Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Thunder
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 366

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Thunder »

1 hour ago, ZolaBA said:

Csak akkor azt áruljátok el nekem, hogy ha a fázis helyes bekötés ennyit számít akkor a készülékgyártók többsége miért nem foglalkozik vele? hatalmas javulás nulla költséggel? csak feliratozni kéne a hátlapon vagy betenni a leírásba....   Szegény készülék fejlesztő mérnökök vért izzadnak, hogy minőséget gyártsanak olcsón, erre itt az álom nagy javulás nulla költséggel ... kétlem, hogy elengednék... 

Csak a Schuko villa esetén tudod fordítva beudni a villásdugót. USA, GB, AU szabványokban erre pl esélyed sincs.

És az esetek 90%-ban valóban helyes polaritással vannak a készülékek is bekötve. Én még csak DIY cucc esetén találkoztam fordított bekötéssel.

Auralic Aries LE streamer - Musical Fidelity A1008 CD Pro - Musical Fidelity A1008 - IQ 4180 AT
Zidoo z9s lejátszó - Primare SPA25 erősítő - IQ 4180 AT, B&W HTM61, IQ 2240 AT hangfalszett

ZeroSeven
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 1

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: ZeroSeven »

45 minutes ago, Shimano said:

Foglalkoznak vele.Nálam még nem járt olyan készülék,ami nem a helyes állásban,azaz a fenti ábra szerinti szabványos bekötésnél szólt volna jobban.Szerintem a készülékek zöme jól van bekötve,és elég csak egy fázis cerka a kábelben lévő fázis megtalálásához.Kivételek persze lehetnek,de én még olyannal nem találkoztam.

Megnyugtattál, reméltem, hogy alapnak jó ez a módszer. :-)

DAC: CambridgeAudio SM 6 :: AMP: Marantz PM7001 KI :: JM Lab Focal Chorus :: Sennheizer HD558 ::  IC AudioQuest GG :: SP Monster MCX-5s Biwireing :: PWR H07RN-F+Viborg/Oyaide Gold

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: lehoako »

Természetesen nagyon számít, de ne menjünk bele most ebbe most itt, mert akkor a kiindulásként megcáfolt tétel az lenne, h a váltakozó áramnak nincs polaritása (pedig halljuk, hogy van, hellóbelló :-) ). És akkor sok fórumtársunk túl komolyan venné, h a tudomány és felkent Vesta-szüzei, a méhéhérnökök ismét letolt gatyával állnak a jelenség előtt.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2142

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Shimano »

39 perce, ZolaBA írta:

Csak akkor azt áruljátok el nekem, hogy ha a fázis helyes bekötés ennyit számít akkor a készülékgyártók többsége miért nem foglalkozik vele? hatalmas javulás nulla költséggel? csak feliratozni kéne a hátlapon vagy betenni a leírásba....   Szegény készülék fejlesztő mérnökök vért izzadnak, hogy minőséget gyártsanak olcsón, erre itt az álom nagy javulás nulla költséggel ... kétlem, hogy elengednék... 

Foglalkoznak vele.Nálam még nem járt olyan készülék,ami nem a helyes állásban,azaz a fenti ábra szerinti szabványos bekötésnél szólt volna jobban.Szerintem a készülékek zöme jól van bekötve,és elég csak egy fázis cerka a kábelben lévő fázis megtalálásához.Kivételek persze lehetnek,de én még olyannal nem találkoztam.

ZeroSeven
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kábelezzünk

Én nem vagyok szkeptikus, ezért nem adom fel, próbálkozok, hátha van olyan együttállása a komponenseknek, ami a lehetőségek közül a legjobb. Mindenből erre törekszem. A hangfalakat 3 hónapig tologattam 2-3 mm-enként, mire megtaláltam a legjobb távolságot mindentől, befordítás szögét, magasságot. :-D Aztán a gyerek nekiszaladt.

Ezzel is elleszek egy darabig szerintem.

DAC: CambridgeAudio SM 6 :: AMP: Marantz PM7001 KI :: JM Lab Focal Chorus :: Sennheizer HD558 ::  IC AudioQuest GG :: SP Monster MCX-5s Biwireing :: PWR H07RN-F+Viborg/Oyaide Gold

nebulo5
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 56

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: nebulo5 »

27 perce, ZolaBA írta:

Néhány éve, legalább ennyi szkepticizmussal álltam a villásdugó forgatásához, mint amennyi az előző néhány hozzászólásból kisejlik. Ráadásul, az egész sztereó vonalam sem képvisel valami "nagy" összeget. És mégis ért meglepetés! Nem is kicsi! Valóban érdemes kísérletezni vele, mert tényleg a részletességre és leginkább a tér érzékre hathat az eredmény! Igaz, készüléke válogatja, mert pl. a saját tapasztalatomon felvillanyozódva, lelkesen robogtam a haverhoz, hogy mielőbb belekóstoljon a "jóba"... Aztán, sajnos nála semmi sem történt a változást illetően.

Üdv: nebulo

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

ZeroSeven
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kábelezzünk

Az a baj, hogy két készüléknél (DAC+amp) összesen négy állás lehetséges, és valószínűleg a hallásom sem 100, ezért igen elmélyülten kellene hallgatnom, de ahhoz ki kellene lakoltatni a családot. :-D

Egy kábelcserét simán meghallok, még azt is, ha a dobozok alátámasztását cserélem (tüske vagy állvány), de ez a fázis dolog nem ugrik ki. Mondjuk, lehet, hogy akkor mindegy is, de valamivel csak el kell ütni az időt. :-)

meridián
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 544

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: meridián »

Bizony.....nem kicsi...a sávszélek kitolódnak,kottázhatóbb basszus...levegős,pozicionáltabb színpad,mely

hátrafelé felfelé nyit
Amikor kivágod az utolsó fát,a folyóból kifogod az utolsó halat,
rájössz arra a pénzed semmit sem ér.

kaboca36
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 223

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: kaboca36 »

2 hours ago, ZolaBA said:

Elvileg az a szokásos (asszem csak 110V-nál szabványos) bekötés amit betettél képet, annak ellenőrzésére a fázisceruza tökéletes. Az szokott felmerülni még, hogy nem biztos, hogy a készülék belül e szerint van bekötve... 

Nemrég játszottam én is ezzel a kérdéssel, szintén semmilyen érdemi különbséget nem hallottam, gondolom azért mert süket vagyok:) esetleg a rendszer nem érzékeny rá. Volt még egy mérési javaslat korábban, ami hangsúlyozottan csak saját felelősségre, hogy be kell kötni védőföld nélkül a készüléket (már ha eleve földelt) és megmérni a fali földelés és a készülékház közötti feszültséget, az az állás a jó, ahol kisebb a mérhető feszültség. Próbáltam ezt is, nálam egyik állás sem volt mérhető az olcsó kínai multiméterrel. Végül én is a fázisceruzás verziót választottam, rajz szerint.

van kulonbseg,,, nem is kicsi. pontossabb elhelyezese a hangszereknek es joval levegossebb ter erzet....   csak a fuledre bizhatsz ha nem hallod akkor ugy is tokmindegy
Revox B750MkII, B225, B77, B795 (Shure V15 Type IV, Type II).
DacEnd2 (AD1865NK,CSF 5687 WA),WaveIO Xmos usb,
KEF Chorale (1970), Infinity Qa (1978).

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég

Kábelezzünk

31 perce, ZeroSeven írta:

Kérdezném, mert nem értek hozzá, az nem lehet megoldás a helyes dugóállás megállapítására, hogy a kimeneti oldalon fázisceruzával rámérünk az "L" -el jelölt "lyukra", és ha abban van a fázis, akkor jó? Javasolták ezt nekem, de nem olvastam itt, csak ennél jóval bonyolultabb megoldásokat.

Elvileg az a szokásos (asszem csak 110V-nál szabványos) bekötés amit betettél képet, annak ellenőrzésére a fázisceruza tökéletes. Az szokott felmerülni még, hogy nem biztos, hogy a készülék belül e szerint van bekötve... 

Nemrég játszottam én is ezzel a kérdéssel, szintén semmilyen érdemi különbséget nem hallottam, gondolom azért mert süket vagyok:) esetleg a rendszer nem érzékeny rá. Volt még egy mérési javaslat korábban, ami hangsúlyozottan csak saját felelősségre, hogy be kell kötni védőföld nélkül a készüléket (már ha eleve földelt) és megmérni a fali földelés és a készülékház közötti feszültséget, az az állás a jó, ahol kisebb a mérhető feszültség. Próbáltam ezt is, nálam egyik állás sem volt mérhető az olcsó kínai multiméterrel. Végül én is a fázisceruzás verziót választottam, rajz szerint.

ZeroSeven
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kábelezzünk

Üdv! Régebben volt már téma errefelé a fázishelyes tápkábel próbálgatásos ellenőrzése, miszerint a villás dugó fordítgatásával, ha fázishelyesen van bedugva a kábel, tisztul a hangkép, ha fordítva, zavarossá válik. Van aki szerint tisztán hallható a különbség, én sajnos markáns változást nem hallok. :-( 

Kérdezném, mert nem értek hozzá, az nem lehet megoldás a helyes dugóállás megállapítására, hogy a kimeneti oldalon fázisceruzával rámérünk az "L" -el jelölt "lyukra", és ha abban van a fázis, akkor jó? Javasolták ezt nekem, de nem olvastam itt, csak ennél jóval bonyolultabb megoldásokat.

Thunder
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 366

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Thunder »

21 hours ago, Rag said:

Egyébként ki a vanDamme kábelek forgalmazója?

GEM Rendezvénytechnika Kft -nél vettem tavaly, e az oldaluk szerint ők abbahagyták...

Az írja az oldaluk, hogy:

Tisztelt partnerünk

Ez úton tájékoztatunk, hogy a GEM Kft. 2018 január 15-től rendezvénytechnikai szolgáltatásokat NEM végez. Megértéseteket köszönjük.

Szerintem ez nem a VDC kábelek forgalmazására vonatkozik
Auralic Aries LE streamer - Musical Fidelity A1008 CD Pro - Musical Fidelity A1008 - IQ 4180 AT
Zidoo z9s lejátszó - Primare SPA25 erősítő - IQ 4180 AT, B&W HTM61, IQ 2240 AT hangfalszett

vkz
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 253

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: vkz »

20 hours ago, Rag said:

GEM Rendezvénytechnika Kft -nél vettem tavaly, e az oldaluk szerint ők abbahagyták...

Keresd őket meg e-mailen. Én pár hónapja jártam náluk Zuglóban, akkor működtek. Csodálkoznék ha valtozott volna.

Rag
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 17

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Rag »

Sztereó: Project turntable, Pioneer N-50, Pioneer PDS-901
Pointe Amplifica, vanDamme, Belden, Opera 2, Sytem Audio 1550
Mozi: CA Azur 551R + Sony KD-55XE9005

kupecke
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1301

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: kupecke »

1 órája, Rag írta:

Sziasztok!

Mostanában nem követem a kábeleket, nem nagyon tudom, mi a "best buy"

Házimozihoz keresek kábelt, csőbe/falba is be kell húznom és valami tisztességes kábelre gondolnék 500Ft/m környékén.

Klotz, Van damme vagy hasonló kategória.

Mit ajánlotok?

Mozihoz szvsz a vdc ajánlott, ütősebb hang, vékonyabb és hajlékonyabb is, mint a Klotz, főleg ha csőbe6falba kell behúzni

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 328

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Jester »

5 perce, La_Valse írta:

"Kamu" szimmetrikus kimenetet nem lehet csinálni, bemenetet igen. Pontosan mire alapozod,

hogy az M-Audio elcsalta? Nem szerencsés TRS kimenetbe TS-t dugni. Ilyenkor jelföldre zárod

a negatív kimenetet. Ez okozhat gondot. Pont az M-Audio Delta kártyánál láttam azt a megoldást,

hogy a TRS bemeneten soros 100 ohm, 0,1 uF tette földre a negatív értelmű bemenetet. Ez a kamu

szimmetrikus bemenet az én olvasatomban.

Ha minden áron meg akarsz bizonyosodni, kösd össze a TR kimenetet két darab soros 10K-s

ellenállással, adj a kártyára 1kHz-et, és tanulmányozd a jelet a közös ponton valamivel, amid

van, multiméter, szkóp, erősítő.

Köszi a választ, én is hasonlóan gondoltam. Nem alapozom semmire, kérdezem  Az volt a kiindulási pont hogy a fórumokban állandóan azt lehet olvasni, hogy csak a komolyabb DAC-ok adnak "valódi szimmetrikus" kimenetet, ez pedig egy 20 ezer Ft-os DAC. Több helyen többször írták már le ezt, többek között itt is. Ezt sosem értettem, és szeretném megérteni.

Because great sound fills the room, shakes the house, breaks the heart, stirs the soul, and always always will

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 688

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

2 órája, Jester írta:

Sajnos ezt én nem tudom dekódolni, de tennék még egy próbát a kérdéssel. Egy MAudio Mtrack Hub hangkártyám van. A leírásában az van, hogy szimmetrikus kimenete van. Konkrétan mi az oka annak, hogy ezen a kimenet nem szimmetrikus? Az általam olvasott leírások alapján attól szimmetrikus egy kimenet, hogy kiküldi a hasznos jelet a hot szálon fázisban, és a cold szálon fázisfordítottan is. Ezt nem teszi meg egy olcsó hangkártya?

"Kamu" szimmetrikus kimenetet nem lehet csinálni, bemenetet igen. Pontosan mire alapozod,

hogy az M-Audio elcsalta? Nem szerencsés TRS kimenetbe TS-t dugni. Ilyenkor jelföldre zárod

a negatív kimenetet. Ez okozhat gondot. Pont az M-Audio Delta kártyánál láttam azt a megoldást,

hogy a TRS bemeneten soros 100 ohm, 0,1 uF tette földre a negatív értelmű bemenetet. Ez a kamu

szimmetrikus bemenet az én olvasatomban.

Ha minden áron meg akarsz bizonyosodni, kösd össze a TR kimenetet két darab soros 10K-s

ellenállással, adj a kártyára 1kHz-et, és tanulmányozd a jelet a közös ponton valamivel, amid

van, multiméter, szkóp, erősítő.

"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

Rag
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 17

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Rag »

Sziasztok!

Mostanában nem követem a kábeleket, nem nagyon tudom, mi a "best buy"

Házimozihoz keresek kábelt, csőbe/falba is be kell húznom és valami tisztességes kábelre gondolnék 500Ft/m környékén.

Klotz, Van damme vagy hasonló kategória.

Mit ajánlotok?

Sztereó: Project turntable, Pioneer N-50, Pioneer PDS-901
Pointe Amplifica, vanDamme, Belden, Opera 2, Sytem Audio 1550
Mozi: CA Azur 551R + Sony KD-55XE9005

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég

Kábelezzünk

7 órája, fapaci írta:

Elolvastam párszor a felvetésed, de nekem nem sikerült teljesen dekódolnom a problémádat. Számtalanszor leírták már ebben a topikban, hogy a szimmetrikus jeltovábbítás legnagyobb előnye a zavarvédettség, tehát olyan nagyon meglepő dolgot Te sem tapasztaltál. Érdemes elgondolkodni azon is, hogy két kábel között nem csak az lehet a különbség, hogy az egyik szimmetrikus, a másik meg nem, vagy hogy egy gyárilag szimmetrikus bekötésre szánt kábel aszimmetrikus üzemmódban nyilván nem hozza ugyanazt az eredményt. A vízcső és a gázcső bár rokonok, de azért van köztük némi különbség. A hangszóróból hallott zajnak elé sok köze van az elektronika erősítési fokához, a hasznos jelszinthez (ami szimmetrikus kialakításnál ugye eleve kétszer akkora, mint aszimmetrikus esetben), a kivezérlés mértékéhez. No meg a prospektusban szimmetrikus stúdióeszköznek nevezett készülék esetleg se nem szimmetrikus, se nem stúdiós (jelentsen bármit is ez a jelző), következésképpen a működése is esetleges ilyen környezetben. Az aszimmetrikus/szimmetrikus átalakítás mindig problémás, visszafelé kevésbé veszélyes. Sokáig lehetne sorolni ezeket, de nem tudhatjuk, nálad melyik áll fenn.

Sajnos ezt én nem tudom dekódolni, de tennék még egy próbát a kérdéssel. Egy MAudio Mtrack Hub hangkártyám van. A leírásában az van, hogy szimmetrikus kimenete van. Konkrétan mi az oka annak, hogy ezen a kimenet nem szimmetrikus? Az általam olvasott leírások alapján attól szimmetrikus egy kimenet, hogy kiküldi a hasznos jelet a hot szálon fázisban, és a cold szálon fázisfordítottan is. Ezt nem teszi meg egy olcsó hangkártya?

Because great sound fills the room, shakes the house, breaks the heart, stirs the soul, and always always will

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég

Kábelezzünk

A "zajossághoz" két megjegyzés. Mivel a zajfeszültségek keletkezésük szerint egymástól

általában függetlenek, korrelálatlanok, a négyzetes középértéküket szabad összegezni.

Magyarán, nagyjából két egyforma zajfeszültség összege √2-szörösére növeli az eredő zajt.

A másik, láncba kapcsolt fokozatok eredő zajtényezőjét főleg az első fokozat zajossága

befolyásolja, ha elegendően nagy az erősítése. Ezek alapvető szabályok a hobbinkban.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11003
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

2 hours ago, Jester said:

Köszi, de akkor mi a magyarázat arra amit tapasztalok? Asszimetrikus kábellel durva zajosodás, szimmetrikus kábellel 0 zaj (illetve ugyanannyi amennyi jelkábel nélkül is van). Nem értek az elektronikához, ezért szívesen venném ha valaki elmagyarázná ezt a témát. Talán másoknak is hasznos infó lehet.

Elolvastam párszor a felvetésed, de nekem nem sikerült teljesen dekódolnom a problémádat. Számtalanszor leírták már ebben a topikban, hogy a szimmetrikus jeltovábbítás legnagyobb előnye a zavarvédettség, tehát olyan nagyon meglepő dolgot Te sem tapasztaltál. Érdemes elgondolkodni azon is, hogy két kábel között nem csak az lehet a különbség, hogy az egyik szimmetrikus, a másik meg nem, vagy hogy egy gyárilag szimmetrikus bekötésre szánt kábel aszimmetrikus üzemmódban nyilván nem hozza ugyanazt az eredményt. A vízcső és a gázcső bár rokonok, de azért van köztük némi különbség. A hangszóróból hallott zajnak elé sok köze van az elektronika erősítési fokához, a hasznos jelszinthez (ami szimmetrikus kialakításnál ugye eleve kétszer akkora, mint aszimmetrikus esetben), a kivezérlés mértékéhez. No meg a prospektusban szimmetrikus stúdióeszköznek nevezett készülék esetleg se nem szimmetrikus, se nem stúdiós (jelentsen bármit is ez a jelző), következésképpen a működése is esetleges ilyen környezetben. Az aszimmetrikus/szimmetrikus átalakítás mindig problémás, visszafelé kevésbé veszélyes. Sokáig lehetne sorolni ezeket, de nem tudhatjuk, nálad melyik áll fenn.

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég

Kábelezzünk

8 perce, ZolaBA írta:

... hanem ellenállás az erősítőn, ami használ a zajra.

Ez amúgy mi akar lenni, elég nehéz estefelé a fejem?

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég

Kábelezzünk

4 perce, Jester írta:

én most továbbra is a jelátvitellel kapcsolatos kérdéskörröl szeretnék beszélni a kábeles topikban

Csak a tűrőképességed tesztelem

picit ON: lehet, hogy az egész nem kábel és átviteli kérdés, hanem ellenállás az erősítőn, ami használ a zajra.

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég

Kábelezzünk

5 perce, audioline írta:

"Zajos" környezetben nem vitás miért jobb a szimmetrikus...

http://www.sommerkabel.hu/mi_a_klnbsg_a ... _kztt.html

Köszi, de ezekkel a dolgokkal tisztában vagyok, de ez továbbra sem válasz a kérdésemre.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”