Ennél a nem tudom honnan származó 6dB/okt esés helyett javaslok életszerűbb átszámolást végezni.doboly írta: ↑2025.12.06., szomb. 19:41
A vékony huzaloknál figyelembe kell venni, hogy amint ezt előzőleg már többen leírták minden vezeték alul áteresztő szűrőként viselkedik. A vékony vezetőnek nagyobb az induktivitása mint a vastagabb társainak, magassugárzó bekötésénél ez hátrányos is lehet, mivel 0.1 mH induktivitás 20 KHz fölött már 6 dB/okt. szűri a magas hangokat.
Először egy megvalósított hangváltó szimulátorába tegyél be pluszként 0,1mH induktivitást a hangváltó elé, mintha az a hangfal kábelében képződne.
Másodikként ezt a plusz 0,1mH induktivitást iktasd be a hangváltó és magas sugárzó közötti vezeték szakaszba.
Én megtettem az enyémben. Messze nem volt ekkora mértékű változás amit te feltételeztél.
Azonban az esetleges kábel/vezeték induktivitást két egyértelmű dologtól is függ. A vezeték/kábel hosszával lineárisan arányos.
Másik. A magában haladó vezető induktivitásához képest egészen más érték jön ki azonos hossz esetén is ha oda-vissza menő +/- vezető szorosan egymás mellett fut, pláne ha a két vezető egymással szorosan össze van sodorva. Ugyanis ebben az esetben az ellentétes irányú áramok keltette mágneses fluxus terek egymást kompenzálják, semlegesítik, kioltják.
Továbbá. A magányos vékony vezető esetleges induktivitás magas csillapító hatását részben kompenzálja a szkín hatás is.