Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
Kábelezzünk
Az a helyzet, hogy a Baleee fórumtárs most kezdi kinőni a hangszínszabályzós gyerekbetegségeket, amin szerintem jobbára mindenki átesett (mint annó a kanyarón :kiraly: )
Vett egy olyan erősítőt, amin nincs!!! hangszínszabályzó, viszont relatív jó hangja van, legalábbis eddig én csak jókat olvastam erről a Pio-ról.
Namármost van neki egy pár JBL-e, ami 20cm mély ide vagy oda, nem egy húmegna hangfal sajna.
Ráadásul a füle jó alaposan hozzászokott a kiemelt szinezett hanghoz, így most kevesli a mélyeket.
Megoldást egyelőre nem tudok, csak a türelmes szoktatós hallgatózást.
A forrás körül is körbenéznék, miről mit hogyan hallgatsz, és valóban egy kis hangfaltologatás is elkellene.
De nagyságrendileg az nem fog segíteni.
Szerintem ha pénzed engedi, be kéne ruházni két jobb hangfalba, ami passzol a Piohoz minőségben.
Kábelezzünk
Eddig egy Technincs SU-A600-as erősítővel hajtottam őket, akkor nem volt a mélyhangban hiányosság. De a napokban vettem egy új erősítőt : Pioneer A-A9-J. Nagyon korrekt darab, szép, tiszta, részletgazdag hangja van. Csak van egy szépséghibálya, a mélyeket nem igazán úgy adja elő, mint ahogy azt eddig megszoktam.
Adj még neki időt, hogy jobban halld mik a különbségek és ha jobb volt a régi, akkor nincs mit tenni, akkor vissza kell raknod, vagy keresni olyan erényekkel rendelkező erősítőt, amivel a régi rendelkezett. Én inkább erre költeném a kábelre szánt összeget. De minimum elmennék egy két helyre kábelt hazahozni pár napra letét ellenében, hogy egyáltalán segít-e a kábel a problémádon.
Kábelezzünk
Ha hiányzik a mély, játszadozz a hangfal elhelyezésével, már az is feldúsíthatja a basszust, ha akár 5-10 cm-rel hátrébb viszed a hangfalat, vagy tegyél egy diffuzort a hangfalak mögé, az is jobban kiemeli a részleteket, ezzel a basszus is teltebb lesz.
Mekkora a minimális távolság a fal és a hangfal hátuja között?? Most kb 30-35cm-re vannak. És mi az a diffuzor??
Télleg volt egy kis felsőbasszus emelés :kiraly: A Technics-nek csak úgy volt elfogadható hangja hogy kb +6/7db-t emeltem a mélyen is és a magason is. Kellett neki ez a korrekció, mert nélküle direct-ben elég gyenge hangja volt.
Akkor ha nem is oldja meg a problémám, a VDH Magnumról tudnátok írni pár dolgot? Milyen hangja van? És a CAT7-hez képest milyen?
PC -> DAC: Sabre Buffalo II -> IC: Excalibur IC -> Amp: Pioneer A-A9-J, Amp power cable: Valhalla CuAgI -> Speaker Cable: Excalibur -> Speaker: Triangle Celius 202
- viri
- V.I.P.
- Értékelés: 1653
Kábelezzünk
Helló!
Lehet hogy nem jó topicba írom a problémámat, de ha valaki tud akkor örülnék ha segítene.
Milyen hangfalkábelt tudnátok ajánlani ami egy kicsit emeli / dúsítja a mélytartományt és aminek a magasai is rendban vannak.
Ajánlották a VDH Magnum kábelt. Ezt használta valaki? Vélemények róla?
Másik kérdés, ami csatlakozik az előző késrdésemhez:
A hangfalim bikábelesek ( JBL ES90 ) de az erősítőn csak egy pár hangfalterminál van. Ebben az esetben mennyire jó megoldás ha a VDH Magnumból meg CAT7-ből csinálnék biwire kábelt? Magnum menne a hangfal mély termináljába a CAT7 meg a magas-közép terminálba. Úgy működne a dolog, ahogy én azt elképzelem? Vagyis a magasak akkor maradnának olyanok mint most de a mélyek erősödnének???
Akinek már volt ilyen kábele vagy tanácsa lenne, az kérem jelezze.
Előre is köszönöm. Jah és BUÉK!
Azért a két 20cm-es mély hangszórónak már illene jó mélyhangokat csinálnia. Nem hiszem, hogy ha nincs, akkor azt egy kábellel kellene/lehetne korrigálni. Inkább lehet, hogy rossz helyen vannak a dobozok, vagy rossz helyen hallgatod, szóval az akusztikát nézném meg először. A másik, hogy a magnum egy drága kábel(mennyiért is vennél? ), ennyi pénzből inkább akkor már ha kettős kábelezni akarsz, akkor felülre is vennék valami gyárit. Amúgy ha jól értem cat kábeled van most, az egy viszonylag normális kábel(én is használtam), normális arányokkal, ha kevés a mély, akkor az mástól van.
Jól látod a helyzetet, a hangfal ki tudja adni a mélyeket, azzal nincs probléma. Eddig egy Technincs SU-A600-as erősítővel hajtottam őket, akkor nem volt a mélyhangban hiányosság. De a napokban vettem egy új erősítőt : Pioneer A-A9-J. Nagyon korrekt darab, szép, tiszta, részletgazdag hangja van. Csak van egy szépséghibálya, a mélyeket nem igazán úgy adja elő, mint ahogy azt eddig megszoktam.
A CAT7 ( Lappkábel a Mile KFT-től 1200Mhz ) sztem nagyon jó kábel, csak most nekem pont nem jó a semlegessége. Ezért gondoltam arra hogy kombinálnám olyan kábellel ami dúsítaná a mélyeket. És azt sikerült megtudnom hogy a VDH Magnum egy ilyen kábel.
Igazad van télleg elég drága kábel, de secundhand meg tudom bizniszelni. Arra lennék kíváncsi konkrétan hogy a VDH Magnum jó kábel? Milyen pozitív illetve negatív tulajdonságai vannak??
És ha már így megemlítetted akkor milyen kábellel kéne kiegészíteni ( ha ki kell ) a magas-közép tartományt?
Sajnos, ha az erősítőben nincs meg az a mélyenergia, akkor azt kábellel nem lehet "dúsítani". :kiraly:
Audio PC(PPV3)- Audio Note DAC3 - Convergent Audio Technology SL1 sign.- PS Audio Delta 250 monoblokkok - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - Audience Conductor hf kábel + ic-k, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature
Kábelezzünk
Helló!
Lehet hogy nem jó topicba írom a problémámat, de ha valaki tud akkor örülnék ha segítene.
Milyen hangfalkábelt tudnátok ajánlani ami egy kicsit emeli / dúsítja a mélytartományt és aminek a magasai is rendban vannak.
A hangfalim bikábelesek ( JBL ES90 ) de az erősítőn csak egy pár hangfalterminál van. Ebben az esetben mennyire jó megoldás ha a VDH Magnumból meg CAT7-ből csinálnék biwire kábelt? Magnum menne a hangfal mély termináljába a CAT7 meg a magas-közép terminálba. Úgy működne a dolog, ahogy én azt elképzelem? Vagyis a magasak akkor maradnának olyanok mint most de a mélyek erősödnének???
Azért a két 20cm-es mély hangszórónak már illene jó mélyhangokat csinálnia. Nem hiszem, hogy ha nincs, akkor azt egy kábellel kellene/lehetne korrigálni. Inkább lehet, hogy rossz helyen vannak a dobozok, vagy rossz helyen hallgatod, szóval az akusztikát nézném meg először. A másik, hogy a magnum egy drága kábel(mennyiért is vennél? ), ennyi pénzből inkább akkor már ha kettős kábelezni akarsz, akkor felülre is vennék valami gyárit. Amúgy ha jól értem cat kábeled van most, az egy viszonylag normális kábel(én is használtam), normális arányokkal, ha kevés a mély, akkor az mástól van.
Jól látod a helyzetet, a hangfal ki tudja adni a mélyeket, azzal nincs probléma. Eddig egy Technincs SU-A600-as erősítővel hajtottam őket, akkor nem volt a mélyhangban hiányosság. De a napokban vettem egy új erősítőt : Pioneer A-A9-J. Nagyon korrekt darab, szép, tiszta, részletgazdag hangja van. Csak van egy szépséghibálya, a mélyeket nem igazán úgy adja elő, mint ahogy azt eddig megszoktam.
A CAT7 ( Lappkábel a Mile KFT-től 1200Mhz ) sztem nagyon jó kábel, csak most nekem pont nem jó a semlegessége. Ezért gondoltam arra hogy kombinálnám olyan kábellel ami dúsítaná a mélyeket. És azt sikerült megtudnom hogy a VDH Magnum egy ilyen kábel.
Igazad van télleg elég drága kábel, de secundhand meg tudom bizniszelni. Arra lennék kíváncsi konkrétan hogy a VDH Magnum jó kábel? Milyen pozitív illetve negatív tulajdonságai vannak??
És ha már így megemlítetted akkor milyen kábellel kéne kiegészíteni ( ha ki kell ) a magas-közép tartományt?
PC -> DAC: Sabre Buffalo II -> IC: Excalibur IC -> Amp: Pioneer A-A9-J, Amp power cable: Valhalla CuAgI -> Speaker Cable: Excalibur -> Speaker: Triangle Celius 202
Kábelezzünk
Helló!
Kábelezzünk
Helló!
Kábelezzünk
És mi az értelme?
Vadász írt régebben(2005 nov 14) erről(nem tudom belinkelni a hozzászólást:( ):
"Az áram mindig a föld felé szeretne folyni, egy ilyen rendszerben viszont ezt úgy teszi bizonyos esetekben a legegyszerűbben, hogy az aluláteresztő szűrő jelei átfolynak a felüláteresztőn és a magassugárzón, illetve fordítva. (Kirchoff törvények) Vagyis nem EGY szűrő beiktatásával nehezítettük meg igazán a végfokunk dolgát, hanem azzal, hogy több hangszórót és annak szűrőit használjuk.
Az un. „kettős kábelezés” ötlete is ennek a problémának a csökkentésére épül, azt a „törvényt” alapul véve, hogy az erősítő hidegpontja (földje) képzetesen abszolút hidegpontnak tekinthető, vagyis az oda vezetett jelek már visszáramok formájában nem jelennek meg a szűrő másik ágán. (Ámde a jó dupla kábelezéshez máshogy kellene bekötni a keresztváltót, az összes hidegpontot külön-külön kellene az erősítő hidegpontjára vezetni, így a mai „tradicionális” kettős kábelezés nem sokat ér)"
Egyébként elég kockázatos szerintem különböző kábeleket használni, illetve elég sok próbálkozás kell, mire jobb lesz az eredmény egy picit az egyforma kábelesnél.
- Streamaudio
- V.I.P.
- Értékelés: 47
Kábelezzünk
Ez azokra a hangfalakra igaz amit így készítettek el...ez ott nincs leírva, de mivel egy adott hangfalról volt szó...én ott arra gondoltam..ha ez nem volt tiszta akkor sorry
Elolvastam. És igazam van. A hangdoboz gyártója fizikailag nem választotta el a keresztváltónál a frekvenciákat, tehát kettős kábelezésre sem alkalmas, hiszen egy csatlakozós hangszórónál is megtehetjük, hogy több drótot csatlakoztatunk az erősítő imenetére és a hangszóró bemenetére. Hm?
Akkor a Te álláspontod szerint érdekelne, hogy szerinted a bi-kábelezésnek mi a valós értelme, fizikai magyarázata.
Azért lennék erre kíváncsi mert az én értelmezésemben minden hangfal (beleértve a szimpla csatlakozóval ellátottat, illetve a dupla csatlakozóval, de a doboz belsejébe összekötött hangváltóval rendelkező dobozokat is) alkalmas a bi-kábelezésre.
Kábelezzünk
[ De mi az hogy nagyobb frekvenciákon? Az 50Hz-es trafó még milyen frekvenciákon kerül csatolásba a készülékházzal?
De szerintem hagyjuk, mert úgy se fogom érteni a választ.
Igazából nem is az 50Hz zavarja meg zenehallgatásunkat, hanem azon lévő zavarjelek, amik jóval magasabb frekvenciákat tartalmaznak. Plusz az erősítőn keresztülmenő jelek is megjelennek visszafelé a tápegység alkatrészeire, amik ezt szintén kisugározzák, és itt már nem mindegy, hogy a tekercs melyik fele van kívűl és belül, de már tényleg nem tudok én sem pontos magyarázatot, és igazán nekem is csak feltételezéseim vannak. Egyet viszont tapasztaltunk: A csöves erősítőm sokkal érzékenyebb a körülötte lévő kábelezésre, mint egy (Marantz, Dussun) tranzisztoros.
Kábelezzünk
Nem a kapacitás lesz a nagyobb, hanem az áram. A kapacnak nagyobb frekin kisebb az ellenállása....
Szerintem nagyon elbeszélünk egymás mellett.
A voltmérőnk a kapacitív csatolásból eredő feszültséget mérik, ami az általa mérhető spektrumban kisebb, a nagyobb frekvenciákon, amit már nem érzékel, nagyobb áramot leadó generátorként kell tekinteni.
Az egész magyarázat úgy indult, hogy a trafó szórása miatt van feszültség a házban az induktív csatolás(ezt írja gordon is a magyarázatban, amire azt mondtad érted) miatt. Itt meg azt írod, hogy nagyobb frekvenciánkon még nagyobbak a feszültségek és ezért az áramok. Csak a kéziműszer ezt már nem méri. De mi az hogy nagyobb frekvenciákon? Az 50Hz-es trafó még milyen frekvenciákon kerül csatolásba a készülékházzal?
De szerintem hagyjuk, mert úgy se fogom érteni a választ.
Kábelezzünk
a szórt kapacitásból származó áram. Ami nagyobb frekin nagyobb.
De hogy lesz nagyobb frekis szórt kapacitás egy 50Hzes trafón és hogy lesz ez még ráadásul nagyobb is?
Nem a kapacitás lesz a nagyobb, hanem az áram. A kapacnak nagyobb frekin kisebb az ellenállása....
Kábelezzünk
a szórt kapacitásból származó áram. Ami nagyobb frekin nagyobb.
De hogy lesz nagyobb frekis szórt kapacitás egy 50Hzes trafón és hogy lesz ez még ráadásul nagyobb is?
Kábelezzünk
Ha elolvasod a másik topicot, amit linkeltem, ott le van írva ez a műszeren áram átfolyás, miért nem számít.
Ezt a nagyobb frekvenciákon való szórást, meg nem igazán értem, mikor a hálózati feszültség 50Hz.
Hát az Sz-hang torzításba nem hiszem, hogy beleszól az 50 Hz..... A készülékházak földelése miatt nem számít az 50 Hz-en folyó áram. Viszont a CD-játszóm földfüggetlen. Akkor válik földeltté, amikor az RCA IC-n keresztül csatlakoztatom a végfokhoz. Akkor már a jelkábelen megy a szórt kapacitásból származó áram. Ami nagyobb frekin nagyobb. De már megint belebonyolódtunk. Hallható, és kész...
Kábelezzünk
Igazából nem is akartam belemenni bármilyen magyarázásba, De! a voltmérőknek is van valamekkora belső ellenállása, így ha kicsi áram is, de folyik! De nem ez a lényeg, inkább a szórt terek, ami a nagyobb feszültségűnél feltehetően nagyobbak. A voltmérőnk a kapacitív csatolásból eredő feszültséget mérik, ami az általa mérhető spektrumban kisebb, a nagyobb frekvenciákon, amit már nem érzékel, nagyobb áramot leadó generátorként kell tekinteni. Vagyis, ahol "belepiszkol", azon a sávon már nehezebb ezt mérni.
Ha elolvasod a másik topicot, amit linkeltem, ott le van írva ez a műszeren áram átfolyás, miért nem számít.
Ezt a nagyobb frekvenciákon való szórást, meg nem igazán értem, mikor a hálózati feszültség 50Hz.
Kábelezzünk
Na, olvastam is, mértem is, hallgatóztam is.
Akkor olvastad, hogy e feszültségkülönbség miatt nem folyik áram, így ez a fizikai magyarázat nem állja meg a helyét. Persze lehet hangban van különbség, a két állás között, de az nem ettől van.
Igazából nem is akartam belemenni bármilyen magyarázásba, De! a voltmérőknek is van valamekkora belső ellenállása, így ha kicsi áram is, de folyik! De nem ez a lényeg, inkább a szórt terek, ami a nagyobb feszültségűnél feltehetően nagyobbak. A voltmérőnk a kapacitív csatolásból eredő feszültséget mérik, ami az általa mérhető spektrumban kisebb, a nagyobb frekvenciákon, amit már nem érzékel, nagyobb áramot leadó generátorként kell tekinteni. Vagyis, ahol "belepiszkol", azon a sávon már nehezebb ezt mérni.
Kábelezzünk
Köszi, vmi ilyesmi fizikai magyarázatra gondoltam én is
Fizikai magyarázatnak azért ne mondjuk. Van egy jelenség amit mérni lehet és van valami, amit hallani. A miértre azonban nincs kielégítő válasz.
Kábelezzünk
Akkor olvastad, hogy e feszültségkülönbség miatt nem folyik áram, így ez a fizikai magyarázat nem állja meg a helyét. Persze lehet hangban van különbség, a két állás között, de az nem ettől van.
- Streamaudio
- V.I.P.
Kábelezzünk
És hidd el van ilyen...
És valahogy feltüntetik, hogy nem bi-amp-olható és igazából a kettős kábelezésnek sincs így értelme?
Hát sajnos ezt nem tüntetik fel, illetve a leírásában szerepelni szokott, hogy bi-apmolható-e....
Arról a dobozról amiről ott szó volt, a bi-amp nem volt feltüntetve, de mivel dupla volt a csatija és valakinél még régen szóba került, így megmértem kiszedett átkötőlapoknál, és mivel úgy is "átkötöttnek" tűnt, így kivettem a hangváltót és akkor volt "csodálkozás"....
A bi-kábelezésnek így max annyi az értelme, hogy vastagabb kábelt kap a rendszer melynek kisebb lehet a belső ellenállása, és a kapacitív és induktív mivolta is más...
Kábelezzünk
És hidd el van ilyen...
És valahogy feltüntetik, hogy nem bi-amp-olható és igazából a kettős kábelezésnek sincs így értelme?
Kábelezzünk
Köszi, vmi ilyesmi fizikai magyarázatra gondoltam én is, csak lusta voltam még belegondolni is, hát még leírni! Ha lesz több időm, én is meg fogom mérni a saját rendszeremet. Úgy látszik, érdemes....
Azért az ott olvasott "fizikai" magyarázatot érdemes kiegészíteni:A lap aljától érdemes olvasni felfelé.
Pár oldalon keresztül van róla szó.
A következőt tapasztaltam: Az erősítő háza és a védőföld között egyik irányban 67 V-ot, a másikban 84 V-ot mértem. Nincs nagy különbség.
A CD játszó egyik irányban 46.9, a másikban 47.2 V, elenyésző a különbség.
A hang akkor a legnyugodtabb, ha az erősítő a 67 V-os állásban, a CD pedig a 47.2 állásban van.
- Streamaudio
- V.I.P.
Kábelezzünk
Itt meg fogod találni a választ....remélem nem írtam "hülyeségeket"
Engem csak az lepne meg, hogy ha létezne ilyen hangfal: "A bi kábelezésnél általában nem csak a csatlakozón kívül, hanem belül a panelen (ha van) is össze van kötve a két-két "bemenet", így mindegy, hogy kiveszed a kinti átkötést vagy nem, mert belűl párhuzamosítva van..."
Ez azokra a hangfalakra igaz amit így készítettek el...ez ott nincs leírva, de mivel egy adott hangfalról volt szó...én ott arra gondoltam..ha ez nem volt tiszta akkor sorry
És hidd el van ilyen......Nekünk is volt bent ilyen doboz....
A cég legolcsóbb doboza, és a hangváltója belül a panelen olyan kiképzésű, ami kizárja a bi-amp lehetőségét, viszont a dobozba dupla csatlakozót tesznek, hogy mi okból azt csak találgatni tudom,....Lehet mivel minden dobozukba ezt a csatlakozót használják, a gyártástechnológia így olcsóbb, hogy nem kell kétfélét tartani, illetve a gépekkel vágatni...persze ez csak egy gondolat....
Kábelezzünk
Engem csak az lepne meg, hogy ha létezne ilyen hangfal: "A bi kábelezésnél általában nem csak a csatlakozón kívül, hanem belül a panelen (ha van) is össze van kötve a két-két "bemenet", így mindegy, hogy kiveszed a kinti átkötést vagy nem, mert belűl párhuzamosítva van..."
Kábelezzünk
Köszi, vmi ilyesmi fizikai magyarázatra gondoltam én is, csak lusta voltam még belegondolni is, hát még leírni! Ha lesz több időm, én is meg fogom mérni a saját rendszeremet. Úgy látszik, érdemes....
Azért az ott olvasott "fizikai" magyarázatot érdemes kiegészíteni:A lap aljától érdemes olvasni felfelé.
Pár oldalon keresztül van róla szó.
- Streamaudio
- V.I.P.
Kábelezzünk
Sőt arra is emlékszem mikor felvetettem a dolgot, hogy nem minden dupla csatlakozós hangdoboz ami alkalmas bikábelezésre az alkalmas biampra is.Engem akkor ezért szinte lehülyéztek a régiek, hogy mit beszélek, csak mert én vagyok a Tigris.Ezt minap ugyan így elmondta Streamaudio is, h ezen hangdobozok közül bizony valóban nem mind alkalmas biampra azért mert dupla csatlakozóval van ellátva.Neki senki sem mondta azt amivel engem illettek annó.Igy a téma bennem is eldöntetlen maradt, mert nem tudom ma sem kinek a szavára adhatok.A régi öregek és tapasztaltak igaz :lol!: És akkor csodálkoztok a rengeteg kérdés miatt? :lol!:
Megmondom én, hogy hülyeségeket ír. De szerintem nem ártana gondolkodni sem a rettenetes mennyiségű fórumozás mellett. Mi a frászkarika lehet az a fizikai akadály ami miatt egy erősítőről húzott két vezetékkel igen, két erősítőről húzott egy-egy dróttal pedig nem üzemképes egy hangfal, amelyiken fizikailag szétválasztható a keresztváltó? :lol!:
Amúgy a kábelek pont olyan fontosak, mint a komponensek, amelyek között futnak. Semmi hiba sincs benne, ha árban elérik vagy meg is haladják az elektronikák, dobozok árát, ez a legfeljebb tíz százalékot, harmincezreet, egy komponens árát szabad rá költeni dolgok olyanoktól származhatnak, akik még vagy ne ismerték fel a drótok jelentőségét, vagy nagyon is felismerték, de megilyedtek, hogy mostantól rendszerük pontosan kétszer annyi elemből áll. Elképesztően jó hangot lehet csinálni úgy is, ha a drótrendszer nagyon magas szintű, egységesen jó, és ahhoz keresik meg az olcsóbb komponenseket.
A "hülyeségeket ír" mondat nekem szólt? csak mert megütötte a szemem, és kíváncsi lennék rá ha igen akkor mi az érvelés?
Akár. És hogy mi az érvelés? Ugyan mi a fizikai akadálya annak, hogyha egy hangdoboznál megoldották a keresztváltó szétválasztását. akkor azt miért is használhatom egy erősítőről két-három kábellel, de nem használhatom két-három erősítőről érkező egy-egy kábellel?
A magyarországi helyzet tipikus példája...
Mindjárt hülyeségnek minősít valaki valamit, az előtt hogy annak előtte utána járt volna, miről is volt szó!
Ide a klasszikus: "egyik sarkon osztogatnak, a következőn fosztogatnak" mondás igaz...
Ajánlom figyelmedbe a következő pár sort, még egyszer nem ismételném magam:
http://www.avx.hu/forum/index.php?showtopic=13420
üdv