Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1187

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Sziasztok !
Van egy 29 éves Rega Planar 3 / RB300 - m. Anno Huszti Zsoltéknál vettem ... 
Ennyi idő után van-e valami ajánlott karbantartás , amit illene elvégezni rajta ? Csapágyak tisztítása , kenése , stb. Ha van tenni való , vajon ki foglalkozik ilyesmivel Budapesten ? 

Hú, egy kicsit lehet elkéstél ! Pár évenként érdemes csapágyat tisztítani, újrakenni . Szíjat cserélni és a vele érintkező felületeket tisztítani . Inkább nem ajánlok senkit . Ne engem szidj.
Hangszedőről , meg még nem is esett szó..... Milyen lehet , ha ez is akkorról való ?!

TurboSteve
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 88

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: TurboSteve »

Sziasztok !
Van egy 29 éves Rega Planar 3 / RB300 - m. Anno Huszti Zsoltéknál vettem ... 
Ennyi idő után van-e valami ajánlott karbantartás , amit illene elvégezni rajta ? Csapágyak tisztítása , kenése , stb. Ha van tenni való , vajon ki foglalkozik ilyesmivel Budapesten ? 

elektrorudi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 150

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: elektrorudi »

Noname, félig DIY, de végül i s igényesebb munka.
Mivel a lemezjátszónál látom, hogy statikusan feltöltődik, ezér gondoltam, hogy hagyományos módon földelem...
Esetleg lehet a lemezjátszó földet egyból az erősítőhöz kötni?

Szia!
Itt legalább négy dolgot keversz:
- A jó konstrukció nem abból látszik, hogy igényesen van forrasztva, és drága alkatrészeket tartalmaz. Ez esetben arról van szó, hogy életvédelmileg helyesen tervezték-e? Ezt ránézésre nem biztos, hogy meg lehet mondani.
- A statikus feltöltődést valóban le lehet(ne) vezetni a föld felé, de lemezjátszónál nem jellemző
- Ebben a témakörben kétféle földelésről szoktunk beszélni:  
1. védőföld, ami arra szolgál, hogyha testzárlatos lesz egy fém burkolattal rendelkező készülék, akkor ne rajtad folyjon keresztül az áram, amikor hozzáérsz. 
2. Az erősítő egy kitüntetett pontja, amit kinevezünk földnek (GND) és minden feszültséget ehhez hasonlítunk. Ennek semmi köze a védőföldhöz (bár adott esetben, össze is lehet vele kötni.)
Szóval a kérdésedet, a megadott információk alapján, nem tudom megválaszolni. 

Rag
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 17

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: Rag »

Noname, félig DIY, de végül i s igényesebb munka.
Mivel a lemezjátszónál látom, hogy statikusan feltöltődik, ezér gondoltam, hogy hagyományos módon földelem...
Esetleg lehet a lemezjátszó földet egyból az erősítőhöz kötni?
Sztereó: Project turntable, Pioneer N-50, Pioneer PDS-901
Pointe Amplifica, vanDamme, Belden, Opera 2, Sytem Audio 1550
Mozi: CA Azur 551R + Sony KD-55XE9005

elektrorudi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 150

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: elektrorudi »

Sziasztok!

Van egy csöves MM phonom. A tápkábele csak 2 eres én nincs is rajta földelő pont.
Mindenképpen kell rá vagy lehetséges, hogy konstrukció miatt nem kell?

Szia!
Nem kell feltétlenül. A konstrukció határozza meg. Ha gyári készülék, akkor jó esélyed van rá, hogy megfelelően tervezték, és valóban nem kell. 

Rag
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 17

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: Rag »

Sziasztok!

Van egy csöves MM phonom. A tápkábele csak 2 eres én nincs is rajta földelő pont.
Mindenképpen kell rá vagy lehetséges, hogy konstrukció miatt nem kell?
Sztereó: Project turntable, Pioneer N-50, Pioneer PDS-901
Pointe Amplifica, vanDamme, Belden, Opera 2, Sytem Audio 1550
Mozi: CA Azur 551R + Sony KD-55XE9005

misibringa
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 11

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: misibringa »

Sziasztok! Egy kellemes meglepetésről szeretnék beszámolni. Szert tettem egy Technics SL 2000-es DD lemezjátszóra . Nagyon meglepett a hangja -egy régi-eredeti Panasonic 270 -C II hangszedő van benne. Azt kell hogy mondjam ,hogy nem akartam kikapcsolni ,annyira élvezetes , dinamikus a hangja -jelenleg űbereli a TD 146-os -t,amiben AT 95 dolgozik, igaz ,még járatás alatt van. Ez a helyzet is ráébresztett arra, hogy mennyire más és más a zenei élmény a különböző rendszereken.Teljesen más az egész térleképezése ,új hangok ill. hangszínek jelentek meg egy már 100.-szor meghallgatott lemezen.Szóval vannak még rejtett kincsek ebben a műfajban. Csak ennyit szerettem volna leírni. Köszönöm és jó zenehallgatást mindenkinek! Misi.

peterson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 783

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: peterson »

A kép a búgó kimenet a földben peddig benne maradt egy kábel...e mellett jön ki a lemezjátszóból a gagyi piros fekete rca zsinór földkábellel amin most szól.phono bemenet az erősítömön pedig nincs hiszen a creek egy phono előerősítő. Azért ndm vittem el javíttatni mert tudom hallgatni a vékony kábeleken,de gondoltam merek segítséget kérni is. Köszi
Már meg ne sértődj!
Ha "hülye" válaszokat kaptál, az azért van, mert "hülye" (nem érthető, főleg a részleges képpel) kérdést tettél fel! Én is gondoltam mindenre, még arra is, hogy a phono előerősítődben jó helyre, jó kapcsolással csatlakoztattál-e? De a magyarázatod után már világosabb a kép!
Jó Soundmania kérdése: egyáltalán be van kötve a lemezjátszón az az aljzat? Lehet valaki más karral használta korábban, s ez az RCA-ra volt kötve, de az eladás előtt visszaszerelte a régi kart a kábelével, s az RCA csatik bekötetlenek maradtak?!

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Lemezjátszó

A kép a búgó kimenet a földben peddig benne maradt egy kábel...e mellett jön ki a lemezjátszóból a gagyi piros fekete rca zsinór földkábellel amin most szól.phono bemenet az erősítömön pedig nincs hiszen a creek egy phono előerősítő. Azért ndm vittem el javíttatni mert tudom hallgatni a vékony kábeleken,de gondoltam merek segítséget kérni is. Köszi
Így egy kicsit érthetőbb ez a része. De a vékony kivezető kábel az mi ? Hova csatlakozik? Ki volt húzva amikor az rca aljat használtad? Próbáltad az rca aljat másik kábellel? Vagy legalább megcserélni benne a kábelnek a két csatornáját?
Az rca alj is hova csatlakozik , persze?

gruppensax
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 3

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: gruppensax »

Gondolom a tulaj semmit nem ért hozzá, mert még az sem tiszta miről van szó.
Legalább körúl tudná írni.....
De gyanús hogy megcsinálni úgysem tudja.
Nem tudom miért nem szeretik elvinni javíttatni a készülékeiket az emberek?!
Nálunk ez még nem is drága, mint nyugaton.

gruppensax
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Lemezjátszó

Lemezjátszón nincs koax csatlakozó, valamit nagyon rosszul kötöttél össze.
ja tényleg nem is jön rajta az adás...szóval az rca sorry

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Lemezjátszó

Ezt én is megfejtettem, de a földelési ponton keresztül hallgatni egy lemezjátszót mégsem a szokásos módszer. Kell egy sztereó RCA kábel, ami nem okoz földelési problémát, és az sem baj ha az erősítőn van phono bemenet és a kábel oda van bedugva.
Gondolom a tulaj semmit nem ért hozzá, mert még az sem tiszta miről van szó.
Legalább körúl tudná írni.....
De gyanús hogy megcsinálni úgysem tudja.
Nem tudom miért nem szeretik elvinni javíttatni a készülékeiket az emberek?!
Nálunk ez még nem is drága, mint nyugaton.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Akkor marad valaki hozzáértő szerelő,mert én nem nyúlok bele,se műszerem,se képzettségem ehhez.A kérdés,hogy érdemes e vele foglalkozni,vagy csere?

Érdemes.
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: muvimi »

Szerintem beépített phono (RCA) csatikat értette alatta.
Ezt én is megfejtettem, de a földelési ponton keresztül hallgatni egy lemezjátszót  mégsem a szokásos módszer. Kell egy sztereó RCA kábel, ami nem okoz földelési problémát, és az sem baj ha az erősítőn van phono bemenet és a kábel oda van bedugva.

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6184

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Szerintem beépített phono (RCA) csatikat értette alatta.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

muvimi
V.I.P.
V.I.P.

Lemezjátszó

Sziasztok, kis segítség kellene előre is köszönöm! Adottak a masinák Thorens 160super, creek OBH-15.  A kivezetett vézna csatlakozókat használom, mert a coax kimeneteken zúg a muzsika veszettül, adott a kérdés MIÉRT Köszönöm! üdv!

muvimi
V.I.P.
V.I.P.

Lemezjátszó

Akkor marad valaki hozzáértő szerelő,mert én nem nyúlok bele,se műszerem,se képzettségem ehhez.A kérdés,hogy érdemes e vele foglalkozni,vagy csere?
Nekem is van egy hasonló Dual-om, egy 701-es, a javítás nem drága, csak pár kondit kell cserélni és feltehetően még sokáig teszi majd a dolgát, kár lenne eladnod. 

gruppensax
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Lemezjátszó

Sziasztok, kis segítség kellene előre is köszönöm! Adottak a masinák Thorens 160super, creek OBH-15.  A kivezetett vézna csatlakozókat használom, mert a coax kimeneteken zúg a muzsika veszettül, adott a kérdés MIÉRT Köszönöm! üdv!

kalmanlorant
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 1

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: kalmanlorant »

Igazad lehet. A tápegység "elgyengülése" gyakoribb hibajelenség, mint a motorhiba.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Lemezjátszó

Inkább a tápegységét kell átvizsgálni, különös tekintettel a kondikra. Én még nem hallottam hibás motorról, nem szokott elromlani.

Igazad lehet. A tápegység "elgyengülése" gyakoribb hibajelenség, mint a motorhiba.

kalmanlorant
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Lemezjátszó

Akkor, tányér le és nézd meg, hogy mennyire könnyű forgatni kézzel az orsót. Nagyon minimális ellenállás ami megengedett, de sajnos pont az ilyen problémák azok, amit igen nehéz így távolról orvosolni. Annak tudatában, hogy DD és nehezen indul, sajnos gond lehet a motorral is.
Valamennyi ellenállása van a dolognak,de nem érzem szorosnak.lemez lejártakor kb 10-15 mp alatt áll meg a tányér,lejátszás közben a legkisebb ráhatás is,pl portalanitó ecset fordulatszám eséshez vezet,viszonylag könnyen meg is állítható.

muvimi
V.I.P.
V.I.P.

Lemezjátszó

Akkor, tányér le és nézd meg, hogy mennyire könnyű forgatni kézzel az orsót. Nagyon minimális ellenállás ami megengedett, de sajnos pont az ilyen problémák azok, amit igen nehéz így távolról orvosolni. Annak tudatában, hogy DD és nehezen indul, sajnos gond lehet a motorral is.
Inkább a tápegységét kell átvizsgálni, különös tekintettel a kondikra. Én még nem hallottam hibás motorról, nem szokott elromlani.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Lemezjátszó

Direct drive-os :-)

kalmanlorant
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Lemezjátszó

Nem kellett volna befújni. Nem fújkálunk semmit a lemezjátszóban...  Csináld azt, hogy vedd le szíjat és pörgesd meg a tányért. Ha nagyon lassan lassul, akkor elfogadható az orsó kenése.

Direct drive-os :-)

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Lemezjátszó

Egy kis segítségre lenne szükségem.Lenne egy kicsit gyengélkedő dual 604 lemezjátszóm.Nem olyan rég vettem,kicsit ki lett pofoztatva(kábelcsere,új tű).Vásárláskor állt rajta a lemeztányér alatt egy kis maszat,a kérdésemre a tulaj azt mondta,hogy csak befújta ,hogy meg legyen kenve.....

Nem kellett volna befújni. Nem fújkálunk semmit a lemezjátszóban...  Csináld azt, hogy vedd le szíjat és pörgesd meg a tányért. Ha nagyon lassan lassul, akkor elfogadható az orsó kenése.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”