Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11023
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Sziasztok!
Szia! Mielőtt itt nagyon félremegy a történet és alapjaiban megrengeted az új tanácsadói rendszert, Tőled kérdezném meg, hogy lesajnálva, elhajtva érezted-e magad az itteni eszmecsere során.

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Jómagam azt látom, hogy ösztönből nagyon okosakat is kérdezett, hiába nyomtátok ('nyomódott') le.Ezért mondtam, hogy "naiv".

Pl.  a berendezés/szoba/akusztika/stb.. különbségek kontra kábelek vélt vagy valóságos hangja...teljesen helyesen megérezte a sznobériánkat és a hit mindent elsöprő erejét.

Nagy pénzekkel itt már sokan rengeteg baromságot csináltunk kábelügyileg.
Ismerős helyen, ahol több kábel/készülék járt már a rendszerben, ezeket jó eséllyel el lehet különíteni egymástól. Ezért írtam, hogy teljesen nem lehet relativizálni a hallgatás élményét. Pláne ha van referenciapont.

Vagyis a tanácsadás ebben a témakörben teljesen felesleges; pl. ha engem kérdezne, merre tovább, azt mondnám, inkább igyunk meg valamit, vagy mutatok egy zenét, annak több értelme van. szóval az utak erősen különböznek, ha szereti a zenehallgatást, majd kitalál magának valamit, a fórumokat hiába olvasgatja, ill. arra pl. jó, hogy majd a drága kábelt alátámassza majd, hit-ügyileg... ...én olykor csinálom......és ti....? Ha pedig a tanácsadás felesleges - furcsa ezt egy hifi tanácsadótól hallani? az se jó tanács, hogy hallgasson több zenét? rendszert? - akkor mit is csinálunk most itt?
A tanulópénzt meg nyilván megfizette mindenki, kérdés: mekkora volumenben?

Vendég

Kábelezzünk

Sziasztok!

Elsőként köszönöm az eddigi tanácsokat, hozzászólásokat, válaszokat!
Összefoglalásként annyit írnék a történethez, hogy első kérdésem egyáltalán nem a kábelek minőségéről szólt, hanem egy rca és vga kábel ugyanazon funkcióra való használatának hangra gyakorolt hatására voltam kíváncsi.

Nyilván onnan eljutni a kábelek "fikázásáig" egyfajta avx-es "kábel-sznobság" is lehet, jelentsen ez jót vagy rosszat ezen esetben.

Azt gondolom, hogy egy magyar átlagember nem tud 40 ezer Ft-ot költeni tápkábelre, miközben azt itt középkategóriának mondják. Nem tud 5-10-15 ezreket, akár többet egy 1-1,5 méteres rca-ra költeni, nem tud méterenként ezreket kiadni egy hangfalkábelra+csatlakozókra.Illetve nyilván tudna, de a rendszeréhez felesleges.

Az érzet, amikor az ember kérdez mindig az, hogy lesajnálják, mert nem költ ennyit kábelekre. Pedig ha ezeket összeszámoljuk, akkor egy rendszer kábelei egy avx fórumosok által elfogadott alap szinten is 120-150 közé tehetőek (tápkábel, rca, sub kábel, hangfalkábel stb.), főleg ha hozzá veszem az állványt, márványlapot is.

Amit én eddigi tapasztalataimból érzek az az , hogy ezek hangra gyakorolt hatása érezhető, de messze nem olyan mértékű, hogy teszem azt egy 50 ezer FT tápkábel ár/értékben adhat. Főleg nem akkor, ha egy rendszer egyéb elemei nem olyan kvalitásúak. És még azt is hozzátenném, hogy lehet egyes zenei műfajoknál szinte felesleges. Ha én most kicserélném a pár ezer Ft-os tápkábelemet egy 50 ezer Ft-osra, megeszem a kalapom, ha kihallom, hogy ki lett cserélve, pedig megtanultam hallani.   (rendszerem 300 ezer Ft környéki áron van kábelek nélkül)

Azt gondolom abban egyet lehet érteni, hogy ha egy erősítő + cd lejátszó+hangfal összesen ára 300-350 ezer Ft, akkor a 150 ezer Ft kábelokra nem lehet hangban "kifizetődő". De talán az elfogadható, hogy butaság annyit rá költeni. Magyarán én a rendszer ára:kábelek ára arányban a 2:1es arányt túlzónak érezném. (Persze lehet megcáfoltok majd)

Ha ezt a példát nézzük és legyen emberünknek 500 ezer Ft-ja az egész hifi történtre, akkor azt gondolom még mindig jobban jár hangban akkor, ha a 300-350 ezer 400-450 ezer Ft lesz, míg a kábelok a 150 ezer Ft-ról 50-100 ezer Ft.

Ez persze az én véleményem és örömmel veszem a válaszaitokat, mert sokat lehet tanulni...csak kérem ne legyen lesajnálva az, aki a HAMA család top kábelét használja, mert ár/értékben+rendszerhez való szükségességben, a rendszerben rejlő lehetőségek kinyerésének esélyében lehet elegendő....

És zárszónak:

Nekem Technics rendszerem van, minden része Technics  a hangfalak kivételével (JBL ES).

Hogy most ha látnám az arcokat mit tapasztalnék kíváncsi lennék....de sejtem....az AVX-en valamiért a Technics lesajnált kategória...pedig: Made in Japan, 40 év tapasztalat, Technics Reborn 2014/2015...én azt gondolom ár/értékben a legjobbak között van hifire...Vagy persze ha valakinek Jamo Concert 11-e van, akkor lesajnálva nézhet a JBL ES-re, de kérem, ez olyan, mintha egy BMW M5 tulaj lesajnálva néz egy Opel Insigniát vagy Passatot....pedig milyen jó autók is azok és az M5ös nyilván jogosan lenézheti, csak nem sportszerű ...és persze ár/értékben felesleges az Insigniába nem tudom milyen drága gyertyát vagy olajat vagy gumit venni, mert nem hozza azt a pluszt azon autón, amit esetleg az M5ösön hozna....

meridián
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 544

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: meridián »

Kezdeném ott,hogy igenis meg kell Zenét tanulni hallgatni! Nem részletezem,remélem mindenki érti mire gondolok.
Megfelelő nyitottság kell arra,hogy a Zene hallgatást élvezetessé tegyük önmagunk számára.
Az,hogy ki miben hisz lényegtelen,attól függetlenül léteznek dolgok amik működnek.Csupán el kell fogadnunk vagy nem....
Szerintem az a "jó" kábel ami nem csinál semmit!
Nem hallod mikor bekötöd,nem kell figyelni a történésekre csupán a Zene élvezete marad.
Tapasztalataim alapján nagyon megmutatja a hangfelvételek minőségbeli különbségét és a hangmérnök ízlésvilágát.
Magyarul igenis vannak rosszul sikerült anyagok.
Itt némi ellent mondásnak tűnő a mondat,de nem az.
Jó Zene hallgatást mindenkinek!
Amikor kivágod az utolsó fát,a folyóból kifogod az utolsó halat,
rájössz arra a pénzed semmit sem ér.

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: avl2 »

...pl. ha engem kérdezne, merre tovább, azt mondnám, ...mutatok egy zenét, annak több értelme van....

EZ A BESZÉD !!!  teljesen egyetertek !  ...neha / többször / gyakran bennem is felmerül, motosz a hifibogar: mit csereljek, hol lehetne javitani a rendszeren ??  ...aztan ha leülök hallgatni zenet, akkor a ZENE van, es nem, hogy uuu, de kellene ide egy masik kabel / DAC / erösitö / .... (en epp ezen komponenseken gondolkodom mostansag amikor nem zenet hallgatok :-)

chord
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2223

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: chord »

Jómagam azt látom, hogy ösztönből nagyon okosakat is kérdezett, hiába nyomtátok ('nyomódott') le.
Pl.  a berendezés/szoba/akusztika/stb.. különbségek kontra kábelek vélt vagy valóságos hangja...teljesen helyesen megérezte a sznobériánkat és a hit mindent elsöprő erejét.
Nagy pénzekkel itt már sokan rengeteg baromságot csináltunk kábelügyileg.

Vagyis a tanácsadás ebben a témakörben teljesen felesleges; pl. ha engem kérdezne, merre tovább, azt mondnám, inkább igyunk meg valamit, vagy mutatok egy zenét, annak több értelme van. szóval az utak erősen különböznek, ha szereti a zenehallgatást, majd kitalál magának valamit, a fórumokat hiába olvasgatja, ill. arra pl. jó, hogy majd a drága kábelt alátámassza majd, hit-ügyileg......én olykor csinálom......és ti....?

ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6280

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Egyébként meg nem volt dupla reg. a srácnak? Tippmix és pioneerV nem írtam ki pontosan a nevet. Mintha teljesen ugyanazt kérdezték volna.
Nem ugyanazok. Rákerestem az IP-re, ugyan egyezik, de ugyanarról az IP-ről még több hozzászólás is jött és több fórumostól.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: lehoako »

Szerintem senki nem "csórózta" le.Feltett egy kérdést:"nem tudom mennyire gagyi?"Válaszoltam rá,hogy "eléggé".Szerinted valótlant állítottam?Dorián ajánlott is neki egy IC-t,ami olcsó és jobb alternatíva lenne a Hama-tól.Ezek után meg lett kérdőjelezve a kábelek közötti különbség,pontosabban,hogy hallható-e különbség.Többen elmondtuk,hogy ez így van.Nincs így?Nem volt semmi hajlandóság  a kérdezőben,csak azt hajtogatta,hogy az ilyen emberek csak önámítják és önigazolni akarják magukat,amiért át lettek verve a drága kábelekkel.Azért ezt nem egy ilyen szakmai fórumon kellene hangoztatnia szerintem.
De pont javasoltam neki hogy fórumozzon tovább,mert tudunk neki segíteni,akár hallgatózásban is,de el lett utasítva.

Tapintat, empátia, segítőkészség.

Ha tudnád, milyen kis gond, h " ilyen emberek csak önámítják és önigazolni akarják magukat,amiért át lettek verve a drága kábelekkel."-ezt írja, hány sokkal fontosabb területén az életnek TÉNYLEG ez van, kábelek kifejezés flottul akármire cserélése simán okés. Ha ez a hivatalos álláspont az egész országban, miért nem világítjuk meg a valós összefüggéseket? MIért nem tolerálhatjuk az első blikkre fennálló bizalmatlanságot? Természetesen sok éleslátás, türelem és felkészültség kell.

Az írásjelek után SPACE jön. 

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2112

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Egyébként meg nem volt dupla reg. a srácnak? Tippmix és pioneerV nem írtam ki pontosan a nevet. Mintha teljesen ugyanazt kérdezték volna.
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

Kábelezzünk

Leho! Biztos visszaolvastál rendesen. Eddig azt hittem, neked nincsenek szövegértelmezési problémáid. Nem akarok itt felesleges és nagyrészt OFF vitát gerjeszteni itt, de ha valaki jóindulatúan kérdez, majd kap a kérdésére válaszokat, az miért kezd el fröcsögni.
Senki nem "csórózott" le senkit. Vagyunk itt egy páran, akik úgy hifizünk, hogy a seggünk kivan a gatyából. Itt konkrétan "sznobozás" történt. Többször és értelmetlenül.
Ami pedig a hitvitát illeti: nem tudom, volt-e valaki, aki most azt mondta, hogy nem rendszerben kell hallgatni és összehasonlítani a komponenseket? Mire az egyébként "naív" kérdező igyekezett végzetesen relativizálni a hallgatás során szerezhető tapasztalatot.
Jut eszembe: a folyton előkerülő technikai tudnivalókról és vitákban képviselt álláspontokról és érvekről nem kellene írni egy magyar hifiwikit? Legalább nem egymást marnánk, vagy legalább produktívabban?

Nyilván kezdő érdeklődő, nyilván érzékeny szempontokkal, észre kell venni, mindenki más. 

A kábeles sztorihoz még talán annyit, hogy sokan nem fordítanak annyi figyelmet a kábelezésre, amennyit kéne, meg se próbálják, inkább dogmából, hitből tagadnak nyilvánvaló dolgokat és szükségességüket. Persze, ennek-annak elmondva azokat, akik meg hallják esetleg. Itt tartunk most. 

És, legyen hifiwiki, akkor aztán jönnek majd az okosságok. Csak azt nem tudom, hogy fogunk abban nagyokat hallgatni meg fejet ingatni :-))))

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

Kábelezzünk

A helyzet az, hogy ő ebben egy gyerek. Tapasztalat hiányában. Nem csodálom, hogy nincs mindig türelem felnevelni egy ilyen beeső kérdezőt, de ezt lássuk, hogy gyerek. Ha egyik fél sem ismeri fel, hogy a szakadék túl nagy és a világok közelítésre szorulnak, akkor minimum a farkafelvágva balra el borítékolható.

Ezazitten, amiről a nemfrankósat írtam.

Ha valakinek fordítva adják a kezébe életében először a krumplihámozót azok, akik nem egész 1 hete még azért tiporták egymást, hogy ki legyen gurubb meg profabb a másiknál, ha valaki beesik és segíteni kell neki, akkor nemcsak azok sompolyoghatnak arrébb farkafelvégva, akik voltak akkor lúzerek, h tippért-tanácsért az AVXre jöttek, hanem azok is, akik lesajnálták, meg legagyizták a cuccát. 

jott/ment
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 309

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: jott/ment »

Jut eszembe: a folyton előkerülő technikai tudnivalókról és vitákban képviselt álláspontokról és érvekről nem kellene írni egy magyar hifiwikit? Legalább nem egymást marnánk, vagy legalább produktívabban?

Folyamatban, évek óta gyűjtöm az anyagot hozzá.
És arról egy külön fejezetet, hogy miért a kábelkötegekkel lehet a legjobban felkorbácsolni indulatokat? Egy 400 ezres erősítőt, hangfalat, CD játszót, lemezjátszót ritkán tartanak érthetetlenül drágának, ezzel szemben már egy 40 ezres tápkábel is ki tudja csapni a biztosítékot. (No pun intended, vagy mégis? )

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11023
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Jut eszembe: a folyton előkerülő technikai tudnivalókról és vitákban képviselt álláspontokról és érvekről nem kellene írni egy magyar hifiwikit?
Folyamatban, évek óta gyűjtöm az anyagot hozzá.

Vendég

Kábelezzünk

Szerintem meg sikerült lecsórózni és elzavarni egy kezdő, de érdeklődő embert. Taps.

A kezdőség azért fontos itt, mert nyilván BEUGRÓ szintű rendszere van, kezdő kérdést tett fel, egyébként pont olyan kaliberűt, amilyet pl. közülünk 100 ból 75-en nem tudtak kezdő korukban (mint pl. "mI a különbség a paprikás csirke, meg a csirkepeparikás között?).

Az meg, hogy tök kezdőként nehéz feltételezni/elfogadni akármilyen "különbséget" a kábelek hangjában, ezáltal a rendszer hangjában, egyáltalán nem meredek. Ismerek sokmindenkit a fórumon, aki pár éve PONT ezt küldte egyszeri márkahű fogyasztóként (lásd pl. Heedes lobbi), pedig már nem HAMÁs kábelekkel nyomult, illetve szakmászként (hangmérnök, audioguru stb.) nyilatkozott oda, hogy igen, de nem :-)))).

Sokadrészt anyagiak. Igen, hobbink drága, ennek nemcsak a lánckereskedelem miatt rakódó haszonkulcsok és világbajnok-magas ÁFA az oka, hanem sajna az igényes anyagokból, alkatrészekből összerakott, kitalált, letesztelt, reklámozott (stb) cucc igen, drága,  pláne cserearányromlás, valutaárfolyamok, stb. Ugyanakkor a kevés, aranykanállal a fülében született éppen szerencsés hátszeles újgazdagon kívül sokunknak probléma egy jó tápkábel (40ért vagy 400ért), egy jó RCA IC (7ért vagy 400ért), stb, ez valóban így van. Az, hogy ez egy olyan hobbi, amire nagyon sokat lehet költeni, szinte üres közhely, minden hobbiban meg lehet találni a pénznyelő aspektust, amivel lehet "virtolni". Sztem emiatt nem kéne valakit agyonszólni, pláne, mert nyilván kezdő kérdést tett fel, inkább tanítsuk meg, mi az irány. Inkább bőbeszédű, orientáló, tanító jellegű posztokra lett volna szükség sztem, a bölcselkedő 2 szavas és fejétingató szmájli nem orientál, nem tanít és a kérdező nem kap segítséget. Talán pont, hogy segíteni kéne neki, ha már idetévedt a fórumra.

Uccsó, de fontos:

Rendszerint megakadok, amikor ismételt HITVITA alakul ki a FONTOS komponensek jó minőségének szükségességéről, illetve a KEVÉSBÉ FONTOS komponensek minőségének elhanyagolhatóságáról/kevésbé fontos voltáról. Ezen utóbbi csoportba tartoznak hagyományos értékítélet szerint (legalábbis a kezdő hifisták, óvatos duhajok, "jó lesz ide a sima kábel"-szövegű tabuvudusok körében) a kábelek. Röviden annyit, h ha EGYSÉGES RENDSZER szól, akkor az a villásdugótól a hangszóróselyemig EGY LÁNC, bármit megváltoztatok benne, változni fog a teljesítménye. Sok komponens minőségi cseréjével javulni fog a komplett lánc teljesítménye. Ha nem upgrade-elek kábelfronton olyan tempóban, ahogyan az aktív komponensek esetében, az meg fog hallatszani a lánc hangján. 

Aki nem hiszi, járjon utána :-)))))

Kicsit gondolatébresztő allegóriával: az autóm csilivili, szépen lemosva, vadiúj kazi van a magnóban, még a vonóhorgot is kiglancoltam, és kit érdekel, hogy csak áll az út mellett, mert nincs benne benzin. Akinek tetszik egy szép autó, így is rajong érte, passz. Merugye az autóra kell költeni, nem minden más hülyeségre, ami úgyis mindegy...

Leho! Biztos visszaolvastál rendesen. Eddig azt hittem, neked nincsenek szövegértelmezési problémáid. Nem akarok itt felesleges és nagyrészt OFF vitát gerjeszteni itt, de ha valaki jóindulatúan kérdez, majd kap a kérdésére válaszokat, az miért kezd el fröcsögni.
Senki nem "csórózott" le senkit. Vagyunk itt egy páran, akik úgy hifizünk, hogy a seggünk kivan a gatyából. Itt konkrétan "sznobozás" történt. Többször és értelmetlenül.
Ami pedig a hitvitát illeti: nem tudom, volt-e valaki, aki most azt mondta, hogy nem rendszerben kell hallgatni és összehasonlítani a komponenseket? Mire az egyébként "naív" kérdező igyekezett végzetesen relativizálni a hallgatás során szerezhető tapasztalatot.

szamóca
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4094

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: szamóca »

Mint új... (a blogon)

A hangfal az egy tábla amire rászerelnek egy hangszórót (vagy egy - vagy több - elektrosztatikus vagy elektomagnetikus panelt). Tehát hátul nyitott miértis "bipólsugárzónak" is hívják. Amelyek hátul többé kevébé zártak azok dobozok. (Zárt doboz, bassz-reflex, etc.) A TL az egy csö, ami összehajtogatva doboz formát ölt. Végül a tölcsérek (exponenciális vagy más) aminek  lehet dobozformája is de az nem kötelezö.

A hangsugárzók döntö többsége tehát hangdoboz. Ha nem tudjuk biztosan hogy milyen elven müködik akkor szerintem csak nevezzük hangsugárzónak.

Üdv.

Köszi a felvilágosítást, ezekről nem tudtam.

Ne keverjük!

A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.

Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.

Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.

Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?

szallasz
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: -1

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: szallasz »

Mint a halottlátás.
Mint új... (a blogon)

A hangfal az egy tábla amire rászerelnek egy hangszórót (vagy egy - vagy több - elektrosztatikus vagy elektomagnetikus panelt). Tehát hátul nyitott miértis "bipólsugárzónak" is hívják. Amelyek hátul többé kevébé zártak azok dobozok. (Zárt doboz, bassz-reflex, etc.) A TL az egy csö, ami összehajtogatva doboz formát ölt. Végül a tölcsérek (exponenciális vagy más) aminek  lehet dobozformája is de az nem kötelezö.

A hangsugárzók döntö többsége tehát hangdoboz. Ha nem tudjuk biztosan hogy milyen elven müködik akkor szerintem csak nevezzük hangsugárzónak.

Üdv.

venomer
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: venomer »

Tuti. Annyiban kötözködnék kicsit, hogy a metodikát, amiről most írsz egy már tanulni tudó személy tudhatja magáénak és ez nem feltétlenül azonos a józan ész meglétével/nemlétével. Igaz, nagyon sokszor a két hiány tényleg együtt jár. Meg megint itt van ez a fránya tapasztalathiány. Mert ha lenne neki minimális alapja ehhez, nem így végződött volna ez sem. De nincs. Nem véletlen, hogy azonos sorsú, tapasztalású emberek zökkennek egybe az élet útjain.
bejövőbb válaszokat kap majd... 

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: audioline »

Hm-hm. Tanulni is kell (lehet), de aki alapvetően más személyiség-típus, nem individuális, annak ezek az utak törvényszerűen ki fognak maradni. Nem hisz benne, amivel le is korlátozza szépen magát. Eldönti, tudja. Ezen mindig be tudok fordulni, hogy tapasztalat helyett dogmatikus keretek között "érzékel" és "tud" valaki. A hit a nyerő, valóság mehet a sunyiba. Félti a világképét. Fél fejlődni, újat tanulni, mert felnőttként ilyet, ugyan, nehogy már. Nem tudom 100%-ig elmarasztalni viszont, mert bizonyos tapasztalási küszöb alatt a hitetlenség érthető. Én is kiérzem a borból a csirkelábat és a békahájat, no meg a malomkövet, nem mindenkinek képessége vagy igénye ez. Azért írtam baromságokat, mert aki nincs benne, annak kívülről pont annyit tesz a csirkeláb, mint mondjuk egy gyümölcsös zamat, nevén nevezhető zamat, ami tényeg ott van, de a külső szemlélő számára egyik sincs ott ugyanúgy, mindkettő humbug, sznobizmus.

Miből származik itt a vita: mindenkiben van egy kis térítőszándék, az ember a sajátjai között tud társasági életet élni, s ösztönszerűen él benne saját képre formálás, de legalábbis a saját világképpel való erőteljes megkínálása a másiknak. Nem fajul el, ugyanakkor azért megint csak egy kör lefutódott, amivel senki nem lett több. Három dolog jut eszembe erről: emiatt nem kell rossznak éreznie senkinek magát, a surlódás ilyen esetekben természetes, sosem könnyű a születés (egy új tapasztalási világ esetleges előszületése a hitetlen kezdő fejében). A másik, hogy nem feltétlenül kell erőltetni, van, akiben akkora a társadalmi nyomás, megfelelni-akarás, egójának védése, hogy egyszerűen le fogja tagadni magában, magának, ha tényleg hall is különbségeket. .....és ezen most nem húzom fel magam. Harmadik fele, hogy nem biztos, hogy olyan állapotban van a hallása, hogy ilyen különbségeket érzékelni tudjon: nem tudta eddig, hogy romlott a hallása, nem vigyázott rá, mert nem tudta mikről maradhat le.

Mindezzel együtt van valami izgalmas eltérő világok találkozásában - most is. Legszebb szkenárió az lenne, ha megvilágosodna. Ez a szkenárió fájt. Ezért benne hagyom.

A tanulni vágyók könnyen felismerhetők. Vannak kérdéseik. Amikor válaszokat kapnak, valószínűleg tovább kérdeznek. A válaszokat (még ha vannak is ellenérveik, tapasztalatlanságból/hitetlenségből vagy józan eszükből eredően) megköszönik. Ezúttal úgy vélem nem ilyen személlyel volt dolgunk. Erőltetni pedig semmit sem lehet, ill. lehet, csak nincs értelme. A "gyakorikérdések.hu"-n lehet, hogy számára bejövőbb válaszokat kap majd... 
.

venomer
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

A helyzet az, hogy ő ebben egy gyerek. Tapasztalat hiányában. Nem csodálom, hogy nincs mindig türelem felnevelni egy ilyen beeső kérdezőt, de ezt lássuk, hogy gyerek. Ha egyik fél sem ismeri fel, hogy a szakadék túl nagy és a világok közelítésre szorulnak, akkor minimum a farkafelvágva balra el borítékolható.
 el lett utasítva.

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: audioline »

A "hallást" bizony tanulni kell...és van akinek sohasem jön össze.

ez lett volna a .... után!
.

AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3568

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: AAttila »

Szerintem senki nem "csórózta" le.Feltett egy kérdést:"nem tudom mennyire gagyi?"Válaszoltam rá,hogy "eléggé".Szerinted valótlant állítottam?Dorián ajánlott is neki egy IC-t,ami olcsó és jobb alternatíva lenne a Hama-tól.Ezek után meg lett kérdőjelezve a kábelek közötti különbség,pontosabban,hogy hallható-e különbség.Többen elmondtuk,hogy ez így van.Nincs így?Nem volt semmi hajlandóság  a kérdezőben,csak azt hajtogatta,hogy az ilyen emberek csak önámítják és önigazolni akarják magukat,amiért át lettek verve a drága kábelekkel.Azért ezt nem egy ilyen szakmai fórumon kellene hangoztatnia szerintem.
De pont javasoltam neki hogy fórumozzon tovább,mert tudunk neki segíteni,akár hallgatózásban is,de el lett utasítva.

venomer
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Ha az atombiztos pökhendiségét vagy annak ható félelmét alázattal vegyes nyitottságra cseréli, sokkal messzebbre eljut(hat). Az élet minden területére igaz ez. Ennyi sznob lenne egy kupacban, direkt ellene szövetkezve? Ha ezt hiszi sem lehet elmarasztalni, mert az interneten sokan szeretik irányítóként érezni magukat, amit szándékos félrevezetéssel eszközölnek. De nem zárja ki ez azt, hogy belegondolhatna emberünk, ha ugyan ez nem is az én utam, de ezek itt csak nem buggyantak meg teljesen, ráadásul ugyanúgy (mint valami szekta) és lehet valami a dologban. Na látjuk, nincs is olyan egyszerű dolga, ugyanakkor ő is hozzájárul a korlátai fenntartásához. Önvizsgálat nélkül nincs erőrelépés és nyakamat rá - az írásképe alapján is - hogy ez az önvizsgálat elmarad. Szegény élet az ilyen.

Azt írod, kezdőtől ne várjon senki nagy hitet - olyanra gondolok, ami előre is viszi - de te meg azt várod el, hogy szinergiában gondolkodjon. Ahhoz még sokat kell tapasztalnia, érdeklődnie, jó irányba hinnie. Tanulni is meg kell tanulni, nála (is) ez is hiányzik. Fontos, hogy az ő szintjén legyen szólva hozzá, ha 1 lépcsőfok is kimarad, óhatatlanul hatványozódik annak esélye, hogy sznobizmusnak fogja titulálni, amit leírsz neki.
Kezdők szinergiája: legyen minden egy gyártótól, az a biztos. Legkisebb (legbiztonságosabb) közös többszörös, ami már többrétű gondolatot igényel, az lápos vidék, inkább a dogmák. Mert azt sem tudja milyen jó (vagy milyen végtelen történetbe taszító, szintént személyiségfüggő) a kísérletezgetés. Ezt, ha leküzdöd vagy bárki leküzdi a fejében, megnyílik a többi előtt az út. Addig parttalan minden tett.
Merugye

venomer
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Hm-hm. Tanulni is kell (lehet), de aki alapvetően más személyiség-típus, nem individuális, annak ezek az utak törvényszerűen ki fognak maradni. Nem hisz benne, amivel le is korlátozza szépen magát. Eldönti, tudja. Ezen mindig be tudok fordulni, hogy tapasztalat helyett dogmatikus keretek között "érzékel" és "tud" valaki. A hit a nyerő, valóság mehet a sunyiba. Félti a világképét. Fél fejlődni, újat tanulni, mert felnőttként ilyet, ugyan, nehogy már. Nem tudom 100%-ig elmarasztalni viszont, mert bizonyos tapasztalási küszöb alatt a hitetlenség érthető. Én is kiérzem a borból a csirkelábat és a békahájat, no meg a malomkövet, nem mindenkinek képessége vagy igénye ez. Azért írtam baromságokat, mert aki nincs benne, annak kívülről pont annyit tesz a csirkeláb, mint mondjuk egy gyümölcsös zamat, nevén nevezhető zamat, ami tényeg ott van, de a külső szemlélő számára egyik sincs ott ugyanúgy, mindkettő humbug, sznobizmus.

Miből származik itt a vita: mindenkiben van egy kis térítőszándék, az ember a sajátjai között tud társasági életet élni, s ösztönszerűen él benne saját képre formálás, de legalábbis a saját világképpel való erőteljes megkínálása a másiknak. Nem fajul el, ugyanakkor azért megint csak egy kör lefutódott, amivel senki nem lett több. Három dolog jut eszembe erről: emiatt nem kell rossznak éreznie senkinek magát, a surlódás ilyen esetekben természetes, sosem könnyű a születés (egy új tapasztalási világ esetleges előszületése a hitetlen kezdő fejében). A másik, hogy nem feltétlenül kell erőltetni, van, akiben akkora a társadalmi nyomás, megfelelni-akarás, egójának védése, hogy egyszerűen le fogja tagadni magában, magának, ha tényleg hall is különbségeket. .....és ezen most nem húzom fel magam. Harmadik fele, hogy nem biztos, hogy olyan állapotban van a hallása, hogy ilyen különbségeket érzékelni tudjon: nem tudta eddig, hogy romlott a hallása, nem vigyázott rá, mert nem tudta mikről maradhat le.

Mindezzel együtt van valami izgalmas eltérő világok találkozásában - most is. Legszebb szkenárió az lenne, ha megvilágosodna. Ez a szkenárió fájt. Ezért benne hagyom.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

Kábelezzünk

Szerintem meg sikerült lecsórózni és elzavarni egy kezdő, de érdeklődő embert. Taps.

A kezdőség azért fontos itt, mert nyilván BEUGRÓ szintű rendszere van, kezdő kérdést tett fel, egyébként pont olyan kaliberűt, amilyet pl. közülünk 100 ból 75-en nem tudtak kezdő korukban (mint pl. "mI a különbség a paprikás csirke, meg a csirkepeparikás között?).

Az meg, hogy tök kezdőként nehéz feltételezni/elfogadni akármilyen "különbséget" a kábelek hangjában, ezáltal a rendszer hangjában, egyáltalán nem meredek. Ismerek sokmindenkit a fórumon, aki pár éve PONT ezt küldte egyszeri márkahű fogyasztóként (lásd pl. Heedes lobbi), pedig már nem HAMÁs kábelekkel nyomult, illetve szakmászként (hangmérnök, audioguru stb.) nyilatkozott oda, hogy igen, de nem :-)))).

Sokadrészt anyagiak. Igen, hobbink drága, ennek nemcsak a lánckereskedelem miatt rakódó haszonkulcsok és világbajnok-magas ÁFA az oka, hanem sajna az igényes anyagokból, alkatrészekből összerakott, kitalált, letesztelt, reklámozott (stb) cucc igen, drága,  pláne cserearányromlás, valutaárfolyamok, stb. Ugyanakkor a kevés, aranykanállal a fülében született éppen szerencsés hátszeles újgazdagon kívül sokunknak probléma egy jó tápkábel (40ért vagy 400ért), egy jó RCA IC (7ért vagy 400ért), stb, ez valóban így van. Az, hogy ez egy olyan hobbi, amire nagyon sokat lehet költeni, szinte üres közhely, minden hobbiban meg lehet találni a pénznyelő aspektust, amivel lehet "virtolni". Sztem emiatt nem kéne valakit agyonszólni, pláne, mert nyilván kezdő kérdést tett fel, inkább tanítsuk meg, mi az irány. Inkább bőbeszédű, orientáló, tanító jellegű posztokra lett volna szükség sztem, a bölcselkedő 2 szavas és fejétingató szmájli nem orientál, nem tanít és a kérdező nem kap segítséget. Talán pont, hogy segíteni kéne neki, ha már idetévedt a fórumra.

Uccsó, de fontos:

Rendszerint megakadok, amikor ismételt HITVITA alakul ki a FONTOS komponensek jó minőségének szükségességéről, illetve a KEVÉSBÉ FONTOS komponensek minőségének elhanyagolhatóságáról/kevésbé fontos voltáról. Ezen utóbbi csoportba tartoznak hagyományos értékítélet szerint (legalábbis a kezdő hifisták, óvatos duhajok, "jó lesz ide a sima kábel"-szövegű tabuvudusok körében) a kábelek. Röviden annyit, h ha EGYSÉGES RENDSZER szól, akkor az a villásdugótól a hangszóróselyemig EGY LÁNC, bármit megváltoztatok benne, változni fog a teljesítménye. Sok komponens minőségi cseréjével javulni fog a komplett lánc teljesítménye. Ha nem upgrade-elek kábelfronton olyan tempóban, ahogyan az aktív komponensek esetében, az meg fog hallatszani a lánc hangján. 

Aki nem hiszi, járjon utána :-)))))

Kicsit gondolatébresztő allegóriával: az autóm csilivili, szépen lemosva, vadiúj kazi van a magnóban, még a vonóhorgot is kiglancoltam, és kit érdekel, hogy csak áll az út mellett, mert nincs benne benzin. Akinek tetszik egy szép autó, így is rajong érte, passz. Merugye az autóra kell költeni, nem minden más hülyeségre, ami úgyis mindegy...

szamóca
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4094

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: szamóca »

A "hallást" bizony tanulni kell...és van akinek sohasem jön össze.
Mint a halottlátás.

Ne keverjük!

A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.

Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.

Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.

Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”