Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Alátétek, rezgéscsillapítás

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3553

Alátétek, Rezgéscsillapítás

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

az aluba sem süpped be az acél golyó.
én ebben azért nem lennék olyan biztos. A Brinnel keménység mérő éppen 10mm átmérőjű golyó (acélhoz wolfrakarbid) benyomáson alapul. A lágy alu HB=15, KO33 HB=250, edzetlen üveg HB=550. A keménység adatokból visszaszámoltam a képelt alapján, és az jött ki, ha a golyóval 3kg-ot terhelünk alura, a benyomódás átmérője 0,5mm, a KO-nál 0,12mm, üveg 0,08mm, mely értékek még engem is megleptek. A Brinnel standard keménység mérés kb 3000kg terhelésre és valóban maradandó benyomódás-alakváltozást okoznak, a 3kg golyó nyomás az inkább csak elvi, vagy csak rugalmas, vagy még a rugalmas alakváltozást sem indítja be. Aki szokott mérni-számolni Brinnelt, azt kérem számolja utána.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5274

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Hangsugárzó alá én nem raknám, pont az instabil volta miatt (nekem bevált a dobozonkénti 3 db ikea üveg mécsestartó, a peremén vékony gumicsíkkal). Elektronika alá szeretném tenni a copy darumákat, a kérdés tehát még mindig adott: keményebb anyagból, vagy puhábból készüljenek a korongok? Aluötvözetből, vagy valami acélból?
/a-b-c.. anyagvariációkra sajnos nincs lehetőség, tehát csak egy szettet tudunk legyártani jelenleg/

Inkább nézz bele a denon erősítődbe, húzd végig lazán az ujjad a hűtőbordán keresztül, cseng, mint a telefon. na azt csillapítsd inkább, többet ér, mint egy (nemtudomhogyműködikdebiztosjómajdlemásolom) projekt, aminek a továbbfejlesztését is más tapasztalatából szeretnéd kihámozni. 

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5274

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Az itt beírókkal ellentétben én kipróbáltam az eredeti Darumát, és a replikáit is, többféle anyagból, vas, saválló, réz, és egyértelműen az alu volt, vita nélkül, a legjobb, ja és az aluba sem süpped be az acél golyó. A Libra nem egy kategória a Darumával, ezt is próba alapján állítom. Aki nem hiszi járjon utána! Mostantól, felőlem, mindenki úgy élvez ahogy  akar, és tud.
Valóban, a Libra nem egy kategória, mert lényegesen jobb, mint a Daruma, sokkal alacsonyabb a rezonanciafrekvenciája nem árt figyelembe venni, hogy az elcsatolás hatásossága csak a rezonancia kb. tízszeresénél értékelhető), kisebb a súrlódás (jobb a 2D elválasztás), és még sorolhatnám. Itt nincs hókusz-pókusz, ezeket a dolgokat mérésekkel lehet igazolni, a hallgatásos próbálkozás alapján levont konzekvencia meglehetősen szubjektív, mindenkinek  úgy ítél, ahogy akar. Anno etikai okból nem demóztunk Daruma összehasonlítással, de a méréseket megcsináltuk, meghallgattunk többféle hasonló megoldást -a Darumát is, és levontuk a konzekvenciát, azaz a hallottak jól korreláltak a mérésekkel.   

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

..... le lesz gyártva a legkeményebb anyagból, amit be tudunk szerezni. Meglátjuk mi sül ki belőle 

Akkor legjobb, ha K1-es szerszámacélból csinálja, amit edzés után nem ereszt vissza.

.

pimpabmx
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 3

Hozzászólás Szerző: pimpabmx »

Az én egyszerű fémtani ismeretem szerint a KO33 alapból nem kemény, ha van edzhető rozsdamenetes anyagot, amit edzés előtt mélyhúzol, azután polírozol, azután edzed, azután megint polirozod, ....
Köszönöm a kimerítő választ.   Azt hiszem ez lesz a megfelelő megoldás, le lesz gyártva a legkeményebb anyagból, amit be tudunk szerezni. Meglátjuk mi sül ki belőle 
CD: Denon DCD-695
DVD: Pioneer DV-310
Erősítő: Denon PMA-500AE
IC: KáCsa KCS-205
IC2: Bodor(?) 30cm
Hangsugárzó: Polk R50
Hangsugárzó kábel: KáCsa KCE-FLW40
Hangsugárzó csatlakozó: Nakamichi Z plug

Vendég

Mostantól, felőlem, mindenki úgy élvez ahogy  akar, és tud.

Miért, az eddig nem így volt? Azaz, eddig a többiek nem úgy élvezhettek, ahogy akartak, és/vagy tudtak, csak mostantól?

.

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Hozzászólás Szerző: muvimi »

Az itt beírókkal ellentétben én kipróbáltam az eredeti Darumát, és a replikáit is, többféle anyagból, vas, saválló, réz, és egyértelműen az alu volt, vita nélkül, a legjobb, ja és az aluba sem süpped be az acél golyó. A Libra nem egy kategória a Darumával, ezt is próba alapján állítom. Aki nem hiszi járjon utána! Mostantól, felőlem, mindenki úgy élvez ahogy  akar, és tud.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó alá én nem raknám, pont az instabil volta miatt (nekem bevált a dobozonkénti 3 db ikea üveg mécsestartó, a peremén vékony gumicsíkkal). Elektronika alá szeretném tenni a copy darumákat, a kérdés tehát még mindig adott: keményebb anyagból, vagy puhábból készüljenek a korongok? Aluötvözetből, vagy valami acélból?
/a-b-c.. anyagvariációkra sajnos nincs lehetőség, tehát csak egy szettet tudunk legyártani jelenleg/

vissza kérdezek. Elolvastad amit én írtam és linkeltem a golyós elvről? Ha megértetted, akkor abból a véleményem és tapasztalatom szerint minél keményebb a golyó és a kehely érintkezési felülete, aminek viszont illik polírozottnak is lenni, annál jobb Az én egyszerű fémtani ismeretem szerint a KO33 alapból nem kemény, ha van edzhető rozsdamenetes anyagot, amit edzés előtt mélyhúzol, azután polírozol, azután edzed, azután megint polirozod, .... szóval mire a végére jutsz, akkora többe lesz mintha veszel egy Librát, vagy éppen Darumát használtan is. Üveggel is csak akkor kísérletez barkácsban, ha van homorú lencséd, ami alapból nem mindig edzett-kemény. Szerencsére a szokásos csapágy golyó elég kemény és szabályos, de a ha figyelmesen olvasod a golyós leírásokat, a golyót alakhibára is szoktak válogatni. A csapágygolyó átmérője 6-10mm körül szokott lenni.

pimpabmx
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

itt van egy golyós alátét a Symposiumusa-tól, ami példa arra hogy a vasgolyó, vagy kemény carbid (szén) golyó alatt van egy kemény kehely, a kehely bele van ágyazva egy nagyobb, maradék rezgések elnyelésre szolgáló speciális anyagú blokkba.

http://www.symposiumusa.com/rollerblocks.html

A Libra, amit korábban a Hivox is forgalmazott, az két edzett felületű üveg között golyózik, és szerintem a mikro rezgések szabad "kifutását" sokkal jobban biztosítja, mint az alumíniumba süppedő alternatívája.

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

De, ebből pont az következik. István ellenben nem is ajánlotta hangsugárzók alá.

.

tudom, hogy Istvan nem ajanlotta, ellenben lejjebb szerepel ilyen beiras is: "Daruma a létező egyik legjobb készülék alátét, ebbe beleértem a hangsugárzókat is"

mivel Istvan altal leirt gondolatmenetem van/volt nekem is, gondoltam: nem irom le, kivancsi vagyok, ki mit ir.  en sajat kiserlettel nem birok a temaban, de - Istvan leirasanak gondolatait osztva - en is ugy gondolom: hangsugarzo ala stabilitast ado dolog valo, "ne imbolyogjon" igen aprokat de sürün es sokfelekepp rangatva sem

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

ebböl szerinted nem következik az, hogy hangsugarzo ala (ahol többnyire a mozgo reszek pl. membran vizszintes kiteresük) NEM ajnlott ?
igen, jó a felvetés, én próbáltam hangfal alatt, nem Darumát, Librát. Azonkívül, hogy a golyók egy relatíve magas súlypontú hangfalnál balesetveszélyesek, a dinamikus hangszórók kívánják a nagy-tömegű és/vagy szilárd megtámasztás. Ha engedjük a hangsugárzók mögötti tömeget a membrán kitéréssel ellenkező irányba megmozdulni, természetesen a tömegarányok mértékében, akkor a hangzás instabilabb, enyhén kóvájgó sztereo képet okoz, a hangszórók gyorsasága is lanyhábbá válik. Mivel a nagyobb tömegerőt a közép és mély-sugárzók adják, ezért azok mozdítják meg jobban a hangsugárzó testet, viszont ebben a mozgó tömegeben a magas-sugárzók is kapnak egy térbeli instabilitást.

Párnapos kísérletezés után a hangfalak alól kikerültek a golyók, a többi készülék alatt viszont nagyon jól működnek.  

Vendég

ebböl szerinted nem következik az, hogy hangsugarzo ala  NEM ajnlott ?

De, ebből pont az következik. István ellenben nem is ajánlotta hangsugárzók alá.

.

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

...
A golyó és kehely feladata éppen az, hogy a lehető legkisebb ellenállással tudjon mikro kitérésékkel gördülni vízszintes irányban,...

ebböl szerinted nem következik az, hogy hangsugarzo ala (ahol többnyire a mozgo reszek pl. membran vizszintes kiteresük) NEM ajnlott ?

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Úgy látom a golyós alátámasztás kapcsán homályos elképzeléseket olvasok ki a hozzászólásokból.
A golyó és kehely feladata éppen az, hogy a lehető legkisebb ellenállással tudjon mikro kitérésékkel gördülni vízszintes irányban, ezzel radikálisan csökkentve az alátámasztás irányából és készülékben keletkező rezgések reflexióit, elcsatolni rezgések vízszintes komponenseit. Amiről ti beszéltek, az alumínium puhasága is legyen rezgés elnyelő, akkor a golyó rugalmasan és rugalmatlanul besüpped az alumínium felületébe, ez éppen a gördülési képességet csökkenti. Minél keményebb a golyó és kehely anyaga, akkor annál kisebb a benyomódás, a pontszerű érintkezés még jobban kezeli a függőleges-vízsszintes komponens szeparálást, a gördülési ellenállás is kisebb.

Ha szempont és cél a függőleges komponensek kezelése, elnyelése a golyós alátámasztás mellett, akkor ahhoz a kehely alá kell még valami más rezgés kezelő anyag.

Viszont, szerintem és tapasztalatom szerint a maradék függőleges szilárd alátámasztás szükséges és hasznos, valamelyest hasonlatos a szokásos tüske hatáshoz, az is igyekszik fenntartani a függőleges szilárd alátámasztást, miközben a vízszintes komponenseket csupán csökkenti, illetve reflexióit elhangolja.

A mindhárom irányú rezgési komponens elcsatolásra, szigetelésre ott van a légpárnás, vagy mágnes lebegtetős alátétek. 

pimpabmx
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Az edzhető rozsdamentes acél mágnesezhető tudtommal, az nem szól bele az elektronika működésébe?

pimpabmx
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Én az első változatból rendelkezem néhány szettel, az alumínium ötvözet, hogy ez a reinkarnáció miből van, azt nem tudom, de már nem is az a gyártója aki kitalálta a dolgot. Mindenesetre az én véleményem az, hogy jobb aluból, mint savállóból. Ha kipróbálod mindkét anyagból, szívesen olvasnék róla, melyik tetszik jobban. Nekem a saválló még soha nem jött be sehol, pedig tettem néhány próbát, mert olyan szép felpolírozva.
Hmmm...Mik azok a jellemzők, amik miatt a saválló nem tetszett?

muvimi
V.I.P.
V.I.P.

Ez azért fura, mert a specifikációban stainless steel van feltüntetve, aluról nem ír egyik oldal sem... Legalábbis amiket eddig találtam róla, nem tesznek aluötvözetről említést. Lehet, hogy elkerülte a figyelmemet?
Én az első változatból rendelkezem néhány szettel, az alumínium ötvözet, hogy ez a reinkarnáció miből van, azt nem tudom, de már nem is az a gyártója aki kitalálta a dolgot. Mindenesetre az én véleményem az, hogy jobb aluból, mint savállóból. Ha kipróbálod mindkét anyagból, szívesen olvasnék róla, melyik tetszik jobban. Nekem a saválló még soha nem jött be sehol, pedig tettem néhány próbát, mert olyan szép felpolírozva.

pimpabmx
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

A Daruma a létező egyik legjobb készülék alátét, ebbe beleértem a hangsugárzókat is. A saválló anyag viszont az egyik legrosszabb, amiből el lehet készíteni, a saválló nagyjából semmilyen készülék alá nem való, még tüskének sem jó. A Daruma anyaga egy speciális alu ötvözet, nagyon hasonló az alu felnik anyagához, nem túl egyszerű beszerezni, de nem lehetetlen.
Ez azért fura, mert a specifikációban stainless steel van feltüntetve, aluról nem ír egyik oldal sem... Legalábbis amiket eddig találtam róla, nem tesznek aluötvözetről említést. Lehet, hogy elkerülte a figyelmemet?

muvimi
V.I.P.
V.I.P.

Dörmögi, köszönöm a tippet, de mindenképpen szeretnék egy DIY-t. A felépítése érdekelne, hogy mi olyan különleges benne? Úgy gondolom, ez talán nem annyira voodoo dolog, hogy vakon ennyit kicsengetnek érte.
Hubee, kifejtenéd  bővebben mire célzol?

A Daruma a létező egyik legjobb készülék alátét, ebbe beleértem a hangsugárzókat is. A saválló anyag viszont az egyik legrosszabb, amiből el lehet készíteni, a saválló nagyjából semmilyen készülék alá nem való, még tüskének sem jó. A Daruma anyaga egy speciális alu ötvözet, nagyon hasonló az alu felnik anyagához, nem túl egyszerű beszerezni, de nem lehetetlen.

dörmögi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 394

Hozzászólás Szerző: dörmögi »

Dörmögi, köszönöm a tippet, de mindenképpen szeretnék egy DIY-t. A felépítése érdekelne, hogy mi olyan különleges benne? Úgy gondolom, ez talán nem annyira voodoo dolog, hogy vakon ennyit kicsengetnek érte.

Aki vakon kicsenget annyit érte, az ... khm nem komp lett (Besenyőék után ). Nem biztos, hogy megéri anyagot és időt pazarolni rá hallatlanban.

LP futómű: SME Model 10; Hangkar: SME V; Hangszedő: Benz Micro LP-S MR; CD futómű: Audio Research CD2; DAC: Audiomat Tango 2.5; Kazettás deck: Pioneer CT-95; Phono előfok: Audiomat Phono 2; Erősítő: Audiomat Récital MKIII; Hangfal: Coincident Super Victory; Equation 25; Hálózati kondícionáló: 2 x PS Audio Duet Power Center; Hangkarkábel: Stealth Audio Hyperphono; Digitális kábel: Heaven's Gate Audio Silver Signature; Interconnect kábelek: Stealth Audio Metacarbon és Heaven's Gate Audio Ultra Silence; Hangfalkábel: ValhallA AgPt-R, Heaven's Gate Audio Silver Signature; Hálózati kábelek: ValhallA AgPt-R, Elrod, Electraglide és PS Audio

Heed Thesis rendszer

pimpabmx
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

hubee
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 154

Hozzászólás Szerző: hubee »

..Úgy néz ki, csinálunk belőle egy szettet savállóból, legalábbis valami hasonlót. A neten található képek alapján, a polírozás minőségén kívül nem sok érdekesség van benne, már ami a kivitelezést/gyártást illeti...
Nem ajánlom

dörmögi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 394

Hozzászólás Szerző: dörmögi »

Majd' egy éve süket ez a topik, kicsit megzavarom az állóvizet ha már így van.
Arról van szó, hogy kezd jobban érdekelni, mi az a maximum, amit ki lehet hozni a rendszeremből. Itt olvasgatva mindenfelé, megtetszett a final csillapító berendezése, a daruma san. Az érdekelne, hogy mi az okosság abban a termékben - főleg az ára miatt kérdezem-? Úgy néz ki, csinálunk belőle egy szettet savállóból, legalábbis valami hasonlót. A neten található képek alapján, a polírozás minőségén kívül nem sok érdekesség van benne, már ami a kivitelezést/gyártást illeti...

Ha jól tudom, Fülelek mesternek van hasonló alátét-verziója, esetleg kérj egy szettet kipróbálásra, mert nem mindenkinek jön be ez a fajta alátét.

LP futómű: SME Model 10; Hangkar: SME V; Hangszedő: Benz Micro LP-S MR; CD futómű: Audio Research CD2; DAC: Audiomat Tango 2.5; Kazettás deck: Pioneer CT-95; Phono előfok: Audiomat Phono 2; Erősítő: Audiomat Récital MKIII; Hangfal: Coincident Super Victory; Equation 25; Hálózati kondícionáló: 2 x PS Audio Duet Power Center; Hangkarkábel: Stealth Audio Hyperphono; Digitális kábel: Heaven's Gate Audio Silver Signature; Interconnect kábelek: Stealth Audio Metacarbon és Heaven's Gate Audio Ultra Silence; Hangfalkábel: ValhallA AgPt-R, Heaven's Gate Audio Silver Signature; Hálózati kábelek: ValhallA AgPt-R, Elrod, Electraglide és PS Audio

Heed Thesis rendszer

pimpabmx
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Majd' egy éve süket ez a topik, kicsit megzavarom az állóvizet ha már így van.
Arról van szó, hogy kezd jobban érdekelni, mi az a maximum, amit ki lehet hozni a rendszeremből. Itt olvasgatva mindenfelé, megtetszett a final csillapító berendezése, a daruma san. Az érdekelne, hogy mi az okosság abban a termékben - főleg az ára miatt kérdezem-? Úgy néz ki, csinálunk belőle egy szettet savállóból, legalábbis valami hasonlót. A neten található képek alapján, a polírozás minőségén kívül nem sok érdekesség van benne, már ami a kivitelezést/gyártást illeti...

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”