Néha elgondolkodtat, hogy egyesek engem baszo.....tnak rendszeresen a túl sok "tartalmatlan" írogatásért...

Néha elgondolkodtat, hogy egyesek engem baszo.....tnak rendszeresen a túl sok "tartalmatlan" írogatásért...
Érted Rock60?istvan01 írta: ↑2025.01.02., csüt. 16:26alább leírtam. Ha abból nem látod, érted, akkor ??
Talán így:
Egy zárt áramvezető kör, ahol egy ponton elágazik, majd később, távolabb ismét összezárnak a vezetők. Minél nagyobb a körbezárt hurok területe, minél kisebb a kör impedanciája, annál erősebb a hurok környezeti villamos zajjal szembeni vételi/antenna képessége. Ennek a zajnak a forrása 90%-ban a környezetből érkező 50-100Hz RFI sugárzása. Ebben a készülékek és kábelek együttes hatása jelenik meg forrásként.
A gyakorlatban legtöbbször a hálózati kábelekkel összefüggő PE/árnyékolás/GND potenciálú vezetőkön jelenik meg ennek hatása.
Igazán nincs mit! Egyszerű vagyok mint egy faék, de ez egyáltalán nem zavar....Rock60 írta: ↑2025.01.01., szer. 21:22Köszi Laci, szerintem kicsit leegyszerűsítve látod a dolgokat...gomolalaci írta: ↑2025.01.01., szer. 20:58
Akkor lehet egymás mellett. Hagyjuk már a meséket! Andersen meghalt....
Csak a vékony kábel a jó kábel, a tápszűrő az csak rossz lehet, a tápkábeleknek semmi hatásuk nincsen egymásra és a globális felmelegedés is csak smafu...
Azért érdekelne még Amatőr61, és más véleménye is...
Köszi.![]()
Bocs, hogy beleszámoztam.istvan01 írta: ↑2025.01.02., csüt. 14:10….
1.
Ha eddig ez a fajta búgás nem volt, akkor ott valami sérült. ….
2.
…..
Az áramhurok maci egy-egy készülékben nem szokott megjelenni akkor, ha ahhoz más készülék kis-nagy jel szinten nem kapcsolódik. Felderítéshez egyenként kell kiiktatni a készülékeket, majd vissza dugni…..
3.
…..
Az sem teljesen kizárt, a lakás villamos hálózatában a nulla vezető feszültsége megemelkedett, és ezt az emelt feszültségű nullát valamelyik készüléked nem szereti. A nulla feszültség emelkedése lehet egy gyenge kötés/kontakt a nulla ágon valahol. Ennél durvább, ha nulla szakadás van a háromfázisú bejövő hálózatban, ami viszont fázis aszimmetriát okoz, egyik fázis magas lesz, másik alacsony. Ezt tovább rontja ha az épület nullázójára felmenő földelő szonda gyatra.
alább leírtam. Ha abból nem látod, érted, akkor ??
Ezt távgyógyítani nem lehet. Ötletbörze, hogy mi lehet? Az is táv okoskodás.ANDS írta: ↑2025.01.02., csüt. 00:48
Nálam kb. egy éve nem volt búgás. Egy darab ösvény van, a végén az elosztó csillagpontban kötve. Egy kikapcsolást követő újbóli bekapcsolás után elkezdett zúgni, és nem találom a hiba okát.
Próbáltam másik konnektorral, másik elosztóval, de nem találom a hibát. Néha eltűnik, de az elosztó másik végét, ha kihúzom a konnektorból, majd visszadugom, elkezd újra búgni. Ha az elosztó végét megfordítom 180 fokkal, és úgy dugom be, akkor sokkal halkabb lesz a zúgás, de jól hallható.
Lehet, valahol van egy kh. Földhurok is keletkezhet egyik pillanatról a másikra?
Van jobb ötleted, mint egyesével (egyszerre csak egyet) kicserélni az összes tápkábelt, összekötő kábelt, és ha továbbra sincs meg a hiba, a lánc kompononseit?
A tápösvény és az elosztó jelen esetben 2,5mm2-es tömör rézvezetékkel készült. A kicserélt hoszabbító és elosztó egyszerű bolti, olcsó darabok.
Nálam kb. egy éve nem volt búgás. Egy darab ösvény van, a végén az elosztó csillagpontban kötve. Egy kikapcsolást követő újbóli bekapcsolás után elkezdett zúgni, és nem találom a hiba okát.istvan01 írta: ↑2024.12.31., kedd 12:24
...Azonban van egy kockázati eleme a csillagpont ennyire távolra építésének. Abban az esetben, ha hifi készülékek valahol mégis csak képeznek áramhurkot, PE vezeték/árnyékolás/jel GND többszörös galvanikus záródással, akkor a hurok/hurkok eredő körbe zárt területét a hosszúra épített ösvénykábelek növelik, ezzel a hurok/hurkok zaj vételi/generálási szintjét.
Tehát a párhuzamos ösvényekkel fokozottan kerülni kell a hurkok kialakulását. Amit így elmondva könnyűnek látszik, de gyakorlatban sokszor nagyon nehéz lokalizálni.
Másik csillagpont szempont amit ajánlott jól kezelni az, hogy a csillagpont input és egyvezetékes közös ágon a vezetőt alacsony impedanciásra kell választani. Ezzel csökkentve a közös ágon folyó több féle fogyasztó áramai egymással interferenciája szintjét. Itt erős hátrányban vannak a vékony vezető hívők, mert egy relatíve nagy ellenállású/impedanciájú vezetéken sokkal erősebb lesz ez az interferencia, zajhatás.
Köszi Laci, szerintem kicsit leegyszerűsítve látod a dolgokat...gomolalaci írta: ↑2025.01.01., szer. 20:58
Köszi...
Nem ezt írta. Persze, lehet úgy is értelmezni, de nem biztos, hogy úgy értette.
István01 meg ezt írta:
Számomra ez azt jelenti, hogy az olcsóbb tápszűrők (80.000-150.000.- Ft közöttiek) "kidobott pénz", ezért jobb ebből az erdőjárásból kimaradni.istvan01 írta: ↑2024.12.30., hétf. 13:01Vegyük egyszer és mindenkorra tudomásul, a hálózat áram akármilyen szűrő, kondicionáló, regeneráló eszköz viselkedése, hangzás minőség hatása az alábbi alapvető környezet tulajdonságoktól függ, jobban mint a legtöbb hifikomponens.
.....
Nem létezik olyan szűrő, kondicionáló, semmilyen áron sem, ami az előbb felsoroltak szerin mindenütt pozitív hangzás javítást okoz. Ezért is van nagyon sok olyan verdikt, hogy nélküle jobb. ...
Az igaz... Mennyi a nem közel ? 5 cm?
Rock60 írta: ↑2024.12.31., kedd 16:44Ha ezt István01, vagy valaki más, aki érti le tudná nekem fordítani magyarról magyarra, nagyon hálás lennék.istvan01 írta: ↑2024.12.31., kedd 12:24Azonban van egy kockázati eleme a csillagpont ennyire távolra építésének. Abban az esetben, ha hifi készülékek valahol mégis csak képeznek áramhurkot, PE vezeték/árnyékolás/jel GND többszörös galvanikus záródással, akkor a hurok/hurkok eredő körbe zárt területét a hosszúra épített ösvénykábelek növelik, ezzel a hurok/hurkok zaj vételi/generálási szintjét.
Tehát a párhuzamos ösvényekkel fokozottan kerülni kell a hurkok kialakulását. Amit így elmondva könnyűnek látszik, de gyakorlatban sokszor nagyon nehéz lokalizálni.
Másik csillagpont szempont amit ajánlott jól kezelni az, hogy a csillagpont input és egyvezetékes közös ágon a vezetőt alacsony impedanciásra kell választani. Ezzel csökkentve a közös ágon folyó több féle fogyasztó áramai egymással interferenciája szintjét.![]()
A negyedét sem értem, sajnos...
Ha ezt István01, vagy valaki más, aki érti le tudná nekem fordítani magyarról magyarra, nagyon hálás lennék.istvan01 írta: ↑2024.12.31., kedd 12:24Azonban van egy kockázati eleme a csillagpont ennyire távolra építésének. Abban az esetben, ha hifi készülékek valahol mégis csak képeznek áramhurkot, PE vezeték/árnyékolás/jel GND többszörös galvanikus záródással, akkor a hurok/hurkok eredő körbe zárt területét a hosszúra épített ösvénykábelek növelik, ezzel a hurok/hurkok zaj vételi/generálási szintjét.
Másik csillagpont szempont amit ajánlott jól kezelni az, hogy a csillagpont input és egyvezetékes közös ágon a vezetőt alacsony impedanciásra kell választani. Ezzel csökkentve a közös ágon folyó több féle fogyasztó áramai egymással interferenciája szintjét.
Őszintén meglep, hogy mint elismert szaktekintélyt, érdekel az efféle radikális véleményalkotás motivációja.kaef2 írta: ↑2024.12.31., kedd 14:52Azért érdekelt, hogy minek köszönhető a kategorikus elutasító vélemény, hogy kontextust, és értelmezhetőséget próbáljak meg adni az állításnak.ANDS írta: ↑2024.12.31., kedd 13:59Igen, ebben teljesen igazad van. Ez nem változtat azon, hogy ez a fórum ilyen, a fórumozók véleményt cserélnek egymással. Sokan leírunk sokmindent.
Ha neki az a véleménye, akkor ő úgy gondolja, hogy neki van igaza, és ehhez joga van. Szerinted meg Neked van igazad. Akik olvassák a fórumot, azok meg valóban elgondolkodhatnak, kinek van igaza…
Ezért jutunk el nagyon sokan arra a következtetésre, hogy személyesen kell meghallgatni, és nem mások véleménye alapján dönteni.
Az egyetértés meg elég ritka madár errefelé. Lassan 15 éve olvasgatok itt a fórumon, nem az első alkalom, hogy különböznek a vélemények.
(Számomra) az, hogy minden tápszűrő szar, nem értékelhető vélemény, ezért a szólásszabadság és műszaki érdeklődés jegyében bátorkodtam érdeklődni az állítás háttere felől.
Azon csodálkozom leginkább, hogy ezt rajtam kívűl más nem kérdezte meg.
ANDS írta: ↑2024.12.31., kedd 13:59Igen, ebben teljesen igazad van. Ez nem változtat azon, hogy ez a fórum ilyen, a fórumozók véleményt cserélnek egymással. Sokan leírunk sokmindent.
Ha neki az a véleménye, akkor ő úgy gondolja, hogy neki van igaza, és ehhez joga van. Szerinted meg Neked van igazad. Akik olvassák a fórumot, azok meg valóban elgondolkodhatnak, kinek van igaza…
Ezért jutunk el nagyon sokan arra a következtetésre, hogy személyesen kell meghallgatni, és nem mások véleménye alapján dönteni.
Az egyetértés meg elég ritka madár errefelé. Lassan 15 éve olvasgatok itt a fórumon, nem az első alkalom, hogy különböznek a vélemények.
Ne feledd, hogy a Te véleményedet ugyanúgy az interneten olvassák és akár be is másolják. (ettől még lehet az valid éppúgy, mint másé)
Nálam, ahogy lejjebb is írtam, kb. 1 éve lakik velem együtt egy Niagara.Töki írta: ↑2024.12.31., kedd 08:53….
A Puritan Audio mellett még egy ilyet is bepróbálnék: https://streamaudio.hu/keces-audio-iqrp ... levalaszto
Továbbá Vibex Granada/Alhambra, AQ Niagara 3000
90%-ra tenném, hogy ezek bármelyike bent maradna, mint sem - tanyától az ipartelepig![]()
Miért lenne ez felesleges, vagy elvetemült ötlet?istvan01 írta: ↑2024.12.31., kedd 12:24Aki bírja 5-8 vagy még több párhuzamos ösvénnyel, az ösvény elején hifi minőségű biztikkel, ösvény dróttal/kábellel, tegye.Rock60 írta: ↑2024.12.31., kedd 12:03
Ha jól értem, a csillagpontos kötésnek lennének elvi előnyei, amennyiben a gyakorlatban " a csillag utáni szeparált szakasz " hossza érdemben összevethető hosszúságú lenne a közös szakasszal.
Mivel macerás lenne minden készülék szeparált kábelét Paksig vezetnigordiuszi csomó átvágása lenne e tekintetben az a korábban is elképzelt megvalósítás, hogy minden készülék külön ösvényt kap - hosszú szeparált szakasz - és a biztosíték táblánál kerülnek összekötésre, ott a csillagpont. / Közös biztosíték, vagy egyesével dedikált, az még kérdés lehet./
Ezáltal a csillagpontos, és tunerman megszakítás nélküli kötési elve is maradéktalanul megvalósul.![]()
Azonban van egy kockázati eleme a csillagpont ennyire távolra építésének. Abban az esetben, ha hifi készülékek valahol mégis csak képeznek áramhurkot, PE vezeték/árnyékolás/jel GND többszörös galvanikus záródással, akkor a hurok/hurkok eredő körbe zárt területét a hosszúra épített ösvénykábelek növelik, ezzel a hurok/hurkok zaj vételi/generálási szintjét.
Másik csillagpont szempont amit ajánlott jól kezelni az, hogy a csillagpont input és egyvezetékes közös ágon a vezetőt alacsony impedanciásra kell választani. Ezzel csökkentve a közös ágon folyó több féle fogyasztó áramai egymással interferenciája szintjét. Itt erős hátrányban vannak a vékony vezető hívők, mert egy relatíve nagy ellenállású/impedanciájú vezetéken sokkal erősebb lesz ez az interferencia, zajhatás.
Igen, ebben teljesen igazad van. Ez nem változtat azon, hogy ez a fórum ilyen, a fórumozók véleményt cserélnek egymással. Sokan leírunk sokmindent.