Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Tűzálló (kérdés melyik) ugyanolyan hálózatinak is. Ha annak nem vált be, itt sem fog, hosszabítóba ugyanolyan kábelt tégy, mint amilyeneket hálózatinak fogsz használni.
Ez biztos? A tűzállónak, mint hangfalkábelnek a magasaival voltak gondjai. Viszont a hálózatban nem igen van szó kHz-es frekvenciáról.

arsenlupin
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 87

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: arsenlupin »

Basszus arsenlupin Te most nagyon el vagy tévedve. A készülékek ki be kapcsolásáról volt szó,nem a hálózatéról. 

Hm.... ez fel sem tűnt Én még a hosszabítóknál tartottam........

Üdv,
arsenlupin

Vendég

Kábelezzünk

Hát akkor nálad egyértelmű a helyzet.Nekem is annak tünt mikor a múltkoriban csináltam a hálókábeleket,bekötöttem szabvány szerint,aztán mégsem akart úgy szólni ahogy szerettem volna.Járattam egy ideig,nem lett jó,aztán megfordítottam a dugót és láss csodát rögtön simább,barátságosabb lett az addig kicsit fárasztó hang.

Csak azért vetettem fel ezt mert a példámból kiindulva nem biztos hogy a szabványos bekötés minden esetben jó is,érdemes megfülelni fordítottan is,elég nagy a külömbség,főleg hosszútávon.

dörmögi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 394

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: dörmögi »

Hát az enyém pont fordítva szól jobban,ezért kérdeztem.Fázisceruzával néztem és bizony a jobb hang fordított állásban van.Marantz készülékek.Ezért sem lehet biztosan jó az amcsi dugós hálókábel és aljzat,ott ugyanis nem lehet forgatni csak szereléssel.Kíváncsi lennék mások tapasztalatára is.

Az én készülékeimen be van jelölve, hova kell kerülnie a fázisnak, plusz amerikai aljzatos PS Audio Duet Power Centereket használok amerikai dugós hálózati kábelekkel, így semmi gond nincs a fázishelyes csatlakoztatással.

LP futómű: SME Model 10; Hangkar: SME V; Hangszedő: Benz Micro LP-S MR; CD futómű: Audio Research CD2; DAC: Audiomat Tango 2.5; Kazettás deck: Pioneer CT-95; Phono előfok: Audiomat Phono 2; Erősítő: Audiomat Récital MKIII; Hangfal: Coincident Super Victory; Equation 25; Hálózati kondícionáló: 2 x PS Audio Duet Power Center; Hangkarkábel: Stealth Audio Hyperphono; Digitális kábel: Heaven's Gate Audio Silver Signature; Interconnect kábelek: Stealth Audio Metacarbon és Heaven's Gate Audio Ultra Silence; Hangfalkábel: ValhallA AgPt-R, Heaven's Gate Audio Silver Signature; Hálózati kábelek: ValhallA AgPt-R, Elrod, Electraglide és PS Audio

Heed Thesis rendszer

Vendég

Kábelezzünk

Basszus arsenlupin Te most nagyon el vagy tévedve. A készülékek ki be kapcsolásáról volt szó,nem a hálózatéról. 
Na de lenne egy körkérdésem is a tisztelt hallgatósághoz ha már hálózat.Ki hogy érzi jobbnak a rendszere hangját.Szabványos hálókábel bekötéssel,azaz szembe nézve az iec csatival jobb oldali fázisnál,vagy éppen a fordított állásban.A jobbat úgy értem hogy teltebb,nyugodtabb,természetesebb hang.

Attól függ, hogy a V betű csúcsa lefelé, vagy felfelé néz (A betű forma).
Ha V betűt látsz, a baloldalt, ha A betűt, jobb oldalt van a fázis.

A gyári készülékek zöme így szól teltebben, simábban, természetesebben.

Sok IEC dugón jelölik is, hogy hol kell lennie a fázisnak.

Hát az enyém pont fordítva szól jobban,ezért kérdeztem.Fázisceruzával néztem és bizony a jobb hang fordított állásban van.Marantz készülékek.Ezért sem lehet biztosan jó az amcsi dugós hálókábel és aljzat,ott ugyanis nem lehet forgatni csak szereléssel.
Kíváncsi lennék mások tapasztalatára is.

Vendég

Kábelezzünk

Na de lenne egy körkérdésem is a tisztelt hallgatósághoz ha már hálózat.Ki hogy érzi jobbnak a rendszere hangját.Szabványos hálókábel bekötéssel,azaz szembe nézve az iec csatival jobb oldali fázisnál,vagy éppen a fordított állásban.A jobbat úgy értem hogy teltebb,nyugodtabb,természetesebb hang.

Attól függ, hogy a V betű csúcsa lefelé, vagy felfelé néz (A betű forma).
Ha V betűt látsz, a baloldalt, ha A betűt, jobb oldalt van a fázis.

A gyári készülékek zöme így szól teltebben, simábban, természetesebben.

Sok IEC dugón jelölik is, hogy hol kell lennie a fázisnak.

Vendég

Kábelezzünk

arsenlupin
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 87

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: arsenlupin »

Én is pont "ösvény" építésen törtem a fejem, sima egy eres 6mm2 vezetékben gondolkodtam.(vettem is 6db ipari dugaljat+bals dugókat)

Ez a ki-bekapcsolás elgondolkodtató......

ami mellete szól:
-kényelem
-fogyasztás

ami ellene:
-hol találsz olyan kapcsolót amibe bele megy a 6-os drót
-minden kütyü "beleszól" a hangba

Gondoltam még távirányítható dugaljra is, de annak is ugyanezek a hibái

Szerk: Vagy venni kell még egy Merlin Gerin kismegszakítót és azzal kapcsolni......

Üdv,
arsenlupin

Vendég

Kábelezzünk

Kérdi a gyerek hogy mire kellene, mondom hogy mire... erre csak  
Tehát ennyit a faluról... :foto:

Igaza volt!

A tűzálló kábel attól tűzálló, hogy bizonyos hőmérsékleteket bizonyos ideig kibír a szigetelő burkolata.
Ezenkívül vannak a halogénmentes tűzálló kábelek, amik az égésük során nem produkálnak mérgező füstgázokat.
Maga a belső réz vezető tök ugyanaz, mint bármelyik másik villanyszerelési installációs kábelben.
A tűzálló kábeleket szállodák, bevásárló központok és más nagy közforgalmú helyek biztonságtechnikai szempontból fontos rendszereiben használják. Ott nem is szabad mást használni. (tűzjelző rendszer, vészhangosítás, épületautomatika.....)
Normál otthoni körülmények között értelmetlen a sokszoros árat kifizetni egy ilyen kábelért, ezért nem tartják a villanyszerelési anyagokat forgalmazó boltok.
Ezeket zömmel olyan cégek vásárolják, akik a fenti épületek villamos szerelésével foglalkoznak. Ők meg közvetlenül valamelyik kábel nagykertől vásárolják (pl VLG)

A mizéria hifis berkekben körülötte pont olyan, mint annak idején a Pirelli körül volt.
Az is kutya közönséges installációs kábel, ami ráadásul még sodrott eres is a maga nyűgjeivel. Nála a sima egyeres rézkábelt én is jobbnak tartom (ami a "tűzálló" is).
Nem véletlenül húzták ki a falból jó sokan, mert képtelenek voltak hozzászokni a rettenetesen színezett és torz hangjához. Egyik nap így szólt, a másik nap úgy. Sokan egy évig is bírták, majd visszakötötték a régi, jól bevált egyeres rézkábelt.

Vendég

Kábelezzünk

Most nézem hogy Te elosztóhoz keresel kábelt.Na ahhoz viszont bőven jó az ami a falban is van,jobbat vastagabbat felesleges raknod.
Ebben van igazság, a vastag 230V-os kábel igazából a villanyórától kezdve jó, mégpedig általában elosztó nélkül ("multi-ösvény"). Mégis, elosztóhoz kábelnek gyakran még akkor is jobb a hatos 6242Y a négyesnél, ha a falban szokásos 2.5mm2 MCU drótok vannak és készülékek hálózatija is "normál" vezető-keresztmetszetű. Ilyen konfigurációban a hangzásbalansz is borulhat - erre nincs általános recept.

Vendég

Kábelezzünk

Szerintem a Pirelli inkább autókerékre való... hálózatra nem tenném, amit eddig hallottam, az egyáltalán nem tetszett a túlzott és torz basszus miatt, a többiről nem is beszélve...
Eleinte Darvasnak is voltak fenntartásai... talán hagyni kellett volna bejáratódni. A kikapcsolásokkal tarkított járatás során ide-oda ingadozik a hangzásbalansza, még 1-2 hét múlva is vissza-visszatérhet a mackós műbasszus. Végül nagyjából az marad, amit a rendszer tud, legalábbis villanyórától a dugaljig kiépítve. Vékony után vastag kábelt sorbakapcsolni nem túl szerencsés dolog, nehéz megjósolni, mi lesz belőle. Egy biztos: a 6242Y nem fog széphangút varázsolni a gyenge hifiből. Az ilyen "varázslatoknak" rendszerint súlyos ára van (lásd hálózati szűrők).

dörmögi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 394

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: dörmögi »

Ugyanez a szitu, zajos, zavaros, szennyezett hálózat, és a konnektorba dugva egy olyan APC-cucc, ami egyrészt akksis szünetmentes ÉS túlfeszültségvédő (2 lyuk), illetve csak túlfesz-védő (3 lyuk). 
Az akksiról kapott áram lehet jobb, mint a sima konnektorból jövő? A laikus válaszom talán igen lenne, de igazán nem értek hozzá, félek, csak belehallom a valamit a valahova.

Szerinted, Szerintetek, Urak?

Az APC cuccok alapvetően számítógépekhez lettek kitalálva, nem hifis célokra. A szünetmentes feladata itt nem az, hogy tiszta szinuszjelet állítson elő, hanem az, hogy egyáltalán kapjon áramot a készülék. Ezt ráadásul még a túlfeszvédelem is tetézi, ami a helyzetet szerintem még rosszabbá teszi. Mint korábban írtam, tapasztalatom szerint a direkt hifis célokra szánt hálózati szűrők sokszor szintén rontanak a hangon, de ez szerencsére nem mindegyikre igaz. Sajnos a jók magyar viszonylatban nem olcsók, egy PS Audio Ultimate Outlet (már nem gyártják) használtan 40-50 ezer körül van, az új PS Audio Duet Power Center pedig 70-75 ezerbe kerül (én két ilyet használok, egyet a digitális, egyet az analóg készülékeknek). Ennél olcsóbb megoldás a Hivox Alces, amelynek a tapasztalatok szerint szintén van saját hangja (mint minden ilyen jellegű terméknek), amivel aztán valaki vagy együtt tud élni vagy nem. Próbálj ki esetleg egy ilyet, hátha megoldja a gondjaidat.

LP futómű: SME Model 10; Hangkar: SME V; Hangszedő: Benz Micro LP-S MR; CD futómű: Audio Research CD2; DAC: Audiomat Tango 2.5; Kazettás deck: Pioneer CT-95; Phono előfok: Audiomat Phono 2; Erősítő: Audiomat Récital MKIII; Hangfal: Coincident Super Victory; Equation 25; Hálózati kondícionáló: 2 x PS Audio Duet Power Center; Hangkarkábel: Stealth Audio Hyperphono; Digitális kábel: Heaven's Gate Audio Silver Signature; Interconnect kábelek: Stealth Audio Metacarbon és Heaven's Gate Audio Ultra Silence; Hangfalkábel: ValhallA AgPt-R, Heaven's Gate Audio Silver Signature; Hálózati kábelek: ValhallA AgPt-R, Elrod, Electraglide és PS Audio

Heed Thesis rendszer

nehai
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 228
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: nehai »

Esetleg tűzálló? Itt gondolom nincsenek meg azok a problémái, mint hangszórókábel esetén.
Tűzálló (kérdés melyik) ugyanolyan hálózatinak is. Ha annak nem vált be, itt sem fog, hosszabítóba ugyanolyan kábelt tégy, mint amilyeneket hálózatinak fogsz használni.

Doky
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1028

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Doky »

Ma bementem a "faluban" az egyik "nagy" villamossági boltba (sok villanyszerelő ide jár árut beszerezni), kérdezem a csókát hogy van-e "tűzálló kábeletek"?
Az meg milyen? (kérdi)
Elmesélem neki, mondom a típust... kikeresi a katalógusból... megnézi a sz.gépben... hát nekik nincs ilyen és nem is szokott lenni... de azért felhívja a nagykert ahonnan hozzák az árut hozzájuk...
Hát 180 ft/m. lenne (nettó) ha lenne, de ott sincsen.

Kérdi a gyerek hogy mire kellene, mondom hogy mire... erre csak :foto:

Tehát ennyit a faluról...
Dune HD Smart H1.,Yamaha WXAD-10., NAD C 326BEE., Evidence Audio Siren II., ZsoltAudio StandART Two Pro., Asus K50IJ. (WD 1.5 TB, WD Pasport 250 GB)., Zimonyi Attila Forte IC., Profigold., Gotham., Lapp., Viablue X60 táp, CA. és Profigold HDMI... Samsung UE46EH6030., HiVox Alces.

Vendég

Kábelezzünk

Szerintem a Pirelli inkább autókerékre való... hálózatra nem tenném, amit eddig hallottam, az egyáltalán nem tetszett a túlzott és torz basszus miatt, a többiről nem is beszélve...
Mit használnál helyette?
Esetleg tűzálló? Itt gondolom nincsenek meg azok a problémái, mint hangszórókábel esetén.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5158

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fülelek »

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: lehoako »

KMT Úr! 
Hol lehet lőni és mennyiért ezt a 4 mm-s Pirelli-t?

http://www.penna-media.hu/poor/hifi/pirelli.html

Szünetmentes:
Én kétlem. Van olyan típus, ami nem is igazi szinuszt tol ki magából... De fene tudja.

Köszönöm szépen a válaszokat, ilyen későn.

Valaki más?

Vendég

Kábelezzünk

KMT Úr! 

http://www.penna-media.hu/poor/hifi/pirelli.html

Szünetmentes:
Én kétlem. Van olyan típus, ami nem is igazi szinuszt tol ki magából... De fene tudja.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: lehoako »

Elosztó vásárlásán töröm a fejem. Milyet érdemes venni nem túl drágán?Mennyire szól bele a hangba, ha túlfeszvédelem, zajszűrés, vagy kapcsoló gomb van az elosztóban?

Ezek az eszközök sajnos sokszor dinamikakompresszorként működnek, vigyázni kell velük. Valamikor a 90-es évek elején vettem egy APC-s elosztót, az akkori rendszerem hangján mondjuk még valamennyit javított is, annyira szemetes és instabil volt a hálózat Debrecenben, de ma már nem tenném a rendszerem elé. Igaz, hogy még most is használom: levegőtisztító megy róla.

Na, dörmögi, Te vagy az én emberem!

Ugyanez a szitu, zajos, zavaros, szennyezett hálózat, és a konnektorba dugva egy olyan APC-cucc, ami egyrészt akksis szünetmentes ÉS túlfeszültségvédő (2 lyuk), illetve csak túlfesz-védő (3 lyuk).

Az akksiról kapott áram lehet jobb, mint a sima konnektorból jövő? A laikus válaszom talán igen lenne, de igazán nem értek hozzá, félek, csak belehallom a valamit a valahova.

Szerinted, Szerintetek, Urak?

KMT Úr!

Vendég

Kábelezzünk

Most nézem hogy Te elosztóhoz keresel kábelt.Na ahhoz viszont bőven jó az ami a falban is van,jobbat vastagabbat felesleges raknod.Kontavill meg ha jól tudom van hatosban is,mondjuk erre mérget nem vennék,de mintha láttam volna valamelyik bricóban.
Nem tudom, milyen van a falban, de a 4 mm-es pirelli nem túl drága, hogy ezen spóroljak.

arzachel:
Ez a keletinél lévő utcában lenne? Ott van piac?

Bár láttam most egész ígéretes Legrand elosztókat.

rozoga62
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 95

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: rozoga62 »

Sziasztok! Látom, megy a kábelezés rendesen...
Nálam is esedékes lesz a közeljövőben a lakás átvezetékelése.
Az órától a dugaljig, amiről a hifit működtetném, MBCU 3x2,5-ös vezetékre gondoltam, ha már egyszer csere és nincs is messze az óra.
Valahol olvastam erről (lehet, hogy itt?)...Nem tűnik rossz megoldásnak.

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 747

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: arzachel »

Köszönöm a válaszokat! 
Szétnéztem itthon, van egy kontavill és két ATC elosztó.
A kontavillt még általánosban "sanyiztuk" össze fizika órán. Kár, hogy csak három szlotos...

arzachel:
Van ötleted, Pesten melyik piacon érdemes ilyen elosztót keresni?

Sajnos a Verseny utcai piacot 3 nap múlva bezáratja a rezsim,de az utcán működő szabad piac szombaton és vasárnap 5-től kb.8-óráig üzemel mert utána megjelennek a sünök és elzavarják az embereket.Itt láttam ilyet a múlt héten is.
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

Vendég

Kábelezzünk

Most nézem hogy Te elosztóhoz keresel kábelt.Na ahhoz viszont bőven jó az ami a falban is van,jobbat vastagabbat felesleges raknod.Kontavill meg ha jól tudom van hatosban is,mondjuk erre mérget nem vennék,de mintha láttam volna valamelyik bricóban.

Vendég

Kábelezzünk

Köszönöm a válaszokat!

Szétnéztem itthon, van egy kontavill és két ATC elosztó.
A kontavillt még általánosban "sanyiztuk" össze fizika órán. Kár, hogy csak három szlotos...

arzachel:
Van ötleted, Pesten melyik piacon érdemes ilyen elosztót keresni?

Vendég

Kábelezzünk

Van tippetek arra, hogy milyen (szerelhető) elosztó aljzatot vegyek? Lehet, hogy a kapcsolót is hanyagolom inkább.  Inkább kúszok-mászok, és kihúzom.  
Esetleg kábel ügyben is segíthetnétek, eddig a tűzálló és a pirelli került látótérbe, de egyikről sem vagyok meggyőződve, hogy az kell nekem. 

A hatos Pirelli 6242Y kábelt próbáld ki az Arzachel által javasolt elosztóhoz, bár olyan villásdugót nem könnyű találni, amibe 6mm2 megfúrás/forrasztás nélkül belemegy. Pár nap járatás után el fogsz csodálkozni... és gondolkozni a szeparált betáp ösvény(ek) kiépítésén. Annyi pénzért hálózati kábelnek is nagyon jó, neutrálisabb a tűzállónál. Igazából csak komoly felbontású hifihez kell jobb.

Az elosztó kapcsolója mindig ront a hangon. A hálózati szűrőkről osztom Dörmögi véleményét. Aki DIY hálózatiban gondolkodik, annak Eichmann Power Stripből brit aljzatost érdemes venni...

A hatos pirellihez jó a bals villa is.Olcsó és könnyen szerelhető.
Elosztónak jó a kontavill is,mondjuk elég gyenge a kábelrögzítő része,de megoldható egy kis ügyeskedéssel.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”