Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kezdő hifi - tanács kéne

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1186
Kapcsolat:

Re: Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: Robici »

juliush írta:
2025.03.09., vas. 09:29
Mindez persze azt is jelenti, hogy ez csupán az én személyes utam és élményeim, más megélheti ugyanezeket a változásokat "ég és föld" szintűként, és az "upgrade"-jei sorozatát folyamatos minőségi fejlődésként. Kérlek ezt figyelembe véve olvassátok, értelmezzétek a fentieket!
Nekem az a meglátásom hogy sokan rá vannak fókuszálva egy-egy apró paraméterre (nekem is van ilyen) és ha abban érzékelnek változást akkor azt képesek "ég és föld szintűként" interpretálni, míg másnak aki meg nem azt a paramétert figyeli, annak az a változás vagy alig észrevehető vagy lényegtelen.
Egyébként nekem is volt már olyan tapasztalatom hogy egy ismerőssel itthon teszteltünk és elhozta a CD lejátszóját amiben ő mindig hall valami számára zavaró dolgot amit az enyémben nem hallott. Én a két lejátszó között akárhogy figyeltem, semmi eltérést nem hallottam (pedig még a jelszinteket se ellenőriztük), ő viszont igen. Még úgy is, hogy letakartam a lejátszókat és nem tudta hogy épp melyik van bekötve, nagy biztonsággal meg tudta mondani hogy az övé szól vagy az enyém. Bár ez nem volt szabályos kettős vakteszt de engem megyőzött hogy ő olyan dolgokat hall amiket én nem.
Viszont elég sok dolgot láttam-hallottam már hozzá, hogy a különböző véleményeket meg fórumos beírásokat a helyükön kezeljem. Voltam olyan közös meghallgatásokon vagy bemutatótermekben ahol szerintem egészen durva hibák voltak a hangzásban (ezt a véleményemet általában meg szoktam tartani magamnak), mások mégis el voltak ájulva tőle hogy milyen jó... Arról nem is beszélve hogy a legtöbb helyen alapvető dolgokat sem tartottak be a teszteléseknél.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1217

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Alex_Aston írta:
2025.03.09., vas. 13:37
SoundMania írta:
2025.03.09., vas. 13:06

....Ráadásul ha lennének nagyon jó kábelek az ilyen rendszerekben, akkor nem csak ennyit lehetne bennük hallani. De persze azok akkor már nem "nem túl drága" rendszerek lennének....
Nem azt mondta, hogy a nem túl drága mutat különbséget, hanem azt, hogy e felett már KIS különbséget érzékel.

Gondolom azt akartad írni, hogy "Nem azt mondta, hogy a nem túl drága NEM mutat különbséget, hanem azt, hogy e felett már KIS különbséget érzékel."

Egyébként erre érvényes amit írtam, hogy efelett is lehet bőven oka, hogy nem hall elegendő különbséget. Pl a rendszer és a kábelek alkalmassága/alkalmatlansága. Ugyanis van azokon a szinteken is még jól hallhatóan eltérés /javulás! Csak ki kell tudni aknázni.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3314

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

SoundMania írta:
2025.03.09., vas. 13:06

....Ráadásul ha lennének nagyon jó kábelek az ilyen rendszerekben, akkor nem csak ennyit lehetne bennük hallani. De persze azok akkor már nem "nem túl drága" rendszerek lennének....
Nem azt mondta, hogy a nem túl drága mutat különbséget, hanem azt, hogy e felett már KIS különbséget érzékel.

Másrészt elég, ha csak egy pontot írsz, és akkor úgy is mindenki tudja, hogy dragankebell kell, és kész. :smile29:
Felesleges ehhez hosszú idézet, meg sok mondat.
Csak a Marantz! :-D

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1217

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

juliush írta:
2025.03.09., vas. 09:29
Nyilván nem leszek közkedvelt az alábbi kijelentéseimmel, jópáran akár még billentyűzetet is ragadhatnak, csak hogy vitriolos szavakkal cáfoljanak. De több, mint négy évtizednyi "hifizés" alapján jómagam a következőket tapasztaltam meg.
Egy bizonyos, valójában nem is túl drága (mármint az audio jelenlegi árszínvonalát tekintve) szint fölött a különbségeket már meglehetősen csekélynek találom, az hogy mit hallunk jobbnak, és mennyivel, egyáltalán hallunk-e különbséget, nagymértékben függ a mentális hozzáállásunktól és a körülményektől. Akarunk-e hallani különbséget (ha igen, akkor fogunk is, ezt számos pszichológiai vizsgálat is igazolta), meggyőző, számomra "hiteles" társaságban, lelkes barátok közt, eladó által lett-e prezentálva, ne adj Isten "szakírók" vagy épp internetes "guruk" által egekbe magasztalva. Vagy épp vettünk valamit, ami az újdonság erejével bír, és persze, hogy jobbnak is akarjuk hallani.
Már többször is leírtam, mennyire informatív az az élmény, mikor egy korábban egyértelműen jobbnak tapasztalt, és emiatt hetekig-hónapokig használt eszköz helyére visszahelyezett régi eszköz kvalitásaira csodálkozunk rá, akár találjuk ismét (akkor éppen) jobbnak a megmérettetett és könnyűnek találtatott berendezést. Mégha csak azért is, mert ismét "molyoltam" a rendszeren.
Példának okáért jópár hónapos A-osztályú erősítésezés (Musical Fidelity A-1000 és Süti A-osztályú "power follower" végfoka) után a napokban visszakötött digitális PowerDAC erősítés bűvölt el. Szinte "upgrade"-nek éltem meg a változást. Valószínűleg leginkább azért, mert most ez volt a "fejlesztés". Ugyanakkor hátrébb lépve, picit távolabbról szemlélve ez mind azt támasztja alá, hogy a valódi különbségek csekélyek, és ha nem szeretnék időről-időre (kényszeresen) bogarászni a rendszeremen, bármelyikkel együtt tudnék élni.
Mindez persze azt is jelenti, hogy ez csupán az én személyes utam és élményeim, más megélheti ugyanezeket a változásokat "ég és föld" szintűként, és az "upgrade"-jei sorozatát folyamatos minőségi fejlődésként. Kérlek ezt figyelembe véve olvassátok, értelmezzétek a fentieket!
De, ezzel közkedvelt leszel...
Nos igen, ez valóban sokmindentől függ. Pl, hogy alkalmas-e a rendszer a különbségek kimutatására. Ami az általad említett "Egy bizonyos, valójában nem is túl drága (mármint az audio jelenlegi árszínvonalát tekintve) szint" szinten lehet elég kétséges! :)
Ráadásul ha lennének nagyon jó kábelek az ilyen rendszerekben, akkor nem csak ennyit lehetne bennük hallani. De persze azok akkor már nem "nem túl drága" rendszerek lennének....

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4086

Hozzászólás Szerző: juliush »

Nyilván nem leszek közkedvelt az alábbi kijelentéseimmel, jópáran akár még billentyűzetet is ragadhatnak, csak hogy vitriolos szavakkal cáfoljanak. De több, mint négy évtizednyi "hifizés" alapján jómagam a következőket tapasztaltam meg.
Egy bizonyos, valójában nem is túl drága (mármint az audio jelenlegi árszínvonalát tekintve) szint fölött a különbségeket már meglehetősen csekélynek találom, az hogy mit hallunk jobbnak, és mennyivel, egyáltalán hallunk-e különbséget, nagymértékben függ a mentális hozzáállásunktól és a körülményektől. Akarunk-e hallani különbséget (ha igen, akkor fogunk is, ezt számos pszichológiai vizsgálat is igazolta), meggyőző, számomra "hiteles" társaságban, lelkes barátok közt, eladó által lett-e prezentálva, ne adj Isten "szakírók" vagy épp internetes "guruk" által egekbe magasztalva. Vagy épp vettünk valamit, ami az újdonság erejével bír, és persze, hogy jobbnak is akarjuk hallani.
Már többször is leírtam, mennyire informatív az az élmény, mikor egy korábban egyértelműen jobbnak tapasztalt, és emiatt hetekig-hónapokig használt eszköz helyére visszahelyezett régi eszköz kvalitásaira csodálkozunk rá, akár találjuk ismét (akkor éppen) jobbnak a megmérettetett és könnyűnek találtatott berendezést. Mégha csak azért is, mert ismét "molyoltam" a rendszeren.
Példának okáért jópár hónapos A-osztályú erősítésezés (Musical Fidelity A-1000 és Süti A-osztályú "power follower" végfoka) után a napokban visszakötött digitális PowerDAC erősítés bűvölt el. Szinte "upgrade"-nek éltem meg a változást. Valószínűleg leginkább azért, mert most ez volt a "fejlesztés". Ugyanakkor hátrébb lépve, picit távolabbról szemlélve ez mind azt támasztja alá, hogy a valódi különbségek csekélyek, és ha nem szeretnék időről-időre (kényszeresen) bogarászni a rendszeremen, bármelyikkel együtt tudnék élni.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

KajliI
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 3

Hozzászólás Szerző: KajliI »

ZolaBA írta:
2025.03.09., vas. 06:48
Szerintem egy jó módszer ha van időd és pénzed.... Hallgatod X-et, majd Y-t, cserélsz ha van kedved és nem cserélsz ha nincs kedved. Ezt napokig, hetekig, stb. és idővel ennek jó esetben az lesz a vége, hogy az egyik eszközt már egy vagy több hónapja nem használtad - akkor meg van az eredmény, hogy melyiket add el :D
Hát ez valószínűleg működik. Lassan, de biztosan. Köszi!

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

KajliI írta:
2025.03.08., szomb. 08:55
Szóval hogy érdemes két rendszer összehasonlításához hozzáfogni? És most engem nem a technikai aspektusok érdekelnek, hanem a meghallgatás "módszertana".
Szerintem egy jó módszer ha van időd és pénzed.... Hallgatod X-et, majd Y-t, cserélsz ha van kedved és nem cserélsz ha nincs kedved. Ezt napokig, hetekig, stb. és idővel ennek jó esetben az lesz a vége, hogy az egyik eszközt már egy vagy több hónapja nem használtad - akkor meg van az eredmény, hogy melyiket add el :D
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1378

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

" Jó eséllyel nincs, vagy nem olyan mértékű a különbség, mint azt elsőre gondoltad."

Streamer ügyben pont semmilyen tapasztalatom nincsen, de bármilyen más hifi - komponens esetében kizártnak tartom, hogy ne lenne egyből hallható különbség két készülék között.
Erősítő, dac, CD játszó, phonó, hangszedő, futómű, vagy bármi, rögtön ordít a különbség.
Pont a streamer lenne a kivétel ? gondolkodik.gif

andarson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 583

Hozzászólás Szerző: andarson »

A tesztelés pszichológiai körülményei is befolyásolhatják, hogy mennyire érzed nagynak elsőre a különbséget, vagy mennyire kevésbé másodjára. Gondolok itt arra, hogy az első alkalommal lehet nyugodtabb napod volt és pszichésen fogékonyabb voltál az összehasonlításra, vagy épp második alkalommal már sokat hallgattál előtte zenét amikor nekiálltál tesztelni, vagy sok inger érte a füled (zaj, bármi), ami miatt kevésbé voltál másodjára fókuszált.

De befolyásolhat az is ha elsőre pl. este/későn hallgattad, amikor a város, az utca, a lépcsőház stb... csendesül, másnap meg pl. hétvége délelőtt amikor adott esetben több lehet a zaj körülötted.

Ezek csak példák, de véleményem szerint két teszt közti állapotra hatással lehetnek.

Nem teszt, de én amikor a három kisgyerekem itthon zajong és esetleg elmegy a család itthonról, kell egy kis idő, kis csend, mire neki tudok állni zenét hallgatni, mert annyira elfáradok előtte a zajban, hogy egyből gyakran képtelenség zenét befogadnom.
Linn Majik DS
Dual 1219 - Sumiko Blue point no.3 Lo
Forté Audio Model 40 - Forté Audio Model 4
JBL 4333

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

KajliI írta:
Azt a jelentős különbséget, amit először hallottam többször nem sikerült reprodukálnom.
Ha többször nem sikerül kihallani azt a bizonyos különbséget, akkor jó eséllyel nincs vagy nem olyan mértékű a különbség, mint azt elsőre gondoltad. Ha vakon hasonlítottad volna össze őket, azaz nem tudva, hogy épp melyik szól, akkor valószínűleg elsőre sem hallottál volna akkora különbséget.
A tévedésem lehetőségét fenntartom.

Rock60
Őslakos
Őslakos

KajliI írta:

Azt szeretném megkérdezni, hogy hogy kell összehasonlítani két eszközt?
És most engem nem a technikai aspektusok érdekelnek, hanem a meghallgatás "módszertana".
Ahogyan Te teszteltél, az egy teljesen járható út. :napsut:

A rövid ideig hallgatás - 10 - 20 mp, vagy pár perc - majd csere, majd vissza, stb... az is igazolható módszer, a nyilvánvalón túl az apró különbségek ilyenkor érhetőek tetten legjobban.
Többet fülelve - órák, akár napok - derül ki az, hogy hosszabb távon melyik hang hallgathatóbb, szerethetőbb jobban a számodra.
A két eredmény néha egymásnak ellentmond. sad.gif
Nagyobb gyakorlat megszerzésével már a rövid meghallgatás eredményét is nagyobb biztonsággal tudod hosszabb távra modellezni. :rolleyes:

KajliI
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 3

Hozzászólás Szerző: KajliI »

Sziasztok!
Nem biztos, hogy, ez a helye, de ide tenném be, mert a legutóbbi hozzászólások alapján azt gondolom, hogy nálam lényegesen tapasztaltabb emberek vannak itt. Azt szeretném megkérdezni, hogy hogy kell összehasonlítani két eszközt? OK, ez így buta kérdésnek tűnik, még az is lehet, hogy az. Kicsit kifejtem. Két streamert hasonlítottam össze. A rendszer többi eszköze ugyanaz volt. Hallgattam kb. 20 percig az egyik konfigurációt, próbáltam figyelni dolgokra (azt sem tudom biztosan, hogy mire érdemes figyelni), kialakult bennem valami vélemény. Közvetlenül ez után szintén hosszabb ideig hallgattam a másik konfigurációt ugyanazzal a zenével, és kialakult bennem az a vélemény, hogy a másik konfig sokkal jobban tetszik. Konkrét különbségeket véltem felfedezni. Aztán másnap újra csináltam ezt, csak most semmi különbséget nem hallottam. Aztán úgy hallgattam a két rendszert, hogy kb. 15-20 másodpercenként váltottam. A váltásoknál mindig hallani lehetett, hogy ez most másik eszköz, de pár másodperc alatt hozzászoktam, és kb. egyformának ítéltem a két rendszert. Azt a jelentős különbséget, amit először hallottam többször nem sikerült reprodukálnom. Szóval hogy érdemes két rendszer összehasonlításához hozzáfogni? És most engem nem a technikai aspektusok érdekelnek, hanem a meghallgatás "módszertana".

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5150

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Gyomlálni kellene tisztelt adminok, ez lenne a "Kezdő hifi"?

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2293

Hozzászólás Szerző: cables »

Írtam pü-t neked

Block
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 115

Hozzászólás Szerző: Block »

cables írta:
2025.03.02., vas. 09:49
Block írta:
2025.03.02., vas. 09:25

Ne haragudj,de ezt most nem értem. Kivágtam pár megjegyzést,ami összezavar.
De akkor az hogy nyugalmas.....hisz az egész életed a fejlesztésről,...a különböző hangzások teszteléséről szól.
Ha jól tudom te egyre jobb hangú kábeleket fejlesztesz....és talán akkor is kell 1-2-szer tesztelgetni...
Ez így van, de magamnál nem tesztelek kábeleket. Ha lehetséges eljárok a vevőkhöz, hogy halljam az ő rendszerükben hogy szólnak a kábeleim, ill. van egy állandó tesztpartnerem high-end rendszerrel az újdonságokat nála teszteljük. Nála minden kábel tőlem van és ha valamelyik vitt kábel jobb, mint a nála lévő, akkor az marad ott.
Értem.....Csak eddig azt hittem,hogy amikor otthon megalkotod a következő generációs kábeleket,akkor rögtön kipróbálod,hogy amit újítottál rajta az előre vitt,vagy oldalra,vagy hátra... És amikor megvan a kész kábel,azt viszed más rendszerbe tesztelni.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

Block írta:
2025.03.02., vas. 09:25

De akkor az hogy nyugalmas.....hisz az egész életed a fejlesztésről,...a különböző hangzások teszteléséről szól.
Ha jól tudom te egyre jobb hangú kábeleket fejlesztesz....és talán akkor is kell 1-2-szer tesztelgetni...
Ez így van, de magamnál nem tesztelek kábeleket. Ha lehetséges eljárok a vevőkhöz, hogy halljam az ő rendszerükben hogy szólnak a kábeleim, ill. van egy állandó tesztpartnerem high-end rendszerrel az újdonságokat nála teszteljük. Nála minden kábel tőlem van és ha valamelyik vitt kábel jobb, mint a nála lévő, akkor az marad ott.

Block
Nincs visszaút
Nincs visszaút

cables írta:
2025.03.02., vas. 09:03
Két vagy több rendszer téma

Való igaz, hogy én nagyon vágyok a nyugodt életre. Úgy is élek. Ha valaki leül mellém részegen a villamoson, felállok és átmegyek egy másik kocsiba. Audióban, ahogy elkerülöm a csöveket úgy nem jut eszembe két vagy többrendszert párhuzamosan fenntartani, fejlesztgetni. A különböző hangzásokat is nagyon macerás állandóan tesztelgetni. De persze, mint minden ez is egyéni, ki így , ki úgy.
"Való igaz, hogy én nagyon vágyok a nyugodt életre."
"fejlesztgetni A különböző hangzásokat is nagyon macerás állandóan tesztelgetni."

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

Két vagy több rendszer téma

Való igaz, hogy én nagyon vágyok a nyugodt életre. Úgy is élek. Ha valaki leül mellém részegen a villamoson, felállok és átmegyek egy másik kocsiba. Audióban, ahogy elkerülöm a csöveket úgy nem jut eszembe két vagy többrendszert párhuzamosan fenntartani, fejlesztgetni. A különböző hangzásokat is nagyon macerás állandóan tesztelgetni. De persze, mint minden ez is egyéni, ki így , ki úgy.

Block
Nincs visszaút
Nincs visszaút

cables írta:
2025.03.02., vas. 07:43
Block írta:
2025.03.01., szomb. 08:55

...
Most már a második láncban is kb. ugyan olyan szintű kábelezés van,mint az elsőben,...
Szia Block! Ne sértődj meg, de nincs olyan, hogy ugyan olyan szintű kábelezés. Még ha ugyan olyan kábeleket használsz mindkét rendszerben akkor sincs, mert a kétfajta rendszer készülékei nem úgy reagálnak ugyanarra a kábelekre.
Szia Cables! Nem sértődtem meg,...de szerintem meg van olyan. Csak nézzük meg egy példával,hogy mit értünk "szint" alatt.
Ha van két különféle kábelezés nézzük meg ,hogy miben hasonló. Állítsunk fel két párhuzamos egyenletet,aminek az egyik oldala a kábelek ára,...a másik oldal a kapott hang,..amit most mind a két esetben vegyünk jónak.
Triódás: kábelezés (10X Ft)= kapott hang jó
Fetes: Kábelezés(itt is 10x Ft)= kapott hang jó
Tehát,mint látjuk a kapott jó hangot hasonló árszinten értem el ,ezért a két kábelezést azonos szintűnek neveztem.
Lehet,hogy tévesen tettem? Nem akartam félrevezetni senkit...
De a leírásban ott volt,hogy amíg az első rendszer kábelezését fejlesztettem,addig a másik a kivett kábeleket kapta. Az eredmény a triódás összeállt,de a másik nem lett jó. Akkor nekiálltam és azt is átkábeleztem,és mire az is jó lett pont ugyan annyi lett,mint az első.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3492

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Rock60 írta:
2025.03.02., vas. 06:46
pantera írta:
2025.02.28., pén. 13:13
A legtöbb digitális hangerőszabályozó áramkör jelentősen többet ront a hangminőségen mint pl. egy "mezei" kék Alps poti. Szerintem. Első esetben a hangfrekis jel félvezetők tucatjaival kerül közvetlen kapcsolatba...
Öööö... Jó reggelt ! :napsut:
Mikor felvetettem a kérdést - mármint, hogy jól sejtem-e, hogy a jobban feltekert analóg potival elért szoba hangerő az optimális hangminőség szempontjából - gondoltam/reméltem, hogy több hozzáértő is hozzászól, arra viszont nem számítottam, hogy a sok érdekes információból sajnos kb. egy szót sem értek, pedig lehet, hogy ott van valahol a válasz... gondolkodik.gif

Vegyük ki a képből a digitális forrást, azt én magam is látom, hogy ha ott lejjebb veszem a jelet, azonnal romlik a hang, tehát azt koppra felhúzva használom, meg Lp is van a porondon. :rolleyes:
Tehát az elméleti kérdésem az lenne, hogy ha adott két hasonló képességű integrált erősítő, de akár a teljesítményük, akár más eltérések miatt az egyiket 9, míg a másikat 1 - 2 óráig tekerve érjük el a kívánt hangerőt, akkor kijelenthető-e, hogy az az optimálisabb konfig, amelyiket jobban fel kell tekerni ?
Vagy, erre semmilyen általánosítást, pláne szabályt nem lehet ráhúzni ?
Köszi. :smile53:
Nincs tökéletes és hiba mentes hangerő szabályozás. Lehet farigcsálni melyik okoz kevesebb (negatív) hatást. Én a legegyszerűbb és "hibamentes" módot választottam. Egyetlen forrás, ami digitális. Annak nincs semmilyen hangerő állítója. DAC kimenete megy a csöves végfokom bemenetére /bőven ki tudja hajtani jelszintben és impedanciában/. A végerősítőben sincs semmi hangerő állító. Egy optimális és elegendően hangos hallgatásra van így beállva a rendszer. Megtehetem, ezzel nem zavarok sem lakáson belül, sem szomszédokat. Éjszaka, alvás időben nincs zenélés. Háttér zenélés /amit csak háttér zajolásnak tartok/ az végképp nincs soha.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

Block írta:
2025.03.01., szomb. 08:55

...
Most már a második láncban is kb. ugyan olyan szintű kábelezés van,mint az elsőben,...
Szia Block! Ne sértődj meg, de nincs olyan, hogy ugyan olyan szintű kábelezés. Még ha ugyan olyan kábeleket használsz mindkét rendszerben akkor sincs, mert a kétfajta rendszer készülékei nem úgy reagálnak ugyanarra a kábelekre.

Rock60
Őslakos
Őslakos

pantera írta:
2025.02.28., pén. 13:13
A legtöbb digitális hangerőszabályozó áramkör jelentősen többet ront a hangminőségen mint pl. egy "mezei" kék Alps poti. Szerintem. Első esetben a hangfrekis jel félvezetők tucatjaival kerül közvetlen kapcsolatba...
Öööö... Jó reggelt ! :napsut:
Mikor felvetettem a kérdést - mármint, hogy jól sejtem-e, hogy a jobban feltekert analóg potival elért szoba hangerő az optimális hangminőség szempontjából - gondoltam/reméltem, hogy több hozzáértő is hozzászól, arra viszont nem számítottam, hogy a sok érdekes információból sajnos kb. egy szót sem értek, pedig lehet, hogy ott van valahol a válasz... gondolkodik.gif

Vegyük ki a képből a digitális forrást, azt én magam is látom, hogy ha ott lejjebb veszem a jelet, azonnal romlik a hang, tehát azt koppra felhúzva használom, meg Lp is van a porondon. :rolleyes:
Tehát az elméleti kérdésem az lenne, hogy ha adott két hasonló képességű integrált erősítő, de akár a teljesítményük, akár más eltérések miatt az egyiket 9, míg a másikat 1 - 2 óráig tekerve érjük el a kívánt hangerőt, akkor kijelenthető-e, hogy az az optimálisabb konfig, amelyiket jobban fel kell tekerni ?
Vagy, erre semmilyen általánosítást, pláne szabályt nem lehet ráhúzni ?
Köszi. :smile53:

Block
Nincs visszaút
Nincs visszaút

merida79 írta:
2025.03.01., szomb. 07:28
revox írta:
2025.02.28., pén. 17:42
Jól elment a dolog onnan, mi való 3Watt 300B-hez :)
Ez igaz,de nem baj. 31_1_21.gif Érdekes dolgok kerültek napvilágra.Akkor a nagyobb érzékenység még nem garancia a tökéletes illeszkedéshez...Bár véleményem szerint inkább legyen 92,vagy fölötte.Már azon is agyaltam,hogy lehet két pár hangfal lesz a megfelelő megoldás,mert a 300B és a 2A3 (vagy 45) között is nagy az eltérés. (ráadásul van még tranzisztoros erősítő és el34 is...) Ami jó lehet 300B-hez,az nem biztos hogy megszólalna 2A3-on is.Szerintem a helység mérete és a csövek milyensége nem követelné meg az álló dobozokat,de még ezek sem kizártak.Viszont a szomszédokkal.is szeretném a jó kapcsolatot ápolni. 31_1_21.gif

Szerintem,most,hogy ennyi dolog le lett írva ezzel kapcsolatban sok mindent tudsz mérlegelni,...de valahogy leginkább két tényező felől kellene megközelítened a célt.
1)..Az egyik,hogy mennyire akarsz profi rendszert,...mennyire akarod kimaxolni egyes rendszereid hangi képességeit....Mert ,ha kicsit utána számolsz,egy nívós jóhangú rendszer mire összeáll az nem kevés pénz,és ha több szálat akarsz ugyanebből csak más típussal ,akkor az x-szer annyi. Vagy megelégszel mindegyikből egy alap-közepes szinttel,és akkor több rendszer is kijön egynek az árából.
2) A második az elsőből következik,...fel kell mérned,hogy mennyit szánsz rá,akár több lépcsőben,fokozatosan építkezni a terveid alapján..Azután ezt végig gondolva és számolva kitalálni,hogy mi férhet bele szerinted ebbe a budget-be,...és ami prioritás szerint annyira nem fontos,azt egyszerűen elhagyni,..és a következő 5 éves tervben elővenni,és újra gondolni,hogy kell-e,vagy végleg elvetni.

Csak példa,hogy osszál-szorozzál: Te itt felvázoltál három triódás rendszert,...egy El 34-est,..és egy tranzisztorost. Ha azt akarod,hogy jól zenéljenek,azt NOS csövekkel fogod megkapni,.... a most kapható olcsóbb orosz és kínai csövek nem egy liga ezekkel. A NOS csövek párban 100000-től indulnak,de vannak 2-300 E fT-os párok,..a most gyártott prémium csövek ugyan ilyen árban vannak,..még a kínai PsVane Acme is,....ami egysek szerint jó,de mások szerint,inkább a NOS. Az orosz és kommersz kínai az 70-100 között van,de olyan,mintha más erősítőt hallgatnál. Akkor kezdj el számolni csövek szerint,mert ahány erősítő,annyi pár cső,...akkor tartalék cső,...utána a kábelek,..mert,ha nincs jól kábelezve,lehet ,hogy olyan lesz NOS csővel,mintha orosszal hallgatnád. És utána a hangfalak,...az se két fillér,és nem biztos,hogy elsőre találsz olyat,ami neked tetszik. És akkor még ott az EL 34,...mert azt is lehet mindig jobbra cserélni.

Amikor Cables írta nekem ,hogy sok macera van a csövekkel,...ezt nem is vitattam,...de szerintem a hang kárpótol.Viszont amikor én is terveztem hogy két párhuzamos rendszerem legyen,és először egy PP csöves rendszerben gondolkoztam (pl. Primaluna vagy valami hasonló,..mert azt is lehet a pentódákkal a végtelenségig variálni).. Na ehhez már nekem sem volt ambícióm,végig gondolva az előbbieket,..és a másod rendszeremben egy FET-es végfok teszi a dolgát. Így az összes csövekkel kapcsolatos "tuningolási" vágyamat a triódákra és a kiszolgáló csöveire korlátoztam. Most a FET-es lánc zenél szerintem a jobbik hangfallal,...a 45-ös pedig az érzékenyebbel. Most már a második láncban is kb. ugyan olyan szintű kábelezés van,mint az elsőben,...és így már ezt is nagyon szívesen hallgatom,amit azelőtt nem tudtam komolyan gondolni.:) ,...bár addig mindig az elsőből kikerülő madzagok kerültek bele ebbe a láncba,...és be kellett látni,hogy nagyon fontos a jól összeválogatott kábelezés,mert akkor egy szerényebbnek hitt lánc is kivirágzik,...és megmutatja ,hogy mit tud valójában.... Sok sikert az építkezéshez.... :napsut:

merida79
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: merida79 »

revox írta:
2025.02.28., pén. 17:42
Jól elment a dolog onnan, mi való 3Watt 300B-hez :)
Ez igaz,de nem baj. 31_1_21.gif Érdekes dolgok kerültek napvilágra.Akkor a nagyobb érzékenység még nem garancia a tökéletes illeszkedéshez...Bár véleményem szerint inkább legyen 92,vagy fölötte.Már azon is agyaltam,hogy lehet két pár hangfal lesz a megfelelő megoldás,mert a 300B és a 2A3 (vagy 45) között is nagy az eltérés. (ráadásul van még tranzisztoros erősítő és el34 is...) Ami jó lehet 300B-hez,az nem biztos hogy megszólalna 2A3-on is.Szerintem a helység mérete és a csövek milyensége nem követelné meg az álló dobozokat,de még ezek sem kizártak.Viszont a szomszédokkal.is szeretném a jó kapcsolatot ápolni. 31_1_21.gif

Szegyo64
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: Szegyo64 »

Sziasztok!
Tanácsra lenne szükségem!Eladásra kínálok egy Audiolab 6000 N hálózati lejátszót.
Egy csere lehetöséget ajánlottak fel,mégpedig Nordost blue heaven mk1 hangfalkábelt.
Nem értek hozzá,nem tudom jó csere lenne-e?Ha nem tetszik, eladható-e annyiért mint a lejátszóm?
Kíváncsian várom a véleményeket!

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”