók is.. ;)

:smile29:
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

DE!
És a J1 is.
PRAT mindenekfelett.

Rock60
Őslakos
Őslakos

Arra emlékszem - két évig hallgattam Roxant SME V - tel - hogy a maga körül forgolódó meghajtó motor rugós csillapítását nagyon precízen kellett beállítani. Ennek az elhanyagolása talán okozhat ilyen jellegű problémát, amit Te említesz.
Pontos beállítás esetén egyszerűen kizártnak tartom, hogy nyávogjon, legalább is nálam ennek nyoma nem volt. Sőt, kifejezetten feltűnő volt számomra, mennyire egyenletes, stabil a futása.
A hangzásnak sok aspektusa van, amit akár szubjektíve ítélhetünk ilyennek, vagy olyannak is. A nyávogást kifejezetten objektív jellemzőnek tartom, és szerintem a mi hobbinkat űző sorstársaink azonnal kiszúrnának egy ilyen hibát.
Szerintem, ha Te valóban nyávogni hallottad a Roxant, annak valami hibája volt.

Tényleg, a Kuzma nem nyávogott ?

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2638

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

supravox írta:
2023.04.08., szomb. 17:35
Rock60 írta:
2023.04.08., szomb. 16:07
szia.gif Supravox !
Azt, hogy a Roxan elektronikus zenére "nem elég pontos" hogy érted ?
A hang színe szempontjából, vagy ritmusát tekintve ?
A hangzás szempontjából szerinted az elektromos zene nagyobb kihívás a lemezjátszónak, mint a jazz, a klasszikus vagy az opera ? Tehát például egy Berlioz szimfóniához, vagy a Modern Jazz Quartett-hez elég pontos, de Vangelis-hez nem ?gondolkodik.gif
Ritmusát tekintve pedig a Roxan a kategória legpontosabb, legstabilabb forgású futóműve. Talán pont a ritmusa emelte kortársai fölé, kategóriáján is túlmutatva.
Úgy értem,hogy nyávog.
Ez olyan elektronikus zenéken ahol a dob illetve az alapok valami szintetizátorból vagy dobgépből származnak,azaz "gépiesen pontos"
Ott ez egyértelmű.
Egyéb műfajoknál ez jellemzően nem így van.
Ott inkább az a problem,hogy ha a zenében tempováltás van azt baromi lassan reagálja le.
Ne aggódj ez nem csak a Roksan sajátja😀
nem emlékszem rá hogy bármi gondja lett volna a Roxan-nak ezen,van egy pár ritmusváltás :D

youtu.be/6QImCMjW-PM

ezen viszont igen,pedig semmi hepcia,csak egy jó csajozós szám....

youtu.be/oTFvAvsHC_Y

:smile30: :D
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Rock60 írta:
2023.04.08., szomb. 16:07
szia.gif Supravox !
A hangzás szempontjából szerinted az elektromos zene nagyobb kihívás a lemezjátszónak, mint a jazz, a klasszikus vagy az opera ? Tehát például egy Berlioz szimfóniához, vagy a Modern Jazz Quartett-hez elég pontos, de Vangelis-hez nem ?gondolkodik.gif
Ritmusát tekintve pedig a Roxan a kategória legpontosabb, legstabilabb forgású futóműve. Talán pont a ritmusa emelte kortársai fölé, kategóriáján is túlmutatva.
Úgy értem,hogy nyávog.
Ez olyan elektronikus zenéken ahol a dob illetve az alapok valami szintetizátorból vagy dobgépből származnak,azaz "gépiesen pontos"
Ott ez egyértelmű.
Egyéb műfajoknál ez jellemzően nem így van.
Ott inkább az a problem,hogy ha a zenében tempováltás van azt baromi lassan reagálja le.
Ne aggódj ez nem csak a Roksan sajátja😀

Rock60
Őslakos
Őslakos

Azért a nem mindenevősség nem feltétlenűl színezésben merűl ki a hangfalak esetében, pl a Quad - ot hoznám fel példának.
Szerintem kifejezetten színezetlen, rendkívűl természetes hang a közép és magastartományban. Mégsem nevezném mindenevőnek, mert rockzenét és havy metal - t nem szívesen küldenék rá, és a házat sem fogja romba dönteni a hangnyomásával.

Rock60
Őslakos
Őslakos

Jól összefoglaltad, Süti !

Rock60
Őslakos
Őslakos

Süti, :tutiok:

Rock60
Őslakos
Őslakos

szia.gif Supravox !

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2871
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Szerintem a mindenevőség egyenes következménye annak, ha minél kevésbé sajáthangú valami. Az pedig annak a következménye, ha minél kevesebbet színez, azaz minél kevésbé akarja máshogy lejátszani a felvétel tartalmát.
És ez szerintem egybeesik az elvi jobbság szintjével is.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”