Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

MM és MC pickup-ok

alfaati

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: alfaati »

De egyenlőre ennyi.
...

>

Koszonom a választ.

Nagyjaból erre számítottam. Sok-sok éve szemezek a Victor MC-L1000-el és már akkor is hasonló árban ment mint ma pedig akkor az AT ART 1000 még sehol sem volt. Sok vintage hangszedot rendeltem Japánból és USÁ-ból soha nem volt gondom egyikkel sem. Általában leírásnak megfelelt ha használt volt vagy leírásnál is jobbnak találtam az állapotát. Persze torekedtem  NOS-t venni azért inkább. Koszi a "heads up"-ot a tekerccsel illetve annak sérulésének ill. benne rejlo lehetoségével kapcsolatban. Én mindíg a felfuggesztés-tol féltem... Szerencsére nem tudok beszámolni rossz tapaszatalatról felfuggesztés ugyben, még ha oregedett is. 

Igazából elhangzott egy mondat toled ami egy orokérvényu szabály lemez visszajátszásnál v. hangszedo tervezésnél/választásnál. "Tuszár merevség novelése, mozgó tomeg csokkentése..." E miatt pattant ki belolem a kérdés vagy kérdések. Hiszen a lemezjátszás arany korában de még egy picit azután is a gyártók mintha tobbet tettek volna a tuszár merevségének novelése érdekében már alsóbb árszegmensben is. Lásd Micro Seiki LM-10 (MM hangszedo Beryllium szárral), NAGAOKA MP-11 Boron (belépo szintu MM vagy ahogy N. Tetsuo hívja Moving Permalloy), A Technics EPC 205-bol az ismert tiszta Boron szárú Mozgó Mágneses modellek. Sony XL-45 MM hangszedo Carbon clad szárral. Tudnám még folytatni... De megfizetheto vagy úgymond belépo szintu MC hangszedokben is megtalálhato volt ez a torekvés annak idején, a lista pedig végtelen. 

Ma ezt a fajta torekvést nem látom. Nyilván megmagyarázható ennek az oka. De hogyha ragaszkodunk a tuszár merevség + leheto legkisebb mozgó tomeg okol szabályhoz, akkor elég nagy elonnyel indulnak a vintage hangszedok még akkor is ha a benne rejlo hibákat belekalkuláljuk. Tévednék?

Esetleg volt egy akkora fejlodés a mozgo tomeg csokkentését illetoen az elmúlt 30 évben, hogy az új aluminium tuszáras "kollégák" mára versenyképesebbek? Nyilván volt fejlodés, pl.: Matsudaira: SH-uX tekercs drót megoldás). Engem ezek a kérdések foglalkoztatnak.  

Matsudaira-tól volt egy hangszedom ENTRÉ EC-1 (szerintem te is erre utaltál). Talán ez az a hangszedo ami igazán jó példa arra amire rá akartam mutatni, mivel ez a hangszedo £100 korul vagy alatta megáll cakkom-pakk. Igaz ez nem annyira exotikus, sot egyaltalán nem az, hacsak a tervezo neve/hírneve nem teszi azzá. Viszont ezért a kevés pénzért igen megnyero hangot produkál. Legalább is tette azt nálam. 

Tudom elég nehéz meghúzni egy képzeletbeli határt, hogy mi az az ár ami felett érdemes inkább egy "modern" újba beinvesztálni mint rizikózni egy használt vagy akár új(NOS) vintage-el. De nekem nagyon úgy tunik, hogy van egy olyan tól-tólig ár szegmens azért IMHO. Itt már csak az a kérdés mi a felso osszeg határ? Talán itt lépnek be leginkább az egyéni preferenciák?

Példa: £300-ban megállt a Technics EPC-205MKIII (NOS). Pár éve vettem. A hangja egy álom. Ahogy nézegettem, hallgattam, stb. Azon tunodtem el, hogy manapság senki nem tesz bele ennyi mérnoki munkát és bravúros technikai megoldást egy MM hangszedobe, de azért persze az árukat elég szépen elkérik és kozelébe sem érnek a fent említett szépségnek. De említhettem volna más MM hangszedot. Kicsit kezd emlekeztetni az egész az osi civilizációkkal kapcsolatos felfedezésekre, ahol kiderul, hogy végul is az írott tortenelem elott civilizaciók tudtak valami olyasmit amit mi (mai ember) csak most kezdunk felfedezni v. nemrég fedeztunk fel. Két szóval fejlettebbek voltak. Látok egyfajta visszafejlodést a hangszedo gyártás terén. Azthiszem, mostmár tényelg érted mire célzok?! 

atis
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 307

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: atis »

Próbáltam utánaolvasni, de sokra nem jutottam.
Kuzma saját oldalán, illetve a sajtóban is annyit írnak, hogy több mint 50 éves múlttal rendelkező japán gyártó terméke a Kuzma saját neve alatt futó CAR-jelzésű hangszedők mindegyike.

Meg tudnátok mondani, hogy pontosan ki gyártja és hogy a CAR-palettán melyik hangszedő, kb. melyik más, hasonlóan árazott, vagy "osztályozott" hangszedőjével veheti fel a versenyt? (CAR20, 30, 40, stb....)

Nekem konkrétan a CAR30 az, ami még belefért a büdzsébe. Boron száras, microridge tűvel.

NJ_
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 514

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: NJ_ »

Attila, a gond az, hogy telnek az évek. Minden bizonyos fenntartásokkal igaz, attól függetlenül, hogy kinek mik a „preferenciái”, milyen rendszerrel rendelkezik, mit és hogyan, milyen szinten állít be, installál…az évek múlásával a vintage minősége egyre jobban megkérdőjeleződik. Mi marad? Re-tip, re-config, re-build. Eredmény? Máshogy szól, mint a jó állapotú eredeti. Nem biztos, hogy rosszabbul, esetleg jobban...de máshogy. Mi ezzel a gond? A vélemények egyre inkább diffúzak, heterogének, irrelevánsak.

Megoldás: vegyél eredetit, kis pénzért, hallgasd, amíg tetszik…utána rosszabb esetben kuka, jobb esetben bevállalhatsz egy kisebb bekerülésű szervizelést, felújítást…vagy veszel egy másikat. És újra. Kockázat? Egy LOMC hangszedő árának a töredéke(i)!

Phasemation-t nem hallottam még, van ismerősöm, aki ismeri, van olyan cikkíró, akinek a véleményére adok, egyszerűen beemelhetnék ide részeket, kevés körítéssel…de nem teszem. Mivel nem is akarsz 4000$-t kiadni (én se tenném). Egyébként az Audio Technica ART-1000 is a JVC/ Victor koncepciója alapján építkezett, más marketinggel, és főleg M.Fremer "nyomására" készítette el az újragondolt régi konstrukció alapján a hangszedőt...és árazta be a terméket. Az ART-1000 megjelenésétől ugrásszerűen emelkedett az MC-L1000 utáni kereslet, ergo az ára is.

http://translate.google.com/translate?h ... ry1009.htm

Ha találsz egy működőképes L-1000 –t megkockáztathatod, és szükség esetén vdH-al, Axel Schurholz –al (Schallplattennadeln) vagy Dominic Harper -el (Nordwest Analogue) nézesd át és/vagy újíttasd fel…de adhatsz esélyt itthoni kollegának is, ha vállalja.

Amire érdemes odafigyelni: a korával előfordulhatnak javítható és javíthatatlan problémák;

- Normál felhasználás mellett, amikor a lemezre engedjük a hangszedőt, a tekercs kivezető szálai megfeszülnek, és idővel elfáradnak és elszakad(hat)nak. A printed tekercsekben repedések keletkezhetnek (valószínűleg a tűről közvetlenül átadott állandó ütések miatt), de feltételezhető az is, hogy bizonyos tűtisztító folyadékok átjuthatnak a tekercsekbe és oxidációt okozhatnak, ami végül eltöri a tekercs pályákat.

- Az L-1000 pólusai nagyon közel vannak az LP felszínéhez, és a pólusok közötti rés nagyon keskeny. A pólusok lemezfelszínhez való közelsége és az erős mágneses mező vonzza az LP-n lévő vastartalmú részecskéket. A rés keskenysége miatt, hogy ha ezek a részecskék ott összegyűlnek, akkor ott is maradnak. A szűkülő rés és a printed tekercsek elhelyezkedése azt eredményezni, hogy az itt a felhalmozódott törmelék fokozatosan akadályozza a tekercs mozgását, és végül meg is megállítja.

Ha egy L-1000 ilyen állapotában szétszerelnek és a rést gondosan megtisztítják, akkor nagy eséllyel visszaállítható a normál működési állapota.

Választhatsz  MC-10-et, MC-1-et (direct-scan), Victor X-1 –et, X-1II –t is. Szerintem partiban van egy vintage JVC Victor az újragondolt kiadásokkal (Phasemation, AT ART) szemben. Kiindulva nagyon sok egyéb vintage hangszedő jó hangminőségével, az újabb (akár brand new, akár renew) trendekkel szemben. Saját tapasztalat: a teljes JVC Victor palettát hallottam, L-1000, MC-10 és X-1II pedig volt.

http://translate.google.com/translate?h ... ridge.html

H.Nakatsuka/ Namiki, Zyx, régebben bta kérdezett egy Monster Alpháról - nem emlékszem igazán mi volt a válaszom. Utána kellene néznem, de azt se tudom, volt e egyáltalán maradandó élményem bármelyik Monster -el, illetve van e bármilyen releváns anyagom, amire lehet adni. Passzolom. Amit ismerek Nakatsuka korábbi munkáiból az az Accuphase AC-2.

Hana-t nem ismerem.

Matsudaira.  A Tokyo Sound Co.-nál kezdett. Sugano mellet tanult, később dolgozott is vele. Tervezett a Luxman-nak, majd Atatsushi Muira-val (aki a Luxman elhagyása után alapította meg az Air Tight-it) való kapcsolata miatt nem volt "csoda", hogy az Air Tight-nak is bedolgozott. (PC-1 és Supreme).  
De tervezett az Audio Technica-nak és a Technics-nek is, dolgozott az Entré-nek, a Supex-nek, az Audiocraft-nak (Ultracraft), a Miyabi –nak. Végül a My Sonic Lab néven vitte tovább (főleg) az  Audiocraft AC-3 hangszedőjében rejlő potenciált.

Mit lehet ajánlani a MSL előtti időkből?

Entré-1
Audiocraft AC-3
Supex SDX-1000, Supex SM-100mk2
Technics EPC-P100cmk4, Technics EPC-205Cmk4

2 érdekes konstrukció, amit számításba lehet venni:

1)      Coreless straight-flux konstrukció; tulajdonképpen átmenet az MM, MI és MC között: Astatic MF100/200/300, Mitachi Onkyo Seisakusho Glanz MFG-5/6/7 és integrált headshelles G5, G6, G7, Fidelity Research MC201

Ezt a megoldást újították fel egy új mozgó mágneses (MM) hangszedő családban, amelyeknek nincs semmilyen átjárható magja a tekercseken belül; hasonló alapelv, mint a lég-magos mozgó tekercses hangszedők (drága, csak érdekesség):

http://topwing.jp/BlueDragon-en.html

http://topwing.jp/RedSparrow-en.html

(egyéb lég-magos MC hangszedők: Denon DL-S1, Jan Allearts MC2, Fidelity Research FR-7f, FR-7fz, JVC MC-L1000, Sony Soundtec XL88/XL-MC9, Nagaoka / Jeweltone JT-RII/III, Highphonic MC-D15, Ortofon MC-3000, Yamaha MC-1000, Satin M-21P)

2)      Strain Gauge & Electret: Panasonic Strain Gauge EPC 450 vagy 451, Toshiba Electret C 400, Stax CP-Y Electret, Sao Win Labs „The Strain Gauge”, Micro Acoustic 630/830, Soundsmith (drága, csak érdekesség) 

És még mások, csak felsorolásszerűen pl. Pioneer, Stanton, Garrott, Grado, Spectral, Signet.  De egyenlőre ennyi.
...
http://www.regonaudio.com/Stanton881Aud ... TML70.html
>
Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, lyra, simaudio, lamm, jbl k2, nakamichi, levinson, dcs, furman, progressive audio, analysis plus, kimber, refine audio

„Audio is filled with dangerous amateurs”
Tim de Paravicini & David Smith

Indy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1690

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: Indy »

Én kifejezetten örülök hogy NJ strike back, es egy fokkal még nekem is értelmezhetőbb formátumban is fogalmaz.
Tehát plusz egy hogy menjen a vitaest tovább, nem kell elriadni a buligyilkos fórumqrváktól.

Én is szívesen olvastam volna vintage hangszedőkről. 
Indulj el egy úton, én is egy másikon...

aeternum
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 174

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: aeternum »

Én kifejezetten örülök hogy NJ strike back, es egy fokkal még nekem is értelmezhetőbb formátumban is fogalmaz.
Tehát plusz egy hogy menjen a vitaest tovább, nem kell elriadni a buligyilkos fórumqrváktól.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű.

Bohumil Hrabal

pärt
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 5572

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: pärt »

Igazad van...
DD/szíj csörte okán bekövetkezett lincseltetésedből fakadó keserűség miatt ne futamodj meg.
 A felsorolt típusok rajongói, kiábrándultjai, utálói megtehetik ellenkező észrevételeiket. A Colibri szárnycsapásai sem támasztottak vihart, csak egészséges szelecskét. Ha minden téma "meleg pite", akkor legfeljebb motorokról lehet vitatkozni. Illetve az is elég megosztó...

Szerintem, hirdetések kapcsán sokan kacérkodtunk már egy-egy ilyen egzotikummal, vérmes elvárásokkal, de kevés ismerettel-még kevesebb tapasztalattal. Többségük kapcsán a bármi infó többszöröse annak, aminek birtokában lehetünk.

gyuszmo
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 871

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: gyuszmo »

Ami azt illeti, alfaati témája engem is érdekel, szívesen olvasnám a tapasztalatokat. Csak azért nehogy ne írjunk már ide, mert valaki egy hosszú leírás után ideböffent egy sorban valami provokálót, vagy ellentétes véleményt, vagy akármit. Úgyhogy hajrá, kell ez ide...
"Az orgona egy könnyű hangszer: a megfelelő billentyűt a megfelelő időben kell lenyomni,és a hangszer magától játszik." /Bach/

theo
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: theo »

Igazad van...Na ne öljétek meg a bulit :-)Szerintem nagyon kulturált és hasznos vita (eszmecsere) zajlott a Colibri ügyben pro és kontra.
Úgyhogy hajrá jöhet a következő ;-)
Ha esetleg valaki félre értené ez teljesen komolyan gondoltam.

alfaati

MM és MC pickup-ok

Kell ez ide?
>

Igazad van...

NJ_
V.I.P.
V.I.P.

MM és MC pickup-ok

Nos ha már itt van NJ, engem sokkal jobban erdekelnének a valóban hangszedohoz kapcsolódó gondoltai. Leírhatná a gondolatait pár olyan hangszedovel kapcsolatban amikkel szerintem neki volt dolga engem pedig érdekelnek már régóta.  Mert ahogy ez itt ezen a fórumon lenni szokott a kolibri téma elvitt mindenkit másfelé. Segítek nektek elengedni a kolibri témát  .

NJ! Engem a vintage csúcs illetve kozép kategoriás Japán hangszedok érdekelnek illetve lettem rabjuk mondhatom. Azt megtudnád-e mondani, hogy mondjuk Satoshi Kanno azzal, hogy nem vihette magával a VICTOR L-1000ben általa "feltalált" direct-coupled tervet a Phasemation-hoz, a Victor Laboratory 1000-nek mint vintage csúcs kategoriásnak (ezzel az elonnyel?) fej-fej mellett a Phasemation PP-1000-essel ideális kornyezetben van-e esélye? Változott-e annyit a technica, hogy az oriási árkulonbség estleg mérv adó legyen. Ugye a Victor olyan 1000 Dollár újszeru állapotban a Phase inkább 4000 Dollár.

Aztán, Nakatsuka korábbi munkáit melyeket más márkanevek égisze alatt tervezett a "golden age" hajnalán mondjuk egy Monster Alpha Genesis 1000, Sigma Genesis 2000 vagy annak az MK2 változata hova tennéd mai viszonylatban? Kérdezem ezt azért mert sok új alsó-kozép kategóriás MC hangszedo ami mostanság jon ki piacra sokkal szerényebb (nem exotikus) tuszárakkal vannak megépítve, és tobbe kerulnek mint a vintage csúcs kategóriás exotikus darabok. Pl.: itt van a belépo szintu HANA MC ami £400ért sima alu tuszárral jon ki míg ha az ember turelmesen kivár akkor £200-300 korul kifoghat vintage nagy vadakat is amik tobb exotikus megoldást felvonultatnak... Nem ritka N.O.S. ezek kozott (new old stock)!

Aztán, Matsudaira vintage "munkáiból" miket ajánlanál amik úgymond nem híresultek el, így áruk nem szokott a magasba? Merthogy a My Sonic Lab MC hangszedoket nem mindenki engedheti meg magának.

Thoughts?

Túlzottan komolyan vettem. Sportolói vér...

Any? Röviden vagy hosszan? A Colibri is rázós téma volt, háát még az MM, MI, strain gauge, stb., coreless straight-flux dizájn...

Kell ez ide?
>
Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, lyra, simaudio, lamm, jbl k2, nakamichi, levinson, dcs, furman, progressive audio, analysis plus, kimber, refine audio

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1326

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Nos ha már itt van NJ, engem sokkal jobban erdekelnének a valóban hangszedohoz kapcsolódó gondoltai. Leírhatná a gondolatait pár olyan hangszedovel kapcsolatban amikkel szerintem neki volt dolga engem pedig érdekelnek már régóta. Mert ahogy ez itt ezen a fórumon lenni szokott a kolibri téma elvitt mindenkit másfelé. Segítek nektek elengedni a kolibri témát .

NJ! Engem a vintage csúcs illetve kozép kategoriás Japán hangszedok érdekelnek illetve lettem rabjuk mondhatom. Azt megtudnád-e mondani, hogy mondjuk Satoshi Kanno azzal, hogy nem vihette magával a VICTOR L-1000ben általa "feltalált" direct-coupled tervet a Phasemation-hoz, a Victor Laboratory 1000-nek mint vintage csúcs kategoriásnak (ezzel az elonnyel?) fej-fej mellett a Phasemation PP-1000-essel ideális kornyezetben van-e esélye? Változott-e annyit a technica, hogy az oriási árkulonbség estleg mérv adó legyen. Ugye a Victor olyan 1000 Dollár újszeru állapotban a Phase inkább 4000 Dollár.

Aztán, Nakatsuka korábbi munkáit melyeket más márkanevek égisze alatt tervezett a "golden age" hajnalán mondjuk egy Monster Alpha Genesis 1000, Sigma Genesis 2000 vagy annak az MK2 változata hova tennéd mai viszonylatban? Kérdezem ezt azért mert sok új alsó-kozép kategóriás MC hangszedo ami mostanság jon ki piacra sokkal szerényebb (nem exotikus) tuszárakkal vannak megépítve, és tobbe kerulnek mint a vintage csúcs kategóriás exotikus darabok. Pl.: itt van a belépo szintu HANA MC ami £400ért sima alu tuszárral jon ki míg ha az ember turelmesen kivár akkor £200-300 korul kifoghat vintage nagy vadakat is amik tobb exotikus megoldást felvonultatnak... Nem ritka N.O.S. ezek kozott (new old stock)!

Aztán, Matsudaira vintage "munkáiból" miket ajánlanál amik úgymond nem híresultek el, így áruk nem szokott a magasba? Merthogy a My Sonic Lab MC hangszedoket nem mindenki engedheti meg magának.

Thoughts?

Attól, hogy egy olcsóbb hangszedő akár boron tűszárat használ meg egzotikus tűt, még nem feltétlenül szól jól. Egy drágább/komolyabb pedig az alu tűszártól még nem lesz rossz hangú!
Pl egy at150 nem lesz csúcshangszedő soha, viszont egy emt tsd azért mindig elismerést fog kiváltani! Sok más dolgon is meg tud bukni a hangminőség.

DHT1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 164
Kapcsolat:

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: DHT1 »

Rosszul látod, ha ezt gondolod rólam. Különösebb magyarázat nélkül. Magyaráztam már eleget.

Oké. Nem akartam személyeskedni (csak nekem egy picit ez jött le)
72audio.com

alfaati

MM és MC pickup-ok

Nos ha már itt van NJ, engem sokkal jobban erdekelnének a valóban hangszedohoz kapcsolódó gondoltai. Leírhatná a gondolatait pár olyan hangszedovel kapcsolatban amikkel szerintem neki volt dolga engem pedig érdekelnek már régóta.  Mert ahogy ez itt ezen a fórumon lenni szokott a kolibri téma elvitt mindenkit másfelé. Segítek nektek elengedni a kolibri témát  .

Thoughts?

NJ_
V.I.P.
V.I.P.

MM és MC pickup-ok

Tizen éve egy ismerősömnél meghallgattam egy EMT 930 lemezjátszót TSD15 hangszedővel, minden eredeti volt nem buherált, volt ott neki egy Lenco L75 is szintén gyári állapotú, szintén TSD15 hangszedővel (addig nem ismertem a Lencot). Meghallgattatta velem mind a két lemezjátszót, én ott akkor nem nagyon tudtam a két lemezjátszó között különbséget tenni. (lehet hogy ma más lenne).

Csak a pontosítás kedvéért, én a 927-re utaltam. Az 1956-os gyártású 930 nem egyenlő az 1951-es kiadású 927-el, felújítatlanul sem. Az 1976-os gyártású direkt hajtású 950-en kívül a többi EMT (a tapasztalatok alapján) már igényli a felújítást.

Ha hiszed ha nem sok jó és drága rendszert hallottam már, de egyiknél sem éreztem hogy többet adna mint ami idehaza van. Persze van jobb a Lenconál de mennyiért is? Erre mondtam hogy mások a preferenciáink. Illetve én a magam részéről nem akarok a mindet tudó hifi guruként tetszelegni.

Elhiszem. "...a Saskia és az EMT 927 már mérföldekre van." Árban. Nem a hangjuk közötti különbséget mértem mérföldekben. Hanem a dollárt. A személyes preferenciákat passzolom.
Rosszul látod, ha ezt gondolod rólam. Különösebb magyarázat nélkül. Magyaráztam már eleget.

A motorokat nem kedvelem, sosem voltam oda értük, viszont három barátom halt meg motor balesetben.

A motorbalesetek,..igen, érzékeny téma. Akik így úgy közel kerültek a motorokhoz, megvannak a veszteségeik. Nekem is.
>

vidor2009
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 406

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: vidor2009 »

Persze egy SME 10 is komolyabb precízebb és stabilabb..

DHT1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Kapcsolat:

MM és MC pickup-ok

Azt pedig én sajnálom, mert a 3012R, mindenféle upgrade, átalakítás és barkács nélkül Referencia hangkar. Ha már belenyúlkálós, akkor nem! A rajta jól "dolgozó" hangszedőket egy (tudatos) paletta mentén soroltam fel, természetesen más karakterek.

Ha a dörzshajtásúak hangkarakterét tekinted etalonnak akkor nehéz dolgod is van, mert egy nagyon köröltekintően és sikeresen átalakított és felújított Garrard 401 -en, és talán egy Thorens td 124 mk2 kívül nincs is más a Lenco kategóriájában, mert a Saskia és az EMT 927 már mérföldekre van.
>

Tizen éve egy ismerősömnél meghallgattam egy EMT 930 lemezjátszót TSD15 hangszedővel, minden eredeti volt nem buherált, volt ott neki egy Lenco L75 is szintén gyári állapotú, szintén TSD15 hangszedővel (addig nem ismertem a Lencot). Meghallgattatta velem mind a két lemezjátszót, én ott akkor nem nagyon tudtam a két lemezjátszó között különbséget tenni. (lehet hogy ma más lenne) . Ha hiszed ha nem sok jó és drága rendszert hallottam már, de egyiknél sem éreztem hogy többet adna mint ami idehaza van . Persze van jobb a Lenconál de mennyiért is? Erre mondtam hogy mások a preferenciáink. Illetve én a magam részéről nem akarok a mindet tudó hifi guruként tetszelegni.

A motorokat nem kedvelem, sosem voltam oda értük, viszont három barátom halt meg motor balesetben.
72audio.com

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2787

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: supravox »

Nem emlékszem, volt-e Marcinak XV-1s hangszedője, de XV-1t biztosan, és ezzel készült a felvétel, miután ezt megvásároltam tőle. (Csak zárójelben említem, hogy miután megvettem a Merging Hapit, a Micro Seiki analóg láncával is készítettünk nála a legjobb lemezeiről lp digitalizálást.)
Ami a futóművet és a hangkart illeti, természetesen szó nincs leminősítésről, csak jeleztem, hogy a Kuzma nem mindenkinek a kedvence. Részemről éppen ellenkezőleg, a részleteket is ismerve mondhatom, hogy egy nagyon kitalált, jól kezelhető, precízen beállítható, stabil szerkezet. Hogy a hangja hol áll az abszolút rangsorban (ha van ilyen egyáltalán), azt nem tudom, mert ehhez ismerni kéne a többit. Nekem mindenképpen referencia szintű, nem hiszem, hogy valaha is próbálkoznom kéne mással.

Persze egy SME 10 is komolyabb precízebb és stabilabb..
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, JBL 4349
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

NJ_
V.I.P.
V.I.P.

MM és MC pickup-ok

Jó látni a "preciziós" munkát.Érdemes kinagyítani.

https://www.audiogon.com/listings/cartr ... id=1&pid=1

Most mit finnyáskodol csak 9000 dodo 
Most hagyjuk, hogy a képen látható Colibri gányolt vagy nem... Mondok mást:

Jó látni a precíziós munkát! Érdemes kinagyítani!

(Elnagyolt CNC megmukálás, utókezelés nélkül, heterogén aluminium tömbből vágva, sorjázatlan élek, fénytelen, piszkos titán csavarok, durva, csiszolatlan utángyártott üvegszálas idom (burkolt) garnitúra, kényelmetlen habszivacs ülés, itt-ott karbon fóliával összeragasztgatva.. a kipufogórendszer is piszkos szürke titánium, itt-ott elszíneződve, "megégve", durva heggesztési varratokkal, kezeletlenül, a dobon is, a csöveken, és a leömlőn is. Sehol semmi szépen csillogó (nehéz, masszív) roszdamentes acél, polírozva.. Se fényes és csillogó lámpák, se indexek, se gyönyörűen lakkozott festés és egyéb felületek, sehol egy "rendszámtábla" vagy "csomagtartó" ...mint...

...mint az utolsó képen, kontrasztként! Ugyanaz a motor márka és típus van a képeken!

Kérdés: Te melyiket választanád? Hagyjuk a süketelést, hogy nem motorozol, szimpla kérdés...elédtolják őket, melyiket választod??

(Légy szíves azzal se gyere, hogy, hogyan lehet látvány alapján minősíteni egy motort, Te is belöktél egy képet, hogy "precíziós munka, és érdemes kinagyítani"!)
>

hifis
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 364

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: hifis »

Nem ismételgetnek, ha érdekel, és akit érdekel az 515. oldal környékén olvasható miről beszélgettünk Marci bácsi Micro Seiki MA505S hangkaron használható Dyna XV-1s hangszedővel kapcsolatban feltett kérdéséből kiindulva. 
Nem emlékszem, volt-e Marcinak XV-1s hangszedője, de XV-1t biztosan, és ezzel készült a felvétel, miután ezt megvásároltam tőle. (Csak zárójelben említem, hogy miután megvettem a Merging Hapit, a Micro Seiki analóg láncával is készítettünk nála a legjobb lemezeiről lp digitalizálást.)
Ami a futóművet és a hangkart illeti, természetesen szó nincs leminősítésről, csak jeleztem, hogy a Kuzma nem mindenkinek a kedvence. Részemről éppen ellenkezőleg, a részleteket is ismerve mondhatom, hogy egy nagyon kitalált, jól kezelhető, precízen beállítható, stabil szerkezet. Hogy a hangja hol áll az abszolút rangsorban (ha van ilyen egyáltalán), azt nem tudom, mert ehhez ismerni kéne a többit. Nekem mindenképpen referencia szintű, nem hiszem, hogy valaha is próbálkoznom kéne mással.

NJ_
V.I.P.
V.I.P.

MM és MC pickup-ok

Sajnálom de az általad említett SME kar nem tudott meggyőzni. A Denon DL-s1 finom kis darab, a Neumann hangszedő már nem az én világom annak élvezetét másnak hagyom meg . Ill. az ortofonokal is így vagyok.
A Lencót valóban nagyon szeretem, rendkívül zenei stabíl futómű, próbáltam már leváltani de egyenlőre értelmes áron nem látok alternatívát.

Azt pedig én sajnálom, mert a 3012R, mindenféle upgrade, átalakítás és barkács nélkül Referencia hangkar. Ha már belenyúlkálós, akkor nem! A rajta jól "dolgozó" hangszedőket egy (tudatos) paletta mentén soroltam fel, természetesen más karakterek.

Ha a dörzshajtásúak hangkarakterét tekinted etalonnak akkor nehéz dolgod is van, mert egy nagyon köröltekintően és sikeresen átalakított és felújított Garrard 401 -en, és talán egy Thorens td 124 mk2 kívül nincs is más a Lenco kategóriájában, mert a Saskia és az EMT 927 már mérföldekre van.
>

NJ_
V.I.P.
V.I.P.

MM és MC pickup-ok

Egy átlagosnál drágább, de technikailag nem mindenki által preferált futómű és hangkar, (Kuzma Stabi XL DC, 4point 14"), a hangszedő az általad említett Dynavector DRT XV1-t, a fono pedig egy AVID Pulsare II. A felvevő egy Merging Hapi interfész a dsd-s A/D kártyával, a szoftver a Pyramix, szintén ettől a cégtől.
Nekem tetszik a hifim hangja , ezért rosszat nem tudok mondani, de azért az LP még mindig egy picit szerethetőbb, még ilyen felbontású felvételek esetén is.

Bátorság lenne egy XL DC és 4-point párost pár szóban (le)minősíteni, én azt mondom, Magyarországi viszonyok között mindenképpen, magas kategóriájú analóg fronttal rendelkezel. Bővebben elemezgetve persze meg lehet találni azt a nem mindenki által preferált területet, területeket, de az és most nem ide tartozik.

Egyébként mi már beszélgettünk erről annak idején, csak akkor még nem ez a futóműved volt hanem egy egyedi magyar gyártmány, a hangkar 4-point lett volna (11"), mert arra utalt az akkori kérdésed, a hangszedő vonatkozás pedig Dyna volt ugyan, de nem a (t) prefixes XV-1, hanem a standard (XV-1) vagy az XV-1(s) .
Fejlődtél..!

Nem ismételgetnek, ha érdekel, és akit érdekel az 515. oldal környékén olvasható miről beszélgettünk Marci bácsi Micro Seiki MA505S hangkaron használható Dyna XV-1s hangszedővel kapcsolatban feltett kérdéséből kiindulva. 

Mindenképpen meg fogom hallgatni a felvételt, a Dynavector miatt pláne, az XV-1 volt évekig a referencia hangszedőm, nagyon jól ismerem minden rezdülését, kínját és varázsát, és kíváncsi leszek, hogy az általam annak idején adott tanácshoz képest - miszerint nem ajánlottam a 4-point 11"-est hozzá - milyen karakterrel fog megszólalni. Tudom, ez a 14"-es verzió, így még érdekesebb lesz a dolog, mert azt még nem hallottam.
>

DHT1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Kapcsolat:

MM és MC pickup-ok

Most mit finnyáskodol csak 9000 dodo 
72audio.com

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 831

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: arzachel »

Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

DHT1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Kapcsolat:

MM és MC pickup-ok

Elképzeltem. Nem esett nehezemre..

Mindazonáltal, természetesen tudom, milyen könnyű és szerethető lehet az élet egy jól felkészített Garrard 301/401 vagy Lenco dörzshajtásúval, amilyen momentán neked van, rajta pl. egy SME 3012R hangkarral, azon pedig egy Ortofon SPU 95/85 Anniv., vagy egy Denon DL-S1, akár egy Neumann DST-62 hangszedővel...

Amiről én írtam, az egy létező másik perspektíva annak hátrányával, problémáival és nyűgével, de minden hozadékával, pozitívumaival és előnyével is.
>

Sajnálom de az általad említett SME kar nem tudott meggyőzni. A Denon DL-s1 finom kis darab, a Neumann hangszedő már nem az én világom annak élvezetét másnak hagyom meg . Ill. az ortofonokal is így vagyok.
A Lencót valóban nagyon szeretem, rendkívül zenei stabíl futómű, próbáltam már leváltani de egyenlőre értelmes áron nem látok alternatívát.
72audio.com

hifis
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 364

MM és MC pickup-ok

Hozzászólás Szerző: hifis »

Sajnos nem indítja közvetlenül - nálam, - letölteni pedig most nem tudok 2,8GB-ot, ezért légy szíves pár mondatban, mivel készült, hogyan, és mi a konklúziód? Köszönöm.
>

Egy átlagosnál drágább, de technikailag nem mindenki által preferált futómű és hangkar, (Kuzma Stabi XL DC, 4point 14"), a hangszedő az általad említett Dynavector DRT XV1-t, a fono pedig egy AVID Pulsare II. A felvevő egy Merging Hapi interfész a dsd-s A/D kártyával, a szoftver a Pyramix, szintén ettől a cégtől.
Nekem tetszik a hifim hangja , ezért rosszat nem tudok mondani, de azért az LP még mindig egy picit szerethetőbb, még ilyen felbontású felvételek esetén is.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”