Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hálózati szűrők

Majik
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 161

Hálózati szűrők

Hozzászólás Szerző: Majik »

ebben a leírásban nem látok DC elnyomást, és csupán egyfázisú primerről van szó. A kiválasztott linkelt típus 2 bemenőfázisú.
/ a középpont megcsapolású szekunder régebben általános trafómegoldás volt készüléken belül is, kettő dióda (vákuumdióda) elég hozzá, és persze a középpont földre kötött, csöves technikában ez kötelező /
Nem tudom, hogy nem erted-e, vagy csak nem akarod erteni.A linkelt tipus egyfazisu transzformator es DC levalasztas az elsodleges feladata. Ha elolvasod a topikot es a gyarto weblapjat, kiderul.
Ne tevesszen meg a 2 kismegszakito.

A kozeppont megcsapolasos szekunder ma is teljesen altalanos megoldas, csak nem levalaszto trafoknal.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3667

Hálózati szűrők

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Aki meg akarja mérni a hálózat DC-jét, kézi műszerrel közvetlenül nem tanácsos és nem is pontos. Korábban csináltam kettős egyenirányítós kis áramkört ehhez, de nem találom, nem ötlik be mi volt. Viszont itt egy másik még egyszerűbb megoldás.
Kétő, lehetőleg 400V-os elkót kell szembe kötni, a R1-47k és a soros C1-C2 kondi ad egy kb 10sec beállási időt. A beállás után is marad AC, de azt már műszer 2V Dc állásban lehet mérni. Kisebb maradék AC-hez lehet nagyobb értékű kondi, vagy nagyobb R1. R2-1M inkább csak azért kell, ha véletlenül feltöltődik a kondi 200-300V-ra, akkor az lesüti, persze lassan. Az R1-R2 osztót a mérendő DC értékét is leosztja. /ezeket csak azért írom, aki kevésbe gyakorlott, de 230V így is-úgy is veszélyes/
A szimulátorban 500mV DC-t állítottam be, az meg is jelenik R2-ön.
/hoopsz, R1-47k az minimum 2W, de inkább 5W kell./

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Hálózati szűrők

Itt van.
http://www.airlinktransformers.com/bala ... cal-notes/

ebben a leírásban nem látok DC elnyomást, és csupán egyfázisú primerről van szó. A kiválasztott linkelt típus 2 bemenőfázisú.
/ a középpont megcsapolású szekunder régebben általános trafómegoldás volt készüléken belül is, kettő dióda (vákuumdióda) elég hozzá, és persze a középpont földre kötött, csöves technikában ez kötelező /

Majik
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hálózati szűrők

nem látom a kapcsolást, viszont az adatok között és képen is látszik:
Primary Protection:MCB'S 20A 2P+N Type C

Itt van.
http://www.airlinktransformers.com/bala ... cal-notes/

Majik
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hálózati szűrők

A megahertzeket hagyjuk másra, ne a DC blokkolóra. Én csupán kevesellem a kapacitást. A kereskedelmi megvalósításon két 33000uF van sorbakötve.
A PS Audio Humbusterben meg 2 db 470 mikro...

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 732

Hálózati szűrők

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

Kepzelj el inkabb egy sokkal egyszerubbet, lekapcsolod a vilagitast es a kapcsolo huz egy enyhe ivet. Megahertzek kavalkadja!
A megahertzeket hagyjuk másra, ne a DC blokkolóra. Én csupán kevesellem a kapacitást. A kereskedelmi megvalósításon két 33000uF van sorbakötve.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Hálózati szűrők

Nem tunik ugy, hogy a ceg (Airlink) trukkozesbol el. A weblapjukon ott van az elvi kapcsolas is. A trafo egyfazisu primer, a szekunder kozepcsapolasos. Elsosorban DC blokkolasra ajanljak.
nem látom a kapcsolást, viszont az adatok között és képen is látszik:
Primary Protection:MCB'S 20A 2P+N Type C

Majik
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hálózati szűrők

szerinted mi történik, ha éppen a hifi közelében elhelyezett áramtisztító, áramjavító a saját parazita és nem parazita elemei rezonanciákkal dúsítja az utcáról érkező egyébként sem tiszta áram-feszültséget. A kerület-város- ország-földrész méretű összefüggő vezeték hálózat mekkora környezeti zajt fog fel, ami hálózatot használó ronda terhelésű eszközök visszatáplált zavarkomponensekkel összegezve milyen szépen színezi az egyszerűnek gondolt 50Hz-et? Az 50Hz mellet egy rakás harmonikus és nem harmonikus komponens bizony bekúszik a hifikészülék trafója-tápegységén keresztül a hangzásba is.

Keressél gyári impedancia karakterisztikákat elkókra (már aki ki meri tenni nyilvánosság elé), és akkor sejtheted, az elkó, minél nagyobb érték, annál alacsonyabb frekvencián veszti el kapacitiv jelleget, fordul át induktivitásba, veszteségbe, a váltás közelében RLC rezgőkörként csúnya dolgokra képes.

Kepzelj el inkabb egy sokkal egyszerubbet, lekapcsolod a vilagitast es a kapcsolo huz egy enyhe ivet. Megahertzek kavalkadja!

Majik
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hálózati szűrők

nekem úgy tűnik, a linkelt balanced 5kVA-es trafó primer kétfázis, szekunder egy fázis. Ezzel könnyebb a DC kompenzálás is, de ehhez (szerintem) az lenne az ideális ha a két fázison közel egyforma a DC csúszás. Ez ritkán fog összejönni, pláne hogy mindkét fázison egymástól függetlenül mozog a DC +/- irányban. Balanced leválasztó trafó létezik primer egyfázisban, de az nem DC redukálásra, hanem főleg közösmódusú (szimmetrikus) zajelnyomásra szolgál. Ez a kétfázisú balanced trafó is kiváló a közösmúdusú zajhoz, miközben azért van neki differenciális (asszimetrikus) zaj elnyomása is.

Aztán lehet, van ebben az 5kVA-es trafóban más trükk is, de ezen az áron? kevésbé tudom elképzelni.

Nem tunik ugy, hogy a ceg (Airlink) trukkozesbol el. A weblapjukon ott van az elvi kapcsolas is. A trafo egyfazisu primer, a szekunder kozepcsapolasos. Elsosorban DC blokkolasra ajanljak.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Hálózati szűrők

Egy világ omlott össze bennem. Eddig azt hittem, egyen komponenst kondenzátorral és oldalcsípővel lehet leválasztani. Most meg itt vannak ezek a fránya diódák is.
De hogy kerülnek ide kHz-ek, nem hálózati frekiről van szó?

szerinted mi történik, ha éppen a hifi közelében elhelyezett áramtisztító, áramjavító a saját parazita és nem parazita elemei rezonanciákkal dúsítja az utcáról érkező egyébként sem tiszta áram-feszültséget. A kerület-város- ország-földrész méretű összefüggő vezeték hálózat mekkora környezeti zajt fog fel, ami hálózatot használó ronda terhelésű eszközök visszatáplált zavarkomponensekkel összegezve milyen szépen színezi az egyszerűnek gondolt 50Hz-et? Az 50Hz mellet egy rakás harmonikus és nem harmonikus komponens bizony bekúszik a hifikészülék trafója-tápegységén keresztül a hangzásba is.

Keressél gyári impedancia karakterisztikákat elkókra (már aki ki meri tenni nyilvánosság elé), és akkor sejtheted, az elkó, minél nagyobb érték, annál alacsonyabb frekvencián veszti el kapacitiv jelleget, fordul át induktivitásba, veszteségbe, a váltás közelében RLC rezgőkörként csúnya dolgokra képes. 

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég

Hálózati szűrők

lehet játszani az elkó nagyságával, növelve egyre nagyobb áram rész megy át a kondikon amivel az alsó töréspont megy lejjebb és romlik a diódák DC csökkentő hatásossága, miközben az elkó messze nem ideális lineáris eszköz, pár kHz környékén már jelentkezhet rezo is..
Egy világ omlott össze bennem. Eddig azt hittem, egyen komponenst kondenzátorral és oldalcsípővel lehet leválasztani. Most meg itt vannak ezek a fránya diódák is.
De hogy kerülnek ide kHz-ek, nem hálózati frekiről van szó?

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Hálózati szűrők

Értem, köszönöm. A 470uF-ot kevésnek tartom.
lehet játszani az elkó nagyságával, növelve egyre nagyobb áram rész megy át a kondikon amivel az alsó töréspont megy lejjebb és romlik a diódák DC csökkentő hatásossága, miközben az elkó messze nem ideális lineáris eszköz, pár kHz környékén már jelentkezhet rezo is..

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég

Hálózati szűrők

nem, internet szerte lehet ezt találni. Nekem először Juhász László mutatta meg, ő Psaudioban volt a power eszközök fejlesztője pár éve.
Értem, köszönöm. A 470uF-ot kevésnek tartom.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Hálózati szűrők

Bizony van neki impedanciája 50Hz-n, ez esetben kb. 13 ohm. Ez a kapcsolás saját tervezés?
nem, internet szerte lehet ezt találni. Nekem először Juhász László mutatta meg, ő Psaudioban volt a power eszközök fejlesztője pár éve.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Hálózati szűrők

Szia,

hasonló problémával küzdök én is. Naim rendszerem van, tehát sok toroid búgott nálam. DAC V1, HiCap, NAP250...
Nálam a búgás szörnyű volt, normál tv nézés közben zavaró volt 4m-ről is. 
Hamar összütöttem egy DC blokkolót egy graetzből és néhány elkóból. A graetz miatt nálam két soros dióda nyitófeszültségéig tűnik el a DC, a búgás nem szűnt meg, de 90%-ot esett az intenzitása, most nagyon közel hajolva épp hallható, és nem állandó.

Tervbe volt véve egy 3 soros diódás blokkoló, de szerintem ez is belenyúlt a hangzásba.

Most azonban találtam valamit. Az angol Naim fórumon számolt be róla tavaly egy koma, hogy a DC komponens ellen egy különleges felépítésű leválasztó trafót szereltetett be. A trafó búgáson kívül nála a hangzás harsány, kellemetlen jellegű is volt.
A trafó állítólag minden problémát megoldott.

Itt a link a Naim fórumos topikra:
http://forums.naimaudio.com/topic/suffe ... um-blues-1
Ez pedig a trafó, amit beszereltetett:
http://www.airlinktransformers.com/bala ... BPS5120MP/

Balaced power supply-nak csufolják angolul, és ha hozza, amit írtak róla, akkor szerintem az a 430 font bagó érte. Itt egy 5kVA-es trafóról beszélünk, mert a komának elég izmos rendszere van. Nekem elég lenne a 3kVA-es is.
Ma írtam a gyártónak, jövő héten már biztosan jelentkeznek.
Ha érdekel, beszámolok a fejleményekről.

A Naim topikban szó esik egy Isol 8, vagy valami hasonló cuccról, ami más módszerekkel éri el ugyanezt a hatást. Na az Isol 8 viszont kb 1 millió Ft.

Itthon széttrancsíroztam egy PS Audio Humbustert is, szépen kiolvasható a kapcsolása. Greatzes DC blokkoló van benne, de a fázis és a nulla vezetőn is alkalmaznak egy-egy graetz-elkó kombinációt, ami kétszeres mennyiségű DC-t blokkol, mint az enyém.
A PS Audio-t még nem próbáltam ki, kölcsönadtam tesztelésre, sokkal jobban érdekel a trafós megoldás.

nekem úgy tűnik, a linkelt balanced 5kVA-es trafó primer kétfázis, szekunder egy fázis. Ezzel könnyebb a DC kompenzálás is, de ehhez (szerintem) az lenne az ideális ha a két fázison közel egyforma a DC csúszás. Ez ritkán fog összejönni, pláne hogy mindkét fázison egymástól függetlenül mozog a DC +/- irányban. Balanced leválasztó trafó létezik primer egyfázisban, de az nem DC redukálásra, hanem főleg közösmódusú (szimmetrikus) zajelnyomásra szolgál. Ez a kétfázisú balanced trafó is kiváló a közösmúdusú zajhoz, miközben azért van neki differenciális (asszimetrikus) zaj elnyomása is.

Aztán lehet, van ebben az 5kVA-es trafóban más trükk is, de ezen az áron? kevésbé tudom elképzelni.

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég

Hálózati szűrők

a kondinak kapacitása van, kapacitív impedanciája, az magában nem sokat mond.
Az áramkép mutat egy megosztást a diódák és kondik között. Természetesen a kondi fázisban siet a diodákhoz képest, de ez az áramgörbéken nem mutatkozik
Ideális rezisztív terhelésnél így néz ki a diódák és kondik árama 50Hz/230VRMS

piros: R1 terhelés árama
kék: diódák árama
zöld: kondenzátorok árama
A DC feszültség eltolási képesség csak feszültség mérési görbéken látszik, de ott is csak úgy szemléletes, lássunk is valamit, ha a szimulációban lecsökkentem a hálózat feszültségét pl 23VRMS-re.
/forum motor élvezhetetlenre nyomorította a képet/

Bizony van neki impedanciája 50Hz-n, ez esetben kb. 13 ohm. Ez a kapcsolás saját tervezés?

Majik
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hálózati szűrők

Köszönöm az eddigi válaszokat!

Kipróbáltam korábban a "mezitlábas" transzformátort is. Sajnos, mindenféle terhelés nélkül, önmagában is búgott.
Régebben (kb. 5-6 évvel ezelőttig) a transzformátorok időnként (némi túlzással) szinte ugráltak, rázták a készülékeket. Akkor az elektromos művek kicserélte a környékünket ellátó fő transzformátort. A jelzett szélsőségek megszűntek, de az alapjelenség maradt.

Ha a lakásban minden fogyasztó áramtalanítva van, az erősítők trafója akkor is búg.

Próbálkoztam a PS Audio Humbaster-rel, ami javított a helyzeten, de sajnos nagyon beleszólt a hangba, ráadásul nem is szüntette meg teljesen a problémát.
Az, gondolom valahogy úgy "működött", mint az István01 által rajzolt áramkör.

Mi a véleményetek egy nagy méretű leválasztótrafóról? - bár gondolom, az ugyanúgy búgna, így csak a zaj helye változna meg a szobában.

Szia,

hasonló problémával küzdök én is. Naim rendszerem van, tehát sok toroid búgott nálam. DAC V1, HiCap, NAP250...
Nálam a búgás szörnyű volt, normál tv nézés közben zavaró volt 4m-ről is. 
Hamar összütöttem egy DC blokkolót egy graetzből és néhány elkóból. A graetz miatt nálam két soros dióda nyitófeszültségéig tűnik el a DC, a búgás nem szűnt meg, de 90%-ot esett az intenzitása, most nagyon közel hajolva épp hallható, és nem állandó.

Tervbe volt véve egy 3 soros diódás blokkoló, de szerintem ez is belenyúlt a hangzásba.

Most azonban találtam valamit. Az angol Naim fórumon számolt be róla tavaly egy koma, hogy a DC komponens ellen egy különleges felépítésű leválasztó trafót szereltetett be. A trafó búgáson kívül nála a hangzás harsány, kellemetlen jellegű is volt.
A trafó állítólag minden problémát megoldott.

Itt a link a Naim fórumos topikra:
http://forums.naimaudio.com/topic/suffe ... um-blues-1
Ez pedig a trafó, amit beszereltetett:
http://www.airlinktransformers.com/bala ... BPS5120MP/

Balaced power supply-nak csufolják angolul, és ha hozza, amit írtak róla, akkor szerintem az a 430 font bagó érte. Itt egy 5kVA-es trafóról beszélünk, mert a komának elég izmos rendszere van. Nekem elég lenne a 3kVA-es is.
Ma írtam a gyártónak, jövő héten már biztosan jelentkeznek.
Ha érdekel, beszámolok a fejleményekről.

A Naim topikban szó esik egy Isol 8, vagy valami hasonló cuccról, ami más módszerekkel éri el ugyanezt a hatást. Na az Isol 8 viszont kb 1 millió Ft.

Itthon széttrancsíroztam egy PS Audio Humbustert is, szépen kiolvasható a kapcsolása. Greatzes DC blokkoló van benne, de a fázis és a nulla vezetőn is alkalmaznak egy-egy graetz-elkó kombinációt, ami kétszeres mennyiségű DC-t blokkol, mint az enyém.
A PS Audio-t még nem próbáltam ki, kölcsönadtam tesztelésre, sokkal jobban érdekel a trafós megoldás.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Hálózati szűrők

A két soros 470uF-os kondinak mekkora a kapacitív ellenállása 50Hz-n? 
a kondinak kapacitása van, kapacitív impedanciája, az magában nem sokat mond.
Az áramkép mutat egy megosztást a diódák és kondik között. Természetesen a kondi fázisban siet a diodákhoz képest, de ez az áramgörbéken nem mutatkozik
Ideális rezisztív terhelésnél így néz ki a diódák és kondik árama 50Hz/230VRMS

piros: R1 terhelés árama
kék: diódák árama
zöld: kondenzátorok árama
A DC feszültség eltolási képesség csak feszültség mérési görbéken látszik, de ott is csak úgy szemléletes, lássunk is valamit, ha a szimulációban lecsökkentem a hálózat feszültségét pl 23VRMS-re.
/forum motor élvezhetetlenre nyomorította a képet/

hosszu
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1278

Hálózati szűrők

Hozzászólás Szerző: hosszu »

Amikor trafót cseréltek akkor emeltek-e a trafó teljesítmény nagyságán? ha nem, akkor az is lehet, az új modern trafó még "takarékosabb" gerjesztésű mint a békebeli volt.
Úgy gondolom, jobb, nagyobb teljesítményű trafót építettek be, mert a korábbi 215-225 V (sohasem 230 V) azonnal stabil 230-232 V-ra változott, s tartja azóta is.
longkft.hu/audioblog/

gyt
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 237

Hálózati szűrők

Hozzászólás Szerző: gyt »

Köszönöm az eddigi válaszokat!

Kipróbáltam korábban a "mezitlábas" transzformátort is. Sajnos, mindenféle terhelés nélkül, önmagában is búgott.
Régebben (kb. 5-6 évvel ezelőttig) a transzformátorok időnként (némi túlzással) szinte ugráltak, rázták a készülékeket. Akkor az elektromos művek kicserélte a környékünket ellátó fő transzformátort. A jelzett szélsőségek megszűntek, de az alapjelenség maradt.

Ha a lakásban minden fogyasztó áramtalanítva van, az erősítők trafója akkor is búg.

Próbálkoztam a PS Audio Humbaster-rel, ami javított a helyzeten, de sajnos nagyon beleszólt a hangba, ráadásul nem is szüntette meg teljesen a problémát.
Az, gondolom valahogy úgy "működött", mint az István01 által rajzolt áramkör.

Mi a véleményetek egy nagy méretű leválasztótrafóról? - bár gondolom, az ugyanúgy búgna, így csak a zaj helye változna meg a szobában.

Nálam sokáig búgott a végfokok trafója, főleg a jobb oldali (akkor is, ha megcseréltem a kettőt...), a hangfalakon is hallatszott. Leginkább akkor, amikor ment a mosógép. Lett másik mosógép, akkor is. Végül kihúzkodtam minden kábelt, kiderült, hogy az Oppo 93-as zavar be, akkor is, ha csak digitálisan voltak összekötve. Most optikai kábellel van bekötve, síri csend. 

Ha butaságot, írtam, bocs.

Minden jót.   gyt
Heed, Soulines, Power-R

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég

Hálózati szűrők

A két soros 470uF-os kondinak mekkora a kapacitív ellenállása 50Hz-n? 

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Hálózati szűrők

A lakás ebből a szempontból ki lett zárva. Többször kipróbáltam, mi történik, ha a lakás teljesen áramtalanítva van, s csak a zenéhez jön áram az "ösvényen". Ugyanaz.
Még azt is megfigyeltem, hogy a "kicsúcsosodás" leggyakrabban este 9-12 között van, de ettől függetlenül bármikor jöhet egy-egy nagyobb "roham".

Ha ki szeretnéd zárni a DC jelenlét okozta búgást, akkor építsd meg deszkában az előbbi felrakott blokkolót, a soros diódák számának emelésével, vagy dupla greatz-el (praktikus) egyre több DC-t csökkent. Ha hangra zavaró lenne, akkor a kondi minőséggel, elko és bypass fólia segíthet. A diódák csökkentik a blokkoló utáni fesz nagyságát is, +/- 0,6...1.1V x diódák száma, terhelés függően.
Amikor este terheltebb a hálózat, akkor a hálózati RMS mennyit változik? mennyire túlterhelt a ház betápja, vagy a nagytrafóé? Mert elképzelhető, a nagy terhelésre az utcai nagytrafó is félre gerjeszt, mint az előbbi példában leírt kis leválasztó trafó, és ez tovább növeli a DC szintet. Amikor trafót cseréltek akkor emeltek-e a trafó teljesítmény nagyságán? ha nem, akkor az is lehet, az új modern trafó még "takarékosabb" gerjesztésű mint a békebeli volt.

KisMarci
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 515

Hálózati szűrők

Hozzászólás Szerző: KisMarci »

Sziasztok!

Nálam is hasonló probléma volt, új építésű környéken. A Búgás átment a hangfalakra is. Mindent kipróbáltam, ilyen-olyan alap szűrőktől kezdve a leválasztó trafót is, egyik sem használt. Mindenki azt mondta, hogy földhurok van a rendszerben valahol. Nos, a "valahol" az végül a szomszéd építkezés lehetett, ami egyszer úgy levágta az áramot a környéken, hogy 3 órán keresztül nem is volt sehol. Ültünk a sötétben, mint mama hétfőnként az M1 előtt.
Mikor visszakapcsolták az áramot, másnapra észrevettem, hogy a búgás eltűnt!
Azóta megint vannak távolabb építkezések a környéken és a búgás alig hallhatóan, de újra jelent van. Esti-éjszakai órákban pedig teljesen tiszta a hang.
Usher - Valhalla - Emotiva

hosszu
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1278

Hálózati szűrők

Hozzászólás Szerző: hosszu »

Próba képpen kipróbálhatnád a szomszédok áramát is hosszabbítóval,hátha tényleg lakáson belüli a probléma.
A lakás ebből a szempontból ki lett zárva. Többször kipróbáltam, mi történik, ha a lakás teljesen áramtalanítva van, s csak a zenéhez jön áram az "ösvényen". Ugyanaz.
Még azt is megfigyeltem, hogy a "kicsúcsosodás" leggyakrabban este 9-12 között van, de ettől függetlenül bármikor jöhet egy-egy nagyobb "roham".
longkft.hu/audioblog/

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2245

Hálózati szűrők

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Ahhoz be kellene hozni az oszlopról a másik két fázist. Ráadásul, mi van, ha azokon is jelen van a búgást okozó probléma?
A zenének és a mozinak egyébként külön "ösvénye" van a villanyórai főbiztosítéktól.

Próba képpen kipróbálhatnád a szomszédok áramát is hosszabbítóval,hátha tényleg lakáson belüli a probléma.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”