Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Streaming szolgáltatók és ami velük kapcsolatos / Tidal, Spotify stb...

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8965

Re: Streaming szolgáltatók és ami velük kapcsolatos / Tidal, Spotify stb...

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

cables írta:
2021.03.12., pén. 19:20
Ki ne szeretné tudni, hogy miként gondolkodnak a streamingről azok, akiket legjobban érint ez a változás a zene publikálás technológiájában. Rákérdeztem egy régi barátomra, aki jazz zenész, és mellesleg sikeres lemez kiadója
Ha van kedved, megkérdezhetnéd, hogy miként vélekednek az ingyenesen kiadott, reprezentációs, vagy egyéb okokból szétosztott, nem kereskedelmi forgalomban levő zenei anyagok későbbi értékesítésével kapcsolatban?
Tudom, hogy hihetetlen, de párszor belefutottam már ilyen hajmeresztő tevékenységbe.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Picabia
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 109

Hozzászólás Szerző: Picabia »

cables írta:
2021.03.12., pén. 19:20
Ki ne szeretné tudni, hogy miként gondolkodnak a streamingről azok, akiket legjobban érint ez a változás a zene publikálás technológiájában. Rákérdeztem egy régi barátomra, aki jazz zenész, és mellesleg sikeres lemez kiadója van Amerikában:

Dear John,

A short question. Now there is solid change in music publication towards streaming. How do you and your company accomodate to this trend?

Rudolf
----------------------------------
Hi Rudolf,

We're involved with streaming through all the normal channels, but we could never depend on that to be our business, since there's NO money there for 90% of artists. In fact, digital revenue is down 63% over the past 7 years because itunes is moving completely to streaming and slowly killing download sales. Digital revenue for most artists and labels could be down closer to $0.00 for most artists in just a couple of years. Not a good business model!

Fortunately, labels, media, distributors, retailers, radio, and most importantly *fans who actually spend money on music*, are all still fully invested in CDs, so that's where all my focus and interest remain. We'll take advantage of any other distribution models, but thinking that these massive tech companies are going to help us survive in their system is a mistake I will avoid.

Thanks,
John
Nincs a leírtakban semmi meglepő.
Amíg súlyos költsége volt a zene előállításának és eljuttatásának a fogyasztókhoz (stúdió, szakemberek, fizikai hordozók, bolthálózat, stb.) addig korlátozott számú zenész osztozott a piacon.
Ma némi tehetséggel, kis költségekkel összerakható egy lemez otthon, amit feltolható a streaming platformokra és máris piaci résztvevő a szerző. Ráadásul a mainstream zenei műfajok sem az évtizedeken keresztül csiszolt hangszeres tudásról szólnak, ez sem szelektál az előadók között. Nem az a kérdés, hogy a mi fogalmaink szerint ezek az alkotások jó zenék-e, hanem arról, hogy elég jók-e a fogyasztók domináns részének. Szóval alacsony költségek, extrém árubőség és ennek megfelelő árak.
A jelen piaci helyzetben otthonosan mozgó előadók főleg marketingeszközként tekintenek a streaming-re, a bevételt a koncertek, pólók,és szűkebb rajongói bázis költései jelentik.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2293

Hozzászólás Szerző: cables »

Ki ne szeretné tudni, hogy miként gondolkodnak a streamingről azok, akiket legjobban érint ez a változás a zene publikálás technológiájában. Rákérdeztem egy régi barátomra, aki jazz zenész, és mellesleg sikeres lemez kiadója van Amerikában:

Dear John,

A short question. Now there is solid change in music publication towards streaming. How do you and your company accomodate to this trend?

Rudolf
----------------------------------
Hi Rudolf,

We're involved with streaming through all the normal channels, but we could never depend on that to be our business, since there's NO money there for 90% of artists. In fact, digital revenue is down 63% over the past 7 years because itunes is moving completely to streaming and slowly killing download sales. Digital revenue for most artists and labels could be down closer to $0.00 for most artists in just a couple of years. Not a good business model!

Fortunately, labels, media, distributors, retailers, radio, and most importantly *fans who actually spend money on music*, are all still fully invested in CDs, so that's where all my focus and interest remain. We'll take advantage of any other distribution models, but thinking that these massive tech companies are going to help us survive in their system is a mistake I will avoid.

Thanks,
John

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11003
Kapcsolat:

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

hifitibi írta:
2021.03.06., szomb. 12:52
Arról van elérhető információ, hogy a pl Auchanban vásárolt üres CD jogdíj forintjából -ha jól emlékszem, 13Ft- mennyi jut és melyik zenésznek? Nem frocizás, tényleg érdekel, hogy visszakövethető-e.
Nyilván eltérőek az esetek, de pár évvel ezelőtt így nézett ki az átlagos költségvetés:

Audio CD.gif
Audio CD.gif (15.76 KiB) Megtekintve 3139 alkalommal

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Hm. Most belegondoltam a tartalom lopás kérdésébe. És be kell vallanom komoly változás van.
Az artisjus adó mögé bújva védekezés ideje szerintem lassan lejár...

Mondjuk 10 éve sok agyament cikk volt, hogy az illegális letöltés mennyi bevételkiesés a zene és filmiparnak - és ezt alátámasztották a letöltések számának és a pláza lemezbolt eladási árnak a szorzatával :D Tökéletesen baromság, hogy Kis Pistike a torrentezés miatt havi 2 millliót nem fizet be az iparnak. Kis Pistikének a gyakorlatban jó ha havi pártizezer forintja volt és ebből akárhogy fröcsköl az ügyvédek szája, sosem fog tudni párezer forintnál többet tartalomra költeni. Ezt többnyire amúgy meg is tette, moziban, koncerten.

És most itt vannak a streaming szolgáltatók, zene, film ami kell. Mondhatni ugyanúgy havi párezerért megkapjuk, legálisan. Én nagyon örülök neki, és eszembe nem jut az Artisjusra kenni bármit is, az csak egy adó, hülyén hangzik de mindegy hol szedik be.
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

scaurus
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 258

Hozzászólás Szerző: scaurus »

hifitibi írta:
2021.03.06., szomb. 12:52
...
Arról van elérhető információ, hogy a pl Auchanban vásárolt üres CD jogdíj forintjából -ha jól emlékszem, 13Ft- mennyi jut és melyik zenésznek? Nem frocizás, tényleg érdekel, hogy visszakövethető-e.
Itt elérhető az ún. felosztási szabályzat:
https://www.artisjus.hu/wp-content/uploads/2021/01/felosztasi_szabalyzat_2020Dec.pdf

Aztán, hogy a gyakorlatban mi és hogy történik, passz.
Talán belépőszintűnek mondható rendszerem: Sony BDP-S7200, Pioneer VSX329, Jamo S626, Jamo J112 sub, Audioquest Pearl és KáCsa kábelek

hifitibi
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 94

Hozzászólás Szerző: hifitibi »

fapaci írta:
2021.03.06., szomb. 09:44
scaurus írta:
2021.03.06., szomb. 08:35
De az üres adathordozó díjon azért keseregni, "mert bűnözőnek néznek", mulatságos lenne, ha nem lenne már kiábrándítóan unalmas.
Valóban nem bűnözőnek, hanem jogdíjas tartalmak felhasználójának tekintenek. Nekem sem a jog a kedvenc témám, nem is értek hozzá, de minden téma unalmasnak mondható ezen a fórumon, hiszen már minden szóba került legalább egyszer. A beszélgetés ugye onnan indult, hogy néhányan aggódnak a zenészek megélhetéséért a streaming korszakában. Ennek ellentmondásaira próbáltam rámutatni.

scaurus
Fórumlakó
Fórumlakó

Persze.
A zenészek is jogosan féltik a megélhetésüket (mint sokan mások is).
Ismétlem, a szerzői jogot alapjaiban újra kellene gondolni.

Pl. nevetséges volt, amikor egy filmzene esetében sem cd-t nem szállították Magyarországra, sem az egyébként a kínálatban szereplő .mp3 albumot se az amazon, se az itunes nem adta el a csóró magyarnak.
(Nyilván ez nem a szerzőkön, hanem a kiadókon múlik.)
Talán belépőszintűnek mondható rendszerem: Sony BDP-S7200, Pioneer VSX329, Jamo S626, Jamo J112 sub, Audioquest Pearl és KáCsa kábelek

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 688

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

Azért vannak ennek az értelmezésnek vadhajtásai is. Egy példa, amibe belefutottam, a Sony
network walkman-je a saját, mikrofonnal készített felvételemet nem engedi digitálisan másolni
úgymond szerzői jogi megfontolásból.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

scaurus írta:
2021.03.06., szomb. 08:35
De az üres adathordozó díjon azért keseregni, "mert bűnözőnek néznek", mulatságos lenne, ha nem lenne már kiábrándítóan unalmas.
Valóban nem bűnözőnek, hanem jogdíjas tartalmak felhasználójának tekintenek. Nekem sem a jog a kedvenc témám, nem is értek hozzá, de minden téma unalmasnak mondható ezen a fórumon, hiszen már minden szóba került legalább egyszer. A beszélgetés ugye onnan indult, hogy néhányan aggódnak a zenészek megélhetéséért a streaming korszakában. Ennek ellentmondásaira próbáltam rámutatni.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2021.03.06., szomb. 09:49-kor.

scaurus
Fórumlakó
Fórumlakó

istvan01 írta:
2021.03.06., szomb. 07:53
...
Pontosan ez a gyalázatos ebben, hogy minden adattároló használót illegális, jogdíj elkerülőnek tekintenek, sőt, feltételezés is lehet arra vonatkozóan, hogy tovább értékesíti az illegálisan szerzett-másolt tartalmat. Tehát mindenki potenciális bűnözőként kezel ez a rendszer.
Akkor most hogy is? Ezzel előre kifizetem azt a büntetést, amit el sem követek? Akkor ezzel jogot szereztem az illegális tartalomra?
/Kezdetekben a fénymásolásra használható A4/A3 papírokra is rátették ezt a jogdíjat, nem tudom ez változott-e azóta./
Ez a szép az internet világában, 1000 éve megválaszolt kérdéseket is újra és újra fel lehet tenni...

Nem, senki nem tekint bűnözőnek.
A magyar szerzői jog ismeri a szabad felhasználás intézményét (amit tőlünk nyugatabbra nem mindenütt) és ez annak az ellentételezése.
(Valahogy, "feltételezik, hogy filmet, zenét másolok, pedig csak és kizárólag családi fotókat tárolok a gépen" érvelés is mindig arra emlékeztet, hogy a tévézős témákban, csoportokban is mindig az derül ki, hogy a többség kizárólag dokumentum filmekre szakosodott csatornákat néz, meg legfeljebb egy kis sportot.)

Persze, hogy a XIX. sz. végén kiagyalt szerzői jogot alapjaiban reformálni kéne a digitális korban, ahhoz kétség nem fér.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3488

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

fapaci írta:
2021.03.06., szomb. 00:06
scaurus írta:
2021.03.05., pén. 20:26
Ha nem tetszik a rendszer, el kéne menni a közgyűlésekre, változást elérni a vezetésben és a szabályzatokban. Amit, nyilván, nehezebb megtenni mint otthon/sajtóban siránkozni, hogy mennyire nem jól mennek a dolgok...
Siránkozás nem volt. A többire inkább nem válaszolok, mert politizálás miatt kivágnának.

A merevlemezek jogdíjáról szóló hírt köszönöm, tudtommal eddig csak a külső, hordozható meghajtók után kellett fizetni:

https://web.archive.org/web/20180810142 ... tarifa.pdf
Minden HDD/SSD adattárolót be lehet építeni belső és külső, ezzel hordozható eszközbe, dokkolóba, de a kisebb NAS is hordozható.
Ezen eszközök tartalma élettartam lejárta után, közelében átmásolódnak egy új egységbe, ezzel újból kifizetésre kerül a jogdíj, akkor is, ha semmi, de semmi audio-vizuális tartalom nem került rá soha. Pontosan ez a gyalázatos ebben, hogy minden adattároló használót illegális, jogdíj elkerülőnek tekintenek, sőt, feltételezés is lehet arra vonatkozóan, hogy tovább értékesíti az illegálisan szerzett-másolt tartalmat. Tehát mindenki potenciális bűnözőként kezel ez a rendszer.
Akkor most hogy is? Ezzel előre kifizetem azt a büntetést, amit el sem követek? Akkor ezzel jogot szereztem az illegális tartalomra?
/Kezdetekben a fénymásolásra használható A4/A3 papírokra is rátették ezt a jogdíjat, nem tudom ez változott-e azóta./

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

scaurus írta:
Ha nem tetszik a rendszer, el kéne menni a közgyűlésekre, változást elérni a vezetésben és a szabályzatokban. Amit, nyilván, nehezebb megtenni mint otthon/sajtóban siránkozni, hogy mennyire nem jól mennek a dolgok...
Siránkozás nem volt. A többire inkább nem válaszolok, mert politizálás miatt kivágnának.

A merevlemezek jogdíjáról szóló hírt köszönöm, tudtommal eddig csak a külső, hordozható meghajtók után kellett fizetni:

https://web.archive.org/web/20180810142 ... tarifa.pdf

Picabia
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 109

Hozzászólás Szerző: Picabia »

scaurus írta:
fapaci írta:
2021.03.05., pén. 16:22
Pont annyira védem a tech. szektort, mint a művészeket, nem is igazán lehet őket különválasztani.

A zenei (és videós, fotós) adathordozók (kazetta, írható CD, pendrive, memóriakártya) után fizetett jogdíjból édeskevés jutott el a művészekhez, ezt jellemzően benyelték a sokszor luxus körülmények között tevékenykedő állami hivatalok (FilmJus, Artisjus, Hungart), csak egy töredékét osztották szét, azt is inkább a megkövesedett sztárok között. (Jól jellemzi a hazai kulturális támogatás visszásságait pl. a tavalyi Raktárkoncert sorozat, ahol az 5 milliárdos állami pénztámogatásnak kb ötöde jutott el a fellépőkhöz, a többit benyelték a szervező és lebonyolító cégek, leginkább az állami (!) Antenna Hungária.) De számítógépes merevlemezekre nincs ilyen adókötelezettség, márpedig a hifisták többsége ezeken tartja a digitális zenei gyűjteményét.
...
Az Artisjus oldalán elérhető tarifák szerint a FŐSZABÁLY, hogy mind pc-be épített, mind külső merevlemezekre van jogdíj:
https://www.artisjus.hu/felhasznaloknak/maganmasolasi-dij/tarifa-10/

Ja, az ARTISJUS (és a társai is) formailag egyesület, tagjai a zeneszerzők.
Ha nem tetszik a rendszer, el kéne menni a közgyűlésekre, változást elérni a vezetésben és a szabályzatokban.
Amit, nyilván, nehezebb megtenni mint otthon/sajtóban siránkozni, hogy mennyire nem jól mennek a dolgok...
Aha. Dobok is egy email-t Sol Gabettanak, hogy ugorjon be a Mészáros utcába és csapjon az asztalra.

scaurus
Fórumlakó
Fórumlakó

fapaci írta:
2021.03.05., pén. 16:22
Pont annyira védem a tech. szektort, mint a művészeket, nem is igazán lehet őket különválasztani.

A zenei (és videós, fotós) adathordozók (kazetta, írható CD, pendrive, memóriakártya) után fizetett jogdíjból édeskevés jutott el a művészekhez, ezt jellemzően benyelték a sokszor luxus körülmények között tevékenykedő állami hivatalok (FilmJus, Artisjus, Hungart), csak egy töredékét osztották szét, azt is inkább a megkövesedett sztárok között. (Jól jellemzi a hazai kulturális támogatás visszásságait pl. a tavalyi Raktárkoncert sorozat, ahol az 5 milliárdos állami pénztámogatásnak kb ötöde jutott el a fellépőkhöz, a többit benyelték a szervező és lebonyolító cégek, leginkább az állami (!) Antenna Hungária.) De számítógépes merevlemezekre nincs ilyen adókötelezettség, márpedig a hifisták többsége ezeken tartja a digitális zenei gyűjteményét.
...
Az Artisjus oldalán elérhető tarifák szerint a FŐSZABÁLY, hogy mind pc-be épített, mind külső merevlemezekre van jogdíj:
https://www.artisjus.hu/felhasznaloknak/maganmasolasi-dij/tarifa-10/

Ja, az ARTISJUS (és a társai is) formailag egyesület, tagjai a zeneszerzők.
Ha nem tetszik a rendszer, el kéne menni a közgyűlésekre, változást elérni a vezetésben és a szabályzatokban.
Amit, nyilván, nehezebb megtenni mint otthon/sajtóban siránkozni, hogy mennyire nem jól mennek a dolgok...

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

bitrograde írta:
2021.03.05., pén. 15:37
A "másolgatós" korszakban akkor is fizettünk, ha a megvásárolt hordozónak semmi köze nem volt a zenei tartalmakhoz. Mindenki. Másrészt ha már a tech szektort véded, akik nélkül a művészek sehol sem lennének, akkor a kazetta, CD, stb. ára az oda ment.

Egyébként én most is elő-előfizetek egy-egy online koncertre, filmre, színházi előadásra. Szerintem egészen kiválóak is akadnak, amilyeneket nehezen találni a nagyobb szolgáltatók palettáján. Ebből a szempontból érdekes szolgáltató a mubi.

Én is sok online koncerten, színházi előadáson veszek részt mostanában, mert hiányzik a közeg. Szórakozás és támogatás egyben, bár ez a pénz sem közvetlenül a művészekhez kerül (nevezzük inkább alkotóknak őket!), hanem a közvetítés szervezőihez, majd onnan az alkotókat eltartó szervezetekhez, színházakhoz, majd a sor végén az alkotókhoz. A semminél több, a megélhetéshez kevés. Ráadásul sokan (Zeneakadémia, MÜPA) ingyen csinálják, ami sokáig nyilván nem mehet.

A streaming szolgáltatók sem segélyszervezetek, hanem üzleti vállalkozások, akik bevételük egy részét továbbadják a zenei és filmes tartalom alkotói felé. Nem egy hibátlan modell, lehet támadni sok szempontból, de kicsit gondoljunk arra is, hogy mi lenne, ha nem lenne! A szektor sikeréből látjuk, hogy sok millió zenehallgató hajlandó havi pár dollárt fizetni az ilyen szolgáltatásokért, de lemezeket már nem igazán vesznek. Tehát ha nincs streaming, marad az illegális torrent, meg a cserélgetés, amiből viszont egy fillér sem jut az alkotóknak.

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1817

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

fapaci írta:
2021.03.05., pén. 13:43
bitrograde írta:
2021.03.05., pén. 12:55
Hát hogy most az emberfia fizet érte, és ha már: akkor szeretné, ha ez minél nagyobb arányban a zenészekhez kerülne, nem pedig a szolgáltatóhoz.
Ebbe sajnos sok beleszólásunk nincs a vásárolt szolgáltatások esetében, de ez az öntudatosság, empátia nem ártott volna a torrent és a másolgatós korszakban sem, meg mondjuk a mostani Tidal divathullámnál sem, amikor hobbitársaink családi csomagba összeállva próbálnak faragni még a havi 3e forintból is.

A művészeket lehet közvetlenül is támogatni, de - megint csak halkan - megjegyzem, közvetítők, műszaki stáb nélkül ők sem tudnak ténykedni. Ez persze egy másik történet, nem ide való és nehéz róla politizálás nélkül beszélni.
A "másolgatós" korszakban akkor is fizettünk, ha a megvásárolt hordozónak semmi köze nem volt a zenei tartalmakhoz. Mindenki. Másrészt ha már a tech szektort véded, akik nélkül a művészek sehol sem lennének, akkor a kazetta, CD, stb. ára az oda ment.
Egyébként én most is elő-előfizetek egy-egy online koncertre, filmre, színházi előadásra. Szerintem egészen kiválóak is akadnak, amilyeneket nehezen találni a nagyobb szolgáltatók palettáján. Ebből a szempontból érdekes szolgáltató a mubi.
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött

marconi írta:
2021.03.05., pén. 13:04
bitrograde írta:
fapaci írta:
2021.03.04., csüt. 17:27

Halkan kérdezem... Miért pont a streaming miatt aggódunk a zenészek megélhetéséért? A magnós másolgatás, az olcsó és írható CD, az ingyenes torrentezés és a szintén ingyenes Youtube apropóján nem voltak ilyen félelmek. Most, mikor egyre többen térnek át a legális műsorforrásra és még fizetni is hajlandók érte, ezzel párhuzamosan visszaszorulnak az illegális források, hirtelen védeni kezdjük a művészeket? Valaki megindokolhatná ezt a pálfordulást, mert tényleg nem értem.
Hát hogy most az emberfia fizet érte, és ha már: akkor szeretné, ha ez minél nagyobb arányban a zenészekhez kerülne, nem pedig a szolgáltatóhoz.
Akkor itt az alkalom: bandcamp.com
Ma van bandcamp friday, ilyenkor a vásárlások 100% a zenészeknek megy. Hajrá!
Viszonylag kevés dzsessz és komolyzenei előadót találtam itt, aki engem érdekelne. De a primephonicra előfizettem egy egész évre. Azt csak ajánlani tudom.
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

Indy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1633

Hozzászólás Szerző: Indy »

robi20064 írta:
2021.03.05., pén. 14:22
... esetleg teljesen mas okok vannak a hatterben.
Pl. a Spotify minőségemelése? ;) :smile29:
Indulj el egy úton, én is egy másikon...

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

robi20064 írta:
2021.03.05., pén. 13:43
Erdekes dontes...
Szerintem logikus lépés. 56 millió dollárért vette 2015-ben, most pedig eladta hatszoros áron (közel 300 millióért), amikor a Tidal felszálló ágban, talán népszerűsége és piaci értéke csúcsán van.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

bitrograde írta:
Ebbe sajnos sok beleszólásunk nincs a vásárolt szolgáltatások esetében, de ez az öntudatosság, empátia nem ártott volna a torrent és a másolgatós korszakban sem, meg mondjuk a mostani Tidal divathullámnál sem, amikor hobbitársaink családi csomagba összeállva próbálnak faragni még a havi 3e forintból is.

A művészeket lehet közvetlenül is támogatni, de - megint csak halkan - megjegyzem, közvetítők, műszaki stáb nélkül ők sem tudnak ténykedni. Ez persze egy másik történet, nem ide való és nehéz róla politizálás nélkül beszélni.

Mathias
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 274

Hozzászólás Szerző: Mathias »

fapaci írta:
Most, mikor egyre többen térnek át a legális műsorforrásra és még fizetni is hajlandók érte, ezzel párhuzamosan visszaszorulnak az illegális források, hirtelen védeni kezdjük a művészeket? Valaki megindokolhatná ezt a pálfordulást, mert tényleg nem értem.
Az mondjuk nem ártana, ha az én 3000Ft-os díjamból legalább egy jól látható része pl azoknak a zenészeknek menne, akiket meghallgatok az adott hónapban, nem mondjuk Ariane Grade-nak, vagy a tököm tudja melyik s*gg implantátumos twerkelőnek, akinek idén lesz megint valami "nyári giga slágere", amit három hónap múlva felidézni se fog tudni senki. És akkor a pénzemből az általam kedvelt bandák tudnának újabb albumokat készíteni, vagy elmenni turnézni(amire el is tudnék menni, ha majd nem lesz covid) és nem számomra ismeretlenek csináltatnának belőle arany bárpultot. Én mondjuk a kedvenc magyar bandáim lemezeit meg szoktam venni, de az a bandának egyszeri, nem is túl nagy bevétel egy 2500Ft-os, 3000Ft-os CD-ből mondjuk. Míg streamingből akár hónapokkal/ évekkel a megjelenés után is részesülnének, összességében lehet jóval többet nyerve a dolgon.

marconi
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 351

Hozzászólás Szerző: marconi »

bitrograde írta:
fapaci írta:
Picabia írta:
2021.03.04., csüt. 15:22
Csak remélem, hogy a Tidal nagyvonalúsága kitart azután is, hogy Jay-Z eladta a többségi részesedését a Square-nek. Mindenesetre a "zenészek saját stream platformja" jelző sajnos a múlté...
Halkan kérdezem... Miért pont a streaming miatt aggódunk a zenészek megélhetéséért? A magnós másolgatás, az olcsó és írható CD, az ingyenes torrentezés és a szintén ingyenes Youtube apropóján nem voltak ilyen félelmek. Most, mikor egyre többen térnek át a legális műsorforrásra és még fizetni is hajlandók érte, ezzel párhuzamosan visszaszorulnak az illegális források, hirtelen védeni kezdjük a művészeket? Valaki megindokolhatná ezt a pálfordulást, mert tényleg nem értem.
Akkor itt az alkalom: bandcamp.com
Ma van bandcamp friday, ilyenkor a vásárlások 100% a zenészeknek megy. Hajrá!
Audiomeca J1,Airtangent2b,SupexSD900SuperII,Krell KSP-7B(Kaisei recap), Philips cd304mkII fullBGrecap, Marantz CDA94 Vfet mod/BG recap), Philips CD100 Demo Vfet mod/BG recap, Townshend Allegri Reference mkII, Tunerman OTL twin servo, vFET srpp, Lowther Acousta (P6M square)

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött

fapaci írta:
Picabia írta:
2021.03.04., csüt. 15:22
Csak remélem, hogy a Tidal nagyvonalúsága kitart azután is, hogy Jay-Z eladta a többségi részesedését a Square-nek. Mindenesetre a "zenészek saját stream platformja" jelző sajnos a múlté...

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1521

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

cables írta:
2021.03.05., pén. 12:22
Sajnállak, hogy az életed a labda lecsapások körül forog... De neked ez jutott :(

Kép

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”