Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kezdő hifi - tanács kéne

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Re: Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: Voyager »

„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

mirkoci

Hozzászólás Szerző: mirkoci »

ZolaBA írta:
2024.12.22., vas. 19:31
van külön dac-topic: viewtopic.php?f=4&t=12263
Köszönöm ezt az információt is, megnézem majd. Még nincs áttekintésem a sokféle témáról itt, és őszintén szólva tegnapig azt sem tudtam, milyen témákkal kell foglalkoznom. Haladok.

mirkoci

mishow írta:
2024.12.22., vas. 18:25
A konkrét dacot nem ismerem, de szerintem inkább csak oldallépés lenne. (...) Egyébként pont erről írtak előttem többen is: ha feljebb akarsz lépni, akkor egyre kisebb javulásért egyre többet kell majd fizetni.
Nagyon örülök, hogy világos és őszinte válaszokat kapok, azért vagyok itt, mert sajnos hajlamos vagyok bedőlni az olcsó internetes reklámoknak: Olyan szép lett volna... Emberi, túlságosan is emberi.
Más szóval: az ügynek egyelőre vége - még gyűjtenem kell egy kis bátorságot egy ilyen nagy vásárláshoz. De egyértelműen ebbe az irányba tartok.

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

mishow írta:
2024.12.22., vas. 15:21
Én a dackal kezdenék, és a pc zenehallgatás topicban tenném fel a kérdést!
van külön dac-topic: viewtopic.php?f=4&t=12263
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2508

Hozzászólás Szerző: mishow »

mirkoci írta:
2024.12.22., vas. 16:48
Köszönöm az infót, ez jól hangzik, de viszonylag nagy lépés lenne.
Már körülnéztem én is, és találtam egy használt "iFi ZEN Air DAC" 20e Ft-ért.
Ez előrelépés lenne az M-Audio Fast Track Pro-hoz képest?
És ez lezárná ezt a problémás területet, legalább a közeljövőre?
A konkrét dacot nem ismerem, de szerintem inkább csak oldallépés lenne. Esetleg abban lehet potencia, hogy azt később tudod egy jobb táppal tuningolni.
Egyébként pont erről írtak előttem többen is: ha feljebb akarsz lépni, akkor egyre kisebb javulásért egyre többet kell majd fizetni.

mirkoci

mishow írta:
2024.12.22., vas. 15:54
Valamikor teszteltem a Parasound “Z” sorozatát, és jó emlékeim vannak róla, ennyiért elgondolkodtató ajánlat lehet például egy ilyen is.
Köszönöm az infót, ez jól hangzik, de viszonylag nagy lépés lenne.

Már körülnéztem én is, és találtam egy használt "iFi ZEN Air DAC" 20e Ft-ért.

https://ifi-audio.com/products/zen-air-dac/

A vélemények szerint árkategóriához képest nem lehet rossz.
Ez előrelépés lenne az M-Audio Fast Track Pro-hoz képest?
És ez lezárná ezt a problémás területet, legalább a közeljövőre?

mirkoci

mishow írta:
Addig pedig örülj a mostani hangnak, nagy kincs, amilyen élvezettel beszélsz róla!
Kicsit megkönnyebbültem, amikor ezt olvastam, mert már azt hittem, hogy rossz kérdéseket tettem fel, vagy aljas gondolatokat táplálok, vagy általában megsértem a fórum etikettjét valahogyan.
mishow írta:
Oké, egyetértek, megteszem.

mishow
V.I.P.
V.I.P.

mirkoci írta:
2024.12.21., szomb. 23:37
Az M-Audio hangkártyám (Fast Track Pro) tulajdonképpen az asztal alatt levő digitális zongorám miatt szereztem meg, de hamar észrevettem, hogy a hangminősége sokkal jobb, mint az integrált PC (Intel HD Graphics 530) vagy a kis külső Behringer hangkártyáé (UCA 222).
Sokkal jobb lenne egy másik D/A konverter, mint pl. a Teac UD-301?
Most kerestem rá, és látom, te eleve egy pro audio célra való külső kártyát használsz. Régen nekem is volt hasonló (ESI u24) és csak nehezen tudtam megfizethető áron kiváltani mással.
Nem szeretek ajánlgatni semmit, mert ahhoz túl kevés az info, de van egy ilyen most a hirdetőben:
viewtopic.php?t=210478
Valamikor teszteltem a Parasound “Z” sorozatát, és jó emlékeim vannak róla, ennyiért elgondolkodtató ajánlat lehet például egy ilyen is.

mishow
V.I.P.
V.I.P.

mirkoci írta:
2024.12.22., vas. 10:57
fülelek írta:
2024.12.22., vas. 10:13
Ez azért elég gyakran nincs így.
Rendben.
Vannak azonban objektív tények, amelyek elméletileg értékelhetők.
Például a DAC:
Az én M-Audio átalakítóm 48 kHz/24 bitet biztosít,
a WIIM Pro 192 kHz/24 bit (TI Burr-Brown PCM5121),
a WIIM Pro Plus 192 kHz/24 bit (AKM4493SEQ).
Nem tudom felmérni, hogy a különbségek számítanak-e és mennyit a végeredményben.
Arra gondoltam, hogy valamelyikőtök konkrét információval szolgálhat ezzel kapcsolatban, mert ezt már tapasztalta.
A Wiim Pro és a Pro Plus nem dacok, hanem streamerek, nem arra valók, amit te keresel. Ráadásul pont a dac részük erősen közepes, a Pro meglehetősen tompán szól - ellenben streamer futóműnek zseniális ennyi pénzért, csak te nem ezt keresed.
Mivel írod, hogy zenélsz, lehet inkább egy jobb külső hangkártyát keresnék usb dac vonalon.
A Grundig dobozt nem bántanám: egyszer volt ennek a kistesója, én is asztalon használtam. Basszusa nem sok volt, ellenben imádtam hallgatni, nagyon be tudott vonzani a zenébe - miközben talán 10-15eFt volt a pár, ami vicc volt már akkor is. Ráadásul jól viseli a falak közelségét, ami nem könnyű feladat.
Ha szereted azt a hangot, ami nálad van, akkor csak nagyon kicsi lépésekben javaslok haladni.
Addig pedig örülj a mostani hangnak, nagy kincs, amilyen élvezettel beszélsz róla!

Ps: az ára pedig nem jelent semmit, ha tudnád, hány drága rendszert hallottam már, ami nem tetszett!

mirkoci

fülelek írta:
2024.12.22., vas. 10:13
Ez azért elég gyakran nincs így.
Rendben.
Vannak azonban objektív tények, amelyek elméletileg értékelhetők.

Például a DAC:
Az én M-Audio átalakítóm 48 kHz/24 bitet biztosít,
a WIIM Pro 192 kHz/24 bit (TI Burr-Brown PCM5121),
a WIIM Pro Plus 192 kHz/24 bit (AKM4493SEQ).

Nem tudom felmérni, hogy a különbségek számítanak-e és mennyit a végeredményben.
Arra gondoltam, hogy valamelyikőtök konkrét információval szolgálhat ezzel kapcsolatban, mert ezt már tapasztalta.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5103

Hozzászólás Szerző: fülelek »

mirkoci írta:
2024.12.22., vas. 00:27
Még egyszer röviden: mivel egy rendszer csak annyira jó, amennyire a leggyengébb része, ezért fontos lenne, hogy előbb a legnagyobb gyenge pontot javítsam ki.
Ez azért elég gyakran nincs így. Másfajta hibák vannak egy elektronikánál, egy hangsugárzónál, vagy a kábeleknél, és nem utolsó sorban a helyiség akusztikájánál. Ráadásul az emberek nem egyformán érzékenyek a különféle hibákra, ezért nehéz/lehetetlen tuti tippet adni olyannak, akit nem ismerünk, akivel nem hallgattunk együtt semmilyen hifit.

mirkoci

ZolaBA írta:
2024.12.22., vas. 05:02
Ha jól értem falnak tolt asztal rajta falnak tolt hangsugárzók?
Helló! Igen, pontosan. Az asztalon, a fal előtt, van egy polc, ezen állnak a hangfalak, alattuk van egy kb. 4 cm vastag alátét (kemény habszivacs, tulajdonképpen ipari csomagolóanyag), így a magas- és középső hangszórók pontosan fülmagasságban vannak. A fal és a hangfalak közötti távolság 2 -7 cm (ferdén állnak).
ZolaBA írta:
Másik pedig, hogy a hangsugárzó és a fal közé teszel elnyelő anyagot (...)
Valami puha, vastag szövet például?
ZolaBA írta:
(...) ha marad a hallgatás jellege az, hogy asztalnál, pc-ről ... akkor érdemes lehet meghallgatni pár studio monitort (...)
Pontosan ezzel próbálkoztam, innen kezdődött minden. Eleinte csak a zongorához szerettem volna jó hangzást alkotni, így beszereztem kezdő "stúdiómonitorokat" (először kis M-Audiókat, majd 5 collos Mackie-t, majd pluszba egy aktív mélynyomót (Magnat)).

Ennél a kombinációnál vettem először észre, milyen izgalmas lehet egy részletgazdag hangzás közelből, de a zongora szintetikus hangzása egyáltalán nem tetszett (sem a beépített, sem a Pianoteq-é); éppen ellenkezőleg, mindig az volt az érzésem, hogy a valósághű ábrázolás csak ront a hangon.

(Régen volt egy pianínóm, nagyon régi, mindig egy kicsit hamis, de nagyon szerettem a hangzását. Valamikor sajnos teljesen tönkrement. Azóta nem találtam olyan műszaki megoldást, ami akár meg is közelíthetné a minőséget az eredeti akusztikus hangzásból.)

Annak ellenére, hogy a digitális zongorának a hangja nem volt igazán kielégítő, akkoriban elkezdtem zenét hallgatni a PC-n, ami sokkal jobban lenyűgözött. A hangszórót azonban túl semlegesnek és sterilnek találtam, a mélynyomóval való kombináció pedig nem győzött meg, mert nem volt organikus és egységes.

Ezért döntöttem úgy, hogy egy 'klasszikus' erősítővel és hifi hangszórókkal szerelt rendszerre váltok, még ha elveszteném is a semlegességet és a részleteket, legalább melegebb és kellemesebb lenne a hangzása.

Korábban vettem már az M-Audio hangkártyát (főleg a jobb MIDI csatlakozás miatt; pozitív meglepetés volt, hogy ettől jelentősen javult a hangzás is), majd az audio kábeleket és a Quadral hangfalakat (és egy Sony hangfalpárt (SS-A 490) erőteljes basszussal, amely a padlón áll, és csak zongorázás közben kapcsolok be.)

Ha a Quadral hangsugárzókban nem lennének ilyen éles magassugárzók, megtartottam volna őket, mert ezek is elég részletgazdag hangzásúak, és teljesen stressz nélkül, magabiztosan adják vissza a szükséges hangokat a teljes spektrumban. De a fémes hang a magas frekvenciákban zavart.

Aztán beszereztem a Grundig hangszórókat, és le voltam nyűgözve: hangrészletességben nem maradnak el az amatőr monitoroktól, de sokkal muzikálisabbak és kellemesebbek és sokkal nagyobb színpadi teret képeznek.

Ezt csak azért írom le részletesen, hogy lássátok, folyamatos pozitív fejlemény van, amiről az elején nem feltétlenül voltam meggyőződve. És most természetesen felteszem magamnak a kérdést: Miért kellene pont most abbahagynom? Talán itt-ott néhány módosítással még többet tudok kihozni a rendszerből. Azt azonban nem tudom, hogy pontosan mi lenne a legígéretesebb következő lépés.

Egy jobb DAC mindenképpen érdemes megfontolni, de én csak akkor lennék hajlandó ekkora befektetésre, ha előre tudnám, hogy megéri.

Ami a hangszórók elhelyezését illeti, tisztában voltam vele, hogy nem optimális – ehhez képest viszont szerintem nagyon jó az eredmény, és nem igazán tudom, mit kellene ezen változtatni.
Minden bizonnyal teljesen más lenne, ha egy egész helyiséget meg akarnék tölteni hanggal, de mivel a hangszóróknak csak a fejem körül kell jó hangot produkálniuk, nem veszek észre hiányosságokat: A basszus nem elsöprő, hanem határozott, tiszta és olyan természetes, hogy szerintem nem is kellene másképp. Nem érzékelek semmilyen nem kívánt rezonanciát vagy zavart.

Más szóval: a felszereléssel most elértem egy határt, amit nem is tudom, hogyan lépjek át: a hangos boldogság határát. Természetesen gyanítom, hogy az elégedettségem nem az objektív tényekhez kötődik, hanem inkább az én szerény szakértelmemhez.

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

mirkoci írta:
2024.12.21., szomb. 15:59
Tehát a kérdés a következő: Hogyan érhetek el fejlesztéseket hatalmas összegek befektetése nélkül?
Ha jól értem falnak tolt asztal rajta falnak tolt hangsugárzók? Befektetés nélkül akkor amit érdemes kipróbálni, hogy elcsatolod a dobozt az asztaltól, aláteszel szivacs/gumi szerű anyagot. Illetve pár könyvet alá, hogy a megemelés segít-e. Ha tetszik az irány lehet venni gyári állványt, ebből az isoacoustic a szertett/elterjedt, de elég drága...
Másik pedig, hogy a hangsugárzó és a fal közé teszel elnyelő anyagot, szintén érdemes az otthon elérhető holmikkal kísérletezni, hogy tetszik-e az irány és ha igen akkor lehet venni/csinálni komolyabbat.

Befektetés... Mondok egy erősen szkeptikus véleményt, nem kell elfogadni, de talán hallgasd meg mielőtt túlzásokba esel. Abban amit leírtál kis költségvetéssel tuti nem nyúlnék a pc-hez, a dac is elfogadható, a kábelek is működnek, stb. Hangsugárzóval érdemes kezdeni, de egyáltalán nem biztos, hogy ~200 ezer alatt kapsz jobbat. Ízléshez mérten alternatív irárány lehet egy plusz mélynyomó is.
Illetve ha marad a hallgatás jellege az, hogy asztalnál, pc-ről ... akkor érdemes lehet meghallgani pár studio monitort, pl. jbl lsr 305 ... (tudom, mindig ezt "írjuk" de azért a ~120 ezerért nagyon best buy :))
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

mirkoci

Köszönöm a javaslatokat. A "WiiM Pro" érdekesnek tűnik (még soha nem néztem bele a témába). Ettől eltekintve valószínűleg a legjobb lenne összehasonlítani a jó rendszereket a mindennapi használatban.

Érdeklődésem kiindulópontja, hogy jelenleg nem tudom elképzelni, hogy sokkal jobban tudnék zenét hallgatni: például ma délután meghallgattam Ralph Towner (gitár) és Gary Peacock (nagybőgő) egyik lemezét ("Oracle"), itt az asztalnál az akusztikus sztereó háromszögemben, és azt gondoltam magamban, hogy az átlátszósága, a plaszticitása, az élénksége és a közelsége annyira lenyűgöző, hogy nem is lehet igaz.

De aztán egy ponton újra megfordult az agyam, és be kellett látnom, hogy ez nem lehetséges egy átlagos Sony erősítővel és 40 éves polchangszórókkal.

Ez volt az a pillanat, amikor úgy döntöttem, hogy megvizsgálom az ügyet, és ezért itt kérdeztem. Most kaptam első javaslatokat és tippeket, amelyeket követni fogok, de azt hiszem, a döntő dolog az lesz, hogy jobb rendszereket halljak, hogy képet kapjak arról, amit még nem tudok elképzelni. Mert a harmadik osztályú hardverrel első osztályú élmenyeket megtapasztalni valahogy nem illik.

mirkoci

Még egyszer röviden: mivel egy rendszer csak annyira jó, amennyire a leggyengébb része, ezért fontos lenne, hogy előbb a legnagyobb gyenge pontot javítsam ki.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

mirkoci írta:
2024.12.21., szomb. 23:37
Helló! Semmit nem hiányolok, az a furcsa, nagyon meg vagyok elégedve az aktuális rendszerrel....
Ha van lehetőséged, próbálj ki egy kimondottan zenehallgatásra tervezett, jobb minőségű DAC-ot. Ezen kívül érdemes hobbitársaknál különböző rendszereket meghallgatni, mert ezek az élmények és tapasztalatok rendkívül értékesek lehetnek a saját rendszered fejlesztésében. Egy Teac DAC például már jelentős előrelépést hozhat.

Az Audió PC-ket kezdőknek általában nem ajánlom, mert ezen a szinten ritkán nyújtanak jó eredményt. Inkább javasolnék egy hálózati lejátszót, például a WiiM Pro, amely már képes viszonylag jó minőségben megszólaltatni zenét. (ezesetben a DAC-ot is megúszod)

Ahogy haladsz előre a rendszerépítésben, hamar tapasztalni fogod, hogy egyre inkább szükség van jobb kábelezésre. Minél fejlettebb és kifinomultabb egy készülék, annál nagyobb jelentőséggel bír a hozzáillő kábel kiválasztása. Nem kell azonnal hatalmas összegeket rászánni, de érdemes elérni egy megfelelő műszaki színvonalat. Ezután már apróbb javulásokért igencsak sokat költ az ember.

mirkoci

Helló! Semmit nem hiányolok, az a furcsa, nagyon meg vagyok elégedve az aktuális rendszerrel.
Azonban még a Grundig hangszórók megszerzése előtt viszonylag elégedett voltam, és el sem tudtam képzelni, mennyi minden lehetséges. Ebből arra következtetek, hogy most sem igazán tudom, milyen fejlesztésekre van még lehetőség.

Ezért gondoltam arra, hogy talán egy tapasztalt fórumozó végigolvassa a leírásomat, és viszonylag jól fel tudja mérni, hogy mi a jó és mi nem olyan jó, és milyen (aránylag szerény) fejlesztésekkel lehetne ugrást tenni.

Én is már gondolkodtam egy másik D/A konverteren, de nem tudtam eldönteni, hogy az valóban észrevehető változást hoz-e.
Az M-Audio hangkártyám (Fast Track Pro) tulajdonképpen az asztal alatt levő digitális zongorám miatt szereztem meg, de hamar észrevettem, hogy a hangminősége sokkal jobb, mint az integrált PC (Intel HD Graphics 530) vagy a kis külső Behringer hangkártyáé (UCA 222).
Sokkal jobb lenne egy másik D/A konverter, mint pl. a Teac UD-301?

És mi a különbség az én 'normális' HP PC-em és egy dedikált audio eszköz között?

A kábelek "deleyCON HQ cinch kábel", ezekről jót olvastam és tényleg sokkal javult a hang minősége: A háttérzaj teljesen eltűnt, és nem veszek észre semmilyen torzítást.

Tudom, a szobaakusztika és a hangfalak elhelyezése egy fontos és kényes téma, de sajnos nem sok lehetőségem van variálni. Ezért vettem zárt dobozos hangfalakat, mert viszonylag közel kell lenniük a falhoz.

Remélem nem bosszantalak az igénytelenségemmel.

El tudom képzelni, hogy nem ok nélkül raktál össze egy drága rendszert a maximális élvezet érdekében, de én még az út elején vagyok, és szeretnék minél organikusabban haladni, lépésről lépésre kialakítani az igényeket, majd célzottan reagálni rájuk, nem pedig kész, tökéletes megoldást vásárolni.

Számomra azonban ezek mind még nagyrészt ismeretlen témák, amelyeket nem tudok megfelelően értékelni. Ezért hálás vagyok minden tényszerű tanácsért. Köszönöm.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

mirkoci írta:
2024.12.21., szomb. 15:59
Helló! Lenne egy kérdésem a tapasztalt hifi veteránokhoz, hogy konkrétan hogyan tudnám jobbá tenni az egyik rendszeremet.
A nagy asztalomnál (2x1,5 m) veszteségmentes zenét hallgatok a számítógépről egy Sony STR-De598 erősítőhöz csatlakoztatott M-Audio hangkártyán keresztül. Két Grundig Hifi Box 650 b szolgál hangszóróként. Az összes használt kábel nem a legjobb, de megfelelő.
A hangszórók csak viszonylag rövid ideig vannak nálam, és (a régi Quadral KX 100 II-vel ellentétben) a minőség jelentősen javult: a hangzás nagyon részletgazdag, kiegyensúlyozott, kellemesen zenei és nagyon térbeli. Még soha nem hallgattam ilyen élvezettel és intenzitással zenét (főleg akusztikust, klasszikust).
Annak ellenére, hogy a rendszer jelenleg a maximumot képviseli számomra, jól el tudom képzelni, hogy még csak a felénél tartok. Tehát a kérdés a következő: Hogyan érhetek el fejlesztéseket hatalmas összegek befektetése nélkül?
Például a Sony helyett a Proton D540-es erősítőmet próbáltam ki, és meglepődtem, hogy a meglévő konfigurációban nincs nagy különbség. A Sony olyan jó, vagy a Proton olyan rossz? Vagy mindkettő közepes?
Mit szóltok a hangfalakhoz? Sok potenciál van még ott eltemetve?
Vagy a számítógépből származó digitális zene a gyenge pont?
Nagyon hálás lennék a tapasztalatokért, véleményekért és javaslatokért.
És kérem, ne értsétek félre: nagyon elégedett vagyok a jelenlegi konfigurációval, és nem szeretném azonnal megváltoztatni. De ha vannak reális fejlesztési javaslatok, azokat szeretném szem előtt tartani, és lehetőség szerint valamikor megvalósítani.
Mit hiányolsz?

Egyébként.
⁕ DAC: érdemes egy jobb minőségű külső DAC-ot használni az M-Audio hangkártya helyett.
(vegyél pl. egy használt Teac UD-301-et)
⁕ PC: ha a számítógép nem dedikált audio eszköz, akkor azon is lehet sőt kell fejleszteni.
⁕ Erősítő: A Proton D540 szerintem jobb, mint a Sony házimozi erősítő, de ezektől sokkal jobb erősítők vannak.
⁕ Hangsugárzók: azok a Grundig-ok meglepően jók, állványon és ideális elhelyezéssel még jobbak lehetnek.
⁕ Kábelezés: magasabb minőségű hangszóró- és interconnect kábelek jobb hangot adhatnak.
⁕ Szobaakusztika: sohasem szabad elhanyagolni, nagyon sokat számít.

mirkoci

Helló! Lenne egy kérdésem a tapasztalt hifi veteránokhoz, hogy konkrétan hogyan tudnám jobbá tenni az egyik rendszeremet.

A nagy asztalomnál (2x1,5 m) veszteségmentes zenét hallgatok a számítógépről egy Sony STR-De598 erősítőhöz csatlakoztatott M-Audio hangkártyán keresztül. Két Grundig Hifi Box 650 b szolgál hangszóróként. Az összes használt kábel nem a legjobb, de megfelelő.

A hangszórók csak viszonylag rövid ideig vannak nálam, és (a régi Quadral KX 100 II-vel ellentétben) a minőség jelentősen javult: a hangzás nagyon részletgazdag, kiegyensúlyozott, kellemesen zenei és nagyon térbeli. Még soha nem hallgattam ilyen élvezettel és intenzitással zenét (főleg akusztikust, klasszikust).

Annak ellenére, hogy a rendszer jelenleg a maximumot képviseli számomra, jól el tudom képzelni, hogy még csak a felénél tartok. Tehát a kérdés a következő: Hogyan érhetek el fejlesztéseket hatalmas összegek befektetése nélkül?

Például a Sony helyett a Proton D540-es erősítőmet próbáltam ki, és meglepődtem, hogy a meglévő konfigurációban nincs nagy különbség. A Sony olyan jó, vagy a Proton olyan rossz? Vagy mindkettő közepes?

Mit szóltok a hangfalakhoz? Sok potenciál van még ott eltemetve?
Vagy a számítógépből származó digitális zene a gyenge pont?

Nagyon hálás lennék a tapasztalatokért, véleményekért és javaslatokért.

És kérem, ne értsétek félre: nagyon elégedett vagyok a jelenlegi konfigurációval, és nem szeretném azonnal megváltoztatni. De ha vannak reális fejlesztési javaslatok, azokat szeretném szem előtt tartani, és lehetőség szerint valamikor megvalósítani.

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1018

Hozzászólás Szerző: BLX »

EvilKid írta:
2024.12.18., szer. 04:41
Egy Triangle Borea BR03 BT-ról lenne szó és egy Triangle Tales 340 subwooferről.
A manualok alapján én azt hiszem Y kábelt használnék: sub kimement -> jobb bal line bemenet a subon

Biztosan lesz alacsony áron használt a fórumon. Elég ha jó minőségű, nem kell drága legyen. :napsut:
Screenshot 2024-12-18 at 10.35.07.png
Screenshot 2024-12-18 at 10.35.07.png (126.97 KiB) Megtekintve 1114 alkalommal
Screenshot 2024-12-18 at 10.34.58.png
Screenshot 2024-12-18 at 10.34.58.png (137.8 KiB) Megtekintve 1114 alkalommal

EvilKid
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: EvilKid »

Egy Triangle Borea BR03 BT-ról lenne szó és egy Triangle Tales 340 subwooferről.
Csak a Puffin adhat erőt és mindent lebíró akaratot!!

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1018

Hozzászólás Szerző: BLX »

EvilKid írta:
2024.12.17., kedd 19:27
Üdv adott egy aktív szterez hangfal szett van rajta egy sub kimenet mélysugárzót sima rca-rca vagy Y RCA kábellel érdemes össze kötni. Válaszokat előre is köszönöm. leborulok.gif
Ha egy db RCA sub kimenet van rajta, akkor az elméletileg tartalmazza mindkét csatorna információját monoban. A subokon pedig a bal csatorna szokott lenni a mono bemenet. Tehát akár egy sima RCA-RCA kábel is jó lehet. Írd meg ponotsan milyen eszközökről van szó és akkor a manuálokra is rá lehet online csekkolni.

EvilKid
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: EvilKid »

Üdv adott egy aktív szterez hangfal szett van rajta egy sub kimenet mélysugárzót sima rca-rca vagy Y RCA kábellel érdemes össze kötni. Válaszokat előre is köszönöm. leborulok.gif
Csak a Puffin adhat erőt és mindent lebíró akaratot!!

ZöldFül
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 11

Hozzászólás Szerző: ZöldFül »

Köszi, kipróbálom így. Egyébként a hangsugárzók 93dB-esek, szóval elég érzékenyek a 12W-hoz, pláne, hogy nagyon kicsi helyen (kb. 7 négyzetméteren) hallgatom. :)

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 111

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

ZöldFül írta:
2024.11.21., csüt. 20:16
Nos, akkor konkrétabban:

A DAC (és nem a forrás, valóban - köszönöm a kiigazítást) egy Asus Xonar Essence One Muses Edition Burson Vivid 6 opampokkal a szimmetrikus és asszimmetrikus analóg kimeneteken, az erősítő egy Pointe Sima 20 inegrált csöves erősítő, amely jelenleg most épp nem távirányítható (egyelőre nem tudom az okát) :).
Hm, a Sima régi talán mk2 változatát még a 2000es évek elején hallottam, és emlékszem, hogy nagyon tetszett. Végül akkor én a nagyobb tesó, az Exception mk1 mellett tettem le a voksom, és azt vásároltam meg. Az egészen más világ a maga 2x60 watt teljesítményével.

A Sima 20 mindössze 12W, ezért én azt javaslom, hogy állítsd a feléhez a hangerőszabályzóját, és hagyd úgy. Aztán az Asus-on adjál neki több feszültséget, vagyis ez utóbbin állítsad csak a hangerőt, ha nem elegendő. Amennyiben a közepesnél kisebb (<85dB) érzékenységűek a hangsugárzóid és/vagy nehezen hajthatóak, tehát az impedanciájuk 4 ohm, illetve az alatti, érdemes az erősítőt abban a tartományban hajtani, ahol még van tartaléka. Ha följebb tekered, kevésbé lesz lineáris az átvitel, esetleg torzíthat.
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops(SRC/PWR/DAC), CuAg-SS mk8/3(SRC)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core Audio PC 2015 (Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)-ValhallA AgPtRXFv2usb-Audio-GD M11-ValhallA CuAgSS ic-LZ5 Aquincum-Qed Sign. Rev.-DIY 2WVB20Lmk2

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”