Hogy a végtelen jelen lehessen itt is.
.
Hogy a végtelen jelen lehessen itt is.
Ezt:dixie-chicken írta: ↑2025.01.08., szer. 17:01sziasztok
normális,valahol 3-5000HUF/db árszinten,ki milyen RCA csatlakozót ajánlana ?...8mm-es kábelt kéne befogadnia ?
KáCsa,/Sonopart ,elmebay stb ,secko jednó... (Mogami 2497-hez)
ilyen esetleg:
https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/aranyo ... o-rp-196gt
köszi![]()
Gondolatébresztőnek.denesdr írta: ↑2025.01.08., szer. 16:39Ennyi erővel bárkinek lehet bármiről bármilyen véleménye és le is írhatja. De mi a haszna ennek azon kívül, hogy több hozzászólás lesz a topikban?wasiliy888 írta: ↑2025.01.08., szer. 16:09Ez nekem is furcsa. Chord_ elmondta a véleményét, utána ki is fejtette, hogy miért gondolja azt, amit.
Nekem az a véleményem, hogy az ég zöld, a fű pedig piros, tehát leírom.wasiliy888 írta: ↑2025.01.08., szer. 16:09Ez nekem is furcsa. Chord_ elmondta a véleményét, utána ki is fejtette, hogy miért gondolja azt, amit. Erre le lett dorongolva, hogyan képzeli, egy fórumon kifejteni a véleményét. Lehet vele nem egyetérteni, de a stílus az igenis számít. Másokra ugyanezek nem vonatkoznak, ha elmondják véleményüket, akkor sem kell elmagyaráznia miért ez a véleménye, ha megkérdik. De végülis ez egy fórum, ha nem erre való, akkor mire?
wasiliy888 írta: ↑2025.01.08., szer. 16:09Ez nekem is furcsa. Chord_ elmondta a véleményét, utána ki is fejtette, hogy miért gondolja azt, amit. Erre le lett dorongolva, hogyan képzeli, egy fórumon kifejteni a véleményét. Lehet vele nem egyetérteni, de a stílus az igenis számít. Másokra ugyanezek nem vonatkoznak, ha elmondják véleményüket, akkor sem kell elmagyaráznia miért ez a véleménye, ha megkérdik. De végülis ez egy fórum, ha nem erre való, akkor mire?
De nekem jöttetek...
Ez mind igaz természetesen, mint ahogy azt sem kell bizonygatni, hogy keleten kel fel a Nap.wasiliy888 írta: ↑2025.01.08., szer. 12:35A fenti megállapításoddal messzemenőkig egyet tudok érteni, az az egy baj van vele, hogy a hifi bármelyik eleméről ugyanezt el lehet mondani. Kíváncsi lennék, a te lemezjátszód, hogyan olvassa ki a barázdákból azt az információt, ami nincs ott.
Valóban ÉN (észrevetted, milyen sokat kiabálsz?) nem értem a lényeget, mert még mindig adós vagy vele, kedves TJ. A fenti megállapításoddal messzemenőkig egyet tudok érteni, az az egy baj van vele, hogy a hifi bármelyik eleméről ugyanezt el lehet mondani. Kíváncsi lennék, a te lemezjátszód, hogyan olvassa ki a barázdákból azt az információt, ami nincs ott. Vagy az erősítőd teszi hozzá? Az a helyzet, hogy ezek egytől egyig mind, csak színezni, torzítani tudnak, ahogy a rendszer passzív elemei, a kábelek is. Aztán hogy egyéni ízlésnek megfelelően kinek, melyik tetszik, az más kérdés.
Ez pontosan így van, vannak nagyon jól definiált technológiai fogalmak, az aktív/passzív pont ezek közé tartozik.Aszpirin írta: ↑2025.01.08., szer. 09:49A kábel egy elektronikai komponens. Amikor aktív vagy passzív elektronikai elemekről beszélünk, akkor nincsenek szempontok, ezeknek a fogalmaknak konkrét meghatározása van, és az egyes elemek egyértelműen besorolhatóak. A hagyományos kábelek egyértelműen passzív elemek, és ahogy ELEX is írta, ez független attól, hogy alakítják a hangzást vagy sem (jó lenne, ha nem alakítanák, de azt ideális vezetőnek nevezik, és tényleg csak elméletben létezik, gyakorlatban nem /nem összetévesztendő a szupravezetővel!/). Ma, amikor egy csatlakozónak kinéző valami belül egy komoly áramkört is tartalmazhat, már léteznek aktív kábelek is (csak két példa: az optikai HDMI kábelek, ill. ma már mindengyik, a PD specifikációt támogató USB-C csatlakozójú kábel is tartalmaz aktív elemet, vagyis aktív).
Egy olyan kérdésre, hogy passzív elem-e egy kábel, a kategorikus "nem" egy kábeles fórumban természetesen felhördülést vált ki a műszaki emberekben, mert a fogalom nem elmélet vagy filozófia kérdése, hanem egzakt definíciója van. Itt szerintem nincs helye annak, hogy "nem úgy értettem, hanem, hogy mennyire aktívan szólnak bele a hangzásba" - mégis mit értesz az alatt, hogy mennyire aktívan szólnak bele a hangzásba? Azt, hogy milyen mértékben? A kábelek kis és nagy mértékben is bele tudnak szólni a hangzásba, de ezt az esetek túlnyomó többségében (kivételeket lásd fennebb) passzívan teszik. És mégegyszer: ez nem filozófiaóra, ennek egzakt definíciója van.
A kábel egy elektronikai komponens. Amikor aktív vagy passzív elektronikai elemekről beszélünk, akkor nincsenek szempontok, ezeknek a fogalmaknak konkrét meghatározása van, és az egyes elemek egyértelműen besorolhatóak. A hagyományos kábelek egyértelműen passzív elemek, és ahogy ELEX is írta, ez független attól, hogy alakítják a hangzást vagy sem (jó lenne, ha nem alakítanák, de azt ideális vezetőnek nevezik, és tényleg csak elméletben létezik, gyakorlatban nem /nem összetévesztendő a szupravezetővel!/). Ma, amikor egy csatlakozónak kinéző valami belül egy komoly áramkört is tartalmazhat, már léteznek aktív kábelek is (csak két példa: az optikai HDMI kábelek, ill. ma már mindengyik, a PD specifikációt támogató USB-C csatlakozójú kábel is tartalmaz aktív elemet, vagyis aktív).
Te valami nagyon "elméleti" "szagember" lehetsz.... Bölcsész és /vagy nyelvújító? :)chord_ írta: ↑2025.01.07., kedd 23:33Szerinted ezt nem tudtuk?
Attól tartok, félreértetted. A kérdés nem az elektronikai viselkedésre vonatkozott.
Hanem arra, hogy mennyire aktívan / passzívan szólnak bele a hangzásba.
Aki nagyon nemleges választ ad, az gondoljon a csöves erősítők csatoló kondenzátoraira.
Elektronikailag az is passzív, de hangilag, nem hinném, hogy van itt olyan, aki tagadná, hogy élet-halál kérdés lehet.
Lehet pl szempont, hogy az elektronika biztosabb, hogy elromlik, a kábel nem fog.Rock60 írta: ↑2025.01.07., kedd 20:37A kérdés olyan komplex, annyi változó van a képletben - melyik 350 és 800 ezres dac, melyik 500 ezres és 1 millás pl. IC - hogy erre nem lehet egyértelmű választ adni.wasiliy888 írta: ↑2025.01.07., kedd 10:49
Van mondjuk három darab 500e forintos kábelem, egy usb, egy táp, meg egy összekötő. Lehetséges hogy ugyanazon rendszeren belül, ahol erősítőn, forráson, hangsugárzókon és ezek kábelezésén nem változtatok, kisebb a hallható különbség, akkor ha a dac-ot cserélgetem 350e forintostól, mondjuk 850e forintig bezárólag, mintha az elején felsorolt 500e Ft értékű kábelek közül egyet kicserélek egy 1M Ft értékűre.
Nagy általánosságban azt mondanám, hogy a készülékek és a kábelek árazása van olyan ügyesen kitalálva, hogy kb. arányban áll az áruk a minőséggel - még ha ezt sokszor nem is így gondoljuk - ezért, hogy a plusz 500 ezret készülékbe, vagy kábelbe toljuk, kb. ugyan annyit nyerünk vele.
Ha most lenne fölös 5 kilóm, nagy dilemmába lennék, hogy a kiszemelt dac-ra költsem, vagy a kedvenc hsz. kábelemre...![]()
Szerinted ezt nem tudtuk?
A kérdés olyan komplex, annyi változó van a képletben - melyik 350 és 800 ezres dac, melyik 500 ezres és 1 millás pl. IC - hogy erre nem lehet egyértelmű választ adni.wasiliy888 írta: ↑2025.01.07., kedd 10:49
Van mondjuk három darab 500e forintos kábelem, egy usb, egy táp, meg egy összekötő. Lehetséges hogy ugyanazon rendszeren belül, ahol erősítőn, forráson, hangsugárzókon és ezek kábelezésén nem változtatok, kisebb a hallható különbség, akkor ha a dac-ot cserélgetem 350e forintostól, mondjuk 850e forintig bezárólag, mintha az elején felsorolt 500e Ft értékű kábelek közül egyet kicserélek egy 1M Ft értékűre.
Attyaúristen! Te aztán tényleg azt hiszed, hogy mindenhez is értesz!chord_ írta: ↑2025.01.07., kedd 18:12Megint én vagyok a renitens.
A válasz: nem.
Mert ezerrel kondícionálnak, beleszólnak, elvisznek / színeznek, rezegnek, dolgozik a geometriájuk, a szigetelésük, az anyagminőségük, a szennyezettségük, az öregségük, a kínaiságuk, a fullezüst-vagyokiságuk, stb..
TJ elmélete ennek totális ellentéte. Úgy sejtem, ő azt mondja, - nem minden logika nélkül, - hogy minél jobb a kábel, annál jobb a hang, mert kevesebb a 'veszteség'. És az a cél, hogy minél jobban hasonlítson az egész a kiadó / hangmérnök eredeti elképzeléséhez. Ez egy korrekt, kissé technicista megközelítés.
Én azt mondom, hogy ab ovo már színezünk valahová, és a nekünk személyesen legjobban tetsző keverék-hang lesz a nyerő drótilag. És itt bejönnek a használt berendezések 'kívánalmai', a szoba, a zenék, a személyes ízlés, meg egy csomó igen sejtelmes dolog, amiről fogalmunk sincs, majdhogynem a kvantumfizikáig bezárólag. És az a cél, hogy az élményfaktort futtassuk fel, a személyes rezonanciát keressük, és a valóságosnál akár jobb / jobban tetsző hangot állítsunk elő. Ez egy miszticizáló, semmit-el-nem-magyarázó, homálykeltő megközelítés.
Ne terjesszünk már megint téves információkat!
Amit erre a fórumra írunk, az alapvetően mindegyik ilyen kezdetű, és úgy is kell kezelni.
Megint én vagyok a renitens.