Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sztereó erősítők

s4tch
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 310

Re: Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: s4tch »

mishow írta:
2021.09.10., pén. 07:40
Gyönyörű darab, nekem is ez a dizájn a gyengém, ha vintage erősítőről van szó. Remélem jól működik, és szép a hangja, azért majd nézess bele egy ebben a korszakban jártas szakival :rolleyes:
Sok örömet kívánok hozzá :smile32:
Köszönöm! Szerintem is csodaszép, bár nem makulátlan. Bő 40 éves erősítő, vannak rajta karcok, pedig első gazdás darab. Bese Attilát hívom hétfőn, egy kontakthibát szeretnék benne javíttatni (Deoxit nem segített...), ezt leszámítva 2 nap intenzív nyúzás után nem találtam rajta érdemi fogást.

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2736

Hozzászólás Szerző: mishow »

s4tch írta:
2021.09.09., csüt. 22:59
Remélem, előbb-utóbb az alábbi eszközzel kapcsolatban igaz lesz a "40 éves masina is lehet jó stabil készülék" tételed. Ezt ma hozta a posta; igazából csak bekötni volt időm, érdemben holnap szeretném meghallgatni.
Gyönyörű darab, nekem is ez a dizájn a gyengém, ha vintage erősítőről van szó. Remélem jól működik, és szép a hangja, azért majd nézess bele egy ebben a korszakban jártas szakival :rolleyes:
Sok örömet kívánok hozzá :smile32:

s4tch
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 310

Hozzászólás Szerző: s4tch »

mishow írta:
2021.07.27., kedd 11:52
Megértelek, mert nekem is volt ilyen vintage korszakom. Ebben van nagy adag nosztalgia, mert szerintem amit a VU meterek mágikus hatásáról írtál, azt mindenki átélte ifjú hifistaként. A másik, hogy sokan esküsznek a vintage hangzásra, mai valóban kicsit más, mint a mostani, de nem szabad elfelejteni, hogy főleg akkor tudod kiaknázni, ha LP-zel, mert ekkoriban a "fekete lemez" volt az elsődleges műsorforrás. Ezért van, hogy ezekben a vintage masinákban gyakran egészen komoly, gyárilag sokféle beállítási / illetszési lehetőséget kínáló RIAA korrektor van, a nagyobbakban pedig igazi MC előfok.
A baj ott kezdődik (én végül ezért szakítottam a vintage vonallal) hogy ezek ma már 40 éves masinák, és az idő nem múlik el rajtuk (bennük) nyomtalanul. Ezeket bizony, ha napi használatra szánod, igenis rendbe kell rakatni egy hozzáértő szakival. Kitakarítani, és az elöregedett alkatrészeket frissekre cserélni, egyes típusoknál szükséges lehet a forrasztásokat is végignézni. Persze alkatrészt csak újakra tudsz cserélni, ami a hangot biztosan megváltoztatja, de ha ez nem zavar, akkor igazi jó stabil készüléked lehet.
És hogy melyiket? Amelyik "pofára" teszik, nincs leharcolva, és a belseje nincs szétberhelve. Egy utólagos IEC tápaljzat, kicserélt hangfalcsatik még nem vészesek, de ahol ez van, lehet benne más is. Gond lehet még, ha a gyári végfok tranyók korábban eldurrantak valamikor, és azt tettek a helyükre, ami épp volt ... na ez már melegebb pite, itt a végeredmény erősen kérdéses lehet. Tuningtól óvakodj, na és a legdurvább: előfordul, hogy csak a készülékház eredeti, és a belsejébe belemókolnak valami egész mást. Meredek, de hallottam már ilyet. :smile51:
Ha ezek után még mindig bátor vagy, akkor ebből a korszakból bármelyik nagyobb japánt tudom ajánlani. Nekem pl Yamaha CA-810 volt (ennek a VU metere az avatarom most is) azt pl szerettem, és mindent tudott, amit leírtál.
Amúgy azt is jól látod, hogy ekkoriban mentek a nagy "monster" receiverek. Ezeket imádom én is, de itt még könnyebb elveszni, és itt ahogy látom, már az árak is keményen elszabadultak.
Azt javaslom, kezd olvasgatni old hifi / vintage audio oldalakat, ott sok infót találsz.
Egyébként itt a szabály ugyanaz, mint a használtautó piacon: állapotot veszünk, nem márkanevet és nem katalógus adatlapot.
Nem könnyű talaj, de ha eltalálod, amit szeretnél, jó élményekkel ajándékoz meg!
Köszönöm még egyszer ezt a posztot. Remélem, előbb-utóbb az alábbi eszközzel kapcsolatban igaz lesz a "40 éves masina is lehet jó stabil készülék" tételed. Ezt ma hozta a posta; igazából csak bekötni volt időm, érdemben holnap szeretném meghallgatni.
DSCF6816.jpg
DSCF6816.jpg (236.35 KiB) Megtekintve 3284 alkalommal
DSCF6821.jpg
DSCF6821.jpg (462.36 KiB) Megtekintve 3284 alkalommal
DSCF6826.jpg
DSCF6826.jpg (313.44 KiB) Megtekintve 3284 alkalommal
DSCF6832.jpg
DSCF6832.jpg (343.36 KiB) Megtekintve 3284 alkalommal
DSCF6836.jpg
DSCF6836.jpg (418.48 KiB) Megtekintve 3284 alkalommal
DSCF6839.jpg
DSCF6839.jpg (318.64 KiB) Megtekintve 3284 alkalommal
DSCF6840.jpg
DSCF6840.jpg (372.82 KiB) Megtekintve 3284 alkalommal
DSCF6843.jpg
DSCF6843.jpg (336.66 KiB) Megtekintve 3284 alkalommal
DSCF6860.jpg
DSCF6860.jpg (426.48 KiB) Megtekintve 3284 alkalommal
DSCF6867.jpg
DSCF6867.jpg (640.26 KiB) Megtekintve 3284 alkalommal

mishow
V.I.P.
V.I.P.

Pacsek írta:
2021.09.09., csüt. 13:41
mishow írta:
2021.09.09., csüt. 11:15
Pacsek írta:
2021.09.09., csüt. 09:59
Mostanában sokat megy a debreceni rádió vagy a budapest rock rádió, de sokat hallgat a család spotifyt/youtube-ot is telefonról aktív dobozokkal is. Gyakorlatilag hétvégén és egész nyáron szinte folyamatosan megy a zene lakásban vagy az udvaron.
Ahol van wifi, ott az aktív dobozokat az M20 és az M5 is kiszolgálja jack csatlakozón keresztül. Megy rajtuk a Spotify és mindenféle netrádió, meg még egy rakás más alkalmazás. A Rufusz Computernél most akciós, érdemes ránézni.
Megjegyzem, ezzel a meglévő erősítőidet fel tudod okosítani, lehet nem is kell őket lecserélni (már ha egyébként csak ezért akarod).
Tetszik. Egy kérdés az applikációban a jack kimeneten a hangerőt is lehet szabályozni? Mert úgy kényelmes hogy az erősítő/aktív hangszóró fel van véve a szükséges maximumra (kb. 40 / 70%-ra) és onnantól távolról állítani a tényleges hangerőt.
Én nem jack kimeneten használtam, hanem optikai digiten, de - ahogy előttem írták - lehet állítani. Sőt, ha több kütyüvel multi room rendszert építesz, akkor szobánként szabályozható. De még tovább megyek: tud olyat, hogy ha két aktív dobozod van, akkor külön hajthatod őkett 1-1 iEast kütyüvel, és olyankor a kettő együtt adja ki a sztereót.
Elég sokat tud az app, de erről többet már OFF lenne itt, a többi kérdést (ha van) inkább tedd fel a hálózati lejátszós topicban!

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 918

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Pacsek írta:
2021.09.09., csüt. 13:41
Tetszik. Egy kérdés az applikációban a jack kimeneten a hangerőt is lehet szabályozni? Mert úgy kényelmes hogy az erősítő/aktív hangszóró fel van véve a szükséges maximumra (kb. 40 / 70%-ra) és onnantól távolról állítani a tényleges hangerőt.
Szia!

Ieast M20-ast használok, régi, faék-egyszerű erősítővel. Nem működik mindig gördülékenyen, de egyébként szeretem. Lehet szabályozni applikáción keresztül a hangerőt (még valami EQ is van benne, + 1-2 egyéb funkció).

Jó hangú nagyon az az öreg Arcam, biztosan hiányozna a hangja egy új erősítő esetén. :rolleyes:
Nem szotkam hibázni.

Pacsek
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 3

Hozzászólás Szerző: Pacsek »

mishow írta:
2021.09.09., csüt. 11:15
Pacsek írta:
Mostanában sokat megy a debreceni rádió vagy a budapest rock rádió, de sokat hallgat a család spotifyt/youtube-ot is telefonról aktív dobozokkal is. Gyakorlatilag hétvégén és egész nyáron szinte folyamatosan megy a zene lakásban vagy az udvaron.
Ahol van wifi, ott az aktív dobozokat az M20 és az M5 is kiszolgálja jack csatlakozón keresztül. Megy rajtuk a Spotify és mindenféle netrádió, meg még egy rakás más alkalmazás. A Rufusz Computernél most akciós, érdemes ránézni.
Megjegyzem, ezzel a meglévő erősítőidet fel tudod okosítani, lehet nem is kell őket lecserélni (már ha egyébként csak ezért akarod).

mishow
V.I.P.
V.I.P.

Pacsek írta:

Pacsek
Újonc fórumos
Újonc fórumos

vkz írta:
2021.09.08., szer. 20:29
Pacsek írta:
2021.09.08., szer. 11:33

Az egyik a Tangent Ampster II.
Plusz egy az Ampsternak.
Nekem “sima” Ampster volt, ha minden igaz nagy különbség a külalakon kívül nem sok van. Én szerettem szerintem jó hangja van, digitális bemeneten használtam, de a BT is jó.
Esetleg érdemes lehet elgondolkodni egy Ieast m20 és sima erősítő kombinációján. Az “mindent” tud, BT, netrádió, hálózat, streaming szolgáltatók stb…
Köszönöm a hozzászólásokat, jó ötletnek tűnik ez a least m20 is főleg ha a netrádió megoldható vele. Mostanában sokat megy a debreceni rádió vagy a budapest rock rádió, de sokat hallgat a család spotifyt/youtube-ot is telefonról aktív dobozokkal is. Gyakorlatilag hétvégén és egész nyáron szinte folyamatosan megy a zene lakásban vagy az udvaron.

mishow
V.I.P.
V.I.P.

vkz írta:
2021.09.08., szer. 20:29
.... digitális bemeneten használtam, de a BT is jó.
Esetleg érdemes lehet elgondolkodni egy Ieast m20 és sima erősítő kombinációján. Az “mindent” tud, BT, netrádió, hálózat, streaming szolgáltatók stb…
Most én adok +1 szavazatot: ha jó a wifi a lakásban, érdemes elgondolkodni a BT helyett valamilyen olcsó hálózati lejátszón. Ha a budget szoros, akkor egy iEast m5 is megteszi, csak annak nincs digit kimenete, de az Apster fogadja jack bemeneten is. Az iEast m20, vagy egy Chromecast Audio (ez utóbbi már nem kapható, de hirdetésekben felbukkan időnként) jobb hangot ad a BT-hoz képest, bár ha a család nem annyira vájtfülű, akkor ez nem biztos, hogy lényeges.

vkz
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 271

Hozzászólás Szerző: vkz »

Pacsek írta:

Plusz egy az Ampsternak.
Nekem “sima” Ampster volt, ha minden igaz nagy különbség a külalakon kívül nem sok van. Én szerettem szerintem jó hangja van, digitális bemeneten használtam, de a BT is jó.

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 371

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

mishow írta:
2021.09.08., szer. 17:06
Pacsek írta:
A másik a shenzenaudio SMSL DA-8S készüléke.
Tangent Ampsterem volt, dolgozószobai másodkészüléknek. Kellemes hangú, jó a blutooth funkciója, merem ajánlani. A másikat nem ismerem, de a Tangenttel - a régi Vidi és Arcam után - szerintem nem fogsz mellé.
Tangent tunerem van, kellemes hangú készülék. És viszonylag olcsó.
A gondolkodás nem megerőltető...

mishow
V.I.P.
V.I.P.

Pacsek írta:
A másik a shenzenaudio SMSL DA-8S készüléke.
Tangent Ampsterem volt, dolgozószobai másodkészüléknek. Kellemes hangú, jó a blutooth funkciója, merem ajánlani. A másikat nem ismerem, de a Tangenttel - a régi Vidi és Arcam után - szerintem nem fogsz mellé.

Pacsek
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Sziasztok!

Meglehetősen szűk keretek között mozogva keresek a 30 éves Videoton, illetve Arcam Alfa II erősítőim helyett új készülékeket.
Mivel a család tagjai előszeretettel hallgatnak vezeték nélküli forrásból is zenét a családi ház több részén is, így a bluetooth funkció fontos.
Valahol az ár az egyszerűség és azért minőség közötti határon egyensúlyozva eddig két készülékbe botlottam, ami érdekes lehet és teljesítményben is megfelelnek.

A másik a shenzenaudio SMSL DA-8S készüléke. (https://www.av-online.hu/hifi/smsl-su-8 ... szt_3440/2)

Ha tudtok ezekről véleményt mondani, vagy esetleg még hasonló készüléket ajánlani azt megköszönném.

Üdv.
Csaba.

KopaszKutya
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 209

Hozzászólás Szerző: KopaszKutya »

K P írta:
2021.09.04., szomb. 12:44
KopaszKutya írta:
2021.09.03., pén. 15:11
viri írta:
2021.09.02., csüt. 22:27

Na most kicsit megijesztettél, nálam pontosan ugyanez a jelenség a hálószobai rendszernél, egy AI Alto erősítő egy JPW sonataval. De ez mindig is így működött, legalább 6-7 éve, mióta megvan, közben volt hogy egy creek erősítőt használtam, kifejezetten úgy emlékszem hogy azzal is volt bekapcsoláskor egy pukk, és kikapcsolás után 10mp kisebb pukk. Én mindig úgy hittem hogy ez csak azért van, mert az erősítőben nincs lágy indítás, meg hangfal védelem, ami önmagában nem probléma (ha nincs más gond). Na követem a témát, hogy mire jutottál.
Elképzelhető, hogy a tápkondi amikor feltöltődik illetve kiürül, akkor pukkan. Nálam is már ilyen jó ideje, nem kizárt, hogy nem csinál galibát, de a jelenlegi rendszerem már nem az a szint, amit bármikor pótolni tudok.

Amire gyanakszom, az az előfok, mert mind2 oldal pukkan. Nem hinném, hogy mind2 végfok ugyanúgy problémás lenne. Lehet az előfokban gyengélkedik valamelyik kondi.

Nem tudom mikor, de megpróbálok ránézetni valakivel.
Nálam akkor volt ilyen probléma mikor a végfokot előbb kapcsoltam be az előfoknál, kikapcsoláskor pedig az előfokot kapcsoltam ki előbb a végfok helyett.
Áramszünet esetén ugyanúgy pukkan mikor a két komponens egyszerre kapcsol ki….
Igen, a sorrendre figyelni kell.

Nálam bekapcsolásnál: PC->DAC->előfok->végfokok, kikapcsolásnál visszafelé.

Én is ha előbb kapcsolnám be a végfokokat, mint az előfokot, akkor még nagyobbat puffanna, de szerintem az eleve nem is tesz jót neki.
Jay's Audio CDT2-Mk3 - Esoteric N05-XD - Plinius SA-Reference - Vandersteen 2CE Signature - Townshend Maximum Super Tweeter

K P
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 298

Hozzászólás Szerző: K P »

KopaszKutya írta:
2021.09.03., pén. 15:11
viri írta:
KopaszKutya írta:
2021.09.02., csüt. 17:27
Elnézést, hogy nem fogalmaztam pontosan és nem válaszolok mindenkinek külön.

Igen, a Fidelity előfokról és 2db mono végfokról lenne szó.

Az ötlet onnan indult, hogy minden bekapcsolás után közvetlenül egy pukkanás hallatszik a hangfalakból, illetve kikapcsolás után kb. 10 másodperccel megint egy halk pukk. Múltkor pont olvastam egy külföldi fórumon, hogy valaki egy Adcom elő-végfok párosnál nem vette figyelembe a pukkanást és az erősítő úgy elszállt, hogy ment velük a hangfal is. Na én ilyet nem szeretnék, ezért gondoltam, hogy egy újra kondizás segíthet, persze ez csak találgatás.

Az a "baj" a Fidelity-vel, hogy ezek teljesen puritán elven épültek, minimális alkatrészből, nincs hangfal védelem se, kapcsolási rajz se maradt fent, így nem mindegy, hogy mi kerül bele.

Tuning alatt arra gondoltam, hogy pl. egy gyári kondi helyett egy Mundorf kondi már tuningnak számít vagy egy op-amp csere, persze kinél mi. Viszont minden kondinak van saját hangja ha nem tévedek, így nem úgy van csak, hogy valamit beleteszünk, aztán majd biztos jó lesz (vagy nem).
Na most kicsit megijesztettél, nálam pontosan ugyanez a jelenség a hálószobai rendszernél, egy AI Alto erősítő egy JPW sonataval. De ez mindig is így működött, legalább 6-7 éve, mióta megvan, közben volt hogy egy creek erősítőt használtam, kifejezetten úgy emlékszem hogy azzal is volt bekapcsoláskor egy pukk, és kikapcsolás után 10mp kisebb pukk. Én mindig úgy hittem hogy ez csak azért van, mert az erősítőben nincs lágy indítás, meg hangfal védelem, ami önmagában nem probléma (ha nincs más gond). Na követem a témát, hogy mire jutottál.
Elképzelhető, hogy a tápkondi amikor feltöltődik illetve kiürül, akkor pukkan. Nálam is már ilyen jó ideje, nem kizárt, hogy nem csinál galibát, de a jelenlegi rendszerem már nem az a szint, amit bármikor pótolni tudok.

Amire gyanakszom, az az előfok, mert mind2 oldal pukkan. Nem hinném, hogy mind2 végfok ugyanúgy problémás lenne. Lehet az előfokban gyengélkedik valamelyik kondi.

Nálam akkor volt ilyen probléma mikor a végfokot előbb kapcsoltam be az előfoknál, kikapcsoláskor pedig az előfokot kapcsoltam ki előbb a végfok helyett.
Áramszünet esetén ugyanúgy pukkan mikor a két komponens egyszerre kapcsol ki….

KopaszKutya
Törzsvendég
Törzsvendég

viri írta:
KopaszKutya írta:

Az ötlet onnan indult, hogy minden bekapcsolás után közvetlenül egy pukkanás hallatszik a hangfalakból, illetve kikapcsolás után kb. 10 másodperccel megint egy halk pukk. Múltkor pont olvastam egy külföldi fórumon, hogy valaki egy Adcom elő-végfok párosnál nem vette figyelembe a pukkanást és az erősítő úgy elszállt, hogy ment velük a hangfal is. Na én ilyet nem szeretnék, ezért gondoltam, hogy egy újra kondizás segíthet, persze ez csak találgatás.

Az a "baj" a Fidelity-vel, hogy ezek teljesen puritán elven épültek, minimális alkatrészből, nincs hangfal védelem se, kapcsolási rajz se maradt fent, így nem mindegy, hogy mi kerül bele.

Tuning alatt arra gondoltam, hogy pl. egy gyári kondi helyett egy Mundorf kondi már tuningnak számít vagy egy op-amp csere, persze kinél mi. Viszont minden kondinak van saját hangja ha nem tévedek, így nem úgy van csak, hogy valamit beleteszünk, aztán majd biztos jó lesz (vagy nem).

Jay's Audio CDT2-Mk3 - Esoteric N05-XD - Plinius SA-Reference - Vandersteen 2CE Signature - Townshend Maximum Super Tweeter

viri
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1673

Hozzászólás Szerző: viri »

KopaszKutya írta:

Audio PC(PPV3)- Core Audio Karuna USB/spdif - Audio Note DAC3 - Audio Note Soro SE - JBL 250Ti Classic Edition -Rythmik Audio F15 subok- sub ic-k: AQ Husky - Audience Conductor hf kábel+ic-k, tápok: Kondo Avocado, Kondo Persimmon, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1105

Hozzászólás Szerző: BLX »

KopaszKutya írta:

Én felhívnám Bese Attilát és Takács Jenőt (tunerman) és konzultálnék velük. Biztosan tudnak elfogadható megoldást találni és ők kellően tapasztaltak ezen a fronton (is). Majd számolj be milyen megoldást választottál és milyen eredménnyel zárult. :drum:

KopaszKutya
Törzsvendég
Törzsvendég

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2939
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

tunerman írta:
2021.09.02., csüt. 13:48
. A tuning az én szótáramban tudatos változtatást jelent, amikor eleve az a szándékom, hogy belenyúljak az eredeti kapcsolásba, és ebben az értelemben hozzáteszem a saját elképzelésemet - függetlenül attól, hogy a végeredmény milyen irányban sül majd el
Pontosítást szeretnék tenni az elnevezésekkel kapcsolatban.
A tuning kifejezést a tervezés eredeti megvalósításának a megértése utáni továbbgondolásra, magasabb szintre fejlesztésére használhatjuk.
A modifikáció kifejezést (egyszerűbben mod), az eredeti elgondolás megváltoztatásakor, más írányú feltételekkel, anyagokkal rendelkező átalakításakor használhatjuk.
TJ.
Biztosan? A tuning szó egyértleműen az angol tune szóból származik, ami finomhangolást jelent. A finomhangolás szó viszont eléggé ráillik az alkatrészcsereberére is.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3458

Hozzászólás Szerző: tunerman »

. A tuning az én szótáramban tudatos változtatást jelent, amikor eleve az a szándékom, hogy belenyúljak az eredeti kapcsolásba, és ebben az értelemben hozzáteszem a saját elképzelésemet - függetlenül attól, hogy a végeredmény milyen irányban sül majd el
Pontosítást szeretnék tenni az elnevezésekkel kapcsolatban.
A tuning kifejezést a tervezés eredeti megvalósításának a megértése utáni továbbgondolásra, magasabb szintre fejlesztésére használhatjuk.
A modifikáció kifejezést (egyszerűbben mod), az eredeti elgondolás megváltoztatásakor, más írányú feltételekkel, anyagokkal rendelkező átalakításakor használhatjuk.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

mishow írta:
2021.09.02., csüt. 13:25
sutemenyx írta:
2021.09.02., csüt. 12:10
De sajnos a sima cserétől is megváltozik a hang, hacsak nem a teljesen eredeti típusú, de még sosem használt alkatrészek kerülnek be. Egyszerűen azért, mert minden alkatrésznek más a hangja, akkor is ha ugyanolyan értékű.
És akkor innentől meg mi számít tuningnak és mi nem?
Persze, hogy változik (ezt a korábbi postomban is írtam) hiszen ami eddig rossz volt, és belevitt a hangba egy sor torzítást, és/vagy lerontott egy rakás paramétert, az a sok hiba most egyszerre eltűnik.
Hogy akkor az eredeti hangot kapod-e vissza? Na, az a mit neked senki nem fog tudni megmondani, mert vagy nem a tied volt a cucc X évvel ezelőtt, vagy a tied volt ugyan, de az emlékezet erősen torzít ám, nem csak a rossza alkatrész :D
Számomra az ugyanolyan értékű, de mai - és ezért IS, meg az új minősége okán IS más hangú - alkatrész nem tuning, csak felújítás, és még a változásoktól függetlenül az lesz a legközelebb az eredetihez.
A tuning az én szótáramban tudatos változtatást jelent, amikor eleve az a szándékom, hogy belenyúljak az eredeti kapcsolásba, és ebben az értelemben hozzáteszem a saját elképzelésemet - függetlenül attól, hogy a végeredmény milyen irányban sül majd el gondolkodik.gif

De eszemben sincs nyelvészeti vitákba bonyolódni, fenntarva az előzőeket, bátran biztatok bárkit egy korrekt felújításra, már csak azért is, mert az elöregedett alkatrészek egyszer úgyis bemondják az unalmast, ráadásul azok most biztosan nem úgy szólnak, ahogy a tervező a készülék hangját valamikor megálmodta :rolleyes:
"de mai - és ezért IS, meg az új minősége okán IS más hangú - alkatrész nem tuning, csak felújítás, és még a változásoktól függetlenül az lesz a legközelebb az eredetihez."

Nem, ez sajnos nem igaz. Sokkal nagyobb változást tud okozni egy alkatrészcsere, mint ahogy gondolod. Ezekhez a felújításokhoz épp ezért nem árt azt sem tudni, hogy annak a régi alkatrésznek kb milyen hangja lehetett, és ahhoz közelit keresni. Néhányan ezért pl azt csinálják, hogy legalább legyen ugyanolyan országból származó, de új a cserealkatrész. És ezzel már sokkal közelebb is lehet kerülni a kívánt eredményhez.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

mishow
V.I.P.
V.I.P.

sutemenyx írta:
2021.09.02., csüt. 12:10
De sajnos a sima cserétől is megváltozik a hang, hacsak nem a teljesen eredeti típusú, de még sosem használt alkatrészek kerülnek be. Egyszerűen azért, mert minden alkatrésznek más a hangja, akkor is ha ugyanolyan értékű.
Persze, hogy változik (ezt a korábbi postomban is írtam) hiszen ami eddig rossz volt, és belevitt a hangba egy sor torzítást, és/vagy lerontott egy rakás paramétert, az a sok hiba most egyszerre eltűnik.
Hogy akkor az eredeti hangot kapod-e vissza? Na, az a mit neked senki nem fog tudni megmondani, mert vagy nem a tied volt a cucc X évvel ezelőtt, vagy a tied volt ugyan, de az emlékezet erősen torzít ám, nem csak a rossza alkatrész :D
Számomra az ugyanolyan értékű, de mai - és ezért IS, meg az új minősége okán IS más hangú - alkatrész nem tuning, csak felújítás, és még a változásoktól függetlenül az lesz a legközelebb az eredetihez.
A tuning az én szótáramban tudatos változtatást jelent, amikor eleve az a szándékom, hogy belenyúljak az eredeti kapcsolásba, és ebben az értelemben hozzáteszem a saját elképzelésemet - függetlenül attól, hogy a végeredmény milyen irányban sül majd el gondolkodik.gif

De eszemben sincs nyelvészeti vitákba bonyolódni, fenntarva az előzőeket, bátran biztatok bárkit egy korrekt felújításra, már csak azért is, mert az elöregedett alkatrészek egyszer úgyis bemondják az unalmast, ráadásul azok most biztosan nem úgy szólnak, ahogy a tervező a készülék hangját valamikor megálmodta :rolleyes:

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

KopaszKutya írta:
2021.09.02., csüt. 08:59
Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha egy 80-as években készült erősítő kondenzátorait ki akarnám cserélni jobb minőségűre (meg már lehet nem is árt 40 év után), az mennyire képes az erősítő hangját más irányba vinni?

Szokott lenni olyan eladó erősítő, amit agyon tuningolt valaki, utána mégis eladja. Gondolom a tuning után nem mindig lesz olyan a kapott hang, mint amilyennek lennie kéne.

Hasonló a helyzet a műveleti erősítő cserével is. Azt is ki szokták forrasztani, aztán foglalatot tesznek be, utána még szabadon cserélhető az op-amp.

Köszönöm!
Egyébként ha a fidelity erősítőidben szeretnéd kicserélni, akkor az abban lévő alkatrészekből szerintem lehet szerezni eredeti, sosem használtakat.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

mishow írta:
2021.09.02., csüt. 11:49
KopaszKutya írta:
2021.09.02., csüt. 08:59
... ha egy 80-as években készült erősítő kondenzátorait ki akarnám cserélni jobb minőségűre (meg már lehet nem is árt 40 év után), az mennyire képes az erősítő hangját más irányba vinni?
Saját tapasztalatom ebben az ügyben egy 1973-as Goodmans One Ten receiverrel volt,ami akkoriban épp negyven éves kora körül járt. Bese Attilához kifejezetten azzal a kéréssel vittem be, hogy az elfáradt alkatrészeket cserélje, de minden alkatrész helyére a kapcsolási rajz szerinti eredeti értékű kerüljön, semmi tuning.
A hang abban az értelemben változott, hogy a készülék korábbi karaktere megmaradt, csak minden valahogy a "helyére került". Élvezetes volt hallgatni, egyszerre lett modern és vintage a hangja.
Szokott lenni olyan eladó erősítő, amit agyon tuningolt valaki, utána mégis eladja. Gondolom a tuning után nem mindig lesz olyan a kapott hang, mint amilyennek lennie kéne
Hangsúlyozom: nem tuningról volt szó, sőt határozottan azt kértem, ne is legyen az (talán a teljesen elérett tuchelek helyére lett RCA, de ennyi) Egy ilyen öreg készüléknél nem vagyok híve, ráadásul egy esetleges értékesítésnél a tuning árcsökkentő, sőt lehet meg sem veszik úgy. Szerintem önmagában azzal, ha az elöregedett alkatrészek helyére új kerül, esetleg a gyenge forrasztásokat egy türelmes szaki leellenőrzi és kijavítja, már akkora javulást kapsz, ami bőven elég.
Nem beszélve arról, hogy ha beleviszel még egy tuningot is, akkor azt sem tudod, mihez képest tuningolsz, hisz te már nem az eredeti hagot hallod, csak annak egy megfáradt másolatát.

Szóval részemről a felújítást bátran javaslom, a tuninggal viszont óvatos lennék!

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”