Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 689

Re: 220-100 volt átalakító

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

Voyager írta:
2025.03.22., szomb. 19:18
grindlock írta:
2025.03.22., szomb. 18:39
Üdv mindenkinek
Japán lemezjátszók esetén 220/100 volt átalakító kell a megfelelő működéshez.
Itt van jelentősége, hogy milyen eszköz végzi ezt?
Arra gondolok, hogy van lényeges különbség a párzres és a soktízezres átalakító között?
Köszi
Van jelentősége, de jobban jársz ha az eredeti trafót cserélteted ki (JÓ) szakemberrel.
Nem minden lemezjátszóban van trafó. A főszabály szerint csak olyan átalakítók jöhetnek szóba, amelyek szinuszos feszültséget szolgáltatnak. A tirisztoros/triakos fázishasításos megoldások kenyérpirítókhoz valók. :D
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2104

Re: 220-100 volt átalakító

Hozzászólás Szerző: Voyager »

grindlock írta:
2025.03.22., szomb. 18:39
Üdv mindenkinek
Arra gondolok, hogy van lényeges különbség a párzres és a soktízezres átalakító között?
Köszi
Van jelentősége, de jobban jársz ha az eredeti trafót cserélteted ki (JÓ) szakemberrel.
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

grindlock
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 17

220-100 volt átalakító

Hozzászólás Szerző: grindlock »

Üdv mindenkinek

Köszi

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1368

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Az "előrébb" Linn - és majd a HFM - fogalma, hogy mi van közelebb a műsorforráshoz. És nem értékítélet.
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1388

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

akvapark írta:
2025.03.22., szomb. 09:21
Minden további véleményezést megelőzve - talán a beírásomból ki is derül - én nem részesítem a futóművet-kart előrébb valónak a hangszedőnél. leborulok.gif
Bocsika, erre csak reagálnom kell... :smile53: :napsut:

Nagyon sok példát olvashattunk akár itthoni próbálgatások eredményeképpen is - revox is tudna mesélni - hogy egy gyengébb futómű/kar kombinációban egy drága hangszedő csak vergődik, viszont egy ütős futóművön egy közepes karban egy átlagos hangszedő is szárnyalhat.
Persze, mit értesz "előrébb" alatt ? Forintosítani kellene... gondolkodik.gif
Én ebben is az arányosság híve vagyok, ami persze nem egyenlőséget jelent.
Ha egy millióból raknék össze egy lemezjátszót, ott kb 500 ezer jutna a futóműre, 350 - 150, 300 - 200, esetleg 250 - 250 a karra és a hangszedőre.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.

Minden további véleményezést megelőzve - talán a beírásomból ki is derül - én nem részesítem a futóművet-kart előrébb valónak a hangszedőnél. leborulok.gif

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1224

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

akvapark írta:
2025.03.22., szomb. 08:56
Rock60 írta:
2025.03.21., pén. 20:03
DeProtector írta:
2025.03.21., pén. 18:32

Pedig egyértelmű. Mert azt gyártottak. :smile29:
Meg kart. Meg hangszedőt.

Egyébként az eszköz alatt a komplett lemezjátszót értették. " Front End ".
A" futómű, futómű über alles" a HiFi magazinban Darvas László véleménye, de személyes közlése is. leborulok.gif
Még a digitális eszközökre is kiterjesztődött eme vélemény. gondolkodik.gif
Remélem saját tapasztalataid alapján is elfogadod hogy ez a hangzáskarakterre vonatkozik és nem a hangminőségi szintre! És a korabeli lehetőségeikre.... Mikor volt? 35-40 éve?

akvapark
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
DeProtector írta:
akvapark írta:
2025.03.21., pén. 18:21
Anno az volt a -Linn által tényként propagált - vélemény, hogy minél előrébb való a "láncban" egy eszköz annál fontosabb. Sosem értettem, hogy miért a futómü ez, hiszen a hanglemez barázdáival először a hangszedő "találkozik". gondolkodik.gif

A" futómű, futómű über alles" a HiFi magazinban Darvas László véleménye, de személyes közlése is. leborulok.gif
Még a digitális eszközökre is kiterjesztődött eme vélemény. gondolkodik.gif

DeProtector
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 235

Hozzászólás Szerző: DeProtector »

Rock60 írta:
DeProtector írta:
akvapark írta:
Anno az volt a -Linn által tényként propagált - vélemény, hogy minél előrébb való a "láncban" egy eszköz annál fontosabb. Sosem értettem, hogy miért a futómü ez, hiszen a hanglemez barázdáival először a hangszedő "találkozik". gondolkodik.gif

Eleinte csak futóművet szerintem. De ezen nem fogunk összeveszni.

Amúgy eltekintve a kicsit sem visszafogott marketingjüktől, nyilván egyetértek az elvvel, miszert a lánc elejének nagyon jónak kell lennie, mert onnan csak egyre kevesebb lesz, hozzátenni már nem lehet.
Talán korabeli lapok is úgy fogalmaztak, hogy ha van 10 pénzed hifi-re, abból 7-8 legyen a lemezjátszó.
LP: Linn Sondek LP12 + GB Tools Zeta + Koetsu Black + Heed Orbit + Quasar III + Q-PSU
CD: Heed Obelisk DT + DA
Stream: SOtM SMS-200 neo + TMP
Erősítő: Heed Obelisk SI³⁰ + X2³⁰
Hangfal: Heed StandArt JSE
Táp: Power-R Live 2
IC: Zu Varial
Hf.: Zu Mission

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

SoundMania írta:
2025.03.21., pén. 13:13
Voyager írta:
2025.03.21., pén. 12:40
SoundMania írta:
2025.03.21., pén. 10:33
Azt gondolod, hogy ezt így kell számolni? :)
Szerintem úgy, hogy honnantól lehet /érdemes hallgatni.
Jó lenne ha nem lenne senkinek rosszabb mint Rega3+Rb300+Denon 103r. Ennek kellene a minimum szintnek lenni. Ezt már elérik a jobb dd futóművek jobb/csilivili/drága karokkal, hasonló szintű hangszedővel mint a 103r...
Systemdek llx900+RB300+Ania már sokkal több örömet okoz. Ez már talán az értelmes zenehallgatás szintje.
Roksan Tabriz zi-vel meg egy jóféle mc hangszedővel, már a highendben jár jócskán az ember. Innen csak futómű cserével továbblépni, egy Linn Sondek már kevés. :)
Az ilyen "minimum szint" megállapítások mindig szubjektívek és rendszerfüggőek. Egy Rega P3 + RB300 + Denon 103R egy korrekt belépő szint az MC világba. Viszont, hogy ezek lennének az "értelmesebb zenehallgatás" minimumai, az már erősen vitatható. Sok DD futómű bőven túlszárnyalja ezt.
Nem is azt írtam, hogy ez az.
Mea culpa.
Elrontottam a fogalmazást.

Rock60
Őslakos
Őslakos

DeProtector írta:
akvapark írta:

akvapark
V.I.P.
V.I.P.

"Pedig egyértelmű. Mert azt gyártottak."
Magam is ezt sejtettem. leborulok.gif

DeProtector
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 235

Hozzászólás Szerző: DeProtector »

akvapark írta:
LP: Linn Sondek LP12 + GB Tools Zeta + Koetsu Black + Heed Orbit + Quasar III + Q-PSU
CD: Heed Obelisk DT + DA
Stream: SOtM SMS-200 neo + TMP
Erősítő: Heed Obelisk SI³⁰ + X2³⁰
Hangfal: Heed StandArt JSE
Táp: Power-R Live 2
IC: Zu Varial
Hf.: Zu Mission

akvapark
V.I.P.
V.I.P.

pärt
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 5029

Hozzászólás Szerző: pärt »

Rock60 írta:
2025.03.21., pén. 09:34

Tényleg nagyon pöpecül néz ki, egy kategóriával drágább gép benyomását kelti... :smile53:
Nem csoda, hogy ennyi átalakítás után nem ismertem rá, mikor gugliztam utána. gondolkodik.gif
Kíváncsi vagyok az Avalonos összehasonlítás eredményére.
A fél nap eltérés miatt nem lesz annyira egyszerű, vakteszt sem lesz, viszont könnyű lesz eltalálni, melyik szól. / Amelyiken van kar./ :D

Régebben tettél fel képet a falikonzol tunning kapcsán.
Akkor már az Avalon volt rajta ? Mintha másra emlékeznék... gondolkodik.gif
Már én sem emlékszem, még valamikor tényleg volt itt téma a falikonzol vagy állvány kérdés. Tán már akkor az Avalon volt rajta.
A Pro-ject vagy jó 20 évig volt a polcomon, az Avalon meg kb. 4 éve, szóval ha viszketett volna a csere, hamar megejtettem volna. Komoly különbséget a zene élvezetében nem okozott egyik sem. Az biztos, hogy az Avalonnak remek a ritmikája, a Pro-ject meg gyönyörű teltséggel szólt, de ezeket így utálom leírni, mert aki akarja, az úgy fogja értelmezni, hogy a másik bizonyára hiányt szenved azokban a képességekben, amikben az egyiket dícsérem. Ha rászánom majd magam, hogy valamelyiket eladjam, azért még átrakom a kart, hogy el tudjam dönteni, melyik menjen, de egyelőre nagyon nem fűlik a fogam a pepecseléshez. Nem bízok különösebben a hangzás memóriámban, meg azóta elég sok komponens változott a rendszeremben, amitől amúgy is nehéz lenne szétszálazni, minek mekkora jelentősége volt és van a hangzásban.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2540

Hozzászólás Szerző: supravox »

Rock60 írta:
2025.03.21., pén. 17:19
supravox írta:
2025.03.21., pén. 12:46

Ez nekem olyan mintha állna egy űrhajó és egy Ford T modell a kertemben és el kéne indulni a Marsra.
Elég egyértelmű lenne a választás.
Főleg,hogy T modellel már próbaltam 31_1_21.gif
A Marsra én is az űrhajót választanám, a T modellel nem is próbálkoznék. :D :ohnoohnoohno:

A Közértbe melyikkel mennél a kertedből ? :smile29:
Arra ott van az autohifi.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Rock60
Őslakos
Őslakos

supravox írta:
2025.03.21., pén. 12:46

Ez nekem olyan mintha állna egy űrhajó és egy Ford T modell a kertemben és el kéne indulni a Marsra.
A Marsra én is az űrhajót választanám, a T modellel nem is próbálkoznék. :D :ohnoohnoohno:

A Közértbe melyikkel mennél a kertedből ? :smile29:

pärt
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 5029

Hozzászólás Szerző: pärt »

KLajos írta:
2025.03.21., pén. 06:31

Azért egy akkoriban 60 ezres (én annyiért vettem huszonéve) lemezjátszóra egy 200+ ezres kar ... :-o

Nem többet jelentett volna minőségben egy jobb hanszedőre áldozni azt az összeget?

A képeket elnézve a lemezjátszód csak nyomokban Pro-ject 6, (szemre) a rugók és a felső szerelvénytartó lap kivételével semmi sem eredeti rajta. gondolkodik.gif
Hogy az analóg világban mi a komponensek fontossági sorrendje, a ráfordított összeget hogyan érdemes súlyozni, azzal kapcsolatban finoman szólva sincs egyetértés. Én sem mondhatok véleményt, mert magam sem tudom a helyes választ - ha ugyan létezik - no meg más hitvilágába amúgy sem szeretnék belegyalogolni. :smile53:
Mivel nem írtam a hangszedőről, nem igazán értem, mi a gond vele, miért kellett volna jobbat vennem nála.
Mint írtam, csak a tányért cseréltem, illetve ennek nagyobb súlya miatt a csapágyhoz készítettem egy terhelésmentesítő alkatrészt, de ez nem is látszik a képen csak talán a tükröződése a lakk felületen. A gyári porvédő helyett egy teljesen zártat készíttettem, mivel az eredeti nem ér semmit (annál alul volt egy több centis rés), a zsanértartó bakokat és az elülső két kis támasztó hengert is megszüntettem. Más műszaki jellegű változtatás nincs.

Rock60
Őslakos
Őslakos

A rengeteg DD vs. Szíjas huzavona helyett szívesen olvasnék olyan (élmény) beszámolót (sokkal) kevésbé elfogult felhasználók "tollából", akiknek akár múltbéli, akár jelenkori tapasztalatai vannak - mondjuk mert birtokol(t) mind a két technikából egyidejűleg - annak tekintetében, hogy melyiket tartja jobbnak, rosszabbnak, nyilván hasonló árkategóriából.
Nem olyan szempontokra gondolok, hogy melyik a nyűgösebb, vagy melyik a szebb, melyiknek nagyobb a nyomatéka, vagy melyik forog pontosabban a telefon szerint, ezek is érdekesek lehetnek, de ami igazán érdekelne, nevezzük nevén a dolgokat, melyik szólt jobban.
Nem tudom, ki olyan szerencsés, hogy volt alkalma erre az összehasonlításra, dixie-chicken - ről éppen tudjuk, hogy nemrég átesett egy ilyen " rendszerváltáson "...

:yingyang: :yingyang: :yingyang:

Rock60
Őslakos
Őslakos

Voyager írta:
SoundMania írta:

Systemdek llx900+RB300+Ania már sokkal több örömet okoz. Ez már talán az értelmes zenehallgatás szintje.
Egy Rega P3 + RB300 + Denon 103R egy korrekt belépő szint az MC világba, de hogy ez lenne az "értelmes zenehallgatás" minimuma, az már erősen vitatható. Sok DD futómű bőven túlszárnyalja ezt.
A történelmi hűség kedvéért...

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1224

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Voyager írta:
SoundMania írta:
Jó lenne ha nem lenne senkinek rosszabb mint Rega3+Rb300+Denon 103r. Ennek kellene a minimum szintnek lenni. Ezt már elérik a jobb dd futóművek jobb/csilivili/drága karokkal, hasonló szintű hangszedővel mint a 103r...
Roksan Tabriz zi-vel meg egy jóféle mc hangszedővel, már a highendben jár jócskán az ember. Innen csak futómű cserével továbblépni, egy Linn Sondek már kevés. :)
Az ilyen "minimum szint" megállapítások mindig szubjektívek és rendszerfüggőek. Egy Rega P3 + RB300 + Denon 103R egy korrekt belépő szint az MC világba, de hogy ez lenne az "értelmes zenehallgatás" minimuma, az már erősen vitatható. Sok DD futómű bőven túlszárnyalja ezt.
Nem is azt írtam, hogy ez az.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Voyager írta:
2025.03.21., pén. 12:37
supravox írta:
2025.03.21., pén. 12:01
Már rohanok is regát venni...
Ugyis ismerek valakit aki SP10-et szeretne magának.
Nézd a jó oldalát! Legalább újra elmerülhetnél a hifizésben a lemezjátszóval (is), és végre lenne egy rakás új nyűg, amivel bíbelődhetsz.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

SoundMania írta:
Az ilyen "minimum szint" megállapítások mindig szubjektívek és rendszerfüggőek. Egy Rega P3 + RB300 + Denon 103R egy korrekt belépő szint az MC világba, de hogy ez lenne az "értelmes zenehallgatás" minimuma, az már erősen vitatható. Sok DD futómű bőven túlszárnyalja ezt.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

supravox írta:
2025.03.21., pén. 12:01
Nézd a jó oldalát! Legalább újra elmerülhetnél a hifizésben a lemezjátszóval (is), és végre lenne egy rakás új nyűg, amivel bíbelődhetsz.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”