merida79 írta: ↑2025.03.01., szomb. 07:28
revox írta: ↑2025.02.28., pén. 17:42
Jól elment a dolog onnan, mi való 3Watt 300B-hez :)
Ez igaz,de nem baj.

Érdekes dolgok kerültek napvilágra.Akkor a nagyobb érzékenység még nem garancia a tökéletes illeszkedéshez...Bár véleményem szerint inkább legyen 92,vagy fölötte.Már azon is agyaltam,hogy lehet két pár hangfal lesz a megfelelő megoldás,mert a 300B és a 2A3 (vagy 45) között is nagy az eltérés. (ráadásul van még tranzisztoros erősítő és el34 is...) Ami jó lehet 300B-hez,az nem biztos hogy megszólalna 2A3-on is.Szerintem a helység mérete és a csövek milyensége nem követelné meg az álló dobozokat,de még ezek sem kizártak.Viszont a szomszédokkal.is szeretném a jó kapcsolatot ápolni.
Szerintem,most,hogy ennyi dolog le lett írva ezzel kapcsolatban sok mindent tudsz mérlegelni,...de valahogy leginkább két tényező felől kellene megközelítened a célt.
1)..Az egyik,hogy mennyire akarsz profi rendszert,...mennyire akarod kimaxolni egyes rendszereid hangi képességeit....Mert ,ha kicsit utána számolsz,egy nívós jóhangú rendszer mire összeáll az nem kevés pénz,és ha több szálat akarsz ugyanebből csak más típussal ,akkor az x-szer annyi. Vagy megelégszel mindegyikből egy alap-közepes szinttel,és akkor több rendszer is kijön egynek az árából.
2) A második az elsőből következik,...fel kell mérned,hogy mennyit szánsz rá,akár több lépcsőben,fokozatosan építkezni a terveid alapján..Azután ezt végig gondolva és számolva kitalálni,hogy mi férhet bele szerinted ebbe a budget-be,...és ami prioritás szerint annyira nem fontos,azt egyszerűen elhagyni,..és a következő 5 éves tervben elővenni,és újra gondolni,hogy kell-e,vagy végleg elvetni.
Csak példa,hogy osszál-szorozzál: Te itt felvázoltál három triódás rendszert,...egy El 34-est,..és egy tranzisztorost. Ha azt akarod,hogy jól zenéljenek,azt NOS csövekkel fogod megkapni,.... a most kapható olcsóbb orosz és kínai csövek nem egy liga ezekkel. A NOS csövek párban 100000-től indulnak,de vannak 2-300 E fT-os párok,..a most gyártott prémium csövek ugyan ilyen árban vannak,..még a kínai PsVane Acme is,....ami egysek szerint jó,de mások szerint,inkább a NOS. Az orosz és kommersz kínai az 70-100 között van,de olyan,mintha más erősítőt hallgatnál. Akkor kezdj el számolni csövek szerint,mert ahány erősítő,annyi pár cső,...akkor tartalék cső,...utána a kábelek,..mert,ha nincs jól kábelezve,lehet ,hogy olyan lesz NOS csővel,mintha orosszal hallgatnád. És utána a hangfalak,...az se két fillér,és nem biztos,hogy elsőre találsz olyat,ami neked tetszik. És akkor még ott az EL 34,...mert azt is lehet mindig jobbra cserélni.
Amikor Cables írta nekem ,hogy sok macera van a csövekkel,...ezt nem is vitattam,...de szerintem a hang kárpótol.Viszont amikor én is terveztem hogy két párhuzamos rendszerem legyen,és először egy PP csöves rendszerben gondolkoztam (pl. Primaluna vagy valami hasonló,..mert azt is lehet a pentódákkal a végtelenségig variálni).. Na ehhez már nekem sem volt ambícióm,végig gondolva az előbbieket,..és a másod rendszeremben egy FET-es végfok teszi a dolgát. Így az összes csövekkel kapcsolatos "tuningolási" vágyamat a triódákra és a kiszolgáló csöveire korlátoztam. Most a FET-es lánc zenél szerintem a jobbik hangfallal,...a 45-ös pedig az érzékenyebbel. Most már a második láncban is kb. ugyan olyan szintű kábelezés van,mint az elsőben,...és így már ezt is nagyon szívesen hallgatom,amit azelőtt nem tudtam komolyan gondolni.:) ,...bár addig mindig az elsőből kikerülő madzagok kerültek bele ebbe a láncba,...és be kellett látni,hogy nagyon fontos a jól összeválogatott kábelezés,mert akkor egy szerényebbnek hitt lánc is kivirágzik,...és megmutatja ,hogy mit tud valójában.... Sok sikert az építkezéshez....