Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

DAC-olás

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4060

Re: DAC-olás

Hozzászólás Szerző: juliush »

Mathias írta:
2021.09.12., vas. 19:55
... nem azért, mert az a zaj és torzítás kell a jó hanghoz, mert nem kell hozzá.
Ha szignifikánsan rosszabb mérési eredményeket produkáló eszközöket mégis jobbnak hallanak sokan, akkor vajon az azt jelenti, hogy
a.) az alkalmazott mérési eljárásaink nem tekinthetők mérvadónak a hangzás minőségére vonatkozóan? Átfogalmazva, a mesterséges (többnyire színuszos) mérőjelekkel végzett méréseink nem nyújthatnak hasznos információt a zeneihez hasonló komplexitású jelekkel mutatott viselkedéssel kapcsolatosan?
vagy
b.) a szubjektíven "jó hanghoz" épphogy szükséges bizonyos jellegű és nyilván nem túlzó, de mégis kimutatható mértékű torzítás, zaj jelenléte? gondolkodik.gif
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1817

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

Mathias írta:
2021.09.12., vas. 20:33
Gergo222 írta:
2021.09.12., vas. 15:01
A 350 ezer forintig bezárólag árkategóriában a Topping D70S az ajánlott DAC?
Majd azért hallgass meg egy D30pro-t, állítólag nem (sokkal) rosszabb, mint a D70s. Meg 350be jóformán a D90se is belefér.
Schiit. Heed. RME.
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

Mathias
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 274

Hozzászólás Szerző: Mathias »

Gergo222 írta:
Majd azért hallgass meg egy D30pro-t, állítólag nem (sokkal) rosszabb, mint a D70s. Meg 350be jóformán a D90se is belefér.

Mathias
V.I.P.
V.I.P.

Gergo222 írta:

Mathias
V.I.P.
V.I.P.

joco83 írta:
2021.09.12., vas. 17:24
Ezt a képet találtam a audiosciencereview.com-on. Itt a DAC-okat hasonlítják össze és van egy Disortion and Noise SINAD táblázat ahol rangsorolják őket. Ez menyire tekinthető tényleges rangsornak?
https://www.audiosciencereview.com/foru ... 32&slide=0
Egyrészt nem csak ezt az egy eredményt kell nézni, hanem az egész mérést. Hogy valahol kilóg-e a lóláb.
Másrészt a jó mérési eredmény annyit mond, hogy ezen mérések szerint legalább azt adja ki magából a készülék, ami elvárt. De nem biztos, hogy ez korrelál az általad szubjektíven megítélt jó hang fogalmával.
Harmadrészt ahogy Amir kihangsúlyozza a méréseiről ez inkább egy technikai korrektséget tükröz a készülékekről. Kis odafigyeléssel, megfelelő tervezéssel a gyártók meg tudják, meg tudnák oldani, hogy kevés legyen a zaj és torzítás. Ha nem teszik, akkor azt azért nem teszik, mert nem elég körültekintőek és nem azért, mert az a zaj és torzítás kell a jó hanghoz, mert nem kell hozzá.

joco83
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: joco83 »

Persze világos ez csak egy teszt. Ezeket is élőben meg kell hallgatni szerintem és amelyik az embernek a legjobban tetszik és belefér a keretbe akkor azt megvenni. Muzix-ba elvileg lehet hallgatózni itt Pesten.

motorgyilkos
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 244

Hozzászólás Szerző: motorgyilkos »

mgus írta:
2021.09.12., vas. 18:36
joco83 írta:
Ezt a képet találtam a audiosciencereview.com-on. Itt a DAC-okat hasonlítják össze és van egy Disortion and Noise SINAD táblázat ahol rangsorolják őket. Ez menyire tekinthető tényleges rangsornak?
A lista nem jó semmire. :D
https://www.youtube.com/watch?v=vQ2J_QWJcP8
Egy egyszerű teszt, ha a két dac között hallasz különbséget, akkor melyik a jobb? Melyik volt a dallamosabb? :D
Nem a dac-on fog múlni a hangminőséged.
Nem "csak"
Livingroom:Sony VW520ES. DIY Pro 7.3.4.2 powered by Hypex fusion fa 122/252/253/502 Anthem mca325 .Storm isp16 MKII.JVC Exofield. Vividstorm ALR tab 120". Zidoo UHD3000 Z10 Himedia Q10Pro OppoBDP95 Roku 4K
Bedroom: Benqw1700. M&K 750 M&K 950. Onkyo TXNR 686 Roku 4K HimediaQ10Pro

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 377

Hozzászólás Szerző: mgus »

joco83 írta:
A lista nem jó semmire. :D
https://www.youtube.com/watch?v=vQ2J_QWJcP8
Egy egyszerű teszt, ha a két dac között hallasz különbséget, akkor melyik a jobb? Melyik volt a dallamosabb? :D
Nem a dac-on fog múlni a hangminőséged.
MaXiMusz MF3.2,Hb-Ag 200,Low end PC,SBx Titán HD,Neotech NEI-1002,
Furutech Alpha Cable,Fi-50,Fi-32 GTX-D System,AG power & Nano liquid.

vt05
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 39

Hozzászólás Szerző: vt05 »

joco83 írta:
Ez menyire tekinthető tényleges rangsornak?
Ezért írta Süti hogy: "És kezdődik megint elölről."
Ha netán nem volt érthető.

joco83

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1817

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

robi20064 írta:
2021.09.12., vas. 13:42
...probalj meg levadaszni egy AK csipes RME ADI-2 FS-t hasznaltan, az 200-250 korul lesz....
Szólj nekem is, ha találsz annyiért, mert lehet, hogy veszek még egyet. :D Szerintem az alja a 250E inkább mostanság.
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

kaboca36
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 223

Hozzászólás Szerző: kaboca36 »

asebestyen írta:
2021.09.12., vas. 14:54
mgus írta:
2021.09.12., vas. 13:24
joco83 írta:
2021.09.12., vas. 11:53
Értsd jól. Ami nekem szebben szól azt jelenti tisztában, dallamosabban, jobban szétválasztva a hangszereket térben, nem tudom másképp megfogalmazni. Szóval így kell érteni.
Szerintem mindenki azt keresi, bár erre azt mondanák sokan hogy színezősebb a dac, mert amikor már valami dallamosabb a keleténél az színezi a hangot, szerintük. Valaki a hangszer hűséget keresi, valaki az ének hangot és valaki a dobszólót részesíti előnyben, tökéletes nincs vagy nem bírod megfizetni. Szerintem inkább másik erősítőt keresel ha engem kérdezel de lehet dacba is van különbség az Audio Note egy más világ mint amit most használsz, főleg ha még cső is van benne.
Ezt a dallamosabb eszközt, ezt hogy a fenébe kell érteni? A dallam az a változó magasságú hangok ritmikus sorozata. A dallamosabb DAC újabb hangokat ad a sorozathoz vagy a hangok közti időt változtatja meg valamilyen irányba?
Gyanítom, a felharmonikus tartalom, amire gondolhattok... gondolkodik.gif A kérdés persze adódik, hogy a felvételen lévőből nem visz át eleget a dac, tehát "nem elég dallamos" vagy esetleg maga a készülék tesz hozzá a felvételen nem szereplő felharmonikus tartalmat, azaz "túl dallamos". Gyakorlatilag az összes dac mindkét hibát tartalmazza csak eltérő mértékben és azt is eltérő spektrumban. :)
Nálam ez a különbség a Multibites (regiek) es a regi R-2R Dac-oknal volt észrevehető...... de ez csak az én egyéni véleményem.
Revox B750MkII, B225, B77, B795 (Shure V15 Type IV, Type II).
DacEnd2 (AD1865NK,CSF 5687 WA),WaveIO Xmos usb,
KEF Chorale (1970), Infinity Qa (1978).

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2876
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

asebestyen írta:
2021.09.12., vas. 14:54
mgus írta:
joco83 írta:
Értsd jól. Ami nekem szebben szól azt jelenti tisztában, dallamosabban, jobban szétválasztva a hangszereket térben, nem tudom másképp megfogalmazni. Szóval így kell érteni.
Szerintem mindenki azt keresi, bár erre azt mondanák sokan hogy színezősebb a dac, mert amikor már valami dallamosabb a keleténél az színezi a hangot, szerintük. Valaki a hangszer hűséget keresi, valaki az ének hangot és valaki a dobszólót részesíti előnyben, tökéletes nincs vagy nem bírod megfizetni. Szerintem inkább másik erősítőt keresel ha engem kérdezel de lehet dacba is van különbség az Audio Note egy más világ mint amit most használsz, főleg ha még cső is van benne.
Ezt a dallamosabb eszközt, ezt hogy a fenébe kell érteni? A dallam az a változó magasságú hangok ritmikus sorozata. A dallamosabb DAC újabb hangokat ad a sorozathoz vagy a hangok közti időt változtatja meg valamilyen irányba?
Gyanítom, a felharmonikus tartalom, amire gondolhattok... gondolkodik.gif A kérdés persze adódik, hogy a felvételen lévőből nem visz át eleget a dac, tehát "nem elég dallamos" vagy esetleg maga a készülék tesz hozzá a felvételen nem szereplő felharmonikus tartalmat, azaz "túl dallamos". Gyakorlatilag az összes dac mindkét hibát tartalmazza csak eltérő mértékben és azt is eltérő spektrumban. :)
Legyen kevésbé dallamtalan, úgy érthetőbb.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

És kezdődik megint elölről.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7571

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

mgus írta:
joco83 írta:
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 377

Hozzászólás Szerző: mgus »

joco83 írta:
MaXiMusz MF3.2,Hb-Ag 200,Low end PC,SBx Titán HD,Neotech NEI-1002,
Furutech Alpha Cable,Fi-50,Fi-32 GTX-D System,AG power & Nano liquid.

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1018

Hozzászólás Szerző: BLX »

joco83 írta:
2021.09.12., vas. 09:35
Én úgy érzem, hogy csak kéne valami új cucc ami jobb a tascam-nál szebben szól. És még megfizethető, többen mondták a Motu M2, M4 szériát.
Ha jól sejtem, olyan DA konvertert keresel, amin tudsz hangerőt állítani, USB bemenet (is) van rajta és ideális esetben XRL kimenete van, ami passzol az aktív dobozaidhoz?

Akár a kedvező árú kis USB-s "semi pro" hangkártyák (pl.: Motu M2, Focusrite, stb.) is jók lehetnek. Ki kell próbálni melyik az ami már egy "bő szinttel jobb" hang mint a mostani Tascam hangkártyád. Én nem hallottam még ezeket. Azt sejtem hasonló áron hasonló hangot kapsz nagyságrendileg. Menj el mondjuk a HitSpace-be, és próbálj ki néhány készüléket, olcsóbbat-drágábbat, biztosan tudnak javasolni ezt-azt: https://www.hitspace.hu

Használtam talán még beleférhet a büdzsédbe ez a készülék: https://www.rme-audio.de/adi-2-dac.html
Vannak a fórumon páran, akik kedvelik ezt a DAC-ot, mert jól szól és okos funkciók és megoldások vannak benne.

Esetleg levadászhatsz egy használt hifi pre amp-et, aminek van XRL kijárata is, és ehhez kereshetsz használt hifi DAC-ot.
Pl.: Parasound P3 + RIF Audio DAC, stb.
Egy ilyesmi összeállítás sem lesz olcsóbb, viszont lesznek analóg line in bemeneteid is.

Egyébként szerintem akár már egy kedvező árú pro aktív doboz + jó hangú DAC összeállítás tud nagyon klassz lenni, jó zenehallgatási élményt biztosítani. :smile32:
Szóval sokféle megoldást lehet találni a problémádra.
Sok sikert egy neked tetsző klassz szett összeállításához. :drum:

joco83

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2539

Hozzászólás Szerző: mishow »

joco83 írta:
2021.09.12., vas. 09:35
Én úgy érzem, hogy csak kéne valami új cucc ami jobb a tascam-nál szebben szól. És még megfizethető, többen mondták a Motu M2, M4 szériát.
Ez így igazi “hifibogár” megfogalmazás, mi az hogy “szebben” szól? Korábban más is kérdezte, hogy van hiányérzeted, vagy érzel konkrét hibát? Mert akkor azt kell orvosolni, olyan irányba kell menni. Ha csak bogár, akkor nem biztos, hogy feltétlenül el kell költeni azt a pénzt gondolkodik.gif

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2539

Hozzászólás Szerző: mishow »

sutemenyx írta:
2021.09.12., vas. 07:20
Igen, a bifrost pl tényleg jobb, de ne feledjük, hogy ezek a 75ezrek az új árai a dolgoknak. …. Mellesleg az a Tascam sem biztos, hogy cserélendő lenne ezekhez a monitorokhoz.
A dobozok netes árai darabárak, szóval a kalkulációt szorozni kell kettővel.
Ezzel együtt nekem is az jutott eszembe, hogy a Tascam nem biztos cserés.
Ha mégis, akkor ezekhez a monitorokhoz érdemes lenne a stúdió vonalon szétnézni. Amikor nekem volt ilyen korszakom, az ESI u24 olcsóért egész komoly dolgokat tudott, de másnál hallottam Edirol 101-est (ami ugye Roland termék) és az is igencsak jó volt.

joco83

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

pali923 írta:
2021.09.11., szomb. 23:23
sutemenyx írta:
2021.09.11., szomb. 22:46
Szerintem vedd úgy, hogy van egy 75ezres erősítőd és egy 75ezres hangfalad. 75ezerig nézegetném a dacokat is. Volt nemrég egy Schiit Modi az apróban, én azt pl ajánlom, 40ezres kategória, de abban nagyon is jó vétel.
Egy Modit én is eladtam nemrégiben, valóban nagyon jó cucc, főleg ilyen áron. Ha viszont 200k a keret, akkor cégen belül maradva Modi Multibit vagy még inkább Bifrost is lehet. Azokat megtartottam. :D
Igen, a bifrost pl tényleg jobb, de ne feledjük, hogy ezek a 75ezrek az új árai a dolgoknak. Használtan ezek komponensenként 40-50ezrek. A Modi használtan éppen 40körül van, tehát inkább az passzol kategóriában. Mellesleg az a Tascam sem biztos, hogy cserélendő lenne ezekhez a monitorokhoz.

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1211

Hozzászólás Szerző: pali923 »

sutemenyx írta:
2021.09.11., szomb. 22:46
Szerintem vedd úgy, hogy van egy 75ezres erősítőd és egy 75ezres hangfalad. 75ezerig nézegetném a dacokat is. Volt nemrég egy Schiit Modi az apróban, én azt pl ajánlom, 40ezres kategória, de abban nagyon is jó vétel.
Egy Modit én is eladtam nemrégiben, valóban nagyon jó cucc, főleg ilyen áron. Ha viszont 200k a keret, akkor cégen belül maradva Modi Multibit vagy még inkább Bifrost is lehet. Azokat megtartottam. :D
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

joco83 írta:
2021.09.11., szomb. 22:16
Na jó akkor pontosítok. Ismerik vagy sem az említett monitorokat. Abban szeretnék segítséget kérni hogy egy megfizethető 200k alatti DAC-ot tud-e valaki ajánlani? Kb ennyit szánnék rá. Köszönöm.

joco83

Na jó akkor pontosítok. Ismerik vagy sem az említett monitorokat. Abban szeretnék segítséget kérni hogy egy megfizethető 200k alatti DAC-ot tud-e valaki ajánlani? Kb ennyit szánnék rá. Köszönöm.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”