Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3167

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

supravox írta:
2025.01.12., vas. 14:16
PgSpa írta:
2025.01.12., vas. 13:29
A 4S11-hez:
Én kb. egy éve használom. Az itt olvasottak alapján megnyúztam, megsodortam (nem túl szépen, nem túl sikeresen), és fél napos munkával belehúztam kábelrendező spirálba. Azóta megy, először a két-két eret közösítve, majd a hangdoboz termináloknál szétszedve.
Előtte volt olcsó vDH Clearwater, Belden tigris, hallgattam kölcsönkapva komoly darabokat is. Mégis maradt, mert ami jó benne, hogy nem igazán érzem a jelenlétét. Az utolsó próbálkozásom leváltására az volt, hogy vettem itt a fórumon egy Rudi bácsi féle vékonykát. Nem volt rossz, de sejtésem beigazolódott, a "valamiképpen szóló" kábelek fajtájához tartozik. Kis hangtömegek, akusztikus hangszerek esetében borzasztóan nagy a "hűha" faktor, de ha egy nagyzenekari felvételt, vagy könnyűzenét kínálok neki, akkor odavész a varázs....
Szóval maradt a 4S11, amit ajánlottam egy barátomnak is, aki szintén váltott rá, és érdekelt sem volt benne, mert ingyen kapta a próbadarabot, így a "megvettem, tehát tetszenie kell" esete sem játszott nála. Én kis monitor dobozkákat hajtok vele, ő komód méretű stúdióládákat.
Uhh
Biztos vagy benne,hogy az a spirál jó ötlet volt?
Ezt a spirálba húzást is Fülelek javasolta ugyanúgy, mint a külső köpeny eltávolítását.
Biztos jó oka volt rá, hogy így tett, majd ezt javasolta másoknak is. Éppenséggel nem szép, de ezen a szinten szerintem mindegy.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Hozzászólás Szerző: Voyager »

wasiliy888 írta:
2025.01.12., vas. 14:35
Voyager írta:
2025.01.12., vas. 14:19
ELEX írta:
2025.01.12., vas. 13:40
Maradjunk annyiban, hogy az ipari, installációs, AV hangosítástechnikai ( Klotz, Canare, Belden, Sommer Cable...) kábelek tervezésének a szempontjai közül huszadrangú a kábelek hangra gyakorolt hatása.
Elsődleges szempontok között a megbízhatóság, tartósság, mechanikai igénybevételekkel szembeni ellenálló képesség, időjárás állóság, nedvességállóság... szerepel.....
Szerintem senki sem állította, hogy nem léteznek jobb kábelek a Canare-nál, de ez nem von le semmit az érdemeiből. Kiváló ár-érték arányának köszönhetően messze felülmúlja a legtöbb, "hifisták" számára gyártott, akár 10-20-szor drágább kábelt.
Erre vonatkozó tapasztalataid szerint tudnál említeni néhány példát, amiket messze túlszárnyalt?
Nem sok értelmét látom, mert ami nálam jól működik, az másnál lehet, hogy kevésbé válik be. Ugyanez igaz fordítva is: nálam nem megfelelő kábelek máshol akár kiválóak lehetnek. Példaként említhetek néhányat, amit mostanában próbáltam ki. (a teljesség igénye nélkül)

- Furutech alpha S22 (másik rendszeremben használom) - nagyon jó
- Furutech alpha 4.1T
- VIABLUE SC-2
- Furutech FS-301
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

Taarzan
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 229

Hozzászólás Szerző: Taarzan »

Voyager írta:
2025.01.12., vas. 14:24
Mit jelent az, hogy hifi hangra optimalizált?
Kis iróniával arra céloztam, hogy nem szempont a hangra gyakorolt hatása, vagy nem az elsők közt van, az ELEX által is sorolt egyéb műszaki paraméter, szabvány előrébb van.
Naim CD5x - FlatCap XS - Naim ND5 XS - Rega Planar 6 AT VM760SLC / Naim StageLine N - Naim HiCap2 / Naim NAC282 / NAP250DR - AudioSolution Figaro BL
ISOL-8, Furutech, QED, DNM, Viablue, RiCable

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2471

Hozzászólás Szerző: supravox »

ELEX írta:
2025.01.12., vas. 14:23
supravox írta:
2025.01.12., vas. 13:57
Ez a sztenderd kereskedői duma.
Engem nem zavar ha ebben hiszel.
A sztenderd reakció. :D
A műszaki tartalom nem hit kérdése. Nálam pláne nem az.
Kettő éve nem vagyok kereskedő, viszont 20 év kereskedői tapasztalata számtalan rendszer installációval, előtte 10 év AV rendszerek tervezési és kivitelezési tapasztalat, 1000+ km ipari és installációs kábel felhasználása, 5 év felsőfokú szakirányú képzettség, valamint tervezői tapasztalat áll mögöttem. Ezek hátterében semmi nem igazolja a véleményem ellenkezőjét.
Helyükön vannak a dolgok, ha néha nem is képesek egyesek elfogadni sajátságos okok miatt.
Történetesen az ipari, installációs kábelek esetében a minőségi korlátaik kőkemény anyaghasználat (vezető és dielektrikum), fizikai felépítés miatt műszakilag is indokolhatók.

Annak örülök, hogy Te ezekben találtad meg a boldogsághoz vezető utat, csak erre nem kéne másokat ennyire vehemensen buzdítani, mert a lelkesedésed hevülete másokat esetleg zsákutcába vezethet.
Szerintem egyszer nem buzditottam senkit.
Leírtam a tapasztalatomat a saját rendszemre vonatkozóan.
Azt is írtam,hogy biztos nem "óriásölő" és nyilván vannak ennél jobb kábelek.
De érdemes foglalkozni vele.
Ne mond nekem,hogy normálisan a helyükön kezelve vannak beárazva a highend kábelek.
Teljesen eluralkodott ezen a területen a sznobéria.
Milliárd féle van.A nagyobbik része MIND csinál a hanggal valami természetellenest.
Horror pénzért.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

edzoba írta:
2025.01.12., vas. 14:27
Ezekkel a kábelekkel (Klotz, Canare, Belden, Sommer Cable...) vesznek fel mindent, amit hallgatunk:)
Valahogyan el kell adni a snake oil-t.

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 111

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

Voyager írta:
2025.01.12., vas. 14:19
ELEX írta:
Maradjunk annyiban, hogy az ipari, installációs, AV hangosítástechnikai ( Klotz, Canare, Belden, Sommer Cable...) kábelek tervezésének a szempontjai közül huszadrangú a kábelek hangra gyakorolt hatása.
Elsődleges szempontok között a megbízhatóság, tartósság, mechanikai igénybevételekkel szembeni ellenálló képesség, időjárás állóság, nedvességállóság... szerepel.....
Szerintem senki sem állította, hogy nem léteznek jobb kábelek a Canare-nál, de ez nem von le semmit az érdemeiből. Kiváló ár-érték arányának köszönhetően messze felülmúlja a legtöbb, "hifisták" számára gyártott, akár 10-20-szor drágább kábelt.
Erre vonatkozó tapasztalataid szerint tudnál említeni néhány példát, amiket messze túlszárnyalt?
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops(SRC/PWR/DAC), CuAg-SS mk8/3(SRC)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core Audio PC 2015 (Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)-ValhallA AgPtRXFv2usb-Audio-GD M11-ValhallA CuAgSS ic-LZ5 Aquincum-Qed Sign. Rev.-DIY 2WVB20Lmk2

edzoba
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 172
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: edzoba »

Ezekkel a kábelekkel (Klotz, Canare, Belden, Sommer Cable...) vesznek fel mindent, amit hallgatunk:)
iFi audio Zen Stream+LHY Audio LPS ǀ Gustard R26+LHY Audio OCK-1 ǀ AUDIONET AMP I V2 ǀ Dynaudio Audience 40+REL T5i ǀ Perfect Acoustic elemek ǀ ENTREQ Vibbeater ǀ iFi audio DC Blocker ǀ Supra kábelek

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Taarzan írta:
2025.01.12., vas. 14:14
Nem hinném, mondom ezt úgy, hogy színpadi hangosításban komolyan dolgoztam évekig (értsd 20+).
Elex-nek igaza van, ettől még "véletlenül" lehet pozitív hatása a hangra. Én inkább a folyamatosság hiányát tartom kiemelendőnek. Lehet egy-egy kábel jó, de mivel nem a hifi hangra optimalizálják, ezért arra nincs is minőség ellenőrzés. Így az is előfordulhat simán, hogy ami nálad jó nálam már nem.
Mit jelent az, hogy hifi hangra optimalizált? Milyen specifikáció ez? :D

Ez minden kábel esetében előfordulhat.

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 707

Hozzászólás Szerző: ELEX »

supravox írta:
A sztenderd reakció. :D
A műszaki tartalom nem hit kérdése. Nálam pláne nem az.
Kettő éve nem vagyok kereskedő, viszont 20 év kereskedői tapasztalata számtalan rendszer installációval, előtte 10 év AV rendszerek tervezési és kivitelezési tapasztalat, 1000+ km ipari és installációs kábel felhasználása, 5 év felsőfokú szakirányú képzettség, valamint tervezői tapasztalat áll mögöttem. Ezek hátterében semmi nem igazolja a véleményem ellenkezőjét.
Helyükön vannak a dolgok, ha néha nem is képesek egyesek elfogadni sajátságos okok miatt.
Történetesen az ipari, installációs kábelek esetében a minőségi korlátaik kőkemény anyaghasználat (vezető és dielektrikum), fizikai felépítés miatt műszakilag is indokolhatók.

Annak örülök, hogy Te ezekben találtad meg a boldogsághoz vezető utat, csak erre nem kéne másokat ennyire vehemensen buzdítani, mert a lelkesedésed hevülete másokat esetleg zsákutcába vezethet.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

ELEX írta:

Taarzan
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

De ez a kábelmizéria k...a túl van hájpolva.
Ez is igaz. És túl is lesz ... mert ezt az "asszony" nem veszi észre (olyan könnyen)... ezér jelentős piaca van.
Naim CD5x - FlatCap XS - Naim ND5 XS - Rega Planar 6 AT VM760SLC / Naim StageLine N - Naim HiCap2 / Naim NAC282 / NAP250DR - AudioSolution Figaro BL

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

PgSpa írta:
2025.01.12., vas. 13:29
A 4S11-hez:
Én kb. egy éve használom. Az itt olvasottak alapján megnyúztam, megsodortam (nem túl szépen, nem túl sikeresen), és fél napos munkával belehúztam kábelrendező spirálba. Azóta megy, először a két-két eret közösítve, majd a hangdoboz termináloknál szétszedve.
Előtte volt olcsó vDH Clearwater, Belden tigris, hallgattam kölcsönkapva komoly darabokat is. Mégis maradt, mert ami jó benne, hogy nem igazán érzem a jelenlétét. Az utolsó próbálkozásom leváltására az volt, hogy vettem itt a fórumon egy Rudi bácsi féle vékonykát. Nem volt rossz, de sejtésem beigazolódott, a "valamiképpen szóló" kábelek fajtájához tartozik. Kis hangtömegek, akusztikus hangszerek esetében borzasztóan nagy a "hűha" faktor, de ha egy nagyzenekari felvételt, vagy könnyűzenét kínálok neki, akkor odavész a varázs....
Szóval maradt a 4S11, amit ajánlottam egy barátomnak is, aki szintén váltott rá, és érdekelt sem volt benne, mert ingyen kapta a próbadarabot, így a "megvettem, tehát tetszenie kell" esete sem játszott nála. Én kis monitor dobozkákat hajtok vele, ő komód méretű stúdióládákat.
Uhh
Biztos vagy benne,hogy az a spirál jó ötlet volt?
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Taarzan
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

supravox írta:
Nem hinném, mondom ezt úgy, hogy színpadi hangosításban komolyan dolgoztam évekig (értsd 20+).
Elex-nek igaza van, ettől még "véletlenül" lehet pozitív hatása a hangra. Én inkább a folyamatosság hiányát tartom kiemelendőnek. Lehet egy-egy kábel jó, de mivel nem a hifi hangra optimalizálják, ezért arra nincs is minőség ellenőrzés. Így az is előfordulhat simán, hogy ami nálad jó nálam már nem.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

ELEX írta:
Voyager írta:
2025.01.11., szomb. 11:33
Egyébként minden kábel mögött komoly kutatás és tervezés áll. Nehéz elképzelni, hogy valakiben ennek az ellenkezője felmerülhet. (meddő vita)
Elsődleges szempontok között a megbízhatóság, tartósság, mechanikai igénybevételekkel szembeni ellenálló képesség, időjárás állóság, nedvességállóság... szerepel.
A hifis társadalom nem piaca ezeknek a kábeleknek. Ezeket nem a hifis társadalomnak gyártják. Az, hogy vannak, akik hirtelen fellángolásból felkapnak egy-egy ilyen terméket és hatalmas lelkesedéssel rajonganak értük semmit nem jelent az eredeti funkciójuk és tervezési szempontjaik és minőségük szempontjából.
Tapasztaltabb fórumozók számtalan ilyen fellángolást átéltek már. Kezdve MIG repülőgép kábeleitől a CAT kábeleken, "tűzálló" kábeleken keresztül a most aktuális csillagig. Majd elmúlik ez a lelkesedés is és a dolgok a helyükre kerülnek. Addig viszont számtalan gyanútlan belesétál a csapdába.

Ezek az ipari kábelek újrahasznosított fémhulladékból készülnek minimális tisztítás után, ami még éppen nem befolyásolja a fizikai paramétereiket. A köpenyük szigetelése zömmel PVC, ami jó ellenálló képességű. Szerencsétlenebb esetben réz bevonató vas vezetőket tartalmaznak. Semmi más nem szerepel a tervezési szempontok között, csak az, hogy az adott funkciójának megfelelő műszaki szintet a lehető legolcsóbban teljesítse.

Más történet, ha valaki anyagi lehetőségei eddig terjednek. Ők használják tovább is boldogan ezeket a hozzájuk illeszkedő rendszerekben. Viszont ha valaki megteheti, hogy valóban minőségi és audio célra tervezett és gyártott kábelt használjon és mégsem teszi azt, azzal nem lehet mit kezdeni. Akkor csak az nem érthető, hogy miért áldoz nagyságrendekkel többet igényes rendszerének kialakítására. Teljességgel kidobott pénz.
Nyilvánvaló, hogy egy Porsche, Ferrari... is elgurul Barum gumikon - de minek. A-ból B-be el lehet azokon is jutni, csak azért elég lenne egy Wartburg is.
Ha már állandóan autós példákat hozol fel.
Folyamatosan korszerűsítették az autók /maradjunk a benzineseknél/ üzemanyag ellátását.
A porlasztótól eljutottunk a végtelenül összetett és bonyolult direkt befecskendezésig.
Tudomány tudomány hátán...
Egy szempont volt.
A fogyasztás és az emisszió csökkentése.
De ha IGAZI gázreakciót szeretnénk akkor még mindig az ócska régi lesajnált porlasztó az igazi.
Nyílván ez is mint minden hasonlat sántít.
De ez a kábelmizéria k...a túl van hájpolva.
Az elmebaj elég régen eluralkodott.
Nem kell ecsetelnem miért.
Aki érti annak nem kell magyaráznom.
Én nem ülök fel erre a vonatra mert hányingerem lesz.

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 707

Hozzászólás Szerző: ELEX »

Voyager írta:
2025.01.11., szomb. 11:33
Egyébként minden kábel mögött komoly kutatás és tervezés áll. Nehéz elképzelni, hogy valakiben ennek az ellenkezője felmerülhet. (meddő vita)
Elsődleges szempontok között a megbízhatóság, tartósság, mechanikai igénybevételekkel szembeni ellenálló képesség, időjárás állóság, nedvességállóság... szerepel.
A hifis társadalom nem piaca ezeknek a kábeleknek. Ezeket nem a hifis társadalomnak gyártják. Az, hogy vannak, akik hirtelen fellángolásból felkapnak egy-egy ilyen terméket és hatalmas lelkesedéssel rajonganak értük semmit nem jelent az eredeti funkciójuk és tervezési szempontjaik és minőségük szempontjából.
Tapasztaltabb fórumozók számtalan ilyen fellángolást átéltek már. Kezdve MIG repülőgép kábeleitől a CAT kábeleken, "tűzálló" kábeleken keresztül a most aktuális csillagig. Majd elmúlik ez a lelkesedés is és a dolgok a helyükre kerülnek. Addig viszont számtalan gyanútlan belesétál a csapdába.

Ezek az ipari kábelek újrahasznosított fémhulladékból készülnek minimális tisztítás után, ami még éppen nem befolyásolja a fizikai paramétereiket. A köpenyük szigetelése zömmel PVC, ami jó ellenálló képességű. Szerencsétlenebb esetben réz bevonató vas vezetőket tartalmaznak. Semmi más nem szerepel a tervezési szempontok között, csak az, hogy az adott funkciójának megfelelő műszaki szintet a lehető legolcsóbban teljesítse.

Más történet, ha valaki anyagi lehetőségei eddig terjednek. Ők használják tovább is boldogan ezeket a hozzájuk illeszkedő rendszerekben. Viszont ha valaki megteheti, hogy valóban minőségi és audio célra tervezett és gyártott kábelt használjon és mégsem teszi azt, azzal nem lehet mit kezdeni. Akkor csak az nem érthető, hogy miért áldoz nagyságrendekkel többet igényes rendszerének kialakítására. Teljességgel kidobott pénz.
Nyilvánvaló, hogy egy Porsche, Ferrari... is elgurul Barum gumikon - de minek. A-ból B-be el lehet azokon is jutni, csak azért elég lenne egy Wartburg is.

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 417

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

A 4S11-hez:

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

pali923 írta:
2025.01.12., vas. 12:28
edzoba írta:
2025.01.12., vas. 10:37
a malájok így kábeleznek:
Csak a malájok? Miért, ki nem? 31_1_21.gif
Ja😀
Nálam is hasonló...

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1202

Hozzászólás Szerző: pali923 »

edzoba írta:
2025.01.12., vas. 10:37
Csak a malájok? Miért, ki nem? 31_1_21.gif
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

edzoba
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 172
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: edzoba »

Képernyőfotó 2025-01-12 - 10.34.50.png
:)
iFi audio Zen Stream+LHY Audio LPS ǀ Gustard R26+LHY Audio OCK-1 ǀ AUDIONET AMP I V2 ǀ Dynaudio Audience 40+REL T5i ǀ Perfect Acoustic elemek ǀ ENTREQ Vibbeater ǀ iFi audio DC Blocker ǀ Supra kábelek

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

zoli73 írta:
2025.01.11., szomb. 17:25
supravox írta:
2025.01.11., szomb. 17:08
Mai tapasztalás a canare 4s11el.
3 napig ment a járatón az új kábel.
Nem bírtam tovább várni bekötöttem.
Sztem még tán jobban is szól most.
Ezt a feleakkora hossznak tudom be.
Vagy passz.
A lényeg,hogy járatókütyüvel egész jól fel lehet tornázni.
Nem kell a többszáz óra.
Nyílván változik
De elégedett vagyok. :smile52:
Azért erről a "kábel bejárató kütyüről" mondhatnál valamit bővebben is. Ez valami gyári cucc, vagy diy? Hogy működik, hogyan kell használni?
Köszönöm!
Ment pü

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

zoli73 írta:
2025.01.11., szomb. 17:38
Elmo írta:
2025.01.11., szomb. 17:26
supravox írta:
Vagy passz.
Nem kell a többszáz óra.
Nyílván változik
Jó lesz az XLR is, csak türelem.
Én azt mondom, hogy csak a hangfalkábellel szerzett pozitív tapasztalatai miatt vette meg kiváncsiságból, hátha. Ismervén a rendszerét, és az abban szolgáló kábeleket, szerintem nem szán neki szerepet, ez csak egy kaland volt.
Pontosan.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Elmo írta:
supravox írta:
Vagy passz.
Nem kell a többszáz óra.
Nyílván változik
Én azt mondom, hogy csak a hangfalkábellel szerzett pozitív tapasztalatai miatt vette meg kiváncsiságból, hátha. Ismervén a rendszerét, és az abban szolgáló kábeleket, szerintem nem szán neki szerepet, ez csak egy kaland volt.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Elmo írta:
supravox írta:
Vagy passz.
Nem kell a többszáz óra.
Nyílván változik
Hát ha csak a szekrényben nem talál magára😀

Elmo
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 288

Hozzászólás Szerző: Elmo »

supravox írta:
Vagy passz.
Nem kell a többszáz óra.
Nyílván változik
www.chiliout.hu

Silent Angel-Hegel-REL-Usher

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

supravox írta:
Vagy passz.
Nem kell a többszáz óra.
Nyílván változik
Azért erről a "kábel bejárató kütyüről" mondhatnál valamit bővebben is. Ez valami gyári cucc, vagy diy? Hogy működik, hogyan kell használni?
Köszönöm!

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”