Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hálózati szűrők

hosszu
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1278

Hálózati szűrők

Hozzászólás Szerző: hosszu »

Azta!! de azért hozhattak volna valami pár alapműszert, persze ezek nem standard műszerek a kivonulós szerviz autóban
Azt ígértem, beszámolok, mire jutok trafóbúgás ügyben az ELMŰ-vel.

Kezdeti lelkesedésem alábbhagyott.
Némi késés és ismételt személyes "fülügyrevétel" után kihozták a mérőműszereket. Egyet a szomszéd utcában lévő transzformátorra, egyet az utcánk végén lévő szakaszhatárra, egyet pedig a villanyóránkhoz tettek.
Két heti mérés után (karácsony előtt) elvitték őket.
Múlt héten felhívtam az ELMŰ-t, hogy mi van?
Kiderült, a lakásunkba tett mérőműszer egyetlen percig nem működött, ezért a másik kettőből próbálnak okosabbak lenni.
Szóval jelenleg - immár 2 hónap után - fogalmuk sincs, mi a baj, de még azt sem, hogy milyen jellegű, "merre induljak"...

Ellenben, ma átutaltak 5000 Ft kötbért - ilyenről sem hallottam még!
longkft.hu/audioblog/

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3667

Hálózati szűrők

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Életem egyik legpozitívabb csalódását éltem ma át - kalapot emelek az ELMŰ dolgozói és hozzáállása előtt!

A megbeszélt időben becsöngetett két munkatársuk, akik már részletesen mindent tudtak, de azért a részleteket egyeztettük.
Megnézték a villanyórát és környékét, megnézték a földelést (csak szemrevételezve ), majd bejöttek a hifihez, házimozihoz és megnézték a bekötéseket.
Ezután meghallgatták a trafók brummogását. Feltettek néhány kérdést (fut-e valahol vascsőben a vezeték, van-e a lakásban LED-lámpa, fénycső, stb.).
Kicsit gondolkodtak, felhívták a főnöküket, akivel alaposan átbeszélték a helyzetet - egyetlen pillanatra sem próbálták rám tolni a felelősséget.

Ezután elmondták, milyen problémákra gyanakszanak: pl. fázistörés (csúszás?), rosszul működő napelem inverter, hibás ELMŰ transzformátor, stb.

Azt a megoldást javasolták (a türelmemet kérve!!!), hogy néhány napon belül bekötnek egy mérőműszert (feszültség, zaj, színusztorzulás, felharmonikusok, stb.) a környékünk saját trafójához az "induló" vezetékhez, egyet a villanyórámhoz, egyet pedig az áramellátási szakasz végére.
Az eredményeket kiértékelik és megpróbálják megtalálni az okot.

Ezután, saját maguk felajánlották, hogy amennyiben nem tudják a problémát megoldani, megmérik a másik két fázis zajterhelését is, és a "tisztábbat" bekötik hozzánk.

Az végeredményről beszámolok.

Azta!! de azért hozhattak volna valami pár alapműszert, persze ezek nem standard műszerek a kivonulós szerviz autóban

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Hálózati szűrők

Na, voltak az ELMÜ-s szakik mérni, találtak valami rendellenes dolgot, vagy éppen akkor tiszta volt a hálózat, nem ugráltak a trafók a erősítö(k)ben?
Életem egyik legpozitívabb csalódását éltem ma át - kalapot emelek az ELMŰ dolgozói és hozzáállása előtt!

A megbeszélt időben becsöngetett két munkatársuk, akik már részletesen mindent tudtak, de azért a részleteket egyeztettük.
Megnézték a villanyórát és környékét, megnézték a földelést (csak szemrevételezve ), majd bejöttek a hifihez, házimozihoz és megnézték a bekötéseket.
Ezután meghallgatták a trafók brummogását. Feltettek néhány kérdést (fut-e valahol vascsőben a vezeték, van-e a lakásban LED-lámpa, fénycső, stb.).
Kicsit gondolkodtak, felhívták a főnöküket, akivel alaposan átbeszélték a helyzetet - egyetlen pillanatra sem próbálták rám tolni a felelősséget.

Ezután elmondták, milyen problémákra gyanakszanak: pl. fázistörés (csúszás?), rosszul működő napelem inverter, hibás ELMŰ transzformátor, stb.

Azt a megoldást javasolták (a türelmemet kérve!!!), hogy néhány napon belül bekötnek egy mérőműszert (feszültség, zaj, színusztorzulás, felharmonikusok, stb.) a környékünk saját trafójához az "induló" vezetékhez, egyet a villanyórámhoz, egyet pedig az áramellátási szakasz végére.
Az eredményeket kiértékelik és megpróbálják megtalálni az okot.

Ezután, saját maguk felajánlották, hogy amennyiben nem tudják a problémát megoldani, megmérik a másik két fázis zajterhelését is, és a "tisztábbat" bekötik hozzánk.

Az végeredményről beszámolok.
longkft.hu/audioblog/

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Hálózati szűrők

Most már megvárom az elektromos művek mérőműszerét - csütörtökön reggel hozzák
Na, voltak az ELMÜ-s szakik mérni, találtak valami rendellenes dolgot, vagy éppen akkor tiszta volt a hálózat, nem ugráltak a trafók a erősítö(k)ben?

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Hálózati szűrők

akkor mégis csak össze kéne dobni azt a segéd RC áramkört, ahhoz elég a kisebb határú műszer
Most már megvárom az elektromos művek mérőműszerét - csütörtökön reggel hozzák
longkft.hu/audioblog/

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Hálózati szűrők

A vízvezeték (gázvezeték) és a védőföld között nincs feszültség, ezt már régebben megnéztem.

A fázis és a nulla között nem mértem meg az egyenfeszültséget, mert azt írtátok 750 V méréshatár kellene (hogy túlélje a műszer), az enyém pedig csak 250 Voltos.

akkor mégis csak össze kéne dobni azt a segéd RC áramkört, ahhoz elég a kisebb határú műszer

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Hálózati szűrők

akkor valószínű ez a hiba kizárható. amit még talán érdemes megmérni, a konnektor védőföld és a lakásban elérhető fém vízvezeték, és/vagy gázvezeték fémtiszta pontja között van-e feszültség? Habár újabban egyre gyakoribb hogy mindkettő műanyag. Ezeket is összekötik valahol a ház betáp pontján. Persze láttam olyat, ahol ez nincs, nálunk családi háznál pl nincs.
A fázis-nulla közötti 300-600mV DC méréssel próbálkoztál már? Mert ha minden trafós készülék rángatózik, akkor ott több volt is lehet DC.

A vízvezeték (gázvezeték) és a védőföld között nincs feszültség, ezt már régebben megnéztem.

A fázis és a nulla között nem mértem meg az egyenfeszültséget, mert azt írtátok 750 V méréshatár kellene (hogy túlélje a műszer), az enyém pedig csak 250 Voltos.
longkft.hu/audioblog/

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Hálózati szűrők

Köszönöm!
Megmértem: 4,5 kW terhelés hatására sem egyen- sem váltófeszültség nem mérhető a nulla és védőföld között.

akkor valószínű ez a hiba kizárható. amit még talán érdemes megmérni, a konnektor védőföld és a lakásban elérhető fém vízvezeték, és/vagy gázvezeték fémtiszta pontja között van-e feszültség? Habár újabban egyre gyakoribb hogy mindkettő műanyag. Ezeket is összekötik valahol a ház betáp pontján. Persze láttam olyat, ahol ez nincs, nálunk családi háznál pl nincs.
A fázis-nulla közötti 300-600mV DC méréssel próbálkoztál már? Mert ha minden trafós készülék rángatózik, akkor ott több volt is lehet DC.

SZL0926
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 6

Hálózati szűrők

Hozzászólás Szerző: SZL0926 »

Az AlcesOne nem párhuzamos eszköz, teljesen másképp működik, mint a többi hasonló holmi. A PS Audio NH-t ismerem, nekem is van, kapcsolóüzemű tápegységek használatakor azok káros hatásait jól semlegesíti, más új isoplugesetben ártani nem használ. Az Isoplugot a honlapjuk szerint már nem gyártják... 
ez az új!
http://www.isoteksystems.com/products/d ... 3-isoplug/

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Hálózati szűrők

további hibalehetőség. Nullavezető nullázópont körüli, vagy éppen a védőföld hibás, nem elegendő kis ellenállása.
A ház földelési ellenállását speciális műszerrel lehet mérni, viszont a nullázást te is megmérheted. A földelt konnektor nulla és védőérintkezőt mérd meg AC és DC állásban is úgy hogy közben az az ág legyen valamivel 1-2kW leterhelve. Ha jelentősen megemelkedik a nulla vezető feszültsége, pár voltra, pláne ha az lebeg, akkor ez is okozhat durva trafó búgást. A házunk felújítása előtt nálam volt ilyen nullaszakadás a nullázó pontnál, a bejövő három fázisból lett lebegő fázis, volt amelyik 300V, volt amelyik 170V-ra csúszott. Tulajdonképpen ez analóg bizonyos értelemben a DC hibával, mert a nullavezető, mint referencia pont feszültséget kap, váltót, és/vagy DC-t is. Ha több lakásos az épület, akkor a nullázása nem lakásonként, hanem egy közös ponton van, ezért ez a jelenség a többi lakásban is megjelenik.

Köszönöm!
Megmértem: 4,5 kW terhelés hatására sem egyen- sem váltófeszültség nem mérhető a nulla és védőföld között.
longkft.hu/audioblog/

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Hálózati szűrők

A helyzet némileg változott (romlott)

Az elmúlt két napban többször is olyan jel érkezett a hálózatunkra, aminek következtében a toroidok elkezdték szó szerint rángatni a készülékeket - a készülékek remegtek, (a DAC tápegysége egyenesen "táncolt" a golyós alátéten!). A búgás és a rázkódás 10+ méterre, másik helyiségekben is hallható volt. A "trafókoncertben" részt vett a HM-erősítő és a gyereké is.

Felhívtam az elektromos műveket, akik csütörtökön "megfigyelés alá" helyezik a lakás elektromos ellátását és a környéket ellátó trafó működését.
Első körben hibásan kivitelezett napelemes visszatáplálásra gondolnak.

Teljesen korrekt a hozzáállásuk - eredményről majd beszámolok.

további hibalehetőség. Nullavezető nullázópont körüli, vagy éppen a védőföld hibás, nem elegendő kis ellenállása.
A ház földelési ellenállását speciális műszerrel lehet mérni, viszont a nullázást te is megmérheted. A földelt konnektor nulla és védőérintkezőt mérd meg AC és DC állásban is úgy hogy közben az az ág legyen valamivel 1-2kW leterhelve. Ha jelentősen megemelkedik a nulla vezető feszültsége, pár voltra, pláne ha az lebeg, akkor ez is okozhat durva trafó búgást. A házunk felújítása előtt nálam volt ilyen nullaszakadás a nullázó pontnál, a bejövő három fázisból lett lebegő fázis, volt amelyik 300V, volt amelyik 170V-ra csúszott. Tulajdonképpen ez analóg bizonyos értelemben a DC hibával, mert a nullavezető, mint referencia pont feszültséget kap, váltót, és/vagy DC-t is. Ha több lakásos az épület, akkor a nullázása nem lakásonként, hanem egy közös ponton van, ezért ez a jelenség a többi lakásban is megjelenik.

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Hálózati szűrők

A műszered 1000V-os (750V) állásban az alsó digitet nem képes mérni, ha 200V-ba teszed, az már túl vezérli, de talán még nem megy tönkre, 20V-ra már nem menj le. Ha még ez sem elég megbízható, akkor amit felrajzoltam kondis--ellenállásos mérősegéd, azzal mérj.
A helyzet némileg változott (romlott)

Az elmúlt két napban többször is olyan jel érkezett a hálózatunkra, aminek következtében a toroidok elkezdték szó szerint rángatni a készülékeket - a készülékek remegtek, (a DAC tápegysége egyenesen "táncolt" a golyós alátéten!). A búgás és a rázkódás 10+ méterre, másik helyiségekben is hallható volt. A "trafókoncertben" részt vett a HM-erősítő és a gyereké is.

Felhívtam az elektromos műveket, akik csütörtökön "megfigyelés alá" helyezik a lakás elektromos ellátását és a környéket ellátó trafó működését.
Első körben hibásan kivitelezett napelemes visszatáplálásra gondolnak.

Teljesen korrekt a hozzáállásuk - eredményről majd beszámolok.

longkft.hu/audioblog/

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Hálózati szűrők

Alakul ez.A súlyos hiba miatt meg elnézést mindenkitől.
doboz-ház-burkolat rezonancia csillapításhoz a legjobb módszer az autós-hifiseknél kapható bitugéles öntapadó lemez, többféle vastagságban kapható. A boboz-burkolat belső felére kell ragasztani, ahol nem zár el szellőzést és nincs útban más szerelvénynek. Sokkal hatékonyabb mint blutack. Hátrány, maradék és szennyeződés nélkül nehéz eltávolítani, a blutack az leszedhető tisztán.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2245

Hálózati szűrők

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Igen, a HM-erősítőnél kipróbáltam, javított is rajta, ott is hagytam a tetején. Az ajánlott súly és az említett golyós alátét szinte teljesen megszüntette a búgást - köszönöm az ötletet!
A sztereó erősítőm teteje mintegy 5 mm vastag, valamint tele van szellőzőnyílásokkal, így arra nem tennék plusz súlyt.

Alakul ez.A súlyos hiba miatt meg elnézést mindenkitől.

Majik
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 161

Hálózati szűrők

Hozzászólás Szerző: Majik »

A golyós alátétnek köszönhetően a bekapcsolás utáni hangosabb búgás is sokat csökkent.
A hangszórókból nálam egyik erősítővel sem hallatszott (hallatszik) semmiféle zaj.
Van egy digitális mérőműszerem - túléli, ha egyenáram mérési "helyzetben" bedugom a hálózatba?

Kizart dolog!Egyenfeszultseg meres uzemmodban, es 400V mereshatar beallitassal.
Igy csak akkor tudsz DC komponenst merni, ha a muszer legalabb 4 digites kijelzoju.
Egyeb esetben rc oszton kell merni kisebb mereshatarral.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Hálózati szűrők

A golyós alátétnek köszönhetően a bekapcsolás utáni hangosabb búgás is sokat csökkent.
A hangszórókból nálam egyik erősítővel sem hallatszott (hallatszik) semmiféle zaj.

Van egy digitális mérőműszerem - túléli, ha egyenáram mérési "helyzetben" bedugom a hálózatba?

A műszered 1000V-os (750V) állásban az alsó digitet nem képes mérni, ha 200V-ba teszed, az már túl vezérli, de talán még nem megy tönkre, 20V-ra már nem menj le. Ha még ez sem elég megbízható, akkor amit felrajzoltam kondis--ellenállásos mérősegéd, azzal mérj.
A hangfal brumm az nem függ össze a trafóbúgással általában. A trafó csak mechanikusan búg, a csöveseknek meg mindig van maradék brummja, tranyósnak szinte soha.

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Hálózati szűrők

bekapcsolás után kb 30-50másodpercig (feltöltődnek a kondik, munkapontok kezdenek beállni) még most búg, hallani lehet a sweet-pontból, aztán elhalkul és halkabb mint a hangszóróból is alig hallható brumm (1mV kb a hangszóró kapcson). Az erősítő nálam is golyókon himbál, Libra üveg-acél golyó.

longkft.hu/audioblog/

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Hálózati szűrők

Hosszu,nekem volt olyan erősítőm aminek a készülékháza erősítette fel a trafó búgását,és erre némi súj rátétele szinte teljesen megszüntette a búgást.Nem tudom próbáltad e,csak egy tipp.
Igen, a HM-erősítőnél kipróbáltam, javított is rajta, ott is hagytam a tetején. Az ajánlott súly és az említett golyós alátét szinte teljesen megszüntette a búgást - köszönöm az ötletet!

A sztereó erősítőm teteje mintegy 5 mm vastag, valamint tele van szellőzőnyílásokkal, így arra nem tennék plusz súlyt.
longkft.hu/audioblog/

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2245

Hálózati szűrők

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Hosszu,nekem volt olyan erősítőm aminek a készülékháza erősítette fel a trafó búgását,és erre némi súj rátétele szinte teljesen megszüntette a búgást.Nem tudom próbáltad e,csak egy tipp.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Hálózati szűrők

Ismételten köszönöm mindenkinek a segítséget a transzformátoraim búgásával kapcsolatban. Folyamatosan emésztem (és próbálom felfogni) mindazt, amit írtatok.

Azonban egy figyelemreméltó változás történt mióta felvetettem a problémát!
Hirtelen felindulásból golyós alátéteket tettem az erősítők alá. A búgás nagymértékben csökkent. A "nagy" erősítőmnél még a leghangosabb időszakban is csak kb. 1 méterről hallható, a házimozi erősítőm transzformátora pedig szinte teljesen elhalkult.

Nem az elektromos művek szánt meg, mert az alátéteket kivéve ismét megnő a búgás hangereje, hanem azok nyelik el(?), csillapítják(?) a transzformátorok zaját.

Ez meglepett, de örömteli esemény.

Ettől függetlenül kíváncsian olvasom javaslataitokat - remélem, valamelyikkel véglegesen el tudom csendesíteni a trafókat.

én azért kíváncsi lennék, ha meg tudnád mérni mennyi a mérhető DC nálad? anno amikor nekem fontos volt a toroidok (1-1db 900VA típus teljesítményű a csövesekben) búgását csökkenteni 300-500mV-ot mértem. A diódás blokkolóval generálisan csökkent, persze nem nullára a búgás, bekapcsolás után kb 30-50másodpercig (feltöltődnek a kondik, munkapontok kezdenek beállni) még most búg, hallani lehet a sweet-pontból, aztán elhalkul és halkabb mint a hangszóróból is alig hallható brumm (1mV kb a hangszóró kapcson). Az erősítő nálam is golyókon himbál, Libra üveg-acél golyó.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Hálózati szűrők

Hálózati zavarok szűrésére is alkalmas leválasztó trafó fő jellemzője éppen fordított mint pl a csövesek széles sávú kimenőtrafók 1Hz-200kHz lineáris átviteli igénye. Sőt, a szűrésre is szánt trafó még a normál hálózati trafónál is keskenyebb sávszélességű kell legyen. A széles-sávú audió trafókat (toroid) gyártó Plitron keskeny-sávú trafókat is gyárt, több passzív hálózati szűrőket gyártó hifis cég építi be a Plitron NBT-vel jelölt (Narrow Bandwidth Technology) toroid leválasztó trafóit.

itt leírás

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Hálózati szűrők

Ismételten köszönöm mindenkinek a segítséget a transzformátoraim búgásával kapcsolatban. Folyamatosan emésztem (és próbálom felfogni) mindazt, amit írtatok.

Azonban egy figyelemreméltó változás történt mióta felvetettem a problémát!
Hirtelen felindulásból golyós alátéteket tettem az erősítők alá. A búgás nagymértékben csökkent. A "nagy" erősítőmnél még a leghangosabb időszakban is csak kb. 1 méterről hallható, a házimozi erősítőm transzformátora pedig szinte teljesen elhalkult.

Nem az elektromos művek szánt meg, mert az alátéteket kivéve ismét megnő a búgás hangereje, hanem azok nyelik el(?), csillapítják(?) a transzformátorok zaját.

Ez meglepett, de örömteli esemény.

Ettől függetlenül kíváncsian olvasom javaslataitokat - remélem, valamelyikkel véglegesen el tudom csendesíteni a trafókat.
longkft.hu/audioblog/

Majik
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hálózati szűrők

nekem aztán hót mindegy, az 5kW típus amit feltettél abban is toroid van és nem kettő hanem 3 primer megszakítós, Primary Protection: MCB'S 20A 2P+N Type C, ahol 2P az kettő 20A fázist jelent, N pedig a nullát,  tehát fix bekötéssel szabad csak használni, vagy háromfázisú 5pólusú dugaljról, amin a pólusok nem cserélődnek fel.
http://www.airlinktransformers.com/bala ... BPS5120MP/
DC elnyomási funkció a gyártói adatokban sehol szerepel, ezt a fórumon lehet hangoztatják, de nekem az nem mérvadó. Egyébként a leválasztó trafó képes szerencsés kivitelben a hálózati DC-t csökkenteni, de kevésbé mint a diódás egyszerű áramkör.

Itt a trafo rajza. Hova kotod a 2 fazist?
A leirasban pedig ott a DC komponens elleni vedelem leirasa.
Mit lehet ezen ennyit ertetlenkedni?

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Hálózati szűrők

Nem tudom, hogy nem erted-e, vagy csak nem akarod erteni.
A linkelt tipus egyfazisu transzformator es DC levalasztas az elsodleges feladata. Ha elolvasod a topikot es a gyarto weblapjat, kiderul.
Ne tevesszen meg a 2 kismegszakito.

A kozeppont megcsapolasos szekunder ma is teljesen altalanos megoldas, csak nem levalaszto trafoknal.

nekem aztán hót mindegy, az 5kW típus amit feltettél abban is toroid van és nem kettő hanem 3 primer megszakítós, Primary Protection: MCB'S 20A 2P+N Type C, ahol 2P az kettő 20A fázist jelent, N pedig a nullát,  tehát fix bekötéssel szabad csak használni, vagy háromfázisú 5pólusú dugaljról, amin a pólusok nem cserélődnek fel.
http://www.airlinktransformers.com/bala ... BPS5120MP/
DC elnyomási funkció a gyártói adatokban sehol szerepel, ezt a fórumon lehet hangoztatják, de nekem az nem mérvadó. Egyébként a leválasztó trafó képes szerencsés kivitelben a hálózati DC-t csökkenteni, de kevésbé mint a diódás egyszerű áramkör.

Majik
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hálózati szűrők

Aki meg akarja mérni a hálózat DC-jét, kézi műszerrel közvetlenül nem tanácsos és nem is pontos. Korábban csináltam kettős egyenirányítós kis áramkört ehhez, de nem találom, nem ötlik be mi volt. Viszont itt egy másik még egyszerűbb megoldás.
Kétő, lehetőleg 400V-os elkót kell szembe kötni, a R1-47k és a soros C1-C2 kondi ad egy kb 10sec beállási időt. A beállás után is marad AC, de azt már műszer 2V Dc állásban lehet mérni. Kisebb maradék AC-hez lehet nagyobb értékű kondi, vagy nagyobb R1. R2-1M inkább csak azért kell, ha véletlenül feltöltődik a kondi 200-300V-ra, akkor az lesüti, persze lassan. Az R1-R2 osztót a mérendő DC értékét is leosztja. /ezeket csak azért írom, aki kevésbe gyakorlott, de 230V így is-úgy is veszélyes/
A szimulátorban 500mV DC-t állítottam be, az meg is jelenik R2-ön.
/hoopsz, R1-47k az minimum 2W, de inkább 5W kell./

A halozati DC siman merheto kozvetlenul, de olyan muszer kell hozza, ami a halozati fesz, 230V tartomanyban tud mutatni tizen millivoltokat. Mondjuk egy negydigites, vagy egy asztali multimeter.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”