Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Elektroncső topik {___]=

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1071

Re: Elektroncső topik {___]=

Hozzászólás Szerző: tonya »

Egyenlőre nem jönnek a tippek...hmmm... gondolkodik.gif
Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 443

Hozzászólás Szerző: greenbio »

SoundMania írta:
2023.09.10., vas. 10:53
tonya írta:
2023.09.10., vas. 10:12
SoundMania írta:
2023.09.10., vas. 09:55
Leginkább arra, de amúgy nem tartom annyira jónak a régiek hangját sem. GE-knél azért általában jobbak.
Most próbáltam pl ecc88-asokat és csak az orosz 6n23p - nél volt jobb.... Alapfokú rendszerekben persze lehet, hogy jól szerepelnek mert ott úgysem hallani meg mennyivel jobb a többi.
Hát persze..... gondolkodik.gif
Amúgy meg marhára nem érdekel ki milyennek tartja a Mullard fx-eket, amikor van 4-5-6 féle másik cső ami berakható helyette ( esetleg van amelyikkel kicsit dolgozni kell ugyan ) és mind jobb nála jól hallhatóan.
Tudnál ajánlani jó csöveket az EL34 usereknek? Mit kell "dolgozni" más csövekkel, mire gondolsz itt? Szerintem sokunkat érdekelne.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6531

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Rock60 írta:
2023.09.10., vas. 08:06
Többen a TS - re szavaztak, szívesen kipróbálnám, de ha mégis az EH marad, akkor sem dőlök a kardomba. szeretem a Box hangját.
Végül is, ehhez a csőhöz tervezték.
Szerintem próbálj meg beszerezni egy quad NOS Teslát, ha már EL34, az anyagilag is életképes alternatívája lehet a mai orosz vagy kínai csöveknek, minőségileg pedig tuti ugrás.
Soundmania-nak írom: igen, tudom, hogy van (akár sokkal) jobb, de nézd meg, hogy mibe kerülnek a jobbak, vagy ajánlj konkrétumot.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

SoundMania írta:
2023.09.10., vas. 11:43
Aszpirin írta:
2023.09.10., vas. 11:31
SoundMania írta:
2023.09.10., vas. 06:52
El 34 gitárerősítőbe való. Úgy is szól... :(
Khm, van egy olyan érzésem (legalábbis úgy nyilatkozol ex-cathedra), mintha csak JJ-t, Sovtek-et meg kortárs társait hallottad szólni EL34-ből. Azok tényleg gitárerősítőkbe valók, nem hifibe...

(Sütitől vettem anno Hitachi EL34-eseket, na azok azért nagyonnemszarok /nnsz/ szerintem - ja és igen, hallom a különbséget, nem is kicsit, a "vacak"-kategóriás cuccommal is)
Hallottam ezeknél jobbakat. És mint írtam másokat is, amiket te meg valószínűleg nem, mert akkor értenéd miről beszélek.
Értem, miről beszélsz, hidd el (és tévedsz, mert én is hallottam másokat is :D, konkrétan nálam sem EL34 amire a legjobban vágynék a csöves erőpsítőmbe, ha még használnám, hanem egy quad Ei KT90-re - speciel az én erősítőmbe az is berakható az EL34-ek helyére, de ez tuti nem minden erőlködőnél van így :D). Csak a "szar EL34" így ex-cathedra nem kicsit erős.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég

Na ezért kellene valami konkrétumot is írni, mert ez így, hogy "amikor van 4-5-6 féle másik cső ami berakható helyette " nem mond semmit.... gondolkodik.gif
Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1326

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Aszpirin írta:
2023.09.10., vas. 11:31
SoundMania írta:
Khm, van egy olyan érzésem (legalábbis úgy nyilatkozol ex-cathedra), mintha csak JJ-t, Sovtek-et meg kortárs társait hallottad szólni EL34-ből. Azok tényleg gitárerősítőkbe valók, nem hifibe...

(Sütitől vettem anno Hitachi EL34-eseket, na azok azért nagyonnemszarok /nnsz/ szerintem - ja és igen, hallom a különbséget, nem is kicsit, a "vacak"-kategóriás cuccommal is)
Hallottam ezeknél jobbakat. És mint írtam másokat is, amiket te meg valószínűleg nem, mert akkor értenéd miről beszélek.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

SoundMania írta:

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég

SoundMania írta:
2023.09.10., vas. 10:53
Amúgy meg marhára nem érdekel ki milyennek tartja a Mullard fx-eket, amikor van 4-5-6 féle másik cső ami berakható helyette ( esetleg van amelyikkel kicsit dolgozni kell ugyan ) és mind jobb nála jól hallhatóan.
Pár ötlet konkrétan, kipróbálom....

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Rock60 írta:
Igen, tudom... :smile53: Szeretem a gitár hangját. :D
Elhiszem, hogy szereted, de más hangszerek is szólnak a lemezeken. Az el34 nem jó mindre. És van választék helyette.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

tonya írta:
2023.09.10., vas. 10:12
SoundMania írta:
Leginkább arra, de amúgy nem tartom annyira jónak a régiek hangját sem. GE-knél azért általában jobbak.
Most próbáltam pl ecc88-asokat és csak az orosz 6n23p - nél volt jobb.... Alapfokú rendszerekben persze lehet, hogy jól szerepelnek mert ott úgysem hallani meg mennyivel jobb a többi.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1569

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Nyihaha !

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég

SoundMania írta:

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

tonya írta:
2023.09.10., vas. 08:47
SoundMania írta:
2023.09.10., vas. 04:05
Nem tudnál betenni valami jót azok helyett a sz,, r el34-ek helyett? Valami jó hangú másik típust? Látod mennyit szenvednek cserélgetnek a fórumon is az el34-esekkel! Semmi más típussal nincs ilyen szenvedés szerintem. Mindenesetre még a Tungsol is jobb mint az EH meg a Mullard....
Gondolom itt az új gyártású orosz Mullardra gondoltál, mivel az angol Mullard XF2, XF3, XF4 kóddal ellátott EL34 csövek azok bizony igen jók. (nem csak szerintem hanem sok más ember szerint is)
[/quote]

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég

SoundMania írta:
2023.09.10., vas. 04:05
Nem tudnál betenni valami jót azok helyett a sz,, r el34-ek helyett? Valami jó hangú másik típust? Látod mennyit szenvednek cserélgetnek a fórumon is az el34-esekkel! Semmi más típussal nincs ilyen szenvedés szerintem. Mindenesetre még a Tungsol is jobb mint az EH meg a Mullard....
[/quote]
Gondolom itt az új gyártású orosz Mullardra gondoltál, mivel az angol Mullard XF2, XF3, XF4 kóddal ellátott EL34 csövek azok bizony igen jók. (nem csak szerintem hanem sok más ember szerint is)

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Rock60 írta:
Csak EL 34 mehet bele. Abból is leginkább EH.

Ne tőlem kérdezd, nem értek hozzá, az AI - vel függ össze...
A márka szervízese fél óráig magyarázta, hogy miért, nem emlékszem a részletekre.
Műszaki okai vannak, ami egyre több erősítőre jellemző.
Tunermann mesélte, hogy valamelyik új szériás push-pull Audio Note - t is gyárilag EH - val szerelik, ehhez a csőhöz hangolták a hangját és állították be, amit be kellett állítani. :yingyang:
A gyártő kifejezetten felhívja a figyelmet, hogy tilos más márkájú csövet beletenni a cumóba, és az azonnal a garancia végét jelenti. :smile49:

Az én esetemben, ha jól tudom a Tung-Sol és a PS vane jönne még számításba, de az utóbbi sokkal drágább és úgy hírlik, hogy nagyon rövid életűek.

Többen a TS - re szavaztak, szívesen kipróbálnám, de ha mégis az EH marad, akkor sem dőlök a kardomba. szeretem a Box hangját.
Ilyen kategóriás dolgoknál ezeken csak mosolyogni tudok. Ha megnézed, némelyik el34-en az van rajta hogy el34/6ca7!
Na felejtsük el ezt az egészet......
Te egy igazi "orvosi ló" vagy a hifijeiddel....

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Csak EL 34 mehet bele. Abból is leginkább EH.

Ne tőlem kérdezd, nem értek hozzá, az AI - vel függ össze...
A márka szervízese fél óráig magyarázta, hogy miért, nem emlékszem a részletekre.
Műszaki okai vannak, ami egyre több erősítőre jellemző.
Tunermann mesélte, hogy valamelyik új szériás push-pull Audio Note - t is gyárilag EH - val szerelik, ehhez a csőhöz hangolták a hangját és állították be, amit be kellett állítani. :yingyang:
A gyártő kifejezetten felhívja a figyelmet, hogy tilos más márkájú csövet beletenni a cumóba, és az azonnal a garancia végét jelenti. :smile49:

Az én esetemben, ha jól tudom a Tung-Sol és a PS vane jönne még számításba, de az utóbbi sokkal drágább és úgy hírlik, hogy nagyon rövid életűek.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Rock60 írta:
2023.09.10., vas. 05:37
Ez a Baby Mastersound kizárólag EL 34 - el megy.
Költséghatékony csövek, ami nem baj.
Ok, kösz, a Tung - Sol lesz a befutó.
Sylvania esetleg RCA, FAT 6ca7 sokkal jobban mutatna ott! Pont jó az el34 helyett.
De nem hiszem hogy 6550 - et nem lehetne berakni helyettük!

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Ez a Baby Mastersound kizárólag EL 34 - el megy.
Költséghatékony csövek, ami nem baj.
Ok, kösz, a Tung - Sol lesz a befutó.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Rock60 írta:
2023.09.09., szomb. 19:08
Szeretném megkérdezni a tapasztaltabb uraktól, hogy hogy viszonyul a Tung - Sol csőnek a hangja az Electro Harmonics - hoz ? / EL 34 /

/ Elkornyadtak a gyári a EH csövek, muszáj cserélni. /

Köszi.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Szeretném megkérdezni a tapasztaltabb uraktól, hogy hogy viszonyul a Tung - Sol csőnek a hangja az Electro Harmonics - hoz ? / EL 34 /

/ Elkornyadtak a gyári a EH csövek, muszáj cserélni. /

Köszi.

elkann
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 35

Hozzászólás Szerző: elkann »

tonya írta:
2023.08.27., vas. 19:28
Szia !
Hány darabról lenne szó ?
Üdv Antal
Szia! Összesen 8db lenne.
IsoTek Syncro Uni -> IsoTek Titan One -> IsoTek Genesis One -> ALAC tápkábel -> Auralic Aries G2.1 (+Hoer-Wege mod) ->ALAC tápkábel -> Audio Research GSI75 -> ALAC hangfalkábel -> Sonus Faber Grand Piano Home

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég

Szia !
Hány darabról lenne szó ?
Üdv Antal

elkann
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 35

Hozzászólás Szerző: elkann »

Sziasztok!
6N6P elektroncsövek bemérésére keresnék megoldást.
Tudtok valakit ajánlani aki tudna benne segíteni? (természetesen nem ingyen)
Előre is köszönöm!
IsoTek Syncro Uni -> IsoTek Titan One -> IsoTek Genesis One -> ALAC tápkábel -> Auralic Aries G2.1 (+Hoer-Wege mod) ->ALAC tápkábel -> Audio Research GSI75 -> ALAC hangfalkábel -> Sonus Faber Grand Piano Home

liget65
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: liget65 »

sutemenyx írta:
2023.07.05., szer. 22:14
BLX írta:
2023.07.05., szer. 20:21
sutemenyx írta:
2023.07.05., szer. 19:58

A képen nem látszik, mert ott már beég, de valószínűleg csak az van, hogy azokban a csövecskékben lakó fűtőszálak közül az egyik magasabban van, ezért közelebb van a nyíláshoz, és ezért látod fényesebbnek. Viszont mindkét csövecske kb azonos mértékben izzik, tehát a melegítés szimmetrikus. Ebben az esetben nem kell vele foglalkozni.
Koszi Suti!

A magassaguk, meretuk egyforma. A jobb szemmel lathatoan picit erosebben izzik mint a bal. Fulre nem hallok problemat. Okozhat ez valami hatranyt hangban? Meg lehetne valahogyan merni?
Nem a csövecskéknek más a magassága, hanem azokban belül van a fűtőszál, és nincs szerintem azonos magasságban a kettőben. Ez általános dolog, elég gyakori, ugye ezek jórészt kézzel készültek/nek, nevezhetnénk “artisanal”-nak is. Nem okoz semmiféle eltérést. A csövecske izzási színének kell azonosnak lennie, de a képről úgy látom, hogy az egyezik. Amúgy persze csőmérővel mérhető -nem ez-, hanem kompletten az egyik és masik trióda meredeksége, de így a készülékben nincs esélyed megmérni. Tippre ezek csak katód followerként hajtják a kimenetet, azon meg nemigen fogod látni a meredekség különbséget. Esetleg akkor, ha beterheled mondjuk 100-1000ohm-mal a kimenetet. De ezt nem nagyon illik, mert ha túlterheled a csövet, akkor rácsáram fog folyni, amit az előtte lévő cuccok nem biztos, hogy jól tolerálnak. Szóval inkább ki kell venni, és csőmérő.
Mindenesetre én ez alapján a kép alapján teljesen nyugodtan hallgatnám tovább.
Hőkamerával mérhető az eltérés a két rész között, általában 10%-nál nem több az eltérés.
Hőkamrás szoftver van iphonra , elég korrektül működik. Biztosan létezik android (linux) platformra is . Azzal lemérve megnyugszik az ember. Így elsőre a színhőmérséklet nagyon közel van egymáshoz, nincs ok aggodalomra. Meg kell mérni a katód ellenállást lesz némi eltérés.
De ha mégis változtatni akar az ember az értékeken az L3-3-al lehet égetni (öregíteni/formázni) csatornánként is.
Akkor lenne gond ha egyik fele tartana a fehér izzás tartományba, onnan órák kérdése a működés vége.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2939
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

BLX írta:
2023.07.05., szer. 20:21
sutemenyx írta:
2023.07.05., szer. 19:58
BLX írta:
2023.07.05., szer. 14:46
Egy kis segítséget szeretnék kérni cső témában a hozzáértőktől:
A képen látható csőben lévő két "szál" eltérő mértékben izzik. A bal egy kicsit gyengébben mint a jobb. Egy RIF DAC-ban van egy db ilyen GE cső. Számít valamit ez az "aszimmetria"? Köszi előre is. :smile53:

IMG_5045.jpeg
A képen nem látszik, mert ott már beég, de valószínűleg csak az van, hogy azokban a csövecskékben lakó fűtőszálak közül az egyik magasabban van, ezért közelebb van a nyíláshoz, és ezért látod fényesebbnek. Viszont mindkét csövecske kb azonos mértékben izzik, tehát a melegítés szimmetrikus. Ebben az esetben nem kell vele foglalkozni.
Koszi Suti!

A magassaguk, meretuk egyforma. A jobb szemmel lathatoan picit erosebben izzik mint a bal. Fulre nem hallok problemat. Okozhat ez valami hatranyt hangban? Meg lehetne valahogyan merni?
Nem a csövecskéknek más a magassága, hanem azokban belül van a fűtőszál, és nincs szerintem azonos magasságban a kettőben. Ez általános dolog, elég gyakori, ugye ezek jórészt kézzel készültek/nek, nevezhetnénk “artisanal”-nak is. Nem okoz semmiféle eltérést. A csövecske izzási színének kell azonosnak lennie, de a képről úgy látom, hogy az egyezik. Amúgy persze csőmérővel mérhető -nem ez-, hanem kompletten az egyik és masik trióda meredeksége, de így a készülékben nincs esélyed megmérni. Tippre ezek csak katód followerként hajtják a kimenetet, azon meg nemigen fogod látni a meredekség különbséget. Esetleg akkor, ha beterheled mondjuk 100-1000ohm-mal a kimenetet. De ezt nem nagyon illik, mert ha túlterheled a csövet, akkor rácsáram fog folyni, amit az előtte lévő cuccok nem biztos, hogy jól tolerálnak. Szóval inkább ki kell venni, és csőmérő.
Mindenesetre én ez alapján a kép alapján teljesen nyugodtan hallgatnám tovább.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”