Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5134

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Remelhetoleg vakteszt (vagy inkabb kettos vakteszt) lesz... :rasor:

Véleményem szerint a kettős vakteszt marhaság. Arra jó, hogy azt lehessen bizonyítani, lám, lám, milyen kis különbségek vannak, ugye? Aki a kettős vaktesztet szervezi, minden bizonnyal meg van győződve, hogy a kiszolgáló körülmények tökéletesek. A valóságban meg sosincs így, ezért nem is ér kutyafülét sem semmilyen kettős vakteszt. Ráadásul a szervezőnek mindig érdeke a minél kisebb különbségek detektálása, hogy statisztikailag minél kevésbé legyen értékelhető a különbség.
Aktuális kérdés: vajon ha most bármelyik kiváló magyar szimfonikus zenekar (van több is belőle, hála a húsz évvel ezelőtti zeneoktatásunknak,) elutazna Jerevánba koncertezni, vajon hogy tudnának játszani egy gyűlölettel teli közönség előtt??
Biztos lehettek benne, hogy mélyen tudásuk alatt, és ez egy felvételen is jócskán érezhető lenne, még ha pisszenés sem lenne a közönség felől.

Szabip
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Szabip »

Sziasztok!

Szeretném lecserélni/egységesíteni a hangfalaim kábeleit valamilyen minőségibb darabra.

Jelenleg többféle vastagságú réz kábelezést használok ami érzésem szerint nem a legjobb minőség, dugók nélkül.

Most ezen kívánok változatni.

Eddig a kacsa-audió kábelei közül szemezgettem:

Silver Line szériájának 2 * 1,5 mm² dúsan ezüstözött réz (SPC)

Illetve a boltban találkoztam Inakustik kábelekkel is a drágábbik fajtából.

Mind a kettő típus lényegében tök egyforma árkategóriában van 1200 ft/m

Tudom hogy ennél vannak drágábbak meg fényévekkel jobbak de erre van keret így se lesz olcsó mert 30m kell és a banándugókat/villákat is meg kell vennem...

Véleményetek szerint melyik kábel lehet jobb választás, elsősorban házimozira lenne? (erősító egy új Yamaha középkat a hangfalak jelenleg Yamahák de a frontok fél éven bellül cserélve lesznek Dalira)

kpista
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 6

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: kpista »

"A Józan Paraszti Ész a hifiben elég gyakran csődöt mond."

Csak nem tán....

Az-X
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 57

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Az-X »

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat.

A tesztre én is nagyon kíváncsi lennék

A lényeg kb az, hogy vettem egy USB-s hangkártyát. Mivel beépített, elég hosszú USB kábele van így ha elég mondjuk egy 10cm-es IC kábel is akkor simán leteszem az erősítő mögé, mellé, tetejére...

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

A végeredmény sokunkat érdekel.

Annyi biztos, hogy bármi is lesz az eredmény, senki se lesz tőle okosabb

Vendég

Kábelezzünk

Ezért a JPT-t (Józan Paraszti Ész) hívtam segítségül
A Józan Paraszti Ész a hifiben elég gyakran csődöt mond.

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: lamalas »

... megpróbálok a napokban egy ilyen tesztet megszervezni azonos anyagokból készült, különböző hosszúságú összekötőkkel. ...

Remelhetoleg vakteszt (vagy inkabb kettos vakteszt) lesz... :rasor:

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

kpista
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 6

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: kpista »

Nézd, senki nem tud(ott) biztosat mondani, hogy milyen hosszú kell, milyet célszerű venni?
Rövidet (50 cm-ig), középrövidet (75 cm), hosszút (100 cm), még hosszabat (1 m-től), stb. Ez egy saját bekategorizálás.

Ezért a JPT-t (Józan Paraszti Ész) hívtam segítségül:
1. A rosszból kevés is elég!
2. A jóból is megárt a sok!
3. Aztán megfigyelések: ami kábelt rendeltem, nem nagyon szokták eladni, s infóm szerint relatíve sok 50 cm-es szett készült belőle, még sincs hirdetve a használtpiacon, tehát bevált, mivel ahhoz meg relatíve drága, hogy a fiókban pihenjen.

A 100 cm-est meghallgattam a cuccommal, megjött ami hiányzott, tehát a minőséget hozza. A mennyiség a kérdéses....
Mivel 2 kábel kell a rendszerembe, ez elsőt megkísérlem 50 cm-rel. Ha nem OK, akkor a 2. drót méteres lesz és az megy legelölre a rendszerbe.
Üdv.

szocsa
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 12

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: szocsa »

A 100, mert abban két nulla is van

ott a pont :-)
r2r 11 - Hypex UcD180HG - ASE Gleden

Vendég

Kábelezzünk

Mi van közelebb a nullához, a 30, vagy a 100? :-)

A 100, mert abban két nulla is van

szocsa
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Nyilván, viszont
1) A 30 centinek mi köze a nullához?:-)
2) A készülékek esetleg zavarhatják egymást, ha közvetlenül egymás alatt/fölött/mellett vannak.

Azt tudom mondani, amit eddig is: meg kell hallgatni, mi változik, ha rövidebbre veszed. Nem mindenhol válik be. Kezdetnek semmiképpen se drága interkonnektből csináljunk aprólékot, próbának valami hasonló szerkezetű és hangkarakterű, olcsóbb is megteszi.

Mi van közelebb a nullához, a 30, vagy a 100? :-) Nálam a készülékek már most is nagyon közel vannak egymáshoz (több egyéb ok miatt is) és a sok kábel csak útban van. Az egymást zavarásban nyilván van valami, de ez erősen készülékfüggő és itt nem tapasztaltam semmi ilyesmit. Vastag alu házban van a Dac és az erősítő is közvetlenül egymás mellett.

Vendég

Kábelezzünk

- Este kevésbé szennyezett a hálózat - jóval kevesebb a felharmonikus tartalom (kevesebb induktív fogyasztó)
- Nyilván teljesen más hangulatban voltál
- Nincs itt semmiféle mágia

Tudom, előfordul, hogy néha a hálózat miatt pocsék a hang. Csakhogy aznap rádiót is hallgattam - éppen az volt a "zajgenerátor" fő eleme:) Semmi kétség, a phonónak volt először nagyon rossz, majd "látványosan" jobb hangja. A zajjal se lehetett a probléma, hiszen a bejáratás második szakaszában átváltottam a melléhangolásról (nagyjából fehérzaj) rádióadásra...

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3464

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

A javaslatod logikus, a készülékek nem fognak elmozdulni közben, nálam amúgy is fix helye van már mindennek.

Mindenféle kábelnél szeretnék a kérdés végére járni (bár Bodor mesterrel egyetértve bizonyára nem fogok kapni minden helyzetre érvényes választ), így összeállítok egy szettet többféle hosszúságú analóg és digitális IC, táp- és hangfalkábelből, bár így már csúnya szintre emelkedik a variációk száma.

A tápkábelt nyugodtan kihagyhatod, az teljesen nyilvánvaló, minél hosszabb a készülék közeli minőségi kábel, annál jobb, a hossz exponenciálisan csökkenve fog érvényesülni.

Aztán az is érdekes lenne, ez a hossz hatás hogyan működik különböző, főleg nagykategóriás kábeleknél, állítom ebben sem egyformák. Arra viszont kicsi az esély, hogy 15cm-enkénti hosszban le tudsz szabni méterenként 200ezer forintos IC drótot.

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: audioline »

Úgy látom, meglehetősen határozatlan a társaság a kábelek ideális hosszát illetően, így megpróbálok a napokban egy ilyen tesztet megszervezni azonos anyagokból készült, különböző hosszúságú összekötőkkel.

A végeredmény sokunkat érdekel.
.

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: audioline »

Sok sok próba után elmondhatom hogy nálam a túl rövid kábelek picit rosszabbul szerepeltek hosszabb társainál.
De az is igaz hogy kábel sőt készülék függő is a végeredmény.

Nekem is ez a tapasztalatom.
.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1356

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Úgy látom, meglehetősen határozatlan a társaság a kábelek ideális hosszát illetően, így megpróbálok a napokban egy ilyen tesztet megszervezni azonos anyagokból készült, különböző hosszúságú összekötőkkel. Ha esetleg valaki még ilyesmin törné a fejét, átadom a próbadarabokat néhány napra.

Jó ötlet!
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10991
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Ehhez had javasoljak egy teszt opciót. A készülékek egymás közeli zavarása maradjon olyformán azonos a tesz során úgy, hogy a legrövidebb és leghosszabb kábel próbájánál is maradjanak azonos távolságban az IC-vel összekötött készülékek, praktikusan ez valószínű közvetlen egymásra helyezett készülékeket jelent. Ez az elrendezés közelít az átlagos hifis állványos, olykor állvány nélküli elrendezésre is.

Aztán ha már felajánlottad ezt a játékot, mi lenne ha ezt hangfal kábellel is megtennéd?

A javaslatod logikus, a készülékek nem fognak elmozdulni közben, nálam amúgy is fix helye van már mindennek.

Mindenféle kábelnél szeretnék a kérdés végére járni (bár Bodor mesterrel egyetértve bizonyára nem fogok kapni minden helyzetre érvényes választ), így összeállítok egy szettet többféle hosszúságú analóg és digitális IC, táp- és hangfalkábelből, bár így már csúnya szintre emelkedik a variációk száma.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Úgy látom, meglehetősen határozatlan a társaság a kábelek ideális hosszát illetően, így megpróbálok a napokban egy ilyen tesztet megszervezni azonos anyagokból készült, különböző hosszúságú összekötőkkel. Ha esetleg valaki még ilyesmin törné a fejét, átadom a próbadarabokat néhány napra.

Ehhez had javasoljak egy teszt opciót. A készülékek egymás közeli zavarása maradjon olyformán azonos a tesz során úgy, hogy a legrövidebb és leghosszabb kábel próbájánál is maradjanak azonos távolságban az IC-vel összekötött készülékek, praktikusan ez valószínű közvetlen egymásra helyezett készülékeket jelent. Ez az elrendezés közelít az átlagos hifis állványos, olykor állvány nélküli elrendezésre is.

Aztán ha már felajánlottad ezt a játékot, mi lenne ha ezt hangfal kábellel is megtennéd?

Bodoraudio
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 742
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Bodoraudio »

Sok sok próba után elmondhatom hogy nálam a túl rövid kábelek picit rosszabbul szerepeltek hosszabb társainál.
De az is igaz hogy kábel sőt készülék függő is a végeredmény.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10991
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2934

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: earforce »

Hasonlót először egy phono-előerősítő hosszabb zajgenerátoros járatása után vettem észre. Miután kihúztam a generátort, rögtön bekötöttem meghallgatási tesztre. Felttettem pár lemezt, de annyire nem voltam elégedett, hogy mérgemben kikötöttem, sőt is húztam a konnektorból. Másnap reggel (egy próba nem próba!) bekapcs, este újra zenehallgatás. Határozottan jobban szólt, ám az igazi megdöbbenés éjszaka, illetve harmadnap jött (ezúttal nem volt ki/bekapcs). Hamisítatlan fekete mágia. Következtetés: semminek sem szabad erőltetni a bejáratását, nehogy elfáradjon :D

- Este kevésbé szennyezett a hálózat - jóval kevesebb a felharmonikus tartalom (kevesebb induktív fogyasztó)
- Nyilván teljesen más hangulatban voltál
- Nincs itt semmiféle mágia
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO

Vendég

Kábelezzünk

Szerintem a legjobb kábel az, ha nincs kábel. Én is most 1 méteres IC-t fogok 30 centisre cserélni
Nyilván, viszont
1) A 30 centinek mi köze a nullához?:-)
2) A készülékek esetleg zavarhatják egymást, ha közvetlenül egymás alatt/fölött/mellett vannak.

Azt tudom mondani, amit eddig is: meg kell hallgatni, mi változik, ha rövidebbre veszed. Nem mindenhol válik be. Kezdetnek semmiképpen se drága interkonnektből csináljunk aprólékot, próbának valami hasonló szerkezetű és hangkarakterű, olcsóbb is megteszi.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2281

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: cables »

Szerintem a legjobb kábel az, ha nincs kábel. Én is most 1 méteres IC-t fogok 30 centisre cserélni, már úton vannak a csatik a messzi Kínából :-)
Az optimális kábelhossz az eléggé vudu kategória számomra. Zajszűréssel és egy adott überkirály kábel hangra gyakorolt pozitív hatásának maximalizálásával szokták magyarázni. (lásd Cables topic )

Nekem az a tapasztalatom, hogy jobb hangjuk van a hosszabb, (min. 1m, de inkább több)kábeleknek. Ez egyébként egybevág a KÁCSA kábeles szakembereinek a véleményével, pedig ők értenek egy kicsit a témához!

szocsa
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Urak! Erre esetleg tudna valaki pár szóban válaszolni nekem?

"Volna egy olyan kérdésem, ha a forrás és az erősítő közé elég volna egy 10cm-es IC kábel, ajánlott ennél hosszabbat (60-70cm) betenni, vagy tehetek simán 10cm-est? Ha esetleg kell a 60-70cm, mi ennek a magyarázata? "

Szerintem a legjobb kábel az, ha nincs kábel. Én is most 1 méteres IC-t fogok 30 centisre cserélni, már úton vannak a csatik a messzi Kínából :-)
Az optimális kábelhossz az eléggé vudu kategória számomra. Zajszűréssel és egy adott überkirály kábel hangra gyakorolt pozitív hatásának maximalizálásával szokták magyarázni. (lásd Cables topic )

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Nekem is van ilyen tapasztalatom.

Hogy én is hozzátegyek a be és kijáródás témakörhöz. Nálam lakásfelújítás, hőszigetelés, koszolós munkák folytak, kb 6 hétig nem kapcsoltam be a hifit, le volt takarva porvédő fóliával, elmozdítva nem volt semmi.
Tegnap bekapcsoltam, első 1-2 percben örömnek tűnt a nagy formátumú hangzást ismét hallani, de 5 perc után éreztem, nem az igazi, feltűnően sss zajos, és nem a régebben megszokott finom felbontású magával ragadó volt az élmény. Nem, a por nem volt olyan jelentős, a takaró fólia alá meg nem is ment szinte semmi, hogy az csinált volna valami változást. A legerősebb gyanúm, a csöves erősítő táp-elkóinak depolarizálódása, de lehet a trafókban, de még a drótokban is lehetett valami leülés.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”