Köszönöm Hodykának is a választ, de valóban én konkrét típusokat szerettem volna megtudni, azaz olyan DAC-okat amik Fülelek szerint a kevésbé jól sikerült felvételeket is élvezhetően tolmácsolják.alto írta: ↑2025.02.09., vas. 09:17Szerintem DAC készülékekre gondolt, ezek dac chipek. Nincs "hangjuk", csak ha köré van építve a készülék, táppal, órajellel, szűrővel, analóg kimenő fokozattal, egyebekkel.hodyka írta: ↑2025.02.08., szomb. 20:36Igaz nem engem kérdeztélTomLeftiger írta: ↑2025.02.08., szomb. 14:49
Tudnál írni néhány konkrét típust, ami szerinted jó minőségű, a megengedő fajátba tartozik, azaz a kevésbé jól sikerült felvételeket is élvezhetően tolmácsolja?![]()
PCM 1794, PCM 1792, PCM 1795
AD 1865,
PCM 56, PCM 58, PCM 63
WM 8741
Van jó pár, így hirtelen ezek![]()
A DAC chipek hangjában én sem hiszek, a saját tapasztalataim miatt. Pont DAC-ból az évek alatt nagyon sok félét kipróbáltam, és gyakran tapasztaltam, hogy a DAC chip teljesen azonos két különböző DAC-nál, a hang meg teljesen más. Még közel azonos árú DAC-oknál is. Van olyan barátom aki több sabre chipes DAC-ot is meghallgatott, és egyik sem tetszett neki. Nyilván elkönyvelte, hogy ez nem az ő DAC chipje. Aztán eltelt pár év, és most egy sabre chipes DAC-ot hallgat, és eddig ez tetszik neki a legjobban az összes kipróbált DAC közül, és elmondása szerint teljesen más a hangja, mint a korábban meghallgatott sabre chipes DAC-oknak. Vagy itt van például az AD 1865-ös chip, ilyen DAC-om nekem is volt évekig, meg hallottam belőle néhány változatot. Bizony itt is volt bőven szórás hangban, ahogy a körítés változik. Egyébként is nagyon nenéz ezeket a DAC-okat önmagukban megítélni. Rendszerbe illesztve nagyon eltérő eredmények jöhetnek ki.
MInt fentebb írtam pár évig birtokoltam egy AN alapokon nyugvó, elektroncsöves kimeneti fokozatú, non oversampling DAC-ot. Ezt a készüléket dinamikus, vastag, részletező, életteli analógos megszólalás jellemzi, digitális keménység nélkül. A favoritom volt pár évig, többféle rendszerben nagyon jól tejesített. Mivel ennek a típusnak nem volt USB része, így a számítógépes használathoz szükséges volt egy USB/Spdif átalakító, vagy egy DDC. Ebből is próbáltam több félét, a különöböző átlakítók használatával szintén sokat változott a DAC hangja. Az évek alatt ezt a DAC-ot elcipeltem több barátomhoz, néhány hobbitársunkhoz, hogy náluk is kipróbáljuk. Néhány órás szeánsz után jellemzően háromféle reakció volt a DAC-al kapcsolatban. 1. nem rosz holmi, de semmi különös. Kb. úgy szól mint a saját DAC-om, szóval nem érdemes váltanom. 2. Mi ez a pusztulat? Ennek a DAC-nak irgalmatlan szar hangja van, a saját DAC-om fele ennyiért jobban szól. (Tényleg borzasztó volt)