Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

DAC-olás

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1330

Re: DAC-olás

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Hali, ZolaBA !
Sokat néz Tv.-t a család, természetfilmek, sorozatok, stb. Az bakeliten kívűl más műsorforrás nincs, nem is szeretnék. :nonononono:
Ebből kell kihozni a legtöbbet. Ennyi... :party: :smile52: :party:
Üdv.
Gyuri

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2876
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

ZolaBA írta:
2022.06.19., vas. 04:53
Rock60 írta:
2022.06.17., pén. 22:13
A TV. hangjából szeretném a lehető legtöbbet kihozni,
Én a gondolatmenetben visszaugranék oda, hogy miért a tv adás a forrás ;)
Előfordulnak furcsa igények. Én hamarosan az AppleTV-mből fogom kiszedni a gyári tápot és adok neki egy analógot. Sajnos csak optikai kimenete van, így most egy jó optikai kábelt vadászok éppen. A sajnost annyira mégsem sajnálom ebben az esetben, mert ez a készülék galvanikusan kapcsolódik a tv-hez, így ha optikai az összeköttetés, akkor legalább onnan nem kerül be zaj a dacba.

Hogy miért van erre szükség? Azért mert szoktam filmet nézni rajta úgy, hogy a hifi adja a hangot. Nagyonsok jó filmzene van, amik viszont így nem túl átütőek az alap, Aq Forest optikain keresztül. Másrészt kíváncsi vagyok, hogy a kép is változik-e egy jó táppal. Szerintem ugyanis igen.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Rock60 írta:
2022.06.18., szomb. 23:23
Árulnak hifi Utp kábelt ? Én még csak a gagyival találkoztam kiszerelve, vagy méterben.
Árulnak bizony. Itt az egyik, ami a kínálat teteje:

https://www.avstream.hu/spd/avs739455/W ... hernet-Cab

Ez pl OCC (olvadékból húzott, vagy öntöttnek is nevezhető) ezüst vezetőkből van, így monokristályos az anyag.

Azért van ennél olcsóbb is, csak az nem ilyen.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Én nem TMP-re gondoltam. Hanem Marantz CDA94 / Philips DAC 960, Arcam Delta Black Box szerű dolgokra. Ezek TDA1541-esek, rendesen ki vannak építve, van bennük túlmintavételező és műszakilag megfelelő analóg kimeneti szűrő. Ha 20kHz szinusz a bemeneti jel, akkor rendes 20kHz szinusz a kimeneti jelük is. Bármilyen erősítővel jól párosíthatók, a NOS multibites dacok (Audio Note, Border Patrol, TMP) nem.
( AN félig kivétel, mert azokban legalább egy trafó szokott lenni kimeneti szűrő gyanánt, ami nagyon sokat segít )
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára sutemenyx 2022.06.19., vas. 05:16-kor.

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Rock60 írta:
A TV. hangjából szeretném a lehető legtöbbet kihozni,
Én a gondolatmenetben visszaugranék oda, hogy miért a tv adás a forrás ;)
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Rock60
Őslakos
Őslakos

Árulnak hifi Utp kábelt ? Én még csak a gagyival találkoztam kiszerelve, vagy méterben.

Rock60
Őslakos
Őslakos

Ja, igen, beugrott már... Olyat nem hallottam még. A D70 a legjobb hangú dacom eddig, és nekem tetszik az a tulajdonsága, amit ki is szoktak emelni, a nagyon szép természetes közepe.
A Gustard A 22 - t szívesen meghallgatnám a dupla csúcs AKG csip-csip miatt. Vagy egy megfizethető 2R2 - t.
MIshow mester, pont beleolvastam, mielőtt leütöttem volna a küldést. A TMP -re is gondoltam, csak nem tudom, nem fogja-e azt csinálni, mint a szintén nagyon zenei csöves RIF ? A Toppingon kívűl szinte mindegyik nálam járó dac azt csinálta, hogy mikor valami impulzust kapott, pl előre vagy hátra tekerés a boxon, kisebbet, vagy nagyobbat / RIF / kattant a hagfalba. Rohadt idegesítő amúgy is, de a Quad kulönösen rosszul túri az ilyesmit. / Azt hittem, felrobban /

Kösz. Üdv.
Gyuri

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2539

Hozzászólás Szerző: mishow »

TomLeftiger írta:
2022.06.18., szomb. 22:54
Rock60 írta:
2022.06.18., szomb. 22:23
MI az a TDA- s dac ?
Régivágású DAC chip. Pl. Tda 1541, 1543 és társai. Ezek köré sokféle DAC-ot építettek, a futottak még kategóriától a nagyon jóig. Sok CD játékosban is ezeket a chipeket használták.
A TMP dacban TDA1543 van, mini csövekkel kiszolgálva. Igaz, itt nincs nagyfelbontás, csak 16/44,1 cd hang, de zene az van benne rendesen.
Most épp hirdetnek egyet 140-ért, a jobbfajta kondikkal szerelve. Volt nálam egy ilyen teszten, leülsz hallgatni, és vigyorogsz :D

Analóg tápot épít a TMP és MZ/X is, mindketten elérhetők itt az avx-en.

Az utp kábel hangra gyakorolt hatása minden mérnöki tudásnak, logikának, értelemnek ellentmond. Megmagyarázhatatlan DE baromira hallható. Nem “talán” és “mintha” hanem egyértelműen. Durva :smile51:

TomLeftiger
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 495

Hozzászólás Szerző: TomLeftiger »

Rock60 írta:
2022.06.18., szomb. 22:23
MI az a TDA- s dac ?
Régivágású DAC chip. Pl. Tda 1541, 1543 és társai. Ezek köré sokféle DAC-ot építettek, a futottak még kategóriától a nagyon jóig. Sok CD játékosban is ezeket a chipeket használták.

Rock60
Őslakos
Őslakos

MI az a TDA- s dac ?

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Rock60 írta:
2022.06.18., szomb. 17:50
Jah, elég nehéz...
Na, szóval köszönöm a segítőkész hozzászólásokat.
Az optikait próbáltam, a coax jobban működik. Igaz, elég sokat válogattam, tesztelgettem, mire kikötöttem a mostaninál. / Trasparent Technology /
A DAC- story még nincs lezárva. Használt gép 150- ért, nem hiszem, hogy van jobb, mint a D70. Szeretem a stílusát, hangulatát. Max. dupláját tudnék rá szánni, ha hétszentség, hogy minden tekintetben jobb a másik.
A routertől a boxig UTP kábel-üggyel még nem foglalkoztam, tulajdonképpen eszembe sem jutott. Kösz a tippet, utánanézek.
Az eredeti kapcsolóüzemi vackot már kicseréltem egy nagyon meggyőző kivitelű 16 Amperes Dell szintén kacsolóüzeműre. Akkora, mint egy tégla. Sokkal jobb lett. Az a helyzet, hogy már lassan egy éve keresem az analóg táp megvalósításának a lehetőségét, de sehogy sem akar összejönni... / 12V 4A /

Még egyszer kösz, üdv. :party: :party: :party:
Gyuri
Ha veszel egy rendes TDA-s dacot és egy rendes analóg tápot a settopboxhoz, akkor elég emberi hangja lesz. Persze egyik sem olcsó.

Rock60
Őslakos
Őslakos

Jah, elég nehéz...
Na, szóval köszönöm a segítőkész hozzászólásokat.
Az optikait próbáltam, a coax jobban működik. Igaz, elég sokat válogattam, tesztelgettem, mire kikötöttem a mostaninál. / Trasparent Technology /
A DAC- story még nincs lezárva. Használt gép 150- ért, nem hiszem, hogy van jobb, mint a D70. Szeretem a stílusát, hangulatát. Max. dupláját tudnék rá szánni, ha hétszentség, hogy minden tekintetben jobb a másik.
A routertől a boxig UTP kábel-üggyel még nem foglalkoztam, tulajdonképpen eszembe sem jutott. Kösz a tippet, utánanézek.
Az eredeti kapcsolóüzemi vackot már kicseréltem egy nagyon meggyőző kivitelű 16 Amperes Dell szintén kacsolóüzeműre. Akkora, mint egy tégla. Sokkal jobb lett. Az a helyzet, hogy már lassan egy éve keresem az analóg táp megvalósításának a lehetőségét, de sehogy sem akar összejönni... / 12V 4A /

Még egyszer kösz, üdv. :party: :party: :party:
Gyuri

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3158
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

Rock60 írta:
Jó estét mindenkinek !

A TV. hangjából szeretném a lehető legtöbbet kihozni, ezzel kapcsolatban szeretném a hozzáértő fórumtársak segítségét kérni.
Adva van egy T-home-os set-up box. Onnan megy koaxon a digijel egy Topping D70-be. Onnan az eősítőbe.
Nyílván sokkal jobb a hang, mint korábban, mikor a set-up box saját átalakítóját használva egyből az erősítőbe ment a jel.
A kérdésem a következő lenne :
Lehet-e még javítani a hangon úgy, hogy a D70 elé még be lenne kötve valamilyen "kicsomagoló" / retender / eszköz ? / Valahol hallottam /

Köszönöm. Üdv.
Gyuri
Már hogyne lehetne javítani a hangon, Topping ki, és egy jó DAC be. :D
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2028

Hozzászólás Szerző: wittao »

Rock60 írta:
Jó estét mindenkinek !

A TV. hangjából szeretném a lehető legtöbbet kihozni, ezzel kapcsolatban szeretném a hozzáértő fórumtársak segítségét kérni.
Adva van egy T-home-os set-up box. Onnan megy koaxon a digijel egy Topping D70-be. Onnan az eősítőbe.
Nyílván sokkal jobb a hang, mint korábban, mikor a set-up box saját átalakítóját használva egyből az erősítőbe ment a jel.
Lehet-e még javítani a hangon úgy, hogy a D70 elé még be lenne kötve valamilyen "kicsomagoló" / retender / eszköz ? / Valahol hallottam /

Köszönöm. Üdv.
Gyuri
Esetleg probald ki azt az utat, hogy a set-top box hdmi-n adja at az audio/video jeleket a tv-nek, es a tv optikai kimenetet csatlakoztasd a Toppinghoz. Nem vagyok optikai parti, valoszinu a mostani felallas jobb, de ki lehet probalni erdekessegkeppen.
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2539

Hozzászólás Szerző: mishow »

Rock60 írta:
2022.06.18., szomb. 06:47
Ja, nem... Renderer
Nehéz szó ez - vagy túl jó volt, amit este toltál
:fekverohog:
A legújabb trend szerint érdemes lehet inkább a settop boxot megtápolni egy rendes lineáris táppal + az se mindegy, a routertől a boxig milyen utp kábel megy. Inkább erre indulnék.
Nagy anyaga van ennek itt az avx-en, talán a kábeles topicban, de több fórumtárs komolyan kimaxolta a témát már, talán valaki ír ide is.

Rock60
Őslakos
Őslakos

Ja, nem... Renderer. :kapdelm:

Rock60
Őslakos
Őslakos

Jah,de... Redender. :smile49:

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 603

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

Rock60 írta:
Jó estét mindenkinek !

Köszönöm. Üdv.
Gyuri
Véletlenül nem "renderer"-re gondolsz?
Sztem nem érdemes ezen agyalni...
Ethosz CDM Transport/Player(TDA1545A), Ethosz csöves DAC(TDA1541)  
Palotás féle végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F dobozok,
Technics SL 1210 GR/AudioGold plinth,Achromat, Thorens TD 126 mkII
Palotás féle ARC phono, Shure M44-7/SC35C
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

Rock60
Őslakos
Őslakos

Jó estét mindenkinek !

Köszönöm. Üdv.
Gyuri

midian82
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: midian82 »

Sziasztok
Olcsóbb kategóriában milyen daco ot tudnátok ajánlani?
Jelenleg egy Carat hd1 v van,csak hát tudjátok .
A kíváncsiság 😁

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2028

Hozzászólás Szerző: wittao »

Ezen kivul az Audirvana 24/96-ig, a ROON pedig 24/192-ig kepes kibontani az MQA tartalmakat (decoder, renderer, decoder es renderer opciok kivalasztasaval)
Apple, Amazon 24/192-ig streamel MQA nelkul, a Deezer pedig 16/44.1-ig.
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Sok hűhó... a kicsomagolásért. :D

vlaca
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 323
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: vlaca »

vlaca írta:
2022.05.31., kedd 14:51
robi20064 írta:
2022.05.31., kedd 13:25
vlaca írta:
2022.05.31., kedd 12:59

Az a kérdés hogy a Toppingod MQA renderer vagy full decoder?
Ha renderer(csak a második fázis kibontást tudja) akkor úgy legyenek a kapcsolók ahogy Denesdr belinkelte. Ilyenkor 96khz-es stream fog kijönni a Tidal app-ból.(A kibontás első fázisát az app csinálja, a másodikat a Topping)
Ha full decoder a Topping(mindkét fázist meg tudja csinálni.) akkor legyen bekapcsolva az MQA passtrough kapcsoló.
Ilyenkor 44.1khz dekódolatlan MQA stream jön ki a tidal app-ból, minden kibontást a topping fog csinálni.
Szerintem keveritek, first unfold = decoder, second unfold = renderer. A renderer mindket fazist kepes kezelni, illetve a masodikat eleve csak mqa hw tamogatassal lehet. Az elsot lehet szoftveresen is.
Van némi kavarodás az elnevezésekben(is) :napsut:
Core decodernek nevezi a first unfold-ot.
Full decodernek a hardvert ami minden fázist megcsinál.
Renderernek azt a hardvert ami csak az utolsó kibontást tudja.

FEFF999C-C6AB-4B8F-86C2-8983D5C73C94.jpeg
Az iFi is ezeket a kifejezéseket használja:
“You are right, Passthrough bypasses the software decoding in the TIDAL application to the DAC which has the full Decoder technology. For Renderer DAC’s the TIDAL Passthrough needs to be disabled so TIDAL does the first decoding, then Renderer does the rendering.”
Linn Majik DS/Mimik/Pekin>Linn Majik Kontrol>
-Stax SRM1MK2PRO>SR-404
-Hypex UCD180HG>Magneplanar SMGb

Micromega WM-10>Theta Progeny>Linn Classik Music>Akg K340

"I see the sound waves" Planar Speaker Asylum
http://vlaca.blogspot.com

vlaca
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 323
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: vlaca »

robi20064 írta:
2022.05.31., kedd 13:25
vlaca írta:
2022.05.31., kedd 12:59
aladin66 írta:
2022.05.31., kedd 10:37
HTPC-n keresztül usb-n Topping D90 MQA dacot használok Tidalt hallgatva. A Hifi felvételek esetén PCM felirat és 44,1 kHz van, a Masternél MQA és szintén 44,1 kHz. A Tidalon mindig 44,1 kHz-en jön a zene?
Az a kérdés hogy a Toppingod MQA renderer vagy full decoder?
Ha renderer(csak a második fázis kibontást tudja) akkor úgy legyenek a kapcsolók ahogy Denesdr belinkelte. Ilyenkor 96khz-es stream fog kijönni a Tidal app-ból.(A kibontás első fázisát az app csinálja, a másodikat a Topping)
Ha full decoder a Topping(mindkét fázist meg tudja csinálni.) akkor legyen bekapcsolva az MQA passtrough kapcsoló.
Ilyenkor 44.1khz dekódolatlan MQA stream jön ki a tidal app-ból, minden kibontást a topping fog csinálni.
Szerintem keveritek, first unfold = decoder, second unfold = renderer. A renderer mindket fazist kepes kezelni, illetve a masodikat eleve csak mqa hw tamogatassal lehet. Az elsot lehet szoftveresen is.
Van némi kavarodás az elnevezésekben(is) :napsut:
Core decodernek nevezi a first unfold-ot.
Full decodernek a hardvert ami minden fázist megcsinál.
Renderernek azt a hardvert ami csak az utolsó kibontást tudja.
FEFF999C-C6AB-4B8F-86C2-8983D5C73C94.jpeg
FEFF999C-C6AB-4B8F-86C2-8983D5C73C94.jpeg (297.86 KiB) Megtekintve 2379 alkalommal
Linn Majik DS/Mimik/Pekin>Linn Majik Kontrol>
-Stax SRM1MK2PRO>SR-404
-Hypex UCD180HG>Magneplanar SMGb

Micromega WM-10>Theta Progeny>Linn Classik Music>Akg K340

"I see the sound waves" Planar Speaker Asylum
http://vlaca.blogspot.com

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 688

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

Az (szent)írás szerint a renderer a Music Origami második és harmadik hajtogatását végzi. :rolleyes:
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”