bitrograde írta: ↑2021.03.05., pén. 15:37
A "másolgatós" korszakban akkor is fizettünk, ha a megvásárolt hordozónak semmi köze nem volt a zenei tartalmakhoz. Mindenki. Másrészt ha már a tech szektort véded, akik nélkül a művészek sehol sem lennének, akkor a kazetta, CD, stb. ára az oda ment.
Egyébként én most is elő-előfizetek egy-egy online koncertre, filmre, színházi előadásra. Szerintem egészen kiválóak is akadnak, amilyeneket nehezen találni a nagyobb szolgáltatók palettáján. Ebből a szempontból érdekes szolgáltató a mubi.
Pont annyira védem a tech. szektort, mint a művészeket, nem is igazán lehet őket különválasztani.
A zenei (és videós, fotós) adathordozók (kazetta, írható CD, pendrive, memóriakártya) után fizetett jogdíjból édeskevés jutott el a művészekhez, ezt jellemzően benyelték a sokszor luxus körülmények között tevékenykedő állami hivatalok (FilmJus, Artisjus, Hungart), csak egy töredékét osztották szét, azt is inkább a megkövesedett sztárok között. (Jól jellemzi a hazai kulturális támogatás visszásságait pl. a tavalyi Raktárkoncert sorozat, ahol az 5 milliárdos állami pénztámogatásnak kb ötöde jutott el a fellépőkhöz, a többit benyelték a szervező és lebonyolító cégek, leginkább az állami (!) Antenna Hungária.) De számítógépes merevlemezekre nincs ilyen adókötelezettség, márpedig a hifisták többsége ezeken tartja a digitális zenei gyűjteményét.
Én is sok online koncerten, színházi előadáson veszek részt mostanában, mert hiányzik a közeg. Szórakozás és támogatás egyben, bár ez a pénz sem közvetlenül a művészekhez kerül (nevezzük inkább alkotóknak őket!), hanem a közvetítés szervezőihez, majd onnan az alkotókat eltartó szervezetekhez, színházakhoz, majd a sor végén az alkotókhoz. A semminél több, a megélhetéshez kevés. Ráadásul sokan (Zeneakadémia, MÜPA) ingyen csinálják, ami sokáig nyilván nem mehet.
A streaming szolgáltatók sem segélyszervezetek, hanem üzleti vállalkozások, akik bevételük egy részét továbbadják a zenei és filmes tartalom alkotói felé. Nem egy hibátlan modell, lehet támadni sok szempontból, de kicsit gondoljunk arra is, hogy mi lenne, ha nem lenne! A szektor sikeréből látjuk, hogy sok millió zenehallgató hajlandó havi pár dollárt fizetni az ilyen szolgáltatásokért, de lemezeket már nem igazán vesznek. Tehát ha nincs streaming, marad az illegális torrent, meg a cserélgetés, amiből viszont egy fillér sem jut az alkotóknak.