Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

meridián
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 544

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: meridián »

Hm, és esetleg akadna 4-5 méternyi felesleged, melyet eladnál nekem, mert nagyon kíváncsi lennék rá, hogy mit alkot hangfalkábelként ez a Svéd kanóc?!

Nekem IC-ként nem jött be...agresszív és tolakodónak találtam
Amikor kivágod az utolsó fát,a folyóból kifogod az utolsó halat,
rájössz arra a pénzed semmit sem ér.

PrinceHerceg
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 95

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: PrinceHerceg »

A vezetéket itt a fórumon vettem, már jó régen és sokat.

Hm, és esetleg akadna 4-5 méternyi felesleged, melyet eladnál nekem, mert nagyon kíváncsi lennék rá, hogy mit alkot hangfalkábelként ez a Svéd kanóc?!  

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2104

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Ennyiért hol tudod beszerezni, ha nem hadi titok? ...

A vezetéket itt a fórumon vettem, már jó régen és sokat.
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

PrinceHerceg
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 95

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: PrinceHerceg »

Egyébként a vezeték Habia 1 × 0,75mm-es teflon szigetelésű ezüstözött réz (métere 180 HUF)

Szia!

Ennyiért hol tudod beszerezni, ha nem hadi titok?

Köszi a választ!

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5133

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Nekem is az a tapasztalatom, hogy digitális kábelek (S/PDIF vagy USB) cseréjével nagyobb javulás érhető el, mint analóg IC kábelek cserével. A "mindenképpen koax kábel kell oda" szemlélet abból indul ki, hogy a digitális jel nem analóg jel. Pedig ez nem így van, a valóságban a digitális jel egy impulzus sorozat, egy analóg időfüggvény ld. alább, amit illene minél tökéletesebben átvinni a készülékek között.
Valodiimpoulzus.jpg

Tapasztalatom szerint egy árnyékolatlan jó analóg IC sok esetben jobb hangú S/PDIF digit kábel mint a kifejezetten erre a célra gyártott gyári digit koaxok. Az USB kábelről meg nem is beszélve, ott még nagyobb lehet a különbség egy nem koax kábel javára.

Ez általánosságban egyszerűen nem igaz. Ha rövid a kábel, akkor vak tyúk is talál szeget, de nagyobb hosszak esetén semmiképp, amúgy meg oszcilloszkóppal ellenőrizhető, hogy mi történik a jellel az átvitel folyamán, és jócskán korrelál a halott változásokkal.  A nem megfelelő illesztés további jittert visz a rendszerbe, melynek hatása akár tetszhet is valakinek.

Az usb kábel sosem coax, és egész más tészta, az empírikus barkácsolási technika ott elég gáz. A táp elválasztása a differenciális jelcsomagoktól általában segít, de a 90 +/-10% ohm impedancia tartása nélkül megint csak rövid kábeleket lehet készíteni.
Akit érdekel részletesen az USB:
http://www.usbmadesimple.co.uk/

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2281

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: cables »

De valamitől csak más mindegyik digit kábel hangja árkategóriától függetlenül,én pl jobban hallom az ezek közti különbözőséget,mint az analóg összekötőknél.

Nekem is az a tapasztalatom, hogy digitális kábelek (S/PDIF vagy USB) cseréjével nagyobb javulás érhető el, mint analóg IC kábelek cseréjével. A "mindenképpen koax kábel kell oda" szemlélet abból indul ki, hogy a digitális jel nem analóg jel. Pedig ez nem így van, a valóságban a digitális jel egy impulzus sorozat, egy analóg időfüggvény ld. alább, amit illene minél tökéletesebben átvinni a készülékek között.

Tapasztalatom szerint egy árnyékolatlan jó analóg IC sok esetben jobb hangú S/PDIF digit kábel mint a kifejezetten erre a célra gyártott gyári digit koaxok. Az USB kábelről meg nem is beszélve, ott még nagyobb lehet a különbség egy nem koax kábel javára.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Már bocsi az de ez itt nem a hogy nem értem mit kérdezel részleg. Tény gyorsan irtam és nem fogalmaztam meg csak az agyam gyorsabban jár mint a kezem hehe :D
És milyett tudsz késziteni?

Amilyet Te is el tudsz készíteni bármikor, kellő türelemmel, esztétikai érzékkel, szerszámokkal, szakértelemmel és persze alapanyaggal. Egyébként a vezeték Habia 1 × 0,75mm-es teflon szigetelésű ezüstözött réz (métere 180 HUF), a dugó a sokak által jól ismert, olcsó és jó RP-91GT-3. (most nézem, hogy felment az ára) Akkor anyagárban, úgy 3 560 HUF-ba megáll egy pár RCA.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1191

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Írta, olcsót és jót.
Ez a kombináció elég hihetetlen.

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Már bocsi az de ez itt nem a hogy nem értem mit kérdezel részleg. Tény gyorsan irtam és nem fogalmaztam meg csak az agyam gyorsabban jár mint a kezem hehe :D

Írta, olcsót és jót.

fater80
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 7

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fater80 »

Proji: INFOCUS IN3138Hda Vászon elitescenn 120". TV LCD: LG 42LK530 FullHD, BluRay: LG BD 550, Erösitö: Marantz SR 7011  CD1: Technics SL-PG 590,Deck: Technics RS-BX 501, hangfal: Dynavoice Challanger M-85 set  SUB: Proson R12, 7. Taga TAV 806. kábel: A FRONTOKNAK SUPRA RONDO 4*2.5mm ,a háttérnek PROSON 2*2.5mm SAL 2×2.5mm, proson sub,Kácsa hdmi 1.4HAMA HDMI 1.3, profilgold PGD-481,Kácsa KCE-210

Saját készítésű fa hi-fi álvány front hangfal alátét és háttér sugárzó állvány.

Pc: Intel i3 4330 asrock H97 Gskill ripjaws 8GB ddr3 Kingston SSDNow V300, WD Caviar blue ezex 1Tb, Hitachi deskstar 7k1000.b,ASUS Xonar D1 LG W2242T Win7 64bit home edition, Kodi player<p>

Player:Technics SL-P777, Technics SL-PS900 vezeték AUDIOQUEST EVERGREEN, ASUS transformer lapos,hangkárty Creative X-FI sorround 5.1 usb vezeték AUDIOQUEST EVERGREEN,INAKUSTIK PREMIUM BLUETOOTH vezeték INNAKUSTIK PREMIUM rca, Technics SU-V85A, vezeték AUDOQUEST X2, TAGA Platinum S-90SL. Áram: Goldaudio elosztó, Inakustik REFERENZ hálozati.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

ui: úgy is fogalmazhattam volna, hogy ezen a szinten ne költs sokat kábelezésre

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

És meddig érdemes pénzbe rá költeni 10000ft környéke vagy 20000ft rca ra?
Hanfal kábel most 1 proson 2,5es de gondolkodom qed professional xtc n originalon esetleg silver xtc n

"Hányszor kértelek javulj meg fiam, Bendegúz mert előbb utóbb elvisz az ördög."

Már megbocsáss kérlek, de lehetnél egy hangyányit igényesebb is a hozzászólásaid megfogalmazása során, mert szörnyethalnak az agysejtjeim mire megértem, hogy mit szeretnél pontosan kérdezni. Annyira sürgős nem lehet a történet, hogy nem éri meg átgondoltan fogalmazni.

Nos, hogy ne tűnjek túlságosan negatívnak, nagyon szívesen készítek neked 1 pár RCA kábelt, (max. 2 500HUF-ból) mellyel tökéletesen elégedett leszel. Sőt, 10-20-30-50 e Ft-ért sem fogsz legyőzőre találni.

fater80
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Kábelezzünk

És meddig érdemes pénzbe rá költeni 10000ft környéke vagy 20000ft rca ra?
Hanfal kábel most 1 proson 2,5es de gondolkodom qed professional xtc n originalon esetleg silver xtc n
Proji: INFOCUS IN3138Hda Vászon elitescenn 120". TV LCD: LG 42LK530 FullHD, BluRay: LG BD 550, Erösitö: Marantz SR 7011  CD1: Technics SL-PG 590,Deck: Technics RS-BX 501, hangfal: Dynavoice Challanger M-85 set  SUB: Proson R12, 7. Taga TAV 806. kábel: A FRONTOKNAK SUPRA RONDO 4*2.5mm ,a háttérnek PROSON 2*2.5mm SAL 2×2.5mm, proson sub,Kácsa hdmi 1.4HAMA HDMI 1.3, profilgold PGD-481,Kácsa KCE-210

Pc: Intel i3 4330 asrock H97 Gskill ripjaws 8GB ddr3 Kingston SSDNow V300, WD Caviar blue ezex 1Tb, Hitachi deskstar 7k1000.b,ASUS Xonar D1 LG W2242T Win7 64bit home edition, Kodi player<p>

Player:Technics SL-P777, Technics SL-PS900 vezeték AUDIOQUEST EVERGREEN, ASUS transformer lapos,hangkárty Creative X-FI sorround 5.1 usb vezeték AUDIOQUEST EVERGREEN,INAKUSTIK PREMIUM BLUETOOTH vezeték INNAKUSTIK PREMIUM rca, Technics SU-V85A, vezeték AUDOQUEST X2, TAGA Platinum S-90SL. Áram: Goldaudio elosztó, Inakustik REFERENZ hálozati.

fater80
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Kábelezzünk

Hellotok 10000ft ig melyik jo RCA RCA kábel és 20000ft ig? rendszer CD lejátszó yamaha cdx 480 erösitö Technics su v 460 hangfal Taga platinum s 90sl

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10991
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Szerintem aki hullámimpedanciára hivatkozik, az tudja hogy a kábel kapacitása és induktivitása frekvenciafüggő ellenállást, azaz impedanciát mutat.
Mint láttuk alább, ez nem mindig van így:

- Minek kell 75 ohmosnak lennie egy kábel esetén?
- Gondolom ez az ellenállása.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Kábelezzünk

De valamitől csak más mindegyik digit kábel hangja árkategóriától függetlenül,én pl jobban hallom az ezek közti különbözőséget,mint az analóg összekötőknél.
A hangminőségnek szerintem nincs köze a hullámimpedanciához. Azon inkább annyi múlik, hogy képes-e a digitális jelfolyam hiba nélkül áthaladni a kábelen, vagy nem.

Vendég

Kábelezzünk

Szokás szerint akik erre hivatkoznak, azt sem tudják, mi az, de nincs is nagy jelentősége a HiFi-nél alkalmazott 1-2 méter hosszúságú koaxiális digitális audio kábeleknél, legalábbis nem ettől lesz jó, vagy rossz. A soros ellenállás bőven 1 ohm alatt van még egy gagyi példánynál is, gyakorlatilag elhanyagolható a mértéke, ezért a hullámimpedancia inkább az induktivitástól és a kapacitástól függ, (némi egyszerűsítéssel) ezek hányadának négyzetgyöke. Befolyásolható a kábel anyaghasználatával, a vezetők és a szigetelés keresztmetszetével és a belső szerkezettel, de még azzal is, mennyire tekergetjük meg a kábelt, sőt még frekvenciafüggő is. Ennek a paraméternek inkább a videó technikában van nagy jelentősége, ahol sokkal magasabb frekvenciák és hosszabb jelutak fordulnak elő. Az audio világban sem hanyagolható el, főleg nagyobb felbontású jelek továbbításánál, de itt jóval fontosabb a kábellel összekötött készülékek korrekt illesztése. 44 kHz mintavételezési digitális jel szinte még a szárító kötélen is átmegy, 192 kHz-es PCM vagy DSD jeleknél már célszerű minőségi, kimondottan digitális kábelt alkalmazni.

Az szép lenne, ha egy digit összekötő megközelítené az 1 ohmot. Szerintem aki hullámimpedanciára hivatkozik, az tudja hogy a kábel kapacitása és induktivitása frekvenciafüggő ellenállást, azaz impedanciát mutat. Nyilván a magasabb frekvenciákon és kábelhosszokon nagyobb a jelentősége, ugyanakkor itt is ugyanúgy működnek a dolgok, mint a videotechnikában. Pl a csatlakozás egy kritikus pont itt is.
Másrészt, főleg a DIY digit kábelek közt elég kevés a koaxiális felépítés eleve. Ráadásul én nem láttam még egy digit kábelre se ráírva, hogy csak 44.1 vagy 192kHz-en, netán 2.82MHz-en hajlandó működni.
A gagyi adó és vevő elektronikákkal bíró eszközök között azért fontos a jó kábeles illesztés, hogy egyáltalán működjön, a jók meg ugye megérdemlik.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3464

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Szokás szerint akik erre hivatkoznak, azt sem tudják, mi az, de nincs is nagy jelentősége a HiFi-nél alkalmazott 1-2 méter hosszúságú koaxiális digitális audio kábeleknél, l.
tudod, van abban egy tragédia, a 44kz/16b S/PDIF átvitele kb 3,1Mbps adatsebességet jelent, és mégis, nem lehet kihúzni 10m-nél hosszabb S/PDIF koaxkábelt, mert széthullik a jel a kábelben, főleg azért mert a digitális jelfolyamhoz nincs használva vivőmoduláció, nincs handshake, stb. Ezzel szemben egy nyamvadt ADSL 10Mbps adatátvitelt, ócska 4kHz sávszélességre tervezett telefon dróton továbbítani lehet 5-10km távolságra, több csatlakozó ponton át. Az is egy véglet, hogy a high-endes hifi kábel gyártók a digit koaxkábeljeiket 1GHz sávszelességre készítik, és ha ezt komolyan vesszük ennek a fontosságát, akkor bizony kellenek az ideális körüli hullámimpedanciás zárások 1-2m hosszban is.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2126

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Szokás szerint akik erre hivatkoznak, azt sem tudják, mi az, de nincs is nagy jelentősége a HiFi-nél alkalmazott 1-2 méter hosszúságú koaxiális digitális audio kábeleknél, legalábbis nem ettől lesz jó, vagy rossz. A soros ellenállás bőven 1 ohm alatt van még egy gagyi példánynál is, gyakorlatilag elhanyagolható az értéke, ezért a hullámimpedancia értéke inkább az induktivitástól és a kapacitástól függ, (némi egyszerűsítéssel) ezek hányadának négyzetgyöke. Befolyásolható a kábel anyaghasználatával, a vezetők és a szigetelés keresztmetszetével és a belső szerkezettel, de még azzal is, mennyire tekergetjük meg a kábelt, sőt még frekvenciafüggő is. Ennek a paraméternek inkább a videó technikában van nagy jelentősége, ahol sokkal magasabb frekvenciák és hosszabb jelutak fordulnak elő. Az audio világban sem hanyagolható el, főleg nagyobb felbontású jelek továbbításánál, de itt jóval fontosabb a kábellel összekötött készülékek korrekt illesztése. 44 kHz mintavételezési digitális jel szinte még a szárító kötélen is átmegy, 192 kHz-es vagy DSD jeleknél már célszerű minőségi, kimondottan digitális kábelt alkalmazni.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Kábelezzünk

A hullámimpedancianak, de ezt Te tudod a legjobban.
Szokás szerint akik erre hivatkoznak, azt sem tudják, mi az, de nincs is nagy jelentősége a HiFi-nél alkalmazott 1-2 méter hosszúságú koaxiális digitális audio kábeleknél, legalábbis nem ettől lesz jó, vagy rossz. A soros ellenállás bőven 1 ohm alatt van még egy gagyi példánynál is, gyakorlatilag elhanyagolható a mértéke, ezért a hullámimpedancia inkább az induktivitástól és a kapacitástól függ, (némi egyszerűsítéssel) ezek hányadának négyzetgyöke. Befolyásolható a kábel anyaghasználatával, a vezetők és a szigetelés keresztmetszetével és a belső szerkezettel, de még azzal is, mennyire tekergetjük meg a kábelt, sőt még frekvenciafüggő is. Ennek a paraméternek inkább a videó technikában van nagy jelentősége, ahol sokkal magasabb frekvenciák és hosszabb jelutak fordulnak elő. Az audio világban sem hanyagolható el, főleg nagyobb felbontású jelek továbbításánál, de itt jóval fontosabb a kábellel összekötött készülékek korrekt illesztése. 44 kHz mintavételezési digitális jel szinte még a szárító kötélen is átmegy, 192 kHz-es PCM vagy DSD jeleknél már célszerű minőségi, kimondottan digitális kábelt alkalmazni.

mezzo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 103

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: mezzo »

Minek kell 75 ohmosnak lennie egy kábel esetén?
Ez még is csak egy standard.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3177

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Gondolom ez az ellenállása. De inkább ezt magyarázd el Te, ha valaki, akkor Te biztos tudod miért van ez így.  Had tanuljunk.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Vendég

Kábelezzünk

A hullámimpedancianak, de ezt Te tudod a legjobban.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Elvileg egy digit kábelnek 75 ohm-osnak kellene lennie...

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3177

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Ez is egy DIY gyártó madzagja volt, amit analógra is használ. Szándékosan nem írok nevet.
Most egy ilyenem van:

Én sem írtam szándékosan nevet. Ez a "drót" viszont igen bizalomgerjesztő, és ha jól látom azokkal a bizonyos 75 ohmos WBT dugókkal van szerelve.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”