Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 724

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: ELEX »

BLX írta:
2025.04.02., szer. 22:04
Zsoci75 írta:
2025.04.02., szer. 21:31
Hangfal belső kábelezésére nincs ötletetek?
...
Van den Hul CS12
...
Van maradékom CS12-ből bőven.
Nem csak hangszóró belső kábelezésre, de akár hálózati kábelnek is igen jó és nagyon kedvező az ára.
Jelenleg is használok ezzel átkábelezett hangszórókat és hálózatinak is használom néhány helyen.
Bocsánat, ha sérti a szabályzatot, sehol nem hirdetem, mert jó lesz az még, csak ha esetleg kellene valakinek, van bőven. És nem mi darabok, 30 éves kábelek minimum.
Csatolmányok
20241111_150847.jpg
20241111_150711.jpg
20241111_150624.jpg
20241111_150531.jpg

Zsoci75
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 18

Hozzászólás Szerző: Zsoci75 »

BLX írta:
2025.04.02., szer. 22:04
Zsoci75 írta:
Ahány ház annyi szokás:
Belden 9497
Van den Hul FT12
Van den Hul CS12
Alisca Orange Black Line
DNM Reson
Köszönöm!Utánuk nézek!

Zsoci75
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Voyager írta:
2025.04.02., szer. 22:43
Zsoci75 írta:
Milyen hangsugárzó belső kábelezéséről van szó, és milyen céljaid vannak a cserével?
Tavaly építetettem egy 200 literes háromutas zárt hangsugárzót 38-as mélynyomóval.Első körben egy viszonylag egyszerű váltót kapott és olyan belső kábeleket,amik éppen kéznél voltak.Váltóban tekercs és kondi csere is volt (és valószínűleg lesz is még benne csere).Valami elérhető árú,de jó kábelezést szeretnék bele,ami passzol hozzá.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Zsoci75 írta:
Milyen hangsugárzó belső kábelezéséről van szó, és milyen céljaid vannak a cserével?
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1018

Hozzászólás Szerző: BLX »

Zsoci75 írta:
Ahány ház annyi szokás:
Belden 9497
Van den Hul FT12
Van den Hul CS12
Alisca Orange Black Line
DNM Reson

Zsoci75
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Zsoci75
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

MrCollector írta:
2025.04.02., szer. 11:16
Ez egy hangfalkábel? 8 eres?
Azt hiszem pro audio kábelnek hívják és professzionális hangosításokhoz használják. "Filléres" árkategóriában egy nagyon erős versenyző.Többen is ajánlották és én is elégedett vagyok vele.Az pedig,hogy milyen helyen vettem egy külön sztori.A srác műhelyében végtelen mennyiségű kábel volt és hihetetlen precizitással dolgozik is velük.Nyilván a pro audio egy másik világ,nem összehasonlítható a hifivel.Lehet tévedek,de szerintem sokkal mérsékeltebb az árazása az egész iparágnak a hifivel szemben.

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1320

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

istvan01 írta:
2025.04.02., szer. 19:32

tiszta réz az is nagyon sokféle lehet. Tiszta rézre kötelezően kell valami keményebb és korrózióra tartós felület. Ha nincs rajta bevonat, akkor felesleges az extra minőségű réz anyag, nem hasznosul.
A Furutech ahol tiszta rezet említ, alfa kezeléssel, az is több féle lehet, nem beszél a honlapján a részletekről. De az tény, a tellurium és berillium nagyon jó rézötvöző anyag, és persze ezekhez is tartozik valami nemesítő eljárás.
Nem vitatom, hogy igazad van, ilyen mélységig nem másztam bele a kérdésbe.
Bízom benne, hogy a nevesebb gyártók tudják mit hogyan, mit miért... :smile29:

Viszont !
Elgondolkodtatott, hogy hogyan fordulhat elő, hogy egy kereskedői oldalon - badu - feltűnhet eredeti Oyaide 004 - esnek hirdetett, nyilván hamis páros kemény 11 ezresért... gondolkodik.gif
Ez bárkinek evidens, hogy ennyiért - tizenötöd áron - nem lehet eredeti, de akadnak drágábban is, ahol már nem biztos, hogy mindenki gyanakodna... sad.gif
Na, ezeknél aztán lehetne vakarózni, hogy melyik bevonat milyen, meg egyáltalán.
A pár évvel ezelőtti hamisítványok még elég könnyen felismerhetőek voltak, de ezek az újabbak már egészen meggyőzőek, vigyázni kell velük. :smile30:

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1182

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Rock60 írta:
2025.04.02., szer. 18:46
istvan01 írta:
2025.04.02., szer. 11:48

A hálózati kábeleim egy kivételével DIY szerelésűek. Furutech, Oyaide csatlakozókkal, de mind (minőségi?) foszforbronzosak. Nekiálltam lecserélni tiszta rezes Furutech (FI-48), berilliumos réz Oyaide (004) és Neotech UP-OCC rezes NC312. Egyenként csak alig lehetett hallani javulást, viszont így hogy mind cserélődött már, nincs foszforbronz a csatlakozókban, ez már számottevő. Foszforbronzot nem tartom alkalmasnak high-end hangzásra.
Érdekes, summás tapasztalat a foszforbronzzal kapcsolatban... gondolkodik.gif

A foszforbronz alapú Oyaide csatlakozók hangjában - az aranyozott foszforbronz 079, a palládiummal bevont aranyozott foszforbronz 046, az ezüstözött foszforbronz 037 hangjában jól érzékelhető különbség van a bevonat függvényében, amit jól lehet kamatoztatni az adott készülék hangjának ismeretében.
Két dolog közös bennük :
Mindegyik egyértelműen jobban szól - nálam - a tiszta réz 029 - es változatnál, ami viszont a tapasztalatom szerint jobb, mint más, nálam megfordult szintén réz érintkezős csatlakozó.
A másik közös, hogy valóban mindegyiknél jobb a platina/palládium bevonatú berillium réz érintkezőjű 004 - es. / Alkalmasint kisebb fenntartásokkal./
40 - 60 % - al drágábban nyilván lehet jobb, csodák nincsenek...
Szívem szerint mindenhol 004 - est használnék - nem csak IEC-nek - de a brutál ára " kompromisszumra " késztetett, a schuko dugók a fent felsorolt egyéb modellekből kerültek ki.
Sajnos nem volt még módom a kábel mindkét végén 004 - et próbálni, de véleményem szerin nagyon távol állnak ezek kombinációk a high - endre alkalmatlantól.
Azt hiszem ha az Avocadon jó a Furutech, akkor máshova is ok lehet olyan...
Platinum 7-en asszem Neotech ezüst van,
DPS4 - en meg valami Furu 48 vagy 50 kb.... De nem jutna eszembe kicserélni. :)

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3446

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Rock60 írta:
2025.04.02., szer. 18:46

Mindegyik egyértelműen jobban szól - nálam - a tiszta réz 029 - es változatnál, ami viszont a tapasztalatom szerint jobb, mint más, nálam megfordult szintén réz érintkezős csatlakozó.
A másik közös, hogy valóban mindegyiknél jobb a platina/palládium bevonatú berillium réz érintkezőjű 004 - es. / Alkalmasint kisebb fenntartásokkal./
tiszta réz az is nagyon sokféle lehet. Tiszta rézre kötelezően kell valami keményebb és korrózióra tartós felület. Ha nincs rajta bevonat, akkor felesleges az extra minőségű réz anyag, nem hasznosul.
A Furutech ahol tiszta rezet említ, alfa kezeléssel, az is több féle lehet, nem beszél a honlapján a részletekről. De az tény, a tellurium és berillium nagyon jó rézötvöző anyag, és persze ezekhez is tartozik valami nemesítő eljárás.

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1320

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

istvan01 írta:

A hálózati kábeleim egy kivételével DIY szerelésűek. Furutech, Oyaide csatlakozókkal, de mind (minőségi?) foszforbronzosak. Nekiálltam lecserélni tiszta rezes Furutech (FI-48), berilliumos réz Oyaide (004) és Neotech UP-OCC rezes NC312. Egyenként csak alig lehetett hallani javulást, viszont így hogy mind cserélődött már, nincs foszforbronz a csatlakozókban, ez már számottevő. Foszforbronzot nem tartom alkalmasnak high-end hangzásra.
Érdekes, summás tapasztalat a foszforbronzzal kapcsolatban... gondolkodik.gif

A foszforbronz alapú Oyaide csatlakozók hangjában - az aranyozott foszforbronz 079, a palládiummal bevont aranyozott foszforbronz 046, az ezüstözött foszforbronz 037 hangjában jól érzékelhető különbség van a bevonat függvényében, amit jól lehet kamatoztatni az adott készülék hangjának ismeretében.
Két dolog közös bennük :
Szívem szerint mindenhol 004 - est használnék - nem csak IEC-nek - de a brutál ára " kompromisszumra " késztetett, a schuko dugók a fent felsorolt egyéb modellekből kerültek ki.
Sajnos nem volt még módom a kábel mindkét végén 004 - et próbálni, de véleményem szerin nagyon távol állnak ezek kombinációk a high - endre alkalmatlantól.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Voyager írta:
2025.04.02., szer. 14:45
istvan01 írta:
Hálózati kábel tuningom. Volt előző év nyarán egy tanulságos tapasztalásom. Hangfal aljzatot cseréltem Furutech alsó kategóriából, ami fő jellemzője foszforbronz vezető aranyozva. Első bekapcsoláskor, majd 30-50óra után is nagyon zavart valami. Úgy döntöttem, megválok tőlük. Vettem helyettük AECO teluriumos réz aljzatokat. Ez azonnal és határozottan jobb hangot adott a Furuhoz képest.

Ezután gondoltam egy nagyot. A hálózati kábeleim egy kivételével DIY szerelésűek. Furutech, Oyaide csatlakozókkal, de mind (minőségi?) foszforbronzosak. Nekiálltam lecserélni tiszta rezes Furutech (FI-48), berilliumos réz Oyaide (004) és Neotech UP-OCC rezes NC312. Egyenként csak alig lehetett hallani javulást, viszont így hogy mind cserélődött már, nincs foszforbronz a csatlakozókban, ez már számottevő. Foszforbronzot nem tartom alkalmasnak high-end hangzásra.

Persze illendőbb lett volna egy típuscsaládból választani, de beszerezhetőség, ár és kíváncsiság is volt, miben térnek el. Több szempont szerint nekem a Furutech FI-48 az optimális. Az FI-50-et a fórumok tartják a kiemelkedő jónak, viszont az (nekem) 50%-al drágább mint az FI-48.
Érdekes tapasztalat.
Megosztanád, melyik Furutech aljzatról van szó? Jó lenne elkerülni a jövőben, ha lehetséges. Köszönöm!
FP-803G

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Hozzászólás Szerző: Voyager »

istvan01 írta:
Hálózati kábel tuningom. Volt előző év nyarán egy tanulságos tapasztalásom. Hangfal aljzatot cseréltem Furutech alsó kategóriából, ami fő jellemzője foszforbronz vezető aranyozva. Első bekapcsoláskor, majd 30-50óra után is nagyon zavart valami. Úgy döntöttem, megválok tőlük. Vettem helyettük AECO teluriumos réz aljzatokat. Ez azonnal és határozottan jobb hangot adott a Furuhoz képest.

Ezután gondoltam egy nagyot. A hálózati kábeleim egy kivételével DIY szerelésűek. Furutech, Oyaide csatlakozókkal, de mind (minőségi?) foszforbronzosak. Nekiálltam lecserélni tiszta rezes Furutech (FI-48), berilliumos réz Oyaide (004) és Neotech UP-OCC rezes NC312. Egyenként csak alig lehetett hallani javulást, viszont így hogy mind cserélődött már, nincs foszforbronz a csatlakozókban, ez már számottevő. Foszforbronzot nem tartom alkalmasnak high-end hangzásra.

Persze illendőbb lett volna egy típuscsaládból választani, de beszerezhetőség, ár és kíváncsiság is volt, miben térnek el. Több szempont szerint nekem a Furutech FI-48 az optimális. Az FI-50-et a fórumok tartják a kiemelkedő jónak, viszont az (nekem) 50%-al drágább mint az FI-48.
Érdekes tapasztalat.
Megosztanád, melyik Furutech aljzatról van szó? Jó lenne elkerülni a jövőben, ha lehetséges. Köszönöm!
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 417

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

Ez egy hangfalkábel? 8 eres?

Zsoci75
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

juliush írta:
2025.04.01., kedd 22:01
Zsoci75 írta:
2025.04.01., kedd 21:53
Bocs,akkor az "bi-wiring" ahogy én bekötöttem?!Az erősítőnek A+B összesen 8 db hangfalkábel kimenete van és mindegyikben egy-egy kábel.

Köszi a helyesbítést,még csak tanulom a hifizést.
Igen, ebben az esetben ez "bi-wiring", vagy "bi-cabling", A+B-t választva az eszközön belül kerülnek összekapcsolásra a kimenetek, hatásában praktikusan megegyezik azzal, mintha egy-egy terminálra kötnéd a kábeleket.
Értem,köszi!A 8x2,5 mm-es Van Damme már eleve olyan vastag,hogy így is épp elég "beletuszkolni" a helyére,így praktikusabb az erősítőnél külön kötni.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4012

Hozzászólás Szerző: juliush »

Zsoci75 írta:
2025.04.01., kedd 21:53
Bocs,akkor az "bi-wiring" ahogy én bekötöttem?!Az erősítőnek A+B összesen 8 db hangfalkábel kimenete van és mindegyikben egy-egy kábel.

Igen, ebben az esetben ez "bi-wiring", vagy "bi-cabling", A+B-t választva az eszközön belül kerülnek összekapcsolásra a kimenetek, hatásában praktikusan megegyezik azzal, mintha egy-egy terminálra kötnéd a kábeleket.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Zsoci75
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

juliush írta:
2025.04.01., kedd 21:34
A "bi-amping" a hangfal bontható mély és magas tartományának külön-külön erősítővel történő meghajtását jelenti.
Nem vagyok benne biztos, hogy minden alább leírt szcenárió valóban "bi-amping". Például egy darab Yamaha A-S2100 erősítővel a "bi-amping" nem kivitelezhető, ahhoz a pre-out kimenetére egy másik végfok szükséges, az A-S2100-aséval azonos feszültségerősítéssel.
Elnézést, ha félreértettem!

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4012

Hozzászólás Szerző: juliush »

A "bi-amping" a hangfal bontható mély és magas tartományának külön-külön erősítővel történő meghajtását jelenti.
Nem vagyok benne biztos, hogy minden alább leírt szcenárió valóban "bi-amping". Például egy darab Yamaha A-S2100 erősítővel a "bi-amping" nem kivitelezhető, ahhoz a pre-out kimenetére egy másik végfok szükséges, az A-S2100-aséval azonos feszültségerősítéssel.
Elnézést, ha félreértettem!
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Zsoci75
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Shimano írta:
2025.04.01., kedd 11:59
Állítólag a biamp nagyon jól működik a rendszeremben,és a biwire ugyan messze nem ugyanolyan,de talán az is mutat valami pluszt,meglátjuk.
Már kezdem is faragni,aztán lesz ami lesz. :smile29:
Nekem kifejezetten pozitív a tapasztalatom a bi-amping bekötéssel,mondjuk a hangfalam is kellően szélsőséges hozzá.Három utas klasszikus építési forma,kb mint a "hifi aranykorában" a hetvenes években 38-as mélynyomóval 200 literes zárt dobozban.Tavaly készült el (nagyjából) és első körben egy viszonylag olcsó Van Damme 8x2,5mm-es kábellel kötöttem össze egy Yamaha A-S2100-as erősítővel és elég szépen meg is szólalt.Nemrég kölcsön kaptam egy épített kábelt, nagyon jók lettek a magas hangok,de gyengült a mély hangoknál a dinamika.Kihasznalva mindegyiknek az előnyös tulajdonságait,bekötöttem őket bi-amping és szerintem így szól most a legjobban.Azóta kipróbáltam még pár egyszerűbb kábelt,de meg sem közelítették ezt a variációt.Nekem mondjuk logikusnak is tűnik,hogy más-más feladatra más-más kábel optimális.Vagy tévedek?!

Ezzel kapcsolatban volna is hozzátok egy kérdésem.A hangfalaim belső kábelezése még csak alap szintű,a váltóba már került egy-két finomság,amik egyértelműen javították a hangzást.Szóval az volna a kérdésem hozzátok,hogy tudnátok ajánlani belső kábeleket amik beváltak? Esetleg külön magasra,középre,mélyre?!A váltónál egyébként a magas lett külön kötve,a közép és a mély közös

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2118

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Állítólag a biamp nagyon jól működik a rendszeremben,és a biwire ugyan messze nem ugyanolyan,de talán az is mutat valami pluszt,meglátjuk.
Már kezdem is faragni,aztán lesz ami lesz. :smile29:

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2118

Hozzászólás Szerző: Shimano »

MrCollector írta:
2025.03.31., hétf. 19:38
istvan01 írta:
2025.03.31., hétf. 19:02
Shimano írta:
2025.03.31., hétf. 18:12
Nagyon régen próbáltam biwire bekötést,és a kérdés az hogy mi szól,szólhat mellette,és ellene
Erre van egy megfigyelhető jelenség. A magasabb high-end kategóriás hangfalaknál csilliárdos kategóriáig, egyre kevesebb a többutas csatlakozó kivezetés. Ehhez jön még egy tényező, a három és még több utas hangfalaknál hogyan optimális elosztani a kétutas erősítő-hangfal kábelezést? Ezt a mezei juzer majd kikísérletezi? ami persze csak úgy tudna működni, ha az összes út ki van vezetve egy-egy csatlakozó párral. Tehát a többes kábelezés nem jó irány.
Igen és ott nincs választási lehetőség.
Ahol viszont van ott eddigi tapasztalataim alapján a biwire jobb, mint a single + jumper. Természetesen azonos kábelek használatával.
Köszi a válaszokat mindenkinek. :smile32:
Az enyém kétutas doboz,megtámogatva egy egy monoblokkal,meglátjuk mi sül ki belőle,max ha nem jó visszacsinálok mindent,egy próbát meg ér,már csak a kíváncsiság,játék miatt is.
Eszembe sem jutott volna ezt erőltetni,de itt pihen a fiókban most egy négyeres drót,és egy miért is ne alapon jött erre az inspiráció.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2698

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

zoli73 írta:
2025.03.31., hétf. 20:48
Tctronic írta:
2025.03.31., hétf. 20:12
Eltérő vastagságú táp (230V) vezetékek összekötésére tud valaki jobb megoldást mint mondjuk a Wago?

Létezik valamilyen szigetelt "csoki" szerű jó minőségű csavaros rögzítésű csatlakozó?
Valami ilyesmire gondoltál? https://at.rs-online.com/web/p/standard ... ke/4895234
Ilyesmi is jó lehet, mondjuk nekem nem kell ennyi csatlakozó pont.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 961

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Tctronic írta:
Eltérő vastagságú táp (230V) vezetékek összekötésére tud valaki jobb megoldást mint mondjuk a Wago?

Létezik valamilyen szigetelt "csoki" szerű jó minőségű csavaros rögzítésű csatlakozó?
Én is ilyet kerestem, nem nagyon találtam.
A vége az lett, hogy sorkapocs, és beletettem ebbe:

Kép

https://www.hestore.hu/prod_10041107.ht ... QAvD_BwE#

Sorkapocs meg van ezerféle.
Van, aki arra esküszik, amiben a csavar belemegy a drótba; van, aki mindenre érvéghüvelyt tesz; nekem az jött be, amelyikben pici fémlemez nyomódik a vezetékre.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3170

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Tctronic írta:

Valami ilyesmire gondoltál? https://at.rs-online.com/web/p/standard ... ke/4895234
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Lezárt

Vissza: “Hifi”