Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Cd játszók
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5162
Re: Cd játszók
Az emberi agy működése részben digitális, részben analóg, aki nem hiszi, járjon utána...
Semmit nem "hoznak létre digitális jelekből"... hacsak nem a digitális szintikre utaltál!
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Ezt én inkább úgy fogalmaznám, hogy ...amit digitális jelekből létrehoznak...
Hogyan is értelmezendő ez a magvas gondolat egy CD-futómű, vagy akár erősítő vonatkozásában?

Gyula
- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2787
Röviden - elektronikus.És milyen a nem természetes?

Hosszabban - amit elektromos jelekből létrehoznak, annak nincs "természetes hangzáshűsége", mivel a létrejött mesterséges hangoknak nincs a való világban megtalálható "eredetije"...

TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5162
Természetes hangzáshűség?
(sampinyon gomba?)
És milyen a nem természetes?
Annyiban igaz a felvetés, hogy az olvasási teszt nem elegendő a cd futóművek hangminőség megítéléséhez, a kimeneti digitális jel paraméterei legalább annyira fontosak. Kimeneti formátum, impedancia, spdif jelalak, jitter.
És nagyon nem mindegy, hogy milyen dacot kötünk utána.
És az erősítők hangzásminőségét alapvetően meghatározó méréstechnika is rendelkezésre áll, csak nem használják, nincs szabványostva, így könnyebb a zavarosban halászni...

És milyen a nem természetes?

Annyiban igaz a felvetés, hogy az olvasási teszt nem elegendő a cd futóművek hangminőség megítéléséhez, a kimeneti digitális jel paraméterei legalább annyira fontosak. Kimeneti formátum, impedancia, spdif jelalak, jitter.
És nagyon nem mindegy, hogy milyen dacot kötünk utána.
És az erősítők hangzásminőségét alapvetően meghatározó méréstechnika is rendelkezésre áll, csak nem használják, nincs szabványostva, így könnyebb a zavarosban halászni...
- tunerman
- V.I.P.
A mérések elvégzését köszönjükRobici írta: ↑2020.10.29., csüt. 21:37Írtam egy cikket a futóművek teszteléséről és az általam tesztelt három eredményeiről, akit esetleg érdekel:
http://www.egalizer.hu/hifi/hangtechnika/futomuvek.htm

A mérések alapján azután rangsort készítünk - ami persze lehetséges itt is, meg ott is, csak sajnos a természetes hangzáshűség kedvelőinek ez semmilyen támpontot nem jelent.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
Szerintem meg igen. :-)
Ez érdekes gondolatmenet de szerintem nem ez a helyzet. Mint ahogy a cikkben is szerepel, a CIRC kódolás elméletben 2,4 mm dropoutig lehetővé teszi az eredeti jel pontos helyreállítását. A Stereophile tesztjein sok nagyon drága lejátszó sokkal hamarább elbukott. Ha egy készüléknek gyenge a hibatűrése az számomra nem audiofil hanem hibás de hát nyilván eléggé eltérően gondolkodunk ebben.
Ez a cikk nem a szubjektív értékelésről szól. Az, hogy én mit hogyan hallok nem hiszem hogy túl érdekes lenne mint ahogy engem se érdekel hogy számomra ismeretlen emberek ismeretlen rendszereket szubjektíven hogyan értékelnek. Van épp elég szubjektív leírás a neten, nem hiszem hogy azokat fölöslegesen szaporítani kéne.
Ha a hangminőséget az eredeti felvétel minél pontosabb visszaadásaként értelmezzük, akkor igen, egyenes arányban áll a pontos beolvasással. Ha máshogy, akkor nem feltétlenül.
Egyébként a Heed-et én képtelen voltam megkülönböztetni ugyanannak a felvételnek begrabbelt és számítógépről FLAC-ban lejátszott változatától (ugyanazzal a DAC-kal természetesen). A Sony esetén nem ez a helyzet, van olyan felvétel aminél vakteszten is bármikor meg tudnám mondani mikor szól a Sony és mikor nem. Ez érdekes kérdéseket vet fel de ezzel kapcsolatban egyelőre túl sok a kérdés bennem ahhoz hogy többet tudnék mondani. A Yamaha nem az enyém, azt csak egy hifis kollégám hozta és nem sokat próbálgattuk, engem csak a tesztje érdekelt.
Hát én őszintén kívánom hogy jobb legyen számodra a recap után.marconi írta: ↑2020.10.29., csüt. 22:49Amikor összehasonlítottam a Philips cdm0 és cdm1 mechanikákat ugyan olyan 304-es házban, volt egy cd amin a cdm0 hibázott pattogott kicsit, a cdm1 pedig nem, hibátlanul olvasta. Viszont hangra egyértelműen mégis a cdm0 a jobb, élőbb, frissebb zeneibb hangzással, hiába esetleg nem mindig olvas olyan pontosan vagy gyengébb a hibajavítása. Legalábbis az a példány amivel a meghallgatást eszközöltem. Persze a kiolvasás pontossága lehet teljesen helyreáll a recap után, majd kiderül.
Szerintem ez nem futómű teszt, mert az a hangról, az egyes készülékek hangjáról szólna, mert hallgatót az érdekli. Ez hiba tűrés teszt. Egyébként én úgy tudom - lehet, hogy rosszul - az igazán audiofil lejátszók nem éppen a nagy hibatűrésükről híresek, mert az interpoláció nem helyettesíti a valódi hangot.
És hogy hogyan szólt ez a három futómű, az nem volt érdekes?Robici írta: ↑2020.10.29., csüt. 21:37Írtam egy cikket a futóművek teszteléséről és az általam tesztelt három eredményeiről, akit esetleg érdekel:
Vajon a hibajavítási képesség/pontos olvasás egyenes arányban áll a hangminőséggel? Ez sem derült ki.
Amikor összehasonlítottam a Philips cdm0 és cdm1 mechanikákat ugyan olyan 304-es házban, volt egy cd amin a cdm0 hibázott pattogott kicsit, a cdm1 pedig nem, hibátlanul olvasta. Viszont hangra egyértelműen mégis a cdm0 a jobb, élőbb, frissebb zeneibb hangzással, hiába esetleg nem mindig olvas olyan pontosan vagy gyengébb a hibajavítása. Legalábbis az a példány amivel a meghallgatást eszközöltem. Persze a kiolvasás pontossága lehet teljesen helyreáll a recap után, majd kiderül.
Audiomeca J1,Airtangent2b,SupexSD900SuperII,Krell KSP-7B(Kaisei recap), Philips cd304mkII fullBGrecap, Marantz CDA94 Vfet mod/BG recap), Philips CD100 Demo Vfet mod/BG recap, Townshend Allegri Reference mkII, Tunerman OTL twin servo, vFET srpp, Lowther Acousta (P6M square)
Írtam egy cikket a futóművek teszteléséről és az általam tesztelt három eredményeiről, akit esetleg érdekel:
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3228
Öszinte leszek, ezek a mai középszerű(igen, sajnos csak azok) cd játszók nem fogják húzni 20 évig, ezek, de sok minden más is, ma már nem tartósságról, megbízhatóságról szólnak.Alex_Aston írta: ↑2020.10.29., csüt. 20:21Lehet nem jól irtam.
Most van egy CD67MKII-m, csak a lemezeket nem nagyon olvassa. Ha nem lesz javítható, akkor kellene helyette másik. Gondolom egy 6006-os semmivel sem rosszabb, sőt valamivel talán jobb is lehet hangra. Csak, ha a 6007-es tényleg érezhetően jobb, lehet azt venném, ha úgy adódik, mert hosszú távra tervezek, a mostani cuccok is 20-21 évesek.
Ez a közép szint nekem elég, bár szerintem ez talán a közép szint teteje. Nem hiszem, hogy meghallanám a különbséget, egy jelentősen drágább lejátszó esetén. A fülem sajna romlik, így 42 évesen. Ezt onnan tudom, hogy egy jó kis demo CD-n lévő 20kHz teszt hangot 10 éve penge élesen és ugyanolyan hangosnak hallottam, mint a 16kHz-et, ma viszont már sajnos nem.
Szóval ez a tudás, ami most van, nekem elegendő, ez is eléggé "jól szól" szerintem. Bőven a nagyvilági átlag felett van talán, főleg a mai gagyi MP3 világban...
Azzal semmi baj nincs, ha ilyet szeretnél, talán hangban előrelépést jelent a 67 SE után, de ez csak meghallgatással tudod kideríteni.
A ki mit hall meg, és mit nem, egyáltalán nem a Hertz-eken múlik.
Ilyen "teszt cd"-m, nekem is van, a 20khz-es hangokat már én sem hallom meg, 47 évesen, de a jó hang, jobb hang nem Hertz-eken múlik, ez sokadrendű dolog.
Hidd el, egy jobb hangot meghallanál.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Most van egy CD67MKII-m, csak a lemezeket nem nagyon olvassa. Ha nem lesz javítható, akkor kellene helyette másik. Gondolom egy 6006-os semmivel sem rosszabb, sőt valamivel talán jobb is lehet hangra. Csak, ha a 6007-es tényleg érezhetően jobb, lehet azt venném, ha úgy adódik, mert hosszú távra tervezek, a mostani cuccok is 20-21 évesek.
Ez a közép szint nekem elég, bár szerintem ez talán a közép szint teteje. Nem hiszem, hogy meghallanám a különbséget, egy jelentősen drágább lejátszó esetén. A fülem sajna romlik, így 42 évesen. Ezt onnan tudom, hogy egy jó kis demo CD-n lévő 20kHz teszt hangot 10 éve penge élesen és ugyanolyan hangosnak hallottam, mint a 16kHz-et, ma viszont már sajnos nem.
Szóval ez a tudás, ami most van, nekem elegendő, ez is eléggé "jól szól" szerintem. Bőven a nagyvilági átlag felett van talán, főleg a mai gagyi MP3 világban...
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Értékelés: 3391
Lehet nem jól irtam.
Csak a Marantz! :-D
- zoli73
- V.I.P.
Azt neked kell eldönteni, hogy melyik legyen a befutó. Csak azt nem értem miért van szükséged, több középszerű lejátszóra? Egy jobb nem lenne elég?Alex_Aston írta: ↑2020.10.29., csüt. 19:12Ezeket írják mint újdonság:zoli73 írta: ↑2020.10.29., csüt. 18:52
Ránézésre sem kívülről, sem belülről nem találok különbséget a két készülék között. Erősen marketing(parasztvakítás) szaga van.
Persze, egy szponzolált teszt(szinte csak ilyen van), biztosan kimutatná, hogy az újabb jobb, tehát megéri az árkülönbséget.
A saját véleményem, ha nekem lenne egy régebbi(6006), látva az újat(6007), nem lennék besózva miatta.
- Még jobban válogatott alkatrészek - Kirúgták az előző válogatót, mert nem jól végezte a munkáját? :)
- D/A átalakító más típus, de előző is tudta a 192/24kHz-et. - Valóban hallhatóan jobb az új?
- Még jobb fejhallgató erősítő - Előzőnél is azt írták, milyen jó ez az áramkör, lehet érdemben javítani rajta?
- Egy digitális szűrőről írnak ennél az új modellnél, de nem tudom, mit takar ez pontosan
- Azt írják, 120%-al nőtt a táp kondik mérete - előzőben nem voltak jók? Ez valóban hallható különbséget ad?
Nem kötekedni akarok, csak hangosan gondolkodom. Nem cserélni akarom a meglevő 6006-osomat, csak moswt próbálom javíttatni a régi jól bevált és szeretett CD-67MKII gold modellemet, és ha nem járok sikerrel, vennék valamit helyette, és úgy gondolom, maradok a 6-os szériánál (persze egy 8006-os lenne jó, de az nekem most horror árkategóira lakáscsere előtt állva, asszony el is válna :) ).
És azon gondolkodom, ha úgy adódik, és újabb lejátszót kell vennem, akkor megéri e az ezen a szinten vaskos felárat a 6007-es. Egy szintén Marantz PM68-as erősítővel és Mission 783-asokkal hallhatom a zenéket. Neotech RCA és hangfal (bi - külön réz és ezüst) kábelekkel. Ezen a szinten vajon hallható lenne a különbség, vagy csak placebó? Sőt, egyáltalán a CD67 MKII-höz képet is hallja a különbséget egy földi halandó?
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- Még jobban válogatott alkatrészek - Kirúgták az előző válogatót, mert nem jól végezte a munkáját? :)
- D/A átalakító más típus, de előző is tudta a 192/24kHz-et. - Valóban hallhatóan jobb az új?
- Még jobb fejhallgató erősítő - Előzőnél is azt írták, milyen jó ez az áramkör, lehet érdemben javítani rajta?
- Egy digitális szűrőről írnak ennél az új modellnél, de nem tudom, mit takar ez pontosan
- Azt írják, 120%-al nőtt a táp kondik mérete - előzőben nem voltak jók? Ez valóban hallható különbséget ad?
Nem kötekedni akarok, csak hangosan gondolkodom. Nem cserélni akarom a meglevő 6006-osomat, csak moswt próbálom javíttatni a régi jól bevált és szeretett CD-67MKII gold modellemet, és ha nem járok sikerrel, vennék valamit helyette, és úgy gondolom, maradok a 6-os szériánál (persze egy 8006-os lenne jó, de az nekem most horror árkategóira lakáscsere előtt állva, asszony el is válna :) ).
És azon gondolkodom, ha úgy adódik, és újabb lejátszót kell vennem, akkor megéri e az ezen a szinten vaskos felárat a 6007-es. Egy szintén Marantz PM68-as erősítővel és Mission 783-asokkal hallhatom a zenéket. Neotech RCA és hangfal (bi - külön réz és ezüst) kábelekkel. Ezen a szinten vajon hallható lenne a különbség, vagy csak placebó? Sőt, egyáltalán a CD67 MKII-höz képet is hallja a különbséget egy földi halandó?
- Alex_Aston
- V.I.P.
Ezeket írják mint újdonság:zoli73 írta: ↑2020.10.29., csüt. 18:52
Ránézésre sem kívülről, sem belülről nem találok különbséget a két készülék között. Erősen marketing(parasztvakítás) szaga van.
Persze, egy szponzolált teszt(szinte csak ilyen van), biztosan kimutatná, hogy az újabb jobb, tehát megéri az árkülönbséget.
A saját véleményem, ha nekem lenne egy régebbi(6006), látva az újat(6007), nem lennék besózva miatta.
- zoli73
- V.I.P.
Ránézésre sem kívülről, sem belülről nem találok különbséget a két készülék között. Erősen marketing(parasztvakítás) szaga van.Alex_Aston írta: ↑2020.10.29., csüt. 18:19Sziasztok!
Tudom, hogy erre nehéz válaszolni, hisz részben szubjektív a dolog, de a most kiadott Marantz CD-6007 vajon tényleg földi halandó által is hallhatóan jobb, mint az előd 6006-os? Amiket írnak változásokat, azok "csak marketing" dolgok, vagy tényleg hallható, és nem csak műszerrel kimutatható különbségeket adnak?
Üdv
- Alex_Aston
- V.I.P.
Sziasztok!
Tudom, hogy erre nehéz válaszolni, hisz részben szubjektív a dolog, de a most kiadott Marantz CD-6007 vajon tényleg földi halandó által is hallhatóan jobb, mint az előd 6006-os? Amiket írnak változásokat, azok "csak marketing" dolgok, vagy tényleg hallható, és nem csak műszerrel kimutatható különbségeket adnak?
Üdv
Üdv
- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 1242
Magyarázhatod ezt olyanoknak akik nem értené hozzá. Beáll az agya mint a dióda és úgy is marad..... :) Soha nem fogod meggyőzni semmiről. Vannak ilyenek.sutemenyx írta: ↑2020.10.24., szomb. 18:01A 80-as évek közepéig gyartott Philips/Marantz CD-knek mindnek amperszaga van alapbol, mintha le lenne már füstölve. Szerintem valami olyan trafo impregnalo szert hasznalhattak. Ettol fuggetlen mennek 35éve, szoval a megbizhatosag nem kerdeses. Amiket en tapasztaltam, hogy ilyen az a Marantz CD40/CD50/CD65/CD75 és a Philips CD304, Philips CD 160.. ezek mind koksz szaguak bekapcsolas nelkul is.Shimano írta: ↑2020.10.24., szomb. 12:52Azért annak is van némi fura bája,hogy többen itt az időtálló masszív gépeket részesítik előnyben,ezt kérik a gyártóktól is,közben meg évente cserélik a motyóikat,drótjaikat.
Nekem egyébként a megjelenése óta van egy dt-m,és ez nem is tegnap volt,de ennek semmi komolyabb baja nem volt még.Egyszer átnézte ugyan Zsolt mert egy szíjcsere miatt nála volt,de ezen kívül én azt mondom hogy soha rosszabb futóművet.
Volt nálam sok régebben hájpolt futómű is anno,( micromega,philips,stb) de azoknál sem éreztem azt hogy örök élet meg egy nap,sőt az akkor nálam lévő 304-est nem is mertem éjszakára bekapcsolva hagyni,mert egyszerűen nem bíztam abban hogy nem okoz valami gondot.Büdös volt,tele volt régi drótokkal,kötésekkel,csatikkal,szóval minden látszódott rajta,csak az nem hogy nem fog tüzet okádva lefüstölni,és igen,át lett nézetve elötte,még mielött...
Azok az öreg vezetekezesek meg nem olyan rosszak ám, érdemes kibontani egy olyan vezetéket és megnézni.
- tunerman
- V.I.P.
Szóval én átnéztem és azt mondtam, hogy vásárold meg ezt a CD304-est?tunerman írta: ↑2020.10.24., szomb. 17:33Véleményem szerint ahol ez a példának előrángatott CD lejátszó " át lett nézetve elötte ", többet már nem kellene felkeresned.Büdös volt,tele volt régi drótokkal,kötésekkel,csatikkal,szóval minden látszódott rajta,csak az nem hogy nem fog tüzet okádva lefüstölni,és igen,át lett nézetve elötte,még mielött...![]()
TJ.
Akkor már nem kell hozzám többé készüléket hoznod.
TJ.
Nálad volt.tunerman írta: ↑2020.10.24., szomb. 17:33Véleményem szerint ahol ez a példának előrángatott CD lejátszó " át lett nézetve elötte ", többet már nem kellene felkeresned.Büdös volt,tele volt régi drótokkal,kötésekkel,csatikkal,szóval minden látszódott rajta,csak az nem hogy nem fog tüzet okádva lefüstölni,és igen,át lett nézetve elötte,még mielött...![]()
TJ.
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2880
- Kapcsolat:
A 80-as évek közepéig gyartott Philips/Marantz CD-knek mindnek amperszaga van alapbol, mintha le lenne már füstölve. Szerintem valami olyan trafo impregnalo szert hasznalhattak. Ettol fuggetlen mennek 35éve, szoval a megbizhatosag nem kerdeses. Amiket en tapasztaltam, hogy ilyen az a Marantz CD40/CD50/CD65/CD75 és a Philips CD304, Philips CD 160.. ezek mind koksz szaguak bekapcsolas nelkul is.Shimano írta: ↑2020.10.24., szomb. 12:52Azért annak is van némi fura bája,hogy többen itt az időtálló masszív gépeket részesítik előnyben,ezt kérik a gyártóktól is,közben meg évente cserélik a motyóikat,drótjaikat.
Nekem egyébként a megjelenése óta van egy dt-m,és ez nem is tegnap volt,de ennek semmi komolyabb baja nem volt még.Egyszer átnézte ugyan Zsolt mert egy szíjcsere miatt nála volt,de ezen kívül én azt mondom hogy soha rosszabb futóművet.
Volt nálam sok régebben hájpolt futómű is anno,( micromega,philips,stb) de azoknál sem éreztem azt hogy örök élet meg egy nap,sőt az akkor nálam lévő 304-est nem is mertem éjszakára bekapcsolva hagyni,mert egyszerűen nem bíztam abban hogy nem okoz valami gondot.Büdös volt,tele volt régi drótokkal,kötésekkel,csatikkal,szóval minden látszódott rajta,csak az nem hogy nem fog tüzet okádva lefüstölni,és igen,át lett nézetve elötte,még mielött...
Azok az öreg vezetekezesek meg nem olyan rosszak ám, érdemes kibontani egy olyan vezetéket és megnézni.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
http://saboaudio.eu
- tunerman
- V.I.P.
Véleményem szerint ahol ez a példának előrángatott CD lejátszó " át lett nézetve elötte ", többet már nem kellene felkeresned.Büdös volt,tele volt régi drótokkal,kötésekkel,csatikkal,szóval minden látszódott rajta,csak az nem hogy nem fog tüzet okádva lefüstölni,és igen,át lett nézetve elötte,még mielött...

TJ.
Azért annak is van némi fura bája,hogy többen itt az időtálló masszív gépeket részesítik előnyben,ezt kérik a gyártóktól is,közben meg évente cserélik a motyóikat,drótjaikat.
Szerintem ez a kolléga aligha gondolta hogy ennyiszer hivatkozott lesz a szakdolgozata hifis körökben. :-) Egyébként nagyrészt egyetértek azzal amit írt. Ráadásul a Heed-et kipróbáltam, többszörösen bizonyította hogy kiváló olvasási képessége van és nekem ez a fontos. Amúgy a Stereophile tesztjei alapján is egyértelmű hogy nem attól függ a jó kiolvasás hogy fém vagy műanyag a mechanika.
Amíg a régi őskövület öntvénymechanikás cuccokról nincs ilyen objektív bizonyíték addig az csak szöveg. Az meg hogy ki hogyan hallja egy CD futómű "sajáthangját" az engem hidegen hagy.