Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Lemezjátszó
- elektrorudi
- Fórumlakó

- Értékelés: 150
Lemezjátszó
.
Itt korábban le lettek írva pl. a hálózati áram feszültségingadozására vonatkozó szabványok. Lehet, hogy csak az én figyelmem kerülte el, és az is volt már, de mekkora eltérés lehet a névleges 50Hz-hez képest? Mivel ez váltóáramú motoroknál elég fontos szempont.
.
A hálózati frekvencia tűrését speciális módon adják meg. Az MSZ EN 50160:2001 szerint:
A hálózati frekvencia együttműködő, szinkron csatlakozású hálózatoknál: 50Hz+/-1% a hét 99,5%-ában és 50Hz+4% / -6% az idő 100%-ában.
A gyakorlatban ez 49,9Hz szokott lenni. (megjegyzem, az antivilágban 49,5Hz volt a kisebb veszteség reményében)
De mint látja, a TD280MkII kapcsolási rajza szerint, tökéletesen mindegy, hogy mekkora a hálózati frekvencia, hiszen a kétfázisú szinkronmotor feszültségét, egy egyszerű RC oszcillátor állítja elő. Gondolom, ennél nagyobb pontosságra úgysincs szükség a szíjhajtás miatt...
A csökkentett tápfeszültség valóban csökkentheti a flutter-t, de a nyomaték is csökken! Szerintem, a mérnökök nem véletlenül határozták meg az üzemi (terhelt) tápfeszültséget 19VDC-ben...
Ettől a lemezjátszótól elvonatkoztatva, úgy általában, a hálózati feszültségről működő motoroknál tök mindegy a frekvencia tűrés, mert
- a nagy pontosságot igénylő szinkronmotorokat, ma már minden esetben, egy külön oszcillátorról hatják meg.
- az aszinkron motoroknál pedig a slip miatti fordulátszám változás sokkal nagyobb, mint a frekvencia változásból adódó fordulatszám változás.
- zoli73
- V.I.P.

- Értékelés: 3432
Lemezjátszó
Hát ez jó kérdés. Megmérte már valaki hogy az 50 Hz az valóban 50 Hz? Gondolom erre is van valami szabvány, hogy mennyi a tűréshatár.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
-
Vendég
Lemezjátszó
.
Itt korábban le lettek írva pl. a hálózati áram feszültségingadozására vonatkozó szabványok. Lehet, hogy csak az én figyelmem kerülte el, és az is volt már, de mekkora eltérés lehet a névleges 50Hz-hez képest? Mivel ez váltóáramú motoroknál elég fontos szempont.
.
Lemezjátszó
Biztos jobb is.
Michell Engineering, Devialet Expert 220 Pro és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable
- zoli73
- V.I.P.

Lemezjátszó
Ilyen lett az új trafó, és ilyen volt a régi(gyári?).
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- zoli73
- V.I.P.

Lemezjátszó
Szép estét, és Boldog karácsonyt mindenkinek!
Egy olyan kérdésem volna, hogy a lemezjátszóm(Thorens TD 280 MkII) telefontöltő szerű tápegységét ki lehet e váltani valami minőségibb darabbal? Mert gondolom egy ilyen tápegységnél biztos van feljebb. Egyébként 15V ac feszt ad le. Köszönöm előre is!
Üdv: Zoli
Közben elkészült a tápegység. Ami végülis csak egy transzformátor. Szétbontottam az eredeti tápot, meg még további három hasonlót(bolhapiacról fillérekért),csak hogy lássam milyen egy gyári. De mindegyikben csak egy silány kis trafót találtam, semmi mást. Én sem bonyolítottam, vettem egy toroid trafót plusz egy biszti. Ami kiderült hogy a gyári sem egészen 15v-ot ad le, hanem 16,3v és 16,7v közöt ingadozik. Viszont az új trafóval kicsit pontosabb lett, 16 és 16,1v között ingadozik. A lemezjátszó hangja, egyértelműen jobb lett. Javult a mélyátvitel, levegősebb, életszerűbb lett a hangkép. Csináltam 1-2 képet is, majd később csatolom.
- dixie-chicken
- V.I.P.

- Értékelés: 2885
Lemezjátszó
Miért kellett abból kiszállni? Elváltál?
sztem nem az a lényeg,és lényegtelen hogy mit mire cserélt,ilyen esetekben bármely magasszintű pörgető megbukott volna,habár az esetet egy páran már marketingügyileg felhasználták jópárszor...a lényeg megtalálni a számunkra megfelelő ketyerét amivel boldogan tud élni az ember,és mint sokszor kiderült,a hifiben,ez nem okvetlenül pénz kérdése..nem a márkák harcán keresztül kell nézni a dolgokat minden esetben...
Technics SL1300G,Shelter 901/III,Shure VST III,Shure M97HE,Shure M97ED,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,MoFi Mastertracker,Musical Fidelity M6Si,ProJect Tube Box DS3,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
Lemezjátszó
Szia
Tudom a javaslatom nem fér bele a keretbe de én picit még gyűjtenék...
Technics 1210MK2+shure m44.
Szerintem 100ból megáll.
A gyalut használtan venném
A hangszedőt újonnan.
Mondjuk így is tettem:-)
Mielőtt a fújjogások elhangzanának előtte Kuzma Referencét használtam Mijayima Shilabe hangszedővel.
Miért kellett abból kiszállni? Elváltál?
LP: Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD: Philips CD100, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő: AN OTO PHONO
Hangfal: AN-E/Hemp+Townshend supertweeter, AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21
CD: Philips CD100, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő: AN OTO PHONO
Hangfal: AN-E/Hemp+Townshend supertweeter, AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21
- Indy
- V.I.P.

- Értékelés: 1694
Lemezjátszó
Szia
Szerintem 100ból megáll.
A hangszedőt újonnan.
Mielőtt a fújjogások elhangzanának előtte Kuzma Referencét használtam Mijayima Shilabe hangszedővel.
Indulj el egy úton, én is egy másikon...
Szia
Szerintem 100ból megáll.
A hangszedőt újonnan.
Lemezjátszó
Szia
Szerintem 100ból megáll.
A hangszedőt újonnan.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, JBL 4349
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Lemezjátszó
Egy méteresnél kisebb vízmértéket semmiképp sem tudnék referenciának tekinteni a vízszintezés területén, mindegy, hogy ki gyártja, vagy hogy mi van ráírva..
Ezzel azért vitába szállnék. Nem kis gond lenne, ha a geodéziai műszerekre, teodolitokra csak 1m-nél nagyobb libellát lehetne felszerelni.
Az egész kicsi normális körlibellák 8'/2mm pontosságúak, a rendes (cső)libella kalibrálható is és már 10 cm csőhosszal is 0,1-1 másodperc pontosság érhető el vele.
Bármilyen vízmérték pontosságát/pontatlanságát lehet ellenőrizni, ha az alap helyzetéhez képest 180 fokkal elfordítva is felrakod ugyanoda.
Én ezt használom:
A csúcson lenni magányos dolog - de legalább nincs tömeg. Vini 'Big Daddy' Bergeman (1951-2017)
- Big
- V.I.P.

- Értékelés: 761
Lemezjátszó
Ejnye topiktársak, szilveszter után nem sokkal a vitának nem a vízszintről, hanem az alkoholszintről kéne szólnia....
Az már lecsökkent
DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound
Lemezjátszó
Ejnye topiktársak, szilveszter után nem sokkal a vitának nem a vízszintről, hanem az alkoholszintről kéne szólnia....
Michell Engineering, Analog Art, Benz Micro, ARC, Music Reference, Marantz, Conrad Johnson, Harmonic Technology, Transparent, B&W, Ponder Over
-
Vendég
Lemezjátszó
Száz szónak is egy a vége, azimuth és VTA beállításához egy tükörrel kombinálva jelen pillanatban, kétlábbal a földön állva, nemigen van jobb " szerszám ".
Az SME karokon szándékosan van egy végig futó csík pár. A kart a lemezre helyezve a 0.1 fok pontossággal beállítható a kar párhuzamossága a lemez felületével.
A mérésre alkalmas mm beosztású mércét mellékelnek a karokhoz. De ez a módszer alkalmazható párhuzamos falú cső karokhoz is.
- Big
- V.I.P.

Lemezjátszó
Száz szónak is egy a vége, azimuth és VTA beállításához egy tükörrel kombinálva jelen pillanatban, kétlábbal a földön állva, nemigen van jobb " szerszám ".
DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound
-
Vendég
Lemezjátszó
Már elnézést akkor lehet azért nincs lemezjátszója mert nem talált ilyen felületet?
Bizonyára ez az oka, de ez nem befolyásolja azt, hogy hogyan lehet valóban precízen vízszintest állítani.
.
-
Vendég
Lemezjátszó
Egy méteresnél kisebb vízmértéket semmiképp sem tudnék referenciának tekinteni a vízszintezés területén, mindegy, hogy ki gyártja, vagy hogy mi van ráírva.
.
Elég érdekes lenne egy lemezjátszó beállítása 1m-es vízmértékekkel.
Sok lemezjátszó tányérja nem párhuzamos a vízszintessel, hanem minimális szöget zár be a tengely felé befele lejtve. Magyarul kúpos. Pl. Oyaide http://www.oyaide.co.uk/PDFs/MJ-12.pdf.
Ilyenek esetében csak olyan libellával lehet pontosan vízszintbe állítani a tányért, amelyiket a tengelyre lehet húzni, mint pl. a Mana libellát.
Lemezjátszónál szűk helyek és kis felületek vannak. Csak a célra alkalmas mérőeszközt lehet használni.
Ezek a libellák bőven alkalmasak a célra. Ráadásul akármilyen pozíciójukban mutatják, hogy milyen irányba kell állítani a felületet. Nem kell tíz mérést végezni.
Ha valaki nem bízik az ilyen "spirit level meterben", az adott felület egy pozíciójában forgassa el többször 45 fokkal. Ha minden állásában ugyanazt mutatja, akkor bátran el lehet fogadni azt, amit mutat.
- Big
- V.I.P.

Lemezjátszó
Hol olvasott olyat, hogy a tányérra vízmérték került?
Egy függesztett vázas lemezjátszónál a tányérra tett vízmérték, annak súlyából következően teljesen fals eredményt adna.
Mint írtam, ilyenkor keresünk valami olyan vízszintes felületet, amihez viszonyítva mérhetjük a vízszintességet, de már nem vízmértékkel, hanem pl. raporterrel, vagy mikrométerrel, vagy tolómérővel, ha csak az van.
És ugyanígy érdemes eljárni a shell vízszintezésénél is. Azaz, keresni valami tökéletesen vízszintes tárgyat, és ahhoz megmérni a shell két oldalának távolságát, mert ha a shell ehhez képest párhuzamos, akkor ebből következően vízszintes is. Ezekkel a kis valamikkel meg csak megközelítőleg vízszintes, és saccolónak meg elég drágák.
.
Már elnézést akkor lehet azért nincs lemezjátszója mert nem talált ilyen felületet?
-
Vendég
Lemezjátszó
Tehát értem én, hogy először az asztal, vagy a lemezjátszó alatti felület, azután a sasszi, a tányér. Ezekre még talán alkalmasabbak a nagyobb méretű vízszintezők,
Hol olvasott olyat, hogy a tányérra vízmérték került?
Egy függesztett vázas lemezjátszónál a tányérra tett vízmérték, annak súlyából következően teljesen fals eredményt adna.
Mint írtam, ilyenkor keresünk valami olyan vízszintes felületet, amihez viszonyítva mérhetjük a vízszintességet, de már nem vízmértékkel, hanem pl. raporterrel, vagy mikrométerrel, vagy tolómérővel, ha csak az van.
És ugyanígy érdemes eljárni a shell vízszintezésénél is. Azaz, keresni valami tökéletesen vízszintes tárgyat, és ahhoz megmérni a shell két oldalának távolságát, mert ha a shell ehhez képest párhuzamos, akkor ebből következően vízszintes is. Ezekkel a kis valamikkel meg csak megközelítőleg vízszintes, és saccolónak meg elég drágák.
.
- atis
- V.I.P.

- Értékelés: 307
Lemezjátszó
Annyira tudtam, hogy nem kell erre a "fonós" útra tévednem.
De már itt vagyok, és tele leszek kérdésekkel, készüljön fel a tisztes társaság.
Szóval. A legutóbbi közös install-nál azt vettük észre, hogy az Akito shelljében a pick up nem volt vízszintes, annak ellenére, hogy a lemeztányér már igen, több ponton is mérve. És azt csak a kar teljes mozgatásával lehet korrigálni.
Namost: mivel ezt csak úgy tudtuk kontrollálni, hogy nem egy méteres vízszintmérőt használtunk, hanem bizony egy iciri-picirit. Sajnos nem vagyok hajlandó a kart megterhelni egy méretesebb darabbal.
Tehát értem én, hogy először az asztal, vagy a lemezjátszó alatti felület, azután a sasszi, a tányér. Ezekre még talán alkalmasabbak a nagyobb méretű vízszintezők, de azért a shell, kar már kényesebb téma. A tányéros-tükrös ellenőrzés is megvolt természetesen.
Mindenesetre miután megtörtént a kis izékkel a beállítás ellenőrzése, hallani lehetett a különbséget. És ez jó.
Viszont a kis izék nem az enyémek voltak, így gondoltam, hogy én vennék magamnak, de ha valaki még szeretne, szívesen segítek.
Mindenesetre amióta itt kérdezgetek ebben a topicban, segítséget kaptam. De hát ez is a fórum sajátja.
-
Vendég
Lemezjátszó
Állításának javára válnék a bizonyítás! Kíváncsi lennék hány ilyen készletet nyűtt el lemezjátszózása folyamán, vagy esetleg sokkal - sokkal jobbakat. Sajnos ezt most trollkodásnak tartom főleg elméleti fejtegetés révén, illetve a gyakorlás hiányában.
Ilyet egyet sem, mert ezen csak mosolyogni tudok.
A vízszintes beállítással kapcsolatos gyakorlatom pedig a műszerasztalok beállításából származik (ahol mindenki nevetőgörcsöt kapott volna egy ilyen láttán), mert ne felejtsük el, hogy eredetileg mégiscsak szerszámkészítő "nagymester" lennék.
De itt van csövi fórumtársunk, aki mechanikai műszerész, ha jól emlékszem, meg kell tőle kérdezni, hogy a precíziós mérőműszerek asztalát, és ahhoz a mérőműszereket hogyan szokás kivízszintezni.
.
- Big
- V.I.P.

Lemezjátszó
Ahogy HG írja, sőt az Ortofon is, meg még sokan mások, ilyet árulnak és teljességgel használható.
https://www.google.hu/search?q=tonearm+ ... 80&bih=702
-
Vendég
Lemezjátszó
Na, ezek a "kis izék" tökéletesen működnek. Minden Benz Micro hangszedő tartozéka egy ilyen "kis izé".
Nem két darabot volt módomban kipróbálni, összehasonlítani egy referencia darabnak számító MANA libellával.
Egyetlen egy sem volt pontatlan.
Egy méteresnél kisebb vízmértéket semmiképp sem tudnék referenciának tekinteni a vízszintezés területén, mindegy, hogy ki gyártja, vagy hogy mi van ráírva.
De még egyszer: Senkit nem akarok lebeszélni, hogy ilyesmire a költse a pénzét. Csak hajrá. Az ellenben engedtessék meg nekem, hogy az ilyenfajta vízszintességen egy kicsit mosolyogjak.
.
-
Vendég
Lemezjátszó
Nade akkor mivel állítsa be az ember a készülékét? Már ha nem titok. A készülék alatt nem csak a sasszit értem. Ott a kar, a shell, stb...
Ne tréfáljon már!
Egy ilyen izével hogyan akarja pl. a kart beállítani?
Röviden az én utolsó lemezjátszó-beállításom (ProJect 6.9) néhány részlete:
1.) Egy komoly nagy vízmértékkel, legalább nyolc különböző pozíciót vizsgálva, vízszintesre állítani az asztalt, amin majd a lemezjátszó lesz.
2.) Az asztalra rátett, szub sasszi, tányér, stb nélküli, azaz csak a pőre sasszit beállítani vízszintbe úgy, hogy a rátett vízmérték szerint is, és az asztal és a sasszi között tolómérővel mért távolság szerint is vízszintes legyen.
3.) Az összeszerelt lemezjátszóra feltenni egy közepes súlyú lemezt, mert annak a súlya is meghatározza a lemeztányér pozícióját, majd megfelelő méretűre összerakott raporterrel ( mérőhasáb ) tökéletesen párhuzamosra állítani a forgó lemezjátszótányért a sasszival.
.
-
Vendég
Lemezjátszó
Na, ezek a "kis izék" (ahogy nagyon szabatosan nevezte őket, mert vizitérméknek nem lehet őket hívni, az biztos), az igazi mókusvakító lehúzások egyike, mert leginkább csak dísznek jók..
Na, ezek a "kis izék" tökéletesen működnek. Minden Benz Micro hangszedő tartozéka egy ilyen "kis izé".
Nem két darabot volt módomban kipróbálni, összehasonlítani egy referencia darabnak számító MANA libellával.
Egyetlen egy sem volt pontatlan.