Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Sztereó erősítők
Sztereó erősitők
Lehet, rossz készülékekkel próbálkoztál.
Nekem sok -mondjuk 10 éven belül készült- neves, audiofilnak mondott párszázezres termékkel volt rossz tapasztalatom.
Látom menyét fórumtárs ezen a két mondatodon lovagol.
Lehet venni nem csak audiofilnek nevezett hanem állítólag High End-nek nevezettek között is siralmasat. Nem csak 100-200 e ért!
Ugyan ettől még nem változik meg a véleményem.
Sztereó erősitők
Nem akartam komolyabb fejtegetésbe belebonyolódni, de igaz a dolog.
Egyetértek
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Sztereó erősitők
Nekem meg az a tapasztalatom, hogy jól megválasztott vintage erősítők, hangfalak bizony sok mai audiofil készüléket maguk mögé utasítanak. Nekem sok -mondjuk 10 éven belül készült- neves, audiofilnak mondott párszázezres termékkel volt rossz tapasztalatom.
.......
Nekem is ez a véleményem. Mindjárt megyek is a fülészetre.
-
Vendég
Sztereó erősitők
Ennek köszönhető a 70-es, 80-as évek félvezetős elektronikáinak szinte hallgathatatlan hangminősége. El kellett 20-30 évnek telnie ahhoz, hogy a tervezők megtanulják, hogyan kell jó félvezetős áramköröket tervezni.
A "tanulási időszak" a 80-as évekre szerintem gyakorlatilag befejeződött, habár mindig voltak későn érő nebulók;)
A 80-as évek közepétől (a használtként viszonylag olcsón, mégis jó műszaki állapotban megvehető "oldhifi" javát ebben az időszakban vagy utána gyártották!) nem látok jelentős újdonságot az erősítők kapcsolástechnikájában. A félvezetők időközben valóban fejlődtek, viszont inkább olyan paraméterekben, melyeknek nagyfrekis alkalmazásban van komoly jelentősége.
Sztereó erősitők
Akit nem a zenei kíváncsiság vezet el az első saját rendszeréhez, majd az egyre jobb készülékekhez, az tényleg "hifista."
A szó rossz értelmében.
Ezt hogy érted?
Az első mondat ugyanis idézet volt, csak elfelejtettem kitenni az idézőjelet.
-
Vendég
Sztereó erősitők
Ez egy újabb bizonyíték lehet a süketségemre?
Szó sincs erről, csak nem ugyanarról beszélünk.
- Pointe
- V.I.P.

- Értékelés: 472
- Kapcsolat:
Sztereó erősitők
Célszerűnek tartom különválasztani a HiFi-t és a zenehallgatást.
Ezzel nagyon egyetértek.
Akit nem a zenei kíváncsiság vezet el az első saját rendszeréhez, majd az egyre jobb készülékekhez, az tényleg "hifista."
A szó rossz értelmében.
- Pointe
- V.I.P.

- Kapcsolat:
Sztereó erősitők
Egy biztos, egy kerekedőnek sem jó, ha a kis pénzű vásárló vintage készülékekben találja meg aprópénzért az örömét, ahelyett hogy új, jóval drágább cuccot venne, pl. hitelre (mert megérdemlem).
Szerintem a kereskedő egészen pontosan fel tudja mérni, hogy ki a potenciális ügyfél, és ki nem az.
Engem például soha nem bosszantott, hogy sem a családomban, sem a saját baráti körömben soha nem tudtam egy készüléket sem eladni.
(Pedig apámnak komoly lemezgyűjteménye van, és rendszeresen jár hangversenyre, mégis megvan azzal a rendszerrel, amit az én 10 éves koromban vettek, egy DD Akai lemezjátszó, Orion erősítő, Videoton tuner, csak az "eredeti" Akai hangszedő és a gyorsan elhalálozott HS400-as hangfalak lettek lecserélve, persze az is minimál büdzséből.)
Sztereó erősitők
Szerintem alapvetően igaza volt ennek az eladónak, legalábbis érteni vélem, mire gondolt.
Az úgy tényleg nem megy, hogy egy akármilyen rendszerhez hozzácsapunk egy mélynyomót, és akkor majd jó lesz.
A mélynyomós rendszereket építése külön művészet. Akkor van szükség mélynyomóra, amikor valaki beleszeret a minimonitorok hangzásvilágába, a (normális készülékek esetén) gyors, légies és teres hangzásba, viszont hiányolja azt a teljes spektrumú hangzást, amire a minimonitorok csak korlátozottan képesek.
Ilyenkor érdemes szubládában gondolkozni, de azt rögtön tudni kell, hogy a vállalkozás nem egyszerű. Jó eredményt biztosan csak sok pénzzel és rengeteg munkával (kísérletezéssel) lehet elérni.
Viszont el lehet érni :-)
Kicsit pongyolán fogalmaztam.
Csak maga a kijelentés az eladó vagy kereskedő részéről. Természetesen nem egyszerű dolog beintegrálni 2 subot a stereo rendszere és nem is olcsó ez tény.
Igen kettő, miért? Mert stereo rendszerről beszélünk, de ez most épp nem ide való úgyhogy nem is feszegetem tovább e témát.
-
Vendég
Sztereó erősitők
Elhiszem, nincs ezzel gond.
Az a baj hogy párszor jól meg is szívtam velük. Tehát drágább lett a leves mint a hús.
Én is jártam sajnos így egy erősítővel, aminek a hangját egyébként nagyon szerettem. Sajnos a "permanens" válság miatt egyre kevesebben engedhetnek meg maguknak új készülékeket (még ha egyébként szeretnék is), erre viszont nagyon komoly nyugaton lomizó, nálunk nepperkedő réteg települt rá. Vintage készülékek vásárlásánál nagyon óvatosnak kell lenni, ez tény.
Sztereó erősitők
Rossz készülékekkel próbálkoztál.
Viccen kívül, kinek a pap, kinek a papné. Én ugyanezt el tudom mondani a mai készülékekről (persze csak anyagi lehetőségeimnek megfelelően).
Egy biztos, egy kerekedőnek sem jó, ha a kis pénzű vásárló vintage készülékekben találja meg aprópénzért az örömét, ahelyett hogy új, jóval drágább cuccot venne, pl. hitelre (mert megérdemlem).
Szerk.: esküszöm, hogy Kimberrel nem beszéltünk össze.
Elhiszem, nincs ezzel gond.
Az a baj hogy párszor jól meg is szívtam velük. Tehát drágább lett a leves mint a hús.
Sztereó erősitők
"Egy hosszú hétvégés wellness pihenés árából már egész jó hangfalkábelt lehet például venni :-) "
Ez mindent üt!!!!!!!!!!!!!!!
Sztereó erősitők
Nekem meg az a tapasztalatom, hogy jól megválasztott vintage erősítők, hangfalak bizony sok mai audiofil készüléket maguk mögé utasítanak. Nekem sok -mondjuk 10 éven belül készült- neves, audiofilnak mondott párszázezres termékkel volt rossz tapasztalatom.
AA HG véleményét is értem, ő nem ebben a ligában játszik, az általa favorizált készülékek minden bizonnyal jobbak, de sokunk számára ezek elérhetetlenek. Ha ma rendelkezésemre állna mondjuk 300.000,-Ft egy erősítőre, még mindig inkább vennék egy 20-30 éves McIntosht, M. Levinsont, vagy valami komolyabb HK Citationt, mint egy mai Naim, M Fidelity, vagy társaik kategóriájú új, vagy alig pár éves erősítőt. Ha pedig még ennyi pénzem sem lenne, -ahogy nincs is-, akkor maradok a Crown, JBL, Sansui, HK vonalon.
Ajjájáj....
200-300e ? Ez már nagyon nem az a kategória amit amiről itt most éppen folyik a társalgás.
Sajnos ezeket is meghallgattam hosszabb rövidebb ideig együtt élhettem velük, de nem voltam elragadtatva egyiktől sem.
Annak ellenére hogy most is studió végfokot használok, de ez is csak 2 éves. Az egyik tábor a felsoroltak közül számomra csak prüntyögés volt a másik tábor pedig színes és felnagyított megszólalással rendelkezett.
Nem beszélve arról hogy egy 20-30 éves McIntosh-t is erősen át kell nézni és felújítani, ami szintén nem 2 forint.
Akkor most már mennyinél is járunk?
Sztereó erősitők
Célszerűnek tartom különválasztani a HiFi-t és a zenehallgatást.
Ezzel nagyon egyetértek.
-
Vendég
Sztereó erősitők
Szerintem nem, teljesen egyet kell értenem mind kettőjükkel kereskedő ide vagy oda. Próbálkoztam én is a vintage készülékkel nem sok sikerrel egy időre elvették e kedvem még a zene hallgatástól is. Sajnos nagyon messze vannak a régi készülékek attól a színtől amit egy mai készülék tud. Néhány tuner ez alól kivétel.
Rossz készülékekkel próbálkoztál.
Viccen kívül, kinek a pap, kinek a papné. Én ugyanezt el tudom mondani a mai készülékekről (persze csak anyagi lehetőségeimnek megfelelően).
Szerk.: esküszöm, hogy Kimberrel nem beszéltünk össze.
- Pointe
- V.I.P.

- Kapcsolat:
Sztereó erősitők
No igen, a vérszag sokkal csábítóbb a békességnél.
Körülöttem sosincs "vérszag," mert nekem kérem volt gyerekszobám :-)
(Általában minden vita hasznos és előremutató, amíg nem kerül elő a személyeskedés, a minősítgetés. Szerencsére erről itt és most szó sincs, itt úriemberek elmélkednek, és gazdagodnak egymás álláspontjának jobb megismerésével.)
- Pointe
- V.I.P.

- Kapcsolat:
Sztereó erősitők
A hifisták világában az audiofil ma már kizárólag hifista képességekkel bír, amikhez a zenei képzettség nem feltétel. Nem volt ez mindig így, most így van.
Célszerűnek tartom különválasztani a HiFi-t és a zenehallgatást. Előbbi egy technikai sport, utóbbi egy emócionális tevékenység. Egyik sem feltétele a másiknak, de akár jól meg is férhetnek egymás mellett.
Na tessék :-)
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11287
- Kapcsolat:
Sztereó erősitők
Sajnos volt, de akkor rögtön le is ült a topik :-))))))))
No igen, a vérszag sokkal csábítóbb a békességnél.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Sztereó erősitők
Ennek köszönhető a 70-es, 80-as évek félvezetős elektronikáinak szinte hallgathatatlan hangminősége. El kellett 20-30 évnek telnie ahhoz, hogy a tervezők megtanulják, hogyan kell jó félvezetős áramköröket tervezni. Közben az alkatrészek minősége is ugrásszerűen javult.
Legyen az akár félvezető, passzív elem, kapcsoló, nyomtatott áramköri lap, hangerőszabályzó, csatlakozó, készülékház... minden.
A 30-40 éves berendezések belvilága a rémálom kategóriája egy belépő szintű mai darabhoz viszonyítva is. Silány NYÁK lap, ellenállások, kondenzátorok, félvezetők, kapcsolók, potméterek, csatlakozók. Kesze-kusza kábelezés szövi át a készüléket. Borzalom. A hangjuk is az, de ez egyenes következménye az akkori technológiai szintnek.
Ez egy újabb bizonyíték lehet a süketségemre?
Sztereó erősitők
Kezd a vita kereskedő kontra lelkes felhasználó irányt venni, valószínűleg nem véletlenül.
Szerintem nem, teljesen egyet kell értenem mind kettőjükkel kereskedő ide vagy oda. Próbálkoztam én is a vintage készülékkel nem sok sikerrel egy időre elvették e kedvem még a zene hallgatástól is. Sajnos nagyon messze vannak a régi készülékek attól a színtől amit egy mai készülék tud. Néhány tuner ez alól kivétel.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Sztereó erősitők
A potik recsegése sem egy egetverő dolog, hiszen egy egyszerű kontaktspével ez akár házilag is megoldható, lásd itt. http://garazs.de/han...fierositok.html
Tisztelettel megjegyzem, a cikkben említett WD40 nem túl jó választás potméterek tisztításához, kenéséhez.
Például önmagában az a kijelentés értékelhetetlen véleményem szerint, hogy x erősítő nem jó komolyzenére vagy jazzre.
Pedig vannak ilyen esetek, ám ezek általában valamilyen fogyatékosságból következnek. Elektronikus zenét például sokkal több láncon lehet élvezettel hallgatni, mint operát, mert utóbbi műfaj jellemzően nagyobb kihívást jelent a készülékek számára.
1. zenéhez nem teszünk mélynomyót, mert eltorzítja a hangot (tehát két fronthangfalon át hallgatjuk a zenét egy-két kivételtől eltekintve, pl. zenei dvd)
2. egy sztereó erősítő mindig jobb hangzást ad, mint egy házimozi erősítő. Pontosabban 2:5 aránylik egymáshoz ha az árat nézzük, vagyis egy 100 ezres sztereó erősítő hangjával egy 250 ezres házimozi erősítővel ér fel. Hangsúlyozom, nem tudom így van-e, nekem ezt mondták.
1. Ezt engedelmeddel butaságnak minősítem. Egy jól telepített szubsugárzó előnyt jelent, nem hátrányt. A problémát általában a telepítés okozza, amihez nagyon kevesen értenek.
2. Nehéz ennyire általános véleményt megfogalmazni, de szerintem nagyobb az árkülönbség, ha nagyjából azonos hangzás a cél.
Az audiofil rendszerekre visszatérve "sznob" bölcsészként megkérdem, vajon mennyire fontos egy audiofil rendszer annak, aki maga nem audiofil, mert zenei képzettsége még a minimálszintet sem éri el? Annak, aki nem tudja megkülönböztetni a klarinétot az oboától, és a kürtöt a harsonától, és most a megjelenésre gondolok, nem a hangzásra!? Ott hiába van kiváló rendszer, ha a zenehallgatás a másodlatos. Úgy vettem észre ugyanis, hogy sokszor maga a zenehallgatás háttérbe szorul, és a rendszer dicsérete kerül az első helyre.
A hifisták világában az audiofil ma már kizárólag hifista képességekkel bír, amikhez a zenei képzettség nem feltétel. Nem volt ez mindig így, most így van.
Nem hiszem, hogy meglepő lenne, de ugye a tömörített állomány soha nem fog úgy szólni, mint maga a cd lemezen lévő zene, amelyet cd lejátszóból hallgatunk.
Ez általánosságban egyáltalán nem igaz, persze példát mindenre lehet találni pro és kontra. Az asztali CD játszók és a PC alapú rendszerek komoly különbséget mutatnak hangzási jellegükben, ám ez sokkal inkább ízlés kérdése, mint abszolút hangminőségi kategória. Tapasztalataim, benyomásaim alapján az alma és körte esete forog fenn. Mindkettő tud valamit, amit a másik nem, de hogy melyik a "JOBB", az az ítész egyéni preferenciáinak függvénye is.
Még egy megjegyzés: ki miért hallgat zenét, és ebből kifolyólag mindenkinek audiofil rendszert kell kialakítania? Én azért hallgatok zenét, hogy szórakozzak. Ha elér egy minőséget, akkor elégedett vagyok. Persze egy jobb rendszer jobb minőséget is jelent, de mindig van egy határ ahol meg kell állni, mert ugye a pénz nagy úr.
Célszerűnek tartom különválasztani a HiFi-t és a zenehallgatást. Előbbi egy technikai sport, utóbbi egy emócionális tevékenység. Egyik sem feltétele a másiknak, de akár jól meg is férhetnek egymás mellett. Engem mindkét világ érdekel, de nem keverem a kettőt. Kedvenc zenéimet egyaránt élvezem az autóban, egy fülhallgatós hordozható lejátszón, vagy akár egy komoly otthoni rendszeren hallgatva is.
- Pointe
- V.I.P.

- Kapcsolat:
Sztereó erősitők
Kezd a vita kereskedő kontra lelkes felhasználó irányt venni, valószínűleg nem véletlenül.
Valószínűleg mert kereskedők és lelkes felhasználók írnak párhuzamosan :-)
- Pointe
- V.I.P.

- Kapcsolat:
Sztereó erősitők
Megkérdeztem, hogy kell-e aktív mélynyomó zenehallgatáshoz, ekkor mondta ezt. Mondom, én nem értek túl sokat hozzá, nem tudom mi az igazság ezzel kapcsolaban.
Szerintem alapvetően igaza volt ennek az eladónak, legalábbis érteni vélem, mire gondolt.
Az úgy tényleg nem megy, hogy egy akármilyen rendszerhez hozzácsapunk egy mélynyomót, és akkor majd jó lesz.
A mélynyomós rendszereket építése külön művészet. Akkor van szükség mélynyomóra, amikor valaki beleszeret a minimonitorok hangzásvilágába, a (normális készülékek esetén) gyors, légies és teres hangzásba, viszont hiányolja azt a teljes spektrumú hangzást, amire a minimonitorok csak korlátozottan képesek.
Ilyenkor érdemes szubládában gondolkozni, de azt rögtön tudni kell, hogy a vállalkozás nem egyszerű. Jó eredményt biztosan csak sok pénzzel és rengeteg munkával (kísérletezéssel) lehet elérni.
Viszont el lehet érni :-)
-
Vendég
Sztereó erősitők
- Pointe
- V.I.P.

- Kapcsolat:
Sztereó erősitők
Kedves Pointe! Volt már rá példa, hogy valakivel egyetértettél bármiben is?
Sajnos volt, de akkor rögtön le is ült a topik :-))))))))