Öreghifis írta: ↑2024.11.19., kedd 08:34
Kedves Tagtársak,
remélem, jó helyen járok.
Optikai kábel ügyben kérdezem: van-e
érezhető (azaz hallható) különbség az egyes árkategóriájú optikai kábelek között? Érdemes betartani itt is azt az egykori aranyszabályt, hogy a készülék árának kb. 10 százalékát érdemes kábelre költeni? Röviden: a drága optikai kábel hangja annyival jobb is, amennyivel drágább?
A válaszokat előre is köszönöm.
Ezt az "egykori 10%-os aranyszabályt" ki fektette le? Én még nem hallottam róla, de nagyon aránytalannak tartom. Példának okáért, vagyünk egy 400e Forintos forráskészüléket, amihez szükséges egy hálózati kábel, és egy összekötő kábelpár. Ezt ugyan meg lehet oldani 40e Forintból, de ezekkel a készülék csak működik, de nem nyújtja azt a tudást, amiért 400e Forintot adtunk.
Szerintem ahhoz, hogy a készülékek a tudásuk minél nagyobb hányadát kinyerhessük, ahhoz sokkal többet kell kábelekre költeni, mint 10%.
Ha ezt az "aranyszabályt" vesszük figyelembe, akkor nálam ez a hányad nagyon eltolódott. Ez nálam kb. 100%, tehát a fenti példa alapján, a hálózati kábel és az összekötő kábelpár, kb. a készülék árával megegyező.
Na hogy most ez ideális, túlzás, vagy netán kevés? Ez nézőpont kérdése.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech