Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1329

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Voyager írta:
2025.01.05., vas. 11:58

Nézd meg figyelmesebben a "tech data" táblázatot.
Ott látni fogod, hogy mely típusok vannak OFC vezetővel készítve.
Igazad van, csak lejjebb kellett volna görgetnem... :smile51:

Minden esetre, amit ott illusztráltak a négyvezetős kialakítás zajelnyomási képességéről, az azt igazolja - talán - hogy mindenképpen érdemes abban gondolkozni, függetlenül attól, hogy a hangfal single - vagy bi - wire bekötésű.
Az enyém - Quad ESL - single-wire.

Rock60
Őslakos
Őslakos

supravox írta:
2025.01.05., vas. 12:02
1. Azt olvasgattad,hogy a 4s11-nek baromi hosszú a bejáródási ideje?
2. Illetve a G jelenleg nem elérhető.
3. Arról olyanokat írnak,hogy sokkal.gyorsabban bejáródik.
4. Illetve nyitottabb hang.
5. Ami nálam pont nem üdvözítő.
6. De a G verzióval én is teszek majd kísérletet.
1. Azt nem.
2. Azt igen.
3. Az jó.
4. Az jól hangzik.
5. Az pech. sad.gif
6. Próba cseresznye... :D
:kapdelm:

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Hozzászólás Szerző: Voyager »

wasiliy888 írta:
2025.01.05., vas. 12:39
Voyager írta:
2025.01.05., vas. 10:28
...
Általánosságban azonban elmondható, hogy a magas kapacitású kábelek (200–300 pF/m) a magas frekvenciák csillapítását okozhatják, különösen hosszabb kábelhossz esetén. Ez "tompább", kevésbé részletezett hangzást eredményezhet.
Bizonyos erősítők – különösen azok, amelyek visszacsatolási hurkot alkalmaznak a stabilitás érdekében – érzékenyek lehetnek a kapacitív kimeneti terhelésre. Ilyen esetekben a magas kapacitású kábelek fázistolást és visszacsatolási instabilitást okozhatnak, ami akár oszcillációhoz is vezethet. A gyártók ilyenkor kifejezetten alacsony kapacitású kábelek használatát javasolják, hogy elkerüljék a torzítást és az erősítő meghibásodását.
...
Nekem 2x6m hosszban van a jelenlegi kábelem (az előző is, egyébként), sajnos, csak így tudom megoldani. Tudom, hogy ez extrém a sztereó rendszereknél, inkább házimozinál szokásos mennyiség.
Ha igazak a gyári adatok 35pF/m a kapacitása, és akkor, ha jól értem, amit írtál, olyan kábelre nem érdemes cserélnem, aminek ennél magasabb, főleg a nagy hossz függvényében.
Az erősítőm tranzisztoros/(MOS)FETes, és ezeknél a legtöbb valamiféle visszacsatolással működik - eltekintve a kevés kiételtől -, ha nem is egy naggyal, hanem több helyivel, akkor is.
Az átlagosan 35 pF/m kábelkapacitás kifejezetten alacsonynak számít, ami előnyt jelenthet, különösen hosszabb kábeleknél. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez nem egy merev szabály, és ami az egyik rendszerben jól működik, az egy másik konfigurációval nem feltétlenül hozza ugyanazt az eredményt. Ráadásul más tényezőket, paramétereket is figyelembe kell venni.

Bár a kábelkapacitás önmagában nem döntő tényező a rendszer teljes hangzását illetően, mégis egy olyan paraméter, amelyet érdemes szem előtt tartani.
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 984

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Kép
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

white-tiger
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 86

Hozzászólás Szerző: white-tiger »

Rock60 írta:
2025.01.05., vas. 11:44
Voyager írta:
2025.01.04., szomb. 21:58

Nem, mert BI-WIRE módban használom.

Mindazonáltal nem sok értelmét látom ennek a próbának, hiszen kapható ez a minőség Single verzióban is.
https://www.canare.co.jp/en/products/ca ... ?tid=4_024
Ok, azt nem tudtam.

Igen, kösz, látom.

A két eresnek 3.62mm2 a keresztmetszete.
A 3.62 - es szerintem más hangot ad - tartok tőle, hogy rosszabbat - mint a 2.08 - as, azon túl szerintem ez a két eres még nem a G -s verzió.
/ Legalább is nem találtam rá utalást sehol, máshol sem./

Egyébként jó ez így - lehet, hogy teszek a 4S11G -vel egy próbát, kíváncsivá tettetek, hogy szerepel nálam az enyémmel szemben - és azt is össze tudnám hasonlítani, hogy milyen a hangzás a 2.08 és a 4.16 össz keresztmetszettel.
Várjuk kíváncsian...🙂

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 114

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

Voyager írta:
2025.01.05., vas. 10:28

...
Általánosságban azonban elmondható, hogy a magas kapacitású kábelek (200–300 pF/m) a magas frekvenciák csillapítását okozhatják, különösen hosszabb kábelhossz esetén. Ez "tompább", kevésbé részletezett hangzást eredményezhet.

Bizonyos erősítők – különösen azok, amelyek visszacsatolási hurkot alkalmaznak a stabilitás érdekében – érzékenyek lehetnek a kapacitív kimeneti terhelésre. Ilyen esetekben a magas kapacitású kábelek fázistolást és visszacsatolási instabilitást okozhatnak, ami akár oszcillációhoz is vezethet. A gyártók ilyenkor kifejezetten alacsony kapacitású kábelek használatát javasolják, hogy elkerüljék a torzítást és az erősítő meghibásodását.
...
Nekem 2x6m hosszban van a jelenlegi kábelem (az előző is, egyébként), sajnos, csak így tudom megoldani. Tudom, hogy ez extrém a sztereó rendszereknél, inkább házimozinál szokásos mennyiség.
Ha igazak a gyári adatok 35pF/m a kapacitása, és akkor, ha jól értem, amit írtál, olyan kábelre nem érdemes cserélnem, aminek ennél magasabb, főleg a nagy hossz függvényében.
Az erősítőm tranzisztoros/(MOS)FETes, és ezeknél a legtöbb valamiféle visszacsatolással működik - eltekintve a kevés kiételtől -, ha nem is egy naggyal, hanem több helyivel, akkor is.
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops(SRC/PWR/DAC), CuAg-SS mk8/3(SRC)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core Audio PC 2015 (Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)-ValhallA AgPtRXFv2usb-Audio-GD M11-ValhallA CuAgSS ic-LZ5 Aquincum-Qed Sign. Rev.-DIY 2WVB20Lmk2

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2489

Hozzászólás Szerző: supravox »

Rock60 írta:
Voyager írta:

Mindazonáltal nem sok értelmét látom ennek a próbának, hiszen kapható ez a minőség Single verzióban is.
Ok, azt nem tudtam.

Igen, kösz, látom.

A 3.62 - es szerintem más hangot ad - tartok tőle, hogy rosszabbat - mint a 2.08 - as, azon túl szerintem ez a két eres még nem a G -s verzió.

Egyébként jó ez így - lehet, hogy teszek a 4S11G -vel egy próbát, kíváncsivá tettetek, hogy szerepel nálam az enyémmel szemben - és azt is össze tudnám hasonlítani, hogy milyen a hangzás a 2.08 és a 4.16 össz keresztmetszettel.
Azt olvasgattad,hogy a 4s11-nek baromi hosszú a bejáródási ideje?
Illetve a G jelenleg nem.elérhető.
Arról olyanokat írnak,hogy sokkal.gyorsabban bejáródik.
Illetve nyitottabb hang.
Ami nálam pont nem üdvözítő.
De a G verzióval én is teszek majd kísérletet.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
Voyager írta:

Ok, azt nem tudtam.
Igen, kösz, látom.
Nézd meg figyelmesebben a "tech data" táblázatot.
Ott látni fogod, hogy mely típusok vannak OFC vezetővel készítve.

Rock60
Őslakos
Őslakos

Voyager írta:

Ok, azt nem tudtam.

Igen, kösz, látom.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

wasiliy888 írta:
2025.01.05., vas. 09:52
Nem baj, az is van neki. Csak az a kár, hogy ezekből a jól mérhető adatokból nagyjából semmiféle következtetés nem vonható le a várható hangminőségre. Ahogy például egy erősítőnél sem igen lehet megtenni ezt, a gyártó által közölt adatok, vagy akár független mérések kapcsán.
Az, hogy egy adott konfigurációban milyen hatás várható magas vagy alacsony kapacitású kábel használata esetén, pusztán a kábel műszaki adatai alapján nem állapítható meg. Ugyanakkor nem is ebben a kérdéskörben került megemlítésre.

Korábban voltak olyan erősítőim, amelyekhez bármilyen kialakítású és kapacitású kábelt csatlakoztathattam, anélkül hogy jelentős hangminőség változást észleltem volna, az apróbb finom változásokat leszámítva.

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 114

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

Nem baj, az is van neki. Csak az a kár, hogy ezekből a jól mérhető adatokból nagyjából semmiféle következtetés nem vonható le a várható hangminőségre. Ahogy például egy erősítőnél sem igen lehet megtenni ezt, a gyártó által közölt adatok, vagy akár független mérések kapcsán.
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops(SRC/PWR/DAC), CuAg-SS mk8/3(SRC)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core Audio PC 2015 (Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)-ValhallA AgPtRXFv2usb-Audio-GD M11-ValhallA CuAgSS ic-LZ5 Aquincum-Qed Sign. Rev.-DIY 2WVB20Lmk2

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

lacy írta:
2025.01.05., vas. 09:12
Voyager írta:
2025.01.04., szomb. 21:00
Csatolok egy táblázatot amiben az is világosan látszik, hogy melyik érpár esetén milyen induktivitás várható. (természetesen nincs jelentős eltérés)
jó lesz az kapacitásnak is :)
Köszi Laci! :smile32:

Természetesen kapacitás.

lacy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 784

Hozzászólás Szerző: lacy »

Voyager írta:
Csatolok egy táblázatot amiben az is világosan látszik, hogy melyik érpár esetén milyen induktivitás várható. (természetesen nincs jelentős eltérés)
jó lesz az kapacitásnak is :)

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2281

Hozzászólás Szerző: cables »

Voyager írta:
2025.01.04., szomb. 19:16

Elismerem Radnai úr szakértelmét és tisztelem munkásságát, de már több mint egy évtizede az az érzésem, hogy valahogy mindig az ő megoldásai kerülnek előtérbe, mint az egyetlen helyes út, és gyakran találkozom általánosításokkal is.
Igen én ezt gondolom a helyes útnak. Hogy mi igazol ebben azt leírtam, de nem ide, mert nem szeretnék se figyelmeztetést kapni, se végtelen vitákba bonyolódni!

Rock60
Őslakos
Őslakos

gomolalaci írta:
2025.01.04., szomb. 20:34

Nem humornak szántam, hanem egy pikírt megjegyzésnek.... Nem szoktam ,,megvadulni" csak a már szinte ,,elmebeteg" kollégákat próbálom helyesebb útra terelni..... Akik már régen megvadultak a kábel mizériában! Nincsenek csodák, csak hiedelmek, meg tesztek....
Nem kell az ilyen terelés. :ohnoohnoohno:
Ha valamivel nem értesz egyet, fejtsd ki érthetően.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.01.04., szomb. 21:54
Voyager írta:
SINGLE WIRE módban 1 pár piros (+) és az 1 pár fehér (-) ág, de ez alapvetően egy BI-WIRE kábel.
Tehát, mind a négy ér be van kötve...
Nem próbáltad úgy, hogy csak kettőt használsz ?

Rock60
Őslakos
Őslakos

Voyager írta:

SINGLE WIRE módban 1 pár piros (+) és az 1 pár fehér (-) ág, de ez alapvetően egy BI-WIRE kábel.
Tehát, mind a négy ér be van kötve...
Nem próbáltad úgy, hogy csak kettőt használsz ?

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5133

Hozzászólás Szerző: fülelek »

gomolalaci írta:
2025.01.04., szomb. 20:34
fülelek írta:
2025.01.03., pén. 20:53
gomolalaci írta:
2025.01.03., pén. 20:33
Egy Zsiguli kerékcsavarral rögzítem egy szintén Zsiguli féltengelyre a hangsugárzó kábelét, majd a féltegely diffi felé eső végét keményforrasztással (sárgaréz, bórax) forrasztom a hangsugárzó csatlakozójára. Eddig nem volt vele probléma :smile51:
ez most humornak elég gyenge...de oké, még csak január eleje van...
Nem humornak szántam, hanem egy pikírt megjegyzésnek.... Nem szoktam ,,megvadulni" csak a már szinte ,,elmebeteg" kollégákat próbálom helyesebb útra terelni..... Akik már régen megvadultak a kábel mizériában! Nincsenek csodák, csak hiedelmek, meg tesztek....
"Több dolgok vannak földön és egen, Horatio, mintsem bölcselmetek. Álmodni képes. De jerünk tovább:"

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.01.04., szomb. 20:26
Voyager írta:
2025.01.04., szomb. 10:01
Időközben elérhetővé vált a 4S11 G változata, amely kiváló minőségű OFC rézből készül.
Ez a kábel rendkívül igényesen megépített, polietilén szigeteléssel és PVC köpennyel rendelkezik. Közepes kapacitása, 146 pF/m, a legtöbb tranzisztoros erősítő számára ideális választás.
Ez mit jelent ? Csöveshez nem ideális ?
Szimpla terminálos dobozba hogy kötöd be ?
Duplán használva az ereket - a két piros és a két fehér összefogva - vagy csak egyet - egyet ?
Vannak tranzisztoros erősítők, (mint például az én Caspian végfokom) melyekhez kifejezetten ellenjavallt a fonott litze szerkezetű magas kapacitású kábel. (ennek miértje nem ide való téma most)
A csöves erősítőkről lövésem sincs, nem az én világom.

SINGLE WIRE módban 1 pár piros (+) és az 1 pár fehér (-) ág, de ez alapvetően egy BI-WIRE kábel. Csatolok egy táblázatot amiben az is világosan látszik, hogy melyik érpár esetén milyen induktivitás várható. (természetesen nincs jelentős eltérés)

Képkivágás (Közepes).PNG

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 361

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

fülelek írta:
2025.01.03., pén. 20:53
gomolalaci írta:
2025.01.03., pén. 20:33
Egy Zsiguli kerékcsavarral rögzítem egy szintén Zsiguli féltengelyre a hangsugárzó kábelét, majd a féltegely diffi felé eső végét keményforrasztással (sárgaréz, bórax) forrasztom a hangsugárzó csatlakozójára. Eddig nem volt vele probléma :smile51:
ez most humornak elég gyenge...de oké, még csak január eleje van...
A gondolkodás nem megerőltető...

Rock60
Őslakos
Őslakos

Voyager írta:
2025.01.04., szomb. 10:01
Időközben elérhetővé vált a 4S11 G változata, amely kiváló minőségű OFC rézből készül.
Ez a kábel rendkívül igényesen megépített, polietilén szigeteléssel és PVC köpennyel rendelkezik. Közepes kapacitása, 146 pF/m, a legtöbb tranzisztoros erősítő számára ideális választás.
Ez mit jelent ? Csöveshez nem ideális ?
Szimpla terminálos dobozba hogy kötöd be ?
Duplán használva az ereket - a két piros és a két fehér összefogva - vagy csak egyet - egyet ?

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

supravox írta:
2025.01.04., szomb. 13:27
Uhhh..
Az utóbbi pár szakmai hsz-re nem reagálnék mert az én szellemi képességeimet meghaladják.
Csak azt szeretném mondani,hogy nem képzelem,hogy megleltem a mindent lebírkózó óriásölő kábelt

Új még nekem ez a tölcséres világ /habár vagy 15 éve már játszadoztam hasonlóval/ és semmit nem jelentenék ki ex catedra mert kevés a tapasztalat.
De az én rendszerembe baromira passzol ez a kábel.
Ilyenkor azért igyekszem résen lenni és kifejezetten keresem,hogy mégis hol lehet a hiba.
De még nem találtam.😀
Egy dolog biztos.
Verhetetlen áron, kiváló hangra képesek ezek a Japán kábelek.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

istvan01 írta:
2025.01.04., szomb. 14:05
istvan01 írta:
2025.01.04., szomb. 13:07
az elektromágneses hullám energia továbbító képessége a frekvenciával arányosan emelkedik, de számottevő (most itt kellene egy képlet) energiát csak sok ezer, de inkább sokszáz Mhz tartományban kezd szállítani.
OFF
Képlet helyett elektromágneses hullám energia sűrűségre
forrás:
https://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_radiation
ON
Ez OK! Inkább másképpen megközelítve próbálom leírni, hogy jobban érthető legyen, mire gondoltam. Az elektromosságot a vezetőben az elektromos mező szállítja, amely gyakorlatilag fénysebességgel (a vezető anyagának tulajdonságaitól függően némileg lassabban) terjed végig a vezetékben. Az elektronok driftsebessége és oszcilláló mozgása valójában csak közvetíti az energiát, de nem maga a "szállítási mechanizmus".

Az elektronok haladási sebessége (azaz driftsebessége) nem függ a frekvenciától, hanem az áramerősségtől, a vezető keresztmetszetétől és az anyag jellemzőitől. Tehát alapvetően elmondható, hogy az energiaátvitel nem az elektronok gyors mozgásán alapul, hanem azon, hogy az elektromos mező hatására az elektronok átadják az energiát egyik atomról a másikra, így az elektromos jel terjed a vezetőben.

Nem akarom túlságosan eltéríteni a kábeles témát, mert nem szükséges ennyire mélyre ásni, de úgy érzem, hogy ez a túlméretezett vezető keresztmetszet állandó kiemelése teljesen félrevezeti az embereket.

Elismerem Radnai úr szakértelmét és tisztelem munkásságát, de már több mint egy évtizede az az érzésem, hogy valahogy mindig az ő megoldásai kerülnek előtérbe, mint az egyetlen helyes út, és gyakran találkozom általánosításokkal is.

Részem a téma lezárva.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Voyager 2025.01.04., szomb. 19:20-kor.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3464

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

istvan01 írta:
2025.01.04., szomb. 13:07
az elektromágneses hullám energia továbbító képessége a frekvenciával arányosan emelkedik, de számottevő (most itt kellene egy képlet) energiát csak sok ezer, de inkább sokszáz Mhz tartományban kezd szállítani.
OFF
Képlet helyett elektromágneses hullám energia sűrűségre
forrás:
https://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_radiation
ON
Csatolmányok
hullámhossz_energia sűrűség.png
hullámhossz_energia sűrűség.png (261.14 KiB) Megtekintve 1606 alkalommal

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2489

Hozzászólás Szerző: supravox »

Uhhh..
Az utóbbi pár szakmai hsz-re nem reagálnék mert az én szellemi képességeimet meghaladják.
Csak azt szeretném mondani,hogy nem képzelem,hogy megleltem a mindent lebírkózó óriásölő kábelt

Új még nekem ez a tölcséres világ /habár vagy 15 éve már játszadoztam hasonlóval/ és semmit nem jelentenék ki ex catedra mert kevés a tapasztalat.
De az én rendszerembe baromira passzol ez a kábel.
Ilyenkor azért igyekszem résen lenni és kifejezetten keresem,hogy mégis hol lehet a hiba.
De még nem találtam.😀
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”