Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

DAC-olás

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4081

Re: DAC-olás

Hozzászólás Szerző: juliush »

Aszpirin írta:
2021.09.13., hétf. 21:32
Nem értem az összefüggést azzal, amiről beszéltünk.
De vonatkoztassunk el az én butaságomtól, meg a szkepticizmusomtól, amivel az ilyen, generált egykomponensű jelekkel bizonygatják a nagy igazságokat…
Csak egy nagyon alapvető kérdés a józan paraszti észből: elméletileg a Nyquist-frekvencia (Redbook-esetben 22.05 kHz) alatti komponensek tökéletesen visszaállíthatóak bármely, az afölöttieket pedig nem halljuk. Ezek szerint a felkonvertalás is teljesen fölösleges, nem? Akkor miért is vettél Exogal DAC-ot?
(sőt, egyszer már oda is eljutottál a gondolatmenetedben, hogy elméletileg minden DAC-nak azonos a hangja. Akkor pedig… a kérdésem ugyanaz :D )
Szóval, így talán érted, hogy miért írtam, hogy a hangsúly az “elvileg”-en van. És tényleg.
Attila...de kötözködős hangulatban vagy ma!!! :D
Felvetettem egy gondolatkísérletet, amelyet Te (picit pikírt hangnemben) félresöpörtél, mondván, hogy a kvantálás során elveszett amplitúdó információ már nem nyerhető vissza. Erre hivatkoztam arra a tényre, hogy meglepő módon megfelelő dither alkalmazásával minden józan paraszti észnek ellentmondóan bizony az ábrázolhatatlannak tűnő információ is előszedhető. Amikor újra belekötöttél, elővettem egy konkrét bemutatót, melyben még csak nem is ezoterikus eszközökkel demonstrálják 1/4 bitnek megfelelő amplitúdójú jel visszanyerését. Nem igazán látom, ebből a szempontból mit számít az, hogy "generált egykomponensű jelekkel" demonstrálták!
Tehát az tény, hogy nem veszik el az információ, csak a meglevő adatokat kell máshogy néznünk, értelmeznünk és feldolgoznunk, hogy kinyerjük!
Egyébként meg ha visszaolvasol, korábban amellett érveltem, hogy már egy CD-felbontású rendszer elméletileg minden hallható információt tartalmazhat a hétköznapi környezetben történő zenehallgatáshoz, figyelembe véve a fiziológiai korlátainkat, így ideális kivitelezésben nemigen lehetnének megkülönböztethetők. Ugyanakkor a rekonstrukcióhoz szükséges szűrő határfrekvenciája ennél a felbontásnál túl közel esik a hallási tartományhoz, így a szűrő viselkedése már hallható tartományban is befolyásoló tényezővé válhat. Mivel egy ideálishoz közeli viselkedésű szűrő tervezése és előállítása byonyolult és költséges, a probléma elkerülése végett a tervezők több-kevesebb sikerrel fordulnak a kifinomult digitális szűrőkkel végrehajtott felkonvertálás felé, így igazítva a választott DAC architektúrában rejlő lehetőségekhez. Annak idején illusztrációként még Bob Katz vonatkozó tesztjét is citáltam.
Számomra az Exogal a sikeresebb gárdák közé tartozik ebből a szempontból, így nagy örömömet lelem a zene hallgatásában rajta keresztül. Mint ahogy gondolom te is a Wadiával!
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5998

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

juliush írta:
2021.09.13., hétf. 21:14
Régi klasszikus, gondolom nem újdonság, de frissítésül úgy 13:45-től:
Nem értem az összefüggést azzal, amiről beszéltünk.
De vonatkoztassunk el az én butaságomtól, meg a szkepticizmusomtól azzal szemben, hogy mindig ilyen generált egykomponensű jelekkel bizonygatják a nagy igazságokat…
Csak egy nagyon alapvető kérdés a józan paraszti észből: elméletileg a Nyquist-frekvencia (Redbook-esetben 22.05 kHz) alatti komponensek tökéletesen visszaállíthatóak bármely, az afölöttieket pedig nem halljuk. Ezek szerint a felkonvertalás is teljesen fölösleges, nem? Akkor miért is vettél Exogal DAC-ot?
(sőt, egyszer már oda is eljutottál a gondolatmenetedben, hogy elméletileg minden DAC-nak azonos a hangja. Akkor pedig… a kérdésem ugyanaz :D )
Szóval, így talán érted, hogy miért írtam, hogy a hangsúly az “elvileg”-en van. És tényleg.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2021.09.13., hétf. 21:07
juliush írta:
2021.09.13., hétf. 20:58
Tényleg elvész? Akkor hogy lehet, hogy megfelelő dither zaj alkalmazásával elvileg végtelen, de praktikusan is 1-bit alatti amplitúdó-felbontás érhető el?
Nem gudom, talán a hangsúly az “elvileg” -en meg a “megfelelő”-n van, ami olyan mint az intelligens Omo-mosópormolekula. :D
Régi klasszikus, gondolom nem újdonság, de frissítésül úgy 13:45-től:

youtu.be/cIQ9IXSUzuM
Gyula 

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2876
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

“praktikusan is 1-bit alatti amplitúdó-felbontás érhető el”

Ez mit akar jelenteni?

Mármint talán szűklátókörű vagyok, de ez így nekem random idegen szavakból összedobált értelmetlen mondatnak tűnik.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

juliush írta:
2021.09.13., hétf. 20:58
Tényleg elvész? Akkor hogy lehet, hogy megfelelő dither zaj alkalmazásával elvileg végtelen, de praktikusan is 1-bit alatti amplitúdó-felbontás érhető el?
Nem gudom, talán a hangsúly az “elvileg” -en meg a “megfelelő”-n van, ami olyan mint az intelligens Omo-mosópormolekula. :D
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2021.09.13., hétf. 20:37
juliush írta:
2021.09.13., hétf. 20:18
Néha eljátszok a gondolattal, hogy az eredeti, 16-biten ábrázolt mintánk amúgy is tartalmaz egy kvantálási zajban kifejeződő, inherens hibát. Vajon készíthető-e olyan nagyon sok mintára támaszkodó, kifinomult digitális szűrő, amely által a jóval nagyobb felbontásban, adott eredeti mintavételi pontokra kiszámolt amplitúdóértékek statisztikailag kimutathatóan pontosabb közelítései a kvantálás előtt eredetileg mért értékeknek, mint maguk az eredeti 16-biten kvantált minták? gondolkodik.gif
És mire jutsz? Igen vagy nem?
Információ nem születik a semmiből. Amit elvesztetté. a 16 bitre kvantálással, az -attól tartok - elveszett. Valószínűsíteni talán lehet valamiféle illesztéssel nyert görbével, hogy mi veszett el, de a mintavételezéskor végzet ditherelés miatt ez a pálya szerintem igencsak nehezített…. bár nem akarok veled szemben okoskodni, biztosan jobban átgondoltad ezt a dolgot…
Gyula 

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Ugye megmondtam…

Különben sajnos általában jobb az eredeti mintát tartalmazó izé. Képnél eléggé látványos.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

juliush írta:
2021.09.13., hétf. 20:18
Néha eljátszok a gondolattal, hogy az eredeti, 16-biten ábrázolt mintánk amúgy is tartalmaz egy kvantálási zajban kifejeződő, inherens hibát. Vajon készíthető-e olyan nagyon sok mintára támaszkodó, kifinomult digitális szűrő, amely által a jóval nagyobb felbontásban, adott eredeti mintavételi pontokra kiszámolt amplitúdóértékek statisztikailag kimutathatóan pontosabb közelítései a kvantálás előtt eredetileg mért értékeknek, mint maguk az eredeti 16-biten kvantált minták? gondolkodik.gif
És mire jutsz? Igen vagy nem?
Információ nem születik a semmiből. Amit elvesztetté. a 16 bitre kvantálással, az - attól tartok - elveszett. Valószínűsíteni talán lehet valamiféle illesztéssel nyert görbével, hogy mi veszett el, de az eredeti mintavételezéskor végzett ditherelés miatt ez a pálya szerintem igencsak nehezített és megkérdőjelezhető…. bár nem akarok veled szemben okoskodni, biztosan jobban átgondoltad ezt a dolgot…

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2021.09.13., hétf. 16:12
Elméleti megfontolásból és soha nem konvertáltatnék fel 16 bit / 44.1 Hz mintavételezési jelet 24/96-tá vagy 24/192-vé, sokkal inkább 24/88.2-vé vagy 24/176.4-gyé. Mindent lehet ugyan, de nem minden jó ötlet. N-edszer-is: szerintem.
Amennyire én tudom, az upsampling algoritmusok jelentős része nem is ragaszkodik olyan pontosan az eredeti mintákhoz sem (már látom is, sutemenyx kollégánk "na ugye, megmondtam" posztját! ;) ), ez az ún. "closed-form" szűrők kiváltsága, amelyek ragaszkodnak is az egész szorzóhoz, miközben a módosítatlan eredeti minták közé interpolálnak újakat. Ugyanakkor a piacot praktikusan uraló, legelterjedtebb szigma-delta átalakítók nagy mintavételi frekvenciájú, alacsony bitszámú ábrázolása amúgy is valamennyi eltérést fog mutatni, tehát itt már csökkenni látszik a szorzó jelentősége, a hangsúly áthelyeződik a digitális szűrő karakterisztikájára. Mindezt nyilván valamilyen egyéb realizálható előny érdekében az átalakító architektúrájához igazodva alkalmazzák.
Gyula 

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

robi20064 írta:
2021.09.13., hétf. 19:55
A stackoverflow c/p-el kire gondoltal? :D
:D :D :D
Mindenki magából indul ki, ugye :D Ezért írtam, hogy tutira nem c/p-elt :D

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

juliush írta:
2021.09.13., hétf. 19:30
Aszpirin írta:
Márpedig szerintem - de lehet, hogy tévedek - az eredeti 16 bites anyag eredeti mintáival jobb helyeken első körben ez történik, egész pontosan LSB-kként lesznek hozzáragasztva az extra 0-k. Mondom, szerintem. És ezzel - szintén szerintem - le is képezi a teljes dinamikatartományra.
Ha a cél csupán 16->24-bit lenne, mondjuk kizárólag digitális hangerőszabályzónak, akkor matematikailag így is lenne! De a valódi eszközökben nem véletlenül élnek az oversampling lehetőségével is, ennek okairól már sok szó esett, jó eséllyel valamilyen minimál- vagy lineáris fázisú digitális szűrővel (sokszor választhatóan) konvertálják fel bitmélységben és mintavételi frekvenciában jóval magasabb felbontású, belső, natív ábrázolási formátum(ok)ra, majd ezen hajtanak végre transzformációkat. "32-bit/1.4MHz up sampling using Wadia’s proprietary DigiMaster algorithm and filtering technology" - ismerős??? :D
Nem az oversamplingen volt a lényege a mondandómnak (azért neidézhetted bolna a végét is), hanem hogy milyen frekvenciára történik az oversampling.
A Wadia is sokszorozza a frekit, a DigiMaster pedig FPGA-val megvalósított 12-edrendű polinomilális interpoláció. Valódi mérnöki gyöngyszem, by the way. Egy ilyent igazi kihívás megoldani, nem a sokmagos erős procira a magasszintű programnyelvben megírt (khm… és tutira nem opensource forrásból lenyúlt :) ) matematikai algoritmusokat :)

Ismerős a Digimaster igen :)

És ha már így megemlítetted, a többiek kedvéért, mert Te biztosan emlékszel, hogy volt már ezügyben eszmefuttatásunk, íme a hozzászólás, ahol beidéztem a DigiMaster filter működési elvének leírását: viewtopic.php?p=2505178#p2505178

Ezt kiemelném:
Although DigiMaster 4 calculates
the interpolated samples using 64-bit calculations to 32-bit precision, the original data samples
from the source are not altered in any way
Ami azt jelenti, hogy a (nullákkal kiegészített) eredeti mintaértékeket nem bántja, csak közbeszúr további interpolációval számított mintaértékeket.
Ez ugye értelemszerűen csak a mintavételi frekvencia egész számú többszörösére oversamplingelést jelentheti, tehát nem akármilyen frekvenciára…

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
Márpedig szerintem - de lehet, hogy tévedek - az eredeti 16 bites anyag eredeti mintáival jobb helyeken első körben ez történik, egész pontosan LSB-kként lesznek hozzáragasztva az extra 0-k. Mondom, szerintem. És ezzel - szintén szerintem - le is képezi a teljes dinamikatartományra.
Ha a cél csupán 16->24-bit lenne, mondjuk kizárólag digitális hangerőszabályzónak, akkor matematikailag így is lenne! De a valódi eszközökben nem véletlenül élnek az oversampling lehetőségével is, ennek okairól már sok szó esett, jó eséllyel valamilyen minimál- vagy lineáris fázisú digitális szűrővel (sokszor választhatóan) konvertálják fel bitmélységben és mintavételi frekvenciában jóval magasabb felbontású, belső, natív ábrázolási formátum(ok)ra, majd ezen hajtanak végre transzformációkat. "32-bit/1.4MHz up sampling using Wadia’s proprietary DigiMaster algorithm and filtering technology" - ismerős??? :D
Gyula 

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Na, errefelé lesz a kutya elhantolva, nem egész számú többszörösség, nem SMPS:
https://www.audiosciencereview.com/foru ... post-98746

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Aszpirin írta:
2021.09.13., hétf. 16:52
denesdr írta:
2021.09.13., hétf. 16:28
Aszpirin írta:
Elméleti megfontolásból és soha nem konvertáltatnék fel 16 bit / 44.1 Hz mintavételezési jelet 24/96-tá vagy 24/192-vé, sokkal inkább 24/88.2-vé vagy 24/176.4-gyé. Mindent lehet ugyan, de nem minden jó ötlet. N-edszer-is: szerintem.
A korábbi különálló Hypex ADC/DSP/DAC előfok és a jelenlegi Hypex Fusionampok ugyanilyen funkciójú modulja is 24/93.75-re mintavételez minden bejövő jelet (aztán a DSP 32 biten dolgozik belül) valószínűleg azért, hogy még véletlenül se legyen egész számú többszörösre való átmintavételezés semmilyen hanganyag mintavételi frekvenciáról. De csak valószínűleg, mert nem árulják el, hogy egészen pontosan miért van ez így, meg miért pont ennyire konvertál. Fülre azt mondom, hogy működik, mérési eredmények is jók.
Miért, az egész számú többszörösnek mi itt a hátránya?
Nem biztos, hogy az egésszámú többszörös miatt van így, lehet, hogy a saját SMPS-ükkel (micsoda szitokszó ez egy hifi fórumon :D ) való jobb együttműködés miatt, passz, csak találgatás.
Igazából annyira nem érdekel, hogy voodoo-e vagy valami más, mert jelenleg a Fusionampoknak nincs alternatívája többutas aktív DSP DIY hangsugárzó epítés szempontjából (formát és funkciót tekintve), nagy szabadságot nyújtanak és amúgy jól is szólnak. Csak érdekességként írtam. Ha nagyon ártana ez a fajta újramintavételezés, akkor valószínűleg nem használnák.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

denesdr írta:
2021.09.13., hétf. 16:28
Aszpirin írta:
A korábbi különálló Hypex ADC/DSP/DAC előfok és a jelenlegi Hypex Fusionampok ugyanilyen funkciójú modulja is 24/93.75-re mintavételez minden bejövő jelet (aztán a DSP 32 biten dolgozik belül) valószínűleg azért, hogy még véletlenül se legyen egész számú többszörösre való átmintavételezés semmilyen hanganyag mintavételi frekvenciáról. De csak valószínűleg, mert nem árulják el, hogy egészen pontosan miért van ez így, meg miért pont ennyire konvertál. Fülre azt mondom, hogy működik, mérési eredmények is jók.
Miért, az egész számú többszörösnek mi itt a hátránya? Mert én inkább csak előnyt érzékelek abban, hogy borzasztó egyszerűen megtarthatóak az eredeti mintavételi pontok, végülis lehet, hogy nem véletlenü kerültek pont azok a felvétel digitális változatába. Ha először 32bit / 93.75 kHz-re konvertál a DAC, akkor tutibiztos, hogy digitális hangerőszabályozás nélkül sincs egyetlen eredeti minta sem a tényleges DAC-egységre való küldéskor. Ez mire jó? Valamiféle dithering-helyettesítő akar lenni? Vagy valami egyéb matematikai woodoo?
Én azt vallom, hogy minél kevesebb műveletet kell elvégezni az eredeti digitális minták alapján, annál jobb. Minden diszkrét értéken végzett művelet hibát visz be (lebegőpontos formátumnál is!!!! - most épp egy olyan valósidejű szimulációs projekten dolgozom, ahol iszonyat gyorsan kell lebegőpontos interpolációt és egyéb komplexebb műveleteket végezni, ne tudd meg mit szopunk a lebegőpontos számábrázolás pontatlanságaival...), ami a legrosszabb esetben kumulálódnak, és szignifikánssá válhatnak. Ez ilyen nagy mennyiségű elvégzett műveletnél már csak a nagy számok törvénye miatt is meg fog történni, egy lejátszás során is rengetegszer (nem számoltam utána, csak érzésből írom, de akár kiszámolhatnuk...).
Nos, ha a mintavételi frekvencia egész többszörösére konvertálsz, érthetően ugyanolyan korrekt felkonvertáláshoz jóval kevesebb műveletre van szükség... ami talán nem utolsó sorban performancia-kérdés is lehet (na jó, mondjuk pl. egy Exogalnak a maga n-magos hipiszupi processzorával nyilván ez nem jön képbe, és máris indokolt lesz a hipiszupi nagyteljesítményű processzor a DAC-ba, hadd drágítsa az eszközt...).

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1186
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

Aszpirin írta:
Márpedig szerintem - de lehet, hogy tévedek - az eredeti 16 bites anyag eredeti mintáival jobb helyeken első körben ez történik, egész pontosan LSB-kként lesznek hozzáragasztva az extra 0-k. Mondom, szerintem. És ezzel - szintén szerintem - le is képezi a teljes dinamikatartományra. Más kérdés, hogy ha közbelső pontokat kell kiszámolni, vagy az eredeti mintavételi frekvenciának nem a többszörösére kell konvertálni (amely utóbbi művelet szerintem az igazi botorság, de ismétlem, megint csak szerintem), akkor az extra 8 darab LSB jóval zajmentesebb interpolációt, a hangerőszabályozásnál pedig jóval kisebb dinamikavesztést tesz lehetővé, mert ugye az nem csak 0 lehet...
Persze mindez lineáris PCM-re és egész (integer) típusokkal végzett műveletekre érvényes, a lebegőpontos ábrázolásnál más szempontok érvényesülnek...
Persze lehet, hogy tévedek.
Eredetileg én is így gondoltam, hogy simán 0-val kiegészíti, az elvégzett művelet onnantól úgyis pontosabb lesz mert több helyiérték lesz az eredmény ábrázolására. De lehet lassan be kéne hívni ide a fórumra az RME firmware fejlesztőit. :napsut: Bár lehet nem szívesen árulnának el ilyen titkokat, hogy hogy csinálják.
Aszpirin írta:
N-edszer-is: szerintem.
Szerintem igazad van. :D

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Aszpirin írta:

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Aszpirin írta:
juliush írta:
2021.09.13., hétf. 14:40
Hacsak valaki nem olyan botor, hogy a 16-bites anyagot ebbe a térbe egyszerűen 8 db 0 bitet LSB-ekként (vagy MSB-ekként) hozzáragasztva helyezi, hanem intelligensen átmintavételezve a teljes dinamikatartományra leképezve, akkor ebben a matematikai térben jópár bitnyi felbontást feláldozhat a "hangerő" szabályozás vagy egyéb transzformációk oltárán a
Márpedig szerintem - de lehet, hogy tévedek - az eredeti 16 bites anyag eredeti mintáival jobb helyeken első körben ez történik, egész pontosan LSB-kként lesznek hozzáragasztva az extra 0-k. Mondom, szerintem. És ezzel - szintén szerintem - le is képezi a teljes dinamikatartományra. Más kérdés, hogy ha közbelső pontokat kell kiszámolni, vagy az eredeti mintavételi frekvenciának nem a többszörösére kell konvertálni (amely utóbbi művelet szerintem az igazi botorság, de ismétlem, megint csak szerintem), akkor az extra 8 darab LSB jóval zajmentesebb interpolációt, a hangerőszabályozásnál pedig jóval kisebb dinamikavesztést tesz lehetővé, mert ugye az nem csak 0 lehet...
Persze mindez lineáris PCM-re és egész (integer) típusokkal végzett műveletekre érvényes, a lebegőpontos ábrázolásnál más szempontok érvényesülnek...

Navégre…

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

“Hacsak valaki nem olyan botor, hogy a 16-bites anyagot ebbe a térbe egyszerűen 8 db 0 bitet LSB-ekként (vagy MSB-ekként) hozzáragasztva helyezi, hanem intelligensen átmintavételezve”

És akkor ezzel vége is lett a zenének, ahogy kell..
A’la HQprayer.

Ennél egy Alps poti azért lényegesen jobb.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

juliush írta:
2021.09.13., hétf. 14:40
Hacsak valaki nem olyan botor, hogy a 16-bites anyagot ebbe a térbe egyszerűen 8 db 0 bitet LSB-ekként (vagy MSB-ekként) hozzáragasztva helyezi, hanem intelligensen átmintavételezve a teljes dinamikatartományra leképezve, akkor ebben a matematikai térben jópár bitnyi felbontást feláldozhat a "hangerő" szabályozás vagy egyéb transzformációk oltárán a

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7573

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

fülelek írta:
2021.09.13., hétf. 14:28
Az ADI-2 hangerőszabályzása nagyon jónak tűnik, bár a mérés körülményei nem ismertek.
Vajon egy 16 bites felvételt 50dB csökkentve milyen lesz?
Van itt valakinek ilyen készüléke?
Van,többünknek is. :rolleyes: :smile29: :D
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1186
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

Nem mélyedtem el annyira a témában de régebben olvasgattam az RME doksiját meg más doksikat. A digitális hangerőszabályzás lényegében ha jól tudom osztási művelet. A probléma (vagyis a zajszint) a kerekítési hibából adódik. A jó megvalósítások ezért belsőleg mindent nagy bitmélységen számolnak (16 bites anyagot is felkonvertálva ahogy juliush is írta), így érhető el a használható zajszint. Tökmindegy, hogy az eredeti anyag 16 bites volt-e mert ha megfelelően felkonvertáljuk és úgy végezzük el az osztást, annál is sokkal kisebb lesz a kerekítési hiba. De majd valaki hozzáértő kijavít ha nem így működik a jó digitális hangerőszabályzás. Nekem az RME doksijából is ez jött le anno ha jól emlékszem mikor olvasgattam pár éve.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

fülelek írta:
2021.09.13., hétf. 14:28
Az ADI-2 hangerőszabályzása nagyon jónak tűnik, bár a mérés körülményei nem ismertek.
Az RME 42 bites "TotalMix" rendszernek hívja a megvalósítását, Bitrograde fórumtárs aláírásában látható ilyen készülék, talán ő tud róla nyilatkozni e felől.
Én egy NAD C510 DAC-ról tudok írni, rendszeresen használom -50dB alatt is (bár ilyenkor csak háttérzenére mert így halk minden), ez 35 bites megoldást alkamaz, bár a mérések alapján gyengébb mint az ADI-2.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára denesdr 2021.09.13., hétf. 15:01-kor.

juliush
V.I.P.
V.I.P.

fülelek írta:
2021.09.13., hétf. 13:57
Még elég sokáig a 16 bites felvételek maradnak velünk, és a 24 bitesek sem azok gyakorlatilag, mert a felvételkészítés folyamán messze vannak a teljes kivezérléstől (majd esetleg fapaci leírja, mennyivel) Nem gondom, hogy 50dB digitális szintcsökkentés elfogadható lenne a minőségi zenehallgatásban. A "legalább 24 biten" meg elég illuzórikus kijelentés a 32bit meg a 384kHz elég értelmetlennek tűnik eleddig
Itt több félreértést, sőt félreértelmezést is felfedezni vélek! Még csak nem is írtam 24-bites felvételekről! Én a digitális eszköz belsejében alkalmazott információ ábrázolás pontosságáról beszéltem, amely 24-bites felbontás esetén az információ elméletileg ~144 dB dinamikatartományú rögzítését és matematikai transzformációit teszik lehetővé. Hacsak valaki nem olyan botor, hogy a 16-bites anyagot ebbe a térbe egyszerűen 8 db 0 bitet LSB-ekként (vagy MSB-ekként) hozzáragasztva helyezi, hanem intelligensen átmintavételezve a teljes dinamikatartományra leképezve, akkor ebben a matematikai térben jópár bitnyi felbontást feláldozhat a "hangerő" szabályozás vagy egyéb transzformációk oltárán a kimeneten praktikusan érzékelhető dinamika megőrzése mellett.
Az 50 dB-t csak elméleti értékként dobtam be, ekkora csillapítás már az emberi érzékelés számára is egyéb problémákat vetne fel, de a valóságban az Exogal Comet DAC/előfokommal -18-30 dB-es tartományban mozgok és itt rendszeresen találtam transzparensebbnek a végfokot közvetlenül hajtva, mint 0 dB-en a csöves előfokon keresztül, a hangerőt azzal szabályozva. Sőt számomra a Comet analóg bemenetére kötött, általa 24/96-ben mintavételezett SACD lejátszó is jobb volt így, mint az analóg előfokon keresztül.
Gyula 

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5150

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”