Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

...

Mindazonáltal érdemes tudni, hogy egy jól kivitelezett egyedi földelés rádiófrekvencián zavarmentesebb lehet, mint amit a mérőszekrényől kapsz. De ezek -ismétlem- lényegtelen apróságok ahhoz képest, hogy bekötöd-e egyáltalán az árnyékolást.

murasake
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 254

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: murasake »

A tápkábelnél a forrásoldal az a konnektor, vagyis a villásdugónál célszerű bekötni. Ha az ösvény árnyékolását akarod bekötni akkor meg a megszakítónál.

Oksa, köszönöm most már leesett...

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 421

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: opel123 »

Szia Opel!

Na most az utolsó hsz-el sikerült elbizonytalanítani:

Ezt írtad az egyikben:

"Takiszer barátom amikor kábelt "hegesztett" nekem, akkor mondta, vagyis csinálta, a villásdugó oldalon az árnyékolást a földhöz."

Aztán a mostaniban:

" Viszont ha már árnyékolt Lapp kábellel csinálta és többször rákérdezett akkor oda kösse vagyis a megszakítónál kösse a földhöz. "

Most akkor melyik? Vagy én értettem félre? (most már óvatosan kérdem, mert lehet, hogy mindkettő ua. ??)

A tápkábelnél a forrásoldal az a konnektor, vagyis a villásdugónál célszerű bekötni. Ha az ösvény árnyékolását akarod bekötni akkor meg a megszakítónál.

murasake
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Kábelezzünk

Igen, technikailag ilyen egyszerű lenne a dolog, ha nem lenne egyedi földelőszondája is... de mindegy, most már felhúzta az orrát, visszament hififalvára

Jó humor... Nem férsz el tőlem?

murasake
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Kábelezzünk

Én is ezt olvastam mindenhol és így köttettem be a 6-os vezetékeket. Árnyékolás nélkül. Viszont ha már árnyékolt Lapp kábellel csinálta és többször rákérdezett akkor oda kösse vagyis a megszakítónál kösse a földhöz.
A Lapp kábel különben nagyon rosszul szólt nálam, mármint azután, hogy képes voltam különbséget tenni a tápkábelek között. Addig mindegy volt milyet használtam.

Szia Opel!

Na most az utolsó hsz-el sikerült elbizonytalanítani:

Ezt írtad az egyikben:

"Takiszer barátom amikor kábelt "hegesztett" nekem, akkor mondta, vagyis csinálta, a villásdugó oldalon az árnyékolást a földhöz."

Aztán a mostaniban:

" Viszont ha már árnyékolt Lapp kábellel csinálta és többször rákérdezett akkor oda kösse vagyis a megszakítónál kösse a földhöz. "

Most akkor melyik? Vagy én értettem félre? (most már óvatosan kérdem, mert lehet, hogy mindkettő ua. ??)

Vendég

Kábelezzünk

akkor oda kösse vagyis a megszakítónál kösse a földhöz.
Igen, technikailag ilyen egyszerű lenne a dolog, ha nem lenne egyedi földelőszondája is... de mindegy, most már felhúzta az orrát, visszament hififalvára

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég

Kábelezzünk

A kérdés -ha jól értettem- az "ösvény" árnyékolására vonatkozott. (Árnyékolt tápkábeleknél a legtöbb esetben nem több hátrányát, mint előnyét hallom a bekötött köpenynek. A különbség persze nem kicsi...)

Én is ezt olvastam mindenhol és így köttettem be a 6-os vezetékeket. Árnyékolás nélkül. Viszont ha már árnyékolt Lapp kábellel csinálta és többször rákérdezett akkor oda kösse vagyis a megszakítónál kösse a földhöz.
A Lapp kábel különben nagyon rosszul szólt nálam, mármint azután, hogy képes voltam különbséget tenni a tápkábelek között. Addig mindegy volt milyet használtam.

Vendég

Kábelezzünk

Takiszer barátom amikor kábelt "hegesztett" nekem, akkor mondta, vagyis csinálta, a villásdugó oldalon az árnyékolást a földhöz. Szerinte így van értelme, tehát a zavarok szempontjából érzéketlenebb oldalon kell bekötni. Párezer TV , hifi és high-end ketyere javítása után megbízom benne.

Technikailag nincs jelentősége, hiszen a földelő vezeték lényegében végig árnyékolatlanul fut a falban. Az a másfél méter nem oszt, nem szoroz. (Árnyékolt tápkábeleknél a legtöbb esetben inkább hátrányát, mint előnyét hallom a bekötött köpenynek. A különbség persze nem kicsi...)

Egyébként a kérdés -ha jól értettem- az "ösvény" árnyékolására vonatkozott.

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég

Kábelezzünk

Azóta se sikerült megfejtenem a logikádat... vagy csak automatikusan jött a kváziszimmetrikus interkonnektnél megszokott árnyékolás-bekötés?

Takiszer barátom amikor kábelt "hegesztett" nekem, akkor mondta, vagyis csinálta, a villásdugó oldalon az árnyékolást a földhöz. Szerinte így van értelme, tehát a zavarok szempontjából érzéketlenebb oldalon kell bekötni. Párezer TV , hifi és high-end ketyere javítása után megbízom benne.

szocsa
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 12

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: szocsa »

Totális tévedés. Tudom, jó lenne, de nem így működik a dolog.

Ezt kifejtenéd? Szeretném megérteni, átfutottam a cikket is amit belinkeltél. Nálam az lenne a cél, hogy reggel 10-kor is úgy szóljon a rendszer, mint este 11-kor
r2r 11 - Hypex UcD180HG - ASE Gleden

Vendég

Kábelezzünk

árnyékolást a forrásoldalon a földhöz kell kötni

Azóta se sikerült megfejtenem a logikádat... vagy csak automatikusan jött a kváziszimmetrikus interkonnektnél megszokott árnyékolás-bekötés?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11003
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Semmiképp sem szabad elhinni, amit a gyártó ír az elosztójáról. Az mindig a "reklám helye".
Ismerd meg a kábeleimet - nem fogod megbánni! cables@freemail.hu

Most akkor szabad hinni a gyártónak, vagy sem?

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2293

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: cables »

Olvasgatva a tápkábeles hozzászólásokat, felmerült bennem, hogy lenne-e értelme elosztó elé kötni egy jobb tápkábelt és utána gyengébb minőségűeket vezetni a készülékekhez, ha magsasfrekvenciás szűrőként működik a kábel, akkor már mind1, hogy van 1 méter gyenge kábel utána, vagy nem?

Az egyes készülékeket, nemcsak a hálózati zajtól kell védeni, hanem egymás zajától is. Néha ez utóbbi fontosabb.
Az elmúlt hónapokban több rendszer tápellátásán kisérletezve azt tapasztaltuk (együtt a tulajjal), hogy

1. Érdemes a meglévő tápkábeleket végigpróbálni a készülékeken (cserélgetve azokat), mert nagy különbségek lehetnek, és a legtöbbször nem a legjobbnak elképzelt variáció a legjobb.

2. Ha szűrős elosztót használunk annak lehet jó és rossz hatása. Magyarul nem minden elosztó jó. Van amelyik egyenesen ront a rendszer hangján. Egy tulajnál egyszer vagy 4 szűrős elosztóval kisérleteztünk és a legolcsóbbal szólt a legjobban a rendszer. Semmiképp sem szabad elhinni, amit a gyártó ír az elosztójáról. Az mindig a "reklám helye".

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5150

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Olvasgatva a tápkábeles hozzászólásokat, felmerült bennem, hogy lenne-e értelme elosztó elé kötni egy jobb tápkábelt és utána gyengébb minőségűeket vezetni a készülékekhez, ha magsasfrekvenciás szűrőként működik a kábel, akkor már mind1, hogy van 1 méter gyenge kábel utána, vagy nem?

Totális tévedés. Tudom, jó lenne, de nem így működik a dolog.

murasake
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Kábelezzünk

Remélhetőleg nem veszed személyes sértésnek, hogy kíjavitalak. Az ösvényednek nem sok köze van a Roy-féléhez, ugyanis annak legfőbb ismérve a vastag, legalább 6mm2 keresztmetszetű árnyékolatlan vezeték vagy kábel.

Tőled is köszönöm a kiigazítást, mondtam, hogy nem vagyok szaki, én azt gondoltam az a Roy ösvény, amikor minden fogyasztónak külön megszakítás nélküli tápja van. a 6mmm2-t, mint kritériumot nem tudtam. De ne legyen ebből harag, abszolut nem veszem sértésnek, ha kiigazítasz, elbeszéltünk egymás mellett. Ok?

murasake
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Kábelezzünk

köszönöm, erre voltam kíváncsi.

szocsa
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 12

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: szocsa »

r2r 11 - Hypex UcD180HG - ASE Gleden

Vendég

Kábelezzünk

Megcsináltam az ún Roy ösvényt, tehát minden készülék külön vágatlan kábelen keresztül kap tápot a villanyóra szekrénytől, külön kismegszakítókkal. A kérdésem az lenne, hogy a kábel árnyékolását hogy kell bekötni

Remélhetőleg nem veszed személyes sértésnek, hogy kíjavitalak. Az ösvényednek nem sok köze van a Roy-féléhez, ugyanis annak legfőbb ismérve a vastag, legalább 6mm2 keresztmetszetű árnyékolatlan vezeték vagy kábel.

Vendég

Kábelezzünk

Nekem pedig úgy tűnt mintha ezt mondtad volna...
aztán mikor szembesültek a "rossz állásfoglalásukkal" sértődötten visszavonultak.

Akkor fussunk még neki még egyszer a mondatértelmezésnek. A hivatkozott kérdő mondatomban nincs "állásfoglalás", egyszerű kérdő mondathoz illően nem mond semmit. Hanem kérdez. És nem azt kérdezi, hogy van-e földelés a házatokban/lakásotokban, vagy nincs. Megtisztelnél, ha tárgyszerűen válaszolnál rá.

A "fő problémádról" pedig annyit, hogy kétféle védőföldelésről kezdtél el beszélni. Mégis, milyen alapon vársz el választ, ha még az sem teszed világossá, miképpen van nálatok kialakítva a földelés? Ha annyira tisztában vagy a belső hálózatotok szabványosságával, akkor miért voltál tanácstalan egy sokkal egyszerűbb dologban?

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég

Kábelezzünk

murasake
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Kábelezzünk

Bocsánat, én sem azt mondtam, de úgy látom, jobb ha nem mondok semmit, te pedig keresel egy villanyszerelőt.

"1) Tehát nincs bevezetve az elektromos hálózat védőföldje a lakásotokba? Akkor ott nem csak a hifi miatt érdemes villanyt szerelni... hacsak nincs saját földelőszondátok."

Nekem pedig úgy tűnt mintha ezt mondtad volna...

Évekkel ezelőtt a hificity olvasását abbahagytam mert ott pont ilyesmi volt, hogy kérdezett valaki, a "menők" ledorongolták aztán mikor szembesültek a "rossz állásfoglalásukkal" sértődötten visszavonultak.
A kérdező tulajdonképpeni problémájáról szó sem esett.
Úgy látom itt is ez a helyzet...

Tehát - újból nekifutva - kell-e bekötni a hálózati kábel árnyékolását, s ha igen hogyan?

Vendég

Kábelezzünk

Nehezen elképzelhető,hogy a földszál nincs a készüléken belül elvezetve az IEC csatlakozóig,mert akkor mi a létjogosultsága a három pólusnak?!Maradhatott volna a borotva csati is,nem??
Igen, olyankor a borotvacsati is elfogadható, de annak a gyakorlatban többnyire rosszabb a kontaktusa, és rövidebb az élettartama, mint az IEC csatinak. Továbbá nem hátrány, ha csereszabatosak a különféle hifi-készülékek tápkábelei...

Vendég

Kábelezzünk

Írtam,hogy idézet egy topicból.Azért idéztem,mert kitűnik belőle,hogy a szabványban is vannak ellentmondások.
Nem piszkáltam bele a készülékeimbe.
Nehezen elképzelhető,hogy a földszál nincs a készüléken belül elvezetve az IEC csatlakozóig,mert akkor mi a létjogosultsága a három pólusnak?!Maradhatott volna a borotva csati is,nem??De nem vitatkozom,mert nem tudom a készüléken belüli történéseket ez ügyben!

De a legtöbb ember nem piszkál saját maga bele a gyári készülékeibe, és az Európába szánt kettős szigetelésű készülékeknél a védőföld már gyárilag nincs bekötve.

Ja, és az elmúlt 20 évben kereskedelmi forgalomba került készülékek legalább 90%-a kettős szigetelésű, azaz nincs bennük az érintésvédelmi földelés gyárilag bekötve.

.

Vendég

Kábelezzünk

Bocsánat én nem azt mondtam, hogy az egész házban (családi ház) nincs földelés
Bocsánat, én sem azt mondtam, de úgy látom, jobb ha nem mondok semmit, te pedig keresel egy villanyszerelőt.

Vendég

Kábelezzünk

........ Én a saját szobámban nem tartom be ezeket a szabályokat, kettős szigetelésű audió készülékeim jelföldjét összekötöm a valódi földeléssel - ez az én felelősségem. .......

De a legtöbb ember nem piszkál saját maga bele a gyári készülékeibe, és az Európába szánt kettős szigetelésű készülékeknél a védőföld már gyárilag nincs bekötve.

Ja, és az elmúlt 20 évben kereskedelmi forgalomba került készülékek legalább 90%-a kettős szigetelésű, azaz nincs bennük az érintésvédelmi földelés gyárilag bekötve.

.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”